toukokuu 05, 2024, 11:33:39 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - deltron

1
Tämän vuoden helmikuussa tuli sitten muutto työn perässä Tampereelta Hämeenlinnaan. Duunin saanti sekä muutto tulivat sen verran hektisellä aikataululla, että sitä joutui muuttamaan kämppään jonka kaikki ikkunat ovat itään päin. Tai sitten olisi elintilasta pitänyt tinkiä n. 10m2, eli kolmannes nykyisestä asuinpinta-alasta.. Eli luonnonvaloon ei pysty tällä hetkellä oikein tukeutumaan. No, keinovalolla sitten, ja pari planttua lähtee varmaan kasvimaalle, kunhan saan sellaisen vuokrattua. Ehkä jopa hommaan sinne jonkin minikasvihuoneen tms, saa nähdä.


Lajikelista näyttää seuraavalta:

C. Annuum:
Biker Billy Jalapeno *

C. Baccatum:
Lemon drop
Aji Cristal *
Jamy *
Trepadeira do Werner **

C. Chinense:
Chiero Roxa
Madame Jeanette
Jamaican Scotch bonnett MOA
Pimenta diomar **

C. Galapagoense


* = "kauppachileistä", eli ei risteymää saattaa olla havaittavissa
** = HML:n Chilitarvikkeesta ostettu kolmen taimen rykelmä, jotka purin omiin ruukkuihinsa. 2x TdW ja 1 Pd

Idätykset lähtivät lautalle 5.2. Kaikki muut itivät hyvin lautalla, 1-2vko, mutta Galapagoenset odotuttavat vielä..
2
Jaahas, kaippa se olisi aika laittaa 2015-kausi pakettiin myös päiväkirjan osalta  ::)  :-[
Päiväkirjan kirjoitus aikoinaan jäi koneen leviämisen takia tyystin. Mutta päätavoite, eli "maistiaiset kaikista" täyttyi, ja ihan kivasti sai tuoretta chiliä popsia läpi kesän. Mikään suurkuluttaja kun en kuitenkaan ole. Eniten maistiaisia tarjosivat Lemon drop ja Starfish, myös Madame Jeanette, Goronong sekä thaikkuchili tuottivat ihan kivasti.

Loppukesä, sekä bonchisuunnitelmat menivät ikävä kyllä pipariksi loppukesällä iskeneiden kirvojen takia  >:(  Luultavasti avoimesta ikkunasta iskeneet paskiaiset eivät myrkyttelyistä huolimatta jättäneet kasvejani rauhaan, ja kompostoin lopulta kaikki..

Mutta, uusin eväin vuoteen 2016!
3
Kun nyt kerta vauhtiin päästiin, niin laitetaan samantien toista, oikeasti ajankohtaista päivitystä kehiin. Leikitään, että tuo edellinen on postattu n. kuukausi sitten...  ::)

Tai no, ei tämäkään kuva nyt aivan ajankohtainen ole, melkein kaikki noista on jo napsittu ja popsittu, puska on tuuheutunut kovasti ja uutta nuppusatsia tulee kovaa vauhtia! Eli ei taida olla vielä ns. pääsato tässä vaiheessa  8)


Madame Jeanettessa killuva siamilainen kypsyi hauskasti eri tahtiin:


Myös starfishista löytyi samantapainen "kaksilo"


koko starfishpuska


Ja uusin kypsyjä, eli scotch bonnet tfm



Madame jeanetten kypsyessä pääsin ekaa kertaa maistamaan tuoretta chinenseä ja samalla tuoretta "oikeasti tulisempaa" chiliä. Täytyy sanoa, että voi jumaliste että oli hyvää!! Olin pitänyt lemon droppia kovin hedelmäisenä, mutta tämä löi sen kyllä täysin laudalta.. Erittäin syvä ja monivivahteinen hedelmäinen maku, ja mukava poltto. Erittäin hyvää mm. guacamolessa, täytyy hieman vielä hifistellä reseptiä, ja laittaa tännekin. Tosin, omalle toleranssille riitti aivan hyvin sellainen pikku maistiainen, kokonainen ei kyllä varmaan menisi.. Toisaalta, ja noitahan tulee sen verta vähän, että parempikin vähän säästellä...  ;) 

Intialainen, tod.näk. cayenne nahistuttaa kaikki podit ihan kypsymisen kynnyksellä.. foorumilta löytyi jotain vinkkiä, että se johtuisi kalsiumin saantiin liittyvistä ongelmista. Toinen vaihtoehto voisi olla juuristo-ongelma.. No, kovin maukasta se ei mielestäni ole ollut, ja on saanut pärjätä ihan omillaan. Menettipä se yhdelle matamille ikkunapaikkansakin, keskitytään rajallisilla resursseilla noihin maukkaampiin lajikkeisiin!

Kasvimaata on myös tullut hoideltua, vaihtelevalla menestyksellä. Kuvia siitä ei nyt ole, mutta ainakin retiisiä, sipulia, kesäkurpitsaa, kurkkua, punajuuria, herneitä, pinaattia, lehtikaalia, lehtiselleriä ja yrttejä sieltä on tulossa ruokapöytään. Kurpitsat ja pavut eivät ole oikein lähteneet, vaikka etenkin pavut ovat aikaisempina vuosina kasvaneet oikein mainiosti. Kesän ensimmäisen hellejakson alussa vein sinne myös pari chiliä, lemon dropin ja madame jeanetten. Harsotin molemmat huolellisesti kolmella kerroksella, joista otin yhden pois tuon kylmän sadejakson jälkeen. Lemon drop näytti ihan hyvältä, siitä sai muutaman jo poimittuakin, ja hieman oli uuttakin tulossa. Matamissa ei sen sijaan näkynyt oikein muuta kuin pienen pientä nuppua, ja yksi ainokainen möhkäle, joka siinä oli alun perinkin. Muuta siitä ei taida olla odotettavissakaan.. Mutta mikä tärkeintä, palovammoja ei näkynyt kummassakaan!

Tässä vaiheessa oppimiskokemuksena voi sanoa, että idätykset ja varsinkin ruukunvaihdot tulee ensi vuonna tehdä aikaisemmin. Niin, ja merkitä kaikki huolellisemmin :) Etenkin chinenseistä tuntuu tulevan parhaimmillaankin muutama hassu pötikkä per kasvi.. Kauden ehdoton päätavoite toki oli, että kaikista seitsemästä lajikkeesta saisi maistiaisen. Neljää on jo maisteltu, scotch bonnettia voisi jo poimia ja  thaikunkin luulisi olevan lähes valmista. Ja nyt kun goronongissakin on vihdoin ensimmäinen podinalku, voi melkein sanoa että päätavoite on täyttymässä!

Olen myös pitänyt lajikekohtaista podicountia, joka näyttää seuraavalta:
Lemon drop (2 kasvia sisällä, 1 ulkona): 24
Madame Jeanette(2 kasvia sisällä, 1 ulkona): 2
Starfish: 3
Cayenne: 2

Jonkin verran kypsää killuu edelleen oksilla, jotain on myös pakasteltu.
4
Jaahas, pitkä aika onkin venähtänyt viime päivityksestä... No, ei hätää, kovasti nuo chilit kasvaa, ja makupalojakin on jo saanut ihan kivasti! Tässä on kesäkuun alussa muutettu uuteen kämppäänkin. Tärkeimpänä kriteereinä uudelle kodille toki oli etelän puoleiset ikkunat, jotta valoa piisaa.. Se täyttyi, ja niin oikeastaan kaikki muutkin kriteerit sijainnin, koon, vuokran yms suhteen.

Suurin osa chileistä pääsi myös vihdoin uusiin ruukkuihin, 6-litraisiin chilitarvikkeen neliöruukkuihin. Monissa oli jo podeja valmiina, ja starfish ja mademe jeanette piti melko brutaalisti repiä toisistaan erilleen.. Olisi varmaan pitänyt jättää juuripaakut noin muuten rauhaan, mutta ei niitä ihan malttanut olla näpräämättä..

Tässä heti alkuun hieman suttuinen kännykkäkuva chileistä ja yrteistä muuttolaatikoissa, hyvin noihin kolmeen lootaan sopi 14 chiliä poikineen!


Tässä kuvaa keittiön pöydästä parin viikon takaa. Tällä puolella majaansa pitävät chinenset ja ylemmässä laatikossa kasvaa timjamia, basilikaa, rosmariinia ja oreganoa. Mahtuuhan tuossa joten kuten syömäänkin..


Tässä lähikuva tuosta pöydällä lojuvasta safkasta, sipuli-pekoni sekä sieni-sipuli-tuorejuustotäytteisiä heinän biker billyjä  :P


Ja tässä kuvaa makkarin puolelta, jossa ovat baccat ja annuumit. Tuo eniten podittava lemon drop on muistaakseni 7l amppelissa. Otti muuten kaikkein vähiten itseensä tuosta ruukunvaihdosta.


Tässä vielä lähiotos thaikkuchilistä, näyttääkö mielestänne rawitilta? Ihan annuumi tuo kyllä on kukkien perusteella. En ole siis itse näitä nähnyt kuin kuivattuina.


Ja tässä pikkuhiljaa kypsyvää starfishiä


Ja madame jeanette.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: NPhoBiazin kausi 2015
heinäkuu 17, 2015, 15:12:33 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - heinäkuu 16, 2015, 20:54:10 ip
Sitä odotellessa pitää taas vierailla Penan autolla lauantaina... ;)



Hei, mahtavaa, oli itseltä mennyt täysin ohi! Hienoa että saa heti hyödyllistä tietoa kun käy pitkästä aikaa forkalla ;)


Ja mainitsen vain, että vihdoin alkaa olla raakiletta antamissasi goronongin pistokkaissa, pituutta ovat lähinnä kasvaneet hurjasti! hauskan näköistä venkulaa puskevat, liekkö niissä vähän savolaisverta  ;D
6
Jospa taas laittaisi pientä kuvapäivitystä. Kasvuvauhti tuntuu chinensien kohdalla kiihtyvän, ja uudet ruukut ovat pikkuhiljaa ajankohtaisia. Kaikki myös puskevat iloisesti nuppuja. Niin myös ämpärissä majaileva "tupla-starfish", josta myöhemmin hieman lisää.. Lemon droppia on myös kivasti tulossa, ja thaikkuchilikin on alkanut jo nuputtaa. Parikin taimea on taas löytänyt uuden kodin, mutta ikkunalaudalla on edelleen "hieman" ruuhkaa...

Onneksi kuun alussa on muutto uuteen kotiin, jossa on kaksi etelänpuoleista ikkunaa, ja näin ainakin vähän enemmän kasvutilaa. Mutta kusessahan näiden kanssa ollaan kuukauden päästä sielläkin..


Intialainen on venyttänyt podinsa jo n. 15 cm mittaan. Tuollaista röpelöistä hieman vääntyilevää podia se tekee, taitaa olla ainakin suht lähellä perinteistä cayenneä? Runsaasta kukkimisesta huolimatta podeja on kiinni vain muutama. Kukkia on ollut yhteensä varmaan 30-50, mutta suurin osa tippuu pois. Tämä tuntuu olevan kaikkein herkin reagoimaan kuivuuteen/liikakasteluun, joita on molempia tapahtunut pariin kertaan.. Taitaa olla tuo 2l ruukkukin aivan liian pieni. Toinen intialaisen taimista ei kuki vieläkään. Se myös odottaa hakijaansa uuteen kotiin keittiön ikkunalla.


Lemon dropin luulisi alkavan kohta kypsymään. Tässä pistokkaasta kasvatetussa kukkia avautuu edelleen päivittäin, ja täyskokoista podia alkaa löytymään. Tuossa etualan podissa on hieman violettia sävyä, jonka huomasin palattuani muutaman päivän reissulta. Onko tämä tavallista Lemon dropille? Onhan tuo toisaalta suoraan auringossa, voisiko väri aiheutua auringonvalosta? Emokasvin tekemissä podeissa en talvella huomannut vastaavaa vivahdetta. Sen tekemät podit olivat myös hieman pienempiä.


Sitten palataan hieman viime postauksen teemaan, eli merkintävirheisiin  :)  Viime kerralla manailin merkintävirhettä, jossa luulin ottaneeni pistokkaan toisesta tuplaruukun starfishista, mutta se osoittautuikin ilmeisesti pirkka-annuumin pistokkaaksi. Totesin tämän kukan perusteella, joka ei missään nimessä ollut baccatumin, mutta muistutti hieman annuumin kukkaa.. No, väärin meni tämäkin.

Sain siis viime vuonna kaveriltani ruukun jossa oli kaksi kasvia, ja merkintä "Brazilian starfish". Kaverillani oli silloin lemon dropin, starfishin, mademe jeanetten sekä habaneron siemeniä, joita hän laittoi itämään ruukkuihin. Mustapisteiset Habaneron siemenet eivät itäneet, kuten eivät myöhemmin minullakaan. Nyt, kun molemmat tuplaruukun kasveista tekevät podia, voidaan todeta toisen noista olevan joko Madame jeanette tai habanero, joista kallistuisin ensimmäisen puoleen. Toinen sentään taitaa olla ihan itse starfish, joskin eka podi on sekin vähän hassun näköinen..


Starfishistä löytyy myös yksi "tuplapodi"


Ja tässä tämä jonka luulen olevan Jeannetten matami:


Ihmeen hyvin kyllä baccatum ja chinense viihtyvät samassa ruukussa, van pieniä mustumia näkyy silloin tällöin matamin lehtien kärjissä. Taisi olla kaliumin yliannostusta, ellen ihan väärin muista... Mutta kyllähän nuo melko pian lähtevät eri teille. Vähän suunnittelin vieväni starfishin kasvimaalle yhden lemon dropin kanssa, täytyy vaan vetää pari ekaa viikkoa harsojen kanssa. Siinä vaiheessa saa matami kyllä erota isännästään, ja jäädä sisätiloihin!
7
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - toukokuu 02, 2015, 16:28:19 ip
Noista petokasveista tuntuma on että tuo isoleukainen on täysin hyödytön, liimalonkeroon jäänyt muutamia, syviin tötteröihin kanssa muutamia jäänyt kellumaan, kannuihin en ole nähnyt mikä tilanne, vaikkakin kannut kasvaneet hyvänkokoiseksi jo ja lisääkin tehneet pyydystyskannuja.

Noihin syviin tötteröihin onkin näköjään hyvä suihkutella ajoittain reippaammin vettä että saa pyydystysnesteen pinnan hyvälle tasolle.

Pitää toki vielä tarkastella miten käy mutta nyt tuntuu ihan ok oloisilta lisukkeilta  ;)



Jep, ajattelinkin että nuo kauttaaltaan tahmaiset voisivat olla hyviä, harsosääsket kun ovat sellaisia hemmetin poukkoilijoita :)
Minkälaisessa kasvualustassa nuo sulla ovat? Vaikuttavatko kovain vaativilta kasvatettavilta noin yleensä? Kysymyksiä, kysymyksiä, kiitos jos jaksat vastailla! :)
8
No niin, viime tekstistä onkin jo aikaa! Ei ole ollut intoa päivittää, vaikka kasvien parissa joka päivä tuleekin jotain tuherrettua. Tällä välillä ollaankin hieman vaihdeltu ruukkuja, idätelty mausteyrttejä, huomattu pari merkkausvirhettä, opittu, että keinokuitulanka EI toimi kastelulankana, kitketty kasvimaa ja ennen kaikkea pölytelty mieletön määrä chilin kukkasia! :)

Ikkunalaudalla on myös pari uutta tulokasta. 2 kpl c.chinense Goronong-pistokkaita, joista suuri kiitos NPhoBiaz:lle! Vielä ovat vesilasissa, mutta juuret alkavat olla ruukutuskunnossa. Toinen meinaa myös sitkeästi tehdä ekaa podia, hauskan näköisiä nämä kyllä ovat pienestä pitäen! :D


Intialasista toinen on alkanut kukkia innokkaasti, ja hieman podittamaankin. Alkuperästä on selvinnyt sen verran että intialaiset vaihtarit, keiden tuomista chileistä nämä siemenet on otettu, ovat kotoisin Lonand:sta, parisataa kilometriä Mumbaista kaakkoon. Edelleen siis epäselvää, ovatko chilit alunperin jostain marketista vai omalta pihalta vai mistä. Mutta tuolta se nyt näyttää:



Ja tuollaista pitkulaa se puskee, mitta n. 7cm:


Latva lupailee maistiaisia enemmänkin. Luulisikin viihtyvän, kun loistarit ovat melkein latvassa kiinni ja ESL:n "kärki" n. 15 cm päässä latvan vieressä:


Annuumeissa on tainnut tulla merkintävirhe, mitä olen epäillyt jo jonkin aikaa. Kuvan chileistä merkintöjen mukaan samaa lajia, eli noita intialaisia, ovat laitimmaiset. Keskimmäisen pitäisi sitten olla thaikkuchili, mutta veikkaan, että todellisuudessa se on tuo oikeimman puoleinen.. Kaikkien kasvutavoissa on hieman samaa, mutta oikeanpuolaisen lehdet ovat vain hieman pidemmät ja paksummat kun muilla.
Jännä myös, miten toinen intialainen ei vielä pihahdakaan kukinnan suuntaan.



Tämä pistokkaasta kasvatettu Lemon drop alkaa kohtapuoliin mennä "esivanhemmistaan" ohi koon suhteen. Sadon aloittamisen suhteen voitto on jo taskussa!


Viime postauksessa ollut "eka podi(?) 2015" on kasvanut kivasti :)


Tässä kuva latvasta, muutama podi ja ainakin parikymmentä alkua..


Tupla-Starfish tykkää 5l ruukustaan, ja on vihdoin alkanut kasvaa useasta kohtaa enemmän "starfishmaisesti, eli suoraan ylöspäin. Toisaalta oikeanpuoleinen oksa on haaroittunut. Mietin vaan, että miksi hemmetissä en jakanut tuota aikanaan kahteen eri ruukkuun..


Yksi auennut kukkakin löytyi :)



Sitten chinenset, tässä Jamaican Scoth bonnet 1, eli ekana isompaan ruukkuun päässyt. Tekee varovaisesti ekoja nuppujaan..


Ja tässä Jamaican Scoth bonnet 2, viime postauksen aikaan (~20.4.) ruukutettu:


Juuret ovat jo valloittaneet ruukun aika tehokkaasti..


Madame Jeannettet nuputtavat molemmat myös. Ovat myös kasvun suhteen aika tasoissa.
1.


Ja 2.



"Starfish"-pistokas pääsi viimein uuteen ruukkuun, ja alkoi siitä kiitoksesti aika pian availemaan nuppujaan...


..Josta paljastui seuraaavaa... :

Elikkäs Starfish tämä ei kyllä ole.. Tällä kertaa moka on käynyt aikoja sitten, ja luulen että tämä on latva siitä pirkka-annuum-chilistä  >:(  :D  Hemmetti, niin jo ajattelin että mulla on kaks noita starfishejä..tai siis kolme :D 

Tuo avokado oli muuten kasvattanut järjettömän kokoisen juuren tuohon pikkuruukkuun! Pääjuuri oli ikään kuin spiraalilla tuolla pohjalla. Ihme jos tuntui että kasvu vähän jumahti vähän aikaa sitten:

9
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Kasvukautiset terveiset
huhtikuu 24, 2015, 15:37:22 ip
Itse taas luin nimimerkin "everkRistus"  ;D

Mutta tosiaan, tervetuloa ja sadokasta kasvukautta!
10
Tuosta aikaisemman postauksen kukasta lähti heti seuraavana päivänä terälehdet irti, siis kaikki kerralla :D Taisin yrittää kääntää sitä hieman, jotta saisin sitä vielä "manuaalisesti" pöytettyä, niin jäi koko helma käteen. No, ei se mitään, tällä hetkellä näyttäisi ehkä siltä että kauden ensimmäinen podi on kiinni...? Vai mitä sanotte? Olisikohan tuon emin mitta noin 5mm, niin kovin isoksihan tuo ei ole vielä päässyt :) :



Tuon aikaisemman "emokasvi", eli aikanaan tapiksi leikattu lemon drop kukkii myös kivasti, ja sai siitä palkinnoksi aurinkoisimman paikan. Tästäkin kukat lakastuvat heti seuraavana päivänä pölytyksestä, mikä on ymmärtääkseni hyvä asia, ja viittaa siihen että pölytys on onnistunut?



Intialainen mysteeri avasi myös ensimmäisen kukkansa. Ainakin laji varmistui annuumiksi? Siitepölyä ei vielä irronnut, mutta koitetaanpa huomenna uudestaan. Nuput roikkuvat hauskasti ikään kuin "löysässä hirressä" suoraan alaspäin:



Nyt alkaa huomaamaan taas pituuskasvua noissa kuun alkupuolella isompiin ruukkuihin vaihdetuissa kasveissa. Varsinkin Starfish tuossa 5l ämpärissä on alkanut kasvaa ihan kunnolla. Pikkuruukuissa kasvaneet chinenset pääsivät myös isompiin, Madame jeanette 20cm pauliina-altakasteluruukkuun ja JSB 2,2l muoviruukkuun. Noiden "vastakappaleet" ovat olleet jo hetken aikaa 2l ruukuissa, mutta vasta nyt ovat alkaneet kasvaa hieman nopeammin. Niin, ja jälleen yksi lemon dropin pikku pistokastaimi pääsi uuteen kotiin!
11
Täällä on ensimmäinen kukka auennut, lemon droppiin, ja siitepölyäkin näyttäisi löytyvän :)

Eilen varovasti raoteltiin terälehtiä..



Ja tänään:
12
Ok, parin eri vastauksen perusteella en osaa noista laikuista enää olla huolissani. Ja täytyy ottaa tuo Neem-öljy käyttöön ja seurata tilannetta.. Voisi myös käydä luupin hommaamassa, chilitarvikkeen sivujen mukaan niitä saa taas :)

Kiitoksia vastauksista!
13
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 18, 2015, 14:02:14 ip
Jos kasvualustana on samaa turvetta/multaa mitä muutkin käyttävät, kaupan säkkejä.
Ja lannoitteina samat mitä toisetkin käyttävät ja itse muihinkin omiin kasveihin, niin en ihan ensimmäiseksi uskoisi että yksi kasvi esm. kymmenestä olisi saanut vajarit tai överit.
Ja etenkin juuri jonkun hivenaineen puutoksen.


Jep, olikohan tuo nyt Biolanin turvemultaa ja Puutarhan Kesällä olen lannoittanut. Että onko nuo laikut sittenkin ominaisuus, eikä vika :) 
14
Mikäköhän aiheuttaa lehtiin tälläisia vaaleita laikkuja? Kyseessä on siis tuntematon lajike, jota veikkaan annuumiksi. Siemenet on saatu intialaisilta vaihtareilta, mutta niiden alkuperästä ei ole sen parempaa tietoa. Isommissa lehdissä noita on jokaisessa kauttaaltaan, pienimmät näyttävät normaaleilta.



Hieman lueskelin tuota "chilien puutosoireet"- kirjoitusta, ja ainakin magnesiumin, raudan ja mangaanin puutos, ja toisaalta boorin ja sinkin liika saanti voisi tuollaista aiheuttaa. Ja ilmeisesti myös yleinen ravinteiden liikasaanti, mikä on oma veikkaukseni. Saatoin aloittaa lannoittamisen liian aikasin ruukunvaihdon jälkeen.. Kasvualustana on turvemulta.

Suurta hätäähän tässä ei ole, mutta kiinnostaisi saada varmuutta tälle oireelle/viisaampien mielipiteitä.
15
Oman scotch bonnetin lehdissä on hieman samankaltaista jälkeä:



Saman kasvin toinen lehti


Eli tummia pisteitä on, mutta ei hopean harmahtavia laikkuja ympärillä. Itse siis päättelin, että ripsiäisinvaasio on vasta alkuvaiheessa, ja nyt on hyvä väli iskeä myrkyillä.. Erikoinen päätelmä toki sikäli, että harvempi elukka tietääkseni aloittaa ruokailuaan paskomalla  ;D

Jos nuo olivat vain harsosääsken tekosia, taisi tulla lievähkö ylireagointi myrkkyjen kanssa :D  MUTTA taas, puhuit (Trioniska) tuossa suuresta populaatiosta, että niitä oli paljon kasvustossa. Täällä noita on pidemmähkö aikaa näkyny yksi satunnainen siellä täällä, joskus menee pari päivää ettei ensimmäistäkään.. No, pitääpä seurata tilannetta.


Tämä toinen intialainen on edelleen kovasti laikukas, tosin noissa pienissä uusissa lehdissä ei vastaavaa laikkua näy. Hitaasti tuo kasvaa, mutta näyttää toisaalta voivan ihan ok, huvittaisi vaan tietää mistä tuo laikutus johtuu:


Ja loppuun vielä kokonaiskuvaa:

16
ok, kiitos. Tuntuu toki luonnolliselta hyökätä suoraan pesäkoloon!  >:(   8)
17
No niin, jonkinlaisia etiäis- ja tuholaishommia tällä kertaa..
Eilen kävin hakemassa chilitarvikeesta spruzitia ja neem-öljyä, "ihan muuten vaan" ja "kaiken varalta". Onneksi kävin, sillä toista Madame jeanettea tarkastellessani huomasin, että lehteen on ilmestynyt sinne tänne mustia pisteitä... Mutta ei vielä laajoja tummentumia tms. läiskiä. Ja lurauttaessani pikkutilkan vettä mullan pintaan, joku elukkahan sieltä rykäisi ilmoille. Luulen, että ripsiäinen, mutta en ole ihan varma. Mielestäni se oli väriltään enneminkin vaalea kuin tumma.. Ehkäpä sitten ansarijauhiainen, mutta ei sen ulkonäkö ihan sitäkään vastannut. Kuvaa en ehtinyt nappaamaan, eikä tuota veijaria sen koommin näkynyt.

Eipä siinä muuta kun spruzitit sumutepulloon ja sotaan. Käsittelin kaikki kasvit niin tarkasti kuin pystyin, toivotaan parasta.. Oletteko muuten myrkytellessänne suihkutelleet myös pintamullan?
18
Niin, piti siis tuossa aiemmin kirjoittaa, että kerro ihmeessä kokemuksia sitten kun niitä on kertynyt :) Olisi hauska tietää minkälainen petokasvi toimii noita vastaan tehokkaimmin..

Tuosta harsosääsket kuriin-ketjusta taisin lihansyöjäkasvit alunperin bongatakin, kun vähän aikaa sitten oli enemmän ongelmaa noista. Tällä hetkellä täällä näyttää taas paremmalta kuin aikoihin, liekö vain tyyntä invaasion edellä...  ???
19
No niin :D  Kerro ihmeessä kokemuksia noiden tehosta. Itsellä nuo ovat myös olleet jonkin aikaa hankittavien listalla. Mistäs elukasta sinulla on ollut harmia, harsosääskistä vai?
20
Innostuin aurinkoisen päivän kunniaksi hieman kuvailemaan, onhan tuolla "tarhassa" taas jotain tapahtunutkin.

Alkuun taas kokonaistilannetta:

Vasemmalla talvehtineiden lemon dropin ja starfishin pistokkaita, osa mullassa ja osa vielä vedessä. Sitten nuo 4 chinenseä, joiden jälkeen nuo intialaiset ja thaikkuchili. Oikealla sitten uusiin multiin ja ruukkuihin päässeet 2x lemon drop ja starfish.


Tässä tuon starfishin itse väkerretty altakasteluruukku:

Astiana Clas Ohlsonin 5l ämpäri (á 2€), kasteluputkena pätkä vanhan imurin letkua. Ruukussa ei ole välipohjaa, vaan n.4-5 cm ruukkusoraa, jonka päällä pari kerrosta harsokangasta. Veden imeytymistä varten keskellä ruukun pohjaa on n.5 cm pätkä muovipullon pohjaa, johon tehty reikiä ja täytetty mullalla. Ja n. 4cm korkeudelle porasin pari reikää, joista ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ja joista myös kasteluletku on kiinnitetty nippusitein. Saas nähdä kuinka toimii, ja miksei toimisi..

Toinen noista intian mysteereistä laikuttaa lehtiään.

Hieman lueskelin tuota "chilien puutosoireet"- kirjoitusta, ja ainakin magnesiumin, raudan ja mangaanin puutos, ja toisaalta boorin ja sinkin liika saanti voisi tuollaista aiheuttaa. Ja ilmeisesti myös yleinen ravinteiden liikasaanti.. Nuo ovat vasta 27.3. ruukutettu isompiin ruukkuihin ja uusiin multiin. Mutta eihän tuo voisi olla ripsiäisten tekosia? Että muhiiko siellä oikein ripsiäispommi?  :o

*Edit.  Tässä asiaa hieman tutkailtuani kääntyisin ehkäpä lannoitusövereiden suuntaan.. Samanlaista laikkua oli havaittavissa parin chinensen lehdissä, joissa oli myös ödeeman oireita. Olen varmaankin antanut liian aikaisin lannoitetta ruukunvaihdon jälkeen. Mennäänpä pelkällä vedellä nyt vähän aikaa..

Toinen noista intialaisista on alkanut nuputtamaan, saas nähdä jäisikö jo jotain kiinni:


Myös Lemon dropin pistokas on nuputtanut jo pitkän aikaa, ja sitkeästi olen nyppinyt nuppuja pois. Sitä onkin saanut tehdä vähintään joka toinen päivä.. Kuun vaihteessa tämä pääsi sitten isompaan ruukkuun, ja kasvu on ollut varsin hyvää viimeisen viikon. Joten annan sen nyt nuputtaa rauhassa, jospa jotain jäisi kiinni.. Myös toinen noista viime kesänä saaduista lemon dropeista nuputtaa, sekä yksi starfishin pistokas. Kevättä rinnassa!