huhtikuu 16, 2024, 20:59:57 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Bih Jolokia hiutaleet 30g (Punnitse ja säästä)

Aloittaja Aji Inferno, joulukuu 27, 2008, 00:26:00 ap

« edellinen - seuraava »

massmur

Joo jos toi on samaa jauhetta kuin mitä poppamiehestä saa niin hyvää tavaraa kyllä.
Ennen sitä kaapeistä löytyi vain habanerojauhetta, jonka makuun ehti kyllästyä moneen kertaan.
Jolokiajauheen maku ei ole yhtä pistävä ja hyökkäävä, mutta poltetta on suurin piirtein saman verran.
Paljon käyttökelpoisempi ruoanlaitossa ja maku on itsessään jo melko hyvä.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: massmur - huhtikuu 21, 2009, 22:10:51 ip
Joo jos toi on samaa jauhetta kuin mitä poppamiehestä saa niin hyvää tavaraa kyllä.
Ennen sitä kaapeistä löytyi vain habanerojauhetta, jonka makuun ehti kyllästyä moneen kertaan.
Jolokiajauheen maku ei ole yhtä pistävä ja hyökkäävä, mutta poltetta on suurin piirtein saman verran.
Paljon käyttökelpoisempi ruoanlaitossa ja maku on itsessään jo melko hyvä.


Alan olla aika varma siitä, ettei Nagaksi tai Jolokiaksi tms. nimetty chili juuri missään muodossaan ole sitä mitä se sanoo olevansa, vaan uudelleen (kaupallisista syistä) nimettyä Habaneron johdannaista. Oikea "Naga" on niin käsittämättömän tulista, ettei sitä oikein edes voi käyttää normaalissa ruoanlaitossa. Siksi se on kaupallisesti käyttökelvotonta ainakin näillä markkinoilla. Ja siksi se väärennetään - eli seksikäs, trendikäs nimi otetaan käyttöön paljon miedomman chinense-chilin muodossa. Ihmisethän maksavat tuplasti "Naga Jolokia" purkista verrattuna esim. "Habanero" purkkiin. Ja niin liikemiehet näkevät tilaisuutensa. Aina. Eikä tuo "huijaus" tapahdu täällä suomessa, vaan kauempana. Aina jossain joku näkee keinon tehdä rahaa viattoman innostuneilla harrastajilla.

Mutta niin tai näin, hyvää kamaa. Aitoa tai ei. :)

Filago

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 22, 2009, 09:19:33 ap
Lainaus käyttäjältä: massmur - huhtikuu 21, 2009, 22:10:51 ip
Joo jos toi on samaa jauhetta kuin mitä poppamiehestä saa niin hyvää tavaraa kyllä.
Ennen sitä kaapeistä löytyi vain habanerojauhetta, jonka makuun ehti kyllästyä moneen kertaan.
Jolokiajauheen maku ei ole yhtä pistävä ja hyökkäävä, mutta poltetta on suurin piirtein saman verran.
Paljon käyttökelpoisempi ruoanlaitossa ja maku on itsessään jo melko hyvä.


Alan olla aika varma siitä, ettei Nagaksi tai Jolokiaksi tms. nimetty chili juuri missään muodossaan ole sitä mitä se sanoo olevansa, vaan uudelleen (kaupallisista syistä) nimettyä Habaneron johdannaista. Oikea "Naga" on niin käsittämättömän tulista, ettei sitä oikein edes voi käyttää normaalissa ruoanlaitossa. Siksi se on kaupallisesti käyttökelvotonta ainakin näillä markkinoilla. Ja siksi se väärennetään - eli seksikäs, trendikäs nimi otetaan käyttöön paljon miedomman chinense-chilin muodossa. Ihmisethän maksavat tuplasti "Naga Jolokia" purkista verrattuna esim. "Habanero" purkkiin. Ja niin liikemiehet näkevät tilaisuutensa. Aina. Eikä tuo "huijaus" tapahdu täällä suomessa, vaan kauempana. Aina jossain joku näkee keinon tehdä rahaa viattoman innostuneilla harrastajilla.

Mutta niin tai näin, hyvää kamaa. Aitoa tai ei. :)


Se on aika jännä miten nopeasti ihmisillä tuo chilin toleranssi kasvaa. Vielä vuosi sitten muistan joutuneeni tekemään elokuvailtoihin "tavisdippiä", jossa oli peruskermaviilikastikkeeseen sotkettu vain hiukan keskivertoa annuum-jauhetta. Ja se "tulinekin" oli vain sama habanerojauheella (sitä chilimiitistä hankittua).

Viime viikonloppuna koolla taas sama perusporukka, harjoiteltuaan n. kerran kuussa meikäläisen hissuksiin kovenevia tarjoomuksia. Keitin salsaa: pari purkkia kuorittuja tomaatteja, pari purkkia pyrettä, muutama tuore mango, yrttimausteita, hunajaa, ja: tuoreena 1 kpl iso juuri kypsynyt Rocoto Red, ja puoli kourallista (n. 5 kpl) suoraan puskasta Habanero White Bulletteja... lisäksi noin ruokalusikallinen omaa Aji Benito-Lemon Drop yms. baccoja -jauhetta. Ja tämä oli se "tavissalsa". Makua oli mielestäni ihan kivasti, silti jokainen kykeni syömään, osalla vain suhteessa enemmän creme fraiche-kermaviili-seosta kyytipojaksi. Se "tulinen" muokattiin tästä siten, että lisättiin pöydässä 100% Painia tarpeellinen määrä. Tuloksena tavaraa, jota voi syödä kattilallisen ja keskittyä jutusteluun ja kaverien kanssa sosialisoimiseen. Irvistelyt saatiin sitten aikaan vanhalla kunnon Haba-kossulla.

Eli muutamassa vuodessa joutuvat kyllä alkamaan pistää oikeaa Jolokiaa tai mitä lie noihin jauheisiin, että ihmiset jaksaisivat ihastella potkua?

Filago, jonka kavereista tänä kesänä yli puolet yrittää myös itse kasvatella.. ovat jääneet koukkuun tuoreen chilin makuun
#163

tonttu

Joo, ainakin tuo stuffi mitä mulla kaapissa on, niin pois pehmeys ja vähemmän pistävyys siitä. Kyllä meinaan pistää ja ok se täysivaltainen suun tulisuus kyllä lopulta sitten tuntuu pehmeältä, mutta jos tolla esim tortillat kunnolla maustaa, niin "vauhtiin" pääseminen vaatii aina pienen asennoitumisen itse asiaan. Mutta siis tuo stufa on jauhetta eikä hiutaleita, että ilmeisesti eri kamaa.

Aji Inferno

Näiden "naga/jolokia" - muotichilien aitoutta ajatellen... Tilasin taannoin jenkeistä satsin chiliasioita, jotka eivät tahtoneet päästä tullista läpi. Yksi niistä "asioista" oli Blair's 2 AM sauce. Vahvuus siinä vajaat miljoona Scovillea, eli alle "oikean" Nagan/Jolokian". Pelkkä maistaminen hammastikun kanssa oli hyvin lähellä lähettää minut ambulanssilla sairaalaan. Ja, kuten moni täällä tietää, en ole aivan kokematon chilille!

Aika harva täällä taitaa tietää miltä miljoonan Scovillen tulisuus oikeasti tuntuu. Se ei ole mitään, mistä kannattaa vitsailla. Se ei ole enää leikin aihe. Se on aivan helvetin tulista asiaa. Syömäkelvotonta.

Jos jengi täällä kehuskelee "naga" kasvatuksella, useimmat kasvattavat hyvää Habaneroa, eivät mitään "Nagaa". Sillä aidon "nagan" tulisuus on yli jokaisen meistä ymmärryksen. Ja lähellä sairaalakäyntiä. ;)

Niabo

No mut jos Fataliilta on tilannu nagaa niin eihän fatalii sentään pettäisi meidän suomalaisten chilipäiden luottamusta myymällä jotain muuta kuin mitä mainostaa?!

Icaros

Kyllä minusta ainakin nuo nagat ovat aivan selvästi paljon tulisempia kuin habanerot. Habanerokin polttaa aivan mielettömästi suussani, mutta pystyn kuitenkin syömään niitä. Nagaa en ole vielä koskaan uskaltanut kokonaista syödä. Kerran otin pienen palasen ja se poltti jo aivan tajuttomasti, sitten kerran uskalsin puolikkaan syödä ja sitä kokemusta en varmaan ikinä unohdakaan.
Niin ja tuosta tulisuudesta vielä... Pitää muistaa että ne mitatut miljoonan scovillen lukemat on kuitenkin vain jostain yksittäisestä podista. Ei varmasti kaikki podit yllä samoihin lukemiin ja lisäksi kasvatusolotkin vaikuttavat paljon.

Janne

Mä olen noita kaupallisia jauheita testaillut jonkin verran ja bih jolokia -jauheessa on täysin erilainen tuoksu ja maku kuin missään muussa kuivassa chinensessä. Poltevertailuakin oli hauska tehdä kun erästä tuotetta kehiteltäessä laitettiin sama grammamäärä cayennea, habaneroa ja bih jolokiaa niin erot olivat huikaisevat. Cayennesta jäi suuhun mukava lämpö, habanero oli jo miellyttävästi polttelevaa (monelle ei-chiliharrastajalle ehdottomasti liikaa) ja bih jolokia sellainen että isommissa määrin syöminen alkoi käymään aika kuumottavaksi, jopa liiankin :)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi


Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Niabo - huhtikuu 23, 2009, 09:05:11 ap
No mut jos Fataliilta on tilannu nagaa niin eihän fatalii sentään pettäisi meidän suomalaisten chilipäiden luottamusta myymällä jotain muuta kuin mitä mainostaa?!


Fataliin naga on varmasti nagaa, ellei häntä itseään olla petkutettu - eikä se olisi helppoa. ;)

Niabo

niin mäki vähän aattelin :) eli voin hyvällä omallatunnolla edelleenkin tietää kasvattavani nagaa :)

Filago

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 23, 2009, 04:42:26 ap
Aika harva täällä taitaa tietää miltä miljoonan Scovillen tulisuus oikeasti tuntuu. Se ei ole mitään, mistä kannattaa vitsailla. Se ei ole enää leikin aihe. Se on aivan helvetin tulista asiaa. Syömäkelvotonta.

Jos jengi täällä kehuskelee "naga" kasvatuksella, useimmat kasvattavat hyvää Habaneroa, eivät mitään "Nagaa". Sillä aidon "nagan" tulisuus on yli jokaisen meistä ymmärryksen. Ja lähellä sairaalakäyntiä. ;)


Kuten moni muukin täällä on maininnut, nämä mitä kasvatamme Nagana, ja sinun arvauksesi mukaan "nagana", ovat peräisin useimmiten juuri sieltä mistä kaikki tilaavat, tai sitten sieltä toisesta vaihtoehdosta, mikä tuskin on sen epäilyttävämpi lähde Suomen oloissa.

En mene vannomaan, mitä viime kesän viileys ja huonot säät tekivät hedelmien aromeille, mutta sen sanon, että omia erilaisia Habaneroja, mukaan lukien Fataliita, on pystynyt syömään joten kuten ohuina siivuina. Sen sijaan omia "nagoja" on ollut vaikea niin ohueksi siivuttaakaan, että niitä ilokseen söisi. Kaveri joka yritti syödä kokonaista, sai menemään puolikkaan ohuina siivuina, kyytipoikana litran jugurttia, ennenkuin luovutti, itse en olisi pystynyt senkään vertaa. Kyllä se "naga" on vahvempaa, ei siitä mihinkään pääse. Scovilleista vaan emme voi tietää, kasvaako Suomessa mikään "luvattuihin" lukemiin.

Välillä minusta tuntuu, että meihin taviskasvattajiin ollaan istuttamassa kaikenlaisia stereotypioita, kuten vaikkapa se, että ostamme mitä vaan peetä muodikkailla nimillä. Jos niin on, niin sen parempi niille, jotka näitä muoteja luovat ja siemeniä myyvät. Muodeista voisi mainita myös, kuinka ensin kehutaan kovasti, kuinka hienoa on kasvattaa Baccoja, jotka ovat niin paljon fiksumpia kuin Annuumit, joita ei kannata kasvattaa, kun Annuumit helposti kuolevat talveksi ja keräävät kirvoja. Kuluu pari vuotta, ja Baccan siemeniä on kaikilla, jolloin yhtä äkkiä keksitään, että meksikolaiset alkuperäis-Annuumit ( nämä Poblanot, Anchot, Guajillot ja mitä niitä olikaan...) ovat jääneet lapsipuolen asemaan... No onneksi niiden siemeniä varmaan kohta saa tilailla.. niin mistä? *virn

No joo.. Ehkä olen itse omituinen yksilö, kun en haluaisi mystifioida tulisuutta. Ei sillä ole niin paljoa väliä, vähemmän tulista laitetaan ruokaan enemmän ja tulisempaa vähemmän, eikö? Ja harvemmin niitä tulisempia chinensejä tuoreena rouskutetaan menemään, paitsi ne joille se on jonkinlainen tapa äijäillä?

Filago, joka on viattomassa luulossa, että ei tässä nyt sentään minkään salaliiton uhrina eletä, missä joka suunnalla on vihollisia, toisaalla valtaväestö, joka ei kestä, että joku läträä ruokaansa chilisoossia, ja toisaalla ahneet kauppiaat, jotka kusettavat chilinsyöjä- ja -kasvattajaparkoja



#163

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Filago - huhtikuu 23, 2009, 22:30:11 ip... en haluaisi mystifioida tulisuutta. Ei sillä ole niin paljoa väliä, vähemmän tulista laitetaan ruokaan enemmän ja tulisempaa vähemmän, eikö?


Filago sen taas sanoi osuvasti. Juuri noin. Itse olen kallistumassa hiukan vähemmän tulisten lajikkeiden kannalle. Niitä kun on helpompi annostella sopivasti.

Muoti-ilmiöiden suhteen taidat olla liiaksi Inferno-riippuvainen. Onhan hänellä voimakkaat mielipiteet, mutta ei niillä nyt vielä muoteja muodosteta. Kyllä siinä jylläävät isommat markkinavoimat. Laajemmalle yleisölle on vielä menossa Habaneero-buumi. Sillä nimellä myydään makkaroita, hampurilaisia ja amerikkalaisessa suuressa siementalossa on toista sataa eri Habanero-lajiketta kaupan. Ja kaupaksi käyvät. Ei ehkä sinulle eikä ainakaan minulle, mutta rahaa kilisee kassaan mukavasti meidän mielipiteistämme riippumatta.

Naga-buumi on vasta asiantuntijatasolla ja niiden joukossa, jotka haluavat kulkea kehityksen kärjessä. Menee vielä muutama vuosi, että niitä on todella riesaksi asti. Surullista luettavaa oli Dorset Nagan "jalostustarina". Muutamassa vuodessa saatiin parista Bangladeshiläisestä taimesta kukoistava teollisuus valitsemalla aina vain tasakokoisia ja saman näköisiä yksilöitä jatkokasvatukseen. Maulla tai tulisuudella ei ollut mitään merkitystä tuossa prosessissa. Tulos sitten patentoitiin, sille haettiin nimisuoja. Tuota on odotettavissa muuallakin.

En kasvata Nagaa tänä vuonna, vaikka minulla Hessin siemeniä olisikin. Sen sijaan perulaisten lajikkeiden sekaan on eksynyt yksi intialainen, alkuperäinen Bhut Jolokia, jonka sain lahjoituksena aivan yllättäen, sitä pyytämättä. Vertailua siis päästään tekemään vähän myöhemmin. Nupulla vasta ovat.

Filago

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - huhtikuu 23, 2009, 23:32:49 ip
Lainaus käyttäjältä: Filago - huhtikuu 23, 2009, 22:30:11 ip... en haluaisi mystifioida tulisuutta. Ei sillä ole niin paljoa väliä, vähemmän tulista laitetaan ruokaan enemmän ja tulisempaa vähemmän, eikö?


Filago sen taas sanoi osuvasti. Juuri noin. Itse olen kallistumassa hiukan vähemmän tulisten lajikkeiden kannalle. Niitä kun on helpompi annostella sopivasti.

Muoti-ilmiöiden suhteen taidat olla liiaksi Inferno-riippuvainen. Onhan hänellä voimakkaat mielipiteet, mutta ei niillä nyt vielä muoteja muodosteta. Kyllä siinä jylläävät isommat markkinavoimat. Laajemmalle yleisölle on vielä menossa Habaneero-buumi. Sillä nimellä myydään makkaroita, hampurilaisia ja amerikkalaisessa suuressa siementalossa on toista sataa eri Habanero-lajiketta kaupan. Ja kaupaksi käyvät. Ei ehkä sinulle eikä ainakaan minulle, mutta rahaa kilisee kassaan mukavasti meidän mielipiteistämme riippumatta.

Naga-buumi on vasta asiantuntijatasolla ja niiden joukossa, jotka haluavat kulkea kehityksen kärjessä. Menee vielä muutama vuosi, että niitä on todella riesaksi asti. Surullista luettavaa oli Dorset Nagan "jalostustarina". Muutamassa vuodessa saatiin parista Bangladeshiläisestä taimesta kukoistava teollisuus valitsemalla aina vain tasakokoisia ja saman näköisiä yksilöitä jatkokasvatukseen. Maulla tai tulisuudella ei ollut mitään merkitystä tuossa prosessissa. Tulos sitten patentoitiin, sille haettiin nimisuoja. Tuota on odotettavissa muuallakin.

En kasvata Nagaa tänä vuonna, vaikka minulla Hessin siemeniä olisikin. Sen sijaan perulaisten lajikkeiden sekaan on eksynyt yksi intialainen, alkuperäinen Bhut Jolokia, jonka sain lahjoituksena aivan yllättäen, sitä pyytämättä. Vertailua siis päästään tekemään vähän myöhemmin. Nupulla vasta ovat.



Voi olla totta mitä sanot habanero-buumista, se varmaankin on menossa, ja jopa aivan syystä, onhan se Chinensejen hedelmäinen aromi omaa luokkaansa :). Ja ymmärrän monet lajikkeetkin nimenomaan makujen sävyeroina, siinä missä pyrkimyksenä on ollut saada aikaan myös erilaisissa oloissa menestyviä ja satoavia kasveja. Varmaan myös muodit vaikuttaneet siihen mitä ominaisuuksia halutaan jalostuksella hakea, ja silloin alkavat vaikuttaa myös tarpeet varioida väriä, muotoa jne. Tosin oletan, ettei jokaiselle Karibian saarelle ole saatu omia lajikkeitaan vain muotisyistä...

Tämän vuoden menestystarinani näyttää olevan Chinense, NaokiSomalta saaduista siemenistä kasvateltu Limo, joka meikäläisen epämääräisissä oloissa, liian aikaisin kylvettynä, pimeän talven lampun laitamilla kokeneena ja kirvoihin melkein tukahtuneena on silti tällä hetkellä mukavasti täynnä raakiletta. Siinähän maku on vadelmansävyinen, eikä poltetta ole mitenkään liikaa. Viimevuotinen Naga vaikuttaa myös tarpeeksi karskilta kasvatettavakseni, kun ei tunnu aurinkoa tarvitsevan sadon tekoon. Ja on riittoisaa, kuten nämä ketjun varsinaisena aiheena olevat hiutaleetkin varmaankin ovat.

Olin ehkä edellistä viestiä kirjoittaessaan ärsyyntynyt siitä, että minusta tuntui, että kovin kevyesti leimataan samassa nipussa myös suomalaiset siemenmyyjät ja chilituotemyyjät ja näiden tuotteiden ostajat joko ahneiksi tai höynäytettäviksi. Siksi tarpeettomankin kärkevät sanamuodot ja puuttuminen ketjuun varsinaisesti liittymättömiin asioihin. Nyt yön yli nukuttuani uskon kuitenkin, että kyseessä ei ollut tarkoituksellinen leimaaminen? Että viestin kärki, missä Nagojen kasvattajat katsottiin petetyiksi asiakkaiksi ei ollut osoitettu suomalaisiin toimijoihin? Niin ja muotipelleiksi, mutta se on tietenkin makuasia ja mielipideasia ja niin voi vapaasti ajatella *hymy.

Filago, joka löysi eilen Praesta kirvojen alta ekat kaksi raakiletta... jumalattoman pikkuisia, niinkuin oli kukatkin... kunhan tuo neem-öljy alkaa joskus vaikuttaa niin ehkäpä satoa tulee lisääkin... Toinen josta löytyi eilen kirvasuihkussa eka palko on Goats Weed.. sen kylvin puhtaasti uteliaisuudesta ja muotisyistä.. musta on hyvä väri

ps. Aji Inferno, tuo tuolla vähän ylempänä on nk. anteeksipyyntö henkilökohtaisuuksiin menemisestä.. kelpaako tällaisena?
#163

Aji Inferno

Ei hätiä - sitähän saa mitä tilaa, eli ansaitsin pienen pöllytyksen! ;)  Kuten edellä todettiin, jotkut sanani ovat olleet välillä aika jyrkkiä ja jopa provosoivia. Tarkoituksena keskustelun herättäminen - ja sitähän on syntynyt. Monia hyviä näkökulmia kuultu, kiitokset kaikille niistä!

Mutta vielä selvennyksenä: suomalainen siementen ja muun chilikaman kauppa on minusta rehellistä ja asiallista. Enkä todellakaan pidä väkeä tyhminä tai eri "muoteihin" turhaan lankeavina. Lähinnä se oli ääneen ajattelua siitä, miten kaikkialla missä on jonkin asian ympärillä innokkaita harrastajia, melkein väistämättä siihen ympärille muodostuu kaupallisia intressejä, joista osa on terveitä ja kaikille iloksi, mutta osa sairaita - esim. väärennösten myynti (iPodit, chilit, mikä vaan). Huijareita aina löytyy ja esim. Reimer Seedsin siementen huono laatu on välillä jo tuntunut hipovan huijauksen rajaa... Monen harrastus saa pettymyksen kun siemenpaketissa esim. ei olekaan mitä on luvattu, tai itävyys nolla. Reimerin tapauksessa pyrkimys tarjota mahdollisimman paljon lajikkeita tuntuu myös johtaneen huonoon itsekontrolliin; samoja lajikkeita voi olla monilla nimillä, eikä kaikkien tieteellinen lajikaan ole oikein.

En väitä täällä meidän kesken välitettyjä naga/jolokia siemeniä vääriksi. Ongelmaa ei vielä välttämättä edes ole, eikä sitä moni ongelmaksi ehkä koekaan, mutta on silti vain ajan kysymys kun joku markkinointihenkinen tyyppi, jolle "chili on vain chiliä" alkaa myydä tavallisempia (halvemmin tuotettaviakin) haba-versioita esim. nagana ihan yksinkertaisesti korkeamman myyntikatteen toivossa. Koska eksotiikka myy... Peräänkuulutankin vain tiettyä kriittisyyttä, ettemme itse edesauttaisi sitä villiä länttä syntymään, missä jalapeñon ja pepperonin eroa ei tiedä jossain HK:lla juuri kukaan - ja niin saamme aina arvata tuleeko pizzamme päälle sitä, tätä vai jotain ihan muuta. ;)

Baccat ovat upeita kasveja kaikin puolin. Meksikolaisylistykseni halusi vain kertoa siitä, että niitäkin on olemassa ja kannattaa kokeilla. Koska niistä on tosiaan puhuttu todella vähän näissä piireissämme, eikä niitä juuri ole maistiaisinakaan näkynyt esim. kokouksissa. Ei sen tarkoitus koskaan ollut vähätellä jo jengin tuntemia muita hienoja lajikkeita. Eihän niitä tarvitse enää erikseen mainostaa - jokaisella kasvaa Lemon Drop. :)