huhtikuu 19, 2024, 00:16:48 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Triniman

21
Edistyneempi chilinkasvatus / Kauden aloitus
kesäkuu 11, 2006, 14:19:52 ip
Mulla Habanerot (en tiedä sen tarkempaa mitä ne ovat) tuottivat pieniä määriä chilejä läpi talven, sitten tuli keväämmällä ongelmia joista kirjoittelinkin.

Nyt pensaat ovat taas huomattavasti rehevämpiä, ja kukkia on paljon. Jos kaikki menee hyvin, pitäis chilejä taas loppukesästä olla tarjolla, pääsee tekemään soosia talven varalle!

Uusia paprikoita olen istutellut maaliskuussa (paprikat kukkivat paraikaa mukavasti), chilejä laitoin maahan ikimuinaisista siemenistä huhtikuun lopussa ja ovat vielä aika pieniä kun itäminenkin kesti non kuukauden.

Lasiparvekekasvatusta täällä harrastetaan. Ikkunalautatila on aika pantiilla, joten aloitusta jo aikaisemmin on vähän vaikea tehdä uusien kasvien kanssa.
22
8 vuotta Noksulla, vedän pikkuista softankehitysporukkaa.
23
Edistyneempi chilinkasvatus / Näyttää jo paremmalta
kesäkuu 07, 2006, 13:04:34 ip
Näyttäisi että tuo kasvumateriaalin vaihto ja suopahoito auttoivat, sillä puskat voivat huomattavasti paremmin ja ovat rehevöityneet melkoisesti. Ne alkoivat myöskin kukkia vimmatusti juuri, joten toivoa hyvästä sadostakin on.
24
Other discussion / Scorpion chili
kesäkuu 05, 2006, 00:07:29 ap
Seems that the scorpion variety is very hard to find - here I found some references:


http://forums.gardenweb.com/forums/load/pepper/msg0220304028585.html?4
25
Hi all,

It would be nice to find someone at UWI to discuss their work with local chilies.

As for the measurements of scoville units, whether they are accurate or not; University of West Indies does serious research on agricultural issues, so as such I do not doubt that their measurements would be any less or more accurate than similar measurements done in other institutes. What is interesting, I find, is the reference to local conditions for obtaining such amouns of heat in the chilies. This gives us here in the North a reason to believe we face a real challenge in obtaining serious levels of heat in our homegrown chilies!

I enjoy the C. chinense varieties for their lovely fruity flavour, hot or not. Some pepper sauces made locally in Trinidad were far more explosive than similar commercial products (such as Matouks' sauces, which in all honestly are pretty darn hot also!): A squirt of such sauce into my "roti" in Port of Spain by the local street vendor caused me not to be able to eat that roti at all, I simpy had to chuck it away and seek milk / something else to cool my throat!

Lets hope that the UWI people get the genetic pool of different local cili strands in order before they are lost.
26
Kodin mausteinen kokkaus / Aamiaismurot...
kesäkuu 04, 2006, 12:10:48 ip
Aamiaismuroihin en laittaisi chiliä..enkä myöskään rommirusinajäätelöön.
27
Chililajikkeiden arvostelut / Tulisuus ja kasvatusolot
kesäkuu 04, 2006, 12:05:03 ip
Tuo tulisuus kai vaihtelee aika lailla maaperän, kasvammisolosuteiden jne. mukaan? Eli esim. Karibialla kasvatettu Scorpion voisi olla huimasti vahvempi kuin ihan kotona kasvatettu..

Laitoinkin jo yhden linkin aiemmin yhteen artikkeliin jossa asiaa oli tutkinut University of West Indies, tässä lainaus tekstistä:

"Based on the pungeny level the landraces can be grouped into four pungeny groups, the super-hot group (over 200,000 Scoville Units), hot group (150,000 - 200,000 Scoville Units), moderate hot group (40,000 - 100,000 Scoville Units) and the seasoning group (Less than 10,000 Scoville Units). The hot pepper landraces and developed varieties were characterized using HPLC for the various capsaicinoids by CARDI in collaboration with UWI/ St. Augustine. The results were later converted to Scoville units using a conversion equation.

The results of the test of pungency levels of Caribbean landraces are presented in Table-1. Generally, pungency levels were higher in fully mature peppers than at the immature stage. Scorpion scored the highest pungency rating of all cultivars. The pungency levels of the super hot pepper group of the Caribbean far exceeds that reported for Habenero peppers which is around 250,000 Scoville Units. Since the pungency levels are affected to a large extent by the environment in which they are grown (harsher environments yielding hotter peppers), any comparison should be made with this caveat. The high pungency levels of Caribbean peppers provide great promise in developing industries in the Caribbean based on the use of capsaicinoids such as pepper spray and medications. This would further expand the market for pepper growers.

The main capsaicinoids found in the pepper landraces studied were capsaicin and dihydro capsaicinoids (DHC), and the former was always found in greater quantities than the latter. The results showed that the in the more pungent varieties the relative content of capsaicin was greater than that of the capsaicinoids (Fig-2). Hence, less pungent a variety is the greater the proportion of DHC compared to capasaicin."

Ja tuo table 1:

http://www.cardi.org/publications/proceedings/hotpepper/4.5.html#table1
28
Näitä Trinidadilaisia siemeniä toin joskus vuonna 2000 vissiin (tai jopa aiemmin) ja nyt pistin maahan - itivät vaikka kestikin hiukan yli kuukauden! Kasvavat ny hitaasti mutta varmasti..



Ja sitten tilanne nyt, 01.06.2006...

[/img]
29
Meillä on yksi vanha Karibian reseptikirja a siinä on perusresepti chilisoosille ilmaistu näin:

12 hot peppers (green, red and yellow)

4 - 5 cloves garlic

0.5 cup mild vinegar or lime juice

0.5 cup peeled, chopped green pawpaw (papaya)

2-3 teaspoons salt

1-2 teaspoons mustard or mustard powder


Siitä on hyvä lähteä rakentamaan!!
30
Kodin mausteinen kokkaus / Matouk's pepper sauces
kesäkuu 03, 2006, 10:38:36 ap
En tiedä onko kukaan kokeillut näitä, itse olen pitänyt..ja ovat Karibialla aika suosittuja. Itsekin ollaan  tehty tommoista papaijalla maustettua pippurisoosia,vaan ei siitä ihan yhtä hyvää tullut.

http://carolinasauce.stores.yahoo.net/hot-sauces-matouk-s.html

Säilyvät hyvin.
31
Ainakin siellä yritetään vihdoin ottaa homma tosissaan. Se olis aika tärkeää, koska saarilla kasvatetaan kohtuullisen paljon chilejä ja joka perhe väsää omaa pepper sauceaan myös. Nyt alkavat hiljalleen hiffaamaan että sooseilla ja chileillä voisi olla marrkinoita muuallakin.

Parhaimman makuisia sooseja olen Karibialla syönyt, osa oli vaan niin hottia kamaa että kun pirskottivat "vähän" esimerkiksi pikaruoka-rotiin mukaan, niin ei helevata, oli pakko muutaman haukkauksen jälkeen heittää pois koko hiivatun roti-safka!

Pahkat kun ei tullut silloin siellä enemmän käydessä hankittua enempää siemeniä chileistä.
32
Olen nyt kokeilemassa kekkilän taimimullan, lisätyn hienon hiekan ja kukkamullan seosta. Säätöä pitää olla..! :wink: Pohjalla lekasoraa. Hiukan laitoin sarvilastua ja kanankakkaa sekaan, liekö oli tymä tikki?

Aikaisemmin kasvatin ihan vaan aloittelijana kukkamullassa habaneroja..
33
Edistyneempi chilinkasvatus / Habanerojen ongelmat
toukokuu 22, 2006, 22:15:29 ip
Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa että mulla on hyvä skooppi - tutkin noita pisteitä itsekin, mutta eivät ole punkkeja eikä munia vaan jotain muuta, ilmeisesti kasvin erittämää (?).  Seurailen tilannetta..
34
Edistyneempi chilinkasvatus / Habanerojen ongelmat
toukokuu 22, 2006, 00:42:02 ap
Ei ne silti ole kivoja retuuttaa bussissa paikasta A paikkaan B...

Noiden "habojen" kanssa on menossa odotteluvaihe, uutta lehteä pukkaa taas hyvin, katotaan alkaako kellastumaan. Olen pitänyt kasvit totaalisesti eristyksissä muista, jottei mahdollinen tauti tms. ongelma ainakaan pääsisi leviämään.

Itse olen epäillyt kellastumisen syyksi A) maan otuksia, hyppyhäntäisiä ja punkkeja oli kun mikroskoopilla tutkin, B) mahdollisesti ripsiäisiä joita en kylläkään havainnut lehdillä , saattaa olla että maassa näkemäni otukset olivat ja tein virhemääärityksen hyppyhäntäisiksi, C) kasvitautia, koska kys. habat olivat olleet kosketuksissa tupakoijiin, tai D) maata / sen laatua ja kastelua, mikä sinänsä olisi vähän outoa koska niiden kanssa meni aivan hyvin n. 8 kk.
35
Terve,

Löysin yhden aika mielenkiintoisen englanninkielisen artikkelin Karibian chileistä. Yrittävät tehdä jonkinverran kattavaa geenipankkia vissiin. Joka tapauksessa artikkelissa on mielenkiintoista tietoa mm. chinensistä, joita Karibialla riittää.

http://www.cardi.org/publications/proceedings/hotpepper/4.5.html

The most popular landrace in the region is 'Scotch Bonnet' (yellow and red pod types) from Jamaica. In Trinidad the main landraces are a highly variable 'Congo Pepper', 'Paramin Flavour Pepper' and the 'Scorpion'. The 'Congo Pepper' has numerous subtypes, such as the popular 'Faria', 'Seven Pod', 'Hood' etc. The important cultivated landraces in Barbados include 'Barbados Brown', 'Bonnie Pepper' and 'Barbados Seasoning'. In Dominica the most popular landrace is referred to as 'Bonda Ma Jacque', while in Guyana the popular ones are 'Wiri Wiri' (yellow and red pod types), 'Tiger Teeth' and 'Ball 'O Fire'. Similarly, the known landraces in Antigua are Peggy Mouth and Red Flat. In Guadeloupe and Martinque the important landraces are referred to as Sudan, Touvin and Aubrey. In Puerto Rico the most popular land race is Rocotillo and in Cuba it is Yellow or Red Habañero.

The results of the test of pungency levels of Caribbean landraces are presented in Table-1. Generally, pungency levels were higher in fully mature peppers than at the immature stage. Scorpion scored the highest pungency rating of all cultivars. The pungency levels of the super hot pepper group of the Caribbean far exceeds that reported for Habenero peppers which is around 250,000 Scoville Units. Since the pungency levels are affected to a large extent by the environment in which they are grown (harsher environments yielding hotter peppers), any comparison should be made with this caveat. The high pungency levels of Caribbean peppers provide great promise in developing industries in the Caribbean based on the use of capsaicinoids such as pepper spray and medications. This would further expand the market for pepper growers.
36
Edistyneempi chilinkasvatus / Altakasteluruukku
toukokuu 20, 2006, 15:09:40 ip
Terve ja kiitokset vastauksista!

En ole käyttänyt tuota altakasteluominaisuutta noissa ruukuissa, olen ottanut romppeet pois ja käytän noita ruukkuja ihan tavallisina purkkeina.

Ikä ei ollut syynä - toki vanhat lehdet kellastuvat ja putoavat pois, mutta ihan uudetkin tekivät sitä.

Juuriongelma on silti täysin mahdollinen, semminkin kun mullassa tosiaan vilisi kaikenmailman maapunkkeja ja collembolaa.

Olispas kiva joskus löytä turvetta ihan normaalin kokoisissa esim. 10l säkeissä! En ole onnistunut. Aina jotain sikaisoja 80l säkkejä joita ei pysty raahaamaan.

Aika hauskaa oli että vuoden päivät miltein noi kasvit oli ihan tavallisessa vanhassa kukkamullassa. Ja satoa tuli, kasvit voi hyvin. Sitä ihmetteli moni harrastaja. Noh, en tiedä miksi sitten 10 kk myöhemmin homma meni käsille. On ehkä syytä mainita että kasvit olivat silloin tälöin vierailevien parveketupakoijien kanssa samassa tilassa. Ei kait vaan olisi mosaiikkiviirusta?

Joka tapauksessa nyt näyttäis hiukan paremmalta. Aika näyttää..
37
Edistyneempi chilinkasvatus / Tippuvat ne
toukokuu 20, 2006, 12:32:36 ip
Oma kokemus on että aika iso määrä putoaa pois, mutta ehkä noin 40% jää ja tekee chilin. Ei taida olla mikään saavutus..Varmaankin tuo typpi aiheuttaa sen.

Onko kukaan kokeillut merileväuutetta lisäravinteena?
38
Edistyneempi chilinkasvatus / Habanerojen ongelmat
toukokuu 20, 2006, 12:17:17 ip
Tervehdys kaikille!

Aloin viime vuoden keväällä kasvattaa siemenistä Habaneroja. Hyvin meni koko kesä ja syksykin, mutta talvella tuli ongelmia. Lehdet alkoivat kellastua ja putoilla pois vaikka kasvit kukkivat jatkuvasti ja chilejä tuli. Muuamaan eri huoneessa olevaan tuli punkkejakin, mutta ne hoituivat poist mäntysuovalla.

Nyt sitten kyllästyin touhuun pari viikkoa sitten ja ajattelin että jos niissä on hyönteisiä, saavat ainakin äkkilähdön (olin nähnyt mullassa sekä hyppyhäntäisiä että punkkeja paljon).

Koko satsi kylpemään viikon välein kolme kertaa mäntysuopaliuoksessa, ja täydellinen mullanvaihto. Mullaksi turpeen, hiekan ja kukkamullan sekoitetta, hiukan orkideamultaa sekaan. Lannoiteeksi vähän sarvilastua ja kanankakkaa.

Alkaa vähitellen näyttämään paremmalta, toivoisin että ongelmat ovat ohi. Saas nähdä. AInakin ovat alkaneet pukata paljon uutta lehteä ja uudet lehdet eivät ole enää kellastuneet. Chilejä tulee hoidosta huolimatta tasaista tahtia.

Olisin kiitollinen jos joku voisi spekuloida mistä kellastuminen johtui?



Huonoksi mennyt lehti



Kasvien tämänhetkinen tila - isoja ovat mutta aika raaskuja vielä



Chiliä tulee!!