huhtikuu 18, 2024, 14:52:31 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Dorset Naga - maailman tulisin chili?

Aloittaja Sauli Särkkä, huhtikuu 24, 2006, 07:43:03 ap

« edellinen - seuraava »

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
Luulen, että kaikkein tuottoisin keino olisi tehdä pitkän linjan jalostusta. Otetaan jokaisesta kasvista vain tulisimman hedelmän siemenet ja tehdään sitä monta sukupolvea.


Tällä tavalla ei kyllä päästäisi yhtään mihinkään.  :wink:

Pitäisi olla useita (kymmeniä?) kasveja ja kaikkein tulisimpia (keskimäärin) marjoja kantavien kasvien siemeniä sitten lisäisi seuraavaan sukupolveen. Tämä siis itsepölytyksellä.


No sitten tehdään niin. En ole kuitenkaan mikään jalostustieteilijä. Ajatukseni kuitenkin oli siinä yhdessä sanassa, ei siinä kuinka se tehdään.

Jalostus.
Joo.

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"
Pitäisi olla useita (kymmeniä?) kasveja ja kaikkein tulisimpia (keskimäärin) marjoja kantavien kasvien siemeniä sitten lisäisi seuraavaan sukupolveen. Tämä siis itsepölytyksellä.


Pitääpä korjata itseänikin...  :oops:

Jos chili olisi kovin pitkän linjan itsepölytteinen kasvi, kuten aika monet 'tunnetut' lajikkeet tuntuvat olevan, ei itsepölytteisessä kannassa olisi mitään geneettistä muuntelua, jota valita. Eli jokainen sukupolvi olisi kuin edellinen myös tulisuusominaisuuksiltaan, jos ei mutaatiota tapahtuisi, mikä sekin on erittäin harvinaista.

Jos pitäisi oikein tulinen sili tehdä, täytyisi luultavasti lähteä risteyttelemään kaikkein tulisimpia tunnettuja chinensejä ja valikoimaan niiden jälkeläisiä.

TheBigX

Aivan... Pitäisi risteyttää kaksi tulista lajiketta (P-sukupolvi) ja sitten näiden tuotoksista kylvettäisiin mahdollisimman monta siementä. Näistä siemenistä kasvaisi uusia yksilöitä (F1-sukupolvi), joista etsittäisiin muutama erityisen vahva yksilö, joiden annettaisiin risteytyä keskenään. F2-sukupolvessa tehtäisiin sama valinta uudestaan jne jne.

Nike

Sitä olen aina aprikoinut,että kuinka tuollainen uusi lajike sitten stabiloidaan?
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Makee

Lainaus käyttäjältä: "Nike"Sitä olen aina aprikoinut,että kuinka tuollainen uusi lajike sitten stabiloidaan?


Tarpeeks monta sukupolvea vaan kasvattaa sitä ja valitsee niistä uusista semmoisen halutunmallisen (jos halutaan samanlainen niin samanlainen). 4-> sukupolvea kuulemma. riippuu lajista

Jore

Lainaus käyttäjältä: "Makee"
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Sitä olen aina aprikoinut,että kuinka tuollainen uusi lajike sitten stabiloidaan?


Tarpeeks monta sukupolvea vaan kasvattaa sitä ja valitsee niistä uusista semmoisen halutunmallisen (jos halutaan samanlainen niin samanlainen). 4-> sukupolvea kuulemma. riippuu lajista


Elikkä tuo Fataliin Dutch-Habanero olisi siis nykyään stabiloitunut?
Jalapeno = Pelaan jo

Midnight Walker

Kapsaisiinimäärään vaikuttavat kuitenkin ilmeisesti myös muut kuin perintötekijät. Eikös samankin puskan hedelmien tulisuudessa ole yleensä jonkin verran eroja vai kuvittelenko vain?

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Midnight Walker"Kapsaisiinimäärään vaikuttavat kuitenkin ilmeisesti myös muut kuin perintötekijät. Eikös samankin puskan hedelmien tulisuudessa ole yleensä jonkin verran eroja vai kuvittelenko vain?


Kai niissä jonkin verran eroa on aina, mutta se luultavasti se vaihteluvälin alue muuttuu perintötekijöiden mukaan.

Esim.
mieto habis, marjat 300 000 SHU - 400 000 SHU,
vahva habis, marjat 500 000 SHU - 600 000 SHU.
Joo.

Triniman

Tuo tulisuus kai vaihtelee aika lailla maaperän, kasvammisolosuteiden jne. mukaan? Eli esim. Karibialla kasvatettu Scorpion voisi olla huimasti vahvempi kuin ihan kotona kasvatettu..

Laitoinkin jo yhden linkin aiemmin yhteen artikkeliin jossa asiaa oli tutkinut University of West Indies, tässä lainaus tekstistä:

"Based on the pungeny level the landraces can be grouped into four pungeny groups, the super-hot group (over 200,000 Scoville Units), hot group (150,000 - 200,000 Scoville Units), moderate hot group (40,000 - 100,000 Scoville Units) and the seasoning group (Less than 10,000 Scoville Units). The hot pepper landraces and developed varieties were characterized using HPLC for the various capsaicinoids by CARDI in collaboration with UWI/ St. Augustine. The results were later converted to Scoville units using a conversion equation.

The results of the test of pungency levels of Caribbean landraces are presented in Table-1. Generally, pungency levels were higher in fully mature peppers than at the immature stage. Scorpion scored the highest pungency rating of all cultivars. The pungency levels of the super hot pepper group of the Caribbean far exceeds that reported for Habenero peppers which is around 250,000 Scoville Units. Since the pungency levels are affected to a large extent by the environment in which they are grown (harsher environments yielding hotter peppers), any comparison should be made with this caveat. The high pungency levels of Caribbean peppers provide great promise in developing industries in the Caribbean based on the use of capsaicinoids such as pepper spray and medications. This would further expand the market for pepper growers.

The main capsaicinoids found in the pepper landraces studied were capsaicin and dihydro capsaicinoids (DHC), and the former was always found in greater quantities than the latter. The results showed that the in the more pungent varieties the relative content of capsaicin was greater than that of the capsaicinoids (Fig-2). Hence, less pungent a variety is the greater the proportion of DHC compared to capasaicin."

Ja tuo table 1:

http://www.cardi.org/publications/proceedings/hotpepper/4.5.html#table1

Ju

C-vitamiinin määrä on ainakin kylmässä suurempi samoin kuulemma thc:n. Tiedä sitten

hawkki

tätät...lajiketta...on...saatava... !
"Jotenkin jäänyt vähän sellainen olo, että baccat ja annuumit ovat heikkoja rääpäleitä, ja chinenset ja rocotot niitä kunnon kasveja ja sitkeitä kavereita."

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "hawkki"tätät...lajiketta...on...saatava... !


Keittiön ikkunalaudalla hän kasvaa... Hitaasti mutta kauniisti. :) Kookoskuidussa, hydrolannoitettuna (vinkki tuli Viherpeukusta).

Timppa75

No voi prkl...tuota on pakko saada!!! :shock:
Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

Timppa75

Ei muuten olis kellään noita siemeniä myynnissä?Vois jonkun ensivuoden "rapubileissä" saada noilla aika "heikkoon happeen"! Ihan niinku kirjaimellisesti.
Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

habanero

Siemeniä saa ebay:sta. Hinta on tosin melko kova, minä maksoin 5 siemenestä postikuluineen 7,5 puntaa.
Chiliyhdistys #011

tso

Aikaisemmin tänä vuonna pyytelin nimiä yhteistilaukseen. Meni vähän säätämiseksi koko tilaus, mutta vihdoin onnistui. Nyt on sitten hyviä uutisia mukaan ilmoittautuneille. Nimet on tallessa ja homma etenee...

Agentilleni tuli eilen perjantaina paketti. Soittelin tänään hänelle Londoniumiin ja hyvännäköisiä kypsiä Nagoja oli laatikollinen onnellisesti saatettu perille. Parillakymmenellä punnalla tilasin eli noin 30-40 marjaa... Viikon kuluessa pitäisi saada Nagat tänne lumien keskelle ja sitten postittelen eteenpäin.

Hitaasti hyvä tulee...kun kerran Hämeessä ollaan.
#20

thp

Ylimääräisiä siiduja joltain tilanneelta? Jooko? Eikö? Miksei?  :)
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

Arcane

Lainaus käyttäjältä: "Thp"Ylimääräisiä siiduja joltain tilanneelta? Jooko? Eikö? Miksei?  :)


Mullekin kelpaa, vaikka kiirettä ei olekaan. Noista on jo varaa maksaa vähän enemmänkin.

tso

Väliaikatietona..

Nagat ovat nyt suomessa.

Laitan maanantaina yhteistilauksen tehneille postiin.
Jos huomenna laittaisin niin ne lojuisi viikonlopun
kirjekuoressa postin varastoissa.. ei hyvä.
#20

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "TSO"Väliaikatietona..

Nagat ovat nyt suomessa.

Laitan maanantaina yhteistilauksen tehneille postiin.
Jos huomenna laittaisin niin ne lojuisi viikonlopun
kirjekuoressa postin varastoissa.. ei hyvä.


No, kerro nyt. Maku, haju, tulisuus, söitkö raakana vai ruuan kanssa jne?