toukokuu 13, 2024, 02:28:19 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien savustaminen

Aloittaja Hannele, syyskuu 29, 2007, 11:42:26 ap

« edellinen - seuraava »

masaiman

syyskuu 15, 2012, 13:18:51 ip #220 Viimeisin muokkaus: syyskuu 15, 2012, 13:21:05 ip käyttäjältä Mattson
Täytyy sanoa että houkuttelis tollasen hankkiminen että sais nukkua savustellessa, nuo kolviviritykset ei ole lopulta kovin luotettavia, mulla viime syksynä yks kolvi puhals tulpan taulusta, onneks savustin kasvihuoneessa jossa oli valot päällä ja istuin itse nuotiolla kaljaa kittaamassa niin näin kun mökki pimeni ja menin tutkimaan. Vielä kun sais mesquitea puruna jostain, tykästyny siihen. Saiskohan niitä bradley-kiekkoja purettua...

Juso

Lainaus käyttäjältä: Mattson - syyskuu 15, 2012, 13:18:51 ip
Saiskohan niitä bradley-kiekkoja purettua...


Saa melko helposti, aika haurasta kamaa joka on leipaistu jollain systeemillä briketiksi.

masaiman

Aattelinkin kun pikkasen jos kastuu niin hajoaa heti, vähän lihanuijaa tms pitäs toimia...

Chilitatti

Huvin vuoksi laitoin tulille pienen testin: Sampo ja foliovuoka herkuilla täytettynä isoon kinkkupussiin ja virta päälle. Ihan hyvin muodostuu savua ja ei näytä tupruttavan ulos ainakaan huomattavia määriä.

Sellanen kysymys että onko ne chilit yms pakko pitää siellä savussa se 24h yhdellä istumalla vai voiko ne yön aikana säilyttää jääkaapissa/parvekkeella ja jatkaa taas kun on herännyt?

PP

Lainaus käyttäjältä: Chilitatti - lokakuu 10, 2012, 16:47:08 ip
Sellanen kysymys että onko ne chilit yms pakko pitää siellä savussa se 24h yhdellä istumalla vai voiko ne yön aikana säilyttää jääkaapissa/parvekkeella ja jatkaa taas kun on herännyt?


Miksi ei voisi? Omat savustukset menee jääkaapissa niin, että annan savua 6-8 tuntia päivässä ja homma kestää yhteensä vähintään neljä päivää.

jaolsten

Ei nyt äkkiseltään löytynyt mainintaa..

Jos kalaa ja chilejä savustaa samassa pöntössä, niin tarttuuko kalan aromit chileihin? Ei välttämättä tarttis.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

PP

Lainaus käyttäjältä: jaolsten - lokakuu 12, 2012, 12:14:26 ip
Ei nyt äkkiseltään löytynyt mainintaa..

Jos kalaa ja chilejä savustaa samassa pöntössä, niin tarttuuko kalan aromit chileihin? Ei välttämättä tarttis.


Puhtaana arvauksena: savun haju on niin voimakas ettei pieni kalan aromi erotu siitä. Eikä haju luultavasti edes siirry tuoreen kalan kylmäsavustuksessa.

Huru-ukko

Kokeile pienellä erällä. Arvaan ihan toisin päin kuin PP. Eli tietoa ei ole...... :-\

masaiman

veikaten kans mennään mut en panis yhtä aikaa

Miquel


Fileet näyttää vaalentuneen savustuksessa, liian lämmintä? Myöskään kalojen kanssa en tekisi samaan aikaan muuta koska kaikki muu tuote kaapissa ottaa varmuudella kalan makua itseensä. :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Miquel

lokakuu 12, 2012, 17:39:28 ip #230 Viimeisin muokkaus: marraskuu 29, 2012, 13:42:43 ip käyttäjältä Miquel
Suosittelen kaikille ProQ kylmäsavustimen hankintaa. Muistaakseni n. 50e maksoi puruineen hong kongissa kun vuosi sitten hankin kyseisen laitoksen.
Eli laite on labyrinttimallinen ritilä jossa savustusPURU palaa kytemällä 12h, sytytys tapahtuu kynttilää apuna käyttäen.
Kaappina minulla on mökiltä lahjoituksena saatu n. 1m korkuinen jääkaappi jonka pohjalla, palamattomalla alustalla, ritilä on.
Kaapissa on langaton lämpötilamittari sekä ilmaventtiilit oven alareunassa ja katossa.
Ilmaventtiilit on tärkeä juttu kylmäsavustuksessa sillä ne hoitavat kostean ilman poiston kaapista (jolloin savustettavat tuotteet kuivuvat samalla)
Venttiilit ovat minulla savustuksen aikana raollaan millin-pari.
Ainiin, ja se olennaisin juttu ProQ savustimessa: Se toimii 12h kerrallaan! (valvomatta, tarkastamatta, murehtimatta, ilmaiseksi)  8)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Jupu

Millä, mihin kohtaan ja kuinka suuret ilmaventtiilit jääkaappiin kannattaa tehdä? 10mm poralla oven läpi ylä- ja alareunaan? Onko joku kohta mihin ei kannata tehdä ettei kylmäaineet tule ulos? Ensi viikonloppuna ensimmäinen kylmäsavustus, mutta jääkaappi on vielä tiivis. Toisaalta ulkoilmakin huolestuttaa kun on luvattu -10C.

Miquel

Itsellä rei'ät, 70mm lautasventtiilit, oven alalaidassa ja jääkaapin katossa. Liian kylmällä kelillä olen laittanut kynttilän kaappiin että sinne saa lämmintä. Ja tottakai niin kauas ettei tuotteet kypsy kynttilän lämmittämänä.
Kynttilän käyttö on hyvä apu myös siinä että reippaampi lämpötilaero kaapin sisä- ja ulkopuolella saa aikaan isomman ilmanvaihtuvuuden joka poistaa kosteutta tehokkaammin... Pakkaskelissä kosteutta ei saa kuriin jossei kaappi yksinkertaisesti lämpene, tottakai tuossa maks. noin 20asteen rajoissa.
Projektina itellä nyt tuollainen 210cm korkuinen ammattikeittiön jääkaappi; kokonaan rosteria ja kaikki mahdollinen irroitettavissa ja pestävissä.  8) Tälläsellä täytyisi tulevaisuudessa savustella sellainen 20 filettä kerralla. :)
Ritilät tuo vaan vaatii kun niitä ei ole.
Kaverini savustelee samassa kaapissa juustoja ja kalaa, kalanmaku menee juustoihin JOS niitä tekee samaan aikaan ja JOS kaappia ei ole putsattu huolella vaihdettaessa kalasta juustoon. Höyrypuhdistimella hän ja itse puhdistellaan, se tappaa pöpöjä kivasti eikä kaapissa tarvii läträtä minkään kloriitti -myrkkyjen kanssa. Myös mahd. vähäinen veden kanssa läträäminen on plussaa. :)
"Kotitarvesäheltäjän suurin virhe tulee yleensä välineiden käsittelyssä, raaka-ainetta ja kypsää tavaraa sorkitaan samoilla vermeillä. Asia kuulostaa helpolta välttää, mutta juuri tuo "cross-contamination" aiheuttaa vuosittain useita vessapäiviä. "
Kertakäyttöiset kumihanskat on asiallisia näissä touhuissa! :)

Puhtauteen kannattaa suhtautua vakavasti, tässä linkki listeriaan liittyen:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavat_mikrobit/listeria

Tässä erä-lehdestä poimittu muutama hyvä tärppi:
    Lämpötilan pitäisi pysyä alle +27'C
    Hetkellinen abs. maksimi +32'C
    Optimilämpö +18'C, alempikaan ei haittaa
    Pienet kylmäsavupöntöt/lyhyt savustusaika toimii lähinnä muutenkin syömäkelpoisen kalan (suolattu) maustajana

Edempänä lehdessä Hannu Räisäsen "Tee itse kylmäsavustin"-jutussa mainitaan kylmäsavustuksen alarajaksi +12'C ja ylärajaksi +28'C. Korkeammissa lämmöissa lihan sidekudos alkaa supistua ja liha murenee. Jos kylmäsavustinta käytetään pakkasessa, pitäisi se vuorata jotenkin koska kondenssivesi haittaa savun imeytymistä. (jääkaapeissa on hyvät eristeet ja lisälämpöö sillä kynttilällä)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Miquel

Lainaus käyttäjältä: Jupu - marraskuu 29, 2012, 12:49:41 ip
Onko joku kohta mihin ei kannata tehdä ettei kylmäaineet tule ulos?

Pitäisin ainoastaan takaseinää sellaisena jossa vaara piilee. Ovessa ei varmuudella ole hätää.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

tonttu

Eikös tuo kynttilän polttaminen ole ruokatarvikkeiden kanssa vähän epämukava juttu. Luulis, että kynttilän pakokaasut on vähemmän toivottavaa tavaraa särpimeksi?

PP

Lainaus käyttäjältä: tonttu - marraskuu 29, 2012, 18:08:56 ip
Eikös tuo kynttilän polttaminen ole ruokatarvikkeiden kanssa vähän epämukava juttu. Luulis, että kynttilän pakokaasut on vähemmän toivottavaa tavaraa särpimeksi?


En itsekään polttaisi kynttilää kylmäsavukaapissa, vaikka tuskin siitä mitään merkittästi haitallista tulee. Jääkaapissa on niin hyvä kämmöneristys, että pienikin teho kytevästä purusta tai puunkuumentimesta riittää luultavasti pitämään sisätilan plussalla alle 10 asteen pakkasella kunhan ilmanvaihto ei ole liian tehokas. Mutta jos ei riitä, hehkulammppu on helppo ja varma lämmitin.

Miquel

Voihan skeptikko virittää kaappiin vaikka kojekaappi lämmittimen. En noista kynttilän pakokaasuista tiedä, mutta sen lämmittävä ja samalla ilmaa kierrättävä vaikutus puoltaa sen käyttöä: Se vaatii itselleen jatkuvasti korvausilmaa kaapin ulkopuolelta jotta se palaa ja samalla ilma vaihtuu. Luulisi pahemmat myrkyt syntyvän siitä kytevästä puusta kuin pienestä kynttilästä.  ;)
Tokihan lämpötilaerokin kierrättää ilmaa, kuinka hyvin niin siitä en tiedä koska kokemusta ei ole.
Mutta kukin tyylillään ja rohkeasti kokeilemaan! :) Jaan tässä aina vain omia ja kaverini metodeja/havaintoja kalan ja juuston kylmäsavustukseen. mm. tuota kirjolohta olemme ystäväni kanssa savustelleet yhteensä n. 3000kg ympäri vuoden, sateella ja paisteella. (Sekä kenenkään vielä sairastumatta!  ;D)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

masaiman

Miten saat ProQ savustimen palamaan sateella? omani ei suostunut kytemään pariakymmentä minuuttia kauempaa kerrallaan ei itkulla eikä kiroilulla. Ja savustus siis tehtiin kasvihuoneessa ts. vrt. suljettu grillikatos.

PP

Lainaus käyttäjältä: Miquel - marraskuu 29, 2012, 21:23:30 ip
Voihan skeptikko virittää kaappiin vaikka kojekaappi lämmittimen. En noista kynttilän pakokaasuista tiedä, mutta sen lämmittävä ja samalla ilmaa kierrättävä vaikutus puoltaa sen käyttöä: Se vaatii itselleen jatkuvasti korvausilmaa kaapin ulkopuolelta jotta se palaa ja samalla ilma vaihtuu. Luulisi pahemmat myrkyt syntyvän siitä kytevästä puusta kuin pienestä kynttilästä.  ;)


Varmaan tuleekin puusta pahemmat mömmöt, mutta ei vaan ajatuksena houkuta kerätä kalaan petrokemian tuotteen palamistuotteita.

Jahvetti

Lainaus käyttäjältä: Mattson - marraskuu 29, 2012, 21:35:14 ip
Miten saat ProQ savustimen palamaan sateella? omani ei suostunut kytemään pariakymmentä minuuttia kauempaa kerrallaan ei itkulla eikä kiroilulla. Ja savustus siis tehtiin kasvihuoneessa ts. vrt. suljettu grillikatos.


Ei kai siitä savunlähteestä sateessa mitään iloa ole?
Savustuslaatikko, miten sitten ikinä onkin toteutettu, on varmaankin hyvä olla sateen pitävä. Ja myöskin ehkä sateelta suojassa, varsinkin jos on kyhätty toimivaan jääkaappiin.
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013