Etsin enkä ihmeekseni löytänyt tälle herkulle ketjua. Kyseessä on kutakuinkin täydellinen rocoto, jonka ominaisuuksissa ei ole juuri parannettavaa. Tämä kasvaa nopeasti, kukkii nuorena, kypsyy rocotoksi nopeasti, on satoisa ja podit on erittäin paksulihaisia ja kokoisekseen painavia. Podit myös pehmenee herkullisen meheviksi pian kypsyttyään, mikä ottaa monilla muilla rocotoilla viikkoja. Maku on raikas, hedelmäinen, hivenen makea varsinkin pehmeänä ja tulisuus on keskimääräinen. Podit sopii tuoreena esim. siivuina leivän päälle, jatkojalostuksessa taas savustus ja kuivaus tai tahnaksi jalostaminen tuottaa chilijalosteiden ehdotonta aatelia.
Siemenkaupat ja monet muut tahot nimeää chilejä miten tahtovat, joten uskallaan ehdottaa, että nimeämme tämän uudella kuvaavalla nimellä. Lajike on yleistynyt parissa vuodessa huikeasti, ja nimelle olisi käyttöä. Nimessä pitää olla järkeä eli mitään "hyper-turboa" ei kannata edes harkita. Pari pikaista ehdotusta:
Rocoto rapido rojo (nopea punainen)
Rocoto rapido delicioso (nopea herkullinen)
(https://lh4.googleusercontent.com/-fsrNyxg6pkU/Uijv_yPnWuI/AAAAAAAAFWc/d7qKdibNIHI/w800-h536-no/DSC02692a.JPG)
(https://lh5.googleusercontent.com/-ZC_BDOc1RWM/UFInhzQDltI/AAAAAAAADlo/wWUZ7TZPS_g/w900-h602-no/DSC00423a.JPG)
Rocoto Rojo Perfecta vois olla myös sopiva.
Tuntuu olevan erittäin elinvoimaisia taimia, eivät hätkähtäneet, vaikka revin ylimääräiset kivivillasta melkoisen väkivaltaisesti pois ja laitoin huvikseen kookoskuituun. Kasvattelivat muutaman päivän juuria ja taas jatkuu kasvu. NFT:ssä varsinainen hurjimus, saas nähdä mitä tuon kanssa tapahtuu, kun kevät etenee.
Miten ois vaan Rocoto King.
Nimeäminen olisi todellakin hyvä idea. Eikö tällä sitten tosiaan ole mitään nimeä siemensedillä?
Edit: oma ehdotus: Rocoto Perfectus. Latinaksi täydellinen.
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - tammikuu 17, 2014, 07:15:18 ap
Miten ois vaan Rocoto King.
Tämä sopisi ihan mukavasti suomalaiseen suuhun ja puheeseen. Komppaan! :)
Kotipaikkatiedoista selviää, että se on kotoisin Montufarista, Ecuadorista, Carchin provinssista 2740 metriä korkealta vuoristosta. Tuosta luonnollinen veto nimeksi olisi Rocoto Montufar.
USDA:n tiedot lajikkeesta: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/acc/display.pl?1058203
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 17, 2014, 10:00:46 ap
Kotipaikkatiedoista selviää, että se on kotoisin Montufarista, Ecuadorista, Carchin provinssista 2740 metriä korkealta vuoristosta. Tuosta luonnollinen veto nimeksi olisi Rocoto Montufar.
USDA:n tiedot lajikkeesta: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/acc/display.pl?1058203
Tuo kuulostaakin kyllä kivalta.
Hyvä. Kutsumanimeksi tulee sitten Vaari ...:-P
Onkos siementä jaossa jollain??
Ketjukirjessä ei ollut ainakaan mun kohdalla...
Lähetetty minun HUAWEI G700-U20 laitteesta Tapatalkilla
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 17, 2014, 10:00:46 ap
Kotipaikkatiedoista selviää, että se on kotoisin Montufarista, Ecuadorista, Carchin provinssista 2740 metriä korkealta vuoristosta. Tuosta luonnollinen veto nimeksi olisi Rocoto Montufar.
USDA:n tiedot lajikkeesta: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/acc/display.pl?1058203
Tämä vaikuttaa hyvältä. Nimi kertoisi jotain chilin taustasta. Eikä tosiaan mitään "superhyberturbo..." nimeä.
Vaarin ehdotus on hyvä, joten sovitaanko, että tämä on jatkossa Rocoto Montufar? Vastalauseita?
Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 17, 2014, 22:54:12 ip
Vaarin ehdotus on hyvä, joten sovitaanko, että tämä on jatkossa Rocoto Montufar? Vastalauseita?
Nimi on mitä mainioin.
Käy! :)
Onhan se tuokin nimi, mutta millätavoin montufar on kuvaavampi kuin 585273?
Melko lailla kuitenkin vakiintunut tuo PI585273 - löytyy tältäkin foorumilta kymmeniä merkintöjä - miksi rinnalle toinen ei mitään tarkoittava nimi?
Lainaus käyttäjältä: x46900 - tammikuu 18, 2014, 08:14:15 ap
Onhan se tuokin nimi, mutta millätavoin montufar on kuvaavampi kuin 585273?
Melko lailla kuitenkin vakiintunut tuo PI585273 - löytyy tältäkin foorumilta kymmeniä merkintöjä - miksi rinnalle toinen ei mitään tarkoittava nimi?
Kyllä se Montufar tarkoittaa ,koska pi 585273 on kotoisin Montufarista, Ecuadorista, Carchin provinssista 2740 metriä korkealta vuoristosta. Eli se kuvastaa sen kotipaikkaa..
Juu Pi 585273 on kyllä vakiintuneempi nimi tällä Foorumilla ,mutta mun mielestä se on aika epäselvä nimi. Vaikka tuo Rocoto Montufar kävis paremmin nimeksi ,kun se ei olis sekava epäselvä ja hankala lausua.
^Niin siis tuo PI585273 kertoo kaiken tuon mitä yllä luettelit ja paljon enemmänkin kun taas Montufar ei mitään... Jos tällä ei olisi vakiintunutta nimeä niin silloin Montufar voisi olla ihan hyväkin, mutta nyt se on yhtä hyödyllinen ja hyvä kuin vaikka "Jaakko", vähän helpommin perusteltava, mutta yhtä vähän hyödyllinen.
Lähetetty minun Nexus 7 laitteesta Tapatalkilla
Monttufaar...! Alkanut jo vituttamaan kun joudun tuon numerosarjan aina lunttaamaan. Ei jää päähän minulla.
Puhumattakaan kun numerochilejä olisi useita. ???
Ehdottomasti Montufarin kannalla täälläkin. On toi numerosarja huomattavasti hankalampi muistettava.
PI-numerot ovat erinomaisen hyviä chilien tunnistamisessa, mutta kotikasvattajalla niiden numerosarjat sekoavat helposti. Minulla esimerkiksi on kasvamassa PI 281320, PI 215739, PI 370004, PI 585267 ja PI 585273. Myönnän, että en hallitse numerosarjoja ja paljon miellyttävämpää on hoidella Aji Cristalia, Omnicoloria, Aji Indiania, Turbo Pubea ja Rocoto Montufaria.
Pidetään nyt kuitenkin ne viralliset numerot mukana Wikissä ja tämmöisten esittelyketjujen nimissä.
Joo, en mä ole nimeämistä vastaa. Annetaan lapsillekin nimet eikä puhuta sosiaaliturvatunnuksilla. Yritin vaan johdattaa keskustelua siihen suuntaan, että toisinkuin lapset, niin tämä tunnetaan jo - eli tällä voisi antaa kuvailevan nimen, eikä kutsua vaan "Jussiksi" kun se tuntuu kivalle.
Kuvaileva nimi; tyyliin puikularocoto tai punainen puikula?
Sellainen olisi mukavasti kotimainen lempinimi, eikä syntyisi käsitystä, että se olisi kansainvälisesti hyväksytty. Mutta pitääkö meidän olla niin vaatimattomia? Kyllä täälläkin voidaan nimetä chilejä, ei se jonkun amerikkalaisen tai saksalaisen siemenkauppiaan yksinoikeus ole.
Kunpa vaan jokaisen nimetyn chililajikkeen alkuperäinen PI-, GRIF, tai CAP -koodi olisi tallessa. Huolehditaan nyt ainakin se, että tämän lajikkeen PI-koodi ei häviä bittiavaruuteen nimeämisen johdosta.
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 18, 2014, 12:46:38 ip
Kuvaileva nimi; tyyliin puikularocoto tai punainen puikula?
Sellainen olisi mukavasti kotimainen lempinimi, eikä syntyisi käsitystä, että se olisi kansainvälisesti hyväksytty. Mutta pitääkö meidän olla niin vaatimattomia? Kyllä täälläkin voidaan nimetä chilejä, ei se jonkun amerikkalaisen tai saksalaisen siemenkauppiaan yksinoikeus ole.
Nyt aletaan olla asian ytimessä, mitä vaatimatonta siinä on, että jokinasia nimettäisiin niin, että sen ymmärtää kysymättä googlelta?
...Mun mielestä se, että nimetään vaikkapa espanjankielisellä nimellä asioita suomenkielisellä chilifoorumilla on vaatimattomuutta, pidetään omaa kieltä niin huonona, ettei sillä voi edes nimetä chiliä. Olisi upeaa kun vaikka saksalaisella foorumilla keskulteltaisiin Puikulan mausta...
Tuleeko Montufar (paikan) nimi tästä herrasta:http://es.wikipedia.org/wiki/Juan_P%C3%ADo_Mont%C3%BAfar (http://es.wikipedia.org/wiki/Juan_P%C3%ADo_Mont%C3%BAfar)
Lainaus käyttäjältä: x46900 - tammikuu 18, 2014, 13:38:43 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 18, 2014, 12:46:38 ip
Kuvaileva nimi; tyyliin puikularocoto tai punainen puikula?
Sellainen olisi mukavasti kotimainen lempinimi, eikä syntyisi käsitystä, että se olisi kansainvälisesti hyväksytty. Mutta pitääkö meidän olla niin vaatimattomia? Kyllä täälläkin voidaan nimetä chilejä, ei se jonkun amerikkalaisen tai saksalaisen siemenkauppiaan yksinoikeus ole.
Nyt aletaan olla asian ytimessä, mitä vaatimatonta siinä on, että jokinasia nimettäisiin niin, että sen ymmärtää kysymättä googlelta?
...Mun mielestä se, että nimetään vaikkapa espanjankielisellä nimellä asioita suomenkielisellä chilifoorumilla on vaatimattomuutta, pidetään omaa kieltä niin huonona, ettei sillä voi edes nimetä chiliä. Olisi upeaa kun vaikka saksalaisella foorumilla keskulteltaisiin Puikulan mausta...
Tuleeko Montufar (paikan) nimi tästä herrasta:http://es.wikipedia.org/wiki/Juan_P%C3%ADo_Mont%C3%BAfar (http://es.wikipedia.org/wiki/Juan_P%C3%ADo_Mont%C3%BAfar)
Chilit usein nimetään löytöpaikan vallitsevan kielen mukaan.
Lainaus käyttäjältä: Jani M - tammikuu 18, 2014, 13:47:39 ip
Chilit usein nimetään löytöpaikan vallitsevan kielen mukaan.
Ja myös varmaan jonkun kieltä ja kulttuuria osaavan toimesta? Joku Espanjaa? osaava ja Ecuadorin kulttuuria/historiaa tunteva voisi kertoa, että tuleeko Montufar:ista mielleyhtymiä Hiltleriin vai Äiti Teresaan? ja onko paikkakunta huumekaupan keskus vai tunnettu pitsinnypläyksestä...
Lainaus käyttäjältä: x46900 - tammikuu 18, 2014, 13:56:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - tammikuu 18, 2014, 13:47:39 ip
Chilit usein nimetään löytöpaikan vallitsevan kielen mukaan.
Ja myös varmaan jonkun kieltä ja kulttuuria osaavan toimesta? Joku Espanjaa? osaava ja Ecuadorin kulttuuria/historiaa tunteva voisi kertoa, että tuleeko Montufar:ista mielleyhtymiä Hiltleriin vai Äiti Teresaan? ja onko paikkakunta huumekaupan keskus vai tunnettu pitsinnypläyksestä...
Montufar on sen löytöpaikan nimi. Sillä ei ole mitään väliä, mitä mielleyhtymiä siitä tulee. Miten tämä nyt voi olla näin vaikeaa? Mitä mielleyhtymiä sinulle tulee esimerkiksi Cuscosta (Rocoto Peru Cusco)? Entäs Bitdumi? Puno Marki?
Joko voin enemistön päätöksellä muokata nimen päiväkirjaani? :D
Kyllä voit. Oli itelläkin sama suunnitteella :D
Lainaus käyttäjältä: x46900 - tammikuu 18, 2014, 13:56:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - tammikuu 18, 2014, 13:47:39 ip
Chilit usein nimetään löytöpaikan vallitsevan kielen mukaan.
Ja myös varmaan jonkun kieltä ja kulttuuria osaavan toimesta? Joku Espanjaa? osaava ja Ecuadorin kulttuuria/historiaa tunteva voisi kertoa...
Ainakin Perulaisista chileistä pyrin löytämään Ketšuankielisen nimen, jos se on mahdollista, sillä chilejä alueella on ollut tuhansia vuosia ennen espanjalaisia valloittajia. Espanjalainen nimi chilillä on vähän kuin Suomen nykyiset englanninkieliset ravintolanimet. Ecuador muuten on ainut maa, jossa on Ketšuankielisiä televisiolähetyksiä, mutta kun en kieltä osaa, enkä tunne maan pohjoisosan historiaa, jätän nimestä päättämisen tietävämmille.Kanttooniksi ne Montufaria nimittävät (http://www.ame.gob.ec/ame/index.php/ley-de-transparencia/74-mapa-cantones-del-ecuador/mapa-carchi/340-canton-montufar), ei kaupungiksi. Se on Ylöjärven kokoinen, mutta rakennuskanta näyttää kyllä komeammalta ja kulttuuri on vanhempaa.
Montufar se olkoon!
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 18, 2014, 14:32:50 ip
Se on Ylöjärven kokoinen, mutta rakennuskanta näyttää kyllä komeammalta ja kulttuuri on vanhempaa.
Repesin tälle vertaukselle. ;D
Onhan tuo ensimmäinen rocotonikin itse keksitty. Piti olla Manzano amarillo vaan kun tuli punainen niin tietysti M.rojo. Rocoto Santa Natalia lienee sama juttu, paikannimen mukaan lajikkeelle nimi. Montufar on mielestäni ihan OK.
Eläköön Rocoto Montufar! https://www.youtube.com/watch?v=i_a5LtUu6G8 (https://www.youtube.com/watch?v=i_a5LtUu6G8)
Äkkiä se sana leviää kun ihmiset ovat ulkomailla jo kaduilla juhlimassa nimiäisiä. :D
Erityiskokoontuminen Montufarin kunniaksi! Tampereella, jossain kapakassa! Tai sitten Turuus. Muttei Hesas.
Chiliwiki on nyt Rocoto Monturafin (http://chiliwiki.fi/index.php?title=Rocoto_Montufar) osalta ajantasalla.
Moi,
Chilivaarin ehdottama nimi on oikein osuva. Itse kun tahdon aina penkoa tietoa sinne sen alkulähteelle, niin tässä tapauksessa Rocoto Montufar sopii kuin nenä päähän!
Merkitsin sen kasvatustaulukkooni jo (säilyttäen toki PI-numeron myös)
Hyvä juttu! Nyt on chiliwikistä helpompi hakea tietoa Pi 585273:sta ,kun on kunnon etiketti.
Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 18, 2014, 18:15:41 ip
Erityiskokoontuminen Montufarin kunniaksi! Tampereella, jossain kapakassa! Tai sitten Turuus. Muttei Hesas.
Huomenna?
Kuka möisi Montufarin siemeniä?
edit. asia jo hoidossa
Tämä on kyllä erittäin herkullinen Rocoto. Menee ihan semmoisenaan pilkottuna ruoan (kuin ruoan) kanssa, erityistä herkkua tuli, kun teki foorumilla lanseerattua "Pikachilimajoa"!
Ja enpä ole edes muistanut kokeilla tuon Chilivaarin sulatejuusto- ohjeen mukaan tehtynä, sitähän sitä seuraavaksi pitää kokeilla.
On noita vaikea erottaa ... Lajikkeita ja nimiä, tässä sekamelskassa: Hyvä että jotkut on huolellisia 8) [..ja kyl määkin yritän olla...]
Tuli kuvasta mieleen omissani tänä vuonna kasvava Turbopube Red. Kasvutapa ja hedelmät ihan samaa. Mun TB-R näyttää myös tykkäävän auringosta vastoin Chiliwikin kuvausta Turbopubesta [PI585267] ...
Tulipa mieleen vaan, kun tätä punaista Turboa ei erikseen löydy Chiliwikistä. Tietääkö joku mikä, ja mistä tämä TB-R on tullut?? PI-koodia ehkä?
Mä nappasin siemenet kiertokirjeestä ...
Edelliskesänä oli kasvatuksissa Hypepube, joka myös samaa tyyliä, mutta tämä TB-R on selvästi innokkaampi tekemään myös satoa!
Montufaarin siiduja olisi kiva jos ilmeistyisi vaikka sinne SKK-2 -kiertokirjeeseenkin ...
Eipä voi tätä chiliä liikaa hehkuttaa. Ensimmäiset kypsät kasvarissa turpeessa pienissä ruukuissa jo juhannukseksi ja ulkonakin jo heinäkuun lopulla! Ja kesäkuun alkupuoli oli ainakin Tupoksessa ihan katastrofaalinen chilifarmarin näkökulmasta katsoen. Mehukkaita, makeita, hyvänmakuisia ja mukavalla poltteella varustettuja hedelmiä. Ja sopii varmaan myös ns. aloittelijan kasvatukseen, voin suositella!!
Milläköhän todennäköisyydellä tästä saisi satoa jo ekana kautena? Mitä poppakonsteja ja satotansseja suosittelette? En tiedä ovatko kaikki pubet/rocotot kovinkin hitaita kukkimaan ja podittamaan, mutta viime vuonna Rocoto Red Peruvian ei väräyttänyt evääkään siihen suuntaan, niin ajattelin kysyä miten on tämän kasvin laita :) Ilmeisesti tämä on kuitenkin rocotoista nopeimpia. Siemenet menivät kivivillaan vajaa viikko sitten, mutta olenko jo nyt liian myöhässä? :D
Lainaus käyttäjältä: Zen - joulukuu 10, 2014, 19:09:09 ip
Milläköhän todennäköisyydellä tästä saisi satoa jo ekana kautena? Mitä poppakonsteja ja satotansseja suosittelette? En tiedä ovatko kaikki pubet/rocotot kovinkin hitaita kukkimaan ja podittamaan, mutta viime vuonna Rocoto Red Peruvian ei väräyttänyt evääkään siihen suuntaan, niin ajattelin kysyä miten on tämän kasvin laita :) Ilmeisesti tämä on kuitenkin rocotoista nopeimpia. Siemenet menivät kivivillaan vajaa viikko sitten, mutta olenko jo nyt liian myöhässä? :D
Kannattaa aloittaa PP:n vuosi 2014 kuvista ja kerrannosta... http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14677.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14677.0)
Lainaus käyttäjältä: Zen - joulukuu 10, 2014, 19:09:09 ip
Milläköhän todennäköisyydellä tästä saisi satoa jo ekana kautena? Mitä poppakonsteja ja satotansseja suosittelette? En tiedä ovatko kaikki pubet/rocotot kovinkin hitaita kukkimaan ja podittamaan, mutta viime vuonna Rocoto Red Peruvian ei väräyttänyt evääkään siihen suuntaan, niin ajattelin kysyä miten on tämän kasvin laita :) Ilmeisesti tämä on kuitenkin rocotoista nopeimpia. Siemenet menivät kivivillaan vajaa viikko sitten, mutta olenko jo nyt liian myöhässä? :D
Et tarvitse mitään temppuja vaan kasvatat normaalisti ja keräät ensimmäiset kypsät huhti-toukokuussa, rocotoksi nopea kuten mainitsitkin.
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - joulukuu 10, 2014, 20:22:41 ip
Kannattaa aloittaa PP:n vuosi 2014 kuvista ja kerrannosta... http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14677.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14677.0)
On siitä juttua muillakin, mutta myönnän, että iso osa lajikkeen hypetyksestä on minulta. Se on ollut viljelyssä jo neljä vuotta, joten kannattaa vilkuilla muitakin päiväkirjojani.
Mistäs Montufarin siemeniä kannattaisi metsästää?
EDIT: Nyt on siemenet lautalla kiitos Chiliharrin (http://chilifoorumi.fi/index.php?action=profile;u=5608)