huhtikuu 16, 2024, 08:22:51 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tandoori-uuni.

Aloittaja MasaT, huhtikuu 04, 2011, 21:15:59 ip

« edellinen - seuraava »

tonttu

Lainaus käyttäjältä: Rundari - huhtikuu 06, 2011, 16:34:26 ip
Heitetäänkö se taikina paljaalle pellille vai käytetäänkö leivinpaperia?


Ehdottomasti öljytylle pellille paljaana. Sit linssikeiton kanssa... nam!

masaiman

Miitä hittoa... Ne leivät läiskitää sinne pätsin sisäpintaan?

Mikähän hitto se sitten oli kun näin kerran telkkarissa jossain floyd tms. Kokkiohjelmassa sellasen melkein kolmemetrisen tonttulakin mallisen uunin, joka oli laestaan auki, ja juuressa neljä pienehköä puolikaaren muotoista reikää ja kyljessä peltiluukku. Siellä kun äijä pisti menemään kuormallisen pilkettä niin sai "piipusta" kunnon ketunhännän pihalle, jonka hälkeen se läiski vastaavaa taikinaa kartion ulkoseinään. Kovasti se sitä naan- leiväksi mainosti, mut uuni ei sit ainakaan tainnu olla ihan tandoorimalli niinkuin se mun muistaakseni sitä kutsui

ingeniero

Siinä paistuu leipä



Ja liikuteltava versio:)

Fundeeraaja

Nostetaas tätäkin. Broidin kanssa ollaan tänään funtsittu uunin tekoa ja uteliaisuudesta kysäisenkin onkos kellään viimeaikaista kokemusta tästä?  Eli onko kellään aktiivissa käytössä olevaa uunia, viimekesältä tai tulevalle?

Löysin varsin simppelin ohjeen jonka yritän toteuttaa kunhan löydän tiiliruukkuja jostain. Täällä kun kaikki haluaa vain muoviruukkuja. No, etsivä löytää.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

MiM

Lainaus käyttäjältä: nesvig - huhtikuu 05, 2011, 21:40:52 ip
Kiitoksia vaan tästäkin ideasta. Nyt tekee mieli tandooriuunia vaikken vielä aamulla olisi ikinä uskonut haluavani sellaista.  ::)

:-\ ::) :-[
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: Fundeeraaja - maaliskuu 10, 2015, 20:44:54 ip
Löysin varsin simppelin ohjeen jonka yritän toteuttaa kunhan löydän tiiliruukkuja jostain. Täällä kun kaikki haluaa vain muoviruukkuja. No, etsivä löytää.


Olikos ohje että 2 ruukkua suut vastakkain ja ympärillä lautakehikko "muottina", betonia perään se väli ? Toivottavasti ohjeessa oli maininta että reilusti painoa niiden ruukkujen päälle, muutamasta tuollaisen teosta lukenut ja aika monella ruukut ovat alkaneet nousta ylös ja muljahdelleet miten sattuu kun ollut liian vähän painoa päällä. Karkeasti laskien ruukkujen tilavuus*betonin tiheys ja siihen päälle useampi kilo varmuusvaraa eli painoa saa ihan oikeasti olla reilusti. Itsellänikin tuollainen on ollut harkinnassa, katsotaan jos ensikesänä ehtisi tehdä.

MiM

Suurinpiirtein noin, vaikka tekivät tiileistä kehikon.

Jos katsoo tuon videon käy hyvin selväksi miksi painoja tarvitaan  ;D
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Fundeeraaja

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - maaliskuu 11, 2015, 00:00:20 ap
Lainaus käyttäjältä: Fundeeraaja - maaliskuu 10, 2015, 20:44:54 ip
Löysin varsin simppelin ohjeen jonka yritän toteuttaa kunhan löydän tiiliruukkuja jostain. Täällä kun kaikki haluaa vain muoviruukkuja. No, etsivä löytää.


Olikos ohje että 2 ruukkua suut vastakkain ja ympärillä lautakehikko "muottina", betonia perään se väli ? Toivottavasti ohjeessa oli maininta että reilusti painoa niiden ruukkujen päälle, muutamasta tuollaisen teosta lukenut ja aika monella ruukut ovat alkaneet nousta ylös ja muljahdelleet miten sattuu kun ollut liian vähän painoa päällä. Karkeasti laskien ruukkujen tilavuus*betonin tiheys ja siihen päälle useampi kilo varmuusvaraa eli painoa saa ihan oikeasti olla reilusti. Itsellänikin tuollainen on ollut harkinnassa, katsotaan jos ensikesänä ehtisi tehdä.


Tämmöinen viritys ilman mitään hemmetin valuja. Helkkari minkään tarvitse olla 1000 kg painoinen ruma viritys. Näitä oli varsin fiksuja virityksiä muitakin. Niin ja halpoja.

https://www.youtube.com/watch?v=mfXXamj8lV4
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: Fundeeraaja - maaliskuu 11, 2015, 10:15:37 ap
Tämmöinen viritys ilman mitään hemmetin valuja. Helkkari minkään tarvitse olla 1000 kg painoinen ruma viritys. Näitä oli varsin fiksuja virityksiä muitakin. Niin ja halpoja.

https://www.youtube.com/watch?v=mfXXamj8lV4


Aika fiksu ja helppotekoinen  :) Ainoa mikä tuli mieleen on tuo soran karkeus, ajatuksena noissa on että se uunin seinä varaa riittävästi lämpöä jotta se ei jäähdy kun sinne lätkäistään jotain sisäpintaan. Tuo sora varaa kyllä lämpöä mutta hienommalla hiekalla lämpö johtuisi paremmin hiekasta ruukkuun.

Niin sen valetunkin voi tehdä siroksi ja hyvännäköiseksi, mikään ei estä tuossa linkittämässäsi korvaamasta soraa betonivalulla.

Huru-ukko

Tuo sopii hyvin alueelle jossa ei ole talvea kovine pakkasineen. Tai sitten täytyy etsiä eristemateriaali joka ei ime vettä nelinkertaista määrää itseensä kuten tuossa käytetty vermikuliitti.
Voihan tuohonkin tietysti valun tehdä..
Miten lämmöneristeenä mahtaisi mennä lecasorakin. Se ei ainakaan ime vettä.

Katoksen alla tietysti tilanne muuttuu, mutta valtaosa luullakseni suomalaisista grillailee kattamattomilla terasseilla tai ihan pihalla  :o ;)......
Kannen rakentaminen tuolle kuuluu myös niihin hyviin aikeisiin.

Harkinnassa on tuollaisen rakentaminen.

Fundeeraaja

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - maaliskuu 11, 2015, 11:28:13 ap
Lainaus käyttäjältä: Fundeeraaja - maaliskuu 11, 2015, 10:15:37 ap
Tämmöinen viritys ilman mitään hemmetin valuja. Helkkari minkään tarvitse olla 1000 kg painoinen ruma viritys. Näitä oli varsin fiksuja virityksiä muitakin. Niin ja halpoja.

https://www.youtube.com/watch?v=mfXXamj8lV4


Aika fiksu ja helppotekoinen  :) Ainoa mikä tuli mieleen on tuo soran karkeus, ajatuksena noissa on että se uunin seinä varaa riittävästi lämpöä jotta se ei jäähdy kun sinne lätkäistään jotain sisäpintaan. Tuo sora varaa kyllä lämpöä mutta hienommalla hiekalla lämpö johtuisi paremmin hiekasta ruukkuun.

Niin sen valetunkin voi tehdä siroksi ja hyvännäköiseksi, mikään ei estä tuossa linkittämässäsi korvaamasta soraa betonivalulla.


Juuri päinvastoin. Jos huomasit tuo ei ollut soraa. Tandooriuunin ei ole tarkoitus kerätä lämpöä massaansa. Siksi tuossakin käytettiin vermikuliittiä joka toimii eristeenä. Tarkoitus on noissa uuneissa että hilien tai puun tuottama lämpö lämmittää pinnan suht nopeasti 350-450 asteeseen ja sen jälkeen voidaa ylläpitää pienellä taloudellisella tulella. Puut ja hiilet maksavat tuolakin melkoisesti elintasoon nähden. Nuo eivät ole meikäläisten leivinuuneja. Asian voi kuvitella miten kuumissa maissa tuota käytetään vain paistamiseen, ei lämmittämiseen. Katsoin yhden uunintekijän duunia kun teki savesta tuon, niin ei siinä ollut seinämäpaksuus kuin n. 3 cm. Sitten jätkä löi sen barrelinkokoiseen tynnyriin ja eristeeksi löi savimurskaa estämään lämmön karkailu seinistä ulos. Lecasora toimii itseasiassa melko hyvin samaan hommaan, kunhan ottaa sitä pienempää.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

MiM

No nyt alkaa syyhyämään sormissa... Tuollainen kevytsoralla täytetty ruukkumallinen olisi oikeasti nätti ja näppärä, ja vielä helposti purettavissa ja siirrettävissä jos siihen kyllästyy.

Kysymysmerkeiksi jää enää mistä/mihin hintaan saisi tuollaisen ison ulkoruukun ja miten täkäläiset kaupasta saatavat saviruukut oikein kestäisi tuollaista käyttöä? Voisin ajatella että uunin sisäpintana käytettävät ruukut halkeaa kuumuudesta varsin helposti, erityisesti jos pääsevät välillä kastumaan ja touhulta menee idea jos jokapäiväinen ruuanlaitto alkaa uunin purkamisella ja sisäosien vaihdolla. Ikävä olisi myös jos ulkoruukun pohja hajoaisi jo ensimmäisenä kesänä... Onko muuten saviruukkujen sahaaminen ja poraaminen helppoa? Voisi kuvitella että onnistuu, kunhan ei ole lasitettu? ... Hmm tuhkanpoistonkin voisi yrittää fiksummaksi, tuossa joutunee kauhomaan ylhäältä...

---
Seuraavaksi pääkopassa alkaa vipeltämään kehitysideoita. Tuon kun vertaa Kanadalaisten sikahintaiseen "Big Green Egg":iin, niin alkaa näkyä paljonkin yhtäläisyyksiä, eli lisäämällä kalteria ja vedonsäädöt alas ja ylös, tuosta saisi ilmeisesti myös oivan BBQ-grillin + savustimen, lisäämällä pöntön päälle tuo toimisi pesänä kylmäsavustimelle..., ... 

Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Fundeeraaja

Lainaus käyttäjältä: MiM - maaliskuu 11, 2015, 13:33:54 ip
No nyt alkaa syyhyämään sormissa... Tuollainen kevytsoralla täytetty ruukkumallinen olisi oikeasti nätti ja näppärä, ja vielä helposti purettavissa ja siirrettävissä jos siihen kyllästyy.

Kysymysmerkeiksi jää enää mistä/mihin hintaan saisi tuollaisen ison ulkoruukun ja miten täkäläiset kaupasta saatavat saviruukut oikein kestäisi tuollaista käyttöä? Voisin ajatella että uunin sisäpintana käytettävät ruukut halkeaa kuumuudesta varsin helposti, erityisesti jos pääsevät välillä kastumaan ja touhulta menee idea jos jokapäiväinen ruuanlaitto alkaa uunin purkamisella ja sisäosien vaihdolla. Ikävä olisi myös jos ulkoruukun pohja hajoaisi jo ensimmäisenä kesänä... Onko muuten saviruukkujen sahaaminen ja poraaminen helppoa? Voisi kuvitella että onnistuu, kunhan ei ole lasitettu? ... Hmm tuhkanpoistonkin voisi yrittää fiksummaksi, tuossa joutunee kauhomaan ylhäältä...

---
Seuraavaksi pääkopassa alkaa vipeltämään kehitysideoita. Tuon kun vertaa Kanadalaisten sikahintaiseen "Big Green Egg":iin, niin alkaa näkyä paljonkin yhtäläisyyksiä, eli lisäämällä kalteria ja vedonsäädöt alas ja ylös, tuosta saisi ilmeisesti myös oivan BBQ-grillin + savustimen, lisäämällä pöntön päälle tuo toimisi pesänä kylmäsavustimelle..., ...


Sisätruukku jos kuumuudesta halkeaa, niin se ei ole vaarallista. Ulkokuori voi olla vaikka teräksinen ns. jenkkiroskis. alapään reijityksen voisi tehdä rälläkällä nätisti kylkeen ja samalla ulkopurkinkylkeen. Välin reunat tukkii esim tulilaastilla tai ihan tiukalla savella niin ettei eristematsku valu siitä pihalle. Eteen vaikka kivi bvetoluukuksi. Reijän ei tarvitse olla kovinkaan iso. Katselin jo paikallisen ikean ruukkuja. Vantaalla oli ainakin hemmetin isoja vuosi sitten. Mulla on vain täällä ongelma että lähin löytyy Triestestä Italiasta. Matkaa tulee n. 70 km.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Huru-ukko

Ruukkuja saa täältä, hinnasta en tiedä........ Taitavat pitää talvilomaa.

MiM

Hienolta näyttää kuvat... mutta 450km päässä  :'( .

Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: MiM - maaliskuu 11, 2015, 15:34:58 ip
Hienolta näyttää kuvat... mutta 450km päässä  :'( .


Emäntä kansalaisopiston savityökurssille tekemään ruukut ?  ;)

Fundeeraaja

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - maaliskuu 11, 2015, 16:50:17 ip
Lainaus käyttäjältä: MiM - maaliskuu 11, 2015, 15:34:58 ip
Hienolta näyttää kuvat... mutta 450km päässä  :'( .


Emäntä kansalaisopiston savityökurssille tekemään ruukut ?  ;)


Tässä valmis opetusvideo, eikun naiset duuniin.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

x46900

Täälläkin alkoi sormia syyhyttämään - voisi olla kiva rakentaa tuollainen tandooriuuni - ja eiköhän sille keksisi ruoanlaitossakin käyttöä.

Vihjailkaa jos löydätte kohtuuhintaisia tähän käyttöön sopiva ruukkuja!

Vecchili

huhtikuu 26, 2015, 21:44:14 ip #38 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 26, 2015, 23:02:57 ip käyttäjältä Vecchili
Rakensin tänään moisen vanhan grillikatoksessa olleen muuratulla rungolla varustetun puulieden sisään. Tulipesän luukku on alhaalla. Ruukkuna perusmallin 35 senttinen ja eristys alhaalla vermikuliittia ja ylhäällä lecaa. Halkesi melkein heti kun poltin halkoja pystyssä kovalla vedolla, mutta ei haitannut käyttöä. Olisi pitänyt lämmittää hitaammin pienellä tulella. Ensikerralla laitan puuhiilellä. Naanit tarttui hyvin sen jälkeen kun ensimmäiset veivät tiilipölyn uunin sisäpinnasta mennessään..
Tandoorikana oli hyvää. Ei aivan kuten parhaat Intiassa saamani mutta kuitenkin niin mureata että kielen ja kitalaen välissä muuttuu lähes tahnamaiseksi. Hiilos oli hieman vaisu ja kypsyminen kesti n. 10-15 min. Keskimmäisissä paksuissa paloissa jugurttimausteseos ei paahtunut pintaan vaan jäi pinnasta kosteaksi mutta liha sisältä loistavaa. Täytyy jatkaa harjotuksia ehkä kokonaisella kanalla. Myös tikka paneer on pian listalla.

longi

Tere

Onpa tää typerä foorumi, kun yllyttää hullua kaikenlaiseen. Nyt on kyseinen pönttö tehty Honkkarista ostettuun isoon mustaan ruukkuun jonka sisälle laitoin kaksi 28cm ruukkua ja lecasoraa ympärille. Pintaan tein tulenkestävästä valumassasta parin sentin kakun sateen suojaksi. Kohta on koeponnistus ja ekat kanavartaat menee uuniin. Raportoin myöhemmin hajosko vai ei

-longi-