Nog blir det nånting i år också! Lite mindre skala. Färre buskar men förhoppningsvis mera ätbart. Några prydnadsannuum, lite chinense och ett par pubescens. Vardagslivet och arbetet har inkräktat på odlingen i år men det kommer fler säsonger. ;D
Annuum:
Boliwian rainbow
Prairie fire
Short yellow tabasco
Chinense:
Orange/Sudden death habanero
Red Savina
White fatalii
Rocoto:
yellow
Peru Bitdumi
san isidro
Baccatum
Ingenting :'( Kanske borde brumma iväg till tammisillan puutarha...?
Fick äntligen tummen ur och byggde en sån där nft i morse av en akkulåda och lite bra att ha saker. Skall nog ta bort trasan därifrån så det är lättare att möblera om bland plantorna och täcka den på något vis. Det är liksom allt i år det här... :'( Men med 20 orange habanero-kartar som borde börja byta färg så känns livet helt okej ändå ;D En säsong utan bacca känns lite konstigt men såååå snabba är de inte att de skulle hinna upp nu mera.
(https://lh4.googleusercontent.com/-PGtdnBa48yY/U26A2sqL69I/AAAAAAAABak/FKndYxPLcQQ/s512/P1080386.JPG) (https://lh5.googleusercontent.com/-WoVDZCkZKcY/U26AzxX7ChI/AAAAAAAABaU/U5Lrox8rQro/s640/P1080388.JPG) (https://lh3.googleusercontent.com/-hfT2ymr3ilU/U26A2d5r-pI/AAAAAAAABag/ygQkjNsfvWg/s640/P1080389.JPG)
Tycker nog ditt fönsterbäde ser riktigt fint ut.
Får nog skärpa mig lite... Förra året hade de redan börjat flytta ut på balkongen den här tiden! :P
Nåja... NFT-burken blev inbäddad med skumplast som förstahjälp. På balkongen blev det filter av hydrogrus och strumpbyxor som det återvändande vattnet skall igenom. Inte behövde pumparna städas förra året utan filter heller förstås men nu tänkte jag med flit ordna bättre möjligheterna åt nitrifikationsbakterierna. Det är lite pinsamt... men det är jordgubbar i hålen :o.
(https://lh4.googleusercontent.com/-5tkQvr82A7g/U2-VP7lBw6I/AAAAAAAABbE/8gdVQEO2rxo/s640/P1080394.JPG) (https://lh5.googleusercontent.com/-UMy6M-IkXyc/U2-VN2R6QmI/AAAAAAAABa0/2F2TXEPhhBQ/s640/P1080393.JPG)
Tur att "biopungen" hänger gömd i dunken... Det är ju ingen prydnad precis men månne inte den skall fungera. Spolade av jordgubbsplantorna lite försiktigt bara så nu hoppas jag på att bakteriekulturen skall simma in i påsen utan några extra åtgärder. :) Allt droppande, plaskande och stänkande försvann åtminstone så jag kan intala mig att den har en funktion...
(https://lh4.googleusercontent.com/-A9d-I-lMmmI/U2-VPp1q2QI/AAAAAAAABbA/SSO9oYvo2dU/s512/P1080391.JPG)
Ja okej då... Nu erkänner även jag att NFT fungerar! :o För en vecka sedan stack bara en liten mesig nudel ut ur bergullskuben. Och ja. Bladverket växer också ;D
(https://lh6.googleusercontent.com/-LIwmnCqGYmQ/U3d-tsTMDDI/AAAAAAAABbY/8mayN_HSPxM/s640/P1080395.JPG)
En solig och varm dag gör underverk! ;D Nu blir det snart habaneromajonnäs! :P
Sudden death/orange habanero/sperlings paprika. Kärt barn har många namn! (Och smakar gott)
(https://lh4.googleusercontent.com/-HPmehfj8v5U/U4yOT4x4xYI/AAAAAAAABb4/-il2qgZk49s/s512/P1080464.JPG) (https://lh3.googleusercontent.com/-j3t-kf9TVyY/U4yOTe1lE9I/AAAAAAAABb0/cm1EMSvBz8s/s512/P1080463.JPG)
Bara för sakens skull en bild på hydrochilina. Årets plantor som blev sådda alltför sent men månne int nån liten chili skall pluppa fram på dem också. :) Den fula ochilin till höger är selleri.
(https://lh5.googleusercontent.com/-vhXDdM-8VkU/U5XPCggNYdI/AAAAAAAABcM/YD4J0kZ9GIk/s512/P1080473.JPG)
Årets filosofi är Nutriforte enligt anvisningarna ungefär. EC 1.3 åt både hydro och mull.
(http://www.siistipiha.fi/kauppa/567-1400-large/nutriforte-kastelulannoite.jpg)
Bara de skulle växa sig stora hastigt så börjar jag smyga i höstgödsel för att jaga igång blomningen ordentligt.
(http://www.suomela.fi/wp-content/uploads/Global/Finland/Lehdet/2013/5-13/Syyslannoitus/kekkila%20syyslannoite.jpg?183589)
Årets nya galenskap...
Undrar om blumat tropf automatvattnarna http://www.chilitarvike.fi/blumat_kastelusarja_12 (http://www.chilitarvike.fi/blumat_kastelusarja_12) förstår hur man fyller på "reservoarer" passligt? Det är upp och ned vända bottnar av lite nedklippta 5kg syltburkar i hinkarna som rymmer 2-3 liter vatten. Lite pauliina-kruka över det hela. Tycker chilina trivs så bra med att dricka ordentligt och sällan. Planen är att blumaten skall hinna fylla reservoaren ordentligt innan mullen hinner bli så våt att den stryper slangen på nytt. He he... Skiter det sig så är det bara 25l vatten på villovägar och det får grannen på balkongen under acceptera tycker jag... :P
(https://lh3.googleusercontent.com/-XbPlGg2sPi4/U5bgNT0PP5I/AAAAAAAABcg/L1ZTu7QxQNQ/s512/P1080474.JPG)
Boliwian rainbow är en sjukt vacker chili tycker jag! :-* Hoppas den går att äta också...
(https://lh6.googleusercontent.com/-11zV2EZaiN8/U5bgNp7FbRI/AAAAAAAABck/AfmLyyEvAnw/s512/P1080475.JPG)
"Kröhm kröhm... jag fick visst nåt i halsen"... Det är så flickvännen berättar att det är goda habaneron på tork i smyg ovanpå kylskåpet :P
Det här vädret är som ett slag på pungen! >:(
Det känns skumt att ösa i mera näring?! EC sjunker hela tiden fast växterna nästan inte dricker något alls. Inbillar mig att de växer trots allt... Termometern visar 3 grader för kallt men visst sjutton är det onödigt svalt ändå!! Det ser så härligt varmt och skönt ut när man stirrar ut genom den ovanligt lilla hydrodjungeln.
(https://lh4.googleusercontent.com/-NPuvuGhK-sM/U6cORrpSdPI/AAAAAAAABdg/MR2_BfeEH0Y/s512/P1080617.JPG) (https://lh5.googleusercontent.com/-Pc-LM5wu3Gw/U6cONwZC79I/AAAAAAAABdY/_v6Z4DLVrr4/s512/P1080616.JPG)
Lite små prydnadschilin piggar i alla fall upp tillvaron :) Boliwian rainbow är fortfarande en fin chili. Prairie fire växer fult tycker jag. Åtminstone min. Men... http://www.seriouseats.com/recipes/2013/04/prairie-fire-upgraded-spicy-cocktail-pisco-recipe.html (http://www.seriouseats.com/recipes/2013/04/prairie-fire-upgraded-spicy-cocktail-pisco-recipe.html)
Jag kanske börjar tycka bättre om den vartefter säsongen fortsätter ;)
(https://lh4.googleusercontent.com/-5SoKmY2x2rw/U6cOLscyiYI/AAAAAAAABdQ/XfnkfxKUumA/s512/P1080615.JPG) (https://lh5.googleusercontent.com/-7lYNhUmEseQ/U6cOJlKTd1I/AAAAAAAABdI/eYAsa8hVWTQ/s512/P1080612.JPG)
Undrar hur länge det tar innan flickvännen märker att jag knyckt värmaren ur akvariet och stoppat ner den i rörhydrons vattendunk... ::) 150 watt verkar räcka riktigt bra för att hålla reson på 22 grader :D
För att man inte skall frysa ihjäl vid korvgrillningen...
Nagasenap! :-*
(inte extrem men nog "god")
Senapsbas som smakar riktigt gott.
2dl Colman senapspulver (går säkert med nåt annat men har inte testat)
2dl strösocker
3/4 dl starkt vanligt kaffe
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 msk matolja
1,5 tsk ättika
1 tsk maizenamjöl
Smaksättning att fundera på:
3-4 torkade naga morich chilin (nog går det med färska också men vem har nu sådana när man skall göra samma senap till julskinkan)
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk rökig och mild barnwhisky som lagavulin eller laphroaig
Rör i hop allting som är torrt. Ingen blir glad över en bajzenaklimp när man vill ha senap. Passa på att andas före du stöter naga morichen i morteln. Den jämrans chilin sväller när den blir fuktig igen så se till att få den finmald så den inte korkar igen de återanvända kotisinappiflaskorna som finns i varje sunt hem. Gummihandskar? Ja, använd sådana. Har man bara färsk chili går den att mata genom en vitlökspress riktigt försiktigt bara man ser till att ha ögonen nån annan stans ifall det kommer lite bakeld ur pressen. Vitlöken kommer att sätta igen senapsflaskorna nu och då men det är det värt. Det gör chilifröna som du plockade bort för slarvigt också. När allt torrt och vått är ihoprört kör man geggan 5-6min i mikron och rör om nu och då. Den skall puttra lite försiktigt så allt mjölk sväller och blir lent. Hälles på två kotisinappiflaskor som inte blir fulla. Rinner inte senapen skapligt nu är det ännu värre när den stelnat. Späd med vatten eller nåt.
(https://lh5.googleusercontent.com/-lUi8mnCC1Cc/U6xE2xm9PHI/AAAAAAAABd4/7HCjYQ8rGeY/s640/P1080620.JPG) (https://lh6.googleusercontent.com/-xS1RWZkw7i8/U6xNqPo13lI/AAAAAAAABeI/-thAQq0eRL4/s640/P1080622.JPG)
Mums! :D Å visst går det med nån annan chili också... men det är bara naga kvar i skåpet nu... :o
Parempi vaihtoehto, (http://www.wikihow.com/Make-Dijon-Mustard) on oikeaa sinappi eikä kananmunamössöä ;).
Naga maun mukaan.
Dijon har absolut ingenting med senap att göra. Om man vill ha ättika, kan man väl använda ättika. Senap är något helt annat.
Men i övrigt är jag är av samma åsikt, att sådana där krångliga senapsrecept kan glömmas bort. Det enklaste receptet är helt suveränt.
2 msk Colemans pulver (glöm alla andra, Colemans är bäst)
1 msk socker
några varv med pepparkvarnen
blanda - häll i en skvätt kokande vatten - blanda - låt stå 10 min - häll mera vatten om senapen inte nu är lös - häll i en tsk ättika eller vinäger - blanda - njut.
Till saken hör att den enzymatiska reaktionen, som gör senapen stark är som kraftigast vid ca 60 grader. Om man kokar senapen avstannar reaktionen. Om man sätter i ättika för tidigare stannar den också.
Med det här receptet får man en senap, som nog känns också utan Naga, men naturligtvis kan man spetsa ;D
Tarkoitin tietenkin glasssista reseptiä, etikka sopii säilöntään ja balsamicot salaatteihin......
Tässä suomeksi oikeat aineet ;).
1 kuppi sipuli (85 g) (silputtuna)
2 valkosipulinkynttä (jauhettuna)
2 ruokalusikallista (30 g) ja hunajaa
4 oz kuiva sinappi
1 rkl (15 g) kasviöljyä
2 tl (10 g) suolaa
4 tippaa Tabasco-kastiketta (Tabascon korvaat kourallisella Nagoja).
2 kuppia (400 g) kuivaa valkoviiniä
Valitse sitten sopivan hapokas ja ryhdikäs valkoviini, että sopii juhlatilaisuuksiinkin 8).
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 26, 2014, 21:56:29 ip
Tarkoitin tietenkin glasssista reseptiä, etikka sopii säilöntään ja balsamicot salaatteihin......
Tässä suomeksi oikeat aineet ;).
1 kuppi sipuli (85 g) (silputtuna)
2 valkosipulinkynttä (jauhettuna)
2 ruokalusikallista (30 g) ja hunajaa
4 oz kuiva sinappi
1 rkl (15 g) kasviöljyä
2 tl (10 g) suolaa
4 tippaa Tabasco-kastiketta (Tabascon korvaat kourallisella Nagoja).
2 kuppia (400 g) kuivaa valkoviiniä
Valitse sitten sopivan hapokas ja ryhdikäs valkoviini, että sopii juhlatilaisuuksiinkin 8).
Måste erkänna, att jag slutade läsa vid "Dijon". Borde kanske ge det där receptet en chans. Om man hettar upp det lagom långsamt, kan det nog få en del riktig senapssmak. Fast jag påstår nog fortfarande att hög syra (~4dl vitvin) hör någon helt annanstans än i senap.
Hitto mä syön just sellainen sinappi kuin haluan! Prkl... ;)
-Oikean sinapin teko on lähes pyhä tietotaito ;D
Kiva ku vieraat jättää jäljet tänne päivyriin! Å samma på svenska :P
Det är inte lätt att vara bonde...
Rocoto san isidro på paradplatsen i bästa solskenet har redan stockat fast 110mm röret :o. Vattennivån 8 cm före monstret och 3 cm bakom. Trängde igenom en 1/2 tums slang genom rötterna så att flödet skulle bli skapligt igen. Phuu... Tur man inte var på resa... Nästa år måste jag få tummen ur röven och bygga ett större system. 110mm rör fungerar helt enkelt inte.
Hmmm... å inte vill jag ha NFT heller... Jag vill ha ett system som klarar pumphaverier så bra som möjligt. Kanske en Huru-laatikko?
Aaaah! ;D Sol! Kära dagbok, idag har jag gosat med mina bebisar. Fem minuter han man väl slöa på soffan i grönskan... :P Nu börjar balkongen äntligen se normalt lurvig ut. Den första rocoton har börjat blomma. Prydnadsannuumerna tokblommar. Orange habanero verkar det finnas att äta igen om en vecka. Både red savina och white fatalii börjar blomma i morgon verkar det. Nam!
Så dagens pysselbild. Skulle jag ha vetat hur alldeles lagom fuktigt det alltid är med Blumater skulle jag aldrig ha börjat med kvinnor. ::) Månne det går att ha dem som nivåvakter i hydron? Med det här vädret skall det väl klarna rätt fort :P
(https://lh5.googleusercontent.com/-ke8pf-EIFdU/U7fm6u9LokI/AAAAAAAABeo/Lw5kBw_HmDw/s512/P1080635.JPG) (https://lh3.googleusercontent.com/-na-Wn5460eQ/U7fm4HffyKI/AAAAAAAABec/woUYqTNq-xU/s512/P1080636.JPG)
Var så glad att jag firade med en bunt prairie fire. De smakade "butiksannuum". Tur. Det kunde ha varit värre. Då är det bara Boliwian rainbow som verkar bli en utmaning att äta upp. ;D
Hrmm... En vecka på resa och blumaten lite felställd...
(https://lh4.googleusercontent.com/--LIvaQvETa4/U8DhhYjmLWI/AAAAAAAABfA/NITijBHBCN8/s512/P1080643.JPG)
Oj då... Och den jämrans rocoton på paradplatsen spränger nog snart röret. Måste nog krafsa upp en kanal till eller köra en slang till genom rotmassan för att det inte skall stocka till.
Det är med skräckblandad förtjusning jag far på resa för några dagar... Pubemonstret på hörnet har säkert en bit över 500 blommor på gång och flickvännen får vara barnvakt åt balkongdjungeln...:P
Såja... Den obligatoriska bilden på Boliwian rainbows färger ;D
(https://lh3.googleusercontent.com/-rfC-vZat5vo/U_F14TVgggI/AAAAAAAABfc/4rsBmHiA-Oo/s640/P1080673.JPG)
Nu är det slut för i år! Lite över 2kg blev det. Slutskörden 500g habaneron, 700g pube och 300g prydnadsannumer som var störigt små att plocka ur buskarna! :o(http://img.tapatalk.com/d/14/10/26/amuqe5y9.jpg)
De överlevande... ifall jag inte tröttnar på orange habanero så är det bäst att ge busken ännu en tredje säsong :D Det syns då rakt inte på den här skrangliga pinnen att den levererat nästa 1kg jämnt under sommarn! (http://img.tapatalk.com/d/14/10/26/zyjezepe.jpg)
Förresten...
Härmed lovar jag, Fredrik-flugarn, att aldrig, aldrig mer försöka odla hydrochili i 110mm rör. Jädrar vad trångt det blev! Tack och lov var det bara en buske som fick tillräckligt med ljus. Jag fick riva isär allting för att få rören städade. :P