huhtikuu 19, 2024, 22:00:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - JartsaP

1
Tori / M: Too many chiles! -kirja
marraskuu 15, 2015, 17:53:05 ip
Kirja: Too many chiles! DeWitt, Dave, Gerlach, Nancy, Gerlach, Jeffrey. From sowing to Savoring - More than 75 recipes for preparing and preserving your pepper harvest.

Kunto: hyvä. Hinta: 5e+postikulut. Sijainti Salo.

2
Muut harrastukset ja elämä / GMO-vapaa Suomi
lokakuu 17, 2008, 22:54:09 ip
Aikovat kuulemma vähin äänin muuttaa Suomen lakia niin, että täälläkin voitaisiin ottaa geenimuunnellut viljelykasvit käyttöön... muuntogeeneillä on sitten taipumus levitä muillekin viljelyksille...

Chilistithän ovat valveutuneita, joten nyt kaikki joukolla allekirjoittamaan geenimanipuloinnin vastaista adressia!

http://www.adressit.com/gmovapaa
3
Chililajikkeiden arvostelut / Aji Dulce (C. chinense)
heinäkuu 04, 2006, 07:49:32 ap
Ensimmäiset kaksi hedelmää kypsynyt, ja toistaiseksi pelkkää pettymystä. Ensimmäinen, pienempi kahdesta, maistui ihan pikkuisen chinenseltä siemenkodan kohdalta, ja myös aavistus tulisuudesta tuntui. Ei mikään makuhermoja hyväilevä kokemus kuitenkaan. Toisessa hedelmässä ei sitten ollut sitäkään vähää makua. Olivatkohan sittenkin raakoja vielä? Väriä olivat kuitenkin saaneet (hiukan kuultavan kellertävänpunaisia).
4
Hello all, I hope you don't mind me writing a short description of my current season in English as well as Finnish.

So, in overwintering I have these varieties:
Aji Amarillo
Aji Verde
Giant Szegedi sweet pepper
Quintisho (baccatum version)
Rocoto (Manzano, red)
Jalapeño
Jalapeño Hercules F1 (third season for this plant)
Tepin (very probably dead by now, in cold cellar overwintering experiment)
Bolivian Rainbow

And these from cuttings:
2x PI260567
Mulato

New seedlings, started in beginning of November (not counted the seedlings yet):
Aji Cristal
Aji Norteno
Aji Dulce
PI441551
Pulla
Kozi Roh
Nigra
Jalapeño TAM
Serrano Tampiqueno
Santa Fe Grande

Other Solanaceae, in overwintering:
Solanum sessiliflorum "Cocona"
Solanum sisymbriifolium "Sticky nightshade"
Cyphomandra betacea (several plants) "Tree tomato / Tamarillo"
Physalis peruviana "Cape Gooseberry"

Other Solanaceae, new seedlings:
Naranjilla (Solanum quitoense / hirsutissimum)
Solanum sp. "Baquicha"
Jaltomata procumbens
Cyphomandra abutiloides
Solanum aethiopicum
Solanum caripense "Tzimbalo"
Lycopersicon cheesmanii
"Physalis chinensis"(? I don't know what this really is, there should not be such a species)
Solanum melongena 'Brazilian Oval Orange'
Solanum melongena 'Ping Tung'
Solanum melongena 'Diamond'

I don't want to try and list all the non-Solanaceae plants in here, and I also left out the seeds that have not germinated so far. But I can say that I'm more into the edibles than decorative plants, so I'm trying to grow all kinds of vegetables, fruits, berries and herbs.

My overwintering place inside the house is at the moment just a corner of the living room. But there seems to be a better future ahead, I'm just building a wall across the living room, the smaller part will remain as TV/movie room and the BIGGER part will be mostly for the plants!  :D

Outside, I have a 15 square-meter greenhouse, self-made of course. It has double polyethylene film glazing, and in the spring a 2kW electric heater will be used for air heating. Two big hatches in the roof open automatically when temperature reaches about 30 C. Tropf-Blumat ceramic sensors are used for automatic watering in the beds (approximately half of the plants in greenhouse), the rest of the plants will grow in underground irrigation pots.  This spring, hopefully, a small soil heating cable and better thermostats will be added.

I have a small open air kitchen garden, with a kind of simple raised beds and mulching, all the time under construction and development. In total, there's a bit over 6000 square meter plot around the house, of which only less than one third is in any kind of use, so there's still plenty of room to extend the garden...

Besides myself and the beloved plants, my family has four other member: my girlfriend, two dogs (dutch herder and kuvasz) and a horse (which unfortunately doesn't live with us at the moment). Our (semi-)country paradise is situated in the South-West Finland, quite close to the Baltic Sea coast. USDA Zone would be probably 5-something, but sometimes there's hard frost (-20-30C) for a few days in the winter, and the lack of protective snow makes it hard for the more temperate climate plants. Spring sunshine is the other problem, when there's ground frost the plants tend to dry out and die in the spring if not shaded. All this is of course meaningless with chile growing, they cannot tolerate the frost anyway. Lack of sunlight in the winter is the biggest problem in chile growing, I use fluorescent tubes for additional lighting.
5
Kodin mausteinen kokkaus / Paras popper-lajike
marraskuu 10, 2005, 14:44:34 ip
Tein talvella Herculeksista poppereita, mutta olivat vähän turhan tujuja. Kaupan popperit ovat taas a) liian kalliita, b) ehkä turhankin mietoja ja c) niissä lienee vehnää, sitä vältämme. No eniveis, olen tässä etsiskellyt Täydellistä Popperilajiketta (TM), mutta hiljaista pitelee. Toivotut ominaisuudet olisivat:
1. Sopivan kokoiset hedelmät. Eli normaalin jallun kokoluokka käy hyvin, siitä hiukan isommatkin menee mutta ei saa olla liian "laiha".
2. Sopiva tulisuus. Kaupan jalapeñojen tulisuus on aika sopiva, mutta kun tuoreita jalluja harvoin on missään myytävänä...
3. Satoisuus. Jos poppereita aletaan tekemään, niitä tehdään vähän enemmän kuin 2-3 kappaletta kerrallaan. Puskan pitäisi siis tuottaa vähän reilummin satoa tai sitten niitä pitää kasvattaa useita samaan aikaan.
4. Saatavuus. Jostain niitä siemeniä pitäisi saada, muuten ei tuu mittään.
5. Maku. No meinasi unohtua, että totta kai sen pitäisi olla myös oikean makuinen. Jalapeñon makuinen siis, tai sitten joku muu hyvin maukas.

Olen antanut itselleni kertoa, että jalapeñosta on miedompia, mutta yhtä maukkaita "moderneja" lajikkeita. Nyt vaan nimiä ja hankintapaikkoja listaamaan.
6
Turun Sanomien Treffi-liitteessä tänään "tosi tulinen" T. Hietavuo. Kohta et uskalla enää kävellä rauhassa kadullakaan ilman että chilinhimoiset teinitytöt juoksevat kirkuen perässäsi nimmaria ja habaa vonkuen!?!

Heh, no ei kai sentään, hieno juttu kumminkin.  :D
7
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilien sukulaisia
maaliskuu 18, 2005, 16:18:25 ip
Katselin Infernon puolichilisivuja, ja silmääni osui kaavapiirros, jossa Solaninae -haaraan oli sijoitettu suvut Solanum, Cyphomandra, Lycopersicon, Lycianthes, Triguera ja Normania. Kolmea viimeistä noista en tunne ensinkään, mutta mieleeni tuli että eikös tomaatit (kaaviossa Lycopersicon) lueta nykyään Solanum -sukuun (Solanum lycopersicum) ja puutomaatit eli tamarillot (kaaviossa Cyphomandra) myös (Solanum betaceum), vai olenko jotain ymmärtänyt väärin taas? Nuo jälkimmäiset eivät tosin voi olla noin yksiselitteisiä, kun ainakin ennen tuo Cyphomandra piti sisällään paljon muitakin lajeja kuin vain C. betaceae...  mitenkä ne muut nykyään lienevät nimetty? Vaikeaa ja monimutkaista. Siksi kiinnostavaa.

Solanum-taksonomiaa:
http://internt.nhm.ac.uk/jdsml/botany/databases/solanum/about_solanaceae/sol_phylogeny.dsml

Kuten muualla taisi olla puhettakin, yritän tänä kesänä kasvatella useita eri Solanum- ja Physalislajeja Capsicumien ohella. Mielenkiinto senkun kasvaa, kun törmää mitä ihmeellisempiin koisokasveihin. Pitää toki olla varovainen, monet koisokasvit kun ovat tappavan myrkyllisiä... ja mitä harvinaisempi kasvi, sitä todennäköisemmin tietoa ei ole saatavilla tai se on väärää.

Pidemmällä tähtäimellä ja laajemmin ajatellen minua toisaalta kiinnostavat kaikki muutkin syötävät ja maustekasvit. Nämä koisokasvit vain jotenkin osaavat olla erityisen jännittäviä.

Olen suunnitellut jo pitkään jonkinlaisten internet-sivujen koostamista näiden kasvatuskokeilujeni pohjalta, mutta tekemättä on jäänyt. Kerään kuitenkin kuva-aineistoa ja kartutan omaa tietämystäni jatkuvasti, ehkä ne sivutkin sitten jonain päivänä pomppaavat pystyyn. Infernon kilpailijaksi en aio ryhtyä, vaan keskittynen etupäässä dokumentoimaan muita koisokasveja, vaikka toki ne chilit varmasti säilyvät edelleen omana lempparinani ja varmasti saavat siten osansa huomiosta.
8
Ei muuten hassumpi idea tuo englanninkielinen osio. Vaikka Infernon ehkä paras ominaisuus onkin suomalaisuus, niin onhan se hienoa että muidenkin maailmankolkkien asukeille tarjotaan jonkinmoinen mahdollisuus osallistua tähän ilmiöön. Tiedä sitä, minkälaisia kontaktimahdollisuuksiakin se vielä tuo tullessaan, jos varsinkin "uuden maailman" chilipäät löytävät tiensä tänne. Jään mielenkiinnolla odottamaan.
9
Edistyneempi chilinkasvatus / Varoittava esimerkki
maaliskuu 02, 2005, 15:34:35 ip
Sanomalehdestä luin, että Somerolla sattunut kerrostalopalo oli saanut alkunsa kasvilampusta. Pieneen komeroon asennettu 250W lamppu oli kuumentanut komeroa liikaa, ja syttyi tulipalo. Ei tosin ollut chilikasvi ollut lampun alla, vaan C. sativaa olivat kasvatelleet, mutta samahan voi sattua chilinkin kanssa. Uutisessa ei kerrottu minkälaisesta lampusta oli kyse, mutta villi veikkaukseni on että SpNa lienee ollut kyseessä... Ja vahingot ilmeisesti nousivat melkoisiksi, talosta oli rakenteitakin jouduttu purkamaan jne.

Kannattaa siis olla varovainen paitsi sähkötapaturmien niin myös ylikuumenemisen varalta. Kun tuo 250W ei ole vielä lamppu eikä mikään näissä piireissä  :?  (Paitsi meillä natikattomilla kun noihin watteihin mahtuisi jo aika monta loisteputkea).
10
Edistyneempi chilinkasvatus / Loisteputket
joulukuu 22, 2004, 07:47:15 ap
Moi,

Tuolla toisessa "Kasvit kuralla" säikeessä mainitsinkin jo, että kasveillani on samantapaisia ongelmia kuin ko. säikeen aloittajalla. Epäilen, josko loisteputkeni olisivat sittenkin sopimattomia kasveille. Voisiko joku auttaa, minulla kun ei ole kovin syvällistä tietämystä noista spektriasioista?

Putkien tyyppi on Polylux XLr F58W/835

Ensimmäinen pikkutaimi heitti jo henkensä ja moni muukin näyttää heikolta, syy moiseen olisi mukava löytää ennen kuin kaikki kuolevat.

Edit: Tarkennettu putken tyyppimerkintää.
11
Niin, Fataliin mukaan kyseessä on C. annuum ja USDAn mukaan C. frutescens, mitä sanoo raati? Meinasin vasta laittaa itämään, joten itse en vielä pääse tutkimaan tarkemmin...
http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/acchtml.pl?1346698
12
Edistyneempi chilinkasvatus / Altakasteluprobleema
marraskuu 11, 2004, 16:53:15 ip
Haudi,

Uusien altakasteluruukkujen kanssa on ilmennyt ongelma: multa on koko ajan litimärkää pintaan asti! Ruukut ovat siis isohkoja, erikokoisia Pauliinoja ja multana kestomultaa (olisko ollut joku Daily tjsp.). Osaan laitoin hiukan Lecaa multajalan pohjalle, osaan en. Olisiko pitänyt laittaa kaikkiin ja enemmän vai miksi multa on aivan lits läts koko ajan? Kastelen siis vain säiliöön, en multaan. Eivät taida chilit tykätä hyvää... pelkään kuinka käy

Joudunko siis asentamaan kaikki kasvit uudelleen purkkeihinsa lecasoraa käyttäen vai mikä neuvoksi?
13
Edistyneempi chilinkasvatus / USA-osoite, liekö ideaa?
lokakuu 21, 2004, 15:01:45 ip
Etsiskelin ihan muita juttuja netistä kun törmäsin tällaiseen palveluun:
http://www.myus.com/faq/, tuostapa voisi olla iloa jos tarvitsee tilata vaikka chilisooseja, siemeniä tai mitä nyt hyvänsä Ameriikan ihmemaasta, eikä myyjä jostain syystä suostu toimittamaan kotimaansa ulkopuolelle. Onko joku kokeillut? Kallista siitä voi kyllä tulla, mutta joskus saattaisi tarve olla riittävän iso.
14
Eli tuliaisina tuomani kuivatut chilit näyttävät tältä:
http://www.fiestaspices.com/?page=cp_cascavel ja pussin päällä lukee "chili cascabel", valmistajana tuo samainen Bolner's Fiesta. Ei ne kuitenkaan cascabelilta näytä, ovat mielestäni liian isoja ja pitkänmallisia. Arvauksia oikeasta lajikkeesta siis kaipailen. Yksi siemen näyttää jo itäneen.

EDIT: Capsicum Variety Databasesta löytyy jotenkin hämäävästi guajillo, joka näyttää ihan tuolta, ja jonka vaihtoehtoisiksi nimiksi mainitaan cascabel tai catarina. Sitten löytyy erikseen cascabel, joka on pieni ja pyöreä. Kummankin sanotaan olevan mirasol-lajikkeita, mutta sitten taas mirasolhan meinaa "aurinkoon katsovaa" eli ylöspäin sojottavaa, mitä tuo guajillo tuskin on.
15
Ajattelinpahan mainostaa, että Puutarha.netin puolella uudet siemenketjukirjeet on avattu ilmoittautumiselle. Erityisesti chili&paprika -ketjukirjeeseen varmasti otettaisiin avosylin vastaan todellisten chilimielten ilmoittautumisia, siinä on erinomainen keino levittää jaloa harrastusta ja vielä jalompia siemeniä jo ennestään kasvipuuhista kiinnostuneiden keskuudessa. Ja aloittelijoille systeemi tarjoaa edullisen tavan päästä harrastuksen alkuun, siemeniä kun on saatavilla kirjepostimaksun hinnalla. Järjestelmä on tarkoitettu P-netin keskustelujen aktiivisille käyttäjille, mutta mikään ei estä uusienkaan naamojen osallistumista, kunhan hyviä tapoja ja vakiintuneita pelisääntöjä noudatetaan - ja sehän ei chilipäille ole mikään ongelma.

Ohjeet ja tarpeelliset linkit löytyvät Puutarha.netin keskustelupalstalta, osastolta Vapaa sana jne. => Siementen ja kasvien vaihto => Syksyn 2004 siemenketjukirjeet. Ensin pitää rekisteröityä Puutarha.netin käyttäjäksi, sitten samalla käyttäjätunnuksella mutta eri salasanalla siemenvaihtojärjestelmään.

http://www.puutarha.net
16
Koitin tehdä pikaisen listan tämän ensimmäisen kasvatuskesäni hoidokeista. Kasvien lukumääriä ei ole antaa, mutta painopiste oli selkeästi cayenneissa ja tavallisissa paprikoissa sekä habaneroissa. Katsotaanpas ensin miltä lista näyttää:

2004:
Annuum:
Birds eye
Cayenne Golden
Jalapeno Hercules F1
Keltainen paprika (lajike tuntematon)
Oranssi paprika (lajike tuntematon)
Punainen chili (Lajike tuntematon, ainakin 1 osoittautui risteytyneeksi jonkin muun kanssa)
Ramiro-paprika pun
Sweet Banana paprika
Tepin (Chiltepin)

Baccatum:
Aji Colorado

Chinense:
Habanero Chocolate Brown
Habanero Orange
Scotch Bonnet Yellow

Laji tuntematon:
Thai

Lisäksi Bolivian Rainbow ja Aji Cristal, jotka eivät itäneet ollenkaan.

Ja sitten, voitte huomata erinäisiä muutoksia listalla kun siirrytään ensi vuoden suunnitelmiin. Tähän varmastikin tulee vielä muutoksia, varsinkin jos kaikki eivät idä tai muuta vastaavaa, mutta perusrunko voisi alkaa olla kasassa. Tämänvuotisista on tarkoitus yrittää talvettaa mahdollisimman monta lajiketta, joten ne pääasiassa puuttuvat kylvölistalta, mutta Aji Coloradon ja Hercules F1:n halusin sinne laittaa, koska haluan olla varma että saan niitä ensi vuonnakin. Muuten lista on muuttunut selvästi eksoottisempaan suuntaan, erityisesti baccatumit ovat paljon entistä paremmin edustettuina. Kaupan paprikoiden jälkeläiset tuntuvat olevan niin hitaita kasvajia, että ne taidan tiputtaa listalta pois. Tässä on siis pelkät Capsicumit lueteltu, tietty kasvatan kaikenlaista muuta niiden lisäksi (niistä enemmän Puutarha.netissä):

2005:
Annuum:
Ace Sweet Pepper (extra early)
Giant Szegedi Sweet Pepper (Unkari)
Jalapeno Hercules F1
Mulato
Sweet Banana paprika

Baccatum:
Aji Colorado
Aji Amarillo
PI 290983 Aji Verde Hot Pepper (Peru)
PI 596052 type 1
PI 260567 type 1
PI 260580 Aji Escabeche

Chinense:
Aji Panca Hot Pepper (Peru)
Ehkä jokin habanero

Frutescens (C. annuum var. frutescens):
Centennial Rainbow (Koristechili)

Praetermissum(?):
PI 497985 - Cumari du Passarinho Hot Pepper (Brazil)

Lisäksi ehkä joitain tuntemattomia lajikkeita ym.

Muuten aion toimia eri tavalla ainakin siinä, että aloitan kylvöt ainakin kuukauden viime vuotista aikaisemmin, eli jo tammikuun paikkeilla, ehkä jopa joulun maissa. Viime keväänä ensimmäiset pari lajiketta tuli kylvettyä helmikuun alkupuolella. Sillonhan on vielä kovin pimeää, mutta siementen itämiseen ei juuri valoa tarvita ja sittemmin niitä voi taas kasvatella lamppujen alla.

Jos jollain on kommentoitavaa, hyvää tai huonoa sanottavaa lajikevalinnoistani tai ehdottoman suositeltavia lisäyksiä, niin kaikin mokomin. Koitan myöhemmin vaikka linkitellä jotain kuvatuksia tämän kesän systeemeistä jonnekin tänne... nyt pitää painua töihin (tai siis pitäisi olla siellä jo ;-)