Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vuorikaskas

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 64
42
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Spirulina mikrolevä Suomessa
« : Heinäkuu 06, 2018, 12:15:14 ip »
Luulisin että se pitää kuivata jotta se kuolee, jolloin se on kasvien hyödynnettävissä. Senhän on tarkoitus lannoittaa, eikä elää siellä mukana.

Tuskin se mullassa kasvaa vaan hajoaa.  Vai oliko tossa tutkimuksessa mullaton systeemi?

Toisaalta eiköhän se lakkaa kasvamasta ja kuolee kun valo vähenee minimiin. 

43
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
« : Heinäkuu 05, 2018, 23:02:44 ip »
Voiks tässä kanssa vastata mitä vaan?

Elä sie huijaa mansikoita tai ne huijaa sua takasin!  Tai jos onnistut niin saat rastasmerkin ja kymmenen pistettä tietty.

44
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilien savustaminen
« : Heinäkuu 05, 2018, 22:55:07 ip »
(FB:ssä näyttää olevan myös käyttäjiä chiliaiheissakin yli ns. kriittisen massan, mikä on toimivan keskustelun edellytys ja jolloin on mahdollista herätä ryhmä-äly.)

Kokeilin tuossa viime kohdassa (viimeinen kuva) sytytystä sytkäribensalla koska kynttilä loppui ennen kuin syttyi ja suihkupullolla kastelin aidan toista puolta jottei sieltä syty.  Sytytystapa tuntui ihan toimivalta, mutta kun menin katsomaan miten se eteni oli taas sama juttu. Ei se kydön eteneminen tuollaista seinää seuraa.

Mietin miten folion asettaminen seinäksi sujuisi samalla kun täyttää purulla ja ajatus tuntuu hiukan  vaivalloiselta. Sen sijaan ajattelin saven levittämisen verkkoon olevan vaivatonta. Se tukkisi liian hengittävyyden aitaverkosta.  Sen sijaan pohjaverkko on varmasti syytä olla mahdollisimman ilmava jotta palo ylipäätään saisi tarpeeksi ilmaa.

Tästä sitten tulikin yllättävä pulma koska en tontilta enkä läheltäkään löydä savea.   Aiemmissa taloissa missä olen ollut ongelma on ollut suunnilleen päinvastainen.  :o


45
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilien savustaminen
« : Heinäkuu 05, 2018, 20:45:13 ip »
Se on kuulemma tuon tyyppivika. Jotku saa sen kai toimimaan laittamalla seiniin foliota.

Ois jäänyt ostamatta jos olisin tiennyt.   Kyllä nytkin jäin pahasti jumiin kaupassa että maksanko tästä 20€ vai kehittelenkö DIY hommia. No, tuli ostettua enkä jaksa valittaa törkeestä käyttöohjeesta ja markkinoinnista jotka ei vastaa todellisuutta. Teenpä siis DIY hommia tämän kanssa. Foliot kehiin.  :-*

46
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilien savustaminen
« : Heinäkuu 05, 2018, 19:51:47 ip »
Sinne se leviää.  Kynttiläkin vielä paloi.


Otin kynttilän pois.  Möyhin yli rajan palaneen kohdan ja laitoin siihen uutta purua ja hautasin myös siihen tuon tuoreen harvan kuusenkerkän.   Jokohan palaisi vain haluttuun suuntaan...


Ei auttanut.


Kippasin spiraalin tyhjäksi kattilaan ja sekoittelin.  Suihkutin hiukan vettä suihkupullosta. Luin käyttöohjeen ja siellä neuvottiin ettei saa täyttää yli spiraalin reunuksen koska silloin se voi levitä tuolleen.  No eihän mulla ollut yli. Kynttilästä mainittiin ettäö sen voi ottaa pois tai olla ottamatta.   Puru oli ehkä kuitenkin liian kuivaa tai  liian löysästi siinä.  Täytin jälleen ja painelin sitä hiukan tiiviimmin. Jätin  vajaaksi.  Mites nyt mahtaa käydä. Jos se edelleen leviää aitojen läpi, tuli ostettua varsin kallis terässiivilä. Savuntuotto toki on hyvää tolleen, mutta tarkoitus olisi että se palaisi tunteja...
47
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilien savustaminen
« : Heinäkuu 05, 2018, 18:26:58 ip »


Kokeilin tuollaista Mustang kylmäsavustus -savunkehitintä joka sytytetään kynttilällä. Laitoin purua vain sytytyskohdan lähelle, koska tarkoitus oli vaan kokeilla ja protoilla. Pahvilaatikko savustuspönttönä tuohon päälle. No kuitenkin täytin purulla aivan täyteen kaksi ulointa osaa spiraalista kuvassa vasemmalla puolella, jotta näkisin sen mikä minua tässä arvelutti: että miksei kyteminen leviäisi suoraan keskustaa kohden.  Ja höh, niinhän siinä kävikin. Oletteko saaneet tämän systeemin toimimaan ja kerrottua tulelle että kulkee kiltisti spiraalin kehää  oikaisematta keskustaan?

Olikohan vikana vain se että jätin kynttilän palamaan?ed.  klo 19.  Oli jo purut palaneet loppuun. Täytin uudestaan ja tällä kertaa ihan kokonaan.   Kerrankos sitä menee puoli pussia purua ihan vaan harjoitteluun.19.15  Pitäisikö lämpökynttilä sammuttaa tässä vaiheessa?


Taitaa kyllä jo kohta itsestäänkin sammua koska se oli alunperin vain puolikas.

48
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Hyvää juhannusta arvon chilipäät!
« : Kesäkuu 21, 2018, 21:21:46 ip »
Viimein sadetta ja vuoden lämpöennätyksiä öisin. Taidan pitää annuumitkin vaan taivasalla. Oikea jussisää eikä mikään lähes rantäsade kuin parina edellisenä vuotena.


49
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Bioponinen vesiviljely / chiliwiki.fi
« : Kesäkuu 16, 2018, 16:32:38 ip »
Suodatin ei oikein voi suodattaa jos siinä ei kierrä vesi.  Muutenhan kyllä NFT:n biologinen suodatus kasvaa kaikille pinnoille ja laaja-alaisemmin huokoisille pinnoille. Jo juurialtaan kangas lisää otollista pinta-alaa ja samaa tarkoitusta varten laitetaan pyttyyn toisinaan esim. laavakiveä.   Siksi akvaarion sisäsuodatin voi olla aika tarpeeton lisä systeemissä. Sillähän toki voisi korvata NFT:n pumpun.

50
Johniemi. Katsoin tuota aloitusviestiä ja eiköhän se ole aika selvästi siinä sanottu että ohjeen "teelusikka" on 2,5ml.   Eli virhe siinä ohjeessa olisi ainoastaan väärä nimitys käytettyyn Savonian lusikkaan, joka onkin ilmeisesti kahvilusikka.

ed.  Vastaus #35:n mukaan se on 2ml.   :D


Katsoin vielä yhdistyksenkin ohjesivun.  Siinä ei puhuta Savoniasta mutta sanotaan teelusikan olevan 5ml.  EC arvot ovat kuin EC-käyrä taulukossa jossa on millilitrat käytössä. Selkeä virhe on aloitusviestin ohjeen tekstissä missä teelusikalliset aikaansaavat väärät EC-arvot. Johtuen ihan siitä että teelusikka ei ole teelusikka vaan kahvilusikka. Tämä virhe on korjattu yhdistyksen sivulla.   Esim ensimainitun mukaan 2tl/10l -> 0,6EC ja toisen mukaan 1tl antaa saman.  Taulukko EC-käyrineen sen sijaan on sama ja ilmeisen oikein molemmissa.

http://www.chiliyhdistys.fi/fi/chilinkasvatus-lannoitusohje-puutarhan-kesa-lannoitteella/

51
Savonia. Teelusikan pituus 16,6 cm.  Kahvilusikan pituus 13,2 cm.  https://www.iittala.com/fi/fi/brandit/hackman/savonia/c/savonia/intro

Tarkat mitat ovat joskus tarpeen ja sen vuoksi kannattaa hankkia mittasarja. https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineiden-mitat-ja-painot/

Vedä mitan pinta tasaiseksi, äläkä annostele kukkuramittoja. https://www.meillakotona.fi/artikkelit/mitat-ja-muunnokset

Minä ihmettelen mittayksikkö tilkkaa.   :D  https://martat.valudata.fi/keskusteluarkisto/marttailu/marttailunurkka/teelusikka-ja-ruokalusikka-kokkaillessa/index.html

Kertokaa nyt joku se konkreettinen ml-määrä ilman Savonioita, kukkupäitä ja muita virveleitä ....

Toive on kohtuullinen ja vaatimaton.  Yrittäisin kertoa jos käyttäisin tuota lannoitetta.   Minusta lannoituksen kuuluisi seurata myös kasvualustan ravinnepitoisuuden kehitystä.  Joskus voi toki käydä niinkin, että ohje sattuu ihan ideaaliin. 

52
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tupakan kasvatuksen kurssi
« : Kesäkuu 13, 2018, 19:39:40 ip »
Voit myös tehdä tupakan tuottamisesta itsellesi oman bisneksen.

Kuinka sitä voisi myydä, siis eikö laki estä?  Tupakkaverot maksuun vaan niin onnistuu vai?  ed. vai onkohan viittaus siihen, että joku saattaisi suunnitella tupakkatehtailua paikallisin lisäaineettomin tupakoin ja tuottajia tarvittaisiin...

ed2.  Hö, voishan sitä lukeakin kokonaan.  Taitaa olla uusia asioita kurssi-ilmoituksessa verraten viime vuoteen.   "Finnish Organic Tobacco Company Oy:lle, joka jalostaa tupakan lehdet luomutupakkatuotteiksi ja markkinoi ne."

Itselläni on muuten ennen sotia painettu tupakanviljelyn opaskirja.


53
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Projekti: Hainan Yellow Lantern
« : Kesäkuu 13, 2018, 09:28:24 ap »
Tässä vielä kuva.  Vasemmalla Chocolate Fatalii, oikealla HYL ja eteen kannoin toisen Hainanin 30l kangasruukussa.  Olikin muuten painava, joten liikakastelu varmaan vaikuttanut.  ed.  Ja niin joo, tietty se, että tuo kangasruukku on ollut aika kylmässä.  12l ruukussa olen mittaillut ihan viime viikollakin mullan sisälämmön laskeneen alle kymmeneen kun se kuitenkin päivällä nousee kolmenkymmenneen. NFT:ssä sen sijaan on lämmitin pitämässä veden noin 20 asteessa.

13.6.


Tossa NFT puoli kuuta sitten 28.5.  Edessä Piriz, sitten HYL.Ostin silloin keväällä vuorikaskas- käyttäjältä HYL- taimen.

Tuo oli yksi neljästä mutta myös eri aikaan laitettu alulle, viimeisenä kaikista.  Minulla kun ei ollut mitään standardia näihin niin yksilöerot jäivät täysin havainnoimatta.  Jokaisessa taisi olla jopa erilainen multasekoituskin.

Tarkistin vielä tämän. Sehän oli noin poikanen vielä pikarissa kuudes maaliskuuta,  jolloin istutin sen maitopurkkiin. Eihän se montaa päivää ehtinyt ollakaan sitten  kun jo ilmat salli lähettämisen.
Muut oli aiempia idätyksiä, joista edellinen näkyy tässä kolmas maaliskuuta.


Syntymäraportit on luettavissa Vastaus #463   :D


54
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Projekti: Hainan Yellow Lantern
« : Kesäkuu 12, 2018, 15:28:48 ip »
Ostin silloin keväällä vuorikaskas- käyttäjältä HYL- taimen. Oli kaikista pienikokoisin taimi ja sitä se myös pitkään olikin. Lehtiväli oli noin 3cm . 2 kk  kitumisen jälkeen 3l-altakasteluruukussa otti jalat alleen. Nyt lehvästö täyttää 90l kokoisen laastilapaljun alan.

Tuo oli yksi neljästä mutta myös eri aikaan laitettu alulle, viimeisenä kaikista.  Minulla kun ei ollut mitään standardia näihin niin yksilöerot jäivät täysin havainnoimatta.  Jokaisessa taisi olla jopa erilainen multasekoituskin.  Jossain kohtaa kevättalvea harsosääsken toukat taisivat vaivata enemmän ja jossain kohtaa taas liialliset mäntysuopa-neem lotraukset.  Kuitenkin tämän viimeisen yksilön istutin uudestaan noin vikkoa ennen lähetystä.  Voi olla että se olisi kannattunut pitää siinä vielä monta viikkoa vahvistumassa ennen isompaan siirtoa.

Sain aikaan neljä kasvia viidestä siemenestä joista kaksi jätin itselleni.   Toinen niistä on mullattomassa ollut alusta asti ja nyt NFT:ssä.  Melkoisen rehevä kasvi muttei mitenkään muihin verraten (Fatalii ja Harolds Bart versiot) erottuva.  (Kiinalaisten hehkutukset kymmenkertaisuudesta on satua, jos niillä näitä kasveja tarkoitetaan.  Ei tässä ole varmaan minkaanlaista kerrointa.  Ihan tavallinen lajike minun suppeiden havaintojen mukaan.)

Toinen yksilöni on turvemultasekoituksessa ja sen kehitys on ollut heikkoa.  Tai no, ehkei sentään vaan hidasta. Uskoisin sen johtuvan liian  isosta ruukusta.  Samaa olen havainnut muillakin lajikkeillä nyt eli en yhdestä havainnosta näin sanoisi.   Täytyy tosiaan varoa liian aikaisia isoihin siirtoja vastaisuudessa enemmän, muistutan itseäni.  Muuten kestää puoli kesää odotellessa kun ylijäämätaimet jotka jäivät istuttamatta tai istutettiin vain hieman isompiin porskuttavat kirkkaasti ohi.

55
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
« : Kesäkuu 10, 2018, 20:07:04 ip »
« Vastaus #2081 ja siitä eteenpäin.
GHE pH down jauhe loppui.  Typerä tavara siinä että eivät paljasta sen koostumusta, mutta tuskinpa siinä ainakaan paljoa fosforihappoa on, koska niin vaan lykkää ylöspäin pH:ta jatkuvista lisäyksistä huolimatta. Se on loppunut nyt ja en sitten millään löytänyt rikkihappoa jota minulla on 50% vahvuisena vanhastaan akvaariotarpeisiin hankittuna, joten sen käyttäytyminen tässä jäi nyt kokeilematta. Sen sijaan olen kolme päivää lisäillyt sitruunahappoa jauheena, jota löytyi kaapista. Ei vaan toimi, se on kuin vettä kaivoon kantaisi. Lähelle seiskaa nousee pH jo vuorokaudessa vaikka lisäyksen jälkeen on ollut noin 5,5.  Sama juttu NFT:ssä kuin ebbeissä.  Pitänee hommata mahdollisimman puhdasta fosforihappoa niin kai se siitä?   

81% phosphoric acid
http://www.vitalink.eu/essential/ph-down/
https://puutarhatonttu.fi/vitalink-ph-down-1l


ed.  Nyt oli jo tasan seiskaan noussut. Ja sellainen havainto vielä, että pH:n nousu tapahtui myös ämpärissä, johon mulla jäi yhdestä ebbistä poistamaani vettä johon tipahti vähän liikaa sitruunahappoa.  Siinä pH oli noin 4,5 aluksi ja nyt jo 6,5. 

Kyseessä voisi olla heikon hapon  ongelma (?)  joten hiukan outoa että sitruunahappoa kuitenkin myydään myös tähän tarkoitukseen. Heikkoja happoja ovat esim sitruunahappo ja etikkahappo. Kyseessä on siis happotyypit heikot hapot ja vahvat hapot eikä laimennoksella ole tässä merkitystä.   Muistan erään kemisti-akvaristin selostuksen miten akvaarion vesiarvot alkavat seilata jos pH:ta alennetaan heikolla hapolla. Pitäisi kaivaa se esiin, jos siitä jotain oppisi.

Fosforihappo on sitten taas erityistä kaikkiin muihin verraten, sillä sen avulla saadaan tehtyä fosfaattipuskuri, jokatietääkseni on harvoja ellei ainoa tapa saada ikäänkuin hiukan lukittua pH:ta jonnekin kuuden tietämille. Tunteeko täällä kukaan kemiaa?

Akvaariossa jossa on palöjon hvyinvoipia kasveja, KH painuu helposti nollaan mutta pH asettuu samalla seiskaan. Tämä edellyttää myös hyvää biologista suodatusta (mikä ei välttämättä edellytä suodatinta laitteena) vanhoine vesiarvoja vakauttavine aktiivilietteineen.  Ns. bioponista viljelyä harrastavat joskus mainitsevat että pH saa siinä mennä suunnilleen mihin haluaa eikä haittaisi ravinteensaantia.  Valitettavasti vaan pitää kirjoiottaa ns. tuohon, sillä suomeksi en ole nähnyt yhtäkään vakuuttavaa ja selventävää esitystä siitä, mitä tuolla bioponisella edes tarkoitetaan. Joku käyttää siinä silti normi- mineraalilannoitteita ja sitten jollain merilevän lisäyksellä simsalabim kyseessä olisikin bioponinen.  Ja jopa vanhaa vettä varjellaan kuten joskus ennen sotia akvaarioharrastajilla - ennen kuin biologinen tietämys typenkierrosta parani.   ::)

https://www.facebook.com/groups/217179722625/permalink/10156133793727626/
https://www.facebook.com/groups/217179722625/permalink/10156126519287626/

56
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatti (Solanum lycopersicum)
« : Kesäkuu 10, 2018, 19:16:34 ip »
Joskus runkotomaatti jakantuu kahteen tai useampaan tasavahvaan latvaan ja oman kokemukseni mukaan kannattaa silloin kyseenalaistaa dogmaattisen leikkelyn mielekkyys.  On tuntunut kuin kehitys olisi hidastunut kun sellaisesta jakaantuneesta latvasta lähtee ylimääräiset poistamaan. Kyse on toki myös  tilasta: Jos istutus on niin tiuha että se on sopiva vain yksivartisille, voi olla että yksivartisuus on silloin paras valinta.

57
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
« : Kesäkuu 09, 2018, 00:51:14 ap »
Noniin, ehkä ensimmäisiä ongelmia. Kysessä siis NFT ja kuvissa on siis ihan vaan juuria NFT:n valumapöydän päällä. NFT on Nutriculture GT604, eli vesitilavuus on sen noin 60 litraa. Tuo matto on nutriculturen "NFT mattoa".
Eli, kuten arvata saattaa olisin kiinnostunut tietämään että mitä tuo ruskea tuossa matossa on? Juurimätää? Ainakin juuret näyttävät omasta mielestä hyviltä ja valkoisilta. Myös kasvit näyttävät voivan hyvin. Tarvitseeko tuon ruskean takia tehdä jotain toimenpiteitä? Se ei haise, mutta näyttää ikävältä. Mun mielestä toi ilmestyi aika nopeasti sen jälkeen kun vaihdoin uudet nesteet järjestelmään ja siinä samassa typen määrä laski. Vesipumppua laitoin huomattavasti pienemmälle nyt, koska juuret hidastavat tässä vaiheessa jo veden virtaamista.
Onko syytä huoleen?

En tiedä onko syytä huolestua, veikkaisin ettei ja se saattaisi olla akvaariosta tuttua piilevää, joka hämärissä voi kasvaa.  Kaksinkertainen hallaharso siinä on jonka alle ja väliin juuret oli myös jo kasvaneet. Tuo on perustettu 12.5. ja kuvat on 28.5. kun viimeksi kurkkasin kannen alle.  Siinä voi olla kanelia ja kookoskuitua, mutta myös ruskeaa värjäymää.

58
Jäkätijäkäti / Vs: Sää on mitä todennäköisin
« : Kesäkuu 08, 2018, 17:15:04 ip »
Just viime yö olikin lämmin, mutta edelliset kaksi ruohonrajassa mittasin -1 ja -2. Papuja kuoli.   Uskon että hallat oli siinä.

Nyt lupaa kylmää yötä ainakin Suomenselälle ja Lappiin.   https://areena.yle.fi/1-1257538


ed.  kuuden uutisten alussa että lähes koko maassa hallaa

59
Jäkätijäkäti / Vs: Sää on mitä todennäköisin
« : Kesäkuu 08, 2018, 15:01:27 ip »
Just viime yö olikin lämmin, mutta edelliset kaksi ruohonrajassa mittasin -1 ja -2. Papuja kuoli.   Uskon että hallat oli siinä.

Ilmatieteenlaitos mittaa 2m korkeudesta.


60
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Jättilampaan kausi 2018
« : Kesäkuu 07, 2018, 23:32:30 ip »
Jos se saippua on jopa päivittäiseen käyttöön ihmisiholle tarkoitettu, se ei voi olla hirveen myrkyllistä. Saippuat kyllä usein on vahvastikin emäksisiä, joten niillä kasvien läträäminen ei aina ole pelkästään hyväksi.

ed.  Saippua poistaa veden pintajännityksen ja siihen teho pitkälti perustuukin. Öttiäinen hukkuu huolellisella kasvin kastelulla.

Myöskään mekaanista pesua ei sovi väheksyä tai unohtaa. Öttiäiset tai munat voi olla aika tiukkaankin kiinni ja munat ei ehdi hukkuakaan  ennen kuin vesi kuivuu ympäriltä.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 64