maaliskuu 29, 2024, 07:23:33 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chili-artikkeli bongattu

Aloittaja snu, joulukuu 15, 2007, 12:37:49 ip

« edellinen - seuraava »

tp.teppet

Lainaus käyttäjältä: Tiina Parkkila - lokakuu 29, 2016, 02:21:57 ap
Mihin tuo maidon "poltetta helpottava" vaikutus perustuu? Näin naisen logiikalla funtsittuna vois kuvitella,  että joku toinen  rasva olis tehokkaampi "laimentaja" kapsaisiinille, verrattaessa maitoon jossa ei juurikan rasvaa tänäpäivänä ole.  Esmes  oikea maistuva meijeri  voi  tai hedelmäinen ruoholle maistuva oliiviöljy vois olla paljon tehokkaampi poltteen  poistaja..?   :) 

Tosin öljyn juonti ei liene kovin mielyttävä kokemus ja tuliseen chiliin  yhdistettynä saattaa puklautella. ;)  Mutta jo   vaikkapa 38% kuohukerma on jo ihan  miellyttävää juoda sellasenaankin ja herkkua, kun  siihen sulattaa mukaan tummaa suklaata. Myös maapähkinävoi    ja 10%  turkkilainen jogurtti on herkullista.

Eikö myös alkoholi ja nimenomaan  raaka viina olis tosi  tehokas poltteen miedontaja? Käsittääkseni öljy   liukenee  alkoholiin.  (Vaikka eihän julkisessa artikkelissa ehkä voi  ihmisiä "kehottaa juomaan viinaa"..varsinkin  kun keskiverto suomalainen sen  taidon taitaaa muutenkin kiitettävästi.)   ::) 

Oon huvikseni kattellu YouTubesta chili-haaste videoita ja hämmästyksekseni havainnut,  ettei (ainakaan tähän  mennessä) katsomistani videoissa ole  kukaan esmes suklaata tai voita syönyt, eikä sen enempää kermaa tai raakaa viinaa juonut poltteen miedontamiseksi.

Suurella osalla on jumalatoin maitotonkka ja/tai jäätelöä kamuna. Jäätelön  ymmärrän, koska siinä on yleensä noin  10% rasvaa ja koska se  kylmänä turruttaa tuntoaistia.     
Mutta; kun jätski sulaa suussa, niin se herkästi myös altistaa yrjölle. Sulanut jäätelö käyttäytyy (ainakin närästyksestä karsivän allekirjoittaneen) vatsassa hiukan  eri tavoin  kuin esmes kerma. Jäätelö "alkaa vaahdota" vatsassa aikas herkästi jos on syönyt jotain  tulista. Sen jälkeen se pyrkii ylös suuhun takasin; varsinkin jos  mahassa jo valmiiksi velloo  tulisen chilin takia.


Olikohan maidossa joku ainesosa mikä auttaa poltteeseen rasvan lisäksi. En enää muista mikä mutta muistan joskus lukeneeni jostakin. Ja placebo vaikutuskin auttaa toki. Ja viinanahan on vanhin voitehista tähänkin hätään mutta ei tosiaan yleensä artikkeleissa mainita. Itsellä yleensä joku jugurtti tms jos pakko saada helpoitusta. Purkkakin auttaa jostain syystä jonki verran. Harvemmin kyllä tulee tartuttua sammuttajiin kun pelkkä adrenaliinin saaminen verenkiertoon vaikka varjonyrkkeilemällä auttaa ihan riittävästi omaan hätään ja sitten voi nautiskella poltteesta.

Trioniska

isken vielä kaksi vakiota ennenkuin palataan takaisin odottelemaan seuraavaa bongausta ;)

Hunaja, siinä vain on jotain miksi neutralisoi kapsaisiinin vaikutusta...

Maapähkinävoi (nutella) rasvaisuus pähkinästä ja niin no makua on. Toki en ole itse kokeillut pähkinöitä syödä loiventavana, kun rasvaa ja suulle muuta tulkittavaa poltteen sekaan (pitää resptorit muullakin tavalla kiireisenä ettei keskity poltteeseen)
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Huru-ukko

Kun kapsasiinin polttava tunne voi aloittelijalle ja veteraanillekkin kestää liki puolikin tuntia, niin ehkä se maito on parempi vaihtoehto kuin suklaat tai maapähkinävoit yms. Koska koko poltteen ajan on nautittava jotain sen helpottamiseksi. Ei kaikkien, mutta niiden joilla ei ole resistanssia tarpeeksi.
Eikä kaikkea edes löydy tavisten kaapeista tai silloin kun tarve on suurin lieventämiseksi.

Jäätelöä olen itse nuoleskellut kun siihen on ollut tarvetta, tosin aika harvoin pistän suuhuni tulista tavaraa johon ei ole resistanssia.

En käytä maitoa raakana, Black Spieced;kin sopii vatsalle paremmin  ;).

sorrii

Maidon sisältämä kaseiini sitoo jotenskin kapsasiinia. Samoin sokeri tasoittaa poltetta. Rasva vain laimentaa kapsasiinia, joka on rasvaliukoinen aine.

Googlellahan näitä löytää  :) ;) :D ;D:
LainausJos suusi on "tulessa" syötyään habanero tai sen siemenet, juo lasillinen maitoa. Kaseiini maitotuotteissa poistaa kapsaisiini sen reseptoriin ihoon. Vastaavasti, jos kätesi tai suun polttaa koskettelusta habaneros, rauhoittaa sivuston joidenkin meijeri.
Käytä vain vettä tai suolaliuosta jos kapsaisiini tulee silmiin.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

-jumi-

Lainaus käyttäjältä: sorrii - lokakuu 29, 2016, 11:28:15 ap
Googlellahan näitä löytää  :) ;) :D ;D:
Lainaus
rauhoittaa sivuston joidenkin meijeri.



Kaseiini kummeski. Jatkuvasti vettä suussa pitämälläkin voi loiventaa, jos ei muuta ole saatavilla, mutta autas, kun nielaiset ja suu on taas tyhjä...

KP78


Wolfman

Sorrii mainitsi tuon kaseiinin, en tiedä ainesosan nimeä mutta tuo saattaa olla se. Maidon kohdalla kyse ei ole pelkästään kapsaisiinin liuottamisesta pois vaan sen vaikutuksen lieventämisestä ja nimenomaan niinkauan kun sitä maitotuotetta on suussa. Polte palaa kun nielaiset suun tyhjäksi eli nopea juominen tai esim. jugurtin syöminen ei ole paras tapa vaan pikkuhiljaa juominen / syöminen niin että suussa on kokoajan tavaraa. Ainakin jugurtin kanssa sen vaikutus vähenee suussa jonkinajan kuluttua (ilmeisesti sylki tms. vaikuttaa ?) jolloin vanhan satsin nielaisu ja samantien uusi tilalle -> pikkupurkillisesta riittää apua aika pitkäksiaikaa.

Niin ja se alkomaholi, chilin polte ja vähän vahvempaa alkoholia suuhun = usein mielenkiintoinen kokemus  ::) Tosin menee nopeasti ohi ja se chilin poltekin vähenee mutta melkein silti suosittelen maitotuotteita  ;)

Niin ja jos poltteen aiheuttaja on rasvainen chiliruoka niin enimmät rasvat lähtevät suusta aikahyvin vaalealla leivällä, leipä toimii vähänkuin pesusieni. Nimenomaan silloin kun suussa tuntuu rasvainen tuntu eli sitä rasvaa on reilusti, kapsaisiinin kuin on ruuanlaitossa liuennut suureltaosin siihen rasvaan.

PP

En jaksa suomentaa. Tuo on Amerikan kemian seuran sivuilta.

LainausDrinking milk or eating ice cream is the preferred solution because milk and ice cream contain molecules that are nonpolar, called casein. Casein molecules attract capsaicin molecules. They surround the capsaicin molecules and wash them away, in the same way that soap washes away grease.

Whili

Manuela Boscolla hienot CHILIKORVAKORUT eilen puoliseiska ohjelmassa  :thumbup:

Trioniska

Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Jame

Ei nyt varsinainen chili-artikkeli mutta chilit mainittu kuiteskin. Ja keravalainen "satunnainen pössäyttelijä"  ::)

"Mies myönsi olevansa satunnainen pössäyttelijä. Huumeiden kotikasvatuksen ja myynnin hän kiisti jyrkästi. Kotikasvatukseen soveltuvia välineitä hän väitti käyttäneensä chilin purkkiviljelyyn."

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/459508-pojanpoika-meni-palvelutaloon-ladatun-haulikon-kanssa-isovanhemmat-pyysivat
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

sorrii

LainausEi nyt varsinainen chili-artikkeli mutta ...


Kyllähän tämä hyvin henkii chilipäiden sielunelämää ...  ::)
[muutaman räntäkesän ja ötökkäinvaasion jälkeen voisin samaistua ...]
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Whili

Chili jälleen ykkösenä  >:D   "Näin saat litteän vatsan vuorokaudessa"

http://www.iltalehti.fi/terveys/201612012200034707_tr.shtml



sorrii

Jospa sen koiran kumminkin vaan marinoisi jollain ultra-tulisella kastikkeella. Pitää vaan totuttaa ensin itse koira chiliin ..  ;)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Whili


Aji Inferno


jussa

Tämä nyt ei varsinaisesti ole chili-artikkeli, vaan youtubevideo eräästä "kasvihuoneesta". En tiedä miksi tuota sanoisi, mutta kyseessä on siis omavaraistuotantokokeilu mars-lentoja varten.

https://youtu.be/l3EPwIphnTI

Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

NPhoBiaz

Poppamies Marko Suksi oli tänään aamulla haastattelussa Fun Tampereella, aiheena mm. Chilifest.

Chilivaari

Kuka näitä kirjoittelee?

Puutarha-netissä on viime aikoina julkaistu useitakin chilinkasvatukseen liittyviä juttuja, joista kattava kasvatteluohje tuossa:
https://puutarha.net/artikkelit/8878/chilin_kasvatus.htm?utm_source=VL8/17OTSvp4&utm_medium=Email&utm_campaign=VL

Outoa minusta on, että kirjoittajaa ei ole mainittu. Chiliyhdistys on mainittu tietolähteenä.
Ihan asiallinen juttuhan tämä on ja hienoa, että kasvatustieto leviää.

Idätyslautastani on viimein tullut "salonkikelpoinen", kun siitä julkaistaan juttuja netissä ja lehdissäkin. Tällä kertaa ei enää mainittu idean alkuperää. https://puutarha.net/artikkelit/10140/idata_helposti.htm
Viime ja edelliskeväänä siellä vielä oli linkki blogiini. Vaan mitäpä valittamaan, tieto ja chilien kasvatus leviää ja julkista tietoahan blogini on kuten Chiliyhdistyksen sivutkin, mistä myös löytyy kasvatusohjeet.
http://www.chiliyhdistys.fi/fi/vinkkeja-kevaiseen-taimikasvatukseen-osa-1/