Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

sik

Lasketaan kai siitä kun kukasta tulee hedelmä...

pumpkinca

Mistäs johtuu että chilien lehdet "menettää värinsä" eli muuttuvat osittain valkoisiksi? Ovat kasvamassa ikkunalaudalla ja kokoa on jo noin 35cm.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: sik - toukokuu 01, 2009, 08:07:06 ap... Useilla lajikkeilla täysi kypsyminen tapahtuu 90 vuorokaudessa.

Nyt taitaa mennä käsitteet sekaisin.
Itsekin ihmettelin viime keväänä siemenliikkeiden tiedoissa olevia aikoja, joista tavallisin on tuo 90 pv. Ihmettelyäni löytyy laajemmin täältä:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg44378;topicseen#msg44378

Keskimääräinen chili alkaa kukkia kolmen kuukauden iässä ja hedelmä on valmis syötäväksi, punainen tai keltainen tms. neljän kuukauden iässä minun kasvatusmenetelmilläni. Sitten kun kukinta onnistuu, eli valo, kasvin koko, lannoitus ja lämpötila ovat sopivat,"normaali" chili kasvaa pikku raakileesta kypsäksi kuukaudessa, ehkä viikon tai kaksi päälle. Jotkut lajikkeet (Rocotot) vaativat 2 kk ja kylmä pidentää tuota aikaa huomattavasti.  Kun väri  on vaihtunut lopulliseksi, chili on kypsä. Jotkut säilyvät muutaman viikonkin kiinni kasvissa, mutta eivät ne siitä parane, saattavat vain pehmetä. Muutamat lajikkeet, kuten Inca Red Drop tai Aji Cristal ovat syötäviä jo vähän ennen värin vaihtoa.

Tämmöisiä kokemuksia viime kesältä ja vähän tältäkin keväältä.

cola

Siis eikö muita kuin Aji C ja Inca Rediä pysty syömään ennen värin vaihtoa? Minulla on nimittäin kymmeniä (pink habaa, caribbean red habaa ja norm haboja) kypsymässä ja kelailin kerätä ne ennen kreikkaan lähtöä ???

calm

Lainaus käyttäjältä: cola - toukokuu 01, 2009, 22:01:18 ip
Siis eikö muita kuin Aji C ja Inca Rediä pysty syömään ennen värin vaihtoa? Minulla on nimittäin kymmeniä (pink habaa, caribbean red habaa ja norm haboja) kypsymässä ja kelailin kerätä ne ennen kreikkaan lähtöä ???


Kyllä ihan mitä tahansa voi syödä missä vaiheessa hyvänsä. Maku nyt sitten saattaa olla herneestä parempaa ja tulisuuskaan ei kaikissa kovin aikaisin ilmaannu.

él pollo diablo

Chilini ovat olleet n.2 viikkoa ikkunalaudalla, ja aamuisin kun aurinko paistaa oikein kunnolla niin lehdet rupeavat roikkumaan ja ovat velttoja. Iltaan mennessä ne virkoavat. Mahtaako johtua liiasta kuumuudesta? 34 astetta oli äsken. Chilit ovat 30-40 cm kokoisia.

Kärsä Babar

Lainaus käyttäjältä: pumpkinca - toukokuu 01, 2009, 12:53:48 ip
Mistäs johtuu että chilien lehdet "menettää värinsä" eli muuttuvat osittain valkoisiksi? Ovat kasvamassa ikkunalaudalla ja kokoa on jo noin 35cm.


Voimakas valo saattaa aiheuttaa. Ei ikkunan takana pitäis haitallista olla kumminkaan.
Lannoite vajaudet aiheuttaa kellerrystä.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Kärsä Babar

Lainaus käyttäjältä: él pollo diablo - toukokuu 02, 2009, 10:31:00 ap
Chilini ovat olleet n.2 viikkoa ikkunalaudalla, ja aamuisin kun aurinko paistaa oikein kunnolla niin lehdet rupeavat roikkumaan ja ovat velttoja. Iltaan mennessä ne virkoavat. Mahtaako johtua liiasta kuumuudesta? 34 astetta oli äsken. Chilit ovat 30-40 cm kokoisia.


Lämpöhän sitä tekee. Pienestä roikkumisesta en murehtisi.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

ARvngr



Mitähän tälle pitäisi tehdä, kun eilen yhtäkkiä vaan rojahti naamalleen. Onneksi ei pahemmin käynyt. Pääsykoekirjallekin löytyi käyttöä ruukun tukemisessa. Podit alkavat painaa jo jonkin verran eli ilmeisesti pitäisi tukea jotenkin, mutta miten? Käänsin chilin selin ikkunaan ainakin näin hetkellisesti ettei painoa kerry enempää eteen vaan lehdet kääntyisivät taaksepäin ja tasapainottaisivat hieman. Kuten kuvastakin näkyy niin ruukku on todella pieni ja se saattaa olla yks syy heikkoon tasapainoon. Pitäisikö vaihta isompaan ruukkuun? Entä haittaako se jotenkin podien kypsymistä ja kukintaa?

Kyseinen lajikekaan ei oikeen ole tiedossa, Championiksi luulin mutta sitten huomasin että podit ovat aivan erilaisia.

Kärsä Babar

Isompaan ruukkuun vaan, niin rupee pysyyn pystyssäkin.
Laita jotain perus puutarhamultaa tai turvetta (esim. kekkilä)niin tekee satookin hyvin.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Uine

[offtopic]

Johdatus arkeologiaan! Tuota juuri itsekin luen. Helsinkiin hakemassa?

[/offtopic]
Suomu.org - Suomen muinaisuus -sivusto, jonka pyrkimys on toimia tiedonhaun portaalina, keskusteluympäristönä ja julkaisukanavana kaikille Suomen muinaisuudesta kiinnostuneille ja sitä tutkiville tahoille.

Endalion

Lainaus käyttäjältä: Uine - toukokuu 02, 2009, 16:12:16 ip
Johdatus arkeologiaan! Tuota juuri itsekin luen. Helsinkiin hakemassa?


Sitten vaan ruukun tueksi kun on kirja luettu.

hemuli

Mulle kävi vähän köpelösti kun kissavieraita oli kylässä, niin se oli käynyt pienistä chilin taimista syömässä kärkiosat jossa oli lehdet. Onko nyt enää mitään mahdollisuuksia saada niitä jatkamaan kasvuaan (näyttävät tällä hetkellä ihan ruohosipuleilta) vai heitänkö menemään ja pistän uudet itämään?

Watt

Täältä saa varmaankin nopeasti vastauksen!

Joten miten tuo nyt sitten kannattaa ajastaa? -> http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5824.0

Tällä hetkellä kerran tunnissa valuttaa 15min vettä juurille, onko tuo hyvä sykli vai homehtuuko tuo perkele? Pitäisikö vaihtaa pidempi kasteluväli?
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com

Kuti

En usko, että homehtuu, mutta harvemmallakin syklillä varmasti pärjää. Viime vuonna mulla oli vähän saman tyyppisessä järjestelmässä kasvit ja mulla vesi juoksi 15min 2tunnissa. Vaikka mulla ei ollut mitään väliainetta ( juuret olivat vain astiassa), niin kasvit eivät näyttäneet kuivumisen merkkejä. Sulla tuo lecasora imee itseensä kosteutta, joten kyllä kasvi aikapitkälle pärjää silläkin. Testaamalla löydät sopivan syklin. Itse pidin syklin harvana, koska en halunnut kuunnella hydron lorinaa usein.

Kärsä Babar

Lainaus käyttäjältä: hemuli - toukokuu 03, 2009, 16:29:11 ip
Mulle kävi vähän köpelösti kun kissavieraita oli kylässä, niin se oli käynyt pienistä chilin taimista syömässä kärkiosat jossa oli lehdet. Onko nyt enää mitään mahdollisuuksia saada niitä jatkamaan kasvuaan (näyttävät tällä hetkellä ihan ruohosipuleilta) vai heitänkö menemään ja pistän uudet itämään?


Jos ei yhtään kasvukarkeä näy, ne ei lähde enään kasvamaan.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Kärsä Babar

Lainaus käyttäjältä: Watt - toukokuu 03, 2009, 20:11:12 ip
Täältä saa varmaankin nopeasti vastauksen!

Joten miten tuo nyt sitten kannattaa ajastaa? -> http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5824.0

Tällä hetkellä kerran tunnissa valuttaa 15min vettä juurille, onko tuo hyvä sykli vai homehtuuko tuo perkele? Pitäisikö vaihtaa pidempi kasteluväli?


Itse pitäisin koko ajan päällä, varsinkin sitten kun juuret ylttävät veteen. Jos vesi ei kierrä niin siinä ei ole hirveesti happea, hapettomassa vedessä tulee juurimätää helposti.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Herra 47

itsellä taimesta asti 15min/3 tuntia... Riittää kyllä
Lecasora väliaineena ja pikku ruukut.
Ihan turha pitää 24/7 päällä... Ja kasvit kasvaa jopa paremmin... Kun saavat kokea hiukan "kuivuuttakin"
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Watt

Kiitoksia vastauksiasta, eiköhän se oikea aika löydy sitten ihan fiiliksen mukaan. Antaa nyt olla tuo 15min/h ja jos lorina rupee ärsyttämään niin vähentää. ::)
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com

MikaK

Miksi chilini ovat kuivia ja mauttomia? Rakenteeltaan chilit ovat olleet kovin samanlaisia kuin kaupan "punainen chili" eli suht kova kuori, kuiva ja mauton. Kaupan chileissä on tosin jossain jotain tulisuuden häivähdystä. Itsellä kaksi palkoa toistaiseksi kypsynyt kahdesta eri kasvista ja molemmat oli huonoja kaikilla muilla mittareilla paitsi värillä. Molemmat tosin kypsyivät suht pieniin kasveihin, joita ei oltu lannoitettu merileväuutetta kummemmalla aineella.

Nyt palkoja on useammassa kasvissa ja useampi hyvän kokoinen sekä hyvin voiva palko. Kypsymistä odotellessa, josko maku&tulisuus olisi nyt kohdillaan.