Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vuorikaskas

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 61
41
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
« : Toukokuu 23, 2018, 08:00:17 ap »
Eilen vaihdoin vedet kaikista.  Vahvensin.   Yön jälkeen arvot näyttivät näin. Ebbit ja NFT EC 1,9 paitsi isoin HBG EC 2,4.  pH kaikissa noin 6,5.  Voi olla pH 6,25 yhtä hyvin, mutta niin tarkkaan en tippatestiä voi lukea. Sanokaapa muuten onko nuo reagenssiaineet huono heittää maaperään?

42
Jotkut oikein prokasvattajat sanovat, että alalehdet voisi napsia pois paremman ilmanvaihdon saamiseksi, sekä myös sen takia, että ne ovat usein varjossa ja niiden yhteyttämisteho on aika matala sen takia, mutta kuitenkin haihduttavat vettä ja vievät kasvilta energiaa ylläpitoon. Näistä on monia mielipiteitä, tiedä sitten että mikä on se oikea tapa, vai onko sellaista edes...

Nää on näitä mitä voi loputtomiin perustella ja väännellä suuntaan ja toiseen.  Tuohonkin voisi kysyä mitä se haihduttaminen haittaa jos ne kerran on varjossa niin eipä voi olla suurta silloin. Ja toisaalta juuri vedentarpeen kasvilla luulisi parantavan juuriston kasvua.   Jokainen tilanne on erilainen. Jostain kumman syystä kukaan ei ikinä kokeile näitä juttuja oikeasti vertaillen, joka yksinkertaisuudessaan tapahtuisi siten että ryhmää kasveja hoidetaan yhdellä tavalla ja toista ryhmää toisella periaatteella.   Tietenkään siitäkään ei saataisi tuloksia kuin yhdenlaisiin olosuhteisiin.

Kasvien kasvatukseen ja hoitoon liittyy lukuisia myös perustelemattomia tapoja ja uskomuksia.  Tämä ei todellakaan liity vain chileihin.  Nuo tavat voivat olla silti ihan OK, vaikka olisivat huuhaata perusteluissaan. Turha niistä on tapella varsinkin kun olosuhteita on lukematon kirjo, mutta turha niitä on tyrkyttää oikeinakaan, ainakaan ainoina oikeina. 

Poistamalla kasvista osia muodostuu aina vähän toisenmallinen kasvi kuin ilman toimenpidettä. Se ohjaa kasvua. Siitähän tuossa eniten on kyse, että halutaan vaikuttaa kehitykseen.  Sitten kun väitetään että lopputulos on jotenkin objektiivisesti arvioiden parempi (esim  satoa tulee enemmän tai nopeammin), pitää olla kieli keskellä suuta väitteissään ja nähdä tietynlaisen hoitotoimenpiteen merkitys kokonaisuudelle ja puutarhurille itselleen vaikkapa estetiikankin osalta ja varoa sotkematta sellaista johonkin objektiiviseen väitteeseen botaniikassa.

43
Heips! Uutena tulokkaana näillä foorumeilla :) onkos kellään tietoa, mitä nämä kyseiset Trinidad Scorpion siemenet oikein ovat? Kovin mainostavat 1,5milj SHU. Tuli paikallisessa k-raudassa vastaan :D https://www.nelsongarden.fi/fin/eur/p/vihannekset_120/paprika-chili-_90940

Edit: kysyn siis, koska pikaisella googletuksella butch-t sopisi kuvaan, mutta luulisi sen sitten lukevan myös pussissa o.O

Siementoimittajat voivat nimetä ihan vapaasti.  En tiedä Trinidad Scorpion Butch T:n eroa Trinidad Mogura Scorpioniin, mutta googletus tosiaan hämmentää.  Arvelukseni on että kyseessä voisi olla saman "perheen" eri sisarukset ja jalostushaarat.  Meinaan miten nuo päivämäärätkin oikein menevät kun tuossa on lehtijuttu keväältä 2011.  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000390265.html

Butch T -nimen on Wikipedian mukaan keksinyt The Hippy Seed Company.  https://en.wikipedia.org/wiki/Trinidad_Scorpion_Butch_T_pepper

Oisko tämä sitten se alkuperäinen. https://en.wikipedia.org/wiki/Trinidad_moruga_scorpion

Chiliwikin hauska luonnehdinta: Todellinen herkkupala sellaisenaan, vaan ikävä kyllä nautinto on lyhytkestoinen. Polte tulee todella nopeasti ja kokonaisvaltaisesti ja on kestoltaan pitkävaikutteista.   http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Trinidad_Scorpion_Morouga_Blend


44
Noin kolmasosa alustasta on vettä optimaalisessa alustassa.  Enemmänkin multa pidättelee.  Rutikuiva on mahdoton kastella ainakaan äkkiä.  Kerran mietoa saippuvetta kun se on saanut, asia ei niin hankalana enää toistu vaikka kasvi unohtuisi ja kuolisi kuivuuteen.

Kun ruukku täytetään, se kannattaa kastella sopivaan kosteuteen kerroksittain täyttäessä. Tuo kuulostaa siltä että se on alunperin jätetty kuivaksi ja juuristo ei varmaan ole päässyt kasvamaan kauttaaltaan ruukkuun.

45
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Miikan uusi kausi, köh
« : Toukokuu 22, 2018, 13:02:23 ip »
Kirvat ja huonot säät ei  voi laittaa mullan syyksi!  :D   

Kiva kun  sait päiväkirjan aloitettua.  Ei tuo lähtökohta nyt niin heikolta näytä. Pahempaakin on nähty toukokuussa.

46
Mulla on sellainen ongelma, että ihan sama kuinka paljon kastan 20l ruukussa kasvavaa chiliä, niin vain pintamulta kastuu ja loput valuu läpi. Kokeilin kaataa pikkuhiljaa muutaman litran ja sen jälkeen kun kaivoin vähän pintaa auki, niin ensimmäinen 2 senttiä oli ihan litimärkä ja sen altan ruutikuivaa. Kyseessä on biolanin turvemulta+perliittiseos. Toisessa ruukussa on biolanin kasvusammalta, eikä muuten ole tätä ongelmaa. Rakastan tuota tuotetta.

Rutikuivassa kasvikaan ei voi elää. Mites nyt niin kuivaksi on päästettykään?  Liotat sitä vuorokauden pari niin kyllä se siitä .  Pari tippaa jotain saippuaa auttaa vastaisuudessa.

47
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chilijamppa 2018
« : Toukokuu 22, 2018, 08:44:54 ap »
Chilit kiehuu tuskissaan kasvihuoneessa kaikki räppänät selällään:

Valmiita kasvihuoneita aina tulee katsottua hiukan epäluuloisesti, jos niissä ei ole riittäviä ilma-aukkoja myös alhaalla. Enkä kyllä ole liiemmin sellaisa bongaillut.  Kun luukut on auki sekä alhaalta että ylhäältä,  painovoimainen jäähdytys on maksimissaan.  Omatekoisessa mulla on 20-50cm mahdollista avata ympäriinsä myös alhaalta. (vaihteleva mitta koska huone on vaaterissa ja maa viettää)   Automaattiavaajat hoitaa päätyjen isot luukut auki ylhäältä ja olen suunnitellut lisääväni narut niistä alas jolloin muovi nousee alhaalta maasta irti samalla. 

Eikä kyse ole vain jäähdytyksestä, sillä tietenkin kasvit saavat hiilen kasvuunsa ilmasta.  Seisova ilma on siksikin huonompaa.

48
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
« : Toukokuu 22, 2018, 07:06:39 ap »
Tuli mieleen että muurahaiset ja neemöljy olisi voinut vaikuttaa happamuuteen.  Neemiä valui varmasti tyvestä alaspäinkin kun sitä myös vahvana sivelin runkoihin. Sitä oli käytössä kahta sorttia, toinen pesuaineelta haiseva hydrosoluble versio joka oli oudon ohutta eikä tuntunut aidolta.  Liäksi suihkuttelin lähinnä alaosia, jolloin sitä varmaan pääsi lisää alas. 

Muurahaisia muutti vielä uudestaankin yhteen ebbiin mutta kyllä ne sitten ymmärsivät lähteä kun annoin tarpeeksi tulvia.

NFT kasvien juurelle on lisäksi mennyt  kaneliakin, joka voisi hieman vaikuttaa veteenkin asti. Toisaalta NFT:n suuri vesimäärä ja vielä kohtuukokoiset kasvit 4 kpl siinä luulisi olevan aika stabiili, kun vettä ei ollut vielä runsaasti vähentynyt.  Ehkä neljäsosa vasta 90l alkutilavuudesta.  Ebbien vesimäärä on maksimissaan 23l.

Uudet litkut ebbeihin nyt ja katsotaan miten jatkossa.  Pitäisiköhän nostaa vahvuutta EC 2.0 tai jopa 2,4 asti?  Vai olisiko viisainta tyytyä ihan hyvään kehitykseen mikä nykyisellään on menossa, että kasvit kasvavat kukkien suuremmiksi ja hedelmiä alkaa näkyä enemmän.  Tuon suurimman HBG:n muistan tosin mullassa paljon tuuheampana lajikkeena kun nyt se kasvaa noin ilmavasti varttakin.

49
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Projekti: Hainan Yellow Lantern
« : Toukokuu 21, 2018, 23:06:12 ip »
Onkos tämä lajike sitten jotenkin erityisen maukas kun pitää Kiinasta asti tänne tuoda? Onhan se mukava että kaikkia lajikkeita löytyneen ja tasapuolisesti kaikille.

Satoisa, hyvä ja tunnistettava omalla "profiilillaan" on aina tervetullut vaikka olisi kuusta.  Ja tästähän on omia perinteitä Kiinassa kastikkeineen. Vertaa vaikkapa Tabasco, jonka lajikkeen tuntemusta ja tietämystä tuskin kukaan tuolla lailla kyseenalaistaa.  Pitkältä hakemisesta voisi kysyä myös vaikka Jeweltä että eikö Perua lähempää muka chilejä löytynyt. Ja joo kyllä se Hainan Kiinan saari on , kerran googlemapsista kattelin.   ^-^  On kyllä niin etelää ettei Kiinaksi uskoisi.

Mulla on uusina nyt Hainanin lisäksi Goan ja Nepalin tuliaisia.

50
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
« : Toukokuu 21, 2018, 22:47:28 ip »
Tehnyt mieli aloittaa sellainen perusaihe kuin lannoitteen vahvuus ja happamuus, kun yllätyksekseni en sellaisia löydä.  Tällainen monisatasivuinen otsikko on yhtä tyhjän kanssa asioitten etsimisen suhteen.  No eipä tässä muuta kuin uutta kysymystä kehiin, sillä ei tää ole niin jäsentynyt kysymys että uutta otsikkoa viitsisi nyt.

Miksi  pH oli noussut noin viikossa seiskaan niin NFT:ssä kuin ebbeissä? Poikkeuksena oli vielä happaman puolella eli noin pH 6,5:ssa  pienimmän kasvin ebbi josta vesi oli vähiten vähentynyt.  Kun kasvien kehitys on nähdäkseni hyvää niin miksi noita mittauksia pitäisi sen enempää tehdäkään? Tarkistin pH:n kun aloin vaihtaa litkuja ebbeistä.  Katsoin myös EC:t:  Isoimmassa ebbikasvissa oli vahventunut litku vajaasta kahdesta yli kahteen. NFT:ssä oli vahventunut 1,6:sta 1,8:saan mutta siinä ei ole vielä paljoa vähentynyt litku ehkä kolme ämpärillistä vasta 90l alkutilanteesta.   Ebbeissä sen sijaan alkoi olla lähellä että pumppu imee ilmaa.

ed. aamulla NFT:ssä nyt näyttikin EC1,6 eli olisi pysynyt samana.  Mittarini on vähän sellainen suuntaa-antava joka välillä tarkoittaa väärää suuntaa näyttävää.   :D


ed2.  jaaha, syy virheeseen taisi selvitä.   Lämmittimen töpseli oli irronnut ja vesi oli 14 asteista.  Olen huomannut ennenkin kuinka mittariin vaikuttaa lämpötila.


Pumppasin pilssipumpulla tyhjiksi ebbit ja kastelin multakasveja niillä. Ihan vähän jää pohjalle mutta mitäpä siitä. Uudet litkut kai sitten suunnilleen samat kuin ennenkin eli EC 1,8 tai sitten jo vahvennan siitä? Lannoite  säätää pH:n 6,5:teen .  Miksi sitä pitäisi laskea pH-downilla jos se ei tunnu auttavan kuin hetkellisesti?

Lannooite on Yaran Hydro + calsinit + vähän kekkilän syyslannoitetta.  Jotenkin veikkaan fiftisixti ettei kukaan vastaa mutta miten ihmeessä jengit voi säätää pH:n pysymään jossain kuudessa? Joka päivä mittaa ja lisää jotain?
51
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Hellstonen kausi 2018
« : Toukokuu 21, 2018, 22:01:33 ip »

Ei se ole niin minkään luotettavaksi tietämäni lähteen mukaan.

Mysteeri on edelleen chiliwikin erikoiset ja moninaiset luonnehdinnat. Myös 'valon tarve'  kohdassa kuin  vaikkapa kasvin koossa, joka aiemmin on ihmetystä minulle tehnyt  Tietenkin voi aina ajatella että ilmoitettu valon tarve on jonkinlainen vähimmäistarve, mutta kyllä sanaseppo on ollut turhan vapaalla kun eri rokotolajikkeille löytyy jo lyhyellä selailulla määritteitä kovin runsaasti:  Kohtalainen, tavanomainen, puolivarjo , normaali, keskivaativa, vähäinen...   ::)  Ei siinä mitään että määritteitä on paljon jos ne olisi jotenkin laitettu janalle järjestykseen.  Ei tuosta kukaan saa tietoa tuolla tavalla.

Toki lajin pääsivulla löytyy: Muiden lajien tapaan pubescensit pitävät valosta eikä niillekään voi antaa liikaa aurinkoa. Toisaalta ne eivät ole valon suhteen kovin vaativia, ja puolivarjo tai osa-aikainen paiste voi riittää hyvään satoon.

52
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Projekti: Hainan Yellow Lantern
« : Toukokuu 21, 2018, 14:58:43 ip »
Pari viikkoa riippuen lämmöstä/valosta

Pari viikkoa?  Tämä vastaus on  jäänyt kummittelemaan muistiini, koska olen jäänyt miettimään mistä hetkestä  tuo ajanjakso aletaan laskea ja toisaalta mikä lajike olisi noin supernopea?  2kk  olisi mielessäni normaalimpi ja 2 vk ymmärtäisin liittää jonkinlaiseen loppukypsymiseen värin saamisesta kannasta kiertämällä irtoamiseen.

HYL tuskin on minkäänlainen poikkeus kypsymisessäänkään kuin ei  varmaan ole kymmenkertaisessa sadossaankaan Kansantasavallan johdon mukaan?

53
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Kaskas - kasvihuoneessa kuhisee taas
« : Toukokuu 21, 2018, 10:00:33 ap »
Kukkien lisäksi rupikonnia täällä asuu myös ja kerran vaelsi yksi rantakäärmekin.   Hoitelen voikukat ja muut heinät siimaleikkurilla.  Nyt alkaisi olla jo aika.   Luontoillassa taidettiin sanoa että voikukkia on kymmeniä lajeja mutta maassa taitaa olla jopa kaksi henkiöä joiden tiedetään pystyvän kaikkien lajimäärityksiin.

54
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Hellstonen kausi 2018
« : Toukokuu 21, 2018, 09:48:40 ap »

P.S. Oliko se niin että Rocotot tykkää kasvaa enemmän varjossa kuin suoraan auringon paisteessa?  :o

Tuo on hiukan mysteeri minulle vieläkin. Siitähän saa lukea jostakin että sopivin olisi puoliksi varjoisa.  Vuosittain on riittänyt auringon lomassa pilviäkin sen verran etten oikein osaa päättää onko siinä enemmänkin perää.  Arvelus voisi olla että ihmeen vähän rokotoissa näkyisi aurinkoisina päivinä taivasalla kehitystä ja lehtiä menee käppyrään, mutta en mää vaan tiiä.

55
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Toukokuu 2018
« : Toukokuu 21, 2018, 09:39:05 ap »
Puutkin vaikuttaa.  Ja  korkeudesta olikin jo puhetta:  Nuo on mitattu 2 metrin korkeudesta. Itse mittailin maan rajasta.   Tämä selitti osittain suuren eron mitä olen paikallissääennusteen ja oman tontin todellisuuden välillä pari vuotta ihmetellyt.  Ja metsä selittää myös miksi toisella puolen taloa on monta astetta lämpimämpää viileinä öinä. Sekä harjun läpi kaivettu  "jättimäinen oja" junalle kasvarin vieressä joka tuo kylmää tuolta alavammilta alueeilta. Iltatieteenlaitoksella  on naitä selostettu usein kysytyissä.  Tuossa noi kysymykset ja vastaukset linkkeinä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18066.msg347183#msg347183

Ja niin muuten, viime yönä oli jäänyt mittariin enää +1, joten hallatrendi on vähentyvä.  :D Olisi oikein mielenkiintoista jos olisi muutama luotettava mittari joita voisi asetella erilaisiin kohtiin tontilla, myös ylemmäs ja alemmas.  On sitä pölhömpiäkin mittauksia tullut tehtyä.

56
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Toukokuu 2018
« : Toukokuu 20, 2018, 23:34:04 ip »
Näkyy kuitenkin Malmilla mitatun alle 5 viime yönä.

57
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Toukokuu 2018
« : Toukokuu 20, 2018, 16:44:20 ip »
Hallanvaara on kyllä itselle yksi turhimmista varoituksista, talo jokivarressa korkeiden vaarojen välissä suunnilleen Oulun korkeudella... Viime kesänä löytyi esim. heinäkuussa -3 yölukemat...

Jokiunelmalta kuulostaa  muttei välttämättä puutarhaunelmalta.

Täällä etelässä mittari jätti lukeman -1,5 viime yönä samoin mitattuna kuin  edellä eilen.  Ja alhaisin lukema Ilmatieteenlaitoksella oli nyt (2m korkeudella)  2,6.  Mittauspiste vaihtui eilisestä. Näissähän on kyse mm. pilvistä yötaivaalla.


58
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: NFT vs. EBB
« : Toukokuu 20, 2018, 07:34:39 ap »
Onko kukaan kokeillut ebbiä ihan suht karkearakeisella luonnonsoralla? Raekoko +1mm, tuota nyt on käsillä ja hydro/lecasoraa taas ei, sillä mietin ::) Suodatus pitää järjestää tuloputkeen ja ylivuotoputkiin mutta muuten en keksi mikä olisi ongelma...

1mm on karkeaa hiekkaa. Soraksi sanotaan 2mm lähtien.  Tuli tutuksi termit akvaariohommissa.   

Jos on hyvin tasakokoiseksi seulottua pienirakeistakin ainesta, se ei pidättele liikaa vettä jolloin läpipäästävyys on hyvää ja juuristolla tilaa ja ilmaa, mutta missä menee raja?  Jokin 5 tai 8mm olisi minusta kiinnostava lähtökohta kokeiluun. Tai sepeli jossa kulmikkaampia rakeita 8-20mm.   Meinaan vaan että turhan hienolla tavaralla tulee varsin tiivis alusta joka voisi olla altis liialle märkyydelle? 

Se ettei kivet ole huokoisia, korvautuu kyllä sopivalla tilavuudella.  Jotta saadaan tulvavälille  pituutta.  Kunhan juuret ensin kasvavat.

Jos ei ole tarpeeksi tasakokoista soraa käy niin että se pakkaantuu varsin tiiviiksi kun pikkukivet täyttävät isompien väliset aukot.  Hiekka- ja sorasuodattimissa käytetään vastaavasti aina  tasakokoon seulottua tavaraa.


ed.  Vähän kuukkeloin. Löytyi selostukset - edut ja haitat sekä hiekasta että sorasta.  Soran edut:
    Very inexpensive
    Easy to clean
    Drains well
https://www.epicgardening.com/hydroponic-growing-media/


-------------------------------


Törmäsin tällaisiin, sanoisinko NFT-EBB hybrideihin.  On NFT-rännissä soraa tai muuta matskua ja kastelu on rytmissä.
https://www.commercial-hydroponic-farming.com/tag/flow-rate/


59
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Toukokuu 2018
« : Toukokuu 19, 2018, 18:58:52 ip »
Ilmatieteenlaitoksen mittauspisteet on 2m korkeudella. Täällä kävi viime yönä -3 maan pinnassa.  http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18066.msg347183#msg347183

Nyt taitaa tulla taas koska:  Yön alin lämpötila +1...6 astetta, yleisesti hallaa, lännessä mahdollisesti ankaraa hallaa. http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-ja-meri

60
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Kurkuma
« : Toukokuu 19, 2018, 14:51:03 ip »
Mitäs tässä muuta kuin ikkunalta ovat ruukut siirtyneet kasvihuoneen kulmaan. Lannoituksia en ole lisää laittanut, mutta tuo Pollen Paras oli aika reilu lisäys.


Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 61