maaliskuu 28, 2024, 14:01:57 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien savustaminen

Aloittaja Hannele, syyskuu 29, 2007, 11:42:26 ap

« edellinen - seuraava »

Miquel

Lainaus käyttäjältä: turaukko - syyskuu 08, 2013, 20:37:15 ip
Jonkin verran tuli kosteutta kaappiin. Tuosta ei liene haittaa olevan?


Vaikuttaa heikentävästi savun imeytymiseen, viritä vähän ilmanvaihtoa kaappiin!  :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

turaukko

Lainaus käyttäjältä: Miquel - syyskuu 15, 2013, 23:02:48 ip
Lainaus käyttäjältä: turaukko - syyskuu 08, 2013, 20:37:15 ip
Jonkin verran tuli kosteutta kaappiin. Tuosta ei liene haittaa olevan?


Vaikuttaa heikentävästi savun imeytymiseen, viritä vähän ilmanvaihtoa kaappiin!  :)


Kiitos, pitää katsoa vieläkö seuraavalla kerralla on sama ongelma (kun kelit ulkona viilenevät). Tiivisteitä ei viitsisi rikkoa, sillähän sitä ilmanvaihtoa sinne saisi (pätkä alhaalta ja ylhäältä pois). Jos virittäisi esim. 12V laitetuulettimen sinne :)

PP

Lainaus käyttäjältä: turaukko - syyskuu 17, 2013, 11:28:12 ap
Kiitos, pitää katsoa vieläkö seuraavalla kerralla on sama ongelma (kun kelit ulkona viilenevät). Tiivisteitä ei viitsisi rikkoa, sillähän sitä ilmanvaihtoa sinne saisi (pätkä alhaalta ja ylhäältä pois). Jos virittäisi esim. 12V laitetuulettimen sinne :)


Miksei viitsi rikkoa tiivisteitä? Ei sillä kaapilla tee savustuksen jälkeen oikein mitään muuta, koska haju pysyy kiinni ikuisesti. Jos se taas on toimiva niin kosteus poistuu lauhduttimeen tiivistymällä, kun pitää kaapin riittävän kylmänä. Olen itse savustanut n. 10 asteessa ja jopa alle, ja hyvää on tullut. Tuuletin puhaltaa lauhduttimeen, josta huurre sulaa ajoittain ja valuu vetenä kaapin takaseinän läpi ulos.

turaukko

Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 17, 2013, 12:32:47 ip
Lainaus käyttäjältä: turaukko - syyskuu 17, 2013, 11:28:12 ap
Kiitos, pitää katsoa vieläkö seuraavalla kerralla on sama ongelma (kun kelit ulkona viilenevät). Tiivisteitä ei viitsisi rikkoa, sillähän sitä ilmanvaihtoa sinne saisi (pätkä alhaalta ja ylhäältä pois). Jos virittäisi esim. 12V laitetuulettimen sinne :)


Miksei viitsi rikkoa tiivisteitä? Ei sillä kaapilla tee savustuksen jälkeen oikein mitään muuta, koska haju pysyy kiinni ikuisesti. Jos se taas on toimiva niin kosteus poistuu lauhduttimeen tiivistymällä, kun pitää kaapin riittävän kylmänä. Olen itse savustanut n. 10 asteessa ja jopa alle, ja hyvää on tullut. Tuuletin puhaltaa lauhduttimeen, josta huurre sulaa ajoittain ja valuu vetenä kaapin takaseinän läpi ulos.


Katsotaan nyt seuraava kerta ennen modaamista. Kyseessä on siis tuommoinen kuvan mukainen ikivanha kaappi, jossa on jääviileälokero (josta epäilen sen kosteuden tulleen, kun siinä oli jäähilettä).


Miquel

Joooo kaappia ei kannata sääliä suotta. Itse jyräytin kalansavustuskaappiin rasiaporalla reijät oveen ja kattoon johon sitten rautakaupasta lautasventtiilit. Ilmanvaihto toimii ilman tuulettimia lämpötila-eroon perustuen, venttiilit ovat raollaan millin-pari.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

mohla

Sama täällä, mutta porasin korkean jääkaapin alaoven alareunaan 5 kpl D30 reikää rasiaporalla ja sama yläoven yläreunaan. Vähän säästä riippuen noita sitten tilkitsee osan tukkoon.

ProQ:lla tuntuu että saa väh. 3-4 noin 8h savuavaa purusatsia savustella. Yleensä savustan vain yläkaapin puolella siten, että rajaan alakaappia välilasilla. Vaihtuva ilma kiertää, mutta savua vain yläkaapissa. Tältä vuodelta on tosin jäänyt savustukset, kun sato vähän myöhästyi ja päätin vain kuivata ne vähät rocotot. Ehkä kasvariin voisi vielä heittää pakkasvahdin, jos sieltä jotain vielä kypsyisi.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: JorgeXXX7 - syyskuu 15, 2013, 16:38:38 ip
Savustan chilini ja muut Bradley Digital 4:llä. Kylmäsavustuksessa kylmäsavulaatikko väliin ja taas onnistuu.  ;)


Bradleyn Original käytössä itsellä ja rocotoille riittää mainiosti savustusajaksi 4-5h, 12h menee jo överiksi. Savusampokin löytyy, mutta se on jäänyt kokonaan pois käytöstä Bradleyn hankinnan jälkeen. Sekin toimii, mutta vaatii moninkertaisen savustusajan samaan lopputulokseen.

Miquel

Lainaus käyttäjältä: turaukko - syyskuu 17, 2013, 11:28:12 ap
Kyseessä on siis tuommoinen kuvan mukainen ikivanha kaappi, jossa on jääviileälokero (josta epäilen sen kosteuden tulleen, kun siinä oli jäähilettä)


Sieltä se kosteus ei tullut, vaan sinne se meni. (Kosteus oli peräisin sieltä savustettavista tuotteista, mitä nyt ikinä olikaan)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

masaiman

Naapurin setä pisti (juuresta) lahon kirsikkapuun sivuttain pihaltaan, siinä tuli puhetta että tuohan ois mainio savustuspuu, keräilimme terveet kalikat talteen ja teemme niistä myöhemmin purua/kiekkoja. Tästä pääsemmekin kysymykseen, nuo pätkät pitäis kaiketi kuoria? Näin tuoreeltaan irtois varmaan kuorimaraudan, puukon tai kavahöylän avustamana suht kivuttomasti.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Mattson - huhtikuu 08, 2014, 18:37:36 ip
Naapurin setä pisti (juuresta) lahon kirsikkapuun sivuttain pihaltaan, siinä tuli puhetta että tuohan ois mainio savustuspuu, keräilimme terveet kalikat talteen ja teemme niistä myöhemmin purua/kiekkoja. Tästä pääsemmekin kysymykseen, nuo pätkät pitäis kaiketi kuoria? Näin tuoreeltaan irtois varmaan kuorimaraudan, puukon tai kavahöylän avustamana suht kivuttomasti.

To be or..... Savustukseen pöntöissä ja S-Sammossa olen kuorinut kaikki puulajit joita käytän. Savustusuunissa olen taas jättänyt kuorimatta lepät.
Joku oppi-isä joskus sanoi että puun kuoresta tulee karvas maku.

Luulen kuitenkin että jotkut kuorii ja jotkut ei, ja jokainen on saanut maistuvaa ruokaa tavallaan.

PP

Itse olen kuorinut omenapuun, mutta pelkästään nettitieton perusteella. Pitäisi kai kokeilla kuorimattomalla.

Kannattaa ehdottomasti kuoria tuoreena. Kuivana se on moninkerroin vaikeampaa ja hitaampaa.

Miquel

huhtikuu 08, 2014, 20:37:18 ip #291 Viimeisin muokkaus: elokuu 05, 2014, 20:23:36 ip käyttäjältä Miquel
LainausNäkisin että homma menee puun kaliiberin mukaan veteenpiirretyllä viivalla joko tai?   ;D

Kun naapurin oksasilppuria lainasin ja tein savustuslastuja n. 5cm lepänrangoista niin katsoin viisaammaksi kuoria koska näissä kuorta olisi tullut valmiiden lastujen joukkoon parhaimmillaan 1/10 suhteella. Isommasta leppähalosta taas kun teen lastut vaikkapa vesurilla niin niiden joukossa kuorta on niin vähän että koen ettei ole haittaa.   ::)

Omenapuun tyvet jättäisin kuorimatta ja oksat kuorittuina. Kirsikka ei kait yleensä edes kovin paksuksi edes kasva joten sen kuorisin läpeensä. Ja jos vaara on kitkeryydestä niin toisaalta miksi riskeerata, oli puu mikä tahansa.


Vastaan itselleni, kun hiukan on järkeä lisääntynyt aikojen saatossa lihojen kanssa puuhastellessa. Lopputuloksen kannalta on nimittäin eri asia millä puulla savustetaan. Esimerkiksi hedelmäpuiden savu on melkoisen mietoa verrattuna esimerkiksi perinteisempiin savustuspuihin, puhumattakaan jostakin hikkorista taikka pekaanista. Maun vahvuus on verrattavissa suoraan myös käytetyn savustuspuun määrään!
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

masaiman

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 08, 2014, 19:02:24 ip
Joku oppi-isä joskus sanoi että puun kuoresta tulee karvas/kitkerä maku.

Tämmöistä mutua itselläkin.

Kalikat eivät ole kovin paksuja, ranteenvahvuisen molemmin puolin, kuori näytti olevan aika pirun paksu joten varmaan kuorin ne ihan varmuuden vuoksi, haittaa siitä ei liene.

jenze

Mitäs mieltä olette chilien savustamisesta tuollaisella vempeleellä?
lämpötilan säätö 94-135c, onko tuo riittävän alhainen chileille?

Tuolla onnistuisi varmaan kuivaaminen sitten samalla kätevästi.
Toki kuivaaja löytyy omasta takaa, eli tuo savustus tuossa tärkeämpi ominaisuus.


http://www.motonet.fi/fi/tuote/561415/Sahkosavustin-Mustang

PP

Lainaus käyttäjältä: jenze - heinäkuu 25, 2014, 12:58:06 ip
Mitäs mieltä olette chilien savustamisesta tuollaisella vempeleellä?
lämpötilan säätö 94-135c, onko tuo riittävän alhainen chileille?


Kylmäsavustus on chileille parempi tapa, ja se pitäisi tehdä alle 50 asteessa. Kuivaamisessakin on parempi ollla kypsentämättä podeja kuumuudella.

jenze

Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 25, 2014, 13:03:05 ip
Lainaus käyttäjältä: jenze - heinäkuu 25, 2014, 12:58:06 ip
Mitäs mieltä olette chilien savustamisesta tuollaisella vempeleellä?
lämpötilan säätö 94-135c, onko tuo riittävän alhainen chileille?


Kylmäsavustus on chileille parempi tapa, ja se pitäisi tehdä alle 50 asteessa. Kuivaamisessakin on parempi ollla kypsentämättä podeja kuumuudella.


Jos hommaisi tuon lihalle ja kalalle, ja chilejä verten käyttäisi sen sisällä kylmäsavulaitetta?
Sama kauppa myisi 29e hintaan sähköistä mallia.

Miquel

Terve! Kertokaapa tuleeko sellaisesta mitään että säästelisi nyt kypsiä chilejä pakastimeen ja sulattaisi nuo sitten kun "suuren savustuserän" aika koittaa?
Lähinnä siis mietityttää sen sulatetun chilin savustus, kuivatus ja kuivaus. Onnistuuko tuosta vetisestä mössöstä, millaista pakastamalla kaiketi tulee.

Pikagalluppina voisitte kertoilla myös omia hyväksi havaitsemianne savustusaikoja! :)


Kiitos
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Miquel - elokuu 11, 2014, 23:38:51 ip
Terve! Kertokaapa tuleeko sellaisesta mitään että säästelisi nyt kypsiä chilejä pakastimeen ja sulattaisi nuo sitten kun "suuren savustuserän" aika koittaa?
Lähinnä siis mietityttää sen sulatetun chilin savustus, kuivatus ja kuivaus. Onnistuuko tuosta vetisestä mössöstä, millaista pakastamalla kaiketi tulee.

Pikagalluppina voisitte kertoilla myös omia hyväksi havaitsemianne savustusaikoja! :)


Kiitos


Onnistuu savustaa pakastettujakin, niistä lähtee tosin aika paljon nesteitä sulaessa, joten aika känttyjä niistä savun jälkeen tulee. Olen itse ne sitten kuivanut ja jauhanut, eroa tuoreena savustettuun ja sen jälkeen kuivattuun ei oikeastaan edes huomaa. Sokkotestissä en varmasti osaisi sanoa, kumpi on kumpaakin.

Jupe56

Itse savustin myös viimevuonna pakastettuja chilejä  yhden erän. Ei todellakaan huomaa että chilit ovat olleet pakastimessa. Tuo neljän tunnin savustusaika tuntuu aika passelilta, siinä ajassa kytee noin 1,5l purua. https://www.youtube.com/watch?v=VfAkb3ARuss tämän tyyppisellä "virityksellä" olen savustellut nyt pari vuotta. Puruna olen käyttänyt leppää ja omenapuuta.

-Jupe
Jos haluat olla yhden päivän onnellinen, ota humala.
Jos kolme päivää, mene naimisiin.
Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.
Jos haluat olla ikuisesti onnellinen ryhdy puutarhuriksi.
Ps. Pahin asia on se että siihen VOI jäädä koukkuun.

pave_p

Sen verran poltteli, että päätin sitten alkaa kokeileen pukinkontista tullutta ProQ- savugeneraattoria.


Kalat suolasin eilen, Jalapenot ja Locatot otin pakkasesta.

Lunta satelee ja muutenkin kostee keli, +1 aste lämmintä.  8)
Savustus tapahtuu pallogrillissä, tökkäsin kinkun paitomittarin poistoilmaaukkoon ja +10 astetta näyttäs nyt sisälämmöks.
Kalasta saattaa tulla makua chileihin ja muutenkin olosuhteet eivät ehkä parhaat mahdolliset. 

mutta
Katotaan miten äijän käy  :o