Kirvat tuli, mikä meni pieleen

Aloittaja pwd, maaliskuu 28, 2014, 16:23:54 ip

« edellinen - seuraava »

Jomppe

Nyt listin sormilla parikymmentä kirvaa Sugar Rushista. Pari elollista plus parikymmentä harmaata kuivaa kuorta oli Lemon Dropissa.
Samalla näkyi millin kaksi pituisia, tummia, pitkin tuntosarvin varustettuja, pistiäisen näköisiä lentäviä elukkoja muutama. Solakoita.

Siitä kirposikin kysymys; elääkö Koto-Suomen perukoilla kirvavainokaisia tai vastaavia elukoita? Selittäisi tyhjien kuorien runsaan määrän mitä on viimeisen kuukauden aikana ollut.

Huru-ukko

Kirvavainokaiset ainakin jäättisellaiset tekee kirvan selkäpanssarin keskelle reiän mistä muna viedään kirvaan. Eli niiden olemassaolon näkee siitä.
Niiden kotoperäisyydestä tiedä..

Kirva luo nahkansa muistaakseni neljä kertaa ennenkuin on sukukypsä.

varis

heinäkuu 11, 2022, 17:47:44 ip #82 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 11, 2022, 17:52:20 ip käyttäjältä varis
Lainaus käyttäjältä: tp.teppet - toukokuu 15, 2016, 22:50:09 ipnäköjää jotaki hyötyäkin siitä että asuu kajaanissa kaukana kaikesta. Ei vielä havaintoja kirvoista, saati suurista massoista. Lenteleekö nuo muuten kuinka mielellään kolmannen kerroksen parvekkeelle, onko kokemuksia? Entä muut pikku perkeleet? Pitäis neem öljyä jostain saada hankittua, muttei raaski alkaa tilailemaan.

Yhdellä kasvattajalla on ruusussa kirvoja, mutta kerrosta ylempänä ei chileissä kuulemma mitään vaikka on pari annuumia partsilla.

Omalla parvekkeella taas melkoinen invaasio, aiempina vuosina ollut daalioissakin mutta niistä on saanut tosi kevyellä mäntysuopakäsittelyllä ne häädettyä.

Kai se aina vähän riippuu olosuhteista ja kaikesta.

Huru-ukko

Osa kirvoista on spefisoitunut tiettyihin kasveihin. Kituniemellä on noin 400 kirvalajia, joten kasvien suhteen niitä riittää useampaankin kohteeseen.

varis

heinäkuu 26, 2022, 12:58:49 ip #84 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 26, 2022, 13:08:27 ip käyttäjältä varis
Vähän ensi vuosi mietinnässä, tältä vuodelta ei oikein satoa tulossa. Voisi laittaa ison kasvihuoneenkin, mutta ei tule ainakaan chiliä täyteen ensimmäisenä vuonna. Tuholaisherkkyys varjostaa harrastuksen mahdollisuuksia ja sekin on hieman vastuutonta että joku Fatalii myy aloittelijoille annuumeja "joo joo tosi helppo 1/10", ei marketit ole sen parempia. Paljon parempiakin vaihtoehtoja voisi olla, jotkut kokeneet kasvattajat ei suostu edes koskemaan annuumeihin kirvojen ym. tuholaisten vuoksi. Risteytys- ja jalostuskuvioiden vuoksi annuumit kuitenkin vielä kiinnostaisi, ja osittain tulettomien paprikoiden osalta myös.

Aloitin tämän vuoden chilit hieman myöhään, maaliskuussa, mutta kasvoivat mukavasti keinovalolla ja parvekkeella vielä lisää, kukkia oli ja kaikki näytti oikein hyvältä ennen juhannusta, tuntui että se kastelukin meni nappiin. Sitten tuli kirvat. Torjuin alkuun mäntysuovalla, mutta se ei niitä pysäyttänyt. Pyretriiniäkin ruiskuteltu varmaan 6 kertaa ja vaikka sekin alkuun tuhosi suuren osan kirvoista, ei invaasiota kuitenkaan voinut estää.

Sen jälkeen käytin vielä mäntysuopaa, nyt noin 5% liuoksena mutta siinä ongelma on että lehtiin syöpyy paljon maitokahvin värisiä laikkuja jos sitä ei huuhtele pois. Ilmeisesti mäntysuovan pitäminen kasveissa olisi kuitenkin tarpeen koska se niin estää kirvan hengitystä yhdessä veden kanssa. (Ehkä jatkossa noin 2% liuoksella ja ruiskutus useammin?) Tuossa vaiheessa sain niitä Biotuksen kaksipistepirkkoja, jäljellä noin 5 viikon taistelun jälkeen oli 2 annuumia + 3 tyngäksi leikattua jotka tunki uutta lehteä + vähän herneitä joissa niissäkin oli vihdoin melko runsaasti kirvoja. Eli noin kolme kasvia mihin ohjeen mukaan pitäisi riittää noin kaksi leppäpirkkoa - usutin niitä noin tusinan verran asialle koska saastuminen oli jo edennyt varsin vaikeaksi. Pirkot on olleet vajaan viikon nyt asialla ja kasvien tilannetta katsellessa aamulla näkyisi olevan ainakin 3 pirkkoa vielä jäljellä. Ne tykkäävät kyllä paritellakin mutta en tiedä miten on kirvojen syömisen laita, päivisin pedot lähinnä chillaavat paikoillaan. Tuo parveke voi tulla melko kuumaksikin tähän aikaan vuodesta jos on lämmin päivä.

Tein kuitenkin niin fiksusti että 11 chilin taimesta annoin suurimman osan sukulaisille. Muualla ovat menestyneet paljon paremmin ja pari on avomaalla 40cm syvyisessä lavakauluksessa - chili ei vaikuta oikein olevan avomaakasvi meillä, mutta juhannuksen jälkeen nuokin lähtivät porskuttamaan, nyt on paljon kukkia ja hedelmiä tulossa, kirvoista ei näy viitteitä. Chilien kasvatus voi olla ihan sijainnista tai vuodesta kiinni, että tuleeko tuholaiset korjaamaan sadon monen kuukauden uurastuksen jälkeen?

Jotain parempaa suunnitelmaa tähän pitäisi kehittää, jos edes jatkaa enemmin asian kanssa. Vesiviljely voi hieman pienentää riskiä, mutta en ole siihen 100% siirtymässä vielä ensi kaudella kaikkien kasvien suhteen. Aikaisempi ja järeämpi puuttuminen invaasioon sekä ennaltaehkäisy voivat auttaa, mutta haasteet on suuria ja työmäärä voi kasvaa valtavaksi. Leppäpirkot kuulemma toimii joillain mutta niidenkin käyttö vaatii jotain suunnitelmaa ja osaamista - hyönteisille pitäisi järjestää sopivat elinolot että toimivat ja kanta lähtee vahvistumaan - jos kirvat loppuu kesken niin sitten kyllä nopeasti pirkotkin, ja jos tuholaiset tulevat myöhemmin uudestaan niin alkaa alusta koko kierros.