toukokuu 13, 2024, 01:57:29 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - InkRose

1
Työkuviot ovat harmillisesti häirinneet luovaa prosessia. Mistä tulikin mieleeni kesäkuulle aavistuksen tulkinnanvaraisempi teema:

Häiriö

Ronskimmatkin käsittelyt ym. kuvataiteilut sallitaan tälläkin kertaa, ettei kaikki laita vaan kuvia pahkoista ja kännykkää räpläävistä ihmisistä - toki nekin mahtuvat aihepiiriin kyllä.

Varsinaiset säännöt pysyvät ennallaan:
§1 Kuva on itse otettu kisakuukauden aikana ja liittyy annettuun aiheeseen.
§2 Kuvan voi nimetä tai selitellä, mutta se ei ole tarpeen. Kuvaustiedot voi laittaa mukaan jos haluaa.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys seuraavan kuukauden 1. - 5. päivä. Äänestys on kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Voittaja ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.
2
Joulukuun valokuvakilpailun aihetta on tässä pari päivää töiden lomassa pähkäilty. Ne jotka minua vähänkään tuntevat, eivät ylläty että on esiintynyt vaikeutta päättää se yksi aihe. Sopivasti kuitenkin tässä iltasella alkoi taas soida päässä joululaulut ja sieltähän se aihekin hyppäsi syliin: "Arkihuolesi kaikki heitä..." eli mielenrauhaa, lepoa ja/tai rentoutumista haetaan.

Alla sääntöjä. Muistetaan kilpailun leikkimielisyys ja kilpailuhan on avoin kaikille ja sääntönä on, että kuva on valokuva. Kuvan muokkaaminen on tietyssä määrin sallittua, kunhan muistetaan reilun pelin säännöt ja pysytään erossa kuvakollaaseista ja ylenpalttisesta efekteistä.

§1 Kuva itse otettu kisakuukauden aikana, liittyy annettuun aiheeseen.
§2 Kuvan voi nimetä tai selitellä, mutta se ei ole tarpeen. Kuvaustiedot voi laittaa mukaan jos haluaa.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys seuraavan kuukauden 1. - 5. päivä. Äänestys on kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Voittaja ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.
3
Pari vuotta on ollut taukoa chilinkasvatuksesta (Minbaarilta toissa kaudella adoptoituja muutamaa tainta lukuunottamatta) lähinnä työrasitteista johtuen, mutta nyt alkaa taas tuntua siltä että voisi ensi kaudeksi yrittää saada aikaiseksi jotain tälläkin saralla. Tässä vaiheessa ei vielä ole minkäänlaista suunnitelmaa lajikkeista taikka määristä, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, molempiin on oikea vastaus "liikaa." :)

Tähän avausviestiin lisäilen listaa idätyksistä sitä mukaa kun saan lauttoja ja muita idätysratkaisuja tehtyä.

23. 12. 2014 - Ensimmäinen idätyslautta vissiin kolmeen vuoteen. Kuvia en vielä saa näkyviin.

A-kansi Villi pohjola

  • 0: C. flexuosum

  • 1: Tepin (C. annuum var. glabriusculum - ei lisätietoja)

  • 2: Tepin Guatemala (C. annuum var. glabriusculum

  • 3: C. lanceolatum

  • 4: C. rhomboideum

  • 5: CAP 469 (C. praetermissum)

  • 6: CAP 1144 (C. praetermissum)

  • 7: CAP 1478 (C. praetermissum)



B-kansi C. pubescensit

  • 1: PI 585273 | PI 585267

  • 2: CAP 363 | CAP 963 | CAP 217

  • 3: CAP 907 | Grif 9345 | C04896

  • 4: Rio Huallaga | Chile de Seda | PI 593618

  • 5: Canario | Brown Rocoto | Rocoto Peron

  • 6: Rocoto Red | Rocoto Orange | RiesenRocoto

  • 7: R. Manzano Rojo | R. Manzano Yellow



Kaikkiaan siis 19 eri pubea ja 8 villiä tässä vaiheessa. Galapagoensen, Ulupica Largen/XL:n ja mahd. lisää Praetermissumeja jos vielä saisin - olettaen että nämäkin itävät edes jonkinlaisella prosentilla - olisi homma nopeakasvuisia ruokalajikkeita vaille valmis. :)
4
Elieli, alustavasti kyselen, jotta löytyisikö innokkaita osallistujia pienimuotoiseen viskitasting-miittiin?

Tässä vaiheessahan kaikki on perinteiseen tapaan ilmassa, itsekin kun näytän työllistyvän vihdoin ja viimein, vieläpä niinkin vakaavuoroiselle alalle kuin pirssin rattiin, mutta jos sitä ei koskaan ala kysellä, ei sitä koskaan myöskään tapahdu. Viime Kouvostomiitissä olikin jo puhetta että kiinnostusta voisi olla.

Vakaa aikomus on jotain tämmöistä viritellä vielä tämän vuoden puolella, jos vain suinkin mahdollista. Hierotaan tastingin sisältöä yms sitten lähempänä, mutta nyt kuulisin mieluusti jonkinmoista päälukua kiinnostuneista. Lisää laseja tarvitsen joka tapauksessa sitten, mutta sanotaan näin että hirmu järkevästi ei meillekään mahdu enempää kuin 8 saman pöydän ääreen.

Viskien lisäksi voidaan sitten toteuttaa vaikkapa ruokaa ja/tai saunaa ja/tai seurapelejä. Yöpymäänkin meillä mahtuu jonkinmoinen kööri.
5
Suomen Chiliyhdistys ry / Kymenlaakson paikallisjaosto
syyskuu 29, 2011, 17:13:57 ip
Otin vapauden perustaa oma ketju myös Kouvostomiitissä taannoin alkusysäyksensä saaneelle Kymenlaakson paikallisjaostolle. Nimestä voidaan vääntää kättä tai syödä kilpaa TSMB:tä tai jotain, jos ei kelpaa. :)

Ennen joulua kokoonnutaan vielä punomaan juonia alkavalle kaudelle.
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / InkRosen kausi 2012
syyskuu 18, 2011, 17:28:04 ip
Taidanpa itsekin laittaa vähän ylös suunnitelmia ensi kaudelle. Kuten aiemminkin olen ympäri foorumia puhunut, lajikohtainen painotus on Pubescensissa. Vähän luulen, että Frutescens jää edelleen paitsioon. Villejä toivon mukaan myös ilmestyy muutama lisää Lancen seuraksi. Ensimmäisen kauteni päiväkirja löytyy täältä.

Idätyslistaa, jonka toteutuminen itse asiassa lähti lopusta päin kasvunopeuksista johtuen:

C. Annuum

  • Homera x4

  • Hungarian (Hot?) Wax (tämä itse asiassa vielä puuttuu)

  • Poblano x2

  • Goat's Weed x4

  • Serrano x4

  • Mestnyj iz Ternovka x4

  • Pimiento de Padron x4



C. Baccatum

  • Aji Cristal

  • Starfish x Hot Tree Pepper (F2?) x2

  • Guyanalainen x4

  • Inca Red Drop x3

  • PI 260560 x2

  • Lemon Drop (X Starfish?)

  • Aji Fantasy x4



C. Chinense (8.1. laitettu itämään)

  • Chocolate Fatalii x2

  • Fatalii x3

  • TSMB x2

  • Peito de Moca

  • Chupetinho

  • Peruvian White Habanero

  • Cajamarca x2

  • Charapita

  • Aji Panca x3

  • Harold St. Barts

  • Tobago Sweet

  • Limo (PI 315019)

  • Congo Trinidad*



C. Pubescens (lihavoidut jo hengissä, muut laitettu uudelle kierrokselle 8.1.)

  • Rocoto "Grande Mysterio" F2

  • Rocoto Peru Cusco x2

  • RiesenRocoto l. Grande

  • PI 585267 "Turbo Pube"

  • Rocoto Peru Pisa

  • Rocoto Red

  • Manzano Yellow (pistokas)

  • Canario

  • Rocoto Peron

  • Rocoto "Peron Red"

  • CAP 867

  • Rocoto Guatemala

  • Rocoto Peru Bitdumi

  • CAP 363

  • PI 5852731

  • PI 593618

  • CAP 217 "Hyper Pube"

  • Rocoto Rio Huallaga

  • Rocoto Brown

  • Orange Rocoto

  • CAP 907

  • CAP 1486

  • C04896

  • Rocoto de San Isidro

  • Grif 9345

  • Rocoto Peru

  • Rocoto Manzano Rojo x2


Ylipäänsä kaikki pubescensit siis kiinnostavat kovasti, myös semmoiset joita en ole nimeltä listannut.

C. Annuum var. Glabriusculum

  • Tepin Guatemala (National Park of Tikal)

  • Tepin



C. Praetermissum

  • CAP 469

  • CAP 1144

  • CGN 22795



C. Flexuosum (nuppuja aloitteleva taimi jo 8.1.)

  • PI 631154 x3



C. Rhomboideum (pikkutaimena jo 8.1.)

  • PI 645680



C. Cardenasii var. Pendulum

  • Ulupica, Large



Hybridit

  • Bhut x Bell F4



Näiden lisäksi on talvetukseen menossa seuraavaa:
Chinenset: Biquinho, Yellow Fire, Pink Habanero, Cajamarca, Habanero (orggis ja "Sudden Death"), Zavory, Haba Brown Large, PI 281429, Cheiro Roxa sekä "Peruvian" mysteerichinense.
Pubescensit: Rocoto Manzano Rojo, Rocoto "Grande Mysterio" F1, PI 585266 "Ultra Pube"
C. Lanceolatum

Ensimmäiset idätykset ovat jo (tai vielä) lautalla, 1 kpl kumpaakin: C. Galapagoense (~7 viikkoa nyt) ja CAP 469 Praetermissum (tämä siemen ~3 viikkoa).

Kasvualustana pysyy ainakin pääasiassa Kekkilän Puutarhaturve, sitä on reilut 200 litraa talven varalle.

Lisäystä: Lankesin kuitenkin: lautalle laitettu vanhojen seuraksi 3 x CAP1144 C. Praetermissum, 3 x Tepin (National Park of Tikal, Guatemala), 4 x C. Flexuosum (PI 631154)

16.10. Lajikkeita lisää.

8.1. - Chinensejä lähti sitten idätyksiin kuitenkin aika paljon enemmän kuin oli tarkoitus... ::) Talvehtijoiden määrä on vähentynyt luonnollisen poistuman ja hoitovirheiden kautta.

*:  Congo Trinidadin pussissa oli ketjukirjeessä myös merkintä PI 585273, mikä hämmentää jonkin verran, sillä sain Itävallasta pubescensin siemeniä samaisella tunnisteella. Kummassa lienee virhe?

17.1. - Itämisiä päivitetty, pääosin chinensejä.

18.1. - Lisää sirkkataimia

1: PI 585273:n kiposta on noussut nyt neljä tainta, kun mielestäni kylvin vain kolme. Sekaannusten mahdollisuus on ehdottomasti olemassa, lähes varmaa jopa, sillä kyseessä on edellisistä idätyksistä uudelle asukille otettu kippo multineen. Sen siitä saa kun on laiska ja pihi... :-\

20.1. - Lisää taimia taas, mm. Peru Cusco, Canario, TSMB, varakappaleita Fatalii, Peito de Moca, Tobago Sweet, Rocoto Guatemala...

29.2. - Annuumit ja baccat kylvetty, taimien määriä päivitetty.
7
Kodin mausteinen kokkaus / InkRosen eväät
elokuu 29, 2011, 11:43:13 ap
Päätin sitten viime aikojen reseptikyselyiden innoittamana aloittaa minäkin oman ruokaketjun. Käynnistyksen saa kunnian suorittaa hyvin vaatimaton reseptimodaus, elikäs tsilituunaus, joka jäi harvinaisen onnistuneena mieleen viime talvelta.

Hunajainen hirvipaisti tehdään Pastanjauhajien syysruokakilpailun voittajareseptin mukaan:


  • n. 500 g hirven paistia

  • 1 pieni tai keskikokoinen sipuli (itse laitoin kaksi, kun pidän sipulista)

  • 2 dl kermaa (ei mitään kevythässäköitä tai kasvirasvoja)

  • voita

  • 1 rkl hunajaa

  • suolaa

  • pippuria

Ja lisäsävyä antaamaan
  • savurocotojauhetta (itse käytin Tammisillan herkkua kun ei omia ollut)



Putsaa lihasta ainakin enimmät kalvot ja kuutioi noin peukalon pään kokoisiksi paloiksi. Ruskista lihat voissa pienissä erissä ja siirrä uunivuokaan. Kuori sipulit ja pilko fiiliksen mukaan; heitä pataan. Nekin voi halutessaan kuullottaa pannulla kun se kerta lämmin on, mutta ihan hyvin pehmenee kyllä sellaisenaankin. Lisää pataan kerma, hunaja, suolaa, pippuria sekä savurocotojauhe. Vähän kannattaa tässä välissä sekoittaa aineksia ja sitten uuniin vaan, muistaakseni kypsentelin 150 asteessa 3-4 tuntia, vuoka ritilällä uunin toiseksi alimmalla tai alimmalla tasolla. Tuon jälkeen oli nestettä haihtunut sen verran että osa lihoista oli kevyesti paahtunut jäätyään pinnan yläpuolelle.

Sopivaa rocoton määrää en osaa sanoa tarkalleen, kun itse kokeilu suoritettiin annosta maustamalla. Luulisin että teelusikallisen voipi laittaa suht turvallisin mielin, vähemmän jos on isotätejä tai -setiä syömässä. Lisukkeena toimi kaupan valkosipulikermaperunat juustokuorrutuksella. Oli aika hyvää. ;D
8
Uusien jäsenten esittelyt / InkRose esittäytyy
elokuu 07, 2011, 22:27:07 ip
Tervehdys kaikille!

Vaikka nyt on viestejä jo kertynyt varsin paljon, olen silti ensimmäisen kauden kasvattelija, täysi keltanokka. Lajikkeita on vajaat kolmekymmentä nyt, ensi kaudelle joitakin jää pois mutta enemmän tulee uusia. Toistaiseksi kasvatan pelkästään mullassa eli turpeessa ja pyrin pärjäämään mahdollisimman vähillä valo- yms. investoinneilla. Luen foorumia hyvinkin aktiivisesti ja pyrin mahdollisuuksien ja vähän osaamiseni mukaan olemaan kysyjille avuksi.

Ikää alkaa olla kohta 30 vuotta mittarissa, häistä on jo muutama vuosi ja lapsia on kaksi. Haaveissa kirkkaimpana siintää omakotitalo kohtuullisen isolla pihalla, että saisi pykättyä pajan siihen tontin nurkalle ja tietenkin kunnon kasvihuoneen. Ammatiltani olen kelloseppä, vaikkakaan tärkeimmän asiakkaani hommiin ei sitä koulutusta varsinaisesti tarvitse. Alan hommia sentään, ja suht tasaisesti tekemistä.

Muita harrastuksia tai rakkaita ajanvietteitä ovat lukeminen, musiikin kuuntelu ja mallasviskit. Kokkailu on myös kivaa, vaikken mikään kaksinen keittäjä olekaan. Leivonnaisten kanssa ehkä jopa paremmin pärjään.
9
Onko näiltä nurkilta väkeä menossa Chilifestiin? Saataisiinko jonkinmoinen kimppakyyti aikaiseksi?
10
Tämmöistä olen pohtinut aiemminkin, mutta eilen Aji Finlandiaa lämpimän voileivän välistä maistellessa nousi taas mielen päälle niin avataanpa aihetta vähän. Parilla haulla en löytänyt asiaa käsittelevää keskustelua täältä tai tiedeosiostakaan, joten katsotaan miten käy.

Itse olen ollut huomaavinani muutamia eri lajeja kokkailuissa käyttäessäni, että kypsentäminen vaikuttaa eri lajien poltteeseen vähän eri tavoin. Lähinnä niin, että jotkut eivät juuri muutu ja toisista tuntuu häviävän polte lähes täysin ainakin tuoreeltaan käytettynä. Etenkin Baccatumeista, niistä muutamista mitä olen kokeillut (Aji Cristal, Aji Finlandia), tuntuu maltillisestikin kuumennettaessa liukenevan tulisuus lähes täysin, jos ko. paprikan tuoreena lisää ruokaan tai vaikka pannulle voin sekaan. Kuivattu AC pitää pintansa tällaisessa tilanteessa huomattavasti paremmin.

Annuumit taas tuntuvat kestävän kypsennystä hienosti, samoin chinenseissä poltteen muutos on rasvaistenkin ainesten kanssa verrattain vähäistä. Pubescenseja en ole vielä kokeillut muuten kuin Tammisillan savurocotomixin muodossa, mutta senkin kapsaisinoidikattaus tuntuisi etenkin rasvaisten ainesten kanssa laimenevan varsin merkittävästi. Varsinkin kun kyseessä on kuivattu tuote.

Mitenkäs muiden havainnot suhtautuvat näihin?
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / InkRosen ensimmäiset idut
joulukuu 13, 2010, 14:38:40 ip
Tervehdykset kaikille!

Taas yksi orastava chilimieli testaa peukalon vihreyttä - saas nähdä miten käy. Ensimmäiset siemenet ovat itämässä talouspaperilautalla, homma on pantu alkuun viime keskiviikkona eli 8. 12.. Siemenet tilasin Fataliilta ja Beginner's Packin lisäksi otin Aji Amarillon ja Zavoryn, joista jälkimmäisen ihan puhtaasti mainostekstin perusteella. Lähestulkoon tuleton chinense kuulosti jotenkin kovin lupaavalta. Paketissa tuli mysteerisiementen ja maistiaisten lisäksi bonuksena Short Yellow Tabasco, eli itämässä on nyt:


  • Bolivian Rainbow x3

  • Aji Cristal x4

  • Aji Amarillo x3

  • Turbo Pube x4

  • Habanero Brown Large x4

  • Zavory x3

  • Short Yellow Tabasco x4



Kuten tuosta näkyy, laitoin vain noin puolet kustakin pussista ensin itämään. Ajatus oli, että jos noista lähtisi vaikka muutamakin lajike kasvamaan, saisin chilien sielunelämään vähän tuntumaa helpommin hallittavassa mittakaavassa ja voisin sitten hieman keväämmällä pistää lisää tulemaan. Tai onpahan joka tapauksessa varalla siemeniä jos jonkun tapan väärällä hoidolla. Hallituksessakaan ei vielä olla täysin hullaannuttu aiheesta, joten en voi chileillä ja valoilla olohuonetta täyttää.

Short Yellow Tabascoista (jolla ei tosiaan ole juurikaan tekemistä aidon Tabascon kanssa, tämähän on C. annuum) yksi oli perjantain-lauantain välisenä yönä kasvattanut lähes siemenen itsensä mittaisen hännän, joten eilen aamulla siirsin sen multiin jugurttipurkkiin jonka pohjaan olin leikannut muutaman reiän. Otollisesti tyhjentynyt margariinipakkaus toimittaa alusvadin virkaa. Jännityksellä odotamme josko sieltä kohta jotain nousee esiinkin, mutta varsinkin nyt pakkasen taas kiristyessä on tullut vastaan ensimmäinen olosuhteiden haaste: kämpästä ei tahdo löytyä paikkaa missä lämpötila ylipäätään olisi yli 25, saati että se pysyisi tasaisesti tuolla optimilukemissa itämistä ajatellen. Paitsi suoraan patterissa, mutta siellä on sitten jo vähän turhankin lämmin... :-[ Pitääpä tutkia tarkemmin järkevästi käytettävissä olevat mestat lämpömittarin kanssa ja miettiä mahdollisia muita ratkaisuja sen suhteen.