huhtikuu 16, 2024, 07:03:34 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


B7 - Kolmas kausi (myös eka ja toka...)

Aloittaja Bermann_7, tammikuu 10, 2009, 14:14:54 ip

« edellinen - seuraava »

Bermann_7

tammikuu 10, 2009, 14:14:54 ip Viimeisin muokkaus: joulukuu 21, 2009, 22:34:20 ip käyttäjältä Bermann_7
Perustanpas päiväkirjan. loppuupahan hajanainen vuodattaminen muille palstoille  ;)

Elikäs background-infoa yhden lauseen verran: Kasvatin viimevuonna muutamaa lajiketta, innostuin, ja päätin jatkaa puuhastelua kapsikumien parissa.
(Kuva kollaashi viimevuodesta saattaa mahdollisesti ilmaantua tännekin, joskus.)


Ja tämä vuosi sitten. Lajikkeet valitsin enemmän tai vähemmän sattumanvaraisesti, ainoa must-juttu oli jokin meksikolainen lajike. (Lue: Chilaca)
Muut lajikkeet (at the moment)

Turbo pube
St. Lucia Yellow Seasoning
Rain Forest
Rocopica
Yellow Fatalii

+ viime vuodesta selvinneitä baccatumeja...

Osa on itänyt osa ei. laitoin suurimman osan itämään mutu-tuntumalla kylppärin patterille. (joulukuussa) Tänään tarkistin ekaa kertaa lämpötilan, 41 C
Nice. (optimi olis kai jotain 30 C)

Saapa nähdä, pitääkö laittaa back-up lajikkeita, josko noi olis vähä niinku kuollu tonne kuumuuteen... kosteutta on kyl piisannu, kelmuviritysten ansiosta.

Jokatapauksessa, niille onnellisille, jotka tuolta hornasta nyt itää, on tiedossa ihan kivat oltavat; sain just askarreltua valmiiks vähän lisävaloa: 125W sinistä esl:iä heijastimella varustettuana. Lisäks on sitten noin suunnilleen toiset 100 wattia erilaisia pikku esl:ejä ja loistareita. Suunnitelmana olis asentaa toi iso pää-asiasssa turbo pubea varten sehän näistä kai isoin ja valonkipein on?




Jos jollain on veikkauksia n 40C lämpötilan vaikutuksesta itäviin siemeniin, niin heitelkää tänne, kiitos. Itse pelkään, että noi loput ei enää tuolta nouse. Onneksi on vielä muutama kiva lajike hatussa heitettävänä kehään. (mm Aji Brown)

So it goes.
-KV

timppa

Lainaus käyttäjältä: Bermann_7 - tammikuu 10, 2009, 14:14:54 ip
RL]

Jos jollain on veikkauksia n 40C lämpötilan vaikutuksesta itäviin siemeniin, niin heitelkää tänne, kiitos. Itse pelkään, että noi loput ei enää tuolta nouse. Onneksi on vielä muutama kiva lajike hatussa heitettävänä kehään. (mm Aji Brown)



Turpeessa jos olet idättänyt, niin on hyvin todennäköistä, että toukat ovat tuhonneet siemenet noin korkeissa lämpötiloissa. Osittain itäneet siemenet taas ovat mahdollisesti kuolleet heti kuumuuteen. Ei siis oikein hyvältä vaikuta...
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

Bermann_7

Jeps, totesin ainakin osan siemenistä denaturoituneeksi - kuolleeksi. Siispä korjasin lämpötilaa ja laitoin lisää veijareita itämään. Nyt tulossa myös Zadira ja Naga Morich, Rain Forestia vielä odottelen, mutta Y.Fataliista ja Rocopicasta ei taidakaan tulla tänä vuonna mitään  :'(

Itävyystilannehan on tällä hetkellä: 1 turbopube, 1 St.Lucia Yellow Seasoning, 2 Chilaca. Lisäksi viimevuoteen verrattuna uutuutena kasviarsenaaliin on liittynyt Limo, jonka sain tuossa syksyllä haltuuni..



Nyt sitten sitä edellisvuoden koontaa:

Kevättalven tilanne:


Sauna, joskus toukokuussa, kai?


Ja kesä-heinäkuinen parveke...


Näistä kasveista tällä hetkellä on hengissä pari lemon droppia, 1 bosse, pari Cristalia ja Benito. Kaikki 4 market-habaneroa kuoli hieman eri aikoina saman peruskaavan mukaan: Lehtien pudottelu, yhtäkkinen vungon ja oksien lörpsähtäminen, ja lopullinen kuolema. Saivat valoa sen minkä saivat, eivät siis paljoa. Kastelin kaikkia vain silloin kun lehdet alkoi nuokkua. ne vaan kuoli. no joo, ehkä hyväkin niin, saanpahan tilalle jännempiä lajikkeita.

Juuri nyt ankaran pohdinnan alla on vastakkainasettelu: laittaako vielä itämään AjiBrown vaiko Champion?  vai molemmat?  ;D
So it goes.
-KV

Bermann_7

Jaba Daba Duu!

Tänään itivät Naga morich, Rain Forest sekä toinen turbo pube!

Kaikki siis ovat paljon puhutussa/kehutussa Chilivaarin lanseeraamassa "lautta+paperi"-mallisessa idätyksessä. Jouduin hieman soveltamaan ko. metodia, kun en styroxia tai muuta kelluvaa värkkiä löytänyt. Laitoin siis vaan niin perhanasti paperia noihin pakastusrasioihin, ettei varmasti siemenet ui vedessä, vaan lepäävät märän paperin päällä.

Annan kyllä täydet pisteet tälle metodille, ainakin itävyyden osalta. saa nähdä tapanko idut turpeesees siirrettäessä... (Nagkin iti alle viikossa!)

Pinseteillä tai voiveitsellä kannattaa itu kai siirtää, mutta miten pitkäksi hännän kannattaa antaa kasvaa lämpimässä pakasterasiassa, ennen 20C asteiseen turpeeseen siirtoa? Vai kannattaisiko turve siirtää lämpimään valmiiksi siirtoa varten, jotta itu ei kärsisi siirrosta niin paljoa.. hmmm.. kysymyksiä..
So it goes.
-KV

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Bermann_7 - tammikuu 15, 2009, 16:24:53 ip.. hmmm.. kysymyksiä..


Pari kommenttia tuohon idätysmetodiisi:
Toimiihan se noinkin, mutta sopivaa styroksia on yllättävän lähellä tarjolla. Melkein viikoittain meille ainakin eksyy sitä jossakin elintarvikepakkauksessa. Jauhelihaakin pakataan vielä pikkukaupoissa sen päälle ja hedelmissä tai juureksissa on usein pohjalla styroksia. Pari kerrosta tuollaista riittää. Elektroniikkaa ostettaessa pakkausmateriaalissa on melkein aina jotakin kevyttä ja kelluvaa.

En ole käyttänyt lisälämpöä idätykseen, mutta ei kai siitä haittaa ole, kunhan ei liian kuumaa pidä. Siirron voi tehdä missä vaiheessa tahansa ja mieluummin voiveitsen kärjellä kuin pinseteillä. Näyttää olevan saman tekevää siirtääkö siemenen kostean mullan pinnalle tai peittääkö sitä vähän. Jotkut antavat taimen kasvaa sirkkalehdille paperissa ja sormin siirtävät sitten taimen aika syvään multaan. Kaikki ovat toimineet.

Kovakouraista käsittelyä juuret eivät tietenkään kestä ja siksi mullan tai turpeen pitää olla pehmeää, jos niitä peittelee. Samoin on syytä varmistua siitä, että harsosääsken toukkia ei ole jo mullassa, eli huuhtelen kiehuvalla vedellä mullan ennen siirtoa ja annan jäähtyä. Taimen kehityksen aikana nuo tuholaiset eivät ehdi kehittyä.

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 15, 2009, 18:54:43 ip
Lainaus käyttäjältä: Bermann_7 - tammikuu 15, 2009, 16:24:53 ip.. hmmm.. kysymyksiä..


Jotkut antavat taimen kasvaa sirkkalehdille paperissa ja sormin siirtävät sitten taimen aika syvään multaan. Kaikki ovat toimineet.

Kovakouraista käsittelyä juuret eivät tietenkään kestä ja siksi mullan tai turpeen pitää olla pehmeää, jos niitä peittelee. Samoin on syytä varmistua siitä, että harsosääsken toukkia ei ole jo mullassa, eli huuhtelen kiehuvalla vedellä mullan ennen siirtoa ja annan jäähtyä. Taimen kehityksen aikana nuo tuholaiset eivät ehdi kehittyä.



Noin olen itse tehnyt. Juuret irtoaa tosi nätisti talouspaperista kevyesti vetämällä "vastakkaiseen" suuntaan. Ennen taimen irroittamista paperista, olen laittanut taimiruukkuun valmiiksi altapäin kostutetun turpeen ja painanut keskelle pesän tulevaa taimea varten. Ei muuta kun taimi kuoppaan sirkkalehtiä myösten ja sitten vaan sorruttaa turpeen juuren ympärille ja tiivistää kevyesti. Hyvin on tähän mennessä onnistunut.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Bermann_7

Siirsin yhen itäneen nagan ja rainforestin turpeeseen. Vielä on vaikea sanoa, miten kävi, mutta toivossa eletään. Ainakin mielestäni noudatin kaikkia em. ohjeita aika orjallisesti..

Ja jos jotain kävi, niin ei hätää, uus naga on itänyt, samoin kaks uutta turbo pubea! Myöskin kaks Zadiraa itivät. Vielä jos rocopica ja Y.Fatalii lähtisivät puskemaan juurta, olisi tämä poika sekä onnellinen, että paniikissa tilanpuutteen johdosta  ;D

Paniikkitilanteessa pitää kai antaa/heittää/myydä pois viimevuotisista 1 bosse, 1Lemondrop ja 1AjiCristal Jos halukkaita tällaisille löytyy, niin yv:tä voi laittaa jo nyt etukäteen... Ilmottelen sitten millaiseksi tilanne kehittyy  ;)  Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka voittais lotossa ja sais oman kasvihuoneen pystytettyä !  :D


So it goes.
-KV

Bermann_7

Pikapäivitys:
Lisää Nagaa itänyt, samoin Turbopubea ja Rain forestia. Tuo rain forest tuntuu olevan hyyyyvin hitaasti itävä baccatum...
Annuumit kiitävät kasvussa ihan omaa vauhtiaan... St.LYS tekee todella kompaktisti lehtiä. Turbo pube taas tuntuu kasvattavan ensin sirkoilla purkin täyteen juuria, ja sitten vasta alkavan tehdä oikeita lehtiä  :o
So it goes.
-KV

Bermann_7

Päivän kuva:


Siinä on tämän vuoden satsi. Isoimmat on Chilacoja, kompakti ja tuuhea on st.lucia, ja muut on nagaa, rainforestia, zadiraa summuuta  ;D yellow fatalii ja rocopica eivät ole vielä(kään) itäneet, olen jo luopunut toivosta ja laittanut back-up lajikkeita... Purkit kuitenkin yhä patterilla, jos vaikka innostuvat yllättämään.
So it goes.
-KV

Bermann_7

Laitetaanpas paniikkiviestiä:

Elikäs, alla kuvia, kerrtokaahan, mikä näitä otuksia nyt riivaa?
Lehden alapinta... mitähän ihme kuppaa sielä muhii ?? lehdet on lisäksi kovin hauraita, siis murtuvat käsiin, niin että rapina käy  :o


Naga morich. Hieman tumma? en ole rasisti, mutta.  :-\


Ja vielä toinen kuva tummasta nagasta.... saanut siis 125W sinistä valoa pari päivää.. voisko se polttaa tommoseksi?


So it goes.
-KV

Fudurez

Olen ymmärtänyt, että tuo valo vain merkitsee, että kasvit ovat saaneet reilusti valoa. Tuo ei siis haittaa mitään, on vaan merkki siitä että valoa on riittävästi :)

Taemen

Itselläni tapahtui samanlainen ilmiö, eli nagan ja jolokian lehdet muuttui tummiksi/violeteiksi kun laiton pienet taimet 300w eslin alle (ja siirsin fiksuna lampun noin 30 cm päähän kasveista). Pari päivää pidin sitten lamppua noin metrin päässä ja normaali väri palautui kasveihin.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Bermann_7 - helmikuu 18, 2009, 19:07:57 ip...  kerrtokaahan, mikä näitä otuksia nyt riivaa?


Ultravioletti säteilyhän noita polttaa. Alimmassa kuvassa on kyllä niin pahan näköinen palovamma, että tuollaista olen nähnyt vain keväällä auringossa. Osa korjaantuu, osa lehdistä putoaa pois, mutta kasvaahan niitä uusia. Kasvit tottuvat tuohon säteilyyn vähitellen kuten aurinkoonkin. Aluksi kannattaisi pitää etäisyyttä tai varjostaa jollakin.

Tässä eivät oikein mitkään muiden käyttäjien etäisyyssäännöt päde, sillä kasvien aikaisemmin saama UV-annos vaikuttaa paljon. Äkilliset muutokset ovat pahimpia. Minulla tummuivat Habanerojen lehdet viime keväänä 20 W ESL:n alla, joten ei siihen isoa lamppuakaan tarvita. Ulkona palovamma tulee esiin vasta muutaman päivän säteilyn jälkeen ja silloin alkaa olla myöhäistä korjata sitä. Tuossa kuvia viime toukokuulta. Silloin UV-säteily pitää ottaa tosissaan. http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg45454#msg45454


wille

Ei tuo alimmaisen kuvan tummuus välttämättä palovamma ole. Mulla on molemmissa Pink Habaneroissa ensimmäiset suuremmat lehdet tummuneet vastaavanlaisesti. Kasvi kuitenkin voi hyvin eikä tummunutkaan lehti ole pudonnut tai vaurioitunut. Vähän violettiin vivahtaa tuo tummuus omien habojen lehdillä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Violetti antosyaani lehdillä on niiden tapa suojautua UV-säteilyltä. Lohdullista noissa Bermannin kuvissa on kuitenkin, että ylimmät, uusimmat lehdet ovat vihreitä ja ilmeisesti jo tottuneet tuohon valoon.

wille

Joo, ei omissa Pink Habaneroissanikaan tummuneet kun nuo kaksi ensimmäistä isompaa lehteä. Loput ovat olleet terveen vihreitä, etenkin sen jälkeen kun lannoituksen sai kuntoon.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Riiviö

Se tummuminen on siis ilmeisesti "aurinkolasit päähän" tyyppinen ilmiö, joka tietysti kuvastaa jonkinlaista stressiä, ja stressitilassa kasvien kasvu hidastuu. Mutta kun ne tottuu siihen valoon niin kasvu jatkuu normaalisti, ja lisääntynyt valo tietysti nopeuttaa sitä kasvua, eli ei mitään haittaa loppupeleissä...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

wille

Tulipa vaan mieleen. Tuo tummuminen vaikuttaisi lajikekohtaiselta. Esimerkiksi Bolivian Rainbown kuluu tummua.. Sillä kyse ei siis ole stressistä? Itse olen miettinyt, että nauttisiko nuo tummuvat chilit suuremmasta lämpötilasta. Josko kyse ei olisikaan stressistä, vaan kasvi tummuisi valon määrän lisääntyessä saadakseen auringonvalosta kaiken lämmön irti? My two cents...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Bermann_7

Lainaus käyttäjältä: wille - helmikuu 21, 2009, 11:18:54 ap
Tulipa vaan mieleen. Tuo tummuminen vaikuttaisi lajikekohtaiselta. Esimerkiksi Bolivian Rainbown kuluu tummua.. Sillä kyse ei siis ole stressistä? Itse olen miettinyt, että nauttisiko nuo tummuvat chilit suuremmasta lämpötilasta. Josko kyse ei olisikaan stressistä, vaan kasvi tummuisi valon määrän lisääntyessä saadakseen auringonvalosta kaiken lämmön irti? My two cents...


Siinäpä villi ajatus  ::)  tiedä häntä. Voihan olla, että chilini palelevat.  ;D No joo, laitetaanpas taas kuvia lämpimiksi:

Siinä on st.Lucia Y.seasoning kahdesta suunnasta. Uskomattomaman tuuhea!



Ja tässä yleisilmettä uudeln ESLin alta:.....


Pikkuhiljaa nämä kasvaa.... Annuumit nopeiten, muut perässä, ja yksinäinen turbopube kaikkein hitaiten:   :(


Maitopurkin puolikkaat alkavat käydä auttamatta pieniksi, pakko kai pian laittaa isompiin purnukoihin.... Kokonaisiin maitopurkkeihin, tai kunnon altakasteluruukkuihin....


Talvetetutkin alkaneet nuppuilla, mutta toistaiseksi syön kuivattua kesän satoa  :P
So it goes.
-KV

Bermann_7

Nyt on ongelmia Chilacan (annuum) kanssa: Joku aika sitten käsittelin aika rankasti kaikki rehut mäntysuopaliuoksella, ja noin viikon kuluttua vaihdoin uusiin ruukkuihin. Voisiko tämä kombinaatio aiheuttaa seuraavaa Chilacallle? (muut ei moksiskaan.) Kasvi siis pudottelee täysin vihreitä, terveen oloisia lehtiä, pelottavalla vauhdilla. Ainoa, mikä lehdissä näyttäisi olevan vialla, on se, että ne sisältävät HARMAITA alueita....?  ???  laikkuja. alla kuvia, värimaailmaa oli vaikea taltioida, mutta todellakin, lehdet olivat vihreitä, laikut harmaita. onko jollakulla kokemuksia? Mäntysuopaakaan en oikein täysillä uskalla syyttää, kun olen jo kerran hädissäni pessyt vedelläkin noita chilakoja suopakäsittelyn jälkeen....












So it goes.
-KV