250W monimetalli (MH) korvaamaan 85W dual ESL?

Aloittaja kasvatellaanvaan, syyskuu 20, 2016, 10:55:46 ap

« edellinen - seuraava »

kasvatellaanvaan

Terve!

Olen tosiaan ihan noviisi tässä chilinkasvatushommassa, jotain satunnaista vuosien varrella ihan auringonvalossa...

Nyt olen kuitenkin ihan tilannut siemenet ja ne onnistuneesti jo idättänytkin, ja talvi kun on tuloillaan niin hankin ihan kasvatusteltan vaatehuoneen perälle kun sopivasti satuin saamaan. Lannotuspuolen kuviot luulisin että on ihan ok hallinnassa, mutta tämä valaistus nyt lähinnä mietityttää...tällä hetkellä muutamalle chilille loistaa 85W dual-ESL, eli siinä on puolet lämmintä ja puolet kylmää valoa. Nyt kun olen tätä hommaa vähän täältä foorumilta lueskeskellut niin olen saanut käsityksen että chilit tykkäävät tästä kylmästä valosta siis alusta loppuun...??? Löytyis nimittäin 250W monimetalli (MH) + sille 250W virtalähde ja muut hileet, eli kysymykseni onkin vaihdanko kiireen vilkkaa tämän 250W monimetallin tämän ESL:n tilalle? Värilämmöksi kerrotaan 5000K. Eli olisiko tämä parempi (kasvuvaihe, joka siis nyt menossa, kukkia on kyllä jo ilmestynyt jonkin verran ja yksi :) hedelmä, ja sitten hedelmientuottovaihe) tällä samalla monimetallilla. Olisi tuolta saatavilla yhdeltä pilvenkasvatuskonkurssipesästä kyllä natikkakin, mutta tämä monimetalli olisi ehkä se oikea??  >:D

unenkuva

Minä vaihtaisin kyllä tuo MM-valon jo pelkästään tehon puolesta. Ja ei se natikkakaan olisi paha ostaa pois, jos kerran saatavilla

kasvatellaanvaan

syyskuu 20, 2016, 22:50:00 ip #2 Viimeisin muokkaus: syyskuu 20, 2016, 22:55:01 ip käyttäjältä kasvatellaanvaan
Jep. Huomenna virittelen tämän 250W monimetallin, toi natikka mikä olisi saatavilla on 400W, kuumittaa kuulemma jo aikaslailla, pitäis vissiin alkaa sitten jo hankkimaan vähän järeempää kalustoo tohon ilmanvaihtoon, ajattelin nyt tällä monimetallilla koittaa...nyt pidän vaan teltan ovea auki ja pöytätuulettimella ajattelin tuota ilmaa vähän liikutella. Keväällä olen kuitenkin rakentelemassa pienen kasvihuoneen parvekkeelle johon aurinko paistaa melkein aamusta iltaan tosi hyvin. Mutta kattelin tuossa myös että tähän virtalähteeseen sopiva 250W spna-poltin ei hirveitä maksaisi, mutta käsittääkseni tuo monimetalli on chilille parempi, värilämpö sen 5000K, natikallahan se on jotain 2000K paikkeilla. Loppukevennyksenä vielä että yksi chili on Moruga Scorpio, oli pakko laittaa yksi semmoinenkin, saas nähdä pystyykö sitä mihinkään ruokaan käyttämään :). Habaneroja on kahta lajia yhteensä 4, ja sitten 2 Narangaa...

unenkuva

syyskuu 21, 2016, 10:20:11 ap #3 Viimeisin muokkaus: syyskuu 21, 2016, 10:55:50 ap käyttäjältä unenkuva
Viisaammat korjatkoon, mutta natikka on paloturvallisempi. Pieni räjähdysvaara monimetalleissa on, etenkin kun polttimo vanhenee. Siksi niissä on vahvat suojalasit.
Natikka on oikein hyvä vaihtoehto, ja monet liputtaa natikan nimeen. Natikan polttimoita löytyy myös 4000K ja 6000K kun vähän kaivelee

EDIT: 4000K löysin, näin äkkiseltään, mutta en 6000K
EDIT2: komento takaisin. Se mistä katsoin niin polttimo oli SpNa kategoriassa, mutta olikin silti monimetalli :D

kasvatellaanvaan

Nonniin...monimetalli tosiaan nyt sitten loistanut sen kolmisen viikkoa, n 13-14 tuntia/vrk. Ainakin luulisin niin, kerran kotona ollessani kun lampun piti syttyä, virtalähteestä kuului murinaa mutta mitään ei tapahtunut :). Noh, sulaketaululta virrat poikki ja uutta tulta muutaman minuutin päästä niin kaikki ok. Chilit ovat kasvaneet jopa ihmeen kovaa vauhtia, joutunut niitä tukemaankin kun ei varret kestä :).

Ja tuo mitä unenkuva sanoikin tuosta että natikka on paloturvallisempi. Näinhän se on. Jos tommonen monimetalli "räjähtää", tiedä sitten minkälainen pamaus on, niin tuloksena on sulaa metallia joka saattaapi puuta yms. sytyttää, juurikin lampun vanhetessa. Mutta minulla on tilana tämä teltta, siinä on seinät ja pohja tämmöstä "alumiinia", niin en sen suhteen huolta kanna.

Mutta ihan hyvältä vaikuttaa.

Huru-ukko

Jos siinä ei ole suojalasia, niin sitä huolta kannattaa kantaa.
En ole tietysti nähnyt yhtään telttaa, mutta oletuksena luulen että se sisäpuoli on jotain alumiini? sekoitteista kalvoa, ja runko on sitten jotain kuitu pohjaista joka palaa iloisesti. Aika moni valmistaja puhuu kankaasta ja sisäpuolesta on maininta "valoa heijastavaa materiaalia", joka näyttää kyllä alumiinipinnoitteelta. Eri asia onko sitä.

Lisäksi on muistettava alumiinin erinomainen lämmönjohtokyky. Vaikka se ei palaisi, niin pistekuormana voi tulla sen verran kova lämpötila että kalvon toisella puolella oleva materiaali syttyy.

Hyviä unia  :).

PP

Ei hajoavasta, edes räjähtävästä, monimetallista sentään sulaa metallia lennä. Monisataa asteinen lasikaan ei tietenkään ole turvallista ja siksi suojalasi on käytännössä pakollinen monimetallilampussa.

kasvatellaanvaan

Morjenttes.

Kiitoksia kommenteista, kyselin Googleltakin vielä tätä monimetallin aiheuttamaa tulipaloriskiä. Hankin turvalasin, huonouninen kun olen muutenkin. Toivottavasti nyt ei tässä muutaman päivän sisään hajoaisi.

Vuorikaskas

lokakuu 16, 2016, 13:44:17 ip #8 Viimeisin muokkaus: lokakuu 16, 2016, 13:54:03 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lasi varmaan aina enemmän tai vähemmän suodattaa UV-aallonpituuksia.  (Vaihtelu laadun ja paksuuden mukaan.)

Tietyilla UV alueilla on nykyään todettu olevan tärkeitä tehtäviä kasvien hyvinvoinnille.  Ennenvanhaan UV-säteilyä pidettiin vain vahingollisena elämälle, mutta selväähän se on että kun päivänpaahteessa sitäkin on, ovat myös kasvit kehittyneet siinä ja muodostaneet suojaa sitä vastaan ja muutenkin tottuneet siihen evoluutiossa jopa  niin pitkälle, että se voi olla tärkeääkin.

Kuinka paljon näitä aallonpituuksia sitten erilaisissa keinovaloissa muodostuu, on yksi kysymys. Osaako joku täällä sanoa monimetallin UV-säteilyn tarkemman koostumuksen ja määrän?  Ja onkohan sekin kovin polttimon merkki- ja tyyppikohtaista?  Oletukseni on että UV:n määrä on tosi vähäistä verraten auringonvaloon, mutta juuri siksi se kenties voisi olla sitäkin tärkeämpää sisätarhassa.

Kuvassa Kanlux merkkinen (kun sain niin halvalla) 400W polttimo, jonka lasi on vähän pullistunut.  Ostin noita kaksi ja tämä on jo toinen niistä.  Ensimmäinen pullistui paljon mahtavammin ja silloin huokaisin helpotuksesta ettei se silti hajonnut. Heti sen bongatessani toki poistin käytöstä.  Totutuilla hyvämaineisilla merkeillä en ole vastaavaa tavannut. 



Noin teknilliseltä kannalta: Eikö tuo putki jo ole yhdenlainen suojalasi eli monimetallipolttimo toimisi ilmankin sitä (eli varsinainen polttimonputki näkyy sisällä) ?


Trioniska

lokakuu 16, 2016, 18:16:44 ip #9 Viimeisin muokkaus: lokakuu 16, 2016, 18:59:04 ip käyttäjältä Trioniska
Omaa mutua kirjoittelen,

Monimetallissa tulee UV säteilyä ihan kohtuullisen paljon eli siten varmasti luo paremman kokonaisuuden kasveille.

Putkesta sanoisin että varmistaa paineen ja lämmön putkilossa/ polttimolle sekä antaa hieman suojaa mahdolliselle poksahdukselle. Lisäksi monimetallin kohdalla antaa suojaa UV säteilyltä. Ilmeisesti jenkeissä on ainakin UV palovammoja saaneet valaisimesta missä tuo lamppu rikkoontunut mutta jatkanut paloaan. FDA tai vastaavan kirjoittelua kun selailin.

STUK kirjoitusta solarium käytössä olevista lampuista...
LainausMonimetallilamput ovat puolestaan kirkaskupuisia kaasupurkauslamppuja,
joiden purkausputkessa on elohopean lisäksi muidenkin metallien jodideja
(kuva 6.13c). Korkeassa lämpötilassa tapahtuvassa sähköpurkauksessa
höyrystyneet jodidit hajoavat ja viritystilaan jääneet metalliatomit emittoivat viritystilojen purkautuessa omaa tyypillistä säteilyään. UV-monimetallilamppuja käytetään lähinnä solariumeissa loisteputkilaitteiden
kasvotehostimina ja tällöinkin vain suodattimin varustettuna, koska tämä
lampputyyppi tuottaa myös polttavia UV-B- ja UV-C-säteitä. Suodattimet
poistavat lampun säteilystä kokonaan UV-C-säteilyn sekä liiallisen UV-B-
säteilyn.


LainausMonimetallilamput tuottavat voimakasta UV-C- ja UV-B-säteilyä verrattuna aurinkoon


https://www.stuk.fi/documents/12547/463578/ultravioletti-ja-lasersateily-kirja-luku-6.pdf/268f8f2b-52f6-4a47-97ed-6deb502b2a60
tuolla sivu 231 on muuten vertailuakin peräti auringon spektriin verraten

UV vertailu auringonpaisteen UV-indeksin tason 6 ja monimetallin 170 välillä (400W 50cm) taisi olla sivulla 236 mutta jatkona tuon sivun 231 vertailuille.

EDIT: toki saattoi olla jotain erilaista lamppua...
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Trioniska

IF myös ilmoittaa aika hyvin syyn miksi suojattu rakenne

https://www.if.fi/web/fi/sitecollectiondocuments/commercial/turvallisuus/20100631_monimetallilamppu_paloturvallisuus.pdf

Sekä enempi tutkittua tietoa lasisuojuksien UV blokkaamisesta http://www.aquarium-design.com/reef/uvlighting.html missä myös monimetallista oli oikeasti paljon tekstiä.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Vuorikaskas

lokakuu 16, 2016, 22:14:27 ip #11 Viimeisin muokkaus: lokakuu 16, 2016, 22:30:45 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Kiitos, tarpeellista perustietoakin oli linkeissä. 

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - lokakuu 16, 2016, 18:16:44 ip
UV vertailu auringonpaisteen UV-indeksin tason 6 ja monimetallin 170 välillä (400W 50cm) taisi olla sivulla 236 mutta jatkona tuon sivun 231 vertailuille.
EDIT: toki saattoi olla jotain erilaista lamppua...


Tulkitsin että erikoispolttimosta solariumiin oli kyse.  UV- indeksi ei  jaottele UV aluetta c, b ja a tyyppeihin.  Näistä a on lähimpänä näkyvää valoa eli on pisintä aallonpituudeltaan.   

Siinä ilmeisesti arvelin väärin että keinovaloissa ei voisi olla hyvää määrää UV-säteilyä.  Mutta paljon riippuu polttimon tyypistä ja varmasti polttimon tarkemmastakin mallista.  Koralleille meriakvaarioissa on polttimoiden värilämpötila huiman korkea, joten saattaa olla että sellaisessa olisi myös enemmän UV pituuksia kuin vaikkapa tietyssä 4000K monimetallissa. Vaan mistäpä sellaisia tietäisi kun ei ole spesifejä mittaustuloksia.

Tällaista löysin:  Kasveissa UV-A -säteilyn vaikutukset  ovat selvimmin nähtävissä aurinkoisilla paikoilla kasvavissa kasviyksilöissä. Niillä on yleensä paksummat lehdet, jotka ovat myös tummempia kehittyvien suojapigmenttien vuoksi. Kasvin lehtivälit eivät myöskään veny niin kuin varjoisimmilla paikoilla

http://www2.uef.fi/documents/1110526/1357930/LED_Edut-riskit_koulutusmateriaali/70907847-ae1b-4c98-85af-038c9b9404c6

Siinä on myös tietoja muistakin aallonpituuksista ja niitten suhteitten vaikutuksista kasvuun.  Esimerkiksi kaukopunainen.  :right:

-------------------------------------------------------------------------

Lasilaatu näyttää vaikuttavan UV:n suodattumiseen mutta minulle jäi ikkunalasilla mieleen jokin noin 30% UV-A suodatus per kerros. Suojalasi valaisimessa kuitenkin epäilyttää siinä että lämpötilan nousee polttimossa enemmän kuin avoimessa valaisinmallissa.  Olen harkinnut cooltubea monimetallin räjähdyssuojaksi.   Onkohan niissä lasi jotain muovilaatua? (Ei sen puoleen että sellainen muovi syttyisi kuumista polttimonpalasista, mutta muuten.)





kasvatellaanvaan

Tämähän meneekin syvälliseksi ja monivivahteiseksi :). Itse myös nyt kun olen suojalasia etsinyt, niin törmännyt tähän cooltubeen, olisikohan semmoinen käypä peli, ja jos niin vaatisikohan se sitten sen ilmakierron siihen eli pitäisi olla kanavapuhallin myös...

Vuorikaskas

lokakuu 16, 2016, 22:38:16 ip #13 Viimeisin muokkaus: lokakuu 16, 2016, 22:42:27 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: kasvatellaanvaan - lokakuu 16, 2016, 22:29:54 ip
Tämähän meneekin syvälliseksi ja monivivahteiseksi :). Itse myös nyt kun olen suojalasia etsinyt, niin törmännyt tähän cooltubeen, olisikohan semmoinen käypä peli, ja jos niin vaatisikohan se sitten sen ilmakierron siihen eli pitäisi olla kanavapuhallin myös...


Jos sitä cooltuben kasvatustilaa viilentävää vaikutusta ei kaipaa jossa puhalletaan ilma ulos, voisi pienempi propelli ajaa asian jotta ilma vaihtuu riittävästi polttimon ympärillä.  Siis jokin tietokonetuuletin vaikkapa ja siis ettei siihen cooltuben jatkoksi mitään putkea laittaisi. Tai vain lyhyemmät pätkät.

Kuinkahan paljon se puhuttu ja varoiteltu räjähdys sitten painetta kehittäisi?  Oiskohan kuitenkin pikku tussahdus eikä putkesta mitään tykin lailla ampuisi.

Jos ne on muovia niin valitsisin mahdollisimman ison cooltuben.  Muovithan tahtoo ajan myötä valossa ja lämmössä muuttua ja jopa värittyä.  Jos se on lähellä polttimoa, se varmaan tapahtuisi pikemmin.

kasvatellaanvaan

lokakuu 16, 2016, 22:44:12 ip #14 Viimeisin muokkaus: lokakuu 16, 2016, 22:47:03 ip käyttäjältä kasvatellaanvaan
Yhdellä tuttavalla "napsahti" monimetallipoltin uutena heti ensimmäisellä sytytyskerralla. Tuloksena oli mustunut polttimon "ulompi" lasikuori, siis systeemistä ei tullut ulos mitään. Oliko tämä nyt sitten "räjähdys"...tiedäpä tätä

Ja toi tietokonepuhallin olisikin varmaan ihan toimiva ratkaisu, kiitos vinkistä.