maaliskuu 28, 2024, 09:58:22 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Naga Viper

Aloittaja Late333, joulukuu 17, 2010, 20:37:42 ip

« edellinen - seuraava »

Late333

Uusi tulisin chili Naga viper on saavuttanut virallisesti 1 349 000 Scovillen arvon, huh! Se ei toki ole kaikista tulisin, sillä Dorset Naga on epävirallisesti saanut arvon 1 600 000SHU!

-mIDE-

Bhut Jolokian, Naga Morichin and Trinidad Scorpionin risteytys?

Nizo


Leksi80

Onko noissa olemassa edes mitään virallista standardia, millä menetelmin(tai kuka sen mittauksen tekee, onko luotettava taho) nuo ennätykset mitataan, kun tuntuu tulevan joka puolelta eri määritelmiä eri chilien tulisuudelle?
Toki niissä on luonnollisesti yksilöllisiäkin eroja, mutta kuitenkin tuntuu niin villiltä nuo numeroiden pallottelut "mestaruudesta"...

Legoinsinööri


Jan

joulukuu 21, 2010, 21:12:51 ip #5 Viimeisin muokkaus: joulukuu 21, 2010, 21:34:50 ip käyttäjältä Jan
Bhut Jolokia pääsi Guinnesin ennätysten kirjaan, kun sen tulisuus mitattiin vertailututkimuksena edelliseen ennätyksenhaltijaan (joku punainen habanero). Kasvatettiin siis molempia muutama kymmen puskaa samoissa olosuhteissa ja sen jälkeen mitattiin kapsaisiinin määrä hedelmissä ja suhteutettiin se puhtaan kapsaisiinin 16 miljoonaan scovilleen. Joku uuden meksikon tms yliopisto tuon tutkimuksen teki ja Bhutin saama vähän yli miljoona scovillea oli siis keskiarvo, joten yksittäiset hedelmät ovat olleet vahvempiakin. Olisi kiva jos saisi tuon tutkimuksen koko aineisto käsiinsä, niin näkisi myös maksimi, minimi ja kvartaaliarvot, sekä hajonnan. Itseäni ainakin kiinnostaisi.

Käytännössä siis viralliseksi ennätyksen haltijaksi pääseminen edellyttää puolueetonta vertailututkimusta nykyisen ennätyksenhaltijan kanssa. Näin voidaan varmistua siitä, että kyse ei ole hedelmäkohtaisesta tulisuuserosta, joka voi johtua muun muassa kasvuoloista, spagettihirviön mielentilasta ja Ctulhun unien laadusta.

Edit: löysinhän sen nettisivunkin, mistä tätä "tietoa" ammensin ja tuohon ulkomuistista tiivistin http://www.fiery-foods.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2363:saga-jolokia&catid=127:other-stories-about-growing-chile-peppers&Itemid=147

Chilivaari taisi jossain ketjussa tuon linkittää ellen väärin muista (edit2: tässä kyseinen chilivaarin postaus http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg39852#msg39852).

Maailman tulisin siis tällä hetkellä virallisesti on yhä Bhut Jolokia (joka on tai ei ole sama asia, kuin Naga Morich). Tämä ei kyllä tarkoita sitä, etteikö tuo Viper voisi olla tulisempi, mutta ennen kuin se ennätysten kirjaan pääsee, niin pitää osoittaa sen oikeasti olevan tulisempi eikä vain että siitä löytyy tulisempia yksilöitä, kuin keskiarvo bhutin tulisuus.

Herra 47

new mexico university on yksi harvoista paikoista joissa mittauksia virallisesti tehdään... ;) siellä on aivan oma osasto chileille.
Kaikki numex alkuiset chilit ovat siellä risteytettyjä
kävin vilkaisemassa paikkaa viime ameriikan reissulla
harmi vain ettei bosland ollut paikalla... Hän ei varsinaisesti ole yliopistoon kuuluva mutta tekee yhteistyötä sen kanssa.
Joten tuon paikan mittaustulokset ovat virallisia mutta ennätykseen tarvitaan tietääkseni myös toisen mittaustahon vastaava tulos.
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Jan

Jep. No pääpointtina kuitenkin, ettei chiliä julisteta virallisesti tulisemmaksi missään tapauksessa yksittäisestä chilistä tehdyn mittauksen perusteella, vaan keskiarvon perusteella ja tuolle keskiarvolle pitää olla luotettava vertailukohta. En epäile etteikö Viperia voisi kasvattaa keskiarvoltaan yli tuon Bhutin saaman tuloksen, mutta se on merkityksetöntä ellei Bhuttia kasvateta vieressä samoin menetelmin. Varmasti Bhut Jokiaakin voi kasvattaa niin, että päästään yli tuon miljoona ja rapiat keskiarvon, mutta toisaalta varmasti Viperiakin onnistuu kasvattaa niin, että se jää selkeästi alle tuon miljoonan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö kyseessä olisi erittäin mielenkiintoinen lajike ja varmasti vuoden päästä laitan sellaisen kasvamaan :)

Herra 47

mielenkiintoinen lajike kyllä toivottavasti maku kanssa ;) kokeilenisen arvoinen ainakin...
ja odottelen tietoa fataliin lajikkeiden tuloksista ;)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Aji Inferno

Viihdettähän tämä tulisuusralli myös on, eikä (enimmäkseen) niinkään vakavasti otettavaa tiedettä. Tulisuudella yksinkertaisesti myydään siemeniä, hedelmiä ja kaikenlaisia tuotteita. En huomannut tuossa artikkelissa mainintaa tämän "kyynagan" alkuperästä - mikä vähän epäilyttää. Etteivät vaan ole jampat risteytelleet taas omiaan?  8)  Ja mikäs siinä, eihän se kiellettyä ole. :)  Mutta siinä tapauksessa ainakin itse haluaisin tietää asian tilan, koska - kuten tunnettua - olen kiinnostunut nimenomaan alkuperäisistä, paikallisista chileistä, en juuri risteytyksistä. Tietääkö joku paremmin?

Jan

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - joulukuu 22, 2010, 01:07:46 ap
Viihdettähän tämä tulisuusralli myös on, eikä (enimmäkseen) niinkään vakavasti otettavaa tiedettä. Tulisuudella yksinkertaisesti myydään siemeniä, hedelmiä ja kaikenlaisia tuotteita. En huomannut tuossa artikkelissa mainintaa tämän "kyynagan" alkuperästä - mikä vähän epäilyttää. Etteivät vaan ole jampat risteytelleet taas omiaan?  8)  Ja mikäs siinä, eihän se kiellettyä ole. :)  Mutta siinä tapauksessa ainakin itse haluaisin tietää asian tilan, koska - kuten tunnettua - olen kiinnostunut nimenomaan alkuperäisistä, paikallisista chileistä, en juuri risteytyksistä. Tietääkö joku paremmin?


Risteytys kyseessä: "Gerald Fowler of "The Chilli Pepper Company" grew some Naga cross Trinidad hybrid chilli's," Eli Nagaa ja Trinidadia risteytetty ja saatu aikaiseksi jotain aivan "kamalaa" :)

Eli kyllä kyseessä on paikallinen chili pepper companyn chili, joka on risteytys muista chileistä (eikö kaikista jalostetuista chileistä voi sanoa samaa, kun korvaa  tuon chili pepper companyn jollain maantieteellisellä paikalla ja Gerald Fowlerin paikallisella kasvattajalla). Käsittääkseni Bhut Jolokia/Naga Morich on myös risteytys erinäisiä muita chilejä eikä itsessään mikään kovin vanha lajike (saatan olla väärässä). Enemmän kiinnostaisi onko tuo oikeasti jo vakiintunut lajike vai joku hybridi f-mitälie, joka voi tuottaa mitä tahansa.

Eiköhän tuosta tietoa tipahtele ensi vuoden aikana vielä lisää ja näin ollen vuoden päästä voi sitten miettiä onko se kasvattamisen arvoinen. Nythän tosiaan yksittäinen hedelmä on mitattu hävyttömän korkealle scovilleen ja kuten akaisemmin mainitsin ei se vielä tarkoita mitään.

Disclaimer: Toki ymmärrän mitä ajat takaa tuolla alkuperäisellä paikallisella chilillä, mutta loppupeleissä rajanveto voi olla vaikeaa, koska alkuperää voi olla aika vaikea selvittää ellet itse matkusta johonkin jumalan selän taakse ja tuo mukanasi jotain paikallisen alkuperäisheimon kasvattamaa ennen tuntematonta chiliä.

Niin ja ymmärrän toki, että olen vain aloittelija, joka ei ymmärrä mistään mitään, koska olen vain lukenut ja lukenut, mutta... noh antaa olla.. Ne tajuavat pointtini joilla on väliä.

davve

"kalat69"-llä on siemeniä, jotka on kerätty podeista, joiden kantajat kasvoivat vierekkäin-sisäkkäin-päällekkäin samalla ikkunalaudalla, suurehkon kimalaispesän alla. Kimalaiset (Bombus) oli koko ajan noiden puskien kimpussa. Tiedä sitten mitä "geenisotkua" nuo pörrääjät ovat saaneet aikaiseksi: "Capsicum Bombus Piispanristi" . Alkuperäiset lajikkeet noissa oli 7pod, Fatalii, Trinidad Scorp ja keltainen Bhut... Jos yllärit kiinnostaa niin noita siemeniä tai niiden taimia kannattaa kysellä ...  Poltetta noissa oli ainakin rajusti!   =)
Näinkin helposti noita uusia (?) versioita voi syntyä.

sickworld

Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 21, 2010, 21:12:51 ip
Bhut Jolokia pääsi Guinnesin ennätysten kirjaan, kun sen tulisuus mitattiin vertailututkimuksena edelliseen ennätyksenhaltijaan (joku punainen habanero). Kasvatettiin siis molempia muutama kymmen puskaa samoissa olosuhteissa ja sen jälkeen mitattiin kapsaisiinin määrä hedelmissä ja suhteutettiin se puhtaan kapsaisiinin 16 miljoonaan scovilleen. Joku uuden meksikon tms yliopisto tuon tutkimuksen teki ja Bhutin saama vähän yli miljoona scovillea oli siis keskiarvo, joten yksittäiset hedelmät ovat olleet vahvempiakin. Olisi kiva jos saisi tuon tutkimuksen koko aineisto käsiinsä, niin näkisi myös maksimi, minimi ja kvartaaliarvot, sekä hajonnan. Itseäni ainakin kiinnostaisi.

Käytännössä siis viralliseksi ennätyksen haltijaksi pääseminen edellyttää puolueetonta vertailututkimusta nykyisen ennätyksenhaltijan kanssa. Näin voidaan varmistua siitä, että kyse ei ole hedelmäkohtaisesta tulisuuserosta, joka voi johtua muun muassa kasvuoloista, spagettihirviön mielentilasta ja Ctulhun unien laadusta.

Edit: löysinhän sen nettisivunkin, mistä tätä "tietoa" ammensin ja tuohon ulkomuistista tiivistin http://www.fiery-foods.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2363:saga-jolokia&catid=127:other-stories-about-growing-chile-peppers&Itemid=147

Chilivaari taisi jossain ketjussa tuon linkittää ellen väärin muista (edit2: tässä kyseinen chilivaarin postaus http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg39852#msg39852).

Maailman tulisin siis tällä hetkellä virallisesti on yhä Bhut Jolokia (joka on tai ei ole sama asia, kuin Naga Morich). Tämä ei kyllä tarkoita sitä, etteikö tuo Viper voisi olla tulisempi, mutta ennen kuin se ennätysten kirjaan pääsee, niin pitää osoittaa sen oikeasti olevan tulisempi eikä vain että siitä löytyy tulisempia yksilöitä, kuin keskiarvo bhutin tulisuus.

Muistaisin lukeneeni jostain lontoon kielisiltä sivuilta että Naga Morichissa eli siis Bhut Jolokiassa tuo tulisuus pysyttelee kutakuinkin alueella 700000-1500000 Scoville Heat Unittia...

Jan

Lainaus käyttäjältä: sickworld - joulukuu 22, 2010, 23:57:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 21, 2010, 21:12:51 ip
Bhut Jolokia pääsi Guinnesin ennätysten kirjaan, kun sen tulisuus mitattiin vertailututkimuksena edelliseen ennätyksenhaltijaan (joku punainen habanero). Kasvatettiin siis molempia muutama kymmen puskaa samoissa olosuhteissa ja sen jälkeen mitattiin kapsaisiinin määrä hedelmissä ja suhteutettiin se puhtaan kapsaisiinin 16 miljoonaan scovilleen. Joku uuden meksikon tms yliopisto tuon tutkimuksen teki ja Bhutin saama vähän yli miljoona scovillea oli siis keskiarvo, joten yksittäiset hedelmät ovat olleet vahvempiakin. Olisi kiva jos saisi tuon tutkimuksen koko aineisto käsiinsä, niin näkisi myös maksimi, minimi ja kvartaaliarvot, sekä hajonnan. Itseäni ainakin kiinnostaisi.

Käytännössä siis viralliseksi ennätyksen haltijaksi pääseminen edellyttää puolueetonta vertailututkimusta nykyisen ennätyksenhaltijan kanssa. Näin voidaan varmistua siitä, että kyse ei ole hedelmäkohtaisesta tulisuuserosta, joka voi johtua muun muassa kasvuoloista, spagettihirviön mielentilasta ja Ctulhun unien laadusta.

Edit: löysinhän sen nettisivunkin, mistä tätä "tietoa" ammensin ja tuohon ulkomuistista tiivistin http://www.fiery-foods.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2363:saga-jolokia&catid=127:other-stories-about-growing-chile-peppers&Itemid=147

Chilivaari taisi jossain ketjussa tuon linkittää ellen väärin muista (edit2: tässä kyseinen chilivaarin postaus http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg39852#msg39852).

Maailman tulisin siis tällä hetkellä virallisesti on yhä Bhut Jolokia (joka on tai ei ole sama asia, kuin Naga Morich). Tämä ei kyllä tarkoita sitä, etteikö tuo Viper voisi olla tulisempi, mutta ennen kuin se ennätysten kirjaan pääsee, niin pitää osoittaa sen oikeasti olevan tulisempi eikä vain että siitä löytyy tulisempia yksilöitä, kuin keskiarvo bhutin tulisuus.

Muistaisin lukeneeni jostain lontoon kielisiltä sivuilta että Naga Morichissa eli siis Bhut Jolokiassa tuo tulisuus pysyttelee kutakuinkin alueella 700000-1500000 Scoville Heat Unittia...


Tuon valossa siis yksittäisen Viperin 1 349 000 scovillen tulos ei vielä ole kovin kummoinen yksinään ja 1,6 miljoonaa sillä toisella (mikä olikaan) on periaatteessa ihan saavutettavissa.

Zabi

Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 00:15:11 ap
Tuon valossa siis yksittäisen Viperin 1 349 000 scovillen tulos ei vielä ole kovin kummoinen yksinään ja 1,6 miljoonaa sillä toisella (mikä olikaan) on periaatteessa ihan saavutettavissa.


Dorset Naga at a staggering 1.6 million SHU.
http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Jan

joulukuu 23, 2010, 00:53:28 ap #15 Viimeisin muokkaus: joulukuu 23, 2010, 00:56:07 ap käyttäjältä Jan
Lainaus käyttäjältä: Zabi - joulukuu 23, 2010, 00:34:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 00:15:11 ap
Tuon valossa siis yksittäisen Viperin 1 349 000 scovillen tulos ei vielä ole kovin kummoinen yksinään ja 1,6 miljoonaa sillä toisella (mikä olikaan) on periaatteessa ihan saavutettavissa.


Dorset Naga at a staggering 1.6 million SHU.
http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale


samassa jatkoa: "However, this is not the average Scoville Heat Unit level or the pepper, nor was this submitted to any world record holder. Numerical results for any specimen vary depending on its cultivation conditions and the uncertainty of the laboratory methods used to assess the capsaicinoid content."

Eli odotellaan, että numex (tai joku muu) tekee riippumattoman vertailututkimuksen.

Häiritsevää tuossa wikipedian artikkelissa on muun muassa tämä kommentti: "The Naga Viper currently holds the official title for hottest pepper. It was produced in the UK by crossing the three hottest peppers known to the world, including the Bhut jolokia. Researchers at Warwick University tested the Naga Viper and found that it measures 1,359,000 on the Scoville scale. " Tällle oli lähteenä seuraava yahoo newsin artikkeli: http://news.yahoo.com/s/yblog_thelookout/20101203/sc_yblog_thelookout/worlds-hottest-pepper-is-hot-enough-to-strip-paint

Tuossa artikkelissa siis verrataan tuota yksittäisen Viperin tulosta Bhut Jolokian keskiarvotulokseen. Varsin ymmärrettävä sekaannus, kun ottaa huomioon, että wikipediaa päivittelevät pääsääntöisesti ihmiset, joilla ei ole juurikaan hajua tieteellisistä menetelmistä, eikä halua ottaa asioista selvää yahoo news -sivustoa pidemmältä. Viper siis ei ole missään mielekkäässä mielessä virallisesti maailman tulisin.

Edit: onkohan minulla mopo lähtenyt lopullisesti käsistä, jos vaihdan pääaineeni biologiaan ja haen gradua varten tutkimusrahoituksen tuollaiseen tutkimukseen ;)

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 22, 2010, 02:11:34 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - joulukuu 22, 2010, 01:07:46 ap
Viihdettähän tämä tulisuusralli myös on, eikä (enimmäkseen) niinkään vakavasti otettavaa tiedettä. Tulisuudella yksinkertaisesti myydään siemeniä, hedelmiä ja kaikenlaisia tuotteita. En huomannut tuossa artikkelissa mainintaa tämän "kyynagan" alkuperästä - mikä vähän epäilyttää. Etteivät vaan ole jampat risteytelleet taas omiaan?  8)  Ja mikäs siinä, eihän se kiellettyä ole. :)  Mutta siinä tapauksessa ainakin itse haluaisin tietää asian tilan, koska - kuten tunnettua - olen kiinnostunut nimenomaan alkuperäisistä, paikallisista chileistä, en juuri risteytyksistä. Tietääkö joku paremmin?


Risteytys kyseessä: "Gerald Fowler of "The Chilli Pepper Company" grew some Naga cross Trinidad hybrid chilli's," Eli Nagaa ja Trinidadia risteytetty ja saatu aikaiseksi jotain aivan "kamalaa" :)

Eli kyllä kyseessä on paikallinen chili pepper companyn chili, joka on risteytys muista chileistä (eikö kaikista jalostetuista chileistä voi sanoa samaa, kun korvaa  tuon chili pepper companyn jollain maantieteellisellä paikalla ja Gerald Fowlerin paikallisella kasvattajalla). Käsittääkseni Bhut Jolokia/Naga Morich on myös risteytys erinäisiä muita chilejä eikä itsessään mikään kovin vanha lajike (saatan olla väärässä). Enemmän kiinnostaisi onko tuo oikeasti jo vakiintunut lajike vai joku hybridi f-mitälie, joka voi tuottaa mitä tahansa.

Eiköhän tuosta tietoa tipahtele ensi vuoden aikana vielä lisää ja näin ollen vuoden päästä voi sitten miettiä onko se kasvattamisen arvoinen. Nythän tosiaan yksittäinen hedelmä on mitattu hävyttömän korkealle scovilleen ja kuten akaisemmin mainitsin ei se vielä tarkoita mitään.

Disclaimer: Toki ymmärrän mitä ajat takaa tuolla alkuperäisellä paikallisella chilillä, mutta loppupeleissä rajanveto voi olla vaikeaa, koska alkuperää voi olla aika vaikea selvittää ellet itse matkusta johonkin jumalan selän taakse ja tuo mukanasi jotain paikallisen alkuperäisheimon kasvattamaa ennen tuntematonta chiliä.

Niin ja ymmärrän toki, että olen vain aloittelija, joka ei ymmärrä mistään mitään, koska olen vain lukenut ja lukenut, mutta... noh antaa olla.. Ne tajuavat pointtini joilla on väliä.


Asiaa puhut. On tosiaan hyvä muistaa, että jokainen kaupallinen chililajike on enemmän tai vähemmän tuore risteytys. Samaten, kaupallisten chilien kehitys tapahtuu kaiken aikaa juuri risteyttämällä. Jos jonkinlaisen rajan haluaa ja voi vetää jonnekin, se lienee lajikkeen vakiintumisessa niin sen ominaisuuksien, nimikkeen kuin ehkä sosiaalisen merkityksenkin suhteen. Siksi esim. ikivanha (ainakin 8000v ihmisen käyttämä) Rocoto on, vaikka alkujaan risteytetty tuotos olikin, nykyään jo täysin omintakeinen ja selväpiirteinen chili. Samoin on esim. Jalapeño. Tai Tabasco.

Näillä aivan uusilla "hei, kokeillaanpa mitä tapahtuu kun naitetaan tämä ja tuo..." risteytyksillä ei ole minkäänlaista asemaa, historiaa eikä vakiintunutta muotoa. Ja mikä myös merkittävää, niillä ei useinkaan ole maantieteellisesti "luonnollista" synnyinsijaa. Esim. Rocotot ja Jalapeñot on risteytetty vuosituhansien aikana Andeilla ja Meksikossa samoissa pienissä kyläyhteisöissä, paikallisista lajikkeista. Tämä meidän aikamme villitys (ja mahdollisuus) risteyttää ihan mitä vaan mistä vaan, on täysin keinotekoista - jos sitten hauskaakin - puuhaa! :)  Sillä ei ole mitään tekemistä chilikulttuurin ja sen historian kanssa. Onko asialla jotain väliä, on sitten oma juttunsa.

Tämä on vähän sama asia kuin vaikka autoharrastus. Yksi haluaa täydellisesti entisöidyn, aidon ´70 Buick Skylark GS:n (maailman nopein sarjavalmisteinen nelivetoinen auto vielä joitakin vuosia sitten, muuten :) ) - ja toinen taas siitä tehdyn rankasti modatun street-customin vaaleanpunaisilla nallekarhupenkeillä. Kumpi parempi? Molempi parempi - mutta eivät sama asia. :)

Zabi

joulukuu 23, 2010, 03:14:28 ap #17 Viimeisin muokkaus: joulukuu 23, 2010, 03:17:19 ap käyttäjältä Zabi
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 00:53:28 ap
Tuossa artikkelissa siis verrataan tuota yksittäisen Viperin tulosta Bhut Jolokian keskiarvotulokseen. Varsin ymmärrettävä sekaannus, kun ottaa huomioon, että wikipediaa päivittelevät pääsääntöisesti ihmiset, joilla ei ole juurikaan hajua tieteellisistä menetelmistä, eikä halua ottaa asioista selvää yahoo news -sivustoa pidemmältä. Viper siis ei ole missään mielekkäässä mielessä virallisesti maailman tulisin.
;)


Nyt wikipediakin kertoo oikein. :)
The Naga Viper currently holds the unofficial title for hottest pepper. It was produced in the UK by crossing the three hottest peppers known to the world, including the Bhut jolokia.

Sitä vartenhan se wiki on et sitä voidaan muokata/korjata.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Jan

joulukuu 23, 2010, 03:23:08 ap #18 Viimeisin muokkaus: joulukuu 23, 2010, 03:25:23 ap käyttäjältä Jan
Infernolle: Ainoa oikea oikeasti nopea auto koskaan on Cobra ja siitä ei pääse mihinkään ;)

Wikipediasta puheen ollen tämä suomenkielisessä wikissä scovillen asteikossa: "Teollisesti on valmistettu yli 16 000 000 yksikön ainetta, joka on jo puhdasta kapsaisiinia"

Puhdas kapsaisiinihan on "sovittu" olevan tasan 16 miljoonaa scovilleä, joten tuo väite yli 16 miljoonasta on täyttä huttua. Jos täällä kerran on wikin päivittelijöitä, niin tuon voisi korjata.

Hieno juttu, että englanninkielinen korjattiin. Saapa nähdä miten kauan pysyy siellä. Itse en wikipediaa päivittele, koska siellä järjestään muutetaan selkeästi virheellinen tieto takaisin virheelliseksi heti korjauksen jälkeen (ainakin pari vuotta sitten asia oli näin).

Edit: englanninkielisessä puhdas kapsaisiini on 15-16 miljoonaa scovillea ja tämä johtunee siitä, että aikaisemmin puhdas kapsaisiini oli määritelty 15 miljoonaksi ja ilmeisesti jotkin tutkimuslaitokset yhä käyttävät tätä arvoa.

koshui

joulukuu 23, 2010, 11:53:07 ap #19 Viimeisin muokkaus: joulukuu 23, 2010, 12:01:04 ip käyttäjältä koshui
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 03:23:08 ap
Edit: englanninkielisessä puhdas kapsaisiini on 15-16 miljoonaa scovillea ja tämä johtunee siitä, että aikaisemmin puhdas kapsaisiini oli määritelty 15 miljoonaksi ja ilmeisesti jotkin tutkimuslaitokset yhä käyttävät tätä arvoa.


Wikipedian mukaan kapsaisiini on 16 miljoonaa ja dihydrokapsaisiini on 15 miljoonaa.
Tuosta Viperistä en niin hirveästi lähde sanomaan mitään muuta kuin, että on melkoista 'tv-shop' markkinointimeininkiä The Chilli Pepper Companyllä :)

USDA:n ARS palvelusta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita kapsaisinoidien teolliseen tuotantoon liittyen.
"307 viljellyn chinensen joukosta PI 438644 sisältää eniten kapsaisinoideja" - http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=221269
"63 viljellyn chinensen joukosta PI 640900 sisältää eniten kapsaisiinia" http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=246294

Ymmärtääkseni kummassakaan tutkimuksessa ei ole ollut nagaa mukana.