Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Abloy

Jos ite kasvattaa tupakkansa niin siitä puskasta kyllä näkee mosaiikkiviruksen oireet jos tartunta tulee. Sillon pitää vaan hävittää se tupakkapuska äkkiä. Kaupasta ostettua tupakkaa polttaessa ei taas koskaan voi tietä onko siinä virusta ja siksi chilien kanssa ei pidä tupakoida.
1577

Nerohaba

tammikuu 20, 2010, 17:34:12 ip #941 Viimeisin muokkaus: tammikuu 20, 2010, 17:35:51 ip käyttäjältä Nerohaba

Miten tätä tulisi leikata että kesäksi olisi mahdollisimman tasaisesti tuuhea?
Pitkät roikaleet veks vai?
Shili on noin 30cm korkea.
voi hyvin ja työntää  alimman haaran kohdalta uusia oksia.
Lajiketta en tiedä mutta podi on pieni ja keltainen ylöspäin kasvava.
Marketista ostettu salaattiosastolta  :D
Nerous on vain tavallista suurempaa kärsivällisyyttä. -Benjamin Franklin

#1120

EDi

Toimiskohan jos laitan säiliöruukkuun pelkkää ruukkusoraa, eli täysin ilman multaa/turvetta?
#922

bluesman

Lainaus käyttäjältä: EDi - tammikuu 20, 2010, 19:29:11 ip
Toimiskohan jos laitan säiliöruukkuun pelkkää ruukkusoraa, eli täysin ilman multaa/turvetta?

Oon käyttänyt menestyksekkäästi Mimosaruukkuja+lecasoraa ns.passiivihydrona. Ei sovi kaikille lajikkeille. Eikä ruukkusoraa mitä sitten lieneekin vaan lecasoraa. Voi auttaa pienellä verkkoruukulla taimen ollessa pieni.

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: Abloy - tammikuu 20, 2010, 17:25:59 ip
Jos ite kasvattaa tupakkansa niin siitä puskasta kyllä näkee mosaiikkiviruksen oireet jos tartunta tulee. Sillon pitää vaan hävittää se tupakkapuska äkkiä. Kaupasta ostettua tupakkaa polttaessa ei taas koskaan voi tietä onko siinä virusta ja siksi chilien kanssa ei pidä tupakoida.


Meillä on vedetty, vedetään ja tullaan vetämään posket lommolla tupakkaa kaikissa jaloissa muodoissaan.

En jaksa uskoa ainakaan erittäin pitkällle prosessoidun "rööki"tupakan löyhyttävän mitään viruksia.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

EDi

Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 20, 2010, 20:04:48 ip

Eikä ruukkusoraa mitä sitten lieneekin vaan lecasoraa.
[/quote]

se olikin Kekkilän Kevytsoraa nimeltään, eikä ruukkusoraa, eli sellasta ruskeeta "leca"-papanaa.
#922

bluesman

Just sitä. Jos enempi tarvii niin kannattaa ostaa 50 litran säkki japestä hyvin ja pH happamalle esim.sitruunahapolla.

Miksu77

Jos olen oikein käsittänyt paprikan siemenet sisältävät myrkkyä ja aiheuttavat,
vatsan väänteitä. Ostin yksi päivä Espanjalaisia pitkiä punaisia
chilejä K-Kaupasta. Tein niistä munakkaan, siemenineen päivineen. Maha oli sekaisin
ja kipeä vuorokauden.
Olikohan kyseessä chili vai paprika, pientä poltetta oli kumminkin havaittavissa?

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: Miksu77 - tammikuu 20, 2010, 23:44:58 ip
Jos olen oikein käsittänyt paprikan siemenet sisältävät myrkkyä ja aiheuttavat,
vatsan väänteitä. Ostin yksi päivä Espanjalaisia pitkiä punaisia
chilejä K-Kaupasta. Tein niistä munakkaan, siemenineen päivineen. Maha oli sekaisin
ja kipeä vuorokauden.
Olikohan kyseessä chili vai paprika, pientä poltetta oli kumminkin havaittavissa?

Chili on paprika. Molemmat Capsicum sukua. En usko pätkääkään siihen (eikä varmaan muutkaan täällä), että siemenissä olis mitään myrkkyä. Eikä sille myytille taida löytyä mistään mitään perusteitakaan. Se mikä on mahas voinu sekottaa, on kapsaisiini. Varsinkin, jos et juurikaan syö chiliä. Suurin osa kapsaisiinista on siemenkiinnikkeissä, eikä siemenissä kuten yleensä porukka luulee. Ja ne siemenet tulee nätisti kokonaisin, sen muun jutskan mukana.

Joskus kun itse syön tulisempia chilejä, mahassa saattaa myllätä ja seuraavana päivänä opettelen levitointia pöntöllä.  ;D

biblo

Voi myös tuo teollinen chili tehdä sen.Nuo markkinachilit eivät ainenkaan yleensä hirveästi loista laadullaan..
"Grow food, not lawns"

MikaK

Ohessa vielä kyseiseen myyttiin kommentti:

LainausVäite: Paprikan siemenet pitää poistaa, koska ne ovat myrkyllisiä.

Rauman kaupungin ruokapalvelupäällikkö Päivi Yli-Karro:

- Pitää paikkansa. Paprikassa ja munakoisossa on kapsasiini-nimistä myrkkyä, joka aiheuttaa muun muassa pahoinvointia ja mahdollisesti iho-oireita. Jos syö kokonaisen paprikan siemenet, voi olla varma, että saa pahoinvointioireita. Paprikan siementen sijasta suosittelen esimerkiksi pellavansiementen syömistä.

- Myrkky häviää paprikasta poistamalla siemenet. Niiden lisäksi myrkkyä saattaa olla vähäisiä määriä myös valkoisissa väliseinissä - ensisijaisesti nämä fliitit poistetaan kuitenkin sen vuoksi, että ne eivät ole mukavan näköisiä eivätkä tunnu kivoilta suussa.

Lähde: http://www.ur.fi/artikkeli.phtml?id=6716

Wikipedia kapsaiinista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin

Paprikan kapsaiini-myytti ihmetyttää sikäli, että useasti on mainittu ettei Paprikassa ole kapsaiinia, minkä takia se saa Scoville-arvokseen nollan.

Tulinen ruoka tuntuu suussa, tulisempi ruoka tuntuu myös mahassa ja todella tulinen ruoka tuntuu lisäksi seuraavana päivänä alhaalla etelässä.


Ryhis

Lainaus käyttäjältä: Miksu77 - tammikuu 20, 2010, 23:44:58 ip
Jos olen oikein käsittänyt paprikan siemenet sisältävät myrkkyä ja aiheuttavat,
vatsan väänteitä. Ostin yksi päivä Espanjalaisia pitkiä punaisia
chilejä K-Kaupasta. Tein niistä munakkaan, siemenineen päivineen. Maha oli sekaisin
ja kipeä vuorokauden.
Olikohan kyseessä chili vai paprika, pientä poltetta oli kumminkin havaittavissa?


Itsekin olen kerran pari ostanut näitä pakattuja "espanjalaisia suippopaprikoida" salaatteihin yms. ja totesin kotona kaikkien olevan päivän päässä mätänemisestä. Lisäksi kun ajattelee kuinka paljon niissä on torjunta-aineita ja silkkaa p****aa lentomatkailun jälkeen. Kyllä varmasti saa vatsansa sekaisin.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

MadDog

Lainaus käyttäjältä: Lastunen - tammikuu 19, 2010, 21:21:16 ip
Löytyykö mistään KUNNOLLISTA & KATTAVAA tulisuus/Scovillen asteikkoa? Siis semmosta mistä voisi tarkistaa minkäverran potkua on missäkin lajikkeessa. Monenlaisia asteikkoja löytyy mutta oikeen semmonen komia puuttuu. Tehkää joku ::) vai onko mahoton juttu? Ilmeisesti jopa samassa lajissakin on isojakin eroja joten listan tekeminen ei ole helppoa.


-Lastu-


No tällainen ainakin löytyy Chileman org sivuilta http://www.thechileman.org/guide_heat.php

Naga Morich   970,000 SHU
Naga Jolokia   850,000 SHU
Red Savina   350,000 to 577,000 SHU
Habanero's & Scotch Bonnet's   100,000 to 350,000 SHU
Chiletepins, Thai & Birds Eye   50,000 to 150,000 SHU
Piquin, Cayenne, Tabasco & Rocoto   30,000 to 50,000 SHU
De Arbol, Ajis & Shipkas   15,000 to 30,000 SHU
Serrano   5,000 to 15,000 SHU
Jalapeno, Mirasol & Hot Wax   2,500 to 5,000 SHU
Anaheim, Rocotillo, Sandia & Cascabel   1,500 to 2,500 SHU
Ancho, Pasilla, Mulato & Espanola   1,000 to 1,500 SHU
Cherry, New Mexican   500 to 1,000 SHU

jeQQ

Väitän kyllä, että kunnon jallussa olisi enempi kuin 5k..

MasaT

Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 20, 2010, 21:30:47 ip
Just sitä. Jos enempi tarvii niin kannattaa ostaa 50 litran säkki japestä hyvin ja pH happamalle esim.sitruunahapolla.

Oletko huomannut, että pysyykö tuo PH happamana sitruunahappo-käsittelyn jälkeen vai alkaako se emäksisyys taas myöhemmin nousta?
Annat ilmeisesti tuon soran olla sitruunahappokylvyssä jonkin aikaa?

HanippA

PH:n ei pitäisi muuttua enää tasapainoon pääsemisen jälkeen, jos nesteeseen ei lisää mitään. Ts. jos purkin sekoittaa hyvin, niin pH:n ei pitäisi sen jälkeen enää muuttua, koska eihän sieltä häviä mitään.
Kuvia chileistäni: http://hanippa.kuvat.fi/kuvat/

jeQQ

Eikös sinne kaadettava vesi kuitenkin nosta sitä? Jos siis EI laske veden pH:ta?

HassuSetä

Pitäisikö lannoittaminen lopettaa jossakin vaiheessa kautta?
Käytössä on turve/puutarhan kesä yhdistelmä ja olen jäänyt jotenkin siihen käsitykseen, että liika typpi vaikuttaisi
podien makuun

chilimieli

tammikuu 21, 2010, 21:39:01 ip #958 Viimeisin muokkaus: tammikuu 21, 2010, 21:41:43 ip käyttäjältä chilimieli
Ravinteet on hyvä vaihtaa fosfori voittoisempiin podien alkaessa ilmestyä, tällä tavalla saat myös lisättyä kukintaa. Ravinteiden käyttö on hyvä lopettaa viikkoa-paria ennen sadonkorjuuta maun parantamiseksi, tosin sato harvemmin kypsyy samanaikasesti isommissa kasveissa, jolloin ravinteita ainakin itse annan koko ajan. Makukin riippuu lajikkeesta ja käytetystä ravinteesta, näin ainakin itse olen huomannut. Typen vähentäminen lisää myös poltetta useimmissa tapauksissa. ;)

Helppo niksi:
Lopeta muiden ravinteiden käyttö muutama viikko ennen sadonkorjuuta, pelkkää ripeniä viimeisiä kahta viikkoa ennen. Täten sadon pitäisi kypsyä suht saman aikaisesti. Makukin on parempi ja kaikki typpi ehtii "palaa pois" podeista (oma ilmaisu, eihän se mihinkään pala, maku vain ei ole niin karvas).

Lastunen

Lainaus käyttäjältä: MadDog - tammikuu 21, 2010, 15:28:20 ip
Lainaus käyttäjältä: Lastunen - tammikuu 19, 2010, 21:21:16 ip
Löytyykö mistään KUNNOLLISTA & KATTAVAA tulisuus/Scovillen asteikkoa? Siis semmosta mistä voisi tarkistaa minkäverran potkua on missäkin lajikkeessa. Monenlaisia asteikkoja löytyy mutta oikeen semmonen komia puuttuu. Tehkää joku ::) vai onko mahoton juttu? Ilmeisesti jopa samassa lajissakin on isojakin eroja joten listan tekeminen ei ole helppoa.


-Lastu-


No tällainen ainakin löytyy Chileman org sivuilta http://www.thechileman.org/guide_heat.php

Naga Morich   970,000 SHU
Naga Jolokia   850,000 SHU
Red Savina   350,000 to 577,000 SHU
Habanero's & Scotch Bonnet's   100,000 to 350,000 SHU
Chiletepins, Thai & Birds Eye   50,000 to 150,000 SHU
Piquin, Cayenne, Tabasco & Rocoto   30,000 to 50,000 SHU
De Arbol, Ajis & Shipkas   15,000 to 30,000 SHU
Serrano   5,000 to 15,000 SHU
Jalapeno, Mirasol & Hot Wax   2,500 to 5,000 SHU
Anaheim, Rocotillo, Sandia & Cascabel   1,500 to 2,500 SHU
Ancho, Pasilla, Mulato & Espanola   1,000 to 1,500 SHU
Cherry, New Mexican   500 to 1,000 SHU


Kiitoksia paljon. Tosta saa jo vähän suuntaa. Täytyy kokeilla kuuklettaa, jos löytyis lisää lajikkeiden arvoja. Minua ainakin kiinnostaa kovaa, etenkin kun on ekaa kertaa itämässä & kasvamassa muutamia lajikkeita. Kavereillekin ( ei mulla oikeesti mitään kavereita ole, kun olen niin ikävä ihminen..)  voi sitten kertoa, kun tulisuudet luonnolliseti kiinnostavat ja puhuttavat. Eli Naga on kingi ja muut seuraavat kaukana perässä ;)
Meinasin lähteä oikee eruskuntahan:  http://lassenortunen.blogit.fi/