maaliskuu 29, 2024, 06:54:07 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Miquel kokkaa kalaa!

Aloittaja Miquel, kesäkuu 09, 2013, 21:05:48 ip

« edellinen - seuraava »

Miquel

Haiduk!

Olisi kalahatusta heittää jokunen resepti, jotka haluan jakaa kanssanne. Reseptejä tipahtelee sitämukaa kun saan dokumentoitua, erinäisiä sotkuja on tullut kalasta viriteltyä jo pikkupojasta asti.


Resepti no.1
Loimulohi ja kylmä kastike.


Tätä tuli tehtyä jälleen kerran, tälläkertaa 6 filettä äidin 50v juhliin jossa eri mieltymyksillä varustettuja syöjiä oli n. 50kpl. Ei stressiä, pikku kotikokit.  8)

Ainekset kaikkinensa:

6 filettä lohta
1pkt karkeaa merisuolaa
Hienoa merisuolaa. (Ilman jodia. Joditoitua pöytäsuolaa en kaloihin hyväksy)
Nippu tilliä
Nippu ruohosipulia
Tuorekurkku
2pss persiljaa
3pss sitruunapippuria
1pss sipulijauhetta
2pss tilliä
sokeria
4prk kermaviiliä
3prk creme fraiche'a
Tuubi majoneesia
Sinappia
Soijakastiketta
Paprikajauhetta


Sitten menoksi!

Katso ensin kelloasi ja suunittele ajankäyttöä hetki. Kalat saavat suolaantua karkeassa merisuolassa n. 2h ennen varsinaista maustamista lopulliseen muotoonsa. Itse loimutus kestää n. 45min. (Riippuen tottakai loimuttimen tyypistä)
Mukaan on hyvä ynnätä myös kalan viritys loimuttimeen, maustaminen ynnä muu puuhastelu.

Suolaa ensin fileesi. File on hyvä suolata riittävän isossa, laakeassa astiassa. Kalan päälle kaadetaan reteästi ihan reilusti karkeaa merisuolaa, noin ruokalusikallinen sokeria.
Lisäksi voit päälle kylvää reippaasti sitruunapippuria jo tässävaiheessa makua antamaan, mikäli fileesi on paksu.





Suolan määrä ei ole tarkka, kunhan sitä on riittävästi. Liikaa sitä ei voi olla sillä suolausaika on rajattu ja suolan imeytyminen kalaan on suht vakio. Hiukan voit suolausaikaa lyhentää mikäli fileesi on pienempi. Nyrkkisääntönä rapia tunti/ kilo.
Runsas suola myös irroittaa kalasta nestettä enemmän joka osaltaan parantaa kalan rakennetta.
Sokerin tarkempaa funktiosta suolauksen aikana en osaa kertoa teille tarkemmin mutta jokin lihaa suojaava/rakennetta parantava vaikutus sillä on.


Toista sama kaikille fileille ja samalla hätistele paikalta tiskipöydälle pyrkivä kissasi joka on havainnut tuoreen kalan tuoksun!  >:(





Asettele suolatut kalat mahdollisuuksiesi mukaan viileään. Itselläni on käyttöön varattu erillinen "puuhakaappi" joka on kaloja kokkaillessa n. 2-asteinen.





Kello käyntiin. Suolausajaksi näille sovittiin 2 tuntia.
Lähde paikalta muihin puuhiin. Tässä välissä voit tehdä kylmän kastikkeen ja viritellä loimutuspaikan valmiiksi, pestä ritilät jne.





Kastikkeen valmistus:

Raivaa pöydältä tyhjää tilaa ja haali kasaan vaaditut ainekset, leikkuulauta, veitsi, iso kulho sekä t- ja ruokalusikka





Vaaditut ainekset kastikkeeseen listattu alussa.

Aluksi kippaa kermaviilit ja creme fraichet kulhoon. Kokeilla voit myös pelkkää kermaviiliä, pelkkää ranskankermaa tai turkkilaista jugurttia.
Anna tyhjennettyjä purkkeja häiriköivälle kissallesi nuoltavaksi


Pilko leikkuulaudalla hienoksi hässäkäksi nippu ruohosipulia ja nippu tilliä.





Viskaa nämä kulhoon ja ota käsittelyysi kurkku! Kurkku kuoritaan ja siemenet poistetaan, sillä siemenet ovat käytännössä vettä joka juoksettaa kastikkeesti piloille. Kuutioitu kurkku on hyvä vielä kuivata esim. syvässä lautasessa jonka pohjalla on pari arkkia talouspaperia.



Ripaus suolaa kuutioidun kurkun päälle irroittaa nestettä hiukan vauhdikkaammin.


Seuraavaksi sekoittele kastikkeeseesi muut aineet:
-reipas 2rkl persiljaa
-4rkl sitruunapippuria
-1rkl sipulijauhetta
-1tl soijakastiketta
-2rkl sinappia
-2tl suolaa
-2rkl sokeria
-sitruunan kuorta tai mehua
-reilu töräys majoneesia (0,5-1dl?)
-ripaus paprikajauhetta
-sitruunoita/niiden mehua


Sekoita mausteet sisään ja heitä joukkoon myös kuutioitu tuorekurkku suutuntumaa lisäämään.
Maistaa voit, mutta varoitukseni sana: maku elää kastikkeen levätessä melkoisesti. Älä siis tukota liikaa tässävaiheessa.





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Vielä hetki vapaata neppailua ennen suolausajan päättymistä. Tässävaiheessa on hyvä valmistella loimutuslaitteisto. 
Itse raapaisin sinne jo ensimmäiset tuletkin.



http://www.harvia.fi/content/fi/40/256/ <--- Käyttämäni loimusavustin


Suolausaika täynnä! Palaa lähtöruutuun, kaiva fileet jääkaapista ja huuhtele suolat sun muut tiskialtaassa juoksevan veden alla paikalliselle jätevesiasemalle.





Pese käyttämäsi astiat limasta ja asettele huuhdotut fileet takaisin. Mausta fileet lopulliseen muotoonsa:
-1rkl hienoa merisuolaa
-0,5rkl kuivattua tilliä
-2-3tl persiljaa
-0,5rkl sokeria
-2-3rkl sitruunapippuria
-tipoittain sitruunamehua
/file


 


Sotkuista puuhaa mutta roheesti vain. :)
Maustetut kalat voit heittää takaisin viileään, kuten itsekin tein, sillä loimuttimeen näitä ei mahtunut kuin yksi kerrallaan.


Tee tulet ja aloita kalan lämmitys. Loimutukseen en suosittele käytettäväksi kuin lehtipuita jottei valmiiseen tuotteeseen siirry kitkeriä sivumakuja. Kokemukseni mukaan ehkä paras tulos saavutetaan käyttämällä polttopuuna leppää ja asettamalla nuotion etulaidalle kytemään kalikka omenapuuta.

Kala loimutetaan aloittaen nahkapuolelta. Kala asetetaan hyvin lähelle nuotiota ja nahka paistetaan kovalla tulella reilun ruskeaksi. Kuitenkin siten ettei liekit suoraan nuole kalan pintaa.





Hätistele tässävaiheessa matkoihinsa myös ahne kissasi joka on jälleen saanut sieraimiinsa kalan tuoksun!  ;D



Kun nahkapuoli on mukavan ruskea ja nuotiokin tässävaiheessa hiukan hiipunut käännetään kala liha liekkejä kohti.
(Kuvan kalaa ruskistin vielä kuvanoton jälkeen, nahka saa olla tosissaan hiiltynyttä, ei vaikuta lopputuloksen laatuun)
Nahkapuolen paistaminen varmistaa sen että kala kypsyy läpeensä ja alkaa loimutuksen aikana luovuttamaan tasaisen varmasti nesteitään ulos. Mielestäni kunnollinen loimukala on sellaista jota tavan savukalaan tottunut haukkuisi jopa kuivaksi paistetuksi!





Käännön jälkeen loimuttele rauhallisella liekillä määrittelemätön aika kunnes pinta on mielestäsi sopiva, tässätapauksessa noin puolisen tuntia. Mitä rauhallisemmin ja mitä tasaisempi vaaleanruskea pinta, sen parempi. (Alla olevassa kuvassa hakemaani ruskean sävyä on havaittavissa fileen kapenevassa pyrstössä)





Kala on valmis ja tässä vaiheessa kylmä kastike on saanut suht lopullisen makunsa. Testaa ennen tarjoilua ja lisäile puuttuvia juttuja makusi mukaan.

Tätä kalaa juhlavieraat söivät kuin hullu puuroa ja pitopalvelun kokki kyseli miten kala ja kastike on valmistettu. El great suksee jälleen kerran, tämä toimii hyvin myös kylmänä, joskin lämpöisenä tuoreeltaan parasta.  :)

 


Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

bluesman

 Hieno esitys. Lohi tekee varmasti kauppansa näin valmistettuna.
Onko tuo loimuhärpäke itse tehty vai kaupallinen tuote? Mietin käytöstä poisteun Aitokiukaani kohtaloa kun ei sitä kukaan osta. Voisihan siitä tehdä em. loimulaitteen.

Kadotus

Erittäin asiallinen postaus, lisää näitä! Ja puuhakaapissakin näyttää olevan mausteet kohdillaan.  8)
Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Paska maa + paskat ihmiset = paskat kuljettajat.

Miquel

Lainaus käyttäjältä: bluesman - kesäkuu 09, 2013, 21:47:57 ip
Hieno esitys. Lohi tekee varmasti kauppansa näin valmistettuna.
Onko tuo loimuhärpäke itse tehty vai kaupallinen tuote? Mietin käytöstä poisteun Aitokiukaani kohtaloa kun ei sitä kukaan osta. Voisihan siitä tehdä em. loimulaitteen.

Härpäke on harvian valmistama. Saimme tämän palkinnoksi erään menestyksekkään kuha-uistelukilpailun myötä. (tonen sija) http://www.harvia.fi/content/fi/40/256/
Sivuilla luvataan rst:tä ja korkealaatuisia ritilöitä, niille höhöhöpöjutuille räkänaurut. Pari vuotta käyttöä ulkosalla niin kaikki kiilto on hävinnyt, jopa harvia logosta. :D

Savustus tuossa pöntössä ei myöskään onnistu, vaikkakin se on mahdollista mutta tuossa loimutuksessa on aivan lyömätön peli.  :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

bluesman

 Savustusvehje mulla jo on muttei loimutinta. Täytynee rälläkällä avata kiukaan yksi sivu niin muistuttaa Harviaa.

wille

Teräksistä toimintaa. Tätä lisää.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Landspeed

oi oi oi nyt o kyllä puhdasta voittoa!propsit täältä!näitä lisää!

Miquel

Alkuun pahoittelen laiskuuttani. Työn ohella omakotitalon miljoonat hommat imevät kaiken ajan ja energian joten silläpä päivityksetkin ovat vähissä.


Tämänkertainen resepti:


HaukiKuha Fish'N'Chips Ilman Niitä Chipsejä!
(noin 4 annosta)






Kaiva aluksi esiin kalankäsittelyvälineesi, kirurginterävä fileerausvetsi, ruotopihdit sekä -öhöm- muu tarvittava!  ;)
Vilkuile vainoharhaisena jalkoihisi; kissasi on voinut saada vainun.





Hae puuhakaapista satunnainen määrä ensiluokkaista viimeyön uistelusaalista, tässä tapauksessa n. 4kg.





Pura kuha osiin kuvanmukaiseksi rakennussarjaksi. Nypi kaikki ruodot pois ja toista sama herra hauelle. 





Pilko fileeistä kuvanmukaisia mukavia tikkuja!





Valmistaudu leivittämään kalatikkusi. Tee yhteen kulhoon maustejauhohässäkkä jonka aineet suunilleen:

1 nyrkillinen vehnäjauhoja
1 nyrkillinen ruisjauhoa
1 nyrkillinen korppujauhoa
3 rkl sitruunapippuria
2 tl valkopippuria
2 rkl suolaa
3 tl sipulijauhetta
1 tl sinappijauhetta

Toiseen astiaan pari kananmunaa vatkattuna

Leivitä kalapalat!

Pyöräytä ensimmäisen kerran jauhossa, siirrä munasotkuun ja siitä takaisin jauhoon kierimään. Toista kahdesti mikäli ensimmäisen kierroksen jälkeen vaikuttaa ettei leivitettä ole riittävästi.





Väännä levy täysille ja kaiva kaapistasi mahdollisimman iso paistoastia. Tässätapauksessa kasari.
Kuumalle kasarille heitin n. 100g voita, vakuutellen samalla hallitukselle että sinne pannuun se suurinosa jää. Not.  ;D

Pyörittele leivitettyjä kalojasi erittäin kuumalla pannulla kunnes pinnassa on kauniin vaalea kullanhohteinen sävy. Ei kuitenkaan paisteta vielä! Varo myös pohjaantarttumista sekä vältä koskemista millään lastalla. Parhaaseen lopputulokseen päästään jos kykenet kääntelemään palasia pelkkää pannua pyöräyttelemällä, sillai tv-kokki tyyliin.

Kippaa hiukan paistetut kalapalat leivinpaperin päälle ja paista ritilällä sähköuunissa kunnes pinta on kauniin värinen ja rapea.
Lämpöä taisi olla n. 200.



Valmis Fish, ilman Chipsejä. Kuva hämää värissä hiukan. Lopputulos oli hiukan kellertävämpi mitä kuva antaa ymmärtää.





Valmista kaloille mieleisesti dippi! Tässä kokeilin kolmea variaatiota; sinappi-juusto, silli sekä chili.
Kastikepohja kaikissa sama joka suunilleen:

1prk kermaviiliä
1prk creme fraichea
Kurkkua pieneksi pilkottuna
Ruohosipulia pätkittynä
Reilusti tilliä. Tälläkertaa kuivattua
2rkl Sitruunapippuria
Ripaus suolaa
Ripaus sipulijauhetta
Ripaus paperikajauhetta
Tilkka soijakastiketta
Tilkka sitruunamehua

Variaatiot sitten maun mukaan. Yhteen kippoon pilkoin tuoretta hollantilaista habaneroa, yhdessä abban tomaattisilliä pieneksi silputtuna ja juusto-sinappi variaatio muodostui tuorejuustolla, kolmen juuston ruokakermalla ja sinapilla.

Kaikki olivat maistuvia, mutta maku parhaillaan vasta seuraavana päivänä. Esim. riittävä sillin aromin kehittyminen kastikkeeseen otti n. vuorokauden.


Tee lopuksi vapaavalintainen salaatti ja kokoa annos. HaukiKuha Fish'N'Chips ilman niitä chipsejä on valmis tarjoiltavaksi!



...Niiiiiiiin hyvää!  8)










Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

IceQueen

Tähän voi vain todeta että slurps! Herkullisen näköistä!

Bruce Willis

Onnitteluni hyvästä ohjeista sekä loistavista kuvista!
olet näemmä kalaa tehnyt ennenkin, hienoa on kyllä tämmöisiä ohjeita lueskella,kalasta pidän itsekkin paljon.

Hienoa  :)

Habanervous

On kyllä hyvän kuulonen resepti. Joutunee kopsaamaan kalareseptivihkoon. Joskohan sitä itekkin rupeais sitä kuhaa saamaan veneen paremmalle puolelle. Alkukesä oli muuta kuin hankala. Kalat taisi olla kutupaikoillaan matalassa ja erittäin passiivisia. Ehdottomasti parhaimpia ruokakaloja tuo kuha.

Bruce Willis

No en nyt kylläkään kuhaa sanoisi parhaaksi..vaikka se hyvä toki onkin.  hauki sekä ahven sekä särkikalat on loistavia kunhan ne osaa kypsentää oikein!
Ja roskakalaa ei ole olemassakaan, jos joku mainitsee sen niin lupaan hankkia sille elinikäiset bannit tänne..

Kalaruoat on vertaansa vailla kun kala on itse pyydystettyä ja oikein valmistettua, Miguel on tässä onnistunut hyvin.


Itse olen monesti ostanut sitä niin kutsuttua "huonompaa" kalaa pilkkahintaan idiooteilta jotka sitä ei osaa arvostaa ja sitten olen laskenut se lihamyllystä läpi ja tehnyt pihvejä sekä kalapullia.  Aitoa Suomalaista kalaruokaa kautta aikojen!
Moni ei tänäpäivänä sitäkään arvosta, mutta menkääpä katsomaan maailmaa hiukka toisaalle jossa porukka hyödyntää aivan kaiken mahdollisen aina rotankiveksistä naapurin kissaan..   siellä kun erehtyy sanomaan tuon kirotun roskakala sanan tai heittää saalista takaisin järveen voi heimopäällikkö vaikka vetää sinua kunnolla turpaan..


Habanervous

Kyllä vain. Yksi parhaista, ei parhain. Ja totta turiset. Itse tykkään valmistaa särkikaloista särkipurkkia tomaattikastikkeessa. Säyne on erittäin hyvä suolakala. Keväällä säyneen kalastus puroista on mitä mukavinta ajanvietettä. Savuun sopiva kala on lahna joka on erittäin hyvää sekin kun onnistuu. Suomen vedet on täynnä erittäin hyviä ruokakaloja joita pitäisi hyödyntää. Koko roskakala-termi on jokseenkin sairas. Vaivaahan se vaatii enemmän siivota pieniä ruotoisia kaloja mutta vaivannäön väärti..

Miquel

Lainaus käyttäjältä: John McClane - heinäkuu 25, 2013, 23:32:58 ip
...hiukka toisaalle jossa porukka hyödyntää aivan kaiken mahdollisen...


Tästä lausahduksesta saadaankin hutera aasinsilta seuraavaan päivitykseen. Menee OT:ksi tässä ketjussa, mutta hällä väliä. Aijon nimittäin maistaa takapihalla kömpiviä herkkuja!  ;D



Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

HotVelo

heinäkuu 26, 2013, 08:47:34 ap #14 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 26, 2013, 11:02:11 ap käyttäjältä HotVelo
Lainaus käyttäjältä: Miquel - heinäkuu 26, 2013, 06:39:48 ap
Tästä lausahduksesta saadaankin hutera aasinsilta seuraavaan päivitykseen. Menee OT:ksi tässä ketjussa, mutta hällä väliä. Aijon nimittäin maistaa takapihalla kömpiviä herkkuja!  ;D


Nii, aiemmin kesällä satuin näkemään kylän paikallislehdykäisessä jutun noista herkuista. Sen jutun perusteella on muualla asuvien parasta vaatia Korpilahdelta tulevien vieraiden käyvän autoineen alustan pesussa ennen kyläilemään tuloa.

Siis auton alusta pestään, ei vieraiden, nuo herkut kun lehden jutun mukaan kiipeävät torkkumaan autojen rakenteisiin.

*** Täydensin vielä myöhemmin tämän lopun ***

Ettei nyt mene ihan puhtaaksi OT:ksi, niin tuota fish'n'chips ohjettasi täytyy joku kerta kokeilla. Joko chipsien kanssa tai ilman. Itse kun en kesäaikaan asu kuin suon rantamilla, eikä siellä ole näkynyt edes jänkäkoiria, niin menee kalatiskin puolelle se pyynti. Tai seuraavan kerran kun siskon mies on saanut verkoistaan ylimääräistä haukea tai kuhaa ja sitä tulee rasiallinen tai pari meillekin, niin sitten niistä.

tonttu

Nuo chipsit on jees. Loimulohi on parasta. Itse olen tehnyt loimulohta toistakymmentä vuotta ja muutamia eri tapoja on testattu. Loimulohen kanssa mausteiden käyttö on oma koulukuntansa, itse en niitä käytä vaan maut tulevat nuotiosta sekä suolasta. Ei se väärin ole kuitenkaan :)

Muutama perussääntö:
a) fileissä rasvat tallella, paras fileerata itse
b) Suolaus kypsennyksen aikana
c) Halstraus ei ole loimutusta

a)
Elikkäs loimulohen valmistus alkaa fileerauksesta. Paras jättää kaariluu paikalleen ja kaikki rasva, sekä evät, jotta kala pysyy ryhdissä.
b)
Minusta paras maku loimuloheen tulee, kun suolaus hoidetaan vasta kypsennyksen aikana. Tätä varten kaupasta ostetaan pikku suihkupullo joka vihkitään loimupulloksi. Sinne tehdään vahva suolavesi. Kypsennyksen alusta saakka sumutoiminnolla lohia pidetään pinnasta kosteana. Näin loimuttajalla riittää tekemistä, lohi ei mene kuivaksi ja lopulta, kun lohen pinta antaa periksi, niin pintaan muodostuu rapea, suolainen ja herkullinen pinta. Suolauksesta tulee myös epätasainen, jolloin pinta on liian suolainen ja pohja tasapainottaa. Antaa uuden perunan kanssa aivan fantastisen suutuntuman.

Lopussa, jos haluaa tehdä sen parhaan loimusen, niin lohen pintaa valellaan vielä voilla ja konulla jos semmoista sattuu olemaan.

c)
Paremman puutteessa minäkin olen halsteria käyttänyt. Nahkapuolen joutuu tosiaan silloin kypsentämään, koska kalan takana ei ole lämpöä sitovaa elementtiä. Paljon olen käyttänyt erinnäisiä puun palasia loimulautana, kunnes sain lahjaksi "virallisen" perinteikkään loimulaudan. Lauta on tehty oksattomasta haapa lankusta ja hiottu siistiksi. Tapit taasen tehdään lepästä ja niitä kostutetaan hetki ennen käyttöä. Tämä tuntuu olevan täydellinen puu yhdistelmä, koska lämmetessään tapit eivät löysty vaan kiristyvät.

Viimeksi pari kuukautta takaperin loimutin halsterilla nuotion loimussa ja vaikka muuten tein kaiken tapani mukaan, lopputulos oli aivan jotain muuta, kuin loimulohta. Halstrattua siitä tuli.

Kypsennysaika loimulohelle on parisen tuntia riittävän etäällä loimutuksen ja jatkuvan kostutuksen ansiosta.

Eli tässä oma korteni kekoon loimulohen suhteen :)

Miquel

heinäkuu 26, 2013, 14:07:27 ip #16 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 09, 2015, 00:32:15 ap käyttäjältä Miquel
Todella asiallinen postaus, tonttu!

Harvian pönttö on halsteri ja aidon loimulohen kanssa lopputuloksella on hyvin vähän tekemistä, joskin todella maukasta kopiota sillä saa.
Pöntön käyttöä puoltaa sen nopeus; kun esivalmistelut kalalle on tehty voit laittaa perunaa kiehumaan. Samassa ajassa kun (hiukan isommat) perunat ovat valmiita, on harvia kypsyttänyt kalasi. :D Tämä mahdollistaa lohen syönnin muulloinkin kuin kesälomalla taikka viikonloppuisin.

Haaveena itselläkin olisi ihan perinteinen loimutuslaitteisto n. 6 lankulle. Olen sitämieltä, että vaikka tämä tyyli on hitaampi niin voisi siitä saada silti tehokkaan määrää isontamalla, kaloja kun monesti joudun tekemään jopa 20 filettä.

Tuosta nahkapuolen ruskistamisesta vielä senverran että Harvian sivuseinä, joka toimii niin että lämmöt ei karkaa, mahdollistaisi toki sen että nahkapuolta ei aluksi ruskistettaisi. Ruskistamisella vain nopeutetaan fileen valmistusta ja file voi kautta valmistuksen olla kovemmalla lämmöllä kun pinta ei tällöin ehdi palamaan ennen kuin liha on läpeensä kypsä ja kuivahtanut. 
Pienemmällä tulella voi kalan kypsyttää pelkästään lihan puolelta, kokeiltu on kerran seurustelumielessä ja hiukan pienemmillä nieriäfileillä.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Habanervous

Tuo Tontun mainitsema kypsennyksen aikana tapahtuva maustaminen on kyllä hyvä. Affenia jos pistää savuun niin on tapana välillä käyttää niitä uimassa 5% suolaliuoksessa..sama toimii muillekkin kaloille..

Huru-ukko

Oma tapani on joko suolata ensin tai sitten savustuksen jälkeen kala kastetaan suolaliokseen. Savumuikut suolaan aina tönkkösuolaus periaatteella, eli kerros kaloja ja kerros suolaa jne... Tasan kahdenkymmenen minuutin päästä kalat kaadetaan suoloineen vesiastiaan josta ne nostetaan ritilälle suoraan.

Miquel

Etanahotpot




Jia!


Kyseessä siis annos joka koostuu takapihalta pyydystetyistä lehtokotiloista jotka ovat suuri riesa ilmeisesti ainakin päijät-hämeessä.
Kotilo on kooltaan suht mitätön joka vaikeuttaa sen laajempaa hyödyntämistä kaupallisesti. Toki joitain luomuravintoloita löytyy joissa kotiloa tarjotaan.

Kotiloiden jalostaminen kohti ruokapöytää on aloitettava hyvissä ajoin. Pyydystetyt kotilot on pidettävä kannellisessa astiassa (ilmareikiä unohtamatta) 3-5pv jolloin niitä syötetään esim. jauhoilla taikka kauraleseillä. Keliakikot voivat ilmeisesti syöttää myös vihanneksia tjsp.
Tarkoituksena tällä on varmistaa että kaikki etanan aijemmin syömä, kuten jokin pilaantunut taikka myrkyllinen poistuu suolistosta.

Itse säilyin etanoita 3vrk isohkossa metallisaavissa maakellarissa. Maakellarin viileys ja pimeys aikaansaivat sen että kotilot laidunsivat koko kellarissaoloajan. Varo kuivuutta, sillä kuivuus saa etanat passivoitumaan ja pitkään jatkuessaan ne vetäytyvät horrokseen valmistaen kotilon reikään kovan "kilven" 
Astian pesu päivittäin on suotavaa, jolloin puhdistus pelittää täydellä tehollaan.

Netissä seikkailin tänään, mutten mielestäni oikein järkevää etanareseptiä löytänyt, päädyin siis säveltämään itse.
Noudin alkosta pullon myyän suosittelemaa etanaviiniä, Wolfberger (W)3 ja ryhdyin harjoittelemaan.

Aluksi pesin kotiloita juoksevan veden alla kunnes ne olivat puhtaita leseistä ja limasta.
Valmistin liemen kattilassa ohjeella:

5dl vettä
2dl valkoviiniä
1 tomaatti
1 porkkana
1 sipuli
2 laakerin lehteä
muutama kaffirlimen lehti
4 valkosipulin kynttä
1 podi aji cristalia sekä n. 10 cheiro roxa:n podia, joissa on mielestäni miellyttävä chinensen aromi.
lisäksi tuoretta rakuunaa n. puoli nippua, 1tl suolaa, 1rkl sitruunamehua ja mustapippuria myllystä.

Tämän liemen keittelin ja siivilöin samalla kun valmistelin toisen kattilan kotiloiden eliminointiin.
Kippasin huuhdotut kotilot kiehuvaan veteen jossa ne kuolivat välittömästi. Kylmät kotilot jäähdyttivät kiehuvan veden joten odotin, heti kun vesi pulpahti uudelleen otin kotilot pois vedestä ja huuhtelin limat pois siivilää apunakäyttäen.

Tämänjälkeen poistin nilviäiset kuoristaan käyttäen hammastikkua. Työ oli tuskaisen hidasta joten n. kolmannes kotiloista tuli heitettyä pois. Valmiita, kuorittuja etanoita jäi annokseen n. 1dl.

Nämä kuoritut etanat kippasin sitten aijemmin valmistamaani liemeen, jossa niitä keittelin 10min.
Samalla valmistelin uunivuokaan yrttivalkosipulivoin joka meni kutakuinkin:
Voita riittävästi
Rakuunaa silputtuna
Persilijaa silputtuna
Pari rawitia
3 valkosipulin kynttä
n. lihapullan kokoinen punasipuli
0,5dl parmesanjuustoa
0,5tl suolaa

Kippoa lämmitin hiukan lämpöisellä levyllä jotta voi suli, jolloin yrttien maut saivat hetken aikaa "tekeytyä"
Sitten valutin etanoiden keitinliemen pois ja viskasin etanat voikylpyyn. Vuokaa pitin 250 asteisessa uunissa kunnes voi alkoi kiehua. Valmista tuli!

Valmiin annoksen kylkeen heitin reilun pätkän patonkia ja lasillisen tuota etanaviiniä.
Parhaalta etanat maistuivat kun niitä keräsi suuhun n. 5kpl, kastoi patonkia voihin ja haukkasi siitä ison palan, jolloin suussa pyöri eräänlainen etanaleipä.


Loppupohdinnat:

Kaikenkaikkiaan ihan menevän makuinen tuotos joka aiheutti lievän pettymyksen sillä maku ei millääntapaa ollut säväyttävä tai mitenkään ällöttävä; mieleen etanan suutuntumasta tuli purkkiherkkusieni ja enimmäkseen suussa maistui voi, yrtit ja valkosipuli.

Tämä on varmasti ihan kelvollinen, varmasti erilainen, keskustelua herättävä ja maistuva alkupala kenelle tahansa tarjottavaksi, sillä ainakaan näin valmistettuna etanasta ei ollut jäljellä juuri häivääkään.  ;D
Mielessä pyöri että jos seuraaviin lisäisi pistaasin makua ja kokeilisi ruokkia etanoita jollain maistuvammalla. Myös pannussa valmistaminen ja esim. konjakilla flambeeraus voisi toimia näille erittäin hyvin.

Vapaata keskustelua alle niin tuumitaan!  :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0