maaliskuu 28, 2024, 10:21:31 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Minkä perusteella valitset kasvatettavat chilisi?

Aloittaja Uine, maaliskuu 06, 2010, 18:47:23 ip

« edellinen - seuraava »

Mikä on tärkein kriteeri chililajikkeiden valinnallesi?

Maku ratkaisee, tietysti!
283 (70%)
Ulkonäkö - minulle chilit ovat etupäässä koristekasveja.
107 (26.5%)
Harvinaisuus - haluan edistää harvinaisten chilien saatavuutta.
70 (17.3%)
Ei mitään väliä - kasvatan mitä vain satun saamaan käsiini.
88 (21.8%)
Jokin muu kriteeri, mikä?
64 (15.8%)
Tulisuushan se.
111 (27.5%)

Äänestäjiä yhteensä: 404

tuohisuu

Maun ja tulisuuden takia kasvatus. Ja lajike valinnassa tärkeimpänä kriteerinä helppous ja nopeus.

hessi

kyllä se maku ratkaisee aika pitkälle...
tulisuus tulee siinä sivussa, lempichilit: naga, rocoto, champion ja tuossa järjestyksessä.
mutta myös chilin ulkonäkö kiehtoo, siis bodin ;)  kyllä kaunista chiliä katselee ja hiplaa  ::)
ja myös tuo siemenien tuottaminen on alkanut kiehtomaan, puhdas siemen...
villit.... ne sopis mulle ehkä parhaiten.... pieni sato  ::)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

dupsus

kyllä se ulkonäkö , tulisuus ja maku ratkaisee valinnan itselläni kasvaa n 10-50 paikkasessa kasvatus lootassa jossa on naga morich , 7 pod , inca red drop ,makeaa paprikaa , bolivian rainbow , punaista ja vihreää jalopenoa , habanero carribbean red , ja paljon muuta toivottavasti tulee hyvät sadot :)
->c<-
-->ch<--
--->chi<---
---->chil<----
----->chili<-----
---->chil<----
--->chi<---
-->ch<--
->c<-

biblo

Valitsen lähinnä käytettävyyden tasolla.

Eli kaikista sorteista koittaisin valita sellaiset omaan ruoanlaittoon sopivat.


Tila tosin rajoittaa esim.noiden rocotojen kasvatusta.Rocotoihin tykästyin kun Hessiltä sain maistiaisia.Loppui vaan kesken.
"Grow food, not lawns"

Riiviö

Tämän vuoden kasvatus juontaa juurensa viime vuonna huonosta hoidosta huolimatta selvinneisiin ja siementä tuottaneisiin kasveihin. Maku on se tärkein peruste, mutta eloonjääminen tulee heti seuraavana. ;D
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Butch

Aloittelijana kaikki käy mutta tietenkin makukin hieman vaikuttaa. Villien kasvattamista voisi harkita sitten kun on hiukan enemmän kokemusta (ehkäpä ensi kesän jälkeen).
It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses.
Hit it.

Dani

Omat valintani perustuvat lähinnä resurssien rajoituksiin: pitäisi kasvaa hyvin sisällä ja ahtaassa tilassa. Siksi olen yrittänyt metsästää pieniä ja sitkeitä lajikkeita.

Pidemmän tähtäimen haaveena on päästä risteyttämään ja stabiloimaan ainakin yksi oma variaatio. Se on myös ohjaillut valintojani sikäli, että olen miettinyt etukäteen, mikä olisi kiva risteyttää ja/tai ylipäätään mahdollinen.  :P

Näillä kriteereillä nyt kasvaa lähinnä (tylsiä?) annuumeja ja chinensejä..
#1746

Harri1980

Tulisuus, satoisuus, helppous.

Syömämielessä pelkästään ainakin toistaiseksi kasvatetaan. Jos sitten joskus alkaa satoa kertyä yli tarpeiden niin voisi ruukkutilaa vapauttaa kaikelle muulle jännälle. Voi toki olla, että teepensas menee harvinaisten chilien ohi, kun senkin lehdille olisi hyötykäyttöä.

Tomppa

Kasvunopeuden sekä se että ei tarvitse kokoaikaa hyysätä sitä..esim sumutella ja tarkastella valon/ravinnontarvetta..

helppohoitoinen.  ja se että siemenet itäisivät nopeasti..itse olen melko kärsimätön..

kapsituuttaaja

Kyllä tänä vuonna chinet ajo baccojen ohi!
Okei, baccatumit tuottaa hedelmää vaatimattomammissa olosuhteissa mut ei niitä pysty kattelemaan pitempää aikaa.
Jotkut maistuu ihan helkkarin hyvälle mut ne roikkuu ja valuu ihan miten sattuu.
Chinenset seisoo selkä suorana ja se maku!!!
Koskaan en oo maitoo juonu        enkä juo!!!

Hegu

maku ja ulkonäkö kyllä kulkevat käsikädessä mun valinnoissa. Mukava katsoa kasvavaa ja maistaa herkullista chiliä

ladoga

Alkuperäislajikkeet etelä-amerikasta kiinnostavat eniten, joten ehkäpä kriteerinä olisi historia ja maut.

Ensi kesäksi olisi tarkoitus laittaa parvekkeelle perulaisia perunoita kasvamaan ja kokkailla niistä sitten Aji Amarillon sekä rocotojen kanssa kaikkea hyvää. :)


papereeka88

Itselläni on se ongelma,että kaikki kiinostaisi,mutta jotenkin aina pitäisi pystyä valitsemaan mukavimmat lajikkeet.Tämän kauden lajikkeet valikoituivat monta kuukautta kestäneen valinta prosessin aikana kun listasin mahdollisia lajeja pieneen mustaan kirjaan :D elämä ja chilin kasvatus on valintoja täynnä
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

Disturbed

Itselläni olisi seuraavat:
- Helppohoitous
- Iso/kohtuusatoinen
- Kaunis kasvi/podi
- Tulisuus
- Maku
- Koristeellisuus

Jotenkin tuossa järjestyksessä,ei ole tietenkään mitenkään erityisen ehdotonta
järjestystä.Mutta maku ja estetiikka sekä mahdollisuus käyttää ruoanvalmistuksessa
ovat kyllä melko sellaisia asioita jotka vaikuttavat valintaan.
Monimuotoisuus on kuitenkin plussaa,mukavaa kun on erilaisia ja kaikista voi nauttia.

Aketza

Mm.
-Erikoinen
-Maku
-Suurikokoinen
-Hienon näköinen

Tulisuudella ei niinkään merkitystä, miedot tuoreena, vahvat mausteeksi ruokaan.

koshui

Maku ja ulkonäkö. Siinäpähän ne tärkeimmät. Tulisuus ei ole niin olennaista, peruspaprikaa en kuitenkaan ole vielä lähtenyt kasvattamaan vaikka tomaatteja kylläkin.
Tomaatit muuten ovat sitten aivan järkyttävän näköisiä karvakasoja ja haiseekin kilsan päähän :D

Hyde

Whiskyt=maku
Sikarit=maku
Chilit=maku,näkö
Naiset=näkö

Jan

Tällä kaudella ensisijainen valintakriteeri alussa oli se, että fataliilta oli beginners pack loppu, joten tilasin jungle collectionin. Bolivian Rainbown ja Black Scorpion Tongue:n tilasin siihen päälle ihan ulkonäön takia. Myöhemmin tajusin ettei minulla juurikaan ole varsinaisia ruokachilejä, joten keräilin "vähän" lajikkeita, joiden oletan sopivan minun makuhermoilleni (tai jotka ovat niin suosittuja täällä foorumilla, että oli pakko kokeilla).

Äänestys siis Joku muu, ulkonäkö ja maku.

Tosin tulevaisuudessa luultavasti maku tulee nousemaan ykköskriteeriksi. Koristeellisuus ilman makua jäänee jossain vaiheessa kokonaan pois (saatuani nyt kasvavista itäviä siemeniä), koska mielestäni kaikki nuo chilit ovat ihan koristeellisia omalla tavallaan (kasvina pidän enemmän Rocoto Red Peruvianin ulkonäöstä, kuin Bolivian Rainbown, vaikka on tuo bolivian Rainbowkin hieno).

Harvinaisuus noussee myös tärkeäksi kriteeriksi myöhemmin, mutta sekin maun puolesta. Eli haluan mahdollisimman eri makuisia chilejä ja jos onnistun löytämään oikein hyvänmakuisen lajikkeen, jota melkein kukaan ei kasvata, niin sen parempi.

Macex

Tulisuus ja ulkonäkö varmaan noiden viimesimpien kohdalla ja tietenkin ylipäätänsä kasvatuksen opettelu, kun toinen kausi menoillaan vasta.

Hallituksen jäsen 2011-2012, 2012-2013
Tampereen alajaoston puuhamies -2011-2012-2013-
2013
Kuiva ja Naseva.

Kaltsu

Vuosi sitten vastasin maku ja edelleenkin maku ratkaisee. Myös chilin käytännöllisyys. Sen takia en kasvata villejä, enkä juurikaan baccatumeja. Pikkuista lipsumista kuitenkin, kun jätin itselleni lahjaksi kasvattamani Bolivian Rainbowin varataimen ainoastaan näön takia.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!