toukokuu 14, 2024, 19:24:51 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Jomppe

61
Windows phonella osa näkyy, osa ei.
62
Näissä määrin ei suuremmin häiritse, ennaltaehkäisyä ajattelin ettei ala massavaellus varsinkaan tuonne ruokakomeroon.

Vaikken sotaa ehkä voittaisi, niin kuitenkin jonkinmoinen populaation kontrollointi olisi kai paikallaan.
Varsinkin jos, tai kun, pesä on tuolla lämpöisässä. Yhteiselo mahdollisimman hankalaksi muurahaisten kannalta.

Mielenkiintoinen tuo ylen linkki. Olisin luullut, että kuivahko sisäilma on hyvästä muurahaisille. Kipitteleehän niitä kesäkuumallakin laatoituksen ja asfaltin päällä? No, en ala asiantuntijan puheita vääriksi väittämään :)
63
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Hornetin 2018
helmikuu 18, 2018, 09:01:03 ap
Lainaus käyttäjältä: Hornet - helmikuu 17, 2018, 15:06:51 ipRipsiäisiä lenteli jonkin verran, mutta tarra-ansoilla ovat pysyneet aisoissa.


Vai harsosääskiä?  :)
64
Muut harrastukset ja elämä / Mauriaisia sisätiloissa
helmikuu 17, 2018, 20:19:44 ip
Muutettiin tähän paritalohuoneistoon nyt syksyllä ja monenmoista mönkijää on varsinkin pakkasten tultua sisälle eksynyt.
Yleisimpinä on metsätorakat, joita ei ole lokakuun jälkeen näkynyt. Samoin seinälukkeja on useita kymmeniä tapettu, viimeisin henkitoreinen löytyi jouluaaton aattona kenkäkaapista.
No, ne ovat kuitenkn satunnaisia ja harmittomia otuksia, lapset tykkää tutkia.

Nyt kuitenkin on koko talven, nyt enemmissä määrin näkynyt nuita pieniä sokerimuurahaisia eli mauriaisia. Ensiksi olohuoneessa, sitten keittiössä ja nyt vieläpä poikien huoneessa. Yläkerrassa niitä ei ole näkynyt.
Määrät ei ole suuria, lienevät vain vaihtelevan reittiä kun Bio-Cooperia olen raakalla kädellä ruiskutellut. Vaikuttava aine siis pyretriini.
Määrät eivät ole kuin kymmenkunta siellä, toinen täällä. Mutta kai pitäisi ennaltaehkäistä ettei räjähdä homma käsiin.
Syksyllä niitä näkyi ulkona monessa kohdin ja paljon. En silloin ajatellut että sisälle tunkisivat..

Nyt kevään tullessa ja lumien sulaessa alan myrkyttämään sokkelien vierustoja, mutta kysymys kuuluu että mitä suosittelisitte?
Olen lukenut mm neilikasta, kanelista, etikasta, ruokasoodasta, aspartaamimehusta jne jne niinä kevyinä vaihtoehtoina.

Muilla kokemuksia sisätiloissa häärivistä mauriaisista?

..jos poraisi naapurien lomaillessa reijän heidän puolelleen ja ohjaisi sokerilla tms muurahaiset paremmille apajille.. >:D
65
Tännekään ei niitä nävy..
66
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 17, 2018, 09:35:28 ap
Lämpötila pitää tottakai olla kohdillaan, laitan keväällä vielä mustan muovin jos auttaisi.
Kiitos kattavasta viestistä, tomaatit ovat itselle vierasta maaperää.

Katsotaan kuinka miehen käy, tai tomaattien.
67
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 16, 2018, 23:24:06 ip
Ja näin pari kolme viikkoa meni yhden vuorokauden aikana. Tomaatti Moneymaker istutettu ämpäriin, alustana puutarhamullan ja taimimullan 50/50 sekoitus. Aurinkoa luvannut joten eteläikkunan suora arska usean tunnin ajan voittaa kyllä nuo ESLit.

En tiedä, onko kukaan teistä seurannut juutuupista Praxxus(jokunumerosarjatähän) tai VoodooGarden kanavia. Saman hepun sisä- ja ulkopuutarhasäätämisiä. Tyyppi siis kasvattaa tomaatit monirunkoisina ja istuttaa ne niin syvään, että vain latvat jäävät pintaan.
Näyttää siis kasvaessaan kuin että olisi useampi kasvi, vaikka vain onkin yksi.
Satoa on saanut, joskin olosuhteet ovat erit kuin täällä pohjolassa.

Hyvät on ainakin perustelut:
-kasvi saa pääjuuripallon syvälle jossa kosteutta paljon
-peitettyihin runkoihin kasvavat juuret hyödyntävät kasteluveden mukana tulevat ravinteet
-tasaisempi kosteus kasvilla vs vaikkapa laastipalju
-ei kilpailua vs useampi kasvi samassa, eli yhdestä saa "useamman kasvin"

Moni asia käy ainakin minulle järkeen.

Ihmetellyt olen useasti, että miksi esim varkaat pitää poistaa. Tai että miksi ne mukamas veisivät kasvilta energiaa. Enempi lehtiä:enempi energiaa, ainakin mielestäni.
Hedelmää ei toki kaikkien varkaiden kannata antaa tehdä. Ja ymmärrän kaupallisen kasvatuksen yhteydessä varkaiden poiston.

Elikkäs, ajattelin latvoa tuon mokoman tomaatin vielä kerran, päämääränä neljä vartta. Näiden kasvua ohjaan sivulle jonkin verran narua käyttäen, ja istutusvaiheessa laitan mahdollisimman syvälle. Vaikkapa niin että 30-40cm per latva jää pinnalle.
Tuossa kun on melkein puolen metrin kuoppa jo kasvilaatikon sisällä. Mylläsin syksyllä maata ja vanha kanto löytyi nurmikon alta. Sen siis sain pois parin tunnin äheltämisen jälkeen. Ei siis tarvitse odotella pidempään maan lämpeämistä tuolta syvemmältä, kun uudet mullat siihen tarttee roudata joka tapauksessa. Vanhaa kaivan pois tarvittavan määrän vielä.

Tomaatti Pink Bumblebeen kanssa ajattelin edetä perinteisesti, jonkinlaisena verrokkina.

Meni sitten syteen tai saveen, tätä kokeilen. Tomaatit meidän tuorekäyttöön kun tulee heittämällä parista amppelitomaatista.

Mielipiteitä tai ajatuksia?
68
Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen, perheen hallitus antoi vihreää valoa yläterassin kasvatuksien laajentamiseen, joten tuo nurmikkoon plättääminen jäänee tältä kaudelta.
Runkotomaatit ja avomaankurkut ottavat chileiltä vapautuneen tilan.


69
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - helmikuu 15, 2018, 20:32:05 ip
Hyvin monet yksivuotiset kasvit, kuten paprikat, pystyvät elämään vuodesta toiseen jos eivät kuole, mutta silti ne ovat yksivuotisia kasveja eikä kaksivuotisia tai monivuotisia. Näin ainakin ennen määriteltiin. 

ed.  No ehkä tää monivuotinen  vs yksivuotinen onkin  tätä mutkikkaampi asia.  Pitääkö mun lakata kutsumasta chiliä yksivuotiseksi... onko chilit perennoja ja pitäisikö määrittelyyn vaikuttaa ilmasto kasvupaikallaan...

http://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:monivuotinen






  ( http://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:kaksivuotinen )


Nimenomaan tieteelliseen määrittelyyn kuuluu kasvin luontaisen esiintymisalueen ilmasto. Esimerkiksi tuo yllä mainitsemani kotimainen koivu on täällä monivuotinen, mutta vaikka päiväntasaajan korkeudella ei pitkään pärjää ilman, että ihminen saisi simuloitua meidän talven. Samoin chili on monivuotinen, muttei meillä menesty kuin yksivuotiaana, jona sitä kasvatetaan ja puutarhaharrastajien kesken usein virheellisesti kutsutaan.

Kuitenkin molemmt ovat tieteen näkökannasta monivuotisia.
70
Tuota että chilit ovat yksivuotisia ei pidä paikkaansa. Luonnollisessa elinympäristössään chilit kasvavat monivuotisina ja tekevät sadon joka vuosi olosuhteiden ollessa kunnossa. Tokikaan täällä pohjoisen ilmastossa eivät talvehdi vaan paleltuvat, ja varsinkin ammatillisessa mielessä näihin capsicum-suvun edustajiin suhtaudutaan yksivuotisina. Mutta luonnostaan ovat monivuotisia.

Ja tuo määritelmä että yksivuotiset tekevät sadon joka vuosi ja monivuotiset eivät tekisi, sitä en myöskään niele. Tekeväthän useimmat kotimaiset kasvit, ellei kaikki, sadon joka vuosi. Esimerkkinä vaikkapa öö, koivu..

71
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 15, 2018, 18:39:01 ip
Capsicum chinense se lukemani mukaan on :) Hyväksi kehuttu, siemenet tuli yhdistykseen liittymisen johdosta.

Rocoto Montufar ja kaupan Snackpaprika ruukutettu isompiin. Juuri ajoissa, kohta olisi saanut repiä juuripaakkua auki.
Vielä pari kolme viikkoa jos odottelisi, niin saisi laittaa isompia kasveja ämpäreihin eteläikkunalle.
Runkotomaatit ainakin + Sugar rush sekä kaksi muuta.

Jatkoa: Kauden ensimmäiset podit(3kpl) on tarttunut tuohon Snackpaprikaan. Nuppuja olen poistanut perus paprikasta, Guajillosta, Rocoto Montufarista, Almapaprikasta ja latvomisen yhteydessä lähti Bishops hat:stä ja Poblanosta. Hyvässä vauhdissa osa, pienimmät vasta sirkoilla.

Jatkoa jatkolle: Tosiaan, kuun vaihteessa päivän pituus olisi karvan vajaa 10h. Eiköhän se riitä jottei aivan honteloa kasvua tulisi..? Toki tomaateilla ei niin isoa merkitystä, useampirunkoisena kun olisi ajatus ne pitää niin saavat saksista ainakin pariin otteeseen vielä.
72
Jäkätijäkäti / Vs: Lumisade riittäis jo!
helmikuu 14, 2018, 14:01:51 ip
Joo, ja mieluummin korkeapainetta kuin matalaa noin niinkuin sisäkasvatuksen puolesta. Paisteleepahan aurinko enämpi :thumbup:


Edit. Löytyi tällaistakin tietoa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta:

"Suomen osalta aiemmista tapauksista tiedetään tilastojen valossa, että äkkilämpenemistä seuranneiden kahden kuukauden aikana keskilämpötila on ollut keskimäärin vajaan asteen pitkän ajan keskiarvoa alempi. Vaihtelu on kuitenkin suurta ja useammin kuin joka kolmannessa tapauksessa sää on ollut meillä tavanomaista lauhempaa."
73
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 14, 2018, 11:37:12 ap
Raparpereita itänyt yhteensä kuusi, itäminen oli nopeahkoa jos vertaa pussin kyljessä oleviin viitearvoihin.

Piispanhattu latvottu toistamiseen, onneton kasvaa niin nopeasti. Muista baccatumeistani poiketen on hentoinen ja siro. Jotenkin herkän näköinen.

Lannoitusta pitää alkaa isompien osalta nostamaan. Osa alkaa näyttämään ensi merkkejä kasvun vaalenemiseen, pahimpana Almapaprika. Se on nopeasti korjattu "ongelma" ja kasvavat kuitenkin mikä on pääasia. Laiskuuttani olen antanut samaa mietoa liuosta isoille kuin mitä pienetkin saa. Enkä edes joka kerta ole lannoittanut.

Ensimmäinen amppeli on täytetty, Tumbler tomaatti pääse amppeliin ja majailee toistaiseksi makuuhuoneen ikkunalla.

Aji Cristal ruukutettu 11cm ruukkuun. Koristechilit ja Harold St Barts saa vielä viikon pari majailla noissa pienissä. Olisihan tuo ACkin viihtynyt hyvin pienessä, mutta kun sai olla joka päivä vettä lirauttamassa niin isommassa pääsee helpommalla..

Tikka rummuttaa takapihalla, tintit alkaa jo lauleskelemaan ja keli keväisen leuto. Muistakaahan ystäviänne vaikka soittamalla, näin ystävänpäivän kunniaksi! :)
74
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 12, 2018, 09:04:08 ap
Aji Pancaa siis tarkoitin, lisätietona pussissa lukee että mutantti 8)
75
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 11, 2018, 20:29:24 ip
Aji Norteno ruukutettu isompaan, samoin Aji Panca jonka myös latvoin.
Foorumilla vaikuttavalta kaverilta saatu, pussissa lukee että "mutantti". Sellainen kyllä on, roteva ja vahvakasvuinen. Luonnehtisin jo sirkkalehtiäkin jättimäisiksi, noin 4cm pitkät :exclam:
Sisäkasviksi jäävä, bonchiaihio ja talvetettavaksi aiottu jos kaikki menee hyvin. 
76
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 11, 2018, 17:54:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Hubert - helmikuu 11, 2018, 15:48:38 ip
Ei todellakaan kannata lähteä tekemään kompromisseja turpeen laadussa. Kingkongin ja muiden halpistuotteet ovat halpistuotteita: hyvällä tuurilla voi olla toimivaa, mutta suurella todennäköisyydellä ei ole.
Haet maatalousliikkeestä jotain ammattilaistavaraa, esim. Kekkilän Professional-sarjan OPM 420 W kasvuturvetta. Maksaa tosiaan tuon vajaa 20€ per 320 litraa ja on varmasti hyvää.


Case closed, sait vakuuttuneeksi! :)
77
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 11, 2018, 14:02:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 11, 2018, 09:48:20 ap
Hankkijalla 320l (tiivistetty) turvesäkki on 19 €.


Joo-O, ei hassumpi. Laitan ylös muistiin vaikkei äkkiseltään hirveän isoa eroa HongKongin Tarhurin Puutarhaturpeeseen. Tekaisen maaliskuun alkupuolella soittorumban ja nappasen parhaat päältä. Tuommoinen reilu 600-700l ainakin menee jollei enemmänkin oman pihan viljelmien käyttöön, mökille sitten toinen kuution puolikas.
78
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 10, 2018, 21:20:02 ip
Näyttää siltä, että haaveet Bolivian rainbowit sekä Birds eye babyt koristekasveina kaidelaatikossa on hylätty. Vain kaksi siementä per lajike on itänyt ja loput oli vetänyt mustan homeen ylleen. Säästän nuista yhdet taimet, lopullinen kasvupaikka pitäisi vielä keksiä.
Ostin siis amppelitomaatti Micro tomin siemeniä joista kuusi pitäisi saada hengissä, eli kaksi per laatikko, kolmeen laatikkoon.
Tomaattia pitäisi ainakin omiin tarpeisiin tulla, jo vähän huonommallakin onnella. Kun lähinnä tuo vaimo ainoastaan syö tuoreena.
Olisi siis kuusi Micro tomia, neljä Tumbleria(joista kaksi IKEAn amppeliin olemattomalla multatilalla), Moneymaker ja Pink bumblebee. Lähti mopo näidenkin osalta.

Avomaankurkuille laitan kyllä joko oman kasvulaatikon, tai sitten tuohon terassikaiteen vierustalle. Valitkoon vaimo nuista itselleen mieluisan vaihtoehdon, nyt on jämpti näi. Niin tai näin, kurkkuja tulee ainakin viisi omaan pihaan ja mökille sitten loput taimet mitä tuosta siemenpussista tulee. Onpahan sitten mökilläkävijöille rouskuteltavaa kesähelteillä. Onkohan liika aikaista laittaa maaliskuun lopulla nuo avomaankurkut?

Turvesäkkejä saakin alkaa kohta rahtaamaan, pitääpä tehdä karkeat laskelmat että mikä tulisi edullisimmaksi.
79
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Paistinpannut
helmikuu 08, 2018, 10:44:18 ap
Valurautapannua tai pataa tulee käytettyä. Ensimmäisessä valmistuu ruokien lisäksi mm loistavat "no-knead" pataleivät.
80
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
helmikuu 06, 2018, 20:35:21 ip
Harold St. Bart's laitettu multaan, näyttäisi että alkaa kaksi muutakin työntämään itua.
Bolivian rainbowkin itänyt, vielä pitäisi ainakin kaksi siementä saada kyseistä lajiketta itämään.

Aji Cristalit oikoo niskalenkkejään, olen pääsääntöisesti kaksi siementä multiin nakellut, pienempisiemenisiä lajikkeita kolme.

En tiedä, onko saamissani siemenissä ollut ristiinpölytyksen mahdollisuutta, mutta Aji Fantasy Sparkly Whiten toinen sirkkataimista oli hyvin tumma ja paljon solakampi kuin sisarensa. Nyppäsin sen pois, oli heikompi taimista joka tapauksessa.
Satovaiheessapa sitten näkee, ei isoa vahinkoa kuitenkaan tule vaikkei täysin täyttäsi lajikekuvausta.

Brazilian Starfish yllättää, latvomisen seurauksena työntää nyt peräti seitsemää uutta oksaa. Nää tosin nähtäväksi, jääkö jokin niistä jälkeen. Luultavasti jää.

Ensimmäinen baccatumikin näyttäisi alkavan haaromaan, lajikkeena Bishop's hat. Aikaisemmin kuin olin odottanut.

Odotin myös, että Rocoto Guatemala Orangen taimi menehtyisi, aivan omasta möhläyksestä. Kastellessa keskityin kuuntelemaan lapsen kysymystä ja lorisutin mullan aivan lillingiksi. Tämä tapahtui siis kaksi viikkoa sitten isompaan ruukkuun siirtäessä, nyt alkaa pinta kuivahtamaan joten hyvältä näyttää. Virkeä taimi.
Onkohan pubet jotenkin anteeksiantavampia liikakastelun suhteen verrattuna muiden lajien edustajiin?

Bataatti kasvaa kohisten, pelkällä merilevävedellä kastellut. Lieköhän aikaisempaan todella pahaan ödeemaan ollut syynä voimakas juurikasvu verraten lehtimassaan vai onkohan puutarhamulta liian äityä..? Pitää viimeistään terassille siirron yhteydessä selvittää asia netinbsyövereistä. Jos syynä viimeksimainittu, niin kylvö ja taimimulta vermikuliitilla jatkettuna taitaisi olla hyvä vaihtoehto.

Rocoto Montufar alkaa haaromaan kaikista neljästä oksasta, latvoin sen siis kertaalleen. Nuppuja näkyvissä ainakin kahdessa ylimmäisessä.

Kaupan punainen habanero on toiminut mittarina valon riittävyyden suhteen. Kasvaa reunalla syrjäisimmällä paikalla, mutta silti todella tiiviisti ja kompaktisti ilman minkäännäköistä turhaa venymistä.
Tämä on ehkä kaikista eniten reagoinut lämmönnousuun, kun aurinko pääsee porottamaan huoneeseen esteettömästi sen viitisen tuntia päivässä ennen laskeutumista, nyt kun pilvettömiä päiviä on muutamia ollut. Lämpötila kohoaa likelle 30 astetta, yöt ovatkin sitten melkein alta 20 asteen.
Kasvanut viimeisen viikon aikana suhteessa muihin eniten.

Tomaateille ajattelin kesällä virittää ylleen harsokatoksen tuohon etupihan kasvilaatikkoon. Nurkista löytyy ylimääräisiä aitaseipäitä, joiden ylle virittelen harsosta seinät ja katon. Saisi ainakin alkukesän olla kunnes kasvit puskevat läpi.
Yksinkertaisen kerroksen alle ei varmaan lämmöt pääse liian suuriksi, etelään suuntautuvalla pihallakaan? Toki karaistaessa täytyy kerroksia useampi, mutta olisiko tuosta mitään hyötyä muuta kuin tekemisen ilo?

Suunnittelua, suunnittelua..