toukokuu 12, 2024, 20:47:21 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Olut/sahti harrastajia

Aloittaja ihis81, marraskuu 20, 2009, 20:23:33 ip

« edellinen - seuraava »

ihis81

Oliskohan täällä foorumilla sahdin taikka oluen ystäviä, jotka olisi oikein lajin harrastajia.
Koska mulla on kytenyt mielessä sahdin teko. Ja miksei oluenkin.

Onhan melkein kaikki tehnyt "kotikaljaa" ym kiljuja jossain vaiheessa, mutta itseäni kiinnostaisi tehdä esim juuri sahtia, tai "parempaa olutta" jota mahdollisesti kelpaisi tarjoilla ystäville ja sukulaisille. Esim juhlien merkeissä tms...kissanristiäisissä ;)
Näin oluen ystävänä tuli taas tuo mieleeni, kun tässä stout olutta juon ;D

Tokihan sitä voisi panna perus kotitekoista olutta, mutta ajattelin että jos täällä olisi joitain asiaan vihkiytyneitä antamaan joitain vinkkejä.

Chili ja olut kun ainakin sopii yhteen, molemmista kuitenkin lajikkeesta riippuen. En tarkoita valmistusprosessissa tietenkään :D
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk

TunturiTiger

mulle kans vinkkejä! sahti on pirun hyvää kun se on tuoretta ja hyvin tehtyä. appiukon vanhasta karjakeittiöstä löytyy kyllä saunanpata ja nyt myös toimiva hormi. appiukon naapurista saa kyllä joskus harvoin sahtia mutta useamminkin sitä voisi siemaista.

Ryhis

Tuli ravintolakoulussa käytyä Oluen pano kurssi, on siitä jonkinlainen diploomikin olemassa, olen siis pano-mestari  ::) hah hah haa..

Kotiolutta on tullut tehtailtua pari sataa litraa tiivistepurkeista ja sitten joitain kymmeniä litroja ihan vierre itse keittämällä.

Voin sanoa, että työn määrä on hirveä jos aikoo vain "yhden" kerran tehdä. Tilaa tarvitaan pirusti, jo pelkästään sen takia että voidaan pitää esineet hygieenisinä. Sitten niitä sankoja pitää vahtia ja sekoittaa ja kääntää ja vääntää. Sotkua tulee väistämättä.

Ja aikaa kuluu perkeleesti. Mitään pientä erää ei periaatteessa kannata tehdä ja isommissa erissä on pullojen säilytys ongelmallista.

Ja parhaimmassa tapauksessa, odotettuasi 3-12 kk oluen kypsymistä, voit ensimmäisiä korkatessa todeta, että jossain vaiheessa liemeen pesiytynyt pöpö on tehnyt koko satsista kiljua tms. (koettu), korkituslaite on lyönyt liki jokaisen korkin vajaasti kiinni ja sinulla on 80 väljähtynyttä olutpulloa (koettu) tai sitten jossain vaiheessa astioiden pesun ja huuhtelun välissä jonnekin on jäänyt desifiointiainetta ja sinulla on paljon olutta, joka on käynyt, joka kuplii mutta ei maistu millekään. Tämäkin on koettu.

En edes keksi kenelle voisi suositella kotioluen tekemistä kun NYKYÄÄN saa laadukkaita, oikeita oluita esmes lidlistä.

Tietysti, kaikkea kannattaa kokeilla.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Hombre

Mutta, hyvin tehty kunnollinen sahti on kyllä hyvää.
Suosittelen etsiytymään sahtimestarin juttusille ko. asiassa.
Uskoisin heiltä löytyvän hyviä vinkkejä (varsinkin Hämeenkyrö-Viljakkala akselilla).
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

ihis81

Paneminenhan on katoavaa kansanperinnettä. :D
Ja ei mua vieroksuta tuo, että siinä on iso urakka.

Tilaa olis varastossa kypsytellä juomia ihan riittämiin. Kaksistaan kun vielä vaimon kanssa omakotitalossa asutaan, ainakin jouluun asti. Sitten tulee kolmas ;)

Enpä tiedä täältä satakunnasta että olis näitä harrastajia... Olis kiva kyllä päästä juttusille.
Tarvii varmaan aloitella tekemään jotain perusolutta aluksi maltaista ja/tai humalista.
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk

Pertsa

Kyllähän Suomessa porukka panee aika paljonkin olutta itse. Henkilökohtaisesti en yhdy Räyhäkkään mielipiteeseen, ei se aloittaminen niin kummoisia vaadi. Muistaa vaan että puhtaus on kaiken A & O.
Suomesta on melko hankala löytää kunnollisia tykötarpeita mutta EU:n sisältä tilaamalla löytyy kohtuuhintaan erilaisia hiivoja, maltaita sekä humalaa joka lähtöön. En nyt taas muista että mistä mutta täältä löydät varmasti vinkkiä:
http://www.kotiolut.com/
Ja jos irkin puolelle eksyt niin kokemuksia sekä shoppailuvinkkejä+muutenkin hyvää läpänheittoa löytyy #olutopas kanavalta.
Btw Räyhäkäs. Mitä tarkoitit noilla hyvillä Liiterin oluilla? Nojoo, on niillä hyvää Pilsiä ja joitain normiperuslagereista poikkeavia mutta mitenkään eksoottiselle makumatkalle niillä ei pääse. Korkeintaan hyvää vaihtelua saunakaljoitteluun. Niillä oli joskus varsin kelvollista vehnäolutta mutta mikälie syynä että myynti loppui..
Alkot, sekä jotkut ruokakaupatkin tarjoavat nykyää suorastaan loistavia oluita. Esimerkkiä on vaikea sanoa, sylettää vieläkin kun ruokouksista huolimatta Cantillonin tuotteita ei edelleenkään saa muualta kuin ravintoloista. Kyllä kössiä saa mutta on sitä makeutusaineilla pilattua sontaa.
Niin, sitä lempioluttani on vaikea päättää. Riippuu niin paljon hetkestä.
Joskus saa olla tummaakin tummempi stout/portteri, joskus taasen maistuu rutikuiva Ipa (hervemmin mutta kuitenkin joskus jopa mallia tripla..). Cantillonin tuotteet menevät oikeastaan ihan koska tahansa, kaipa ne on sitten niitä lemppareita vaikka rakastankin vahvoja makuja. Jajoo, pian joku valopää mainitsee Cantillonin olevan normiakin normimpaa kamaa mutta ensikosketukseni lambiceihin tapahtui juuri Cantillonin tuotteilla.. Eräs mieleenpainuvimmista kokemuksista oli Samuel Adamsin Utopia mallia 27%vol. Sellaista hiilihapotonta rusinakiisseliä... Myöskin viime Hbf:llä juotu eräs Jenkki barleywine oli uskomattoman hyvää. Maksoikin tosin sen 30e 0.75 pullo.
Muuten, jos joskus pärähdätte Arkadian alkoon niin kysäiskää henkilökunnalta Deus olutta. Kyseessä on Shampanjahiivalla pantu Ale tyyppinen olut. Hintaa en muista mutta ei se paha kuitenkaan ollut, olisko jotain 18e.. Melko jännää ja pirun hyvää on hän, toimitetaan Kuohuviinipullossa ja pieni varoituksen sana. Tossa on sitten hiilihappoja enemmän kuin tarpeeksi. Eli astetta enemmän varovaisuutta tälläkertaa mukaan, jookoskookos =)
Meillä määrää Nainen!

Janne

Mä olen kans mäskännyt muutamia satoja litroja olutta ja sahtia. Kaikenlaista vermettä löytyy nurkista co2 -pullosta rosterikegeihin, mutta ovat olleet joku 6-7 vuotta odottamassa parempia aikoja. Ensi vuonna on kyllä vakaa aikomus tehdä niin olutta kuin sahtiakin. Maakellarikin löytyy nyt niin tarkoitus olisi lageria laitella...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Ryhis

Jessus, Pertsa otti nokkiinsa  ;D

Tarkoitin siis, että Lidlistä saa rheinheitsgebotenia myötääviä oluita. Ihan peruskeskariahan ne on. Itsellä on noussut seinä pystyyn suomalaisten keskioluiden kanssa kun joudun kuuntelemaan pässinpäiden kertomaa tarinaa oluista. Eli ns. "Karhu - Lapinkulta"-väittely jossa tapellaan siitä kumpi on parempaa, vaikka molemmat ovat 99,95% samaa paskaa, ainoat makuerot syntyvät alkoholin määrästä. Katkeroainepitoisuudet ja väri ovat laboratoriotasolla eroteltavissa mutta ei elävässä elämässä.

Vituttaa juoda näitä "kotimaisia laatuoluita" kun niissä on kahta eri e-ainetta ja jotain tärkkelystä. WTF? Sitäpaitsi olut on tuoreempana parempaa ja silmämääräisesti havainnoiden LIDLin kierto on nopsempaa.

Nopsaan hatusta vedetty lempparibisse -> alkosta löytyvä Altaris Porteris, latvialaista portteria. Kestosuosikkini vuosien ajan, rikas ja runsas maku ja hintakin kohdillaan. No mähän joisin vaikka menneniä jo niikseen tulis.

Ja kyllä se kotioluen teko sellaisen tietyn päättäväisen asenteen vaatii, aika moni kaveri on lähtenyt metsästämään "halpaa kaljaa" siten, että ostetaan prismasta kamat, huuhtastaan astiat ammeessa ja liemet kehiin. Sitten ihmetellään kun valmis tuote on...noh kuraa  :o

Ja onhan kotioluen teko parempi harrastus kuin moni muu, mutta kannattaa perehtyä aiheeseen ja satsata kunnon tiivisteisiin+humaliin. Itse ostin tavarat sittemmin Viinitalo Melkon ostamasta Iloviini tai Iloliemi (muisti temppuilee) kaupasta Kampista. Moni tiiviste on niin pliisua, että kannattaa hankkia kunnon humalat siihen.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Jones

On tullu olutta tehtyä uutteista kymmeniä satseja, joskaan ei enää muutamaan vuoteen. Välineet löytyy vielä, mutta pullot/korit on jossain vaiheessa "kadonneet". Sahdin valmistaminenkin on ollut joskus to do-listalla, mutta tosiaan nämä kokkailut jääneet vähän vähemmälle. Jos kuitekin vielä joskus..

Mukava harrastus oli kuitenkin tuo ja kärsivällisyydellä ja säveltämällä reseptejä (eli erilaisia humaloituja/humaloimattomia uutteita käytettynä alkon oluista herätetyillä hiivoilla) sai aikaan mielenkiintoisia oluita.

Tässähän alkaa jo taas innostumaan  :P


TunturiTiger

ihan mukava harrastushan toi ois mutta enemmän pidän siitä tuotteesta. aikani kun ei piisaa pirullakaan (ainakaan nykyään, mutta toivottavasti joskus) kunnolliseen paneutumiseen ko. aiheeseen.

Pahavaatt

Hmm, 19-vuotiaana taisin tehdä sahtia ensimmäisen kerran. Oli alkamassa kesä, lukio loppui ja pyörin kirjastossa etsien lukemista tuleville viikoille, kotona maatilalla illat menivät lukien tai tietokoneen ääressä. Osui sahdista kertova kirja käsiin, sen luettuani mietin ettei se nyt niin vaikeaa voi olla ettenkö minäkin. Rakentelin kuurnan 200L muovisesta tynnyristä johon istutin hanan kiinni, pesin ison padan ja veistelin melan jolla sekoitella mäskiä. Tekemiseen kului aina yksi päivä kokonaan, aamusta iltaan. Jos löytyy isoja astioita, tilaa ja aikaa, niin kannattaa kokeilla ainakin. Jos säilytät sahtia 10l kanisterissa jääkaapissa, kolmannen korkinaukaisun jälkeen laatu on jo selvästi huonontunut, ilma pilaa. Kirjastoista pitäisi löytyä ohjetta ja perinnetietoa.
Innostuin neljännen panoksen kohdalla askartelemaan vielä kuparisesta spiraalista, silikoniletkusta ja maitotonkasta jäähdyttimen vierteelle, sen sai kuurnaan kiinni. En muista enää, oliko se parempaa kuin muut panokset. Kummisetä totesi että pontikkavehkeitä kasaat vaikka sahdista puhut. Sitä tuhmuutta en ole tehnyt, kerran vain vierestä katsonut oppia. :)
Viimeisimmän eli kuudennen panoksen tein kotona mehumaijalla, oli piruuttaan kokeiltava. 10l kattilassa mäskin lämmitys, sitten katajanoksien päälle mehumaijaan ja kuivattuja humalakäpyjä "jonnii verran" käymisastiaan. Kyllä se juotua tuli.
Sahtimaltaita piti metsästää jonkin aikaa, tykkään itse laittaa 1/10-osan ruismaltaita sekaan. Prosentiksi laskin aina noin kahdeksan. Jos joku aikoo aloittaa sahdinteon, minä voin vastailla kysymyksiin minkä osaan. Viime kesänä en ehtinyt tekemään, olin tekemässä harjoittelua Uudessa-Seelannissa, eikä siellä tilalla ollut sopivia välineitä. (Jos suomalaiset valtavirtaoluet alkaa kyllästyttää, käy siellä ja tule itkien takaisin. Ttu mitä kuraa)
Olutuutteita ei ole tullut käytettyä sitten lukioaikojen. Viiniäkin joskus tullut tehtyä, pari vuotta kellarissa levännyt kirsikkaviini oli vähän liian kuivaa, mutta veti naaman messingille silti - eihän tämä nyt niin vaikeaa ollut. Ehkä jos joskus isona poikana osaisi sitten tuon makeuden määrittelyn tarkemmin.

Janne

Lainaus käyttäjältä: Pahavaatt - marraskuu 28, 2009, 18:25:32 ip
Rakentelin kuurnan 200L muovisesta tynnyristä johon istutin hanan kiinni, pesin ison padan ja veistelin melan jolla sekoitella mäskiä.

Mielenkiintoinen vaihtoehto! Mä tein mäskin siivilöintisysteemin kahdesta 45 litran saavista, toiseen porasin pohjan täyteen reikiä ja toiseen pari senttiä alareunasta hana kylkeen. Ja siivilöidessä nämä siis sisäkkäin, reikäisen saavin pohjan ja mäskin väliin laitetaan katajanoksat jos niitä käyttää.
LainausKirjastoista pitäisi löytyä ohjetta ja perinnetietoa.

Ari Järmälän Kotipanimomestarin Käsikirja on ehdoton teos, painos on ikävä kyllä loppu mutta kirjastoista saattaa löytyä. Siinä on tietoa niin sahdin kuin oluenkin valmistukseen. http://www.pcuf.fi/~jarmala/0kpkk.html
Perinteisestihän sahti tehdään "näppituntumalla" eikä lämpömittareita käytetä mutta aloittelija pääsee paljon helpommalla kun ottaaa hyvän mittarin käyttöön ja sitä seuraamalla mäskäilee maltaansa.

LainausInnostuin neljännen panoksen kohdalla askartelemaan vielä kuparisesta spiraalista, silikoniletkusta ja maitotonkasta jäähdyttimen vierteelle, sen sai kuurnaan kiinni.

Erittäin suositeltava kapistus tuo, helpottaa ja nopeuttaa hommaa huomattavasti. Vierre kun tulisi saada mahdollisimman nopeasti jäähtymään, etenkin oluessa tulee ihan selkeitä makuvirheitä ilman tehokasta jäähdytystä.

LainausSahtimaltaita piti metsästää jonkin aikaa, tykkään itse laittaa 1/10-osan ruismaltaita sekaan.

Löytyy kyllä Keskon valikoimista eli kaikkiin K-kauppoihin ainakin saa tilaamalla. Tampereen seudulla ja etenkin sahtialueilla tosin on melkein joka kaupassa tarjolla ainakin ajoittain.

www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

ihis81

Lainaus käyttäjältä: Pahavaatt - marraskuu 28, 2009, 18:25:32 ip
Jos säilytät sahtia 10l kanisterissa jääkaapissa, kolmannen korkinaukaisun jälkeen laatu on jo selvästi huonontunut, ilma pilaa.  Olutuutteita ei ole tullut käytettyä sitten lukioaikojen. Viiniäkin joskus tullut tehtyä, pari vuotta kellarissa levännyt kirsikkaviini oli vähän liian kuivaa, mutta veti naaman messingille silti - eihän tämä nyt niin vaikeaa ollut. Ehkä jos joskus isona poikana osaisi sitten tuon makeuden määrittelyn tarkemmin.


Eikös se kannattaisi laittaa tyyliin hanapakkaukseen? Kuten viinit. Hanasta päästelee, niin ei pääse ilmaa. Vaatii kyllä samanlaisen "pussin"nesteelle kuten alkon viineissä olevissa hanapakkauksissa.

Mutta eikös se 10L ole jo kolmannella aukaisulla kanisterista loppu;D
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk

wille

Innostuinpa pitkästä aikaa oluen valmistuksesta. Aikoinaan olen tehnyt useampiakin satseja ihan Coopersin ohjeiden mukaan. Tummat oluet ovat onnistuneet paremmin ja niitä olenkin enemmän tehnyt. Nyt kuitenkin olisi tarkoitus kokeilla vähän parempia reseptejä. Täysmäskäystä en ainakaan vielä lähde kokeilemaan, mutta tämmösiä meinasin tossa lähitulevaisuudessa laittaa tulemaan.

Suunnitelmissa on ainakin Muntons Old English Bitter, jonka jälkikäymissokerin meinasin korvata Amber-spraymaltaalla (18EBC). Mahdollisesti vielä lisäisin tuohon jotain humalaa hiukan. Sen koommin en ole vielä tuota reseptiä suunnitellut. Toinen kokeilemisen arvoinen yritelmä olisi tehdä tuollainen "Osmotar"-tyyppinen ratkaisu joka alunperin on kirjoitettu vaaleaa Finlandia-uutetta varten. Kyseinen resepti löytyi tuolta kotiolut foorumilta. Resepti olisi tällainen:

3 kg Vaaleaa mallasuutetta (3 x 1 kg)
28 g Saaz humala pelletttejä
400 g sokeria
(pulloihin tasa teelusikallinen sokeria)


Kyllähän tuota voisi Finlandiallakin kokeilla tai sitten tilata jotain "laadukkaampaa" uutetta. Ja jälkikäymisen hoitaa taas spraymaltaalla.

Jos jollain on reseptiehdotuksia ton Muntonsin suhteen, niin otan kyllä ideoita vastaan. ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

L3ba

Padasjoella pidetään joka kesä Sahtimarkkinat joilla tuli viime vuonna vierailtua maistamassa sitä kuuluisaa Lammin Sahtia, ja täytyy sanoa että olin koukussa välittömästi! Onneksi samaa tavaraa oli tarjolla muutamaa kuukautta myöhemmin Porvoon Olutmessuilla.

Itselläkin ollut tuo kotioluen paneminen ollut mielessä monta kertaa, mutta ongelmana ollut pullojen saaminen, nyt huomasin että  tälläisiä http://www.kotiviini.fi/fi/3401990.php olisi saatavilla niin voipi olla että pitää huvin ja urheilun vuoksi kokeilla josko onnistuisi paremmin kuin meikäläisen kotiviini kokeilut ;D

Hapa_Nero

Hmm.. Olisiko jostakin mahdollista hankkia valmista sahtua ennen seuraavaa viikonloppua? Sillä tulossa olisi suuret juhlat ja ajattelin että sahtia olisi pitkän tovin jälkeen kiva kipata ja voisin sitä siinä samalla tarjota molemmille vieraillenikin  :D

Vierteen käyttämiselle ei nyt ole aikaa eikä mahdollisuuksiakaan, joten vain valmis tavara kiinnostaa nyt. Huhua kuulin että lammilaisella yrittäjällä olisivat luvat valmiin myyntiin ja ajattelin huomenna kilauttaa sinne ja tarkistaa asian.
Löytyisikö muita vihjeitä sahdin tuskiin?

TunturiTiger

no joo.. Alkosta saa Lammin sahtia, mutta mun mielestäni se on vaan niin kuraa.

Hapa_Nero

Jep, Lammilta kuulemma löytyy kuraa ihan kaupan hyllyltä, kertoi Suomen sahtiseuran pj.
Alkoon en mene, kun eivät edes suostuneet hommaamaan mulle Tanduay rommia.

Kaltsu

Tuuloksen kauppakeskus Tuulosen Kotipizza ainakin joskus myynyt Lammin Sahtia, jos sielläpäin liikut?
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

TunturiTiger

parempaa tavaraa saa kyllä vaikka mehumaijalla.
http://www.paakari.net/printable.php?id=2307&dab=reseptit&ni=
Itte oon kokeillu tällä ohjeella, mutta parempaa se on kun toi yks "Risto" sen tekee oikeesti.