huhtikuu 16, 2024, 06:59:34 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - ladoga

1
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Flexuosum
kesäkuu 29, 2013, 02:04:42 ap
Moi.

En ole muutamaan vuoteen tänne kirjoitellut, mutta nyt täytyy vihdoin tiedustella Flexun siemeniä. ko. kasvia on tullut aina silloin tällöin haikailtua pääsemättä asiassa puuta pidemmälle. Jos joku Flegigsen siemeniä omistaa ja viitsii vielä lähettää, niin sanoo hep tai laittaa privaa.

PS. Hyvä koti C. flexulosumille tiedossa. Pari siementä riittää.

2
Lainaus käyttäjältä: Chilicious - marraskuu 22, 2011, 17:36:35 ip
selvä homma, kiitoksia :) pitää kokeilla tuota kunhan löytyy sähköjohtoa..  :sweat:


Eikös sitä johtoa ole siinä kunhan vaan kuorii?
3
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Sitrukset
marraskuu 10, 2011, 02:07:58 ap
Kiinnostaisi jos jollain on kaffir limen siemeniä.
4
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Physalis!
marraskuu 10, 2011, 02:03:51 ap
Lainaus käyttäjältä: Azukki - elokuu 24, 2011, 12:01:50 ip
Tässä olen kesän mittaan vähän ihmetellyt omaa ananaskirsikkaani, siemenet on kaupasta ostetuista marjoista.

Melkein 2metrinen puska, mutta ei kukan kukkaa missään vaiheessa, enkä ole mielestäni mitään typpiövereitä tuolle. Turpeessa elelee.


Liian pieni ruukku? Isommissa ruukuissa ovat itsellä tuottaneet enemmän ja pienissä vähemmän.

Tänä kesänä kasvattelin tomatilloa. Kimalaiset tykkäsivät kovasti ja kasvissa kävi jatkuva pörinä:


Oikealla osa sadosta:


6
Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - syyskuu 05, 2011, 02:24:04 ap
Olipas muuten hyvää. Heti tuli mieleen olisko muita lajeja jotka toimis samalla reseptillä?. PdP ehdottomasti hankki paikkansa ens kauden kasvatuslistalla.


Jalapeño ja Czechoslovakian black toimivat samalla tavalla valmistettuina varsin hyvin.
7
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Kasvatatko gojia?
syyskuu 18, 2011, 22:59:54 ip
Lainaus käyttäjältä: makedolisten - heinäkuu 25, 2011, 18:11:00 ip

Tämä kiinostaa, onko sulla lasitettu parveke? Entä oliko sulla kasvi peitettynä, esim. harsolla tai peittyikö se lumella? Lukemani mukaan kasvi kestää -15 astetta, mutta viime talvena oli reippaasti kuylmempää, paitsi tietenkin esim. lumen alla.



Ei ole lasituksia eikä laatikkoon tainnut luntakaan kovin paljoa sataa. Muistaakseni taimi (noin 15cm korkea) oli paljaana yli talven eli käytännössä kokonaan jäässä. Keväällä alkoi sitten ilmojen lämmettyä pukkaamaan uutta lehteä.

Kasvi on todella kapealehtinen verratuna noihin fataliin ja monen muun kasvattamiin. Siemenet ovat Kiinasta peräisin olevista marjoista. Googlaamalla wolfberry ninxia löytyy aika saman näköisiä rehuja, eli kyseessä on ilmeisesti Lycium barbarum.

8
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 02, 2011, 17:33:01 ip
Lainaus käyttäjältä: Ramihu - syyskuu 02, 2011, 16:53:24 ip... maultaan todella hyvä. Varma ykkös suosikki ens kaudelle!

Anteeksi nyt eriävä mielipiteeni tähän yleiseen hymistykseen.
Minä en maistanut oikeastaan mitään, eikä vaimokaan. Me ei olla äkkitulisen ystäviä eikä -käyttäjiä, mutta tuo hukkui kyllä muuhun ruokaan.

Ehkä sattui vain huono laatikko. Se oli tämä: http://chiliwiki.fi/index.php?title=Aji_Fantasy


Ehkäpä tuo on parhaimmillaan ihan vain sellaisenaan nautittuna. Usein miedoilla baccoilla on tapana hukkua ruokaan kypsennettäessä. Sama pätee mm. Ají Cristaliin jota ainakin itse käytän ruuanlaitossa vain kypsentämättömänä.
9
Nimi voisi olla yhdenmukaisuuden vuoksi Ají fantasía. Ají Finlandia ja Ají cristal kun ovat epsanjankieltä ja tarkoittavat Suomichiliä ja Kristallichiliä.

Vaikka samapa tuo. Saahan sitä oman lajikkeen nimetä miksi haluaa.

10
Chililajikkeiden arvostelut / Ají panca (C. chinense)
syyskuu 02, 2011, 16:23:31 ip
Tämä Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva lajike tunnetaan myös paikallisesti nimellä ají especial (suom. erikoinen chili). Se onkin hyvin ainutlaatuinen, ilmeisesti jonkinasteinen chinensen ja baccatumin risteymä. Ají amarillon ja rocotojen ohella ají panca on yksi perulaisen keittiön keskeisimmistä raaka-aineista.

Lehdissä, kukissa, sekä marjoissa on havaittavissa baccatumin ominaisuuksia, mutta mm. täysin valkoisine kukkineen, joita voi olla useita per kasvupiste se on selvästi määriteltävissä chinenseksi. Lehdet ovat jättimäisiä ja itse kasvikin kasvaa helposti miehen mittaiseksi. Marjat kypsyvät vihreästä ruskeaksi ja matka kukasta kypsäksi voi viedä miltei kaksi kuukautta.

Marjat ovat pitkulaisia ja suuria (noin 15cm). Niiden kärki on mieto, hieman luumuisen makuinen ja tyveä kohti löytyy enemmän chinenselle tyypillistä hedemäistä aromia, sekä voimakastakin tulisuutta. Tulisuus vaihtelee hyvin paljon: Marjan ulko-osissa ja kärjessä se on olematonta (0-2/10), mutta siemenkiinnikkeet ovat hyvinkin tuimaa tavaraa (8/10).

Kypsyttyään marja alkaa kuivua vaikka sitä ei poimisi ja muuttuu pinnaltaan rusinamaiseksi. Aromi jatkaa kehittymistään vielä silloinkin ja tässä on ehkä syy miksi nämä chilit perinteisesti poimitaan vasta kuivina. Tarvittaessa chilejä liotetaan vedessä ja ne soseutetaan oliiviöljyn kanssa tahnaksi, jolla sitten maustetaan ruokia. Itse en ole moista soossia tehnyt. Ají panca on herkullinen myös tuoreena mm. leivän päälle viipaloituna tai uunissa vuohenjuustolla täytettynä. Uskoisin tämän chilin toimivan loistavasti sekä jauheena, että erilaisina säilykkeinä.

Ainoat miinukset ovat mielestäni kasvin suuri koko (tarvitsee ison yli 40cm ruukun kasvaakseen ja sadotakseen kunnolla, sekä paljon tilaa) ja pitkästä kypsymisajasta johtuva vähäinen satoisuus. Esimerkiksi 7-potista keräsin kaksi peräkkäistä satoa sillä aikaa kun Ají pancan marjat kypsyivät.

Kukat:
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/C.chinense_Aji_panca_1.jpg

Marjat:
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/C.chinense_Aji_panca_3.jpg

Ají pancan marjoja halkaistuna (kuvan oikeassa laidassa):
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/satoa_7_2011.Aji_limon-Aji%20panca-Red_manzano.jpg
12
Ne perusturpeet voit käyttää kun sekoittelet siihen kaktus- ja mustaanmultaan.

Noissa hommissa voi käyttää ihan maalaisjärkeä, eli chili tarvitsee ravinteita, ilmavan ja hyvin vettä johtavan kasvualustan. Perusturve tuo ilmavuutta ja sitoo hyvin vettä, mustamulta antaa ravinteita ja nostaa PH:ta ja kaktusmulta estää koko settiä paakkuuntumasta ja johtaa ylimääräisiä vesiä pois. Samanlaisia sekoituksiahan nuo valmiit Puutarhamullatkin ovat.

Kuten muut jo mainitsivat niin kanankakka on hyvä lannoite varsinkin varastolannoitteena. Eli mullanvaihdon yhteydessä voit laittaa kanankakkaa ruukun pohjalle ja kasvi sitten käyttää sitä tarpeen mukaan. Lannoitteita, varsinkin noita BioBissejä jne. voi chilien kanssa käyttää aika säästelijäästi. Varsinkin jos sitä kanankakkaa jo siellä on niin voi miettiä tarvitseekö lisälannoitusta ollenkaan. Useimmat ongelmat johtuvat liiasta vedestä tai muista kasvuolosuhteista ja lisäämällä yks kaks lannoitusta ne yleensä vain pahenevat.

Hyvän näköisiä, joskin hieman valonpuutteesta kärsiä chilejä. Sisällä ilman keinovaloa tuo on parasta mihin pääsee, eli kasveista tulee hiukan harvempia ja korkeampia.

Vielä noista chileistä. Kaupoissa myytävät thai chilit ovat usein Rawit (C.annuum) lajiketta, mutta tuo thai chilisi vaikuttaa hieman erilaiselta (mm. vaaleammat, tylpemmät marjat), joten tuskin on se. Kuvien marketti "habat" ainakin ovat tyypillisiä kaupallisen jalostuksen tuotteita ja tarkempaa määritystä kuin C.chinense on turha edes yrittää.

Ica red drop on muuten herkkua, hyvä valinta. Kokeile myös vihreänä.

13
Miäs lajikkeita tuohon Aji Finlandian jalostukseen on käytetty?
14
Kyseessä on siis suosittu tapas chili Padrónista (Galicia, Espanja).

Nämä chilit poimitaan yleensä ennen kuin tulisuutta on ehtinyt kehittyä. Raakana suoraan puskasta maku on mitäänsanomaton, hieman hernemäinen ja makeahko. Jo kahden viikon kasvun jälkeen marjat alkavat olla tulisia ja menettävät makeuttaan. Kypsinä ne ovat punaisia, pistävän tulisia ja omasta mielestäni jopa kitkerän ja pahan makuisia.

Marjojen koko ja muoto vaihtelee huomattavasti. Pienimmät saattavat kypsyä muutaman sentin kokoisina ja ilman siemeniä kun taas suurimmat voivat kasvaa yli 10cm pitusiksi ja yli 4cm leveiksi. Ainoa keino välttää ei toivottu kypsyminen on putsata puska marjoista tietyin aikavälein. Hedelmäliha on ohut ja rapea, siemenet pehmeitä kunhan poimii ajoissa.

Kasvi on tuuhea, nopeakasvuinen ja ihan mukava kasvateltava myös satoisuutensa puolesta. Viikon välein voi yhdestä pikku puskasta poimia toistakymmentä chiliä, joista jotkut tulettomia ja jotkut lievästi tulisia. Perinteisesti nämä chilit valmistetaan paistamalla ne kokonaisina tilkassa oliiviöljyä kunnes pintaan muodostuu rakkuloita ja lopuksi ripotellaan karkeaa merisuolaa päälle. Syödään käsin kannasta nappaamalla. Mitään muuta käyttötapaa en ole näille chileille keksinyt.

Yleistä arvosanaa en näille oikein osaa antaa. Perinteiseen käyttötarkoitukseensa nämä chilit kuitenkin sopivat mainosti ja ovat maukasta naposteltavaa. Turha odottaa kuitenkaan mullistavaa makuelämystä.

Kukka tyypillinen annuum:
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/C.annuum_Pimientos_de_Padron_1.jpg

Monenmuotoisia marjoja:
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/C.annuum_Pimientos_de_Padron_2.jpg

Paistettu + suolattu:
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/paistetut_padronit_7_2011.jpg
15
Lainaus käyttäjältä: ParturjzCoxsone - heinäkuu 27, 2011, 20:00:20 ip
tuosta omasta oon ettiny vielä tietoo nii vaikuttas black scorpion tonguelle tuo lajike, korjatkaa jos olen väärässä


Mites ois Czechoslovakian black?


Muuten oisin aika lailla varma mutta ilmeisesti ei ole Fataliilla myynnissä. Marjat on violetista melkein mustaan (riippuen miten paljon saa aurinkoa), kypsinä punaisia ja kukat identtisiä kuvasi kanssa.
16
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Kasvatatko gojia?
heinäkuu 25, 2011, 18:05:40 ip
Tuo koko "Goji" ja "Supermarja Tiibetistä" ovat pelkkää markkinointihömppää.

Kyseessä on siis pukinpensas ja on peräisin Pohjois-Kiinasta (kiinan kielen sanasta gǒuqǐ on tuo markkinointinimi väännetty). Kyseinen rehu kasvaa luonnonvaraisena myös Euroopassa ja talvehtii suomessakin vallan mainiosti.
Itsellä selvisi talven yli jopa jäätyneessä parvekelaatikossa.
17
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Sitrukset
heinäkuu 25, 2011, 17:48:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Ashrak - maaliskuu 19, 2011, 13:14:21 ip
Coolfardin päiväkirjasta sain idean ruveta itsekkin limenkasvattajaksi. Ebay siidut tilattu ja multiin menee heti kun saapuvat. Lajike on siis Thai Kaffir Lime. Mitään käsitystä kenelläkään kuinka isoksu tuo kasvaa?  ;D


Tuo on monissa Aasian maissa ihan perinteinen piha- ja ruukkukasvi. Kyllä se pieneksi puuksikin (muutaman metrin) kasvaa mutta usein pidetään tilanpuutteen vuoksi matalana puskana. Pitäisi tehdä kohtalaisesti satoa ruukussakin.

Kaffir limen lehdet ja hedelmien kuori ovat suosittu mauste Kaakkois-Aasiassa. Hedelmien sisus on aika kirpsakka ja mehua käytetään tietääkseni ainakin shampoona ja hyönteiskarkottimena.
18
Lainaus käyttäjältä: tonttu - kesäkuu 14, 2011, 00:18:09 ap
Käyt onkimassa pannuahvenia ja hautaat ruukkuun sit liian pienet, tai suuret ahvenet sun pannua varten. Pitkään antaa fosforia ja muutakin.


Jep, toimii muuten todella hyvin. Itse pistän kalan jätteet, nahat, päät tms. mitä jääkin yli ruuanlaitosta parvechileille (multaan kuoppa, kalaa sinne ja multaa päälle) ja muutaman päivän kuluttua pienetkin chilit räjähtävät kukkimaan. (tällä hetkellä mm. noin 30cm korkeassa Padronissa sellaiset 50 kukkaa/marjaa.) Perunaakin on muuten perinteisesti lannoitettu silakoilla. Jostain syystä nämä andien kasvit tykkäävät kalasta. :)
19
Lainaus käyttäjältä: Täti-E - heinäkuu 02, 2011, 14:16:11 ip
Nyt mä alan väittämään että tuo Punkin yllärikasvi on sama kuin mullakin...siis nämä alasleikatut tapit/pikkuchilit...
...Kypsyneenä punainen, pieni ja keskitulinen.  Punkin laittamat kuvat voisivat olla omista kasveistani.


Veikkaisin että Pimientos de Padron (C.annuum). Kokeileppa paistaa noita pannulla tilkassa oliiviöljyä vielä kun ovat vihreitä ja ripottele merisuolaa päälle.

Tietysti nuo kuvasi chilit näyttävät hieman tasaisemmilta. Ovatko marjan seinämät paksut vai ohuet? (padronissa ohuet kun taas jalapeñon kaltaisissa hyvinkin paksut.)
20
Lainaus käyttäjältä: chilipirre - heinäkuu 02, 2011, 17:07:56 ip
Miten käy kun siirrän kasvit syksyllä sisälle? Olis kiva jos väri säilyis edes vähän. Chinese five colour on nyt niin nätti. Tarviiko olla jotku hullut valaisimet vai meniskö ihan esl/loistari virityksillä. Tärkeintä on tosiaan saada kasvit pärjäämään talven yli mut oishan se kiva jos olisivat nättiäkin.Satoa en edes toivo/suunnittele talveksi.


Ainakin itsellä monimetallin loisteessa ovat tehneet violetteja lehtiä. (mm. bolivian rainbow, czechoslovakian black) tai jos ovat olleet lähellä ESL:iä