Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)

Aloittaja chipe, marraskuu 24, 2015, 20:43:33 ip

« edellinen - seuraava »

chipe

marraskuu 24, 2015, 20:43:33 ip Viimeisin muokkaus: joulukuu 10, 2015, 17:10:13 ip käyttäjältä chipe
Huom: Keskeneräinen päivittyvä lista!

PERUSLAJIKKEET eli ne todella aidot asiat, chilien kantatyypit:

ANNUUM:
-----------
- Poblano/Mulato (Meksiko): paprikan kantamuoto, pienempi, lievästi tulinen, äärettömän maukas, luumuarominen
- Chilaca/Pasilla (Meksiko): pepperonin ja ns. vihreän chilin kantamuoto, lievästi tulinen, supermaukas, luumun makuinen
- Jalapeño (Meksiko): klassikko, josta on raiskattu liiankin paljon mm. jenkkimakuun sopivia mietoja versioita
- Serrano (Meksiko): Jalapeñon pienikokoisempi, tulisempi, erittäin maukas serkku
- Mirasol (Meksiko): makea, keskitulinen herkku - luultavasti eurooppalaisen "Dutch" chilin kantamuotoja
- Cascabel (Meksiko): edellisen kaltainen, mutta pienempi ja kuivattuna nimensä mukaisesti kalkkarokäärmeen äänellä...
- Cayenne (Meksiko/USA/Aasia): aasialaisen tulisen chilin kantamuoto. De Arbol meksikolainen suosittu, suurempi versio.
- Tepin (USA, Meksiko): harvinainen ja katoava villichili, erittäin tulinen, ainutlaatuinen aromi kuivattuna

FRUTESCENS:
---------------
- Tabasco (Meksiko, USA): klassikko kastikkeena, suuri ja komea kasvi muutoinkin!
- Malagueta (Brasilia): edellisen pienikokoisempi, paikallisesti hyvin suosittu sukulainen

CHINENSE:
------------
- Habanero (Kuuba): se aito ja oikea
- Scotch Bonnet (Jamaika): kuten habanero, mutta eri muotoinen hedelmä

BACCATUM:
-------------
- Aji Amarillo/Rojo (Peru): keskitulisia, makeita, superherkullisia vuoristochilejä, kasvit valtavan kokoisia
- Lemon Drop (Peru): tulisia, sitruuna-aromisia, ei-makeita, kasvina melko pienikokoisia pensaita

PUBESCENS:
--------------

PERINNELAJIKKEET eli vähintään eläkeikään ehtineet omanlaisensa lajikkeet:

ANNUUM:
-----------
- Bolivian Rainbow (Bolivia): Kaunis värikäs koristekasvi, jota on viljelty Boliviassa vuosisatoja. Maku ja käyttöarvo vaatimattomampi.
- Fish Pepper: Philadelphian/Baltimoren alueella suosittu lajike, jonka historia ulottuu ainakin 1800 luvulle. Kaunis kasvi, jonka ominaispiirteenä sekä lehdet että hedelmät (raakana) ovat valkoraitaisia.

FRUTESCENS:
---------------

CHINENSE:
------------
- Fatalii (Keski-Afrikka): Ilmeisesti Habanero-johdannainen, joka on kehitetty Afrikkaan palanneiden orjien mukanaantuomista chileistä.

BACCATUM:
-------------
- Aji Cristal (Chile): Herkullisuudestaan tunnettu suosittu lajike. USDAn tietokannassa tunnisteella PI 281320 vuodesta 1962.

PUBESCENS:
--------------

Muita (erityisesti makunsa vuoksi) suositeltavia omanlaisiaan lajikkeita (joiden historiaa ei välttämättä tunneta niin hyvin):

ANNUUM:
-----------

FRUTESCENS:
---------------

CHINENSE:
------------

BACCATUM:
-------------
- Starfish
- Champion
- PI 497974/Campane/Balloon/Pimenta Cambuci/Ubatuba Cambuci/Chapeu de Frade/Peri Peri/Aji Flor/Orchid/Bishops Hat/Christmas Bell/Monks Cap/... (Brasilia): Päätynyt ilmeisesti portugalilaisten toimesta Eurooppaan jo 1700-luvulla

PUBESCENS:
--------------
- Rocoto Montufar

chipe

Laitetaanpa nyt täällä esitetyn ajatuksen mukaisesti ketju vireille jos tähän vaikka löytyisi mielenkiintoa porukalta.

Eli ajatuksena olisi koota lista yleisesti suositeltavista ja selkeästi omanlaisistaan chililajikkeista. Lista voisi toimia ainakin yleisvastauksena toistuviin kysymyksiin mistä lajikkeista harrastusta kannattaisi aloittaa. Ja muutoinkin se voisi auttaa navigoimaan sillä tuhansien chililajikkeiden suolla, jossa itse kullakin on vaikeuksia erottaa toisistaan lähes tai täysin samanlaisia lajikkeita, ja löytää joukosta helmet.

Ehdottaisin että otamme pohjaksi Aji Infernon peruslajikelistan alkuperämainintoineen, kuvauksineen ja tarvittavine muutoksineen, ja täydennämme sitä sellaisilla ehdotetuilla lajikkeilla, jotka saavat riittävän yksimielisen kannatuksen. Tarpeen mukaan ketjuun voidaan vaikka laittaa äänestys mitkä seuraavista ehdotetuista lajikkeista kuuluvat listalle, ja poimimme esim. 75% kannatusrajan ylittäneet.

Tavoitteena olisi että listalle päätyy selkeästi erilaisia (maultaan, ulkoasultaan, jne.) ja mielellään mahdollisimman alkuperäisiä lajikkeita. Eli listalta ei ainakaan pitäisi löytyä kahta sellaista lajiketta, joita ei helposti erota toisistaan. Lajike on siis Lajike isolla L:llä vasta kun se pääsee tälle listalle ;).

Varasin ketjun ensimmäisen viestin listaa varten ja ensimmäinen satsi voidaan laittaa jos/kun kiinnostusta ja jonkunmoinen yhteinen näkemys löytyy.

Jotta saadaan hommaa alkuun niin lisäysten harkintalistalle laittaisin ainakin seuraavat:
Starfish, Aji Cristal, Champion, PI 497974 jollain sen ziljoonista nimistä, supertulisten peruskolmikko.

NPhoBiaz

Jos tarkoitus on tehdä lista aloittelijoille, ehdotan, että listalle kelpuutetaan vain ne lajikkeet, joiden siemeniä on aloittelijan helppo hankkia. Eli saatavuus/yleisyys yhdeksi kriteeriksi. :)

tp.teppet

näin ihan vasta aloittelevan ehdotuksena aji fantasy, trepadeira werner ja fatalii. ainakin itseä kiinnostivat näin alussa jo edellä mainittujen lisäksi, ja vaikuttavat kohtuu helpoilta kasvattaa ja eroavat mukavasti monesta muusta.

chipe

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - marraskuu 24, 2015, 21:24:20 ip
Jos tarkoitus on tehdä lista aloittelijoille, ehdotan, että listalle kelpuutetaan vain ne lajikkeet, joiden siemeniä on aloittelijan helppo hankkia. Eli saatavuus/yleisyys yhdeksi kriteeriksi. :)


Jos lajike on kohtuuhelppo kasvattaa ja sen hedelmissä on riittämiin toimivia siemeniä (eli ei ole tyyliin Flexu), niin mahdolliset saatavuusongelmat kyllä ratkeaisi aika nopeasti jos lista saa lajikkeen yleistymään :).

Mitä tuohon peruslajikelistaan tulee, niin noista itselleni tuttuja ovat muut paitsi Mirasol, Tepin ja Malagueta eli niitä en osaa kommentoida. Mutta siltä osin kun nuo tunnen niin ovat kyllä mielestäni listakamaa. Yksi ongelmakohta tuolla kuitenkin on eli Rocoto. Millä lajikenimellä se aidoin tms. listalle kuuluva tavara pitäisi löytyä?

chipe

Lainaus käyttäjältä: tp.teppet - marraskuu 24, 2015, 21:27:13 ip
näin ihan vasta aloittelevan ehdotuksena aji fantasy, trepadeira werner ja fatalii. ainakin itseä kiinnostivat näin alussa jo edellä mainittujen lisäksi, ja vaikuttavat kohtuu helpoilta kasvattaa ja eroavat mukavasti monesta muusta.


Noista Fatalii oli itsellänikin mielessä. Werneriä en ole vielä päässyt kypsänä maistamaan kun mokoma oli niin hidas että piti ottaa sisälle raakileitaan kypsyttelemään, jos tuo sen joskus vaivautuu tekemään eikä vain nuupahda.

Fantasyyn suhtaudun hiukka kriittisemmin siksi että tuo on varsin tuore lajike (onko edes täysin stabiili?) ja yhden yrityksen "patentoima". Minkäänmuotoiset patentit on harvoin kenenkään muun kuin myyjän etu. Ja kun tämä idea lähti risteytyskeskusteluista liikkeellekin, niin ainakin sellaisia ajatellen "patentoidut" lajikkeet ei ole niin mielekkäitä.

ChiliTard

Lista helpoista kasvatettavista ja meinaatte änkeä sinne chinensejä ja pubeja? Itellä lista olis kyllä täynnä pelkkiä baccoja ja annuumeja..

chipe

Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 28, 2015, 23:23:04 ip
Lista helpoista kasvatettavista ja meinaatte änkeä sinne chinensejä ja pubeja? Itellä lista olis kyllä täynnä pelkkiä baccoja ja annuumeja..


Itse ajattelin listan koostuvan paremminkin mahdollisimman originaaleista (kuten nuo peruslajikkeet, vanhat perinnelajit jne.) ja toisistaan selkeästi eroavista lajikkeista. Eli että tuolta ei löytyisi kahta sellaista joita on vaikea erottaa toisistaan. Eli siis tuon peruslajikelistan jonkunmoinen laajennus.

Mutta mitä helppouteen muuten tulee niin väittäisin ettei chinenset ole sen vaikeampia kuin baccat tai annuumit, ja joissain suhteissa ovat jopa selvästi helpompia (esim. tukevan runkonsa vuoksi ja yleensäkin ovat olleet aika tasavarmoja kasvamaan siinä missä jotkut annuumit on jääneet kääpiöiksi). Erityisesti tänä vuonna kun ilmat oli mitä oli niin chinenset pärjäsi itselläni kaikkein parhaiten.

ChiliTard

Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 28, 2015, 23:54:05 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 28, 2015, 23:23:04 ip
Lista helpoista kasvatettavista ja meinaatte änkeä sinne chinensejä ja pubeja? Itellä lista olis kyllä täynnä pelkkiä baccoja ja annuumeja..


Itse ajattelin listan koostuvan paremminkin mahdollisimman originaaleista (kuten nuo peruslajikkeet, vanhat perinnelajit jne.) ja toisistaan selkeästi eroavista lajikkeista. Eli että tuolta ei löytyisi kahta sellaista joita on vaikea erottaa toisistaan. Eli siis tuon peruslajikelistan jonkunmoinen laajennus.

Mutta mitä helppouteen muuten tulee niin väittäisin ettei chinenset ole sen vaikeampia kuin baccat tai annuumit, ja joissain suhteissa ovat jopa selvästi helpompia (esim. tukevan runkonsa vuoksi ja yleensäkin ovat olleet aika tasavarmoja kasvamaan siinä missä jotkut annuumit on jääneet kääpiöiksi). Erityisesti tänä vuonna kun ilmat oli mitä oli niin chinenset pärjäsi itselläni kaikkein parhaiten.


Jees joo tosiaan itellä tais tarkotus mennä hetkittäin ohi ajatuselimen, mutta en kyllä suostu uskomaan että chinenset on kenenkään mielestä helppoja kasvatettavia suomessa ilman huomattavaa keinovaloa. Mutta ei tarkoituksenani ole alkaa väittelemään, ja muutenkin heti taisin osata aiheesta eksyä.

chipe

Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 00:01:05 ap
Jees joo tosiaan itellä tais tarkotus mennä hetkittäin ohi ajatuselimen, mutta en kyllä suostu uskomaan että chinenset on kenenkään mielestä helppoja kasvatettavia suomessa ilman huomattavaa keinovaloa.


Tuskin mikään lajike täällä pärjää ilman keinovaloja (esikasvatusvaiheessa tai talven yli). Chinenset voi keskimäärin vaatia lämpöä ja valoa enemmän jotta podit jää alunperin kiinni ja pidemmän esikasvatusajan, mutta väittäisin että muutoin nuo ei ole sen vaativampia.

Omaa kokemusta nyt ei ole kuin parilta vuodelta vasta, mutta kuitenkin useammasta kymmenestä lajikkeesta per laji. Olen esikasvatellut kaikki samojen loistarien avulla ja samassa kasvihuoneessa. Chinensejen kanssa elämä on ollut kaikkein helpointa, ja niitä on kuukahtanut tai jäänyt sadoitta muita vähemmän. Tänäkin vuonna surkeiden säiden jälkeen habanero-osastoa tuli reilusti yli tarpeen, siinä missä monista annuumeista ja baccoista jäi maistiaiset vähiin tai kokonaan saamatta. Chinensejä ei ole tarvinnut pahemmin tukea vahvojen runkojensa vuoksi, kasvu on ollut aika tasavahvaa, nuo kestivät keltiäisten hyökkäyksetkin muita paremmin, ja syksyllä annuumit on yleensä olleet ensimmäisiä homeen uhreja. Loppusyksyn annoin kasvien olla minimilämmityksillä niin että lämmöt oli välillä parissa asteessa, ja silti chinenset pärjäsi ihan yhtä hyvin kuin muutkin. Noin ylipäänsä uskoisin että chinenset ovat vaatineet kaikkein vähiten aikaani ja työtä pärjätäkseen ja siksi henk. koht. pidän niitä kaikkein helpoimpina tapauksina.

ChiliTard

Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 29, 2015, 00:45:46 ap
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 00:01:05 ap
Jees joo tosiaan itellä tais tarkotus mennä hetkittäin ohi ajatuselimen, mutta en kyllä suostu uskomaan että chinenset on kenenkään mielestä helppoja kasvatettavia suomessa ilman huomattavaa keinovaloa.


Tuskin mikään lajike täällä pärjää ilman keinovaloja (esikasvatusvaiheessa tai talven yli). Chinenset voi keskimäärin vaatia lämpöä ja valoa enemmän jotta podit jää alunperin kiinni ja pidemmän esikasvatusajan, mutta väittäisin että muutoin nuo ei ole sen vaativampia.

Omaa kokemusta nyt ei ole kuin parilta vuodelta vasta, mutta kuitenkin useammasta kymmenestä lajikkeesta per laji. Olen esikasvatellut kaikki samojen loistarien avulla ja samassa kasvihuoneessa. Chinensejen kanssa elämä on ollut kaikkein helpointa, ja niitä on kuukahtanut tai jäänyt sadoitta muita vähemmän. Tänäkin vuonna surkeiden säiden jälkeen habanero-osastoa tuli reilusti yli tarpeen, siinä missä monista annuumeista ja baccoista jäi maistiaiset vähiin tai kokonaan saamatta. Chinensejä ei ole tarvinnut pahemmin tukea vahvojen runkojensa vuoksi, kasvu on ollut aika tasavahvaa, nuo kestivät keltiäisten hyökkäyksetkin muita paremmin, ja syksyllä annuumit on yleensä olleet ensimmäisiä homeen uhreja. Loppusyksyn annoin kasvien olla minimilämmityksillä niin että lämmöt oli välillä parissa asteessa, ja silti chinenset pärjäsi ihan yhtä hyvin kuin muutkin. Noin ylipäänsä uskoisin että chinenset ovat vaatineet kaikkein vähiten aikaani ja työtä pärjätäkseen ja siksi henk. koht. pidän niitä kaikkein helpoimpina tapauksina.


En itekkään oo kasvatellu kun muutamat vuodet, mutta noi sun ongelmat viittaa kyllä kasvatusolosuhteiden yliampumiseen mikä varmaan voi sopiakkin chinenseille - mutta jos ajatellaan ihan normi-alottelevaa kasvattajaa niin chinenset ei tee suurimmassa osassa suomea ees keskikesän paahteessa juurikaan satoa, jos verrataan ympäri vuoden satoa tekeviin baccoihin ja annuumeihin - jotka ei tarvii juuri mitään lisävaloa ees talvella. Lisäks chinenset vaatii ihan erilaisia ruukkutilavuuksia mikä on aika raju juttu kerrostalossa kasvattaville. Lisäks alottelijat/normikasvattajat ei yleensä kasvata vedessä, ei ainakaan kukaan ketä tunnen tän foorumin vakionaamojen ulkopuolelta.

Mitä yritän sanoa on, että sun lämmitetty ja valaistu kasvari ei oo ehkä se paikka, missä normikasvattaja kasvejaan kasvattaa.
Mä oon niin kyllästyny jengin myyntipuheisiin mitä kaikki toistaa ku robotit täällä ku ei tahdo erottuu porukasta, jos Fatalii sanoo siemenmyymälässään, että Moruga scorppari on kasvatusvaikeudessa asteikolla 1-5 täys 1 - niin ei se vaan vittu ole. Mikä Fataliin mielestä on 5? Niin aivan, ei mikään - koska se ei myy ja se on huonoa bisnestä. Fataliilla ei taida olla myynnissä mitään yli 2 vaikeustason lajikkeita..

Useimmat chinensethän kyllä voi hyvin ja satoaa kunhan lämmöt on 30 ja risat jatkuvasti ja valoja on suomen kesän aurinko plus parin sadan watin eestä lisävaloa - olosuhteet joita lähes ykskään alottelija ei pysty tarjoomaan.

Se voi olla et nyt sohasen muurahaispesään ilman oikeutta siihen, mut vitut siitä.

chipe

Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 01:31:30 ap
En itekkään oo kasvatellu kun muutamat vuodet, mutta noi sun ongelmat viittaa kyllä kasvatusolosuhteiden yliampumiseen mikä varmaan voi sopiakkin chinenseille - mutta jos ajatellaan ihan normi-alottelevaa kasvattajaa niin chinenset ei tee suurimmassa osassa suomea ees keskikesän paahteessa juurikaan satoa, jos verrataan ympäri vuoden satoa tekeviin baccoihin ja annuumeihin - jotka ei tarvii juuri mitään lisävaloa ees talvella. Lisäks chinenset vaatii ihan erilaisia ruukkutilavuuksia mikä on aika raju juttu kerrostalossa kasvattaville. Lisäks alottelijat/normikasvattajat ei yleensä kasvata vedessä, ei ainakaan kukaan ketä tunnen tän foorumin vakionaamojen ulkopuolelta.

Mitä yritän sanoa on, että sun lämmitetty ja valaistu kasvari ei oo ehkä se paikka, missä normikasvattaja kasvejaan kasvattaa.
Mä oon niin kyllästyny jengin myyntipuheisiin mitä kaikki toistaa ku robotit täällä ku ei tahdo erottuu porukasta, jos Fatalii sanoo siemenmyymälässään, että Moruga scorppari on kasvatusvaikeudessa asteikolla 1-5 täys 1 - niin ei se vaan vittu ole. Mikä Fataliin mielestä on 5? Niin aivan, ei mikään - koska se ei myy ja se on huonoa bisnestä. Fataliilla ei taida olla myynnissä mitään yli 2 vaikeustason lajikkeita..

Useimmat chinensethän kyllä voi hyvin ja satoaa kunhan lämmöt on 30 ja risat jatkuvasti ja valoja on suomen kesän aurinko plus parin sadan watin eestä lisävaloa - olosuhteet joita lähes ykskään alottelija ei pysty tarjoomaan.


Kasvattelen omiani pelkästään mullassa/turpeessa ja itse asiassa kahdessa kasvarissa joista ainoastaan toisessa on lämmitys, ja sekin auton sisätilan lämppäri, joka oli käytössä vain syksyllä silloin kun oli pakko, eli jos lämpö uhkasi mennä pakkaselle, enimmäkseen öisin siis. Keinovaloa kasvareissa ei ollut kummassakaan lainkaan. Ruukkutilavuuksiin kyllä on ratkaisu eli kasvavat suoraan kasvarissa multapohjalla ilman ruukkuja eli siinä mielessä varmaan sisäkasvattelussa omat ongelmansa. Esikasvatuksessa kuitenkin on vastaavat (pienet) ruukut käytössä ja kunkin normiloistarin vastuulla kymmeniä taimia. Kasvarissakin joutuvat elelemään liian lähellä toisiaan.

Voi olla että keskimäärin chinenseistä saa grammoissa vähemmän satoa mutta en olisi siitäkään niin varma, ja samalla osa helppoutta on siinä että niitä grammoja ei paljoa tarvita jotta ainakin kapsaisiinia saa riittävästi  ;D. Tänä vuonna nuo kyllä kesti grammoissakin vertailun muihin ja esim. siinä missä Scotch Bonnet ja Pink Haba teki oksat täyteen podeja, niin metrin päässä Aji Cristal (bacca) sai hikisesti aikaan muutaman, Alma (annuum) kaksi joista toinen mätäni ennen kypsymistä, ja Trepadeira Wernerin (bacca) jouduin kaivamaan sisälle kypsyttelemään kun se ei saanut kypsytettyä hedelmääkään koko kesän aikana. Pari supertulista chinenseäkin jäi kyllä hedelmittä.

Mutta tosiaan moni asia varmaan voi keikauttaa tilanteen eri lajien eduksi, mutta omissa (ei mitenkään hifistely-)olosuhteissani omilla kokemuksillani chinenset on tosiaan olleet keskimäärin vaivattomimpia.

ChiliTard

Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 29, 2015, 01:52:59 ap
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 01:31:30 ap
En itekkään oo kasvatellu kun muutamat vuodet, mutta noi sun ongelmat viittaa kyllä kasvatusolosuhteiden yliampumiseen mikä varmaan voi sopiakkin chinenseille - mutta jos ajatellaan ihan normi-alottelevaa kasvattajaa niin chinenset ei tee suurimmassa osassa suomea ees keskikesän paahteessa juurikaan satoa, jos verrataan ympäri vuoden satoa tekeviin baccoihin ja annuumeihin - jotka ei tarvii juuri mitään lisävaloa ees talvella. Lisäks chinenset vaatii ihan erilaisia ruukkutilavuuksia mikä on aika raju juttu kerrostalossa kasvattaville. Lisäks alottelijat/normikasvattajat ei yleensä kasvata vedessä, ei ainakaan kukaan ketä tunnen tän foorumin vakionaamojen ulkopuolelta.

Mitä yritän sanoa on, että sun lämmitetty ja valaistu kasvari ei oo ehkä se paikka, missä normikasvattaja kasvejaan kasvattaa.
Mä oon niin kyllästyny jengin myyntipuheisiin mitä kaikki toistaa ku robotit täällä ku ei tahdo erottuu porukasta, jos Fatalii sanoo siemenmyymälässään, että Moruga scorppari on kasvatusvaikeudessa asteikolla 1-5 täys 1 - niin ei se vaan vittu ole. Mikä Fataliin mielestä on 5? Niin aivan, ei mikään - koska se ei myy ja se on huonoa bisnestä. Fataliilla ei taida olla myynnissä mitään yli 2 vaikeustason lajikkeita..

Useimmat chinensethän kyllä voi hyvin ja satoaa kunhan lämmöt on 30 ja risat jatkuvasti ja valoja on suomen kesän aurinko plus parin sadan watin eestä lisävaloa - olosuhteet joita lähes ykskään alottelija ei pysty tarjoomaan.


Kasvattelen omiani pelkästään mullassa/turpeessa ja itse asiassa kahdessa kasvarissa joista ainoastaan toisessa on lämmitys, ja sekin auton sisätilan lämppäri, joka oli käytössä vain syksyllä silloin kun oli pakko, eli jos lämpö uhkasi mennä pakkaselle, enimmäkseen öisin siis. Keinovaloa kasvareissa ei ollut kummassakaan lainkaan. Ruukkutilavuuksiin kyllä on ratkaisu eli kasvavat suoraan kasvarissa multapohjalla ilman ruukkuja eli siinä mielessä varmaan sisäkasvattelussa omat ongelmansa. Esikasvatuksessa kuitenkin on vastaavat (pienet) ruukut käytössä ja kunkin normiloistarin vastuulla kymmeniä taimia. Kasvarissakin joutuvat elelemään liian lähellä toisiaan.

Voi olla että keskimäärin chinenseistä saa grammoissa vähemmän satoa mutta en olisi siitäkään niin varma, ja samalla osa helppoutta on siinä että niitä grammoja ei paljoa tarvita jotta ainakin kapsaisiinia saa riittävästi  ;D. Tänä vuonna nuo kyllä kesti grammoissakin vertailun muihin ja esim. siinä missä Scotch Bonnet ja Pink Haba teki oksat täyteen podeja, niin metrin päässä Aji Cristal (bacca) sai hikisesti aikaan muutaman, Alma (annuum) kaksi joista toinen mätäni ennen kypsymistä, ja Trepadeira Wernerin (bacca) jouduin kaivamaan sisälle kypsyttelemään kun se ei saanut kypsytettyä hedelmääkään koko kesän aikana. Pari supertulista chinenseäkin jäi kyllä hedelmittä.

Mutta tosiaan moni asia varmaan voi keikauttaa tilanteen eri lajien eduksi, mutta omissa (ei mitenkään hifistely-)olosuhteissani omilla kokemuksillani chinenset on tosiaan olleet keskimäärin vaivattomimpia.


Älä käsitä väärin et sun kanssa väittelisin vaikka tällai hieman väittelenkin, ennemmin mua häiritsee koko yhteisö joka on jotenkin mielestäni irti todellisuudesta.

Kasvihuone on olosuhteiltaan melkosen erilainen paikka, kuin ne missä ihmiset yleensä kasvattaa rehujaan. Useimmat kuitenkin kasvattaa parvekkeilla, ikkunalaudoilla tai jopa ihan ulkosalla. Kasvihuoneen rakentaminen ei ole mitenkään järkevä vaatimus kasvattamisharrastuksen aloittamiseen, kuitenkin aika harvalla on edes pihaa käytössään - kaikilla ei edes parveketta. Ja täs ollaan siinä et mitä voi alottelijoille suositella, suomen kesässä ei vaan chinenset tunnu tekevän satoa auringon voimalla - joten onko mitään järkeä niitä suositella kasvatettavaks jos lopputuloksena on pikkunen säälittävä risu joka ei ees kuki.

Itellä on useita irl kasvattajakavereita joilla kellään oo kasvihuonetta, mut jokanen tahtoo kasvattaa habaneroa vaikka kuinka sanon et ei se tee satoa ilman vitun natikkaa ja sit onki huumekytät riesana. Mun mielestä pitäs olla ihan rehellinen, et mikään chinense ei tee satoa missään anttilasta kolmelkympil ostetussa kasvatusyhdistelmässä - vaikka siinä kuinka olisi sininen ledi ja käyttöohjeet. Mut pistäppä siihen lemon droppi niin johan rupee podia tulemaan huomaamatta.

Mä siis en yritä sanoa et sä oot väärässä, vaan yritän sanoa et suurin osa ihmisistä ei omista kasvihuonetta tai ees pihaa - vaan yhen 20 wattisen eslin ja 2,5 litrasen amppeliruukun.

Trioniska

marraskuu 29, 2015, 08:30:16 ap #13 Viimeisin muokkaus: marraskuu 29, 2015, 08:36:52 ap käyttäjältä Trioniska
Ihan pakko osallistua keskusteluun omalla Jigsawlla...

LainausUseimmat chinensethän kyllä voi hyvin ja satoaa kunhan lämmöt on 30 ja risat jatkuvasti ja valoja on suomen kesän aurinko plus parin sadan watin eestä lisävaloa - olosuhteet joita lähes ykskään alottelija ei pysty tarjoomaan.

Se voi olla et nyt sohasen muurahaispesään ilman oikeutta siihen, mut vitut siitä.




Ok myönnän että taustavalaisuna oli tuo 103w työmaavalo mutta pääosin apu tuli kahdella ikean tertial valaisimella missä 2*30W bilteman polttimo ja ruukku oli varsin naurettava 6l? kantikas muoviruukku. Mainoskuviin minäkään en ole päässyt mutta kyllä ne saa satoamaan. Toki jos ostaa sen 80€ maksavan 2*55W loisteputken niin... Eli kotikonsteinkin pääsee ikkunalla tositoimiin chinensejen kanssa, mutta huippusatoihin vaaditaan jo ihan muuta mitä vielä itsekin haikailen. Nuo Tertial lamput antavat kummasti lisäpuhtia lisälämpönsä ja valonsa ansiosta aloittelijalle sekä hintakin menee noin kolmessakympissä kahdelle valaisimelle. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60370183/ + 30 (115)W 1898lumen 4000K E27 3,99 €  Nämä siis 2. kasvatuskauden tuloksina.

http://chilimuistio.blogspot.fi/2015/06/fidalgo-roxa-chinense.html

Tuo kasvi oli airamin kasvilamppu härpäkkeen alla Ikean 12W 5500K polttimolla, lannotus ketarallaan (unohtui alun jälkeen lannoittaa) jne.


Mutta sitten iha vakio ketjuun eli asiaan mitä silmälläpitäen ketju avattu...

voisi olla kaksi osiota missä ensimmäisessä olisi suositellut n. 5 ensimmäistä lajia ja erikseen esiteltynä selkeästi erilaisia chilejä x määrä että alkuun pääsisi vain vilkaisemalla ja sitten tutustua lisää kun 5 kovan kärki käyty lävitse... Habanero st. Barts, Aji Cristal, Lemon Drop, Bolivian Rainbow, punainen rocoto pienellä huomioilla...

Lisänä voisi olla lajikkeesta linkki nimen jälkeen keskustelualueella olevaan arvosteluun läpikäyntiin tai ehkäpä jopa chiliwikiin?
Erikseen mainittaviin

Quintisho, Rocoto Riesen Gelb, Rocoto Riesen, Rocoto Peru Cusco, CGN21500 (vaikka en vielä olekaan maistellut)
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

ottulo

marraskuu 29, 2015, 11:30:45 ap #14 Viimeisin muokkaus: marraskuu 29, 2015, 11:33:07 ap käyttäjältä ottulo
Tuuhein mun kasvattama puska 5+ kasvatusvuoden aikana on ollut Naga Morich, joka kasvoi kerrostalokämpässä keväällä, valaisuna 15 W Megamanin kasvatuslamppu ja/tai 20 W työpöytäloisteputki. Kun ulkona alkoi olla lämpöä 10+ °C vein parvekkeelle, missä ei ollut mitään lisävaloa. Lasia oli vain kaiteen alapuolella, joten päivän mittaan siirtämällä sai pidettyä joko lasin takana UV-säteilyltä suojassa tai kokonaan suorassa auringossa. Podeja tuli (muistin mukaan) kymmenittäin tuskin 40 cm korkeasta puskasta, vaikka kissakin siitä verotti. Ja ruukun koko oli 20 cm.

Kuva 2010 heinäkuulta ko. Nagasta kumppaneineen:


Kannattaa pitää mielessä, että sadon saanti ei aina vaadi sitä, että puskalla on korkeutta pari metriä ja leveyttä saman verran. Pienempi puska pärjää vähemmällä valolla ja pienemmässä ruukussa ihan hyvin. Ei nämä mun sadot ja puskat ole valtavia, mutta se, ettei chinenseistä saisi mitenkään satoa ilman huomattavaa lisävalaistusta ja kasvaria, on täysin väärää tietoa ja turhaa pelottelua.

MiM

Täälläkin on saatu chinenseistä ja pubeista ihan kivasti purtavaa. Mullassa, sisällä ikkunan vieressä loisteputkien alla ja kesällä ulkona pihalla. Tulisten chinensien kanssa kannattaa myös huomioida riittoisuus. Jo muutama Naga tai Fatalii riittää aloittelevalle harrastajalle pitkään.

Palatakseni keskustelun alkuun, niin tässä mielestäni yritetään sekoittaa kahta eri asiaa.

- Aloittelijoille suositeltavat lajikkeet
ja
- Puhtaat/alkuperäiset/perus lajikkeet

Nämä kaksi eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Jo mainittu Aji Fantasy toimikoon hyvänä esimerkkinä. Viime aikoina kovaan suosion noussut Montufar voisi olla toinen. Suosittelisin sen mielelläni ensimmäiseksi Pubeksi, mutta ainakin tuota nimeä se on kantanut varsin lyhyen ajan, joten en tiedä voiko sitä ehdottaa peruslajikkeeksi.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Hornet

Lainaus käyttäjältä: MiM - marraskuu 29, 2015, 12:25:11 ip
Täälläkin on saatu chinenseistä ja pubeista ihan kivasti purtavaa. Mullassa, sisällä ikkunan vieressä loisteputkien alla ja kesällä ulkona pihalla. Tulisten chinensien kanssa kannattaa myös huomioida riittoisuus. Jo muutama Naga tai Fatalii riittää aloittelevalle harrastajalle pitkään.

Mulla ei chinenset ole olleet mitenkään satoisia, mutta ne eivät yleensä tarvitse tukea eikä leikkausta ja eli ovat helppohoitoisempia. Fataliin vaikeusaste <> satoisuus, siellähän mainitaan erikseen onko lajike satoisa.

Lainaus käyttäjältä: MiM - marraskuu 29, 2015, 12:25:11 ip
Palatakseni keskustelun alkuun, niin tässä mielestäni yritetään sekoittaa kahta eri asiaa.

- Aloittelijoille suositeltavat lajikkeet
ja
- Puhtaat/alkuperäiset/perus lajikkeet

Nämä kaksi eivät välttämättä kulje käsi kädessä.


Täysin samaa mieltä, nämä ovat kaksi (jopa täysin) eri asiaa.

chipe

marraskuu 29, 2015, 13:56:49 ip #17 Viimeisin muokkaus: marraskuu 29, 2015, 13:59:44 ip käyttäjältä chipe
Lainaus käyttäjältä: MiM - marraskuu 29, 2015, 12:25:11 ip
Palatakseni keskustelun alkuun, niin tässä mielestäni yritetään sekoittaa kahta eri asiaa.

- Aloittelijoille suositeltavat lajikkeet
ja
- Puhtaat/alkuperäiset/perus lajikkeet

Nämä kaksi eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Jo mainittu Aji Fantasy toimikoon hyvänä esimerkkinä. Viime aikoina kovaan suosion noussut Montufar voisi olla toinen. Suosittelisin sen mielelläni ensimmäiseksi Pubeksi, mutta ainakin tuota nimeä se on kantanut varsin lyhyen ajan, joten en tiedä voiko sitä ehdottaa peruslajikkeeksi.


Juurikin näin eli kahta erilaista listaahan tässä nyt selvästi mietitään. Oma ehdotukseni lähti liikkeelle jonkunmoisesta turhautumisesta siihen minkälaiseksi sopaksi nykyinen lajikekirjo on muodostunut ristiriitaisine, moninkertaisine lajikenimineen jne. Seurauksena itse kullakin on vaikeuksia hahmottaa monista eri nimillä kulkevista lajikkeista ovatko ne todellisuudessa eri lajikkeita lainkaan ja toisaalta samalla nimellä kulkee aivan erinäköisiä lajikkeita. Sitten on vielä epävakaat lajikkeet (esim. Rocato, Aji Finlandia) joista tulee mitä sattuu, samoinkuin F1-hybridit, joiden ei ole kerrottu olevan sellaisia.

Oma juttunsa ovat risteytyskokeilut, joille jollain lailla originaalit tai vakiintuneet lajikkeet olisivat luultavasti hedelmällisempi lähtökohta (kuten moni risteytyksiä harkitseva onkin todennut) kuin jotkut valmiit tuoreet risteytykset. Kuten Chilivaari totesi tuolla alussa linkitetyssä ketjussa, ehkä emme kuitenkaan tarvitse niin paljoa toisiaan muistuttavia uusia lajikkeita. Tuoreiden lajikkeiden käyttöön voi liittyä myös sellaisia käyttörajoituksia ("patentit"), jotka tekisivät onnistuneenkin kokeilun tuloksista käyttökelvottomia laajemmassa mittakaavassa.

Noista syistä itse aloin kaipaamaan käytännössä laajennettua listaa Aji Infernon peruslajikelistasta. Eli sanotaanko vähintään jo eläkeikään ehtineitä lajikkeita, joissa on sitä jotain erityistä. Ja jotka yhteen koottunakin muodostaisivat listan, jonka kaikki lajikkeet olisi helppo erottaa toisistaan (kasvin/hedelmän ulkonäön, maun tms. perusteella mutta selvästi kuitenkin). Omalta osaltani en siis pitäisi kasvatuksen helppoutta, saatavuutta tai satoisuutta ainakaan kovin oleellisina kriteereinä, jotka tietysti olisivat kovasti oleellisia tuolle "toiselle" listalle, eli aloittelijoille juurikin noista syistä suositeltaville. Ja vaikka nyt makua pidänkin hyvin oleellisena, niin mielestäni tuolle listalle voisi kuitenkin ottaa esim. Bolivian Rainbowin, joka on käsittääkseni vähintään satoja vuosia viljelty perinnelaji, ja samalla ulkonäkönsä vuoksi ihan omanlaisensa ja samalla hyvin yleisesti tunnettu ja kasvatettu.

Noin muodostettu lista olisi siis jotakuinkin sellainen, että nämä kun olet kasvattanut, niin olet saanut varsin hyvän kuvan chilien lajikekirjosta ja vieläpä sellaisten lajikkeiden kautta joilla on pitkä historia takanaan. Sen jälkeen hahmottaisi myös paremmin mistä ne kaikki tuhannet muut kaupalliset lajikkeet ovat peräisin :). Noista syistä pyrin itse kasvattelemaan tuollaisia lajikkeita mahdollisuuksien mukaan.

Lisäyksenä vielä että jos tuollaiselle listalle pyrittäisiin lisäämään jonkunmoinen tieto lajikkeiden alkuperästä ja historiasta niin ehkä samalla oppisimme jotain ihan mielenkiintoista kasveista joiden kanssa aikamme käytämme :).

Chilivaari

marraskuu 29, 2015, 16:05:58 ip #18 Viimeisin muokkaus: marraskuu 29, 2015, 16:07:42 ip käyttäjältä Chilivaari
Molempiin sarjoihin voisin suositella Habaneroa.
Hyötykasviyhdistykseltä aikoinaan hankkimani luomusiemen on toiminut aloittelijavuosinanikin ja kasvaa edelleen. Keskimäärin pienehköksi tuuheaksi puuksi kasvava chinense on kypsynyt eteläikkunalla ja lampun allakin. Toisena vuotenaan tuo alkoi amppelissa roikuttaa oksiaan. Oranssi Habanero tai Sudden Death lienevät hyvin lähellä tätä.
http://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/siemenet/vihannekset/paprika/
http://chiliwiki.fi/index.php?title=Habanero

Rocoto Montufar on vanha ja alkuperäinen lajike Ecuadorista, tosin aikaisemmin koodilla PI 585273 siemenpankkiin kerätty. Nimi ei rocotoa pahenna, on vain helpompi käsitellä tekstissä. Suosittelen tätäkin.
http://chiliwiki.fi/index.php?title=Rocoto_Montufar

Jame

Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 24, 2015, 23:36:00 ip
Lainaus käyttäjältä: tp.teppet - marraskuu 24, 2015, 21:27:13 ip
näin ihan vasta aloittelevan ehdotuksena aji fantasy, trepadeira werner ja fatalii. ainakin itseä kiinnostivat näin alussa jo edellä mainittujen lisäksi, ja vaikuttavat kohtuu helpoilta kasvattaa ja eroavat mukavasti monesta muusta.


Noista Fatalii oli itsellänikin mielessä. Werneriä en ole vielä päässyt kypsänä maistamaan kun mokoma oli niin hidas että piti ottaa sisälle raakileitaan kypsyttelemään, jos tuo sen joskus vaivautuu tekemään eikä vain nuupahda.


Fataliille ääni täältäkin. Äsken maistoin ensimmäisen kypsän Wernerin, enkä sitä nyt niin kauhean ihmeellisenä pitänyt. Poltetta on jonkun verran, mutta muuten se oli mielestäni monen muun Baccan tapaan "parfyymichili".
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.