Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vuorikaskas

Sivuja: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 63
1161
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Mullasta hydroon
« : Toukokuu 31, 2016, 10:40:10 ap »

Hommaa on nyt korjattu vähentämällä vettä 20 litraan ja vaihtamalla pumppu todella tehokkaaseen (Eheim 1250).  Vesi kiertää nyt vauhdilla ja myös putoaa rännistä altaaseen pitkän matkan, jotka molemmat parantavat hapen liukenemista ilmasta veteen. 


Rännissä oli turhan railakas koski... tai varsinkin turhan syvä tuon pumpun kanssa.  Korjasin vielä niin, että tein  pari reikää letkuun lähelle pumppua, josta vesi suihkuaa osittain takaisin säiliöön ja laittaa veden siellä vielä paremmin kiertämään.  Tämä edesauttaa hapen liukenemista.

Vetyperoksidin kanssa on tietenkin niin kuin veden kantamisessa kaivoonkin.  Veteen syntyy aina tasapainotila liuenneiden kaasujen suhteen ja siihen vaikuttaa olosuhteet.  Kun vesi kiertää hyvin pinnan kautta niin että virtaavaa vettä on paljon kosketuyksissa tuulettuvaan tai vapaaseen ilmatilaan, happimääräkin vakiintuu äkkiä tietylle tasolle.   Ylimäärä happea joka vetyperoksidilla veteen saadaan, tuulettuu kyllä myös äkkiä pois.

Myös lämpötila on ratkaisevassa asemassa siinä, miten paljon happea vedessä voi olla.

----------------------------------------------------------------------

No niin, homma etenee niin että saan huomenna tai ylihuomenna 5l pänikän Liquid Oxygenia.  http://www.helsinginpuutarhatarvike.fi/product/760/liquid-oxygen-5l    Kauppa tuntui erittäin asialliselta kun sinne soitin ja lupasivat pian lähettää.  Samalla tulee myös Aquaking hx-2500 pumppu, koska haluan hieman säästellä arvokasta Eheimiäni jonka ostin 1996 yli kolmellasadalla markalla.  Maksaa nykyään noin satasen.


Raportoin myöhemmin kuinka homma eteni vähintään päiväkirjaani.  http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17060.msg329554#msg329554

1162
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Mullasta hydroon
« : Toukokuu 31, 2016, 10:19:24 ap »
nykyään taitaa tämän myynti olla kiellettyä ilman poliisin lupaa..?

Jaa.  Metkaa että apteekissa tarjosivat minulle eilen sitä kuitenkin.  12 % on nykyinen raja ilman lupaa, mikä koskee ainakin yksityishenkilöitä.

Muussa kuin ammatti-, liike- tai elinkeinotoiminnassa saadaan tuoda, hankkia, pitää hallussa tai käyttää lähtöaineasetuksen liitteessä I tarkoitettuja räjähteiden lähtöaineita vain, jos Poliisihallitus on myöntänyt siihen lähtöaineasetuksen 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun luvan (lähtöainelupa).  https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140653
 

35% 10 litraa 109,7€   http://www.cheminent.fi/index.php?display=main&view=product&productid=18167

http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=92826&start=0

https://www.poliisi.fi/luvat/lupa_lahtoaineiden_ostamista_varten
1163
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Aeroponic kokemusta kellään?
« : Toukokuu 31, 2016, 01:22:29 ap »
Siemenperunakeskuksella osataan.  "Aeroponisella menetelmällä mukuloita tulee kymmenen kertaa enemmän kuin perinteisellä tuotantotavalla", SPK:n toimitusjohtaja Paula Ilola kertoo.   http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/nasan-esimerkki-innosti-kasvattamaan-perunoita-ilmassa-tyrn%C3%A4v%C3%A4ll%C3%A4-1.146632

1164
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Mullasta hydroon
« : Toukokuu 30, 2016, 18:44:57 ip »
Apteekista saat kyllä vahvempaakin tiskiltä kysymällä...... Tai en ole siitä kovin varma, mutta 30 vee sitten sain 30% tavaraa troffeen valkaisua varten.

Joo kyllä ne "myy" tai ainakin tarjoaa.  Lähiapteekissakin oli litra 30% ainetta koska oli sinne tilattu asiakkaan pyynnöstä mutta jätetty lunastamatta.  Hinta jotain +80 eur.    ;D  Siinä on saaminen aika  kaukana.

ed. OK siis 30 vuotta sitten. Kyllä silloin olikin eri meininki. 10 vuotta sittenkin oli vielä eri meininki:  Silloin ostin vahvaa rikkihappoa 100ml 200ml pulloon kunhan vain kerroin että osaan sen kanssa kyllä toimia (kuten laimentaa sen 50% liuokseksi saamatta roiskeita päälleni ja ilman että se kuumentuu liikaa.)  Ennen normaalit jokaisen apteekin toiminnat, kuten aineitten sekoittamiset takahuoneessa, ovat yleisesti ottaen mennyttä aikaa.

(Kyllä muuten kuumentui happo ihan mahtavasti  laimentaessa - hyvä ettei lasipullo pehminnyt!)

"ensin vesi, sitten happo, muuten roiskuu silmille tappo"

---------------------------------------------------------------------------------


Hommaa on nyt korjattu vähentämällä vettä 20 litraan ja vaihtamalla pumppu todella tehokkaaseen (Eheim 1250).  Vesi kiertää nyt vauhdilla ja myös putoaa rännistä altaaseen pitkän matkan, jotka molemmat parantavat hapen liukenemista ilmasta veteen.  Sitten ihmettelemään vetyperoksidin annostelua...


--------------------------

Otin pumpun pois päältä ja kipolla vettä resosta ja laitoin siihen lorauksen tuota onnetonta 3% ainetta ja kaadoin juurelle.  Ja sama joka kasville.  Lopputulos oli että 2 dl pullosta oli jo kolmasosa pois.   


1165
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Mullasta hydroon - vetyperoksidiapua
« : Toukokuu 30, 2016, 17:09:11 ip »
Voithan myös pistää sinne NFT:n resoon suoraan Liquided Oxygeniä. Keväällä omassa NFT:ssä pari kasvia kärsi samasta vaivasta. Resossa mulla on litkua n. 40l, eli 90 litran b-palju puolillaan. Pistin sinne aina joka aamu korkillisen Oxygenia.

Mulla on niin pieni pumppu ettei se jaksa nostaa jos vedenpintaa paljon lasken.   Olisi tuossa yksi tehokaskin pumppu joutilaana, mutta se taas tuntuu yliampuvalta.  (Eheim 1250)  Siksi ehkä menen virittelemään ämpärin resoksi, koska kestää aikansa saada järkevä vetyperoksidiliuos käyttöön (en rupea ajamaan 200km sen takia=).   Apteekista ei saa apuja kuin järjettömään hintaan, mutta sieltä on nyt ensiapu olemassa 3% 200ml.

Mikä on järkevä annos päivittäiseen tai kaksi kertaa päivän lisäykseen?  Entä mikä on sopiva laimennos suoraan juurille kaadettavaksi? Nämä kaksi tapaa olisi varmaan järkevää yhdistää.

http://pavunvarsi.fi/kasvinhoitoaineet/muut/oxy-plus-12-1l.html  Siinä on neljä kertaa vahvemmalle sanottu annostus. 4 x 7,5ml 10 litraan = 30ml 10 litraan.  Onko se sopiva vuorokausilisäys?  Vaan kuinka vahvana voin kaataa liuosta juurille?

------------------

Jotenkin tuntuu, että ilmastus isossa resossa, kun kierrättävä pumppukin on pieni, olisi saattanut estää ongelmat.   http://www.homehydrosystems.com/hydroponic-systems/images_systems/nft_full.gif

Kuitenkin nyt taidan mennä virittelemään tehokkaampaa vesipumppua ja veden vähentämistä systeemissä, sillä tämä vaihtoehto näyttää nyt vaivattomimmalta.  Sitten vetyperoksidit kehiin.1166
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Mullasta hydroon ongelmaa
« : Toukokuu 30, 2016, 10:37:32 ap »
Vetyperoksidi oikein annosteltuna parantaa/estää juurimädän. Päivittäinen parin viikon käyttö.

Oikeastaan suosittelisin sitä varten pistämään nuo kasvit bubbleriin toipumaan ja kasvattamaan paremmat juuret.


Lueskelin lisää.  Tietynlaisella annostuksella sitä voisi ehkä jopa "juurien valkaisuun", mikä tosin minua suorastaan hätkähdytti.  Valkaisu ja elävä ei oikein sovi yhteen minun elämänymmärrykselläni.

Bubleri tuossa. Juuret olisivat osittain vedessä?  Mullahan ei ole ruukkuja eikä soraa, mutta kaipa tuon voisi järjestää ilmankin. Ehkä bubleri tuli mieleesi jotta vetyperoksidia ei kuluisi niin paljon?

Olisiko toivoa jos sellaista vahvuutta jonka kasvit vielä kestävät tiputtelisi suoraan juurille pari kertaa päivässä?  Mikä selainen vahvuus olisi?   Toiseksi voisin  laittaa tuonne paljuun sisään pienemmän astian hoidon ajaksi.

Kuinkahan kauan vetyperoksidilla veteen "boostattu" ylimääräinen happi pysyy vedessä kohonneena pitoisuutena?  Kyse lie muutamista tunneista.

1167
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« : Toukokuu 30, 2016, 10:00:17 ap »
NFT menee lähinnä takapakkia.  Vain yksi kasvi voi hyvin.  :(

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12771.msg329854#msg329854


Hommaa on nyt korjattu vähentämällä vettä 20 litraan ja vaihtamalla pumppu todella tehokkaaseen (Eheim 1250).  Vesi kiertää nyt vauhdilla ja myös putoaa rännistä altaaseen pitkän matkan.  Lisäksi sain edun että vetyperoksidia ei tarvitse niin paljoa tervehdyttämisyritykseen, koska vesi väheni noin 70 litralla.

Hiukan laimeaa vetyperoksidia kaadettu juurille. (Saatavuusongelmaa, katso linkki.)

31.5. 
Tein pari reikää letkuun josta vesi suihkuaa heti lähdön jälkeen sivulle ja panee veden vielä paremmin kiertämään säiliössä jolloin hapen liukeneminen paranee.  Ränniin tuleva virtaus väheni,  mutta on edelleen melko reipasta sekin.

Toinen käsittely vetyperoksidilla.  200ml 3% pullossa enää liraus jäljellä.

Rupikonna bongattu päivää viettämässä kasvien juurella.  Olinkin ihmetellyt mikä tekee koloja turpeeseen.  Otti ihan rennosti kastelukannusta sadetta eikä lähtenyt pakoon.  Tuo on hyvä juttu, että saavat etanat kyytiä.  :)

1.6   Loput pikkupullosta vetyperoksidia juurille.  Huomenna saapuu iso pänikkä vahvempaa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1.  Kemira Puutarhan Kesä 16-9-22   kokonaistyppi 16  (ammoniumtyppi 7,9 nitraattityppi 8,1)    fosfori vesiliukoinen 8,8  kalium 22,5
2.  Nutriforte Kastelulannoite 12-7-19   kokonaistyppi 11,5 (ammoniumtyppi 4 nitraattityppi 7,5) fosfori vesiliukoinen 6,9  kalium 18,5
3.  Kekkilä Kastelulannoite 17-4-25   kokonaistyppi 16,6  (ureatyppi 9,1 nitraattityppi 7,5) fosfori vesiliukoinen 4 kalium 25,3   


Ämpärilliset hanavettä.  Mitta Nutriforten ja Kekkilän mukana tuleva.

1.  Kemira Puutarhan Kesä            1 mitta pH 8,4   EC 2,  lisätty 1/3 mitta pH 8,5  EC 2,6   
2.  Nutriforte Kastelulannoite     1 1/3 mittaa pH 5,3   EC 2,4
3.  Kekkilä Kastelulannoite pH 5,8          1 1/3 mittaa  pH 5,8  EC 1,8


1168
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Mullasta hydroon ongelmaa
« : Toukokuu 30, 2016, 09:53:43 ap »
On hiukan vaikeuksia multakasvien kasvuun lähdön kanssa.  Ylin kasvi neljästä voi hyvin kuten juuristostakin näkee, mutta lopuilla on vaikeuksia.  Aivan aluksi alin kasvi NFT:ssä, joka oli nuorin taimista ja siinä oli valkoisimmat juuret alunperin, lähti parhaiten, mutta sittemmin siinäkin alkoi kehitys mennä takapakkia.  Kolmannen kasvin vaihdoin reilu viikko sitten.  http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17060.msg329554#new


Ylin. Aji Norteno


Ylin.  Aji Norteno


Toinen.  Bubba


Toinen.  Bubba


Kolmas.  Hot Lemon


Alin. Peruvian Giallo Arancio


Toukokuun 10. päivä perustettu systeemi.  21. päivä laitettu tuo Lemon Drop / Hot Lemon.  Kuvat eilisiä. Tilanne näyttää hyvinkin paljon siltä, että ainoastaan yksi voi hyvin ja saman näkee muustakin kasvusta kuin juurista.  Ei hyvältä näytä.

Mietin  että ilmapumpun voisi laittaa toimintaan hohkakiven kautta tuonne 90 litran paljuun.   Nyt sitten tästä luin että vetyperoksidista puhutte, mikä varmaan tuo happea ylenmäärin myös joksikin aikaa.  Vai mikä sen tarkoitus ja toimintapa kaikenkaikkiaan on?


Veden lämpötila on ollut 18-21 astetta.  Pumppu on nimellisesti 300l/h, mutta käytännössä varmaan heikompi.  EC 1,6 - 1,8 ja pH noin 6.  Ravinteena Kemiran Puutarhankesää ja Nutriforten Kastelulannoitetta.


1169
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Valkosipuli
« : Toukokuu 28, 2016, 12:13:22 ip »
Löökkiä pitäisin itse aika paikallisena rantaruotsalaisten 1600 luvulta kotoisin olevana murresanana.
Viittauksena edelliseen lauseeseen, joku tutkija muistaakseni piti Suomessa puhuttavaa ruotsia sen ajan jäänteenä, joka ei ole kehittynyt samaan suuntaan kuin ruotsin kieli.

Mikä rantaruotsalainen?  Missä muualla on (ollut) ruotsinkielistä väestöä kuin rannikolla?  Somero ei ainakaan ole rantaa nähnyt eikä ruotsinkielistä väestöä - hyvä jos omaa kieltänsä lukea ja kirjoittaa osasivat 100-150 vuotta sitten.  Kansan oppimiseen ja sivistämiseen ruotsinkieli on liittynyt koska opettajat, niin papit kuin muutkin, ovat ruotsin joutuneet osaamaan.  Siksi -29 syntynyt äitinikin täydellisen umpisuomalaisena köyhänä maalaisena puhuu löökistä ja ringelummista (kehäkukka).  Ei sellainen liity ruotsalaisuuteen sen enempää, kunhan on lainasana, mutta löökin osalta kuitenkin muuttunut merkitys ruotsiin verraten.

Tarkoititko muuten, että suomenruotsalaisilla lööki tarkoittaisi myös sipulinlehtiä eikä sipulia?

1170
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Valkosipuli
« : Toukokuu 28, 2016, 08:37:54 ap »
Lainaus
Keväiset tuoreet naatit ovat mainiota maustetta...

Mikä tarkalleen ottaen on "naatti" ?!?


Tuota sanaa vieroksun minäkin sipulin yhteydessä.  En ole tottunut.

Wikipediaan on joku laittanut että se on juurikasvin maanpäällinen osa.   Yllättäin sipulikin voitaneen juurekseksi laskea: Juureksiin kuuluu monien siemenkasvien oikeita juuria, kuten mukulajuuri, sekä maaversoja, kuten mukulavarsi, juurakko ja sipuli.  
https://fi.wikipedia.org/wiki/Juures
https://fi.wikipedia.org/wiki/Naatti

Somerolla vanhat puhuvat löökistä tarkoittaen sipulin vihreitä lehtiä.  Että siis voidaan sanoa sipulinlöökiä tai jos asiayhteydessä ei ole epäselvyyttä vain löökiä.  Alkuperä on ilmiselvästi ruotsi, mutta merkitys on erikoistunut.

En sanoisi sitä mausteeksi vaan ihan perusainekseksi erilaisissa sipuleissa ja mitä hienoimman makuisiksi.  Olen tosin joutunut joskus kummastelemaan, kuinka joku heitti ne pois tavallisesta sipulista.  :o  Entä jos saman tekisi purjosipulille tai ruohosipulille?  :DP.S.   Ei tuo sipulinlööki ihan tuntematon ole Googlessakaan.  Saattaa olla varsinkin varsinaissuomalainen sana, mutta ehkä tunnetaan melko hyvin Hämeessäkin?  Somero sijaitsee Varsinais-Suomen, Hämeen ja Uudenmaan rajoilla ja on kuulunut jokaiseen näistä vuoron perään. 

1171
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Tarvike-bongaukset
« : Toukokuu 23, 2016, 09:54:35 ap »
Tuhohyönteisverkko 1,4x5m.  Piti ihan mankua tilaamaan niitä Karjaan K-maatalous Rautiaan, että siellä nyt ainakin löytyy laatikollinen.  Eivät vaan ole muistaneet nettisivulle sitä varastosaldoa päivittää: https://www.rautia.fi/verkkokauppa/tuhohy%C3%B6nteisverkko

Itse hankin kaaleja varten 2 kpl.  Sehän on laitettava välittömästi kun taimet ulos vie tai muuten hukka perii.  Tai siis ne kaalikärpäset sun muut.

Käy harsokin, mutta harso nostaa lämpötilaa lämpimällä säällä liikaa.

Nuo Rautian verkkosivun saldot eri liikkeissä on yhtä tyhjän kanssa edelleen:  tyhjää voi näyttää vaikka niitä olisikin hyllyssä.  Mutta sitä nyt vaan piti sanoa että bongasin näitä myös Lohjalla K-raudassa.

1172
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: AirManin kasvatit
« : Toukokuu 23, 2016, 08:21:41 ap »
Kasvihuone edelleen tyhjä. Olen tässä yrittänyt selvittää, onko jokin kasvi, jonka voisi työntää kasvihuoneeseen ennen muita vai onko se +10 yölämpötila jokin maaginen raja, jonka jälkeen työnnetään ikkunalaudalta aivan kaikki kasvihuoneeseen loppukesäksi. Jollakin pitäisi alkaa, mutta onko se kurkku, tomaatti, chili, jokin yrtti, mansikka, maissi vai mikä? Olisi niin kätevää, kun jostakin löytyisi taulukko, jossa kasvit on laitettu järjestykseen sen mukaan, miten ne kestävät viileitä öitä.

Täälläkin puuhataan jo urakkaa muun kuin chilien kanssa.  Perunoita ja härkäpapuja on vasta maassa, mutta taimina kasvihuoneessa on ollut muunmuassa  kaaleja ja kesäkurpitsaa.  Ne ovat saaneet ihan yhtä viileätä kuin chilitkin eli vielä nytkin vain 4-6 astetta yön alin lyhyesti aamuyöllä ja vähän aiemmin käynyt monesti ihan hallarajalla.   Eivät ne ole moksiskaan, koska ovat tottuneet ja totuteltu.   Minun nähdäkseni +10 yölämpötila tarkoittaa jo ihan täyttä kesää ja herkimpien kasvienkin avomaalle kylvöä/istutusta.   

En ole toistaiseksi juuri muusta kertonut kuin chileistä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17060.0  Mutta eilenkin tuli taas tehtyä uutta kasvimaata nurmikolle 3 x 3 metrin alue.  Kaaleille olen hommannut tuhohyönteisverkkoa. Kyllä siinä helposti käy muuten niin että jo taimet syödään.   Tarkoitukseen kelpaa hallaharsokin, mutta se nostaa lämpötilaa.


1173
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« : Toukokuu 21, 2016, 11:16:05 ap »
Yksi neljästä NFT kasvista erosi sen verran muista että päätin vaihtaa sen toiseen taimeen vielä.  Lemon Drop oli kaikkein vanhin kasvi näistä, jo kolmatta kesäänsä viettävä paksutyvinen.  Sen uusi juurikasvu ei toisiin verraten näyttänyt hyvältä, vaan vanhat juuret lähinnä alkoivat kuolla ja uutta kasvua oli tosi vähän ihan tyvessä.  Istutin sen multapenkkiin ja tilalle puhdistin mullasta tänä vuonna idätetyn Hot Lemonin (jonka eroja en ole bongannut aiempiin Lemon Drop kasveihini eli ne ilmiselvästi ovat samaa lajiketta kuten kerrotaankin).  Kuvissa uusi NFT kasvi.


En kovin tarkkaan peitä systeemiä koska ilmanvaihto on tärkeää.  Jos raot olisivat ummessa, systeemi olisi suljettu ja veden happipitoisuus laskisi.

Totesin kahvinsuodatinpaperin huonoksi ideaksi.  Selluloosakuitumössö ei näyttänyt kovin terveeltä vaan lähinnä limalta.  Poistin sitä sen verran kuin oli mahdollista.  En laittaisi uudestaan.


----------------------------------------------------------------

Muistiinpanoissa lukee:

20.5 LD joka oli paksuin vanhin runko ei juuriltaan näyttänyt enää hyvältä.  Paljon vanhaa juurta kuolemassa ja jonkinlaista homettakin tyvessä.
Vain vähän uutta juurta tyven läheltä alkanut tulla. Todettu myös kahvinsuodatinpaperi huonoksi kun alkaa hajoamaan. Paperit ihan limalötköä yritetty poistaa.
Vaihdettu mullista tämänvuotinen HL tilalle ja tämä LD multiin.

20.5 lisätty vettä ämpäri ja 1/3 Kemira 1/3 Nutriforte
pH 6,3

21.5
EC 1,6
pH 6,2

(Määrä lannoitteelle on mittalusikka joka tulee Nutriforten ja Kekkilän mukana.  Tuossa 1/3 mittalusikallinen siis kumpaakin.)
(pH mitattu edelleen tippatestillä tarkasta luvusta huolimatta! =)  Mutta  6 - 6,5 välimaastossa se näyttää olevan.)
(Käytän tippatestiä luonnollisesti yhdellä tipalla, koska olen säästäväinen.)

1174
Tori / Vs: M: Vesiviljelyyn levämyrkkyä
« : Toukokuu 19, 2016, 09:51:06 ap »
Kotikasvattajalle ei ole mikään ongelma pitää järjestelmä suojattuna valolta, jolloin mitään levämyrkkyjä ei tarvita.

Eikä pelkkä levä siellä järjestelmässä kasvia tapa tai vaikuta sen kykyyn tuottaa podeja, omakohtaisena kokemuksena parina kesänä peräkkäin pari bubbleria jotka oli valoapäästävää muovia. Syksyyn mennessä niissä oli levää aikamoinen määrä. NFT systeemissä varmaan olisi pumput tukkinut.

Tuskinpa sentään NFT:ssäkään.    Vain jos pumppu olisi kirkkaassa valossa voisi kuvitella sen ympärille kasvavan pitkää rihmalevää joka imuaukkoihin menisi.   Useimmat levät elävät kiinnittyneenä johonkin pintaan ja ihan tiukasti.  Keijulevä taas ei pumppuunkaan tartu ja leijuu vedessä.

Toki sitten jos on huonoja valintoja tehty letkujen materiaaleihin eli ne päästävät valoa runsaasti läpi ja ovat turhan pieniä, niin tämä voi aiheuttaa niitten puhdistustarvetta joskus, mikäli virtaus heikkenee liiaksi. 

Sitten on piilevät, jotka eivät valoa juurikaan kaipaa, mutta minun nähdäkseni ne eivät tuki paikkoja, mutta hienoista vaikutusta toki virtaukseen niilläkin on.  Ne näyttäytyvät maallikon silmiin usein yksinkertaisesti likana. Hyvä biofilmi niihin kuitenkin muodostuu, enkä minä ainakaan olisi ensimmäisenä  bakteeritoimintaa tappamassa mistään systeemistä.

Miksi levän esiintyminen pitäisi nähdä lähtökohtaisesti ongelmana.  Minulle se kertoo mieluummin terveestä kuin sairaasta systeemistä. 

Tunteita nostattava aihe! Niin se oli akvaarioharrastuksenkin piirissä.  Se on minkä tahansa myrkyn käyttö elävään systeemiin, varsinkin kun se johtuu turhanpäiväisyydestä eikä oikeasta ongelmasta.  Rikkaruohoton puutarhapalsta ja sen semmoista.  :P  Olen tällaisissä asioissa ihan mielelläni jonkin verran moralisti.

Huomaan että kolloidinen hopea on ollut pitkään markkinoilla. Kaipa se on teollisuutta verraten siihen sata vuotta sitten maitokannussa pidettyyn hopealusikkaan jotta maito ei hapantuisi niin nopeaan. 
1175
Joka lehdellä on (vaihteleva) elinikänsä.  Kuitenkin, kaunis kasvi kuvissa, jonka arvot ovat nimenomaan esteettiset.  Jos tällaisesta sirosta hujopista oikein sadot  (enemmän kuin muutama podi) haluaisi, pitäisi istutella isompiin meheviin multiin ja antaa paremmat valot ikkunasta.  Ja sitten seuraavaksi se ei enää olisi entisensä vaan ihan toisenoloinen uusien kasvuolosuhteitten mukaisesti.

Jos tuota violettia keinovaloa ajattelee, se nyt hyödyttää lähinnä latvaa ja toisenlainen asettelu saisi sen energian paremmin tämän kasvin käyttöön.   Heijastavia seiniä unohtamatta.

Jaa mikä kosteus ja lämpö .. et ole kertonut lainkaan mikä on tilanne muovin sisällä ja toisaalta huoneessa?   Siis mitattuja lukuja.   Paremmin se kaasujenvaihto toimii kahdesta kuin yhdestä aukosta - vastaavasti ei tarvitse niin paljoa avata.  Kun on auki myös alhaalta, saavat lehtien pinnat paremmin vienon ilmanvaihdon ja sitä myötä hiilidioksidia.

Ilman vaihtuminen on kasvien kasvun perusedellytyksiä siksi, että jokainen kasvava solu sitoo itseensä hiiltä jonka se voi saada ainoastaan ilmasta ja suljetussa tilassa hiididioksidi ilmassa vähenee tai jopa loppuu. Hiilidioksidi on tavallaan noin yleisesti usein unohdettu "pääravinne".  Hiili on  kasvin perusrakennusaine, jota ilman se ei kasva.  Itse asiassa lainausmerkit ovat turhat ja harhaanjohtavat, mutta tietämätön perinne määrää, ettei sitä pääravinteisiin lasketa.

Toisaalta sitten vähäinen kasvunopeus ja lehvästön määrä ei paljoa hiilidioksidia kuluta.  Syitä hitaaseen kasvuun voi miettiä muualta.  Hiilidioksidi alkaa toki olla kasvua rajoittava tekijä (minimitekijä) hyvin helposti jos ilma ei vaihdu riittävästi vastaavissa kasvihuoneissa, teltoissa ja komeroissa  heti kun valon ja ravinteiden saanti yms on hyvällä tolalla.

Milloin ruukkuun sen ehkä-kukkamullan laitoit?   ;)  Vuosi sitten?   Onko jotain lannoituksia ollut?

1176
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: DP:n toinen - 2016
« : Toukokuu 17, 2016, 13:02:28 ip »
Kasvihuoneessakin ollu jo jonkun aikaa kasveja, ja tulihan tuota uus kasvihuonekin tehtyä. About 8 neliöö tais tuohon tulla, tupla lasit/muovit ja sit eristykset alalaitaan tarkotus. Ja sähköt kans. :)

Taitava timpuri ollut asialla, järkevän näköiset rakenteet ja erittäin tyylikäs.  :thumbup:

1177
No jos et ulos sitä vie, niin parvekkeelle, tai ainakin ikkunan ääreen, missä se saisi eniten aurinkoa.   Ilmahan tuossa pitäisi saada kiertämään, jos ei jollain tuulettimella niin avaamalla sekä alhaalta että ylhäältä.  Lämmin nousee ylös ja korvausilma tulee ala-aukoista.

Ikkunalla( tai muutenkin) varjon puoleinen seinä (tai varjon puoleiset seinät) voisi olla valkoista tai muuta hyvin heijastavaa materiaalia jotta kasvista tulisi tuuheampi.  Ei tuosta kasvihuoneen muovista heijasta valoa juuri nimeksikään.  Peilaavat materiaalit eivät ole hyviä tarkoitukseen, sillä peilissä valon tulokulma = lähtökulma ja siten peilin pitäisi jatkuvasti liikkua auringon liikkeen mukana taikka heijastuva valo ei kohdistuisi kasville.  Valon sirottava pinta on paras kuten esimerkiksi mattavalkoinen.  Tavallinen kopiopaperiarkki on esimerkki kohtuullisen hyvästä heijastimesta seinään ja folio huonosta.

1178
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Nuori "aloittelija" Ylöjärveltä.
« : Toukokuu 17, 2016, 10:58:10 ap »
Ite oon nyt sen koittanu risteyttää lemondropin kanssa mutta tuloksen näkee sit vasta kun on podit kypsynyt. :P

Et näe vielä sillonkaan. Kun ensimmäisen risteytyksen teet, tulee podista aina "äidin" näkönen. Muutoksia näet vasta kun otat siemenet ja idätät ne

Minäkin eilen fundeerasin tuota mitä Vilfred tarkoitti risteyttämisellä tai sen yrityksellä.  Että oliko jo aiemmin pölyttänyt ja nyt odottaa että hedelmä kypsyy ja näkee syntyikö siemeniä. Vaiko jotain muuta useista vaihtoehdoista.

Pitäisi puhua risteyttämisestä laajempana prosessina, jonka onnistuminen todentuu vasta sitten kun saa aikaan itäviä siemeniä ja elinvoimaisia kasveja.  Siksi unenkuvankin lausetta pitäisi selvyyden vuoksi korjata: Kun ensimmäisen pölytyksen teet, tulee podista aina äidin näköinen ..

Mutta asiahan tuli varmaan selväksi ilmankin selvyystäsmennyksiäni. Pökytyksen jälkeen se kasvava podi on kohtu ja siemen sisällä on vasta sikiö.  Ideologiasta riippuen myös syntymätön lapsi.   :D 


ed.  Yksi aika hauska typo  jääköön korjaamatta,   Ja tervetuloa ja onnea uusille immeisille!

ed2.  Muista sitten surista kuin kimalainen sen pensselis kanssa.  Paljon iisimmin onnistuu, siitä se daami tykkää. 

1179
Moi!  Kerrothan kaiken kasvihuoneesta ja sen sijainnista sekä Lemon Dropin ruukusta, mullasta ja kasvin aiemmista olosuhteista.  Pari kuvaa kertoisi valtavasti. 
Kun olosuhteet muuttuvat, voikin vähän lerpahdella.  Varo ettei aurinko "polta" lehtiä liikaa, jos se ei ole tottunut aurinkoon.Ilmankosteuteen en tiedä sanoa mitään prosentteja, mutta kun aurinko paistaa kasvihuoneeseen niin siitä mitä todennäköisimmin pitäisi heti avata kunnollisen kokoiset tuuletusluukut vaikka ilma olisi ulkona keväisen viileäkin. Yli 30 astetta on mielestäni jo lähes liikaa ja alle 18 on jo melko vähän parhaan kasvun kannalta.  Nämä varjolämpötiloja - ei voi mitata niin että aurinko paahtaa suoraan mittariin.

Tuuletusluukkujen availu auringonpaisteen mukaan jo hoitaa ilmankosteutta aika paljon sopivaksi. Jos ei ole automaattiavaajia, pitää tietenkin hakea luukuille jokin kompromissi aina päiväksi.   Kun yölämpötila ulkona on 8 astetta, voi jättää yöksikin auki.  Yöllä lämpötila saa laskea reilustikin kasvun optimilämpötilojen alle, muttei ole hyvä että mullan lämpö laskee samoin.Muut jatkanevat?  Ja nuo heittämäni lämpötilat ovat hatustani heitettyjä eikä välttämättä aukottomia totuuksia.

1180
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« : Toukokuu 16, 2016, 19:26:25 ip »
Juurikasvua bongattu!   ^-^   Siitä on vasta tasan viikko kun kasvit irrottelin turpeista ja viisi päivää ne ovat olleet tässä rännissä rauhassa. Huomasin tuon kehityksen kun piti vähän harjoitella pH:n säätöä.  Siis ihan turhaan koska se on pysynyt vakaana, mutta kuitenkin kokeilin alentaa sitä hiukan.  Tietenkin siinä kävi niin että se alentui liikaa.  Otin sitten vähän vettä pois ja hanavettä tilalle.

Uudet arvot
pH 5,5   ei kai ollut vielä stabiloitunut koska myöhemmin melkein 6
EC 1,5

(Ne olivat EC 1,8  pH 6-6,5  ...hyvin lähellä 6,5... tippatestin värikartassa on 5, 6 ja 6,5 ruudut)

Huomasin  että EC mittarini pitää olla kunnolla temperoitumassa jotta näyttää oikein.  Ensimmäiset mittaukset saattoivat olla siis vähän liian suuria lukemia.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.5

Yölämpötiloja mitattu:
- ulkona 4 astetta
- kasvihuoneessa 6
- NTF säiliössä 16,5

Akvaariolämmitin on Jäger 150W (nykyisin Eheim).  Aivan aluksi minulla oli siinä vain 25W lämmitin, jonka totesin riittämättömäksi.  Astia on hiekkamaassa sellaisenaan ja maakin on viileää syvemmältä.  Lisäksi  rännin kautta kulkeva vesi jäähdyttää tehokkaasti yöllä.  Näin viileänä yönä tuo 150W lämmitinkään ei estä veden viilenemistä termostaattiin asetetusta 18-19 asteen lämmöstä.  Viileneminen on kuitenkin noin vähäistä, joten tämä lämmitinkoko vaikuttaa varsin ideaaliselta tähän systeemiin näissä oloissa.

-------------------------------------------------

Puolipilvinen tuulinen päivä ja lämpötila ulkona vain 12 astetta.  Rocotot nostettu vaihteeksi kasvihuoneeseen.  Kyllä ne ulkonakin pärjäisivät, mutta kasvu on tuskin edes näkyvää, todella vähäistä.

Sivuja: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 63