Muutamana viime kautena on ollut aina kevhäisin innostusta jättikurpitsan kasvatukseen, mutta sen kovemmin en ole kuitenkhaan siihen muistanu/ehtiny perehtyä. Viime kauela tuli siemeniäki monelta suunnalta, joten josko tänä vuona saisi edes jonkulaisen kasvin kasvuun. Itse kurpitsa olis tieten pelkkää plussaa...
Jos kiinnostusta löytyy, niin tietoa löytyy vaikka Puutarha.net:stä ja linkistä: http://kurpitsankasvatus.wikispaces.com/
Tuli ostettua Lord Nelsonin Baby Bear minikurpitsan siemeniä. Ei vielä laitettu itämään. Kokemuksia tästä lajista?
En olekkaan tainnut koskaan edes maistaa kurpitsaa... Millainen mahtaa maku olla?
Kaksi siementä laittelin sunnuntaina itähmään multaan, molemmat itähneet. Tästä se lähtee...
Itsellä oli kanssa viime kesänä kohopenkissä jättikurpitsa kasvamassa.EIhän siitä jättiä tullut kun ei ollut tarpeeks kananpeetä penkissä,mutta kaks kohtuullisen kokosta kurpitsaa kumminkin :)
Piti oikein kasvarikausiki avata tänään, ko kurpitsat kasvaa silmissä... Kurpitsat sinne kaminan lämpöön pääsivät. Vähän hirvittää kyllä, huhtikuun alussa kasvihuone käyttöön näilä leveyksillä... Kuukauen päästä iskee net -10:n pahemmalla puolella olevat pakkaset...
Kellään antaa 1kpl jotain jättikurpitsaa kasvatettavaksi? Sellainen kuin muumeissa et sai asunnon tehtyä siitä ;D
Olen jo talikon kanssa ottamassa kompostia, kuka postittaa siemenen?
Lainaus käyttäjältä: Kimppu - huhtikuu 10, 2011, 19:55:03 ip
Piti oikein kasvarikausiki avata tänään, ko kurpitsat kasvaa silmissä... Kurpitsat sinne kaminan lämpöön pääsivät. Vähän hirvittää kyllä, huhtikuun alussa kasvihuone käyttöön näilä leveyksillä... Kuukauen päästä iskee net -10:n pahemmalla puolella olevat pakkaset...
Eikös Teiltä mennyt koko sato viime vuoden huhtikuun ensimmäisen hirmupakkasilla?
;D ;D
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - huhtikuu 10, 2011, 20:44:52 ip
Lainaus käyttäjältä: Kimppu - huhtikuu 10, 2011, 19:55:03 ip
Piti oikein kasvarikausiki avata tänään, ko kurpitsat kasvaa silmissä... Kurpitsat sinne kaminan lämpöön pääsivät. Vähän hirvittää kyllä, huhtikuun alussa kasvihuone käyttöön näilä leveyksillä... Kuukauen päästä iskee net -10:n pahemmalla puolella olevat pakkaset...
Eikös Teiltä mennyt koko sato viime vuoden huhtikuun ensimmäisen hirmupakkasilla?
;D ;D
Niinhän Meiltä taisi mennä, en mie kyllä aivan muista koska soli... ???
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6811.msg91369#msg91369 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6811.msg91369#msg91369)
Elä muistuta muita niin voipi seuraavana huhtikuun ensimmäisenäki käyttää uusiksi hyväksi koettua ideaa... :) :)
Vähän asiaaki: Hyvin pysyi lämmöt viime yönä, +10 oli minimi. Ainoa sähkö mitä käytössä vesikiertosen lattialämmityksen kiertovesipumppu. Ulkona tosin kävi vain vähän pakkasen puolella.
Tästä se lähtee.
(https://lh4.googleusercontent.com/_L2NRhEx13OI/TbJNmTRwe-I/AAAAAAAADwM/396ltQKFXa8/s720/Suuren%20kurpan%20kylv%C3%B6.jpg)
Täältä http://kurpitsankasvatus.wikispaces.com/ (http://kurpitsankasvatus.wikispaces.com/) löytyy aika hyvä setti sille joka haluaa tosissaan kasvattaa isoja joiksi voidaan ehkä laskea 100 kiloa ja siitä yli. Kaikki lähtee siemenistä. Jos jotakuta kiinnostaa, niin laittakaa yv:tä. Mulla on aitoja Atlantic Giantin siemeniä rapakon toiselta puolelta. Hommaan edes puolitosissaan ryhtyvälle hoidan siemenet.
Saikos Ingeniero siemenet taimelle?
Mennee siinä tapauksessa leikkimielinen mutta verinen infernon kurpitsakisa linjalla Bluesman-Ingeniero-Juso ja minä.
Mulla maassa 2 kpl 1240 Bogie taimet tuolta Minnesotan esikaupunkialueelta yhdessä huupissa, vahvemman jätän kasvamaan. Vielä kahteen huuppiin tällä viikolla taimet ja sitten kädet ristiin.
Vielä kun foorumia oppis joskus käyttämään niin kuvia tullee jossain välissä kun ja jos jotain näytettävää.
CHEERS,
Chilikurpitsa
Neljä meni itämään ohjeiden mukaan ja 4 noussut. Kasvavat kotipuolessa, niin ei vielä ole tullut päiviteltyä kuvia tänne. Puhelimen välityksellä jutellut kurpitsojen tilasta.
Kuun lopussa sitten styrox-laatikon alle pihalle?
E:
Löytyykös kurpitsapojille oma keskustelupaikka, josta voisi käydä lukemassa? Olisi hyvä stalkata muiden tekemisiä, niin pärjäisi teitä muita vastaan kasvatuskisassa ;D
Minikasvihuoneen allle mahdollisimman nopeasti, kesäkuun alussa ihan viimeistään. Styroxlaatikkoa väärinpäin päälle jos oikein kylmää pukkaa.
kurpitsaporukka huutelee tuolla puutarhanetissä-vihannekset ja juurekset-yleistä asiaa-Suurikurpitsasota 2011...Se ketju kyllä aika lailla kaukana oikeista ohjeista, vedätetään siellä enemminkin. Se mitä kuullut niin ilmeisesti parilla suunnalla Suomessa voi olla 400 kilon ylitys hakusessa tänä vuonna.
Bigpumpkins.com -Siellähän tuo aktiiviporukka Suomesta sekä maailmalta, pääset kyttäämään miten ne tekee jotka tietää mitä tekee...Kattele Message boardeja sekä Diaryja.
Shenoha 1493 ulkona rajun kompostimäärän päällä.
(https://lh6.googleusercontent.com/-QCh6zFR3BaU/Td67YrNtf5I/AAAAAAAAEDM/S7iZqOseDV4/s720/shenoha%252520ulkona.jpg)
Tänhään pölytin ensimmäisen emin, toivottavasti tärppää näin aloittelijalla.
Ei ole vielä tärpännyt...aamulla pölytin kolmannen emin. Ehkä vain kuvittelen, mutta jotenkin näytti kurpitsanaihe suurentuneen, kun vasta kävin kurkkaamassa... Toivotaan, toivotaan.
Olisihan tässä vielä aikaa kasvaa ihan kunnon mittoihin...
mulla on tollasia jättikurpitsan siemeniä (atlantis giant) taimet kyllä tapoin jo alkuvaiheessa :'( en tiedä kyllä mihin.
Kurpitsoja täälläkin kasvaa 2kpl.
En niitä kyllä mitenkään erityisesti hoitele, kasvavat kohopenkissä ja saavat vettä silloin kun niitä janottaa...
Viime vuoden sato oli 14kg kokoinen pallukka, silloin tosin kasvoivat kompostissa.
Noniin, 24. päivä pölyttelin ja nyt näyttää siltä, että hedelmöitys on onnistunut. Mollukka on kohta tennispallon kokonen. Olisko 10 kiloa liian hurja tavote? :)
Näyttää Mollukka kasvavan aika nopeasti, ainakin vielä. Täällä (http://tulipaprika.blogspot.com/2011/07/kahdeksas-ihme.html) ensimmäinen kuvakin.
Tutustuin vanhaan digipokkariini, joka on nykyisin kaapissa keräämässä pölyä, mutta nytpä sillekin löytyi hommia. Netistä löytyi kameraan päivitys, jolla sen sai kuvaamaan kuvia automaattisesti, esim. 30 minuutin välein. Meinasin huomenna virittää sen kuvaamaan kurpitsaa vaikkapa tunnin välein. Akkuahan siinä pittää välilä latailla... Lopuksi koota kaikki kuvat yhteen ja valmis video Mollukan kasvusta. Tuolla näytti olevan tuommonen timelapse-video chilistäkin: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7082.0
Eipä tuossa pokkarissa näytä akku riittävän, korkeintaan pari tuntia on juuri mahdollista... Plokissa (http://tulipaprika.blogspot.com) puolentoista tunnin ajalta oleva video näin malliksi kuiten... Ei ole kasvu ainakaan vielä loppunut.
Mennee spämmiksi, mutta pakkohan son hehkuttaa ko Kurppa on jo viikon vanha:
(http://img29.imageshack.us/img29/5414/img7679j.jpg)
Perjantaina oli siis tämmönen:
(http://3.bp.blogspot.com/-dlSh20K4wXc/TjKFRECeuUI/AAAAAAAAANg/zObgNWqUcZk/s400/IMG_7676.JPG)
Pari fotoa laitettava kun kasvavat nuo möllykät. Öljysiemenkurpitsa, yksi yksilö. Jo nyt n.15m2.
(https://lh4.googleusercontent.com/-WhFv_Fofo0g/TjZxNSkELjI/AAAAAAAAEys/KSlLqhXrSmg/s720/%2525C3%2525B6ljykurppa.jpg)
Pieniä ovat kurpat vielä. Puteli on 1,5 litrainen. Alemmassa kuvassa on Barlowin jälkeläinen, ei meinannut millään pölyttyä.
(https://lh3.googleusercontent.com/-RNwVQk17sQM/TjZwm19RoFI/AAAAAAAAExo/ivnGq6_07zE/s576/%2525C3%252596ljysiemenkurpitsat.jpg) (https://lh4.googleusercontent.com/-i79VuXrFL_E/TjZwkBeFgWI/AAAAAAAAExk/j1ET2lIYA7g/s640/Barlowinpoika.jpg)
Tämä kurpitsojen kasvatus on muuten vähintään yhtä kiinnostavaa, kuin chilien kasvatus. Ainakin jättikurpitsojen kasvatus. Paras on 27 kiloa. Tänä vuonna en enää yrittänyt, kun chilit meni edelle. Jättikurpitsoja kasvatti kuitenkin jo temppeliritaritkin aikoinaan. Miksei se sopisi tavalliselle pulliaisellekkin.
Noni, bluesmani korotti sitte jo panoksia... Saa naha kasvaako tuo minun mollukka eres tuonkokoseksi.
Mites, lannoitteletko tuota jattia viela? Kastelun mukana siis.
Toi Bluesmanin näyttää ihan hyvältä mutta tuleva ongelma jo näkyvissä mihin on varsin helppo ratkasu olemassa. Tuo kurpitsahan kasvaessaan repii ittensä versosta irti hyvinkin pian nyt. Kannattaa katkasta se verso heti hedelmän jälkeen niin loppuu toi kirraus ja pääsee maaliin asti.
Kimpulla komia väri, vähän siirto ettei revi itteän versoa vasiten. Mikä siemen toi sun vihreä?
Omat nyt reilu 100 kiloa ja vajaa 70 kiloa, viime vuoden vauhdissa meen jolloin suurin oli 333.8 kilonen.
Lainaus käyttäjältä: chilikurpitsa - elokuu 02, 2011, 07:13:14 ap
Toi Bluesmanin näyttää ihan hyvältä mutta tuleva ongelma jo näkyvissä mihin on varsin helppo ratkasu olemassa. Tuo kurpitsahan kasvaessaan repii ittensä versosta irti hyvinkin pian nyt. Kannattaa katkasta se verso heti hedelmän jälkeen niin loppuu toi kirraus ja pääsee maaliin asti.
Kimpulla komia väri, vähän siirto ettei revi itteän versoa vasiten. Mikä siemen toi sun vihreä?
Omat nyt reilu 100 kiloa ja vajaa 70 kiloa, viime vuoden vauhdissa meen jolloin suurin oli 333.8 kilonen.
Eikö versoa voi irrottaa maasta ja laittaa löysälle? Oon kyllä seurannut suurta kurpisasotaa Puutarha.netissä, siellä varmaan on sunkin kuvia?
Eiköhän kurpitsoihin päde samat säännöt kuin muihinkin kasveihin, hedelmän kasvaessa vähennetään typpeä ja annetaan enemmän kalsium/kalium/fosforilannoitetta?
Mulla on Shenoha 1467n siemenestä kasvamassa yksi kurppa mutta pääverson tyvestä repesi auki ja vuoti runsaasti nestettä eikä oikein ole kasvanut kunnolla sen jälkeen. Saikohan infektion vai onko normaalia että varret repeilee?
Mulla olis 200kg tarkoitus saada rikki mutta kun oikein yrittää niin varmaan pieleen menee.
LainausKimpulla komia väri, vähän siirto ettei revi itteän versoa vasiten. Mikä siemen toi sun vihreä?
Millä tuota siirtähmään uskaltaa mennä, vielä kanta repeää... :(
Siemenen alkuperästä ei ole valitettavasti ennää tietoa, idätysmaitopurkin kylkeen sen kirjotin, ja kun istutin taimen maahan, niin ajattelin, "että kyllä mie sen muistan ilman nimikylttiäki"... Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.
Kerroppa chilikurpitsa lissää vain vinkkejä. :)
Bluessille, jos sen varren saa nätisti alta pois ja löysälle niin käy kyllä. Mä oon yleensä katkonu pääverson heti kun hedelmä hyvässä kasvussa, eipä oo haitannu. Hedelmän kantaa kannattaa seurata, laittaa verson alle jotain koroketta hedelmän kasvaessa ettei revi itteään irti. Vauvan talkki toimii hyvin noihin pieniin vuotoihin ja haavoihin, jos mahdollista niin jotain suojaa ilmavasti päälle niin parenee sateelta suojassa.
Hedelmälle peitot jottei kypsytä liian äkkiä. Eiköhän tuo paras vinkki ole hyvä siemen ja sitten maa hyvään kuntoon.
Muoks: hedelmän ollessa palttiarallaa jalkapallon kokoinen typpilannotus vähille ja P/K ylös. Versojen kärjet voi kanssa typistää, jättää vaikka pari versoa kasvuun jotta jotain tuoretta kasvua myöhemmin syksylläkin ruokkimassa hedelmää. Mutta rehevää kasvua ei kannata pitää viemässä voimaa hedelmältä.
Kannattaa tuota itse kurpitsaakin välillä hieroa tuolla talkilla. Jostain kurpitsankasvatus-videolta katsoin, että satoamisvaiheessa suihkuttelivat vielä kurpitsojaan melassi-uutteella (kaliumia). Itse katkoin vielä sivuversotkin naatista. Jättikurpitsaa kasvattaessa kannattaa ne muut kurpitsat ottaa samasta varresta pois.
Vielä ainakin Mollukka kasvaa, kohta on jalkapallo -rajapyykki saavutettu...
Laitoin Plokiin (http://tulipaprika.blogspot.com/2011/08/helteet-jo-pelkkia-muistoja.html) pari vertailevaa kuvaa kuluneelta viikolta kurpitsasta.
Oli hyvässä kasvussa mulla melkoinen mötkylä, mutta napa (kukkapuoli) ei kestänyt kasvua vaan halkesisi. Oli 42 päiväisenä suurinpiirtein yhtä iso kuin meikäläisen ennätys eli yli 260 kiloa OTT-mitattu arviopaino. Reikä näkyy navasta luoteeseen päin.
(http://puutarha.net/keskustelukanava/img/20118/183309.jpg)
Kaksi kasvaa vielä hyvin, molemmat noin 140 kiloisia. Jotain noistakin voi tulla. Muutaman kaljan joutui ottamaan kun reikä löytyi perjantai-iltana, laitoin eilen paloiksi, jaoin naapureille ja loput kompostiin. Kauhea määrä työtä valahtaa muutamassa hetkessä. Onneksi chileissä ei kaikki ole yhden podin varassa.
Sivuversoja ei kannata kyllä katkoa, ei ainakaan lähellä kurpitsaa olevia (paitsi se mikä on usein kiinni samassa kohtaa missä kurpitsa kanta on). Sieltähän se kasvuvoima tulee ja kauden loppuun asti olisi hyvä tulla uusia lehtiä.
Lainaus käyttäjältä: Juso - elokuu 14, 2011, 22:59:54 ip
Sivuversoja ei kannata kyllä katkoa, ei ainakaan lähellä kurpitsaa olevia (paitsi se mikä on usein kiinni samassa kohtaa missä kurpitsa kanta on). Sieltähän se kasvuvoima tulee ja kauden loppuun asti olisi hyvä tulla uusia lehtiä.
Tarkoitin tuolla sivuversojen latvojen katkomista, ettei tuhraa voimia niiden kasvattamiseen.
Harmittaa Juson puolesta. Hyvä vauhti päällä ja sitten kaikki seis. Parille muullekin ennätyskasvattajalle näytti käyneen samoin (puutarha.net).
Oma möllykkä ei sitten kasva millään. Shenoha x Barlow ei varmaan 40 kiloa vieläkään ole. En osaa arvioida ja kun ei oo nauhamittaa niin en oo mittaillut kurppaa.
(https://lh3.googleusercontent.com/-J4orFdDRDEA/Tkif5mAg2kI/AAAAAAAAE5A/R6Dm_G49Cbw/s720/Barlow%252520x%252520Shenoha.jpg)
Mielenkiintoinen Russki razmer tuottaa runsaasti ja hyvänmakuisia ruokakurpitsoja.
(https://lh6.googleusercontent.com/-fBoXF-gw4jI/TkgLMoojkFI/AAAAAAAAE4U/1xdHBE_4xzw/s720/russki%252520razmer.jpg)
Vihreäksi jäävä Marina di chioggia. Jäänyt ihan heitteille mutta kai tuosta näytteen saa.
(https://lh5.googleusercontent.com/-vVGOU5J2rEM/Tkif9ibuwlI/AAAAAAAAE5E/EI68X3AIdw4/s720/Marina%252520de%252520chioggia.jpg)
Onko mitään käsitystä, kuinka paljon tuollaiselle jättikurpitsalle joutuu antamaan vettä vuorokaudessa? Vedestähän nuo ainakin tykkää. :)
+100l päivässä jotkut hullut sanovat sellaisen vievän helteellä. Kai se pari kannua riittää silti näillä keleillä?
Joo, yleensä katkotaan ensimmäiset sivuversot 3-4 metrisinä. Ylempien kanssa on sitten makuasia, josta on paljon uskomuksia ja muutama tieteellisen perustelunkin kestävä versokuvio.
Kastelua mietittäessä on hyvä pitää mielessä että kunnon kokoinen jättikurpitsa peittää versoineen ja lehtineen mitä tahansa 30 ja 100 nelioön väliltä. Kun versojen lehtisolmut (tai useimmiten koko versot) on mullattu, kasvattaa kurpitsa lehtisolmujen alle ja päällekin juuret. Kun tuo vaikkapa 50 neliötä on sitten täynnä juuria, ei riitä pelkkä tyven kastelu vaan kurpitsa pitää kastaa koko alaltaan. Viime vuonna meni överiksi ja kastelinparhaaseen aikaan n. 100-150 litraa per päivä. Tänä vuonna paljon maltillisemmin, mutta olen suurimman osan alueesta mullannut mycorritsan kanssa, jonka pitäisi parantaa myös vedenottoa. Viime viikolla tuo about 60 (mittarissa oli 50 eli täynnä) mm sadetta joka vastaa sitten 50 neliölle 3000 litraa vettä. Sitten alkoi poksuminen. Ja toisekseen kurpitsankin juuret pitävät kosteudesta mutteivat märkyydestä. Kohtuus siis kaikessa.
Chilin ja jättikurpitsan kasvatus on hyvä yhdistelmä. Ensimmäinen tarkkailua, säätöä ja rakentelua ja jälkimmäinen kärräämistä ja fyysistä työtä.
Ei juma...ta. Nyt meni ja halkesi toinenkin murikka hieman yli 300 kiloisena. Jossain on pakko olla vikaa meikäläisen touhuissa. Tämä oli kaunis oranssi vielä kaiken lisäksi.
(http://farm7.static.flickr.com/6166/6138905331_f6ace74a67_z.jpg)
Vielä yksi on jäljellä mutta jotain 250 kiloa ja muistuttaa betonimöykkyä. Saas nähdä saanko tämän punnituksiin. Ennätystä ei kyllä taida tulla.
(http://farm7.static.flickr.com/6068/6144480000_d3613d4760_z.jpg)
Sepä on parasta näissä erilaisissa puutarhahommissa että yleensä ne kasvattaa luonnetta. Mikään ei ole varmaa. Mihin tulee öttiäisiä ja mitkä ei kestä kovaa kasvua.
Jos jotakuta kiinnostaa ensi vuonna kokeilla tätä lajia, niin yv:tä peliin. Hoidetaan kunnon siemenet talven mittaan.
Mulla on yks köllykkä vaan ei lähelläkään noita sun mörköjä. Mietin vaan miten saan sen punnittua? Millä metodilla mittaat painon?
Kyseessä on Barlow pölytettynä Shenohalla sulta saaduista siemenistä. On vissiin isompi kuin viimevuotinen.
On niin pelottavan näkösiä ilmestyksiä nuot, niin hyvä vain että en saanut jättiä kasvatettua. ;D
Arviopaino saadaan ns OTT-mittauksella. Eli mitataan kolmeen suuntaan: suurin ympärysmitta vaakatasossa, ja sitten yli maan tasolta kannan ohi navan puolle maantasoon, ja sama sivulta toiselle sivulle. Sitten taulukosta katsotaan, tarkkuus + 10%.
Tarkempi linkki ohjeisiin tässä: http://kurpitsankasvatus.wikispaces.com/OTT-mittaus (http://kurpitsankasvatus.wikispaces.com/OTT-mittaus)
Toki epävirallisen mitan voi ottaa millä vaan kotivaa'alla ja vaikka paloina. Suomen "virallinen" mittaus on SM-kisoissa Häneelinnan lähellä Lepaan maatalousoppilaitoksessa 24.9.
Murikat paikalla klo 9 ja muistaakseni yleisötapahtuma alkaa klo 11. Ihan hauskaa touhua. Mukaan vaan jos on mahdollisuus.
Suuri pettymys. OTT 493 mukaan kurppa painaa vain 74kg. Ensi vuonna paremmalla onnella ja täytyy kai noudattaa neuvoja paremmin.
Hieman harmittaa, kun en ehtinyt vinkata ohjelmaan suomitv,ssä , jossa porukka kilpaili jättikurpitsoista tehdyissä veneissä. Ohjelmassa vilahti myös Howard dill ja yleensä erilaisiin kurpitsaruokiin lisättiin myös chiliä.
Lepaan kurpitsakisan kunniaksi kuvia pikkumöllyköistä.
Winter squash, Uchiki kuri, Marina di chioggia ja öljysiemenkurpitsa. Ja Atlantic not so giant.
(https://lh4.googleusercontent.com/-x3oT7IRwcbg/Tn37l_Y_ubI/AAAAAAAAFCI/UgPBkGjGu50/s912/kurpat5.jpg)
Vasemmalla Marina di chioggia, pitäiskös tuon tulla sisältä oranssiksi? Oikealla öljysiemenkurpitsa, yhdessä yksilössä n.25 hedelmää. Siemenet todella maukkaita pähkinämäisiä.
(https://lh5.googleusercontent.com/-EtDgx3ZrB2U/Tn37kDwrJ0I/AAAAAAAAFCE/ig2Kn7J6rNg/s800/kurpat%252520ja%252520hilej%2525C3%2525A4.jpg)
Kuopiolainen ensikasvattaja (tosin ei epäilystäkään ettei asiaan olisi omistauduttu ja perehdytty ja vielä aivan maailman huippusiemenellä) nykäisi uudelle sataluvulle, eli 420 kg. Ja oli hienon oranssi vielä. Taisi olla 7 kurpitsaa yli 250 kilon ja itselläkin tuli melko tarkkaan sama kuin viime vuonna eli 275 kg tällä viimeisellä ehjänä olevalla ja 5. sija. Tähänkö mä sitten jumitun?
Tämä Lumikki (vaikkei se enää valkoinen olekaan) nimeltään oleva murikka päässee jos huomenna kaikki menee tuubiin näytteille CM Tammistoon viikoksi tai kahdeksi. Tämä siksi että halusin sen kauppaan jolla on Suomen hienoin ja parhaiten hoidettu heviosasto ja sopii sen koristukseksi hyvin.
Käykää katsomassa kun haette Lihamestarilta hiliherkkuja.
Aika hyvin sai yhdistys ja touhu julkisuutta, TV1 kävi haastettelemassa ja näytti pätkän myös iltauutisissa.
Hienon näköistä satoa sulla Bluesman. Risteytin tuossa Blue Hubbardin ja Uchiki Kurin työnimeltään nyt F1 Jussiki Kuri. Voi tulla melkoinen friikki jos Bluesman haluat kokeilla tuleeko oranssi hirviö vai sininen pompula tai jotain siltä väliltä, minulta saat siemenet. Tavoitteena on kuitenkin hyvä säilyvyys (BH) ja loistava maku (UK).
Onneksi olkoon Juso vastoinkäymisistä huolimatta aika kova tulos. Toki sopii hybridikokeilu, voi tulla jännän näköisiä kurppia.
Siellä Tammistossa lepää nyt Lumikki, tosin se loppua kohti punastui/kellastui siitä vitivalkoisesta möykystä mikä se ekat 50 vuorokautta oli.
Jo kun purettiin oli jengiä kuvailemassa eli jos ei tuollaista ole aiemmin nähnyt niin ensimmäinen kysymys on : "onks toi oikea".
Ja siemenet on nyt tuosta UC/BH "hybridistä" tallessa ja kuivamassa, sekä odottamassa ensi kesää. Mielenkiinnolla odotan koska molemmat ovat kurpitsojen aatelia. Mulle tuli noi Uchiki Kurit tosi pieninä 1.5 kiloa maksimissaan, monet kiloisia. Blue Hubbardit on kyllä hyviä möykkyjä ja niiden pitäisi kestää kevääseen asti. Eli idea on että saa koko talven tuoreena.
Kuvaustekniikalla tästäkin möllykästä saadaan yli satakiloinen. Vaikka puntari näytti 84kg. On se nyt 30kg parannus viimevuotiseen. Ens kaudella sitten yritetään ihan otsa kurtussa.
(https://lh3.googleusercontent.com/-hYQSccB8ah0/ToCOonbgY0I/AAAAAAAAFCk/f8a1twnpHw0/s720/84kg%252520kurppa.jpg)
Öljysiemenkurppia paahtaa Panda joka totesi savujolokian sopivan kohtuullisessa määrässä antamaan vivahdetta.
(https://lh3.googleusercontent.com/-tea8fs7oD-c/ToCOqegFwII/AAAAAAAAFCo/aOm-P8JTVJU/s512/%2525C3%2525B6ljysiementen%252520paahtamista.jpg) (https://lh3.googleusercontent.com/-zjeEchEj2O8/ToCOshfgvpI/AAAAAAAAFCs/kXO4yZ2Chq4/s720/%2525C3%2525B6ljysiemenkurppia.jpg)
On muuten laiffina Tammistoon CM:ssä Juson Kurppa aivan järkyttävän kokoinen. Kuvista saa vain aavistuksen todellisuudesta. Oli pakko käydä tsekkaamassa ja samalla syödä Etnapatonki. Tulivuori oli kai sammunut kun Nagaa yritin seasta löytää. Aavistus taisi olla laitettu mutta tiskillä sais olla vaikka jauhepurkki niille jotka haluavat vahvempaa.
Kävin eilen itsekin sitä kurpitsaa ihmettelemässä yhden maissa kun kerrankin oli sille suunnalle asiaa. Etnakin oli tilauksessa. Kyllä siitä Nagaa vähän löytyi, mutta poltteen määrä oli yllättävän maltillinen eikä se aromi juuri esiin päässyt.
Laitetan tänne nyt keväällä uudestaan. Jos haluatte koittaa jättikurpitsaa, niin yv:tä äkkiä ja laitan siemenet tulemaan. Kannattaa aloittaa idätys nimittäin ennen 20.4, jotta todellinen mörkö olisi mahdollinen ensi kesänä. Perussetup: sopiva maapläntti väh 20 neliötä, ja mahdollisuus rakentaa joku pieni 1.5 *2 m kevyt pienoiskasvari suojaksi alkukaudella.
Lisätietoja: www.jattikasvisyhdistys.fi .
Toki muutama hurja meinaa pyöräyttää hydrollakin jätin, mikä on mielenkiintoinen kokeilu.
Aikataulusta kysymys:
Paljonko jäätiin kiloissa jälkeen jos idätys myöhästyi 2 viikkoa suosituksestasi?
Ei ainakaan 2 viikkoa kasvatusaikaa. Tässä on niin monta tekijää, ja koko ajan oppii lisää. Tänä vuonna on maa ollut niin kylmää, ettei paljon auta vaikka saa taimet ulos. Siellä on itsellä mökeissään jököttäneet nyt pari viikkoa lähes paikallaan. Kurpitsa on herkkä tuolle maan lämmölle; kylmä ja märkä samanaikaisesti on myrkkyä. Ja voi olla että kun taimi jämähtää, niin myöhemmät, jotka saa suoraan lämpimään maahan ilman shokkia ajaa ohi.
Katselin että jenkeissä vieläkin idättelevät, vaikka olosuhteet ovat meitä paremmat otollisimmilla alueilla. Sanoisin että vaikka huomenna laittaa itämään, on mahdollista saada kesästä riippuen vielä 200-kiloinen. Ei se välttämättä vaadi kuin 35-50 päivää pölytyksestä parhaassa tapauksessa (kurpitsa kasvaa noin 90-100 päivää pölytyksestä) ja nyt idätetty on mahdollista pölyttää heinäkuun puoliväliin mennessä. 150-kiloinen syntyy vielä varmasti jos ei mene ihan vihkoon. Kaksi viikkoa suosituksesta on siis about 5. toukokuuta? Itsellä on backupit idätetty tuossa vaiheessa, ja meinaan niillä (jos tarvitsee käyttää) kasvattaa kohtuu isot.
(https://lh3.googleusercontent.com/-e4sT6W81MVU/T6_n8lj9ZII/AAAAAAAAF3M/zTLXE8CGXo4/s720/kurpat.jpg?gl=FI)
Kurpantaimia. Korkein on Marsh 1536. En oo hosunut ulos kun maa tuntuu vasta nyt lämpiävän. Tällä viikolla kumminkin.
Hyvännäköisiä.... Kyllä nyt kannattaa iskeä jo ulos, alkaa juuret pyöriä ympäri ruukkua, kun on noin isot taimet. Itsellä maassa paljon heikommat. Noihin ei paljon tarvitse lisää että on niin paljon lehteä takana että pääverso alkaa kasvaa kunnolla. Kesäkuun puolivälissä sitten sen 10-15 senttiä päivässä. Muista tikuttaa hyvin verso ristiin, ettei tuuli vie.
Ensimmäinen kesä kun hurahdin tähän jättikurpitsaan.
Ehkä olen etuajassa kun murehdin sen/niiden säilömistä.
Täytyykö niitä tölkittää vai säilyvätkö ne maakellarissa sellaisinaan?
Ei säily. AG on pehmeäkuorinen, ja kannattaa valmistaa suht pian. Eipä siinä mitään vikaa ole, paksu hedelmäliha, helppo työstää. Itse en pidä sitä kyllä minään gourmetkurpitsana (enkä syö kuin ehkä yhden keiton maistiaisina) moniin pienempiin maxima-lajikkeisiin verratuna. Sanoisin että kannattaa tehdä soseeksi ja pakastaa. Ei sitä pikkelsiä varmaan kukaan jaksa kauan syödä. Ainakaan muutamaa sataa kiloa.
(https://lh6.googleusercontent.com/-Cc7h4FRWhjM/T7dBwQ5BgAI/AAAAAAAAF5M/5BnaKHS7GNA/s800/ukxbh%2520ja%2520bh.jpg?gl=FI)
Vasemmanpuoleinen on säilyvä kovakuorinen Blue Hubbard ja oikealla Juson risteytys Jussiki Kuri l. BH:n ja Uchiki Kurin F1-polvea. Kukaan ei vielä tiedä miltä lopputulos näyttää mutta kasvit ovat hyvin virkeitä +3C yöstä ulkona huolimatta. Pääsevät tänään paraatipaikoillensa.
Tänään tein toisen penkin jättikurpitsaa varten. Siemenet ovat "kilpakurpitsoista" ja toinen penkki on tavan kurpitsoista. Jännityksellä odottelen satoa.
Kesäkurpitsoista:
Pitääkö pieniä hedelmiä napsaista pois mikäli isommat eivät kehity?
Muistelisin tuollaista mutta en ole enään varma ??? ...
Ei tietääkseni. Jos sattuu huono pölytys niin voi olla että kehittyvä kesäkurpitsa rupsahtaa kokonaan ja silloin se kannattaa poistaa. Jos se kunnolla pölyttyy niin kyllä se kasvaa ja useampi samassa taimessa samanaikaisesti. Taimikin saa äkkiä lisää voimaa kun se kasvaa tietyn pisteen yli.
Ainoastaan silloin kun pyrkii yhteen suureen hedelmään (C. maxima) otetaan muita kukkia ja pölyttyneitä hedelmiä pois.
Normaali ruokakäyttöön kannattaa antaa kaikkien kasvaa.
Kyllä Cucurbitat rehevöityvät nopeasti vaikka saattavat pitkään näyttää kärsiviltä. Tämä kevät on ollut niiden kannalta huono, kun maa oli pitkään kylmää. Itsellä esim jätit ovat viikon pari jäljessä viime vuotta samaten muut maximat.
Kiitoksia avusta! :)
Kuinka nopeasti kurpitsa alkaa tuottaa satoa?
Omat kurpitsat kun vasta viime viikolla itivät kun kylvö hieman viivähti. Onko mitään toivoa päästä maistelemaan oman maan kurpitsaa tänä kesänä?
Riippuu hieman kurpitsasta, mutta jos puhutaan talvikurpitsasta (C. maxima), niin se alkaa kukkia neitokukkia noin 45-50 päivää itämisestä eli voi pölyttyä. Jotkut pienet lajikkeet kypsyvät melko nopeasti, eli ehkä 40 päivää pölytyksestä, suuret 80. Kyllä jotain mahkuja on, mutta menee pitkälle syyskuuta ja hallansuojausta täytynee käyttää. Tokihan nuo ovat syötävissä hieman aiemminkin ja kokemusta raakojen talteenotosta ei ole mutta kypsynevät kyllä irroitettunakin varastossa, koska säilyvät yleensäkin hyvin. Kesäkurpitsoja (C. pepo) ehtii saada vaikka kuinka vielä.
Ok, niin talvikurpitsasta oli puhe. Viime vuonna kun jouduin ottamaan kurpitsan sisälle kypsymään miltei vihreänä sisältö oli jo mätä kun pinta alkoi näyttää mukavan oranssilta. Syödä sitä ei enää voinut, mutta sai siitä halloweeniksi komea lyhdyn.
Oma torilta ostamani "jättikurpitsa" ei ole vielä muodostanut ainuttakaan kurpitsanalkua. :-[
Kukki tuossa kesäkuun loppupuolella ensimmäisen kerran, mutta sateet mädättivät koko kukinnon. Nyt näyttää yrittävän uudelleen, mutta peli taitaa olla jo menetetty. Vinkkejä kukinnan onnistumiselle.. Miten olette omaa kurpitsaanne hoitaneet sateisilla ilmoilla?
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - heinäkuu 31, 2012, 14:04:16 ip
Oma torilta ostamani "jättikurpitsa" ei ole vielä muodostanut ainuttakaan kurpitsanalkua. :-[
Kukki tuossa kesäkuun loppupuolella ensimmäisen kerran, mutta sateet mädättivät koko kukinnon. Nyt näyttää yrittävän uudelleen, mutta peli taitaa olla jo menetetty. Vinkkejä kukinnan onnistumiselle.. Miten olette omaa kurpitsaanne hoitaneet sateisilla ilmoilla?
Vaikea sanoa mistä johtuu, tsekkaisin nyt aluksi maan pH:n (pitää olla 6.5-.7.5), ja pudottaisin typen pois melko kokonaan (jos kasvi muuten kasvaa kunnolla). Kyllä se ennemmin tai myöhemmin pitäisi alkaa lykätä tyttökukkaa , siis sitä jossa on se mollukka alla. Alkukesä oli huono kurpitsoille, mutta nyt ainakin itsellä muut kuin jätit kasvavat tohinalla, ja pölyttyvät hyvin.
Sitten vaan tarkkana (kukasta kun alkaa näkyä keltaista, aukeaa seuraavana aamuna) ja auta käsipelillä, edellyttäen että suuri silloin on sitten poikia tarjolla. Valoa pitää kanssa olla mielellään esteettömästi koko päivän, eli mikään varjon kasvi se ei ole. Ja vielä ehdit saada hyvin ruokakurpitsat vaikka pölytys olisikin viikon kahden sisään.
Oikeita jättikurpitsoja (siis AG) ei tietääkseni ole ollut myynnissä kuin Karhulan torilla, jossa yksi kasvattaja on kaupannut ylimääräiset taimet pois. Mutta kyllä noista "seemnemaailman jäteistä" yms kelpo mollukan voi saada, aina 70 kiloon asti, ei tosin tänä vuonna.
Jeps. Näyttäisi ainakin yksi mollukka tuolta tulevan. Ovat tosiaan olleet valoisalla paikalla. Kosteus lienee syynä, sillä kukka mätäni auettuaan kesäkuussa.
Ennätyksistä lienee turha uneksia, mutta tämä yksilö on kyllä kaunis ja siihen tulee kirkas oranssi väri. Kasvuvauhti siinä 5-6 kilon paikkeilla/vrk joten tuskin ainakaan siihen halkeaa. Arviopaino jossain 130 kilon kieppeillä. Ihan ok tämän kesän keleillä.
(http://farm9.staticflickr.com/8436/7806558962_2c41a38149_z.jpg)
On kyllä hieno kurpitsa.
Tuli viikko sitten huomattua, että olihan sitä kurpitsa tulossa, joten pitää nyt yrittää kasvatella sitä. Kuusi päivää sitten oli 55 cm ympärys ja nyt 75 cm. Puhutaan siis todella pienestä pallukasta vielä, mutta eiköhän tuosta vielä jonkinlainen tule. Sanotaanko kuitenkin näin, että kyllä tuo kurpitsa lihoo tällä hetkellä jo kovemmalla vauhdilla kuin sen kasvattaja. :D
(http://i3.aijaa.com/b/00754/10779022.jpg)
Hei ihmiset.
Ensi lauantaina 29.9 kannattaa suunnistaa Lepaalle, Hattulaan elikkä Hämeenlinnan lähelle. Koordinaatit löytyvät tästä:
http://portal.hamk.fi/portal/page/portal/HAMK/Organisaatiojatoimipaikat/Toimipaikat_kartat/Lepaa
(http://portal.hamk.fi/portal/page/portal/HAMK/Organisaatiojatoimipaikat/Toimipaikat_kartat/Lepaa)
Möykkyjä kerätään paikalle klo 10 asti ja varsinainen punnitus"show" akaa klo 12. Mukana kurpitsojen lisäksi erinäköisiä peruslajeilleen epätyypillisen suuria pötkylöitä ja pallukoita. Puutarhuroinnin extremeosasto kannattaa asiasta vähänkin kiinnostuneen tulla tarkistamaan. Voin vakuuttaa että joku 250 kiloinen tai isompi murikka on ensi kertaa nähtynä melko päräyttävä näky.
Siellähän nähtiin varsin kovan kokoinen kurpitsa, mites foorumin käyttäjille itselleen kävi?
Ei tainnut olla kuin meikä paikalla. Kolmen vuoden aikana olen osunut 2 kilon sisään, joten siinä taitaa olla seinä vastassa. 276.2 kg ja kaunein kurpitsa (Howard Dill) palkinto mikä on hyvä juttu sinällään. Sijoitus toinen . Tomaateissa kanssa kakkonen 1115 g .
Voittajaa tiedettiin veikata mutta tuo murikan suuruus 712 kg joka jäi vain 18 kiloa Euroopan ennätyksestä ja maailman tilastossakin tänä vuonna (29.9) on yhdeksäs. Jenkeissä on veivattu maailman ennätys jo kahteen kertaan. Toissapäivänä parani 911 kiloon melkein 80 kilolla ja maagisena pidetty 2000 paunan raja meni rikki (2009)
Mainio video jossa ennätysmies Ron Wallace sekoaa suht täysin ja päätyy huutamaan "Ron Wallace is back, baby!"-huutoa. Hän oli ensimäinen joka rikkoi 2007 1500 paunan rajan. Suuria tunteita vihannesten kasvatuksessa!
http://www.youtube.com/watch?v=8eQljtg3tAA (http://www.youtube.com/watch?v=8eQljtg3tAA)
Identiteettikriisistä kärsivä blue hubbardi =)
(http://nwh.1g.fi/kuvat/SHP/grow/kausi_12/kurppa.jpg/_medium.jpg)
(http://nwh.1g.fi/kuvat/SHP/grow/kausi_12/pongokurppa.jpg/_medium.jpg)
Taitaa olla Juson risteytyksiä; Blue Hubbard x Uchiki Kuri. Jos on isohko niin voi olla myös BH x Atlantic giant. Kannattaa antaa kypsyä kunnolla, maku paranee. Omenaa ja chiliä kurpan sekaan hilloksi niin on ihan ok.
Jos niissä on Blue Hubbardia mukana kannattaa odotella ensi vuoteen, keväällä on hyviä. Helevetin kova kuori näin syssyllä.
Tuon kuori on kyllä ihan pehmoinen, googlailin kuvia ja muodon puolesta voisi olla blue hubbardi, mutta se onkin sitten ainoa täyttyvä kriteeri =)
Ei ole Blue Hubbard se on varmaa. Jos se on mun siemenistä, on joku vahinkoristeytys BH x ? tai UK x BH. Näyttää kyllä jälkimmäiseltä. Itse en ole vielä maistanut, niin en osaa sanoa, mutta yhden per kasvi sain hedelmiä.
Olen tässä miettinyt ensi vuoden jättikurpan kasvatusta, ajattelin laittaa sen parin ebbiin kasvarin viereen. Pari ebbiä sen takia, että kasvarin vieressä on hiekkaa, jossa tuskin on kauhiasti ravinteita. Saisi kurppa tarpeeksi lantaa pääebbistä ja sitten sivuversolle oma lähinnä vedenottoa varten.
Paska idea? =)
Eipä tainnut kenelläkään onnistua ebbikokeilut tänä vuonna. Itselläni usko kurpitsan hydrokasvatukseen on aika pieni johtuen juuri kasvin koosta ja kasvutavasta. Mutta hyviä siemeniä saat kyllä jos jätin yrittäminen kiinnostaa, sen kun laitat yv:tä.
Kyllä ilman versojen "apujuuriakin" (siis ebbissä) pitäisi 100-kiloinen olla mahdollinen.
Jokohan sitä uskaltais laittaa jättikurpan itämään, olis sille yks tollanen jättikivivillakuutio varattuna.
Lainaus käyttäjältä: shp - huhtikuu 05, 2013, 19:05:04 ip
Jokohan sitä uskaltais laittaa jättikurpan itämään, olis sille yks tollanen jättikivivillakuutio varattuna.
Et varmaan uskalla!
Nyt olis jättiKurpitsat sirkkalehdillä! :)
Itte laitoin tänä vuonna kokeiluks jättikurpitsaa.
Tänään tavallista kesäkurpitsaa ja Trombocinoa meinasin laittaa. Yleensä yhden tai kaksi käytän grillissä vartaissa ja loput menee kompostiin.
Vinkki...vaikka saattaa olla että monet tietävät, mutta auttaa sijoittelussa jos on enemmän kurpitsoja. Versoja kasvattavat kurpitsat (talvikurpitsat C. Maxima) kasvattavat pääverson ensimmäistä oikeaa lehteä vastapäiseen suuntaan. Kun tekee esikasvatuksen ja odottaa ensimmäisen lehden aukeamista, niin kannattaa istutella penkkiin limittäin "selät vastakkain". Mahtuu useampi kasvamaan, eivätkä mene totaalisen sotkuun. Tavallisetkin talvikurpitsat kasvattavat monen metrin pääverson. Idätys sujuu parhaiten "minigrip"-menetelmällä joka on kuvattu jättikasvisyhdistyksen sivuilla, toimii kaikille kurpitsan siemenille. Idätysaika oikein tehtynä 1-2 vrk. Jos kurpitsaa meinaa maahan laittaa nyt alkaa olla kiire idätyksiin. 1. oikea lehti avautuu noin 10-12 päivässä idätyksen aloittamisesta, jolloin ne kannattaa jo istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen. Joku litran ruukku tai maitopurkki on hyvä esikasvatusastia.
Kiitos vinkistä....En tiennyt tuosta mitään.
Ja huiskasin siemenetkin suoraan penkkiin :o :-[.
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - toukokuu 23, 2013, 14:35:35 ip
Kiitos vinkistä....En tiennyt tuosta mitään.
Ja huiskasin siemenetkin suoraan penkkiin :o :-[.
Ei huolta, kyllä ne sieltäkin lähtee. Kesäkurpitsoilla (C. Pepo) ei mitään väliä, koska se on pensastava vai mikä on oikea termi. Esikasvatus nopeuttaa hommaa ja mahdollistaa tuon sijoittelun. Jättikurpitsoilla se on pakollinen, koska kukaan ei halua saada 50-100 neliötä kasvia väärään paikkaan. Verson saa toki taivuteltua pikku hiljaa varovasti sitten myöhemmin.
Mielestäni kurpitsa on aliarvostettu. Leikelkääpä joskus 2 cm paksuja lohkoja, päälle hieman öljyä missä mausteita (pippuri, suola, chilijauhe jne) ja sitten uuniin paahtumaan kunnes on sopivan pehmeätä. Loistava lisäke mihin tahansa. Keitoista puhumattakaan. Kesäkurpitsa on sitten oma lukunsa, mutta monimuotoinen syötävä sekin.
Virossa (erityisesti Saarenmaalla) tässä on joku ihmeellinen tunnesiside, koska kurpitsa on vauvoille ensimmäiseksi annettavaa kiinteää ravintoa. Siksi näillä jäteillä on tahtomattaan päässyt vihannesjulkkikseksi :D.
Ja onhan se erittäin terveellistä. Itse en ole kyllästynyt siihen koskaan. Opin tuossa vasta että talvikurpitsa säilyy parhaiten noin 10-12 asteen lämpötilassa. Jos kaikki menee nappiin varastoinnissa, "tuoretta" kurpitsaa saa syödä vielä keväällä. Kylmemmässä tai lämpimämmässä pienet vammat kuoressa saattavat aiheuttaa pehmenemistä, mikä kävikin meikäläiselle jo tuossa tammikuun vaiheessa tänä vuonna.
Kattavasti koottuja reseptejä kurpitsasta ja kesäkurpitsasta löytyy tästä ketjusta. (http://puutarha.net/indexfr.aspx?s=/keskustelukanava/aihealue.asp?alue=340)
Hyvät kevät kuitenkin kurpitsalle. Kaksi viikkoa normaalia edellä.
(http://farm8.staticflickr.com/7326/9006670149_0330d987ba_c.jpg)
Pieni päivitys videon muodossa (https://vimeo.com/69958104). Jättikurpitsa, idätetty 14.4 istutettu ulos 5.5 ja nyt itse hedelmä on 17 päivää vanha. Tämä on pienin mitä ikinä on ollut tuon ikäisenä, mutta tässä hommassa ei koskaan tiedä mikä lähtee ja milloin. 15 päivän päästä alkaa jo tietää. Laitetaan tavoitteeksi vaikka oma ennätys ja 300 kg, pitäisi olla tällä ajoituksella mahdollista. Keleistä ja kasassa pysymisestä riippuen tietysti.
Mie pölytin eilen ensimmäisen kurpitsani ja jännitän mitä siitä tulee. Lajike taisi olla Delica F1. :D
Meikäläiselläkin oli tänä vuonna elämäni ensimmäiset kurpitsan kasvattelut.
Oli tossa rivitalon pikkuruisella takapihalla reilu neliö tilaa ja mietin keväällä että siihenhän menee nätisti joku kiva pikku kurpitsa.
Eipä oikeen pysynyt alueellansa ja joutu ainakin puolet versoista leikkaamaan poikki ja pari pistin sitten köynöstelemään seinille.
(https://lh5.googleusercontent.com/-oBq2wGUJ7lg/UgTxY6u-EfI/AAAAAAAAJOI/RG3jxEyWBZs/w485-h647-no/IMG_20130809_163131.jpg)
Sittenhän se päätti luonnollisesti sinne seinälle kasvattaa tollasen kohtuu järeen hedelmän. Vähintään 10kg painaa toi. Oli pakko rakentaa kulmaraudoilla oikeen kunnon "hylly" tohon hedelmän alle.
Ei siis selvästikään sovi pienille pihoille noi kurpitsat, mut hieno hedelmä tuli silti.
Rupesin viime viikolla rakentelemaan mökille 3m x 6m kohopenkkiä jos vaikka siihen paremmin sitten mahtuis ens vuonna.
Koska löytyi yllättäin taas kerran jarrupallo elikkä marrowissa oli 2 hedelmää, otin pienemmän pois. 27kg.
(https://lh6.googleusercontent.com/-uZJuwZkWbn4/Uid_GxCvk9I/AAAAAAAAIGs/WG_OTbAEHmA/s512/Antti%2520ja%2520marrow.jpg?gl=FI)
Isompi saa jäädä turpoamaan.
Hauskaa että ton kokoinen murikka voi löytyä yllättäen. Kertoo kyllä siitä että kurpitsa peittää aika tehokkaasti maan pintaa..
Nyt tässä oon taas matkalla mökille. Pääsee jatkamaan kurpitsamaan valmistelua..
(http://farm6.staticflickr.com/5473/9873880125_c6f94d76c2_c.jpg)
Ei tullut ennätystä ja itse asiassa huonoin kasvatukseni näihin neljään vuoteen mitä olen näitä veivannut. Arviopaino (OTT-mittauksen mukaan) 191,5 kiloa. Sinne jäi koristamaan kurpitsamaata. Jos kuukauden säilyy veivaan siitä komea halloweenmurikan tien varteen. En viitsi maksaa perävaunusta aiheutuvaa ylimääräistä kustannusta tuon takia.
Jotain oli kaikenkaikkiaan vialla (ainakin kuivuus) ja ehkä maaperässäkin jotain poskellaan. Toisaalta kuivuus teki normaalikurpitsoistakin puolta pienempiä kuin tavallisesti.
Ensi lauantaina 28.9 Mustilassa (Elimäellä) on jättien vuosittainen punnitus. Kannattaa tulla, on melko vaikuttavia murikkoja luvassa. Jos pääsette paikalle, käykää moikkaamassa. Tuntomerkki: häärin MCnä elikkä "selostan" tuon kurpitsojen punnituksen alkaen klo 12. Mukana lienee myös Bluesman marroweineen?
Kyllä tulen mutta marrowista en vielä tiedä onko ehjä. Voinhan sen silti tuoda muutenvaan. Kiva nähdä isoja vihanneksia livenä jokatapauksessa.
Harmi tuo epäonni kurpan kanssa. Ehkä melkomoinen chilisato kuitenkin lämmittää mieltä.
Laitan risottoreseptin nyt tähänkin ketjuun jos ketä kiinnostaa.
Tällaisella reseptillä olen kurpitsarisoton tehnyt.
600g avorioriisiä (risottoriisiä)
Lihalientä 1,2 litraa, kanaliemi käy myös hyvin
400g kurpitsaa kuorettomana
100g voita
100g raastettua juustoa maun mukaan. Italialaisessa ohjeessa on tietysti parmesaani mutta mustaleimaemmental käy varsin hyvin.
Keitetään kurpanpalat suolavedessä kypsäksi, valutetaan.
Riisi, kurpitsa ja kylmä lihaliemi kasariin, kiehuta n.15min. Lihaliemen voi lisätä vähitellen seuraten kuinka riisi sitä imee itseensä.
Kun hommeli alkaa kypsyä, lisää voi, sekoita. Juustoraaste päälle ja tarjolle.
Alkuperäisessä ohjeessa ei mainita pippuria mutta itse lisään sopivaa chiliä sopivasti. Lemon drop passaa varsin hyvin, joku habanerotyyppinen taasen ei. Rocotoa en ole kokeillut mutta voisi toimia hyvin.
(https://lh3.googleusercontent.com/-fy5VdEhEaCQ/UkCCTF6eFZI/AAAAAAAAILY/pP_pMrS2DPE/s720/kurpat%25202013b.jpg?gl=FI)
Kesäkurpitsoja keltaisia jäi melko monta syömättä, ja viimeöinen pieni pakkanen rypisti lehdet.
Sellainen ajatus tuli mieleen, että voiko niiden siemenet paahtaa kuten ainaskin oljysiemenkurpitsoille tehdään...
Muutenkin tämä kurpitsojen maailma on minulla hiukan lapsenkengissä. Nyt viimeaikoina olen syönyt pieniä Tromboncinoa paistinpannulle sienten ja sipulin kera.... Aromisuolaa ja herkku on valmis kun kurpitsa pehmenee.
Tromboncinosta en muuten niitä siemeniä ole vielä löytänyt yhtään...
Ja mitä oljysiemen kurpitsoja lajikkeina löytyy....??
Öljysiemenkurpitsaa viljellään eniten Itävallassa Steiermarkin osavaltiossa tai läänissä. Tarkoitus olis ensi kesänä käydä tutustumassa viljelmiin sekä öljynpuristukseen. Mulla on sattuneesta syystä n.3 litraa kurpitsansiemenöljyä ja pari kiloa siemeniä kuivattuna sekä parista kurpasta siemenet joita en ole vielä kerännyt talteen. Tänä vuonna kasvatetun kurpitsan siemenet taisin joko ostaa Itävallasta tai sitten tilasin Seemnemaailmasta. Taitavat olla melko samankaltaisia.
Lähetä Huru yv:llä osoitetietosi niin laitan näytteen öljystä. Hieno salaatinkastike sellaisenaan, tummanvihreää väriltään.
Juu... Kaupasta ostin eka kertaa myskikurpitsan, sen siemenissä sitä öljyä tuntuisi olevan tiedä onko tarpeeksi. Ajatus oli laittaa se ja Trombocino kurpitsapikkelsiksi samaan purkkiin vaikkapa väriensä vuoksi. En ainakaan tiedä syytä etteikö voisi ?....
Kesäkurpitsoiden siementen pesu oli yllättävän työlästä. Ja siemenet oli ohuita vielä kehittymättömiä. Mutta makuun pääsi, ei paha.
Nuo öljykurpitsoiden siemeneet juurikin tuon takia kiinnosti.
Sen myskikurpitsan lisäksi kokeilun vuoksi tilasin Kürbis Musque de Provence ja Kürbis Butternut siemenet. Muo jättikurpitsa kasvattelut on mielenkiintoisia lukea, mutta en itse ole niitä kiinnostunut kasvattelemaan. Liikaa työtä. Tavanomaiset kurpitsat on juuri sopivat mulle, parin viikon välein vilkaisu pellolle on tarpeeksi....
Olisko kellään mitään hajua mistä sais tilattua/ostettua jätti kurpitsan siemeniä? Siis näitä ihan jättiläisiä, mulla on jo muutama dills atlantic giantin siemen, mutta kiinnostais siihen joku toinen jätti kurppa vielä tempasta.
Jos ihan oikeita jättiläisiä haluaa kasvattaa, niin kannattaa varmaan ottaa yhteyttä Suomen Jättikasviyhdistykseen http://www.jattikasvisyhdistys.fi/page1.php (http://www.jattikasvisyhdistys.fi/page1.php). Sen kautta saattaa löytyä siemeniäkin.
Lainaus käyttäjältä: Hömppä - huhtikuu 03, 2014, 14:37:35 ip
Olisko kellään mitään hajua mistä sais tilattua/ostettua jätti kurpitsan siemeniä? Siis näitä ihan jättiläisiä, mulla on jo muutama dills atlantic giantin siemen, mutta kiinnostais siihen joku toinen jätti kurppa vielä tempasta.
Oikeat AG:t ovat oikeastaan vain harrastajien (tai ammattilaisten) käsissä, ja tunnistaa siitä että ensin tulee joku numero (paino paunoina) ja sitten kasvattajan nimi ja ehkä vielä vuosiluku perässä. Kaikki muu on tusinakamaa, joista tuurilla voi joku 70-100 kiloinen tulla. Jättikasvisyhdistyksestä saa paketin 20€ jäsenmaksulla, mutta kokeilijoita olen auttanut alkuun ekana vuonna. Laita yksärillä osoite, niin tuikkaan muutaman siemenen. Tuolta saitilta kannattaa lukea ohjeet idätyksestä ja alkuvaiheista. Idätykset pitää tehdä noin 1-3 viikon sisällä, jos meinaa kasvin ajoissa eli toukokuun puoliväliin mennessä saada maahan. Silloin pitää tosin varautua suojelemaan kylmiltä.
Kiitos juso! Pistän osotetta tulemaan. Ja juu en mä ihan "tunari" ole eli oon muutamana vuonna kasvatellut just noita AG:itä... Tosin huonommalla menestyksellä. ::)
Moi,
Olen ensi kertaa kokeilemassa kurpitsan kasvatusta. Alku näyttää lupaavalta, mutta saa nähdä tuleeko siemenistä satoa. Olen nyt lukenut tämän keskustelun tekstejä ja hyviä vinkkejä on tullut jo. Kirjaan alle mitä olen tehnyt ja suunnitelmani.
Viime syksynä ostimme kaupasta punaisen hokkaidon ja keltaisen pattypanin. Otin niistä siemenet talteen ja kuivasin ne. Kolme viikkoa sitten laitoin likoamaan veteen yön yli. Sen jälkeen taittelin talouspaperista pieniä neliön muotoisia myttyjä, jotka kastelin läpimäräksi ja sen jälkeen rutistin niistä vedet pois. Avasin taitellun mytyn ja laitoin kurpitsan siemenet sisälle ja taittelin mytyn kiinni. Paperihässäkät laitoin muovipussiin, jossa oli ilmaa reilusti. Unohdin paketit aurinkoon 2-3 vrk ja kun avasin mytyt, niin ne olivat täynnä itäneitä siemeniä.Sitten laitoin taimimultaa turveruukkuun ja itänyt siemen juuripuoli alaspäin ja multaa siemen päälle 1cm verran. Ruukut jätin ikkunalaudalle ja kastelin niitä päivittäin. Nyt ruukuissa on jo parhaimillaan 13cm korkuinen taimi ja sirkkalehdet ovat saaneet seuraa. Kastelen joka päivä, muttakerran viikossa hyvin kevyesti lannoitetulla vedellä. Lannoitteena Kekkilän kastelulannoite.
Aion istuttaa ehkä parin viikon päästä nuo kasvimaalle, jossa kompostimullalla höystettyä puutarhamultaa. Olettaen, että Turun seudulle ei tule takatalvea. Muutoin jatketaan ruukussa. Kasvimaa on 30cm korkeammalla kuin ympärillä oleva maa (laatikko). Varaan taimelle noin 1m2 tilan. Ympärille ajattelin tehdä kasvutunnelin. Kastelu päivittäin koko kasvin alalta, taimen kasvaessa kastellaan maata hieman kauempaa taimesta, jotta juuret hakeutuvat kauemmaksi(?).
Onko vielä jotain mitä kannattaisi tehdä/muistaa?
Kurkut paleltuu jo +4 asteen lämpötilassa. Kurpitsoista en tiedä, mitään erikseen mainintaa ole löytänyt.
Itse en vielä ole edes aloittanut idätyksiä, normaalisti kesäkurpitsan olen kylvänyt suoraan kasvimaahan.
Nyt on kuitenkin hiukan enemmän lajikkeita, joten kaippa sitä pitäisi pian alkaa idätykset. Parin viikon päästä, koska kuitenkaan mitään jättikurpitsoja ei ole tarkoitus kasvattaa.
Musquee De Provence, Butternut, Trombocino, kaupan myskikurpitsan ja U.F.O viimeisenä kesäkurpitsaksi on kasvatuslistalla...
Kannattaisi kokeilla myös Japanilaisia talvikurpitsoja; Uchiki Kuri, Hokkaido. Max 4 kg ja hyvä säilyvyys esim maakellarissa. Maukkaita vielä.
Lainaus käyttäjältä: bluesman - toukokuu 07, 2014, 00:22:34 ap
Kannattaisi kokeilla myös Japanilaisia talvikurpitsoja; Uchiki Kuri, Hokkaido. Max 4 kg ja hyvä säilyvyys esim maakellarissa. Maukkaita vielä.
Mul on nyt Hokkaidot kasvamassa ruukuissa, kuten yllä kirjoitin. Olisiko Hokkaidon siemenen voinut laittaa suoraan maahan, kuten ilmeisesti kesäkurpitsat laitetaan?
Lainaus käyttäjältä: bluesman - toukokuu 07, 2014, 00:22:34 ap
Kannattaisi kokeilla myös Japanilaisia talvikurpitsoja; Uchiki Kuri, Hokkaido. Max 4 kg ja hyvä säilyvyys esim maakellarissa. Maukkaita vielä.
Kiitos vinkistä, menevät heti kärkeen ensi vuoden listalle. Omaan käyttöön riittäisi ihan hyvin kesäkurpitsa ja joku talvilajike 1 kpl molempia.
Tämän vuoden kasvatukset mietin aika tarkkaan jo viime syksynä.
Myös tuo mahdollisuus säilyttää talvikurpitsoita kellarissa oli itselle aikalailla uusi asia, josta eka kertaa tiesin viime syksynä.
Jos hallat suo, niin tänä vuonna pitää yrittää joku saada sinne homehtumaan ;D :o.
Offina:
Viime viikolla raastin viimeiset porkkanat ja juuripersiljat salaateiksi pusseihin pakkaseen. Jäljellä on vielä muutamia lanttuja ja tietysti viime ja edellisvuoden chilimössöjä ja etikkasäilykkeitä.
Hmmmm...Etikkasäilykkeet on makunsa puolesta kuin uusia, ainoa mistä huomaa etenkin isoimissa chileissä ajan hampaan on lievä pehmeneminen kudoksissa.
Tulkoon nyt täälläkin mainituksi, että minulla jäi yksi jättikurpitsan taimi parvekkeelle kasvamaan ja ohjasin sen pystyyn. No, nyt siihen yrittää kasvaa kurpitsa. Tuskin siitä mitään tulee 8 cm taimiruukussa.
(http://www.chilivaar.in/kurpitsa27.6.jpg) (http://chilivaari.blogspot.fi/2014/07/jattikurpitsa-parvekkeella-8-cm-ruukussa.html)
Onko vinkkiä, miten pysähtyneen kasvun saisi uudelleen käyntiin? Typpikö siihen auttaisi? Hevonlanta ei oikein mahdu 8 cm taimiruukkuun.
Kysehän on tuosta huvin vuoksi parvekkeella kasvattelemastani jättikurpitsasta. Itse kurppa on kehittynyt noin 15 cm läpimitaltaan, mutta versojen kasvu on pysähtynyt. Sille taisi tulla syksy jo heinäkuussa.
http://chilivaari.blogspot.fi/2014/07/kurpitsalle-taitaa-tulla-mitta-tayteen.html
Musque de Provence on tehnyt yhden ison (noin 50cm halkaisijaltaan) mötikän, ja muutaman pienemmän.
Tämä iso on vieläkin tummanvihreä. Toivottavasti ei palellu ennen värin vaihtumista tulevina öinä....
150 vrk kasvukaudesta kypsäksi näytti olevan maininta......
(https://lh3.googleusercontent.com/M-Q51Fy1OtqSWYG-9IJcUEjSo4wTNnBAWgiR3j3_rfs=w1537-h865-no)
Kurpitsan maistuu raakanakin makean hedelmäiselle, käyttönä vaikka salaattien sekaan tai sinälläänkin....
(https://lh3.googleusercontent.com/-hPoiXB558C0/VCBcdsVkTrI/AAAAAAAAKok/M-QODbrelFc/s720/kurpitsat%25202014.jpg?gl=FI)
Melko surkea vuosi kurpitsojen osalta. Kylmä alkukesä ja huono hoitaja varmistivat sen ettei mitään jättejä synny.
Oikeastaan yksi ilonaihe on talvikurpitsa Blue Hubbard jota sikisi puolentusinaa 4-7kg painoisia knöölejä. Kiitokset Jusolle siemenistä.
Paras Marrow eli jättikesäkurpitsa alkoi altapäin salakavalasti mädäntyä ollessaan n.25-kiloinen. Kuvassa oikeassa alalaidassa babymarroweja jotka ovat ihan toimivia ruoanlaitossa.
Isommat möllykät painavat 75kg, 64kg ja 50kg. Istutuksen jälkeen en ko.kasville tehnyt mitään paitsi peitin harsolla. Kisaamaan näillä ei ole asiaa mutta riittääpähän kurpitsaruokien raaka-aineeksi.
Vain kaksi Jussiki Kuria mutta nekin ihan mojovankokoisia.
Blue Hubbard kannattaa syödä talvella joulukuussa ja sen jälkeen. On meinaan järkyttävän kova kuori aluksi mutta jonkin verran pehmenee työstökuntoon.
Maakellarissakin saattaa säilyä mutta noin 10 astetta ja kuiva on kurpitsan säilytykseen todistetusti otollisin lämpötila. Hellä käsittely auttaa kanssa ettei pöpö pääse kuoren vauriosta sisään. BHn osalta voi katsoa rauhassa: kun alkaa pehmenemään jostain niin viikkoja yleensä on vielä syötävissä, ja pehmenemä laajenee hitaasti. Juhannuksen jälkeen syötiin viimeinen edellisen syksyn Jussiki Kuri. Tänä vuonna ei saatu niistä kuin pieniä palleroita kuivuuden takia. Pelkäsin jo että F2 vaan jää noin pieneksi, mutta jos sulla on tullut samoista siemenistä kunnon murikoita varmaan niillä voi edetä. Seuraava sukupolvi jäi tämä vuonna kehittelemättä.
Olen huomannut mätänemisen alkavan yleensä kannasta ja katkaisukohdasta. Juso jätätkö kahvan kiinni vai taitatko pois?
Auttaisikohan Atamonkäsittely kantaosaan säilymään yhtään paremmin?
Oletko aikeissa tehdä hapankurpitsaa?
Ohjeiden mukaan pitäisi jättää kantaa, itse jätän joku 5 cm. Kahvaa ei kannata missään tapauksessa. Anna kuivua hyvin ennen siirtoa kellariin. Atamonia en ole kokeillut, on säilynyt aika hyvin ilmankin.
Hapankurpitsa.....? aika vähän on nyt materiaalia hallussa mutta kokeillaan. Rakenteeltaan vaan saattaa mennä todella muhjuksi, nestettä toki on riittävästi. Enkä tiedä missään kulttuurissa moisen olevan mikään kansallisruoka, mutta rohkeasti täytyy avata latua. Kaikki hapatettu on toistaiseksi ollut hyvää joten miksei tuokin.
Joku jättikasviyhdistys suositteli sivuillaan muistaakseni juuri jättikurpitsojen säilyttämistä jopa 25-30 asteen lämpötilassa korjuun jälkeen kaksi viikkoa, ja sen jälkeen viemään viileään. Omaa tietoa asiasta ei ole.
Tuo 30 astetta kuulostaa kylla aika kovalta lämmöltä.....
Omaa Provence De Musqueta pidän nyt pari viikkoa ihan sisällä, jonka jälkeen jonnekkin viileään....
Tänään tilailin kaikennäköistä mm. kurppiakin (Atlantin jättiä kokeiluun) ja parissakin paikassa suositeltiin jätettäväksi vartta n. 3". Ja Red Kuria sekä Hubbardia. Muunmuassa ::)....
En usko Jättikasvisyhdistyksen ainakaan sivuillaan moista suositelleen, koska olen nuo kurpitsaohjeet aika pitkälle ollut mukana kirjoittelemassa ja toisekseen ne (jättikurpitsat) otetaan irti versosta yleensä punnitusta edeltävänä päivänä.Sen jälkeen ne pidetään suht viileässä tiukasti pakattuna, ettei haihtumisen kautta tapahtuvaa painonpudotusta, joka voi olla ihan huomattavaa, tapahdu. Kisan jälkeen niitä ei yleensä paljon säilytellä ja jos niin ulkona tai jossain näytillä joutuakseen sen jälkeen pääosin kompostiin. Toki ne syötäviä ovat.
Mutta jossain muistelen myös minäkin jonkin näköistä lämpimässäpitoa ruokakurpitsoille aluksi suositellun paremman maun vuoksi, ei niinkään ilmeisesti säilyvyyden. Todennäköisesti kypsyvät loppuun asti nopeammin. Viileä (n.10 tai hieman päälle) on optimi monen lähteen mukaan talven säilytykseen, ja mielellään kuiva tila. Pehmeneminen alkaa yleensä aina pinnasta bakteerien päästyä kuoren vaurioon ja kosteus helpottaa niiden riehuntaa.
Tarkistelin asiaa, olet oikeassa, ei jättikasviyhdistys ole sitä suositellut.
Tässä syyllinen. (http://kainuunpuutarhayhdistys.fi/2013/wp-content/uploads/2013/04/kurpitsojen_viljely.pdf)
Tieto on peräisin viime vuoden alkupuolelta. Alhaalla tekstissä ei eritellä sen tarkemmin kesä- tai jättikurpitsaa, vaan otsakkeen SADONKORJUU alla puhutaan molemmista, niitä erikseen erittelemättä. Säilyvyyden vuoksi.
Tuolla suositellaan kannan pituudeksi 5-10 cm.
Omalla kohdalla jo 100 kilon kurpitsa aiheuttaisi ongelmia jo pelkän käsittelyn takia :o..
Näin on joo tai pitää olla sauna mihin pääsee traktorilla tai koneella. Pressulla voi kyllä porukalla nostella aika suuriakin.
Kesäkurpitsassa on ohut kuori ja niiden säilytys on aika hankalaa. Talvikurpitsat (C. Maxima) ovat paksukuorisia ja siksi säilyvät ja siitä nimikin. Jätti tai AG on vaan yksi noiden lajike. Kaupan siemenistä ei tarvitse pelätä yli satakiloisia, kutsuipa ne niitä miksi jäteiksi tahansa. Aiemminkin mainostetut Blue Hubbardit, Hokkaidon kurpitsat jen hakkaavat ne maussa mennen tullen. Kerran jaoin yli 300-kiloisen kun halkesi muutamaa päivää ennen h-hetkeä, ja kiljuen veivät ihmiset muovikasseissa 10 kilon biittejä :) eikä kukaan palannut valittamaan, joten kaipa niistä ihan ok tuotteita saa.
Tärkeintä on saada talvikurpitsat todella kypsiksi, jolloin kuorikin paksunee, ja sitten säilyy kyllä vaikka sen 10 kk ja ovat vielä senkin jälkeen herkullisia.
Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 23, 2013, 21:07:30 ip
(https://lh3.googleusercontent.com/-fy5VdEhEaCQ/UkCCTF6eFZI/AAAAAAAAILY/pP_pMrS2DPE/s720/kurpat%25202013b.jpg?gl=FI)
Niin kade, mutta tällain pohjalaasittain. Eli heti taimet kasvamaan!
Kiitos innoituksesta.
Nyt pääsi käymään sillä tavalla onnellisesti, että saatiin 50m^2 viljelypalsta kesäksi käyttöön. Tämä tuli jotenkin puskan takaa, eikä siihen osannut varautua, joten mitään kasveja ei luonnollisestikaan ole esikasvatettuna. Ensi vuonna sitten ajoissa liikkeelle myös tämän suhteen.
Kurpitsaa tekisi kuitenkin mieli kasvattaa. Kysymykseni kuuluukin, että saako noita valmiita kurpitsantaimia ostettuia mistään valmiina tai ehtiikö niitä enää idättää? Asuinpaikkana Tampere.
hyvin ehtii idättää. Kahdessa/kolmessa viikossa taimi on turhan iso ämpäriin. kaupasta jos ostat niin se on ehkä viikko sitten kylvetty. Nopeamia kuin kurkut.
Lainaus käyttäjältä: Alivakaa - toukokuu 20, 2015, 12:32:28 ip...saako noita valmiita kurpitsantaimia ostettuia mistään valmiina tai ehtiikö niitä enää idättää? Asuinpaikkana Tampere.
Tammelantorilla on vaikka mitä taimia ja toissa vuonna ostin hyvät kurpitsat ja kurkut HongKongista.
Jättikurpitsa ehti nyrkin kokoiseksi ja yöpakkanen vei lehdet. Onkohan tuo käyttökelpoinen keskenkasvuisena? Pitääkö noin pienestäkin kaivaa keskiosa pois, vaikka se on vielä kiinteää? Entä tuommoiset kananmunan kokoiset pallot, onko niistä mihinkään?
Lainaus käyttäjältä: AirMan - syyskuu 05, 2015, 11:35:31 ap
... yöpakkanen vei lehdet.
Nyt jo?Olen minä nyrkinkokoisia syönyt, mutta ne ehti kypsyä varressa. Kypsymisen näkee yleensä värin muutoksista, mutta niitähän on niin monen värisiä.Ei ne myrkyllisiä ole keskenkasvuisenakaan, mutta eivät ehkä kovin maukkaita. Kypsymistä voi tapahtua myös poimittuna.Viimekesäinen pikku "jätti"kurpitsa:http://chilivaari.blogspot.fi/2014/08/kurpitsa-kasvaa-turbovauhtia.html
Kypsymisen näkee siemenistä (jos niitä on nähnyt aiemmin) ja siitä että seinämän poikkileikkaus ei ole enää miltään osin vihertävä vaan (jättikurpitsoilla) tasaisen vaaleankeltainen ja monilla hyvillä ruokakurpitsoilla (Uchiki Kuri, Blue Hubbard jne) kauniin oranssi suurinpiirtein kuoreen asti. Oikea jätti (Atlantic Giant) ei koskaan ole kovin herkullista, paitsi "AG kaupallisilla" siemenillä ehkä tulee suht syötävää. On sitä 300-kiloistakin syöty ;) Jonkin verran kypsyy sisälläkin lämmössä, mutta kannattaa nyt esim hallaharsolla tai tukevammalla kankaalla peitellä kurpitsat niin kypsyminen jatkuu ulkona hyvinkin 2-3 viikkoa.
Ehdin jo vetäisemään isoimmat viipaleiksi ja paistamaan voissa suolan ja mustapippurin kera. Olivat mielestäni paremman makuisia kuin samalla tavalla valmistetut kesäkurpitsat. Kuoren lähellä oli vihertäviä kerroksia ja siemenet jätin paikalleen. Oikeastaan ne tulivat vasta paistamisvaiheessa näkyviin.
Jäi sinne vielä jokunen kananmunan kokoinen alku paikalleen. Lisää yöpakkasia ei pitäisi olla luvassa lähiaikoina, joten ajattelin vain seurata, vieläkö tuo lähtee kasvattamaan jotain. Ehkä ensi vuonna täräytän tuon tontin korkeampaan päähän (jos pussissa vielä on itäviä siemeniä), niin halla ei aivan yhtä herkästi pääse nipistelemään.
Heip, arvon viherpeukalot, sain useita jättiskurpitsan siemeniä. Googlasin nettiä. Tsekkasin jättiskasviyhdistyksen tietosivutkin läpi. Sain mainioita käytännön neuvoja.
Yks asia askarrauttaa. Kurpitsat on nopeita itämään ja kasvamaan. Milloin viimeistään kannattaa esikasvattaa sisällä ennen ulos siirtämistä? Riittääkö Vapun jälkeen?
Ainoa kokemus kurpitsoista on, et viskasi siidut ulos lavakaulukseen joskus Suvivirren laulamisen aikaan. Satoa tuli. Ny ois kyseessä jättisversio.
Lainaus käyttäjältä: chilifellow - huhtikuu 05, 2018, 13:38:05 ipKurpitsat on nopeita itämään ja kasvamaan. Milloin viimeistään kannattaa esikasvattaa sisällä ennen ulos siirtämistä? Riittääkö Vapun jälkeen?
Riittää.
Käsittääkseni kurpitsat ovat tarkkoja juurien terveydestä ja ruukun täyteen kasvaneet voivat hidastaa kasvua ulkona. Siellä kannattaa lannoittaa alkuvaiheessa oikein kunnolla, jos hyvää kompostimultaa ei ole käytössä. Jätin pitää kasvattaa muutama metri vartta ja isoja lehtiä ennen kuin se ryhtyy pallukoiden tekoon.
Täälläkin uusi kurpitsankasvattaja, tosin taisin hieman hätiköidä, kun törkin siemenet multaan jo pari päivää sitten. Sisätilaa kyllä on, joten pitänee kai siirtää reilusti isoon astiaan ajoissa. (Missäs olis avajaiset ja ilmaisia ämpäreitä lähiaikoina? ;D) Jättikurpitsa kyseessä mullakin, ja tietysti laitoin koko pussillisen siemeniä eli 12 kpl. Onneksi on tonttiakin.
Onks muilla kuin esim. Bluesmanilla, kokemusta Marrow-lajikkeesta? Tais olla SE-ennätys jonain vuonna mr. B:llä?
(https://4.bp.blogspot.com/-Ud_puy_tthg/W6QHIQZukjI/AAAAAAAAPY0/gWDR9ozpMsszVGYqPR6xSLx6v1ZTr1gRgCLcBGAs/s640/k%25C3%25BCrbis%2B2018c.JPG)
Viime kaudella ei tullut yhtään kurpitsaa. Nyt tuli liiankin kanssa. Hokkaido (olisko sama kuin Uchiki Kuri) oli varsin tuottoisa ja kun on parhaimmillaan vasta joulun jälkeen niin voi rauhassa kuluttaa varastot tyhjiksi Vif Rouge d´Etampseista. Noin pari kiloa päivässä olis saatava alas kurppaa. Vihreä lajike on joku venäläinen, täytyy koettaa selvittää mikä lienee jos vain löytäisi siemenpussin.
Kasan takana näkyy hiukan huonosti Snake Gourd l. käärmekurpitsa. Pisin on tällä hetkellä 150cm ja jos kylmät ajat alkaa niin taitaapa jäädä siihen. Oma ennätykseni on 256cm mutta diskattiin kun katkesi puolestavälistä. En tajunnut tukea laudalla.
Myskikurpitsakin tuotti mainion sadon. Tästä lajista/lajikkeesta ei mulla ole aiempaa kokemusta. Viimevuotinen ei tehnyt yhtään satoa.