huhtikuu 19, 2024, 06:30:21 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


risteytys

Aloittaja chupista, elokuu 27, 2004, 19:23:23 ip

« edellinen - seuraava »

biblo

Lainaus käyttäjältä: Chilitatti - syyskuu 20, 2011, 18:29:10 ip
Kysymys: Kauanko siitepöly säilyy käyttökelpoisena jos sen vanupuikon laittais vaikka minigrippiin talteen myöhempää käyttöä varten?



Siitepölyn säilyttäminen

Tuore tai kuivattu siitepöly säilyy mainiosti jos se säilytettään kylmässä (esim. pakkasessa). Oikein säilötty siitepöly pysyy hyvänä jopa 12 vuotta! Siitepöly ei jäädy, koska sen kosteusprosentti on noin 3%. Jääkaapissa siitepöly säilyy hieman heikommin, varsinkin jos sitä käytetään säännöllisesti huoneenlämmössä.


Lainasin jostain netistä.
"Grow food, not lawns"

despo

Miten helposti chilit risteävät keskenään, jos kasvavat vierekkäin? Oma käsitykseni on, että aika helposti kun vaan siitepölyllä on pääsy toisen kasvin kukkaan. Kysyn siksi, koska suunnitelmissa oli rakentaa pieni 2-3 kasvin ebbi, mutta voinko laittaa sinne useampaa kuin yhtä lajiketta ilman, että tulee pelkkiä risteytymiä?

Sinänsä ei ole ongelma, koska voin hyvin laittaa masiinaan samaa lajiketta, mutta ihan mielenkiinnosta kysäisen.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: despo - lokakuu 02, 2011, 12:12:40 ip
Miten helposti chilit risteävät keskenään, jos kasvavat vierekkäin?

Ilmeisesti erittäin helposti.
Australialaisesta siemenpussista sain kymmenestä kasvatetusta siemenestä 6 täysin erilaista ja loput näiden kaksoiskappaleita. Kasvattaja kertoi mehiläisten pörränneen baccapenkissään ja korvasi asian uudella siemenpussilla, jossa sitten oli oikeat siemenet:
http://chilivaari.blogspot.com/2011/01/aji-chanca-mysteeri-selviamassa_13.html

Puhtaita siemeniä voit kasvattaa esim. pussittamalla jonkun oksan ennen kukkien aukeamista.

despo

Jees, näin epäilinkin. Ilmeisesti vaaraa on vaikka kasvit olisivatkin sisätiloissa, koska kyllähän se siitepöly sieltä liikkeelle lähtee kun ravistaa tms.

Dani

Lainaus käyttäjältä: despo - lokakuu 02, 2011, 12:50:33 ip
Jees, näin epäilinkin. Ilmeisesti vaaraa on vaikka kasvit olisivatkin sisätiloissa, koska kyllähän se siitepöly sieltä liikkeelle lähtee kun ravistaa tms.


Jep, ja ilmeisesti jopa kukkakärpäset voivat saada aikaan risteymiä, ainakin jos on meikäläisen äitimuoriin uskominen, jolla risteytyi Locato viime kaudella. Hiukan kuitenkin epäilen, että hänellä on mennyt pöplytyspensselit sekaisin.

Eli tarkkuutta ja suojausta tarvitaan, jos meinaa puhtaita kantoja säilyttää!
#1746

CH1LI

Toivottavasti tämä on vielä hengissä :D Kyselen nyt todella aikaisin Nagan ja Habaneron risteytystä :D Onko kukaan ikinä kokeillut? Onko mahdollista jos risteytän Nagan ja Habaneron ja sitten niiden simenistä valitsen ne parhaimmat ja lisäisin F2 jonkin toisen lajikkeen pölyä? Sorry jos tuo oli vähän epäselvä, mutta kaipa joku ymmärtää :D

Tiemuh

Mahdollista on. Ja eikun kokeilemaan.

aropupu

tammikuu 13, 2012, 00:17:24 ap #207 Viimeisin muokkaus: tammikuu 13, 2012, 00:18:58 ap käyttäjältä aropupu
Lainaus käyttäjältä: biblo - syyskuu 20, 2011, 22:00:42 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilitatti - syyskuu 20, 2011, 18:29:10 ip
Kysymys: Kauanko siitepöly säilyy käyttökelpoisena jos sen vanupuikon laittais vaikka minigrippiin talteen myöhempää käyttöä varten?



Siitepölyn säilyttäminen

Tuore tai kuivattu siitepöly säilyy mainiosti jos se säilytettään kylmässä (esim. pakkasessa). Oikein säilötty siitepöly pysyy hyvänä jopa 12 vuotta! Siitepöly ei jäädy, koska sen kosteusprosentti on noin 3%. Jääkaapissa siitepöly säilyy hieman heikommin, varsinkin jos sitä käytetään säännöllisesti huoneenlämmössä.


Lainasin jostain netistä.


Siitepölyn säilyvyyden suhteen on eri lajeilla aivan tolkuttomia eroja. Joillain lajeilla voidaan harrastaa harrastelijaolosuhteissakin pakastinsäilytystä ja saada siitepöly näin säilymään vuosia, chilillä taasen ei. Jossain akateemisissa tutkimuksissa on viimeisen päälle vakuumi- ja lämpötilakikkailuilla saatu capsicum-suvun kasvienkin siitepöly säilymään pölytyskelpoisena ainakin jonkin aikaa, kotioloissa se säilyy näin ilmeisesti korkeintaan tunteja.

Tuo lainaus muuten koskee jonkin aivan umpihuuhaa-superfoodi-höpöhöpösiitepölyn syömäkelpoisena säilyvyyttä, ei sen säilyvyyttä pölytystarkoituksissa.

Tiemuh

Jos Aropupun selvitus pitää paikkansa ei onnistuisi ajatuksissani ollut siitepölyn lähettäminne vanupuikossa pakutassa minigrip pussissa. sssssssss

aropupu

tammikuu 13, 2012, 01:42:33 ap #209 Viimeisin muokkaus: tammikuu 17, 2012, 13:25:40 ip käyttäjältä aropupu
En nyt kirveelläkään löydä sitä lähdettä josta olen tämän informaation palasen päähäni saanut, ainoat chilien siitepölyn säilömisestä puhuvat lähteet joita tähän hätään löydän käsittelevät lähinnä capsicum-siitepölyn pakastamista nestemäisellä typellä :)

aropupu

tammikuu 17, 2012, 13:01:09 ip #210 Viimeisin muokkaus: tammikuu 17, 2012, 13:03:06 ip käyttäjältä aropupu
Olen tässä käynyt siemenvarastojani läpi ja sain vihdoinkin aikaiseksi listata nuo viime kaudella ristiinpölytyksellä syntyneistä podeista talteen otetut siemenet:


  • Esplendor × Chokoladka F1 #1 ( annuum × annuum )

  • Esplendor × Chokoladka F1 #2 ( annuum × annuum )

  • Apache F2/F3 × Chokoladka F1 #1 ( annuum × annuum )

  • Apache F2/F3 × Chokoladka F1 #2 ( annuum × annuum )

  • CAP 1531 × Leutschauer F1 ( chinense × annuum )

  • NOT Goronong × Big Papa F1 ( chinense × annuum )

  • NOT Goronong × CAP 1531 F1 ( chinense × chinense )

  • Jamaican Bell × Lemon Drop F1 ( baccatum var. umbilicatum × baccatum var. pendulum)

  • Habanero Market × Big Papa F1 ( chinense × annuum )

  • Lemon Drop × PI 439380 F1 ( baccatum × baccatum )

  • Peito de Moca × Limo F1 #1 ( chinense × chinense )

  • Peito de Moca × Limo F1 #2 ( chinense × chinense )

  • Peito de Moca × Limo F1 #3 ( chinense × chinense )

  • Peito de Moca × Limo F1 #4 ( chinense × chinense )

  • Peito de Moca × Limo F1 #5 ( chinense × chinense )

  • Lemon Drop × NOT Topgirl F1 ( baccatum var. pendulum × baccatum var. baccatum)

  • Limo × Habanero White Bullet F1 ( chinense × chinense )

  • Cayanne Long Slim × Duke Pequin F1 ( annuum × frutescens )

  • Cayanne Long Slim × Naga Morich F1 ( annuum × chinense )




Näistä en ole idättänyt vielä yhtäkään, mutta kaikki menevät kyllä taimelle. Katsoo nyt missä vaiheessa sitä aloittaisi. Sinänsä en näistä kasveista halua kuin nähdä että onko kyseessä edes risteytys ja päästä näkemään/maistamaan millainen podi siitä syntyy, joten en kovasti jaksa murehtia esikasvatuksen pituudesta kun satoisuudella ei ole niin väliä. Toivottavasti noista nyt edes jotkin olisivat todellakin hybridejä eivätkä itsepölyttyneitä. Siemenmäärät vaihtelevat muutamasta hassusta useampaan kymmeneen per podi, ja muutamasta risteytyksestä on useampi podi. Cayanne Long Slim × Duke Pequin-siemenet ovat tosin kaikki mustasilmäisiä ja niistä näkee jo päälle päin että todennäköisesti eivät tule itämään.

Tiemuh

Annuumin ja frutescensin risteytyvys tuntuu olevan vähän arvoituksellinen. Toisen lähteeni mukaan äiti annuum x  isä frutescens tuottaa NG = F1 hybrids germinate normally ja toisinpäin frutescens x annuum tuottaa PF = F1 hybrids partially fertile. Kuitenkin toisen lähteen mukaan näiden kahden välinen risteytys tuottaa sterile F1 progeny. Tarkoittaako tämä että F1 ei idä, vai että F1 itää mutta on itse steriili, joten siitä ei saada aikaiseksi F2 kasvia.

Nämä kaksi väitettä tuntuu osittain olevan ristiriidessa keskenään. Tai ainakin ensimmäisen tieto on puutteellinen jos risteävyyden jälkeen ei kuitenkaan ole mahdollista jatkaa sukua. Näin sen itse tulkitsen. Tässä olis kuitenkin selitys sille miksi aropupun risteytyksen siemenillä on musta silmä. Onko jollain parempaa tietoa aiheesta?

Ensimmäinen lähde on: (Reproduced from Figure 3, Genetic Resources of Capsicum, International Board for Plant Genetic Resources, 1983 [Crop Genetic Resources Centre, Plant Production and Protection Division, Food and Agriculture Organization of the United Nations])

Toinen lähde on: Smith & Heiser 1951 ja Lippert et al. 1966

aropupu

"F1 hybrids germinate normally" = F1-siemenet itävät normaalisti
"sterile F1 progeny" = F1-siemenet itävät, mutta niistä syntyvä kasvi on steriili.

Eivät nuo välttämättä ole mitenkään ristiriidassa keskenään.

Tiemuh

Jep. Jos olet varma suomennoksen oikeellisuudesta niin sitten se ei ole ristiriidassa, mutta ensimmäisen lainauksen taulukko on silloin harhaanjohtava. No jos saisi itse kirjan käteensä niin siitä varmaan avattaisiin sanallisesti tuo epätarkkuus.

On muuten juurikin niin etten muista törmänneeni mihinkään frute x annuum risteytyksiin. Samoilla aluellakin kun nuo elävät niin olisivat varmaan sekoittuneet aikojen saatossa samaksi lajiksi jos eivät olisi keskenään kyvyttömiä tuottamaan F2 siemeniä. Yhden (frute x chinense) x (annuum x chinense) risteytyksen olen nähnyt (netissä) ja se se vasta olikin erikoinen tapaus. Kypsä marjahdelmä oli punainen mustilla raidoilla. Olisiko syynä tähän epätavallisuuteen juuri tuo frute x annuum geenien sekoittuminen. Tiedä sitten. Mutta muistaakseni jollain oli Suomessa tuota kasvamassa tällä kaudella. Muistankohan oikein?

Mooms

http://farm7.static.flickr.com/6171/6179366376_168202cab2.jpg

TheHotPepper:stä kopioitu linkki taulukkoon joka näyttää risteytysten vakaantumisen. F4/F5 sukupolvi alkaa olla jo aika vakaa.

Wonka

helmikuu 07, 2012, 10:18:40 ap #215 Viimeisin muokkaus: helmikuu 07, 2012, 10:33:48 ap käyttäjältä Willy Wonka
Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - tammikuu 18, 2012, 00:09:38 ap

On muuten juurikin niin etten muista törmänneeni mihinkään frute x annuum risteytyksiin. Samoilla aluellakin kun nuo elävät niin olisivat varmaan sekoittuneet aikojen saatossa samaksi lajiksi jos eivät olisi keskenään kyvyttömiä tuottamaan F2 siemeniä.


Fataliin sivuilla maui purple on merkitty frutescens x annuum hybridiksi. Kaunis kasvi muuten. :)

Pölytin nagan emaskuloituja kukkia tepin guatemalan siitepölyllä. Yksi kymmenestä pysyi ja kehittyi kypsäksi asti. Tämä yksi podi sisälsi yhden normaalin näköisen siemenen (ja muutamia pieniä ja mustuneita).
Tuntuisi olevan kohtalaisen haastavaa tai ainakin vaatii kärsivällisyyttä tämä eri sukujen välisten risteytyten tekeminen. Sen sijaan Annuum x tepin risteytys onnistui 2/2 ja podit sisälsivät runsaasti siemeniä.

Tiemuh

Lainaus käyttäjältä: Willy Wonka - helmikuu 07, 2012, 10:18:40 ap

Fataliin sivuilla maui purple on merkitty frutescens x annuum hybridiksi. Kaunis kasvi muuten. :)



Voisi olla että toinen tai molemmat tuon vanhemmista on risteytys jonkin muun lajin kanssa ja siksi annuum x frute on onnistuttu risteyttämään muuksi kuin steriiliksi. Muutenkin aina kun puhutaan koristechileistä ja uudemmista risteytyksistä saattaa lajeja ja lajikkeita olla risteytetty kymmenittäin ennen kuin on saatu joku aikaiseksi. Eli koristechilien lajimääritys on yleisesti ottaen lähes mahdotonta.

Judgment

Luin koko ketjun läpi, heräsi paljon kysymyksiä.

Ilmeisesti lajit "kolmen koplasta" (frutescens, chinese, annuum) risteytyvät keskenään iloisesti.

Pari lainausta satunnaisilta kirjoittajilta:

"Capsicum baccatum risteytyy satunnaisesti annuumien kanssa. Jokatapauksessa baccatum tuottaa kuulemma steriilejä siemeniä risteydyttyään muiden sukujen kanssa."

"Capsicum pubescensista ei tunneta lainkaan villiä kantamuotoa, mutta intiaanit ovat kasvattaneet sitä jo ainakin 10.000 vuotta. Tämä chili ei risteydy enää käytännössä lainkaan edellämainittujen, yleisempien serkkujensa kanssa."

Onko edes mahdollista risteyttää onnistuneesti lajikkeita "kolmen koplan" ulkopuolelta niin, että saisi risteytyksistä itäviä siemeniä?

Fataliin dutch habanero on ilmeisesti yksi pisimmille jalostetuista hybrideistä täällä, mitkä sen kantalajit olivat, millaisia ominaisuuksia haluttiin säilyttää sukupolvilla F1-F5?

Ensimmäisenä risteytyshankkeena itsellenikin tuli mieleen luoda mahdollisimman paljon kapsaisiinia sisältäviä marjoja (risteytys tulisen ja suurikokoisen välillä). Ketjun alussa pohdittiin naga morichin ja ramiron risteytystä. Onko tätä tai jotain vastaavaa tehty jo onnistuneesti?

Onko mahdollista luoda geneettistä sekamelskaa risteyttämällä esimerkiksi F1 frutescens x chinese yhdessä F1 chinese x annuumin kanssa, näin tuoden yhteen kaikki kolme?

-V-

Lainaus käyttäjältä: Judgment - helmikuu 13, 2012, 15:40:23 ip
Ensimmäisenä risteytyshankkeena itsellenikin tuli mieleen luoda mahdollisimman paljon kapsaisiinia sisältäviä marjoja (risteytys tulisen ja suurikokoisen välillä). Ketjun alussa pohdittiin naga morichin ja ramiron risteytystä. Onko tätä tai jotain vastaavaa tehty jo onnistuneesti?


Onhan tuota tehty;
http://fataliiphoto.net/main.php?g2_view=title.Contain&g2_chars=bell&g2_itemId=23912
http://fataliiphoto.net/main.php?g2_view=title.Contain&g2_chars=bell&g2_itemId=23938
http://fataliiphoto.net/main.php?g2_view=title.Contain&g2_chars=bell&g2_itemId=41300

Onnistuminen on sitten vähän määrittelykysymys. Noissa tapauksissa risteytyminen on onnistunut, helvetin tulisen paprikan aikaansaaminen vaatiikin sitten jo enemmän säätämistä. Vaikuttaisi vähän siltä, että pieni marja on dominoiva ominaisuus...

Tiemuh

Lainaus käyttäjältä: Judgment - helmikuu 13, 2012, 15:40:23 ip
Onko mahdollista luoda geneettistä sekamelskaa risteyttämällä esimerkiksi F1 frutescens x chinese yhdessä F1 chinese x annuumin kanssa, näin tuoden yhteen kaikki kolme?



Tuossa yksi esimerkki vastaukseksi kysymykseesi