huhtikuu 16, 2024, 21:11:09 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Led valaistuksesta

Aloittaja petri78, huhtikuu 27, 2007, 00:48:18 ap

« edellinen - seuraava »

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: blarney - kesäkuu 24, 2010, 17:18:19 ip
Mistähän saa tällähetkellä parhaan teho/hinta suhteen omaavia valkoisia ledejä?


Tuo on vaikea kysymys ilman koe-erien ostoa ja testaamista, koska erityisesti halvimmat teholedit eivät yleensä anna sitä tehoa mitä lupaavat. Mikään markkinoilla oleva ledi tuskin kuitenkaan pärjää HE-sarjan T5-loisteputkille sen paremmin investointi- kuin käyttökuluissa.


LainausTarkoitus olisi väkerrellä talvettamista varten muutamalle chilille kohdevalaisin, mutta punaisena hohkava kämppä ei innosta. Montakohan wattia täytyisi olla tehoa vaikkapa tuollaiselle puolimetriselle kasville, että pysyisi hengissä?


20-30 W:n energiansäästölampuilla ne kai noita talvehdituttavat. Saman tehon saa valkoisiin ledeihin laittaa, jos haluaa saada saman valotehon.

ingeniero

nostetaanpa tämä niin saa kaupankävijät rauhan tori-puolella.
itse haluan jatkaa seuraavalla asialla:
spna valaisimien hinta uutena ja niiden käyttöikä polttimoiden sekä rungon osalta? tämä kiinnostaa jos alkaa tekemään vertailuja lamppujen kannattavuudesta.  olenko ymmärtänyt oikein, että polttimot kymppejä per kappale? kauanko käyttötunteja?
jos led kestää 50 000h suhtkoht tikissä ja tämä tekee siis kymmenen tunnin valoajalla 5000vrk.jos taas käytetään valaisinta 150vrk vuodessa on LED käyttöikä 33v...siis lampun hinta per käyttövuosi muutaman euron...? Paljonko sama laskutoimitus on natikoille? 
viittaan nyt ledfinlandin tutkimuksiin, jossa 400W lamput vaihdettiin 120W LED lamppuihin ja kasvussa ei havaittu suurempia muutoksia

Xbow

Osramin mukaan heidän 600w Plantastar lampun nimellinen käyttöikä on 9000h. Kuitenkin 90% todennäköisyydellä hengissä vielä 20000h jälkeen. Natikan teho hiipuu käyttötuntien lisääntyessä, ollen Philipsin sekä Osramin mukaan yli 90% 20000h jälkeen. 20kh voisi ehkä olla hyvä vaihtoväli lampulle. Valaisinrunko kestää useamman lampunvaihdon, sytkäri tuntuisi kanssa kestävän. Hyvälaatuisella valaisimella varmaan se samat 50000h voisi olla paikallaan + pari-kolme lamppua + kenties vaihtosytytin.

Pitkäikäiseksi ovat SPNA lamppua kehuneet. Pidemmän juoksun kustannuksissa kuitenkin painopiste menee ( mikäli nyt kohtuulaatuset vermeet on hankkinut, eikä kämmi esimerkiksi likaamalla lamppuja tai polta kämppää :p ) sähkönkulutukseen. 600w natti on aikas syöppö juu. ~0.7kwh/h, kun ottaa huomioon oheiselektroniikan virrankulutuksen. Eli "normikäytössä" jotain 20-30 euroa kuussa.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

kuje

Kyllä natikat kestää. Onhan niitä Suomen tienposket pullollaan.
Teollisuudessa ainakin on tullut vaihdettua polttimo kerran vuodessa ja sytkäri tarpeen vaatiessa.

Xbow

marraskuu 30, 2010, 17:30:39 ip #384 Viimeisin muokkaus: marraskuu 30, 2010, 17:33:36 ip käyttäjältä Xbow
Njoo, allekirjoittanut tulee jatkossa systemaattisesti laittamaan enempi-vähempi offariin menevien kysymysten vastaukset tänne, kenties linkin postitan sinne missä kysytään :)

Lumenit ovat yksikkönä hankala. Perustuu ihmisen silmän reagointiin, mikäli on standardin mukaisesti ilmoitettu. En ole varma, onko lamppujenvalmistajien noudatettava esimerkiksi jonkun CIE standardin mukaista painotuskäyrää, kun niitä lumeneita ilmoittelee? Helvetin olennainen asia, jos vain lumeneita on käytetty. Itse ainakaan en viitsisi muutamia satkuja hassata lamppuun, jonka tuottamasta valosta minulla ei ole tietoa hölkäsen pöläystä, paitsi hienon oloinen mainosteksti :p Jos joku haluu maksaa tonnin hienon näköisestä lampusta kunhan hilit kasvaa ni siitä vaan, silvuplee. Kyllähän minäkin käytän kohtuu ison osan budjetistani melkomoisiin hyödyttömyyksiin.

Watit tietyllä kaistalla tai esim. PAR alueella tuntuvat jossain määrin paremmalta yksiköltä, ja niillä sinänsä on merkitystä.

moolit / s, eli Einsteinit , PAR on yksikkönä siitä kiva, että sen perusteella voi arvioida, millä tiheydellä jonkun fotosynteesireaktion aiheuttamaa valokomponenttia säteilee. Tätä on käytetty uudemmissa tutkielmissa ( esim. DYI led ketjussa esiintyvässä dippatyössä sekä rucolan kasvua tutkivassa amk työssä vähän ...hmm... oloisesti ).

Monokromaattiselle valolle on helppo laskea esimerkiksi Ensteinien perusteella watit sekä lumenit tietyllä painotuskäppyrällä. Einsteinien muuntaminen wateiksi menee hankalammaksi, kun fotonikvantin energia on ymmärtämämme fysiikan mukaan käänteisesti verrannollinen allonpituuteen.

Kun tiedetään valon jakauma, eli spektri esimerkiksi lineaarisella tai logarigmisella asteikolla ( mielellään, tiedon kanssa että mitä mitattu ( watteja / einsteinejä / lumenia ) ), pystyy kohtuullisesti approksimoimaan esimerkiksi eri kaistoille jakautuneet Einsteinit + kokonais einsteinit mikäli tiedetään esim. lumenit :)

Fotosynteesi käppyrällä voi myös painottaa valon arvoja, niin saadaan joku vertailukelpoinen luku ( olettaen, että samoja painotuskäppyröitä käytetään ), sekä analysoida että mitä vaikutusta sillä kasviin on nykytieteen valossa.

Tässä on hieman askarruttanut, että pitäiskö kodasta joku valovitkutin softa, jolla on saisi heti tarvittavat arvot yms... esim. 550nm valo, x lumenia -- monako einsteinia tms....  Mitä  tarkoittaa vaikkapa 20 lm, 675 nm... Spektri tämä, lumenit tämä -> Mikä kokonaisfotosynteesi "voima" on valolla, "PAR hyötysuhde", PUR, entäs kuinka karotenoidi osion absorptio, entäs viherhiukkaset b sinisen suhde viherhiukkas a:n punaiseen yms :p Saattaa kuulostaa kovin monimutkaiselta, mutta ei se mitään salatiedettä ole. Kun asian esittää selkeästi, niin homma on (toivottavasti) kohtuu simppeliä.


#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Xbow - marraskuu 30, 2010, 17:30:39 ipFotosynteesi käppyrällä voi myös painottaa valon arvoja, niin saadaan joku vertailukelpoinen luku...

Ettei menisi liian yksinkertaiseksi, fotosynteesin lisäksi tunnetaan jo toista sataa muuta tapaa, jolla valo vaikuttaa kasveihin. Niihin vaikuttavia aallonpituuksia ei juurikaan tunneta.  ;D

Xbow

marraskuu 30, 2010, 20:23:57 ip #386 Viimeisin muokkaus: marraskuu 30, 2010, 21:05:23 ip käyttäjältä Xbow
Juu, kysymykseen "Mikä on paras kasvilamppu" ei ole oikeata vastausta. Aurinko on tosi hyvä sekä monet tarpeet kattava "valaisin", joskin liika on liikaa.

Asiaan pitää lähestyä tarpeen mukaan. Jopa chililajikkeilla lienee omat "mieltymyksensä".  Ja eri kasvuvaiheet. Kasvyrytmitykselläkin on oma roolinsa, chilitkin menevät "yöpuulle", ym ym.

Muutamien referenssikäppyröiden lisäksi tietty erilaisia painotuskäppyröitä voi itse kukin tehdä oman mieltymyksensä mukaan tai uusien tiede tahi markkinointitrendejä myötäillen (toivonmukaan korreloiden kasvienkin mieltymystä. Kuka nyt siitä välittää, minkävärinen esimerkiksi niinkin joutava paikka kuin olohuone on :p )

Edit: Esimerkki, miksi lumenit ei oikeen vaan sovellu: 600w natikka tuottaa valoa speksien mukaan 1100μmol/s PAR. Mikäli tämä olisi lumen määrä mielessä optimaalisinta, eli 555nm monokromaattista valoa, tuottaisi lamppu yli 160k lumenia (juu,laskutoimituksessa voi olla joitain vihreitä). Näin ei ole, vaan todellinen arvo on 90k hujakoilla, koska natikan tuottama valo jakautuu spektriin. On punaista, punakeltaista sekä sinistäkin valoa jonkinverran.

Edit2:Osram plantastar prosyyri avuksi. Spektriä mulqaisemalla karkea approksimaatio 600 nm monokromaattisella valolla, 1100μmol/s PAR. V(λ) -funktion arvo about 0.6. Kah kummaa, samoilla kaavoilla sain laskettua 600w natikan lumen määräksi 90644. Eli täsmää :) Oikeasti ei näin ei saa approksimoida, vaan esimerkiksi syöttää spektri sopivalle tietokoneohjelmalle / skriptille.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Xbow

joulukuu 02, 2010, 12:52:57 ip #387 Viimeisin muokkaus: joulukuu 02, 2010, 13:25:43 ip käyttäjältä Xbow
Kun kiinalaiset väsäilevät elektroniikkaa jos jonkinmoista niin tuli mieleen yksi idea:

LED valaisimessa olisi ajastimilla ohjattavia katkaisimia, joilla voisi esimerkiksi ohjata virtaa joko ledeihin A tai ledeihin B. Ledit C voisi palaa vaikkapa koko ajan, toinen ajastin voisi sammuttaa koko valaisimen ja joku ajastin voisi.... Näin saisi simuloitua aamua sekä iltaa :) Tämän kun vielä saisi enempi säädettäväksi, niin voisi vielä kevättä / kesää / syksyäkin simuloida, vaikka jopa yhdellä valaisimella. Tai muita syklejä.

Noo, jos tästä ei ole patenttia, niin ainakin meikä on lunastanut oikeuden moisen toteuttamiseen :p (vrt. patentit kännykän kuorista tai siitä että windowssissa voi soittaa miditiedostoja muuntamalla waw muotoon tms ) Tokviisiin teknisjuridinen valvontakomissio toteaisi harmaissa teksteissä, että tarkoitan tuolla periaatteella jotain muuta kuin tarkoitan tms....

Mahdollisuutta ledien himmentämiseen sekä vilkuttamiseen voisi myös hyväksikäyttää saaden asian tapahtumaan esimerkiksi portaattomasti. ledivalaisimen kiinnittäminen johonkin kiskoon missä se voisi liikkua vuorokausirytmissä menisi ehkä vähän liiallisuuksiin, tiedä häntä :p Ainakin sellaisen väsääminen voisi olla samanlaista "viihdettä" kuin junaratojen yms kyhääminen.

Edit: Tai pykälän edistyneempi idea. Integroidaan LED lamppuun pieni tietokone, jonka "kovalevynä" voisi olla vaikkapa USB muistitikku tai SDHC kortti. Linukka koneeseen, ja vielä WLAN esim. terminaaliyhteyttä varten... Voisi ohjelmoida lampun ajastusohjelmien lisäksi vaikkapa tarvittaessa strobottamaan musiikin tahdissa, ehdottoman tärkeä ominaisuus monelle vähän teknisesti orientoituneelle, web kamera vielä toiseen USB porttiin, niin lamppu voisi reagoida sumealla logiikalla kameran kuvassa oleviin chileihin jne jne :p Leideissä kun toi ohjattavuus on paljon paremmalla tasolla kuin esim. natikalla, mikä täytyy pitää sammutettuna 30 min ennen kuin sen voi sytyttää uudelleen, saati sitten himmennykset... Miksi sitä ei käyttäisi, kun kerta sellainen mahdollisuus on.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

chilimieli

joulukuu 03, 2010, 23:54:33 ip #388 Viimeisin muokkaus: joulukuu 03, 2010, 23:56:12 ip käyttäjältä chilimieli
Itseasiassa on jo olemassa säädettäviä ledejä. Toimivat niin, että nappia vääntämällä saadaan säädettyä valon väriä sinisestä punaiseen tarpeiden mukaan. En nyt muista olisiko ollut aikoinaan viherpeukusta saatavilla. ::)
(eli käytännössä enemmän sinistä valoa= alkukesä, enemmän punaista =loppukesä) Ainakin jos nyt loppupäivän värejä ajattelee kesäaikaan.

Xbow

Tuossa vähän tarkastelin noita spekseissä olevia arvoja että miten ne käytäntöön vaikuttaa... Tuli mieleen yksi varoituksen sana lumeneista: Voi hyvinkin olla, että lampunvalmistajat vedättävät mielellään nanometrejä sopivasti, että saadaan Candela / Lumen arvot "sopivasti" ylös. Mutta esimerkiksi 660nm 4000lm vastaa karkeasti PAR hyötyteholtaan samaa kuin 640nm 8000 lm... Juu, mitätön "klappi", joka tuplaa arvot. Lisäksi 640nm on tiettävästi huonompi kuin 660nm kasvin kannalta.... Eli toi 640nm 8000lm onkin huonompi hyötyteholtaan...

Noita luumeneita käytetään, niin ei oikeen auta muuta kun kääntää niitä hyödyllisiin yksikköihin. Se taas on melkosen epätarkkaa hommaa etenkin jos nanometrit on tuolla reuna-alueilla... Kun täysin täsmällistä spektriä ei ole saatavilla, johtuen ihan LED yksilöidenkin välisistä eroista, saati sitten mittauksessa käytettävästä laitteistosta...
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

monteman

Mulla meni pää sekaisin kun luin tätä keskustelua ::)

Mitä mieltä olette tästä http://www.nettikama.fi/led-kasvulamppu-450lm-e27-kanta.html ? Lähteekö chilit kasvamaan vai ei? :)

Rankkapanda

Lainaus käyttäjältä: monteman - joulukuu 10, 2010, 01:26:15 ap
Mulla meni pää sekaisin kun luin tätä keskustelua ::)

Mitä mieltä olette tästä http://www.nettikama.fi/led-kasvulamppu-450lm-e27-kanta.html ? Lähteekö chilit kasvamaan vai ei? :)


En usko että kasvaisi. Mieluummin tehokas valaisin, kuin tuollainen halpa lediviritys. Omat 14 watin led-paneelit, jotka aikanaan ostin eivät auttaneet kasvatuksessa lainkaan. Sopii kyllä diskovaloiksi.

Xbow

joulukuu 11, 2010, 01:37:03 ap #392 Viimeisin muokkaus: joulukuu 11, 2010, 12:44:00 ip käyttäjältä Xbow
Tuossa ammattilaisille markkinoitavaa LED ratkaisua Vaikka tuokin on markkinointiprosyyri, niin siinä sentään ei ole lähdetty UFOlla Andromeedaan tyyliin 2w tuikutin vastaa 666 TW rikkiplasmaa ( kuten varmaan on tietyissä olosuhteissa, ainakin jos on ottanut jotain chiliä väkevämpää ), vaan lähestytään konservatiivisemmin. Eli he ovat saavuttaneet punaisilla ledeillä yli 2 μmol/s per 1 Watti hyötysuhteen. Vastaa samaa kuin tuolla diy led lamppu ketjussa bongatut parhaat suht inhimillisen hintaiset ledit.

Harmi vaan, ettei tämäntapaista tietoa juurikaan ole tarjolla kuluttajamarkkinoila.

Edit: Tässä liettualaisessa tutkimuksessa on mittailtu paprikan lehtien pigmenttikoostumuksia, kokoa tms arvioitu satoisuutta yms eri luonnonvalo oloissa.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Xbow

joulukuu 15, 2010, 00:58:44 ap #393 Viimeisin muokkaus: joulukuu 15, 2010, 01:05:37 ap käyttäjältä Xbow
Otaonnelassakin tutkitaan LED valaistusta. Täytyy myöhemmin katsoa netistä lisää juttuja :) Raaka-Arska vähän häiri tuota tutkimusta, mutta saman PPF:n (ts. μmol/m2/s ) omaavalla, sopivalla spektrillä varustetulla LED valolla voisi olla yli 1.4 kertainen vaikutus verrattuna HPS valoon. (huom. karkeaa epätieteellistä tulkintaa :p )

Tuo "tulkintani" vertailemalla eri "PPF luokissa" kasvatettujen salaattien edistymistä. 80-100 LED2 vastasi 120-140HPS:ää niin pitkään kunnes aurinko otti ja laittoi HPS:n "paremmalle" sijalle. Erityistä tuossa oli, että pun-oranssin-sinisen lisäksi oli laitettu keltaista ja näytti siltä että keltalisätty LED2 toimisi tässä paremmin kun sinipuna LED1.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Xbow

joulukuu 16, 2010, 00:06:04 ap #394 Viimeisin muokkaus: joulukuu 16, 2010, 00:48:19 ap käyttäjältä Xbow
"Oikeaa" painotuskäyrää kun ei lampun säteilemän valon tehon arviointiin chilin mittakaavassa kun ei ole olemassa, niin arvalla olen väsännyt muutaman painotuskäyrän, eli pick your poison :)

60-luvulla tutkitusta tomaatin sekä munakoison fotosynteesivasteesta ( linkki aiemmassa postauksessani ). Tätä spektriä on kritisoitu siitä, että "todellisuudessa" huiput olisivat tasaisempia/W ( vas ), Muunnettuna PPF spektriä varten( oik ):


Wikipediasta källitty ilmeisesti jonkin akvaariokasvin "photosynthesis rate", tulkitaan PPF spektriä vastaan:


Itse kyhäämäni "LED Hype" vaste, jossa summattuna kolmen pigmentin suhteelliset absorptiot ( klorofylli a painokertoimella 1, karoteenit painokertoimella 0.35 sekä klorofylli b painokertoimella 1 ), lopulta skaalattu arvoalueeseen [0,1] ( kuten yllä )


Lopulta "LED Hype" käyrällä painotettu SPNA lampun PPF spektri:


Rimaa hipoen saan LED Hype käyrän avulla 120W huippukomponenteista kyhätyn virtuaalivalaisimen, kun pikkusen lisää vielä hyvää tahtoa, vastaamaan, tadaa.. 400w SPNA lamppua, mutten todellakaan 600w sellaista. "Valitettavasti" LED hype käyrä ei nykytiedon mukaan vastaa todellisuutta.

Laskin arvot myös ilman mitään painotuksia. Nämä ovat siinä mielessä hyödyllisiä, että voi laske esim. että montako luxia Osram Fluora Purple putkesta vastaa vaikkapa 12k Philips TLD 865 putken antamaa luksia. Eli luksimäärä, jossa PPFD on sama.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

CyberDog

Kirjallisuudessa on tosiaan näkynyt vähän erinäköisiä noita painotuskäyriä fotosynteesille. Oon miettinyt että josko niistä koittais tehdä jonkun yhdistelmän ja painottais vaikka chilinsukuisten kasvien käyriä vaikka kakkosella kun muilla on ykkönen ja vois vaikka jollain kaukasilla akvaariokasveilla tms olla vaikka negatiivinenkin painotus.

Sitten vois siihen käyrään verrata noita valoja vaikka per watti koska sehän meitä kiinnostaa. Tekis vaikka ihan taulukon siitä.

Xbow

joulukuu 16, 2010, 21:43:42 ip #396 Viimeisin muokkaus: joulukuu 16, 2010, 21:45:56 ip käyttäjältä Xbow
Koitan näitä perusasioita rukata pikkuhiljaa kuntoon. Nyt olen mennyt pick your poison linjalla :) Vähän kryptistä on nyt noi analyysitulokset, kahtotaan jos joskus saan ne vaikkapa html muotoon, kuvineen päivineen. Spektri on pirun tärkeä juttu, toisten lamppujen spektrit on vähän karkealla resoluutiolla, esim. huonosti digitoitavista jpg kuvista. Ja virheitä(kin) saattaa olla ( ei tietenkään :p ), joten ei kannata lukea kuin piru raamattua.

Heittoa on jonkin verran johtuen siitä, että suoraa dataa spektreistä en ole saanut (ja jos on virheitä :p).

Tässä kuitenkin karkeita analyysituloksia, aluksi "referenssinä" käytetty Philips natikka ( jonka teho on 440w Philipsin mukaan ), sitten virtuaalinen erinomaisiksi kehutuista kompontenteista kyhätty LED valaisin, joitain loistareita ( huom. Fluora on purple versio ). Lopussa yksittäisiä LED komponentteja ja aivan finaalina @700mA LED "valaisin". Silvuplee:


Philips 400W Master GreenPower
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 440 W
Lumens 59871.6 lm   Candelas 4764.43 cd   Angle 360
PAR Power: 141.38 W ; 0.321318/W
Total PPF: 730.939 micro Einsteins / s
PAR PPF: 696.273 micro Einsteins / s  ; 1.58244/W
400 nm - 500 nm : 37.4574 9.66289 W 0.0851305/W
425 nm - 475 nm : 18.3936 4.85478 W 0.0418036/W
600 nm - 700 nm : 303.792 57.8217 W 0.690436/W
625 nm - 675 nm : 110.512 20.4876 W 0.251165/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 730.939 ; 1.66123/W ; 12.2085/1klux
 10000 hps lux = 10000 lux
Tomato-eggplant: 533.96 ; 1.21355/W ; 8.91843/1klux
 10000 hps lux = 10000 lux
Generic: 320.781 ; 0.729047/W ; 5.35781/1klux
 10000 hps lux = 10000 lux
LED Hype: 147.729 ; 0.335747/W ; 2.46743/1klux
 10000 hps lux = 10000 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 26.8829  ; 0.0610975/W
 Chlorophyll a: 54.6863  ; 0.124287/W
 Chlorophyll b: 45.1794  ; 0.10268/W
 Carotenoids v2.0: 8.49953  ; 0.0193171/W
 Choloroph a v2.0: 129.312  ; 0.293891/W
 Chlorophyll b v2.0: 85.1024  ; 0.193415/W

120W Osram LED Xbow Edition v0.0
- 8 X 'Osram Golden Dragon Plus 1W LED 450nm LDW5AM @ 350mA'
- 8 X 'Osram Golden Dragon Plus 1W LED 465nm LBW5AM @ 350mA'
- 76 X 'Osram Golden Dragon Plus 1W LED 660nm LHW5AM @ 400mA'
- 20 X 'Osram Golden Dragon Plus 1W LED 625nm LRW5AM @ 400mA'
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 120 W
Calculated component total power: 112 W
Lumens 3306.82 lm   Candelas 576.547 cd   Angle 170
PAR Power: 40.5145 W ; 0.337621/W
Total PPF: 208.975 micro Einsteins / s
PAR PPF: 208.538 micro Einsteins / s  ; 1.73782/W
400 nm - 500 nm : 26.7779 7.19 W 0.223149/W
425 nm - 475 nm : 23.1977 6.21439 W 0.193314/W
600 nm - 700 nm : 180.94 33.1464 W 1.50783/W
625 nm - 675 nm : 159.52 29.2518 W 1.32934/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 208.975 ; 1.74146/W ; 63.1952/1klux
 10000 hps lux = 1931.86 lux
Tomato-eggplant: 187.588 ; 1.56324/W ; 56.7276/1klux
 10000 hps lux = 1572.15 lux
Generic: 161.876 ; 1.34897/W ; 48.9522/1klux
 10000 hps lux = 1094.5 lux
LED Hype: 113.109 ; 0.942575/W ; 34.2047/1klux
 10000 hps lux = 721.37 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 10.475  ; 0.0872913/W
 Chlorophyll a: 45.6407  ; 0.380339/W
 Chlorophyll b: 32.7321  ; 0.272767/W
 Carotenoids v2.0: 7.08665  ; 0.0590554/W
 Choloroph a v2.0: 107.954  ; 0.899618/W
 Chlorophyll b v2.0: 56.0102  ; 0.466752/W

Osram Fluora  T8 36W
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 36 W
Lumens 1400 lm   Candelas 111.408 cd   Angle 360 Temp 6353.59 K
PAR Power: 5.89008 W ; 0.163613/W
Total PPF: 27.3611 micro Einsteins / s
PAR PPF: 26.2692 micro Einsteins / s  ; 0.7297/W
400 nm - 500 nm : 9.67515 2.59849 W 0.268754/W
425 nm - 475 nm : 7.23064 1.93984 W 0.200851/W
600 nm - 700 nm : 9.49075 1.78421 W 0.263632/W
625 nm - 675 nm : 4.9212 0.912232 W 0.1367/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 27.3611 ; 0.76003/W ; 19.5436/1klux
 10000 hps lux = 6246.77 lux
Tomato-eggplant: 19.1332 ; 0.531477/W ; 13.6666/1klux
 10000 hps lux = 6525.73 lux
Generic: 17.3907 ; 0.483075/W ; 12.4219/1klux
 10000 hps lux = 4313.19 lux
LED Hype: 11.306 ; 0.314056/W ; 8.07573/1klux
 10000 hps lux = 3055.36 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 4.02979  ; 0.111939/W
 Chlorophyll a: 5.23317  ; 0.145366/W
 Chlorophyll b: 3.41707  ; 0.0949186/W
 Carotenoids v2.0: 2.44965  ; 0.0680458/W
 Choloroph a v2.0: 8.57268  ; 0.23813/W
 Chlorophyll b v2.0: 7.20723  ; 0.200201/W

Osram Lumilux Deluxe T8 954 36W
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 36 W
Lumens 2850 lm   Candelas 226.796 cd   Angle 360 Temp 5499.27 K
PAR Power: 8.38001 W ; 0.232778/W
Total PPF: 38.6757 micro Einsteins / s
PAR PPF: 37.2496 micro Einsteins / s  ; 1.03471/W
400 nm - 500 nm : 11.51 3.02013 W 0.319722/W
425 nm - 475 nm : 6.65616 1.77849 W 0.184893/W
600 nm - 700 nm : 10.3067 1.98736 W 0.286298/W
625 nm - 675 nm : 2.11721 0.39454 W 0.0588114/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 38.6757 ; 1.07432/W ; 13.5704/1klux
 10000 hps lux = 8996.38 lux
Tomato-eggplant: 24.9609 ; 0.693358/W ; 8.75821/1klux
 10000 hps lux = 10182.9 lux
Generic: 21.1184 ; 0.586621/W ; 7.40995/1klux
 10000 hps lux = 7230.56 lux
LED Hype: 11.1734 ; 0.310371/W ; 3.92048/1klux
 10000 hps lux = 6293.69 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 6.45543  ; 0.179318/W
 Chlorophyll a: 4.595  ; 0.127639/W
 Chlorophyll b: 5.53004  ; 0.153612/W
 Carotenoids v2.0: 2.78109  ; 0.0772526/W
 Choloroph a v2.0: 7.61964  ; 0.211657/W
 Chlorophyll b v2.0: 7.84905  ; 0.218029/W

Osram Lumilux T8 830 36W
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 36 W
Lumens 3350 lm   Candelas 266.585 cd   Angle 360 Temp 2939.15 K
PAR Power: 8.45993 W ; 0.234998/W
Total PPF: 41.5076 micro Einsteins / s
PAR PPF: 39.6415 micro Einsteins / s  ; 1.10115/W
400 nm - 500 nm : 6.13055 1.62541 W 0.170293/W
425 nm - 475 nm : 3.20136 0.865896 W 0.0889266/W
600 nm - 700 nm : 17.4705 3.37436 W 0.485293/W
625 nm - 675 nm : 3.59444 0.672585 W 0.0998454/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 41.5076 ; 1.15299/W ; 12.3903/1klux
 10000 hps lux = 9853.21 lux
Tomato-eggplant: 28.5006 ; 0.791684/W ; 8.50765/1klux
 10000 hps lux = 10482.8 lux
Generic: 19.6835 ; 0.546764/W ; 5.87567/1klux
 10000 hps lux = 9118.64 lux
LED Hype: 9.48874 ; 0.263576/W ; 2.83246/1klux
 10000 hps lux = 8711.25 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 3.01421  ; 0.083728/W
 Chlorophyll a: 3.953  ; 0.109806/W
 Chlorophyll b: 3.40094  ; 0.0944705/W
 Carotenoids v2.0: 1.43561  ; 0.039878/W
 Choloroph a v2.0: 7.96869  ; 0.221352/W
 Chlorophyll b v2.0: 5.49193  ; 0.152554/W

Osram Basic T8 640 36W
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 36 W
Lumens 2850 lm   Candelas 226.796 cd   Angle 360 Temp 4086.94 K
PAR Power: 7.63781 W ; 0.212162/W
Total PPF: 35.6556 micro Einsteins / s
PAR PPF: 34.5171 micro Einsteins / s  ; 0.958809/W
400 nm - 500 nm : 8.28535 2.21828 W 0.230149/W
425 nm - 475 nm : 5.03262 1.35264 W 0.139795/W
600 nm - 700 nm : 8.11205 1.54429 W 0.225335/W
625 nm - 675 nm : 3.2963 0.612977 W 0.0915639/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 35.6556 ; 0.990433/W ; 12.5107/1klux
 10000 hps lux = 9758.39 lux
Tomato-eggplant: 23.7553 ; 0.659869/W ; 8.33519/1klux
 10000 hps lux = 10699.7 lux
Generic: 18.4167 ; 0.511574/W ; 6.46199/1klux
 10000 hps lux = 8291.27 lux
LED Hype: 10.1747 ; 0.282632/W ; 3.57008/1klux
 10000 hps lux = 6911.4 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 4.44126  ; 0.123368/W
 Chlorophyll a: 4.3669  ; 0.121303/W
 Chlorophyll b: 3.58881  ; 0.0996892/W
 Carotenoids v2.0: 2.03018  ; 0.056394/W
 Choloroph a v2.0: 7.99944  ; 0.222207/W
 Chlorophyll b v2.0: 6.26256  ; 0.17396/W

Philips MASTER TL-D Super 80 36W/865
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 36 W
Lumens 2850 lm   Candelas 226.796 cd   Angle 360 Temp 5434.78 K
PAR Power: 8.82631 W ; 0.245175/W
Total PPF: 40.7303 micro Einsteins / s
PAR PPF: 39.5777 micro Einsteins / s  ; 1.09938/W
400 nm - 500 nm : 12.3682 3.2579 W 0.343561/W
425 nm - 475 nm : 7.64034 2.04229 W 0.212232/W
600 nm - 700 nm : 11.3793 2.15777 W 0.316092/W
625 nm - 675 nm : 7.94841 1.49539 W 0.220789/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 40.7303 ; 1.1314/W ; 14.2913/1klux
 10000 hps lux = 8542.56 lux
Tomato-eggplant: 27.2504 ; 0.756956/W ; 9.56155/1klux
 10000 hps lux = 9327.39 lux
Generic: 22.8539 ; 0.634831/W ; 8.01891/1klux
 10000 hps lux = 6681.47 lux
LED Hype: 12.6497 ; 0.351381/W ; 4.4385/1klux
 10000 hps lux = 5559.15 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 6.08768  ; 0.169102/W
 Chlorophyll a: 5.36225  ; 0.148951/W
 Chlorophyll b: 5.7438  ; 0.15955/W
 Carotenoids v2.0: 2.91378  ; 0.0809383/W
 Choloroph a v2.0: 8.62473  ; 0.239576/W
 Chlorophyll b v2.0: 8.97005  ; 0.249168/W

Osram Plantastar 600W
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 600 W
Lumens 90000 lm   Candelas 7161.97 cd   Angle 360
PAR Power: 206.237 W ; 0.343728/W
Total PPF: 1064.42 micro Einsteins / s
PAR PPF: 1012.83 micro Einsteins / s  ; 1.68805/W
400 nm - 500 nm : 53.452 13.901 W 0.0890866/W
425 nm - 475 nm : 28.2131 7.45171 W 0.0470218/W
600 nm - 700 nm : 397.455 75.6463 W 0.662425/W
625 nm - 675 nm : 138.677 25.6937 W 0.231128/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 1064.42 ; 1.77404/W ; 11.8269/1klux
 10000 hps lux = 10322.6 lux
Tomato-eggplant: 771.09 ; 1.28515/W ; 8.56767/1klux
 10000 hps lux = 10409.4 lux
Generic: 455.115 ; 0.758525/W ; 5.05683/1klux
 10000 hps lux = 10595.2 lux
LED Hype: 208.011 ; 0.346685/W ; 2.31123/1klux
 10000 hps lux = 10675.8 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 37.8286  ; 0.0630477/W
 Chlorophyll a: 77.2486  ; 0.128748/W
 Chlorophyll b: 61.2042  ; 0.102007/W
 Carotenoids v2.0: 12.4909  ; 0.0208182/W
 Choloroph a v2.0: 180.798  ; 0.301331/W
 Chlorophyll b v2.0: 120.927  ; 0.201545/W

Osram Golden Dragon Plus 1W LED 660nm LHW5AM @ 400mA
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 1 W
Lumens 23.0468 lm   Candelas 4.01823 cd   Angle 170
PAR Power: 0.329429 W ; 0.329429/W
Total PPF: 1.81248 micro Einsteins / s
PAR PPF: 1.80913 micro Einsteins / s  ; 1.80913/W
400 nm - 500 nm : 00 00 W 000/W
425 nm - 475 nm : 00 00 W 000/W
600 nm - 700 nm : 1.80886 0.329376 W 1.80886/W
625 nm - 675 nm : 1.5908 0.290429 W 1.5908/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 1.81248 ; 1.81248/W ; 78.6435/1klux
 10000 hps lux = 1552.38 lux
Tomato-eggplant: 1.72444 ; 1.72444/W ; 74.8234/1klux
 10000 hps lux = 1191.93 lux
Generic: 1.39799 ; 1.39799/W ; 60.6589/1klux
 10000 hps lux = 883.269 lux
LED Hype: 0.970023 ; 0.970023/W ; 42.0893/1klux
 10000 hps lux = 586.237 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 00  ; 000/W
 Chlorophyll a: 0.409123  ; 0.409123/W
 Chlorophyll b: 0.257797  ; 0.257797/W
 Carotenoids v2.0: 00  ; 000/W
 Choloroph a v2.0: 1.05287  ; 1.05287/W
 Chlorophyll b v2.0: 0.37456  ; 0.37456/W

Osram Golden Dragon Plus 1W LED 625nm LRW5AM @ 400mA
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 1 W
Lumens 60 lm   Candelas 10.461 cd   Angle 170
PAR Power: 0.410168 W ; 0.410168/W
Total PPF: 2.19638 micro Einsteins / s
PAR PPF: 2.19506 micro Einsteins / s  ; 2.19506/W
400 nm - 500 nm : 00 00 W 000/W
425 nm - 475 nm : 00 00 W 000/W
600 nm - 700 nm : 2.17334 0.405694 W 2.17334/W
625 nm - 675 nm : 1.93097 0.358961 W 1.93097/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 2.19638 ; 2.19638/W ; 36.6063/1klux
 10000 hps lux = 3335.07 lux
Tomato-eggplant: 1.9875 ; 1.9875/W ; 33.125/1klux
 10000 hps lux = 2692.35 lux
Generic: 1.50627 ; 1.50627/W ; 25.1044/1klux
 10000 hps lux = 2134.21 lux
LED Hype: 0.885912 ; 0.885912/W ; 14.7652/1klux
 10000 hps lux = 1671.11 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 0.000335223  ; 0.000335223/W
 Chlorophyll a: 0.19104  ; 0.19104/W
 Chlorophyll b: 0.354378  ; 0.354378/W
 Carotenoids v2.0: 1.13045e-005  ; 1.13045e-005/W
 Choloroph a v2.0: 0.742574  ; 0.742574/W
 Chlorophyll b v2.0: 0.561079  ; 0.561079/W

Osram Golden Dragon Plus 1W LED 465nm LBW5AM @ 350mA
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 1 W
Lumens 28 lm   Candelas 4.88182 cd   Angle 170
PAR Power: 0.460852 W ; 0.460852/W
Total PPF: 1.75693 micro Einsteins / s
PAR PPF: 1.75228 micro Einsteins / s  ; 1.75228/W
400 nm - 500 nm : 1.72645 0.454861 W 1.72645/W
425 nm - 475 nm : 1.558 0.411771 W 1.558/W
600 nm - 700 nm : 00 00 W 000/W
625 nm - 675 nm : 00 00 W 000/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 1.75693 ; 1.75693/W ; 62.7476/1klux
 10000 hps lux = 1945.64 lux
Tomato-eggplant: 1.05025 ; 1.05025/W ; 37.509/1klux
 10000 hps lux = 2377.68 lux
Generic: 1.6135 ; 1.6135/W ; 57.6251/1klux
 10000 hps lux = 929.77 lux
LED Hype: 1.29511 ; 1.29511/W ; 46.254/1klux
 10000 hps lux = 533.451 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 0.776893  ; 0.776893/W
 Chlorophyll a: 0.543614  ; 0.543614/W
 Chlorophyll b: 0.507208  ; 0.507208/W
 Carotenoids v2.0: 0.472982  ; 0.472982/W
 Choloroph a v2.0: 0.467255  ; 0.467255/W
 Chlorophyll b v2.0: 1.27301  ; 1.27301/W

Osram Golden Dragon Plus 1W LED 450nm LDW5AM @ 350mA
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 1 W
Lumens 16.4082 lm   Candelas 2.86077 cd   Angle 170
PAR Power: 0.448456 W ; 0.448456/W
Total PPF: 1.65547 micro Einsteins / s
PAR PPF: 1.64061 micro Einsteins / s  ; 1.64061/W
400 nm - 500 nm : 1.62079 0.443889 W 1.62079/W
425 nm - 475 nm : 1.34171 0.365028 W 1.34171/W
600 nm - 700 nm : 00 00 W 000/W
625 nm - 675 nm : 00 00 W 000/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 1.65547 ; 1.65547/W ; 100.893/1klux
 10000 hps lux = 1210.04 lux
Tomato-eggplant: 1.04733 ; 1.04733/W ; 63.8296/1klux
 10000 hps lux = 1397.22 lux
Generic: 1.57444 ; 1.57444/W ; 95.9545/1klux
 10000 hps lux = 558.37 lux
LED Hype: 1.41351 ; 1.41351/W ; 86.1467/1klux
 10000 hps lux = 286.421 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 0.531638  ; 0.531638/W
 Chlorophyll a: 0.79721  ; 0.79721/W
 Chlorophyll b: 0.24928  ; 0.24928/W
 Carotenoids v2.0: 0.412821  ; 0.412821/W
 Choloroph a v2.0: 1.16831  ; 1.16831/W
 Chlorophyll b v2.0: 0.767243  ; 0.767243/W

120W Osram (c) Xbow Edition 700mA
- 5 X 'Osram Golden Dragon Plus 1W LED 450nm LDW5AM @ 700mA'
- 4 X 'Osram Golden Dragon Plus 1W LED 465nm LBW5AM @ 700mA'
- 43 X 'Osram Golden Dragon Plus 1W LED 660nm LHW5AM @ 700mA'
- 10 X 'Osram Golden Dragon Plus 1W LED 625nm LRW5AM @ 700mA'
---------------------------------------------------------------------
Nominal Power: 120 W
Calculated component total power: 111.265 W
Lumens 2995.39 lm   Candelas 522.248 cd   Angle 170
PAR Power: 37.7968 W ; 0.314973/W
Total PPF: 194.596 micro Einsteins / s
PAR PPF: 194.166 micro Einsteins / s  ; 1.61805/W
400 nm - 500 nm : 25.809 6.95159 W 0.215075/W
425 nm - 475 nm : 22.2024 5.96176 W 0.18502/W
600 nm - 700 nm : 167.635 30.6878 W 1.39696/W
625 nm - 675 nm : 147.748 27.0795 W 1.23123/W
----- Estimated Photosynthesis Rate -----
Unweighted: 194.596 ; 1.62163/W ; 64.9651/1klux
 10000 hps lux = 1879.23 lux
Tomato-eggplant: 174.68 ; 1.45566/W ; 58.3161/1klux
 10000 hps lux = 1529.33 lux
Generic: 151.372 ; 1.26143/W ; 50.5348/1klux
 10000 hps lux = 1060.22 lux
LED Hype: 106.451 ; 0.887092/W ; 35.5383/1klux
 10000 hps lux = 694.301 lux
Gross Absorption / pigment:
 Carotenoids: 9.84004  ; 0.0820004/W
 Chlorophyll a: 43.695  ; 0.364125/W
 Chlorophyll b: 30.1636  ; 0.251363/W
 Carotenoids v2.0: 6.78996  ; 0.056583/W
 Choloroph a v2.0: 102.558  ; 0.854648/W
 Chlorophyll b v2.0: 51.713  ; 0.430942/W


Edit: Jos bongaatte virheitä tai haluatte jostain lisätietoa, saapi kysellä. Philipsin värilämpötilan se arvioi alakanttiin, mutta tosiaan kyseessä on epästandardi arviointi ( chilit ei piittaa värilämpötilasta juuri kuparipenninkään vertaa ) Ja kaikki ideat ovat tervettulleita totta mooses :)
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Xbow

tammikuu 20, 2011, 12:12:03 ip #397 Viimeisin muokkaus: tammikuu 20, 2011, 12:39:02 ip käyttäjältä Xbow
Philips Greenpower LED moduulit. Ihan hyvänoloisia, joskin hintavia lamppuja. PAR PPF / W (ottoteho) samaa luokkaa tai jopa vähän parempi kuin natikalla (kun ottaa huomioon natikan vaatiman heijastus häviön sekä virtalähteeseen kuluva häviö ) Esimerkiksi ~30cm leveän taimirivin valaisuun sopinee varsin erinomaisesti (ellei muuta valoa ole saatavilla + että valon saa jakautumaan tasaisesti ). Mitenhän jäähytys noissa toimii? Muutenhan noi on IP66 luokituksen kanssa turvallisenkin oloisia edellyttäen, että ne kaksi sähköpiuhaa + maadotus on kytketty oikein. Sinipuna suhde vähän kymysys vielä, mutta eiköhän nekin tiedot jostain löydy... :)

Se olisi mielenkiintoista tietää, kuinka käytännössä... Joutuisiko esim. chililandiassa laittamaan tuommoisia monenko rivin / pöytä... prosyyrissä suositeltiin 50cm väliä. Edit: 2x36w loistarin korvaajaksi on esim. 120cm moduuli suunniteltu :)
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Coofdrad

Voisin kertoa oman kokemukseni 300W ledistä. Kyseessä on gotham hydroponicin 3 band valo.

Mielestäni valon alla kasvavat tomaatit ja chilit todella hyvin. Tomaatit ovat vielä aika pieniä, mutta ensimmäiset kukat näkyvät jo nyt. 7 podi on myös hydrojuurien teon jälkeen alkanut kasvamaan hurjaa vauhtia. Kukkia on muodotunut todella runsaasti. Kasvu on tiheää ja puskamaista. Peruvian red rocotocin kasvaa omasta mielestäni puskamaisesti.

Kiva seurata miten kasvit kehittyvät tulevian kuukausien aikana  ;D

Ainut huono puoli on mielestäni alue, jonka valo pystyy valaisemaan tehokkaasti. 120x 120cm telttaani 300W ledi riittää juuri ja juuri. Aika näyttää saavatko sivummassa kasvavat oksat tarpeeksi valoa.

Xbow

Njoo, jos siinä 300W valossa oletetaan olevan ytyä vaikkapa 1 μmol/s /W, niin 300 μmol/m2/s valoa se pystyisi tuottamaan yhden neliömetrin alalle. Salaatinkasvatukseen se on enempi kuin riittävä. Hungarian Wax tsileillä Nasa testaili käyttämällä juuri tuota 300 μmol/m2/s valotusta. Jos tietäisi lampun spektrin + luksit jossain kohtaan, niin voipi laskea tuon PPFD:n siinä pisteessä.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti