Kirvat ongelmana

Aloittaja Myy, huhtikuu 02, 2013, 23:13:27 ip

« edellinen - seuraava »

Myy

Olen jo parikin kertaa yrittänyt kasvattaa chiliä, mutta aina tuntuu olevan sama ongelma - kirvat tuhoaa chilin. Minulla on en Grow - pöytäpuutarha. Sama ongelma on muidenkin kasvatettavien kanssa. Nyt olin pääsiäisloman ajan pois kämpiltä ja siinä ajassa salaattiin oli ilmestynyt hirveä määrä noita örököitä. Siis yhdellä salaatinlehdellä oli kymmeniä! No, meni tietysti taas koko puutahan sisältö roskiin ja mäntysuopapesuun. Ei vaan ole ennenkään riittänyt. Kertokaahan mulle miten ton ongelman saan pois, ennen kun uusia chilejä alan hommata.

Aloittelijan kysymys, mutta en ole muuta apua netistä löytänyt syötäville kuin mäntysuopaliuos, ja sekään ei tunnu tepsivän. Ällöttää kun koko ikkunalautakin kuhisee noista...

Jani M

Pyretriini, esimerkiksi Cooperin puutarha-aerosoli, myös baygonilla ja raidilla on tuohon tarjota ratkaisua. Syötäville kasveille niissä on turva-aika, minkä jälkeen niitä on turvallista syödä. Pieni määrä pyretriiniä ei ole tosin ihmiselle mitenkään vaarallista, mutta en nyt välttämättä menis syömään heti parin päivän sisällä myrkyttämisestä.

http://www.cooper-tuotteet.fi/tuotteet/cooper-puutarha-aerosoli-hyonteisille

unenkuva


Jos mäntysuopaa käytät sen myrkyttömyyden vuoksi niin kokeile (jos siis kasvarissa kasvatat) hämähäkkejä tai leppäkerttuja

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11478.0

bobster

Veikkaan, että käytät 2-3% liuosta. Se ei itsellänikään toiminut, ei myöskään Raid. Koita nostaa mäntysuovan osuus 5-6%. Ja viikon välein suihkutukset.
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

Huru-ukko

Ja mieti mistä ne ilmestyivät. Oletko pessyt hyvin vanhat ruukut tai onko multaa jossain viime kesän jäljiltä. Huomasin kyllä että puhuit Zen Grouw:sta, mutta aika moni kasvattelee mullassakin. Kannattaa myös kuumalla vedellä käsitellä kaikki kasvatusvärkit jos niissä ei ole enää kasveja..Niin kuumaa kuin löytyy. Pelkkä mäntysuopapesu tuskin kirvojen munia tuhoaa.

Myös kaupasta tuoduissa yrteissä ja salaateissa voit saada ötököitä kotiisi. Biotukselta voit tilata erilaisia kirvantuholaisia. Jos voit käyttää niitä.
Kannattaa soittaa sinne sen jälkeen kun olet tutustunut tuotteisiin, saat apua juuri sinulle sopivan paketin tilaamiseksi. Luulisin että jotkut pussipedot käy hyvin.
Jos kasvattelet olohuoneessa, niin tuo torjuntamalli ei ehkä sovi. Kuten ei oikein leppäkertut ja hämähäkitkään olohuoneen kartiineihin  ;).

unenkuva


Kyllä meikällä menis, mutta rouva ei hämähäkeistä oikein tykkää  ;D ;D

Jani M

Kirvat on muuten sitten erittäin taitavia piiloutumaan kukkien sisälle. Ennen myrkytystä hyvä nyppiä kaikki kukat pois ja hävittää ne. Myrkytys sitten kaikille viherkasveille. Kertamyrkytys ei oikein riitä, koska niitä kuoriutuu uusia koko ajan, säännöllisillä myrkytyksillä niistä pääsee eroon. Muuta taikakeinoa niihin ei taida juuri olla.

mohla

Aika moneen kertaan noita saa sumutella ja helpottaa hommaa, kun nyppii kukkia ja lehtiäkin pois. Lisäksi sumuttelujen välissä saa liiskailla käsinkin niitä, jos näkyy vain muutamia.

Chili_Palmer

Minulla on ollut myös vähän kirvaongelmia ja haluankin jatkokysymyksenä kysyä, että kun kasvin suihkuttaa tuolla mäntysuovalla niin kuinka pian se pitäisi huuhdella vedellä sen jälkeen, jos ollenkaan?

Huru-ukko

Ei pidä huuhdella tai pestä.

Huru-ukko

huhtikuu 29, 2013, 22:13:00 ip #10 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 29, 2013, 22:19:35 ip käyttäjältä Huru-ukko
Eräässä toisessa ketjussa oli juttua Calypsosta, joka tuntuisi tehokkaalta taisteluvälineeltä, etenkin kun sille luvataan pitkä vaikutus.
Katselin tuota Calypsoa, mm. Prisman tuoteseloste näyttää tältä:

tuhohyönteisten torjuntaan koristekasveilla
EI saa käyttää syötävillä kasveilla
tehoaa lehtiä imeviin tuholaisiin kuten
lehti- ja kilpikirvoihin, kemppeihin,
jauhiaisiin sekä erilaisiin toukkiin
tehoaine thiacloprid 0,015 %
käyttövalmis spray.


Bernerin oma tuote seloste on hiukan "hellempi", eli antaa luvan paprikoidenkin suihkutteluun, tässä on kysymyksessä  Calypso SC 480 tiiviste:

Calypsolla on off-label lupa tuhohyönteisten torjuntaan kasvihuoneviljelyssä munakoisolla, tomaatilla, paprikalla, kurkulla, avomaankurkulla, kesäkurpitsalla, melonilla ja koristekasvilla sekä avomaalla koristekasveilla, vadelmalla, mesivadelmalla, karhunvatulla, musta-, viher-, puna- ja valkoherukalla, karviaisella, pensasmustikalla, marja-aronialla ja marjatuomipihlajalla. Lue lisää myyntipäällyksestä.
[
Käytössä huomattavaa:
Calypso SC 480 on ruiskutettava siten, että koko kasvusto kostuu perusteellisesti. Resistenssin välttämiseksi valmistetta ei saa käyttää useita kertoja peräkkäin.

Varoajat:
mansikka 3 vrk
omena 14 vrk
päärynä 14 vrk
luumu 14 vrk
kirsikka 14 vrk

Pakkaus/tukkupakkaus:
1 l / 12 kpl

Lue aina pakkauksen täydellinen käyttöohje ja noudata sitä!

En kuulu niihin jotka haluaa välttämättä luomun ja olen tarpeen vaatiessa itsekkin myrkkyjä sekoittelemassa...Uskon että niitä varoaikoja noudattamalla ei saa myrkytystä podeista tai muista, mutta aika optimistinen on se, joka uskoo että ne myrkyt on kokonaan poissa. Oma kirvantorjuntani pohjautuu tulevanakin vuonna Biotuksen petoihin, jos on tarpeen.

Tuo Off-label tarkoittaa sitä, että kaiken teet omalla vastuullasi:
Vähäiset käyttötarkoitukset, eli minor use - hyväksynnän saaneet aineet ovat kaikkien viljelijöiden käytettävissä. Minor use -käyttöohjetta ei löydy pakkauksesta, joten niiden käytössä noudatetaan erillisiä alla olevia käyttöohjeita.

Huom! Käyttäjä on yksin vastuussa mahdollisista vahingoista valmisteen käytössä niissä käyttökohteissa, joita laajennetun käyttöalueen hyväksyntä koskee.

chili_maestro

jos on vanhoja (ylivuotisia) chilejä kasvamassa samassa huushollissa ja laittaa uusia itämään(vaikkakin eri huoneessa), on vaarana että uusiinkin taimiinkiin tulee samat ötökät. >:(
Tämän takia n.1-2kk chilitön kausi ennenkuin laittaa uusia kasvamaan.

Kokemuksen valitettavan syvällä rintaäänellä voin todeta, että taimivaihtareillakin saa ötököidenlajikirjoa rikastettua.  ;D

luulin erehtyneeni, mutta olinkin väärässä.

Chilivaari

Bauhausissa silmäilin kotikäyttöön tarkoitettua Calypso-pulloa ja olihan siinä varoituksia, ns. "pientä pränttiä" pullon sivu täynnä.
Tärkein on tietysti, että sitä ei pidä käyttää syötäville kasveille, ainoastaan koristeille. Eikä useita kertoja peräkkäin.
Vesistöille vaarallisuus oli suojaetäisyyksissä: vesistöistä 25 metriä, kaivoista 100 metriä, ei lainkaan pohjavesialueella eikä hiekka- tai soramailla, jos nyt muistan oikein.
Käytettyjä astioita ei saa pestä, eikä sitä muutenkaan saa joutua veteen.
Mehiläispesistä suojaetäisyys oli vain 60 metriä, mikä tuntuu oudolta. Myrkyn sanotaan vaikuttavan kasveissa jopa kaksi viikkoa ja sinä aikana mehiläiset lentävät satojen metrien päästäkin nauttimaan kukkien medestä, jos myrkytys on tehty lähellä kukinta-aikaa.

JaloPena

Itse tein viikko sitten kasvitieteilijäkaverini ohjeen mukaisen kirvamyrkytyksen pyretriinillä. Vetäisin kunkin kasvin isoon parinsadan litran muovipussiin ja suihkutin alareunan alta myrkyt pussin sisään. Pussi sai olla puoli vuorokautta kasvin päällä niin, että myrkky vaikutti kunnolla. Kuulemma voi pitää jopa vuorokaudenkin ilman, että kasvit siitä kärsivät. Kasveilta ei tähän mennessä ole löytynyt kuin raatoja ja mielenkiinnolla seuraan kuinka homma on tepsinyt.
Meillä kaikki päätökset tehdään demokraattisesti äänestäen. Yleensä kuitenkin häviän äänin 0-1

#1581

Huru-ukko

Tehoaako se toukka ja munavaiheessa oleviin kirvoihin?

chilimiki

Omasta Zen Growsta sain häädettyä seuraavasti:

- Mäntysuopasuihkuttelu, saapi olla aika huolellinen, annoin vaikuttaa tunnin pari.
- Sitten käytin aika reippaassa suihkussa, koitin saada mekaanisesti irti kaikki kirvat
- Annoin kuivahtaa, sitten SuperRaidia reippaasti, tässä suihkuttelin turhan läheltä osa lehdistä jääty/paloi

Odotin päivän pari ja tein saman kun yllä
Odotin päivän pari ja tein saman kun yllä

Jäätyneet,rikkinäiset muuten "epäkelvot" lehdet ja kukat nypin irti.

Eipä ole näkynyt liikettä enään  ;D

siiseli

3-5% mäntysuopaliuos terästettynä neem-öljyllä auttaa aika pitkälle, mutta liiallinen käyttö tappaa myös kasvit tehokkaasti. Jos haluat vähän astetta järeämpää "asetta" niin lopullisesti lähtee kirvat, toukat&kotelot ja kaikki muukin provadon hyönteispuikoilla. Tuosta neem-öljystä vielä sen verran, että se ei itse tapa kirvoja mutta kirvat eivät leviä kasveihin jotka sillä on käsitelty.

Tietenkin olisi tärkeintä löytää se kirvojen alkuperä, etteivät ole tulleet jostain kaupan salaateista tms. joita olet mahd. kasvattanut? Yleensä jos sisällä kasvattaa chilinsä, niin parasta olisi pitää mahdollisimman "suljettu" ympäristö, niin ettei ulkoa tuo muita kasveja sisälle chilien viereen kasvamaan.

JaloPena

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - toukokuu 01, 2013, 18:47:14 ip
Tehoaako se toukka ja munavaiheessa oleviin kirvoihin?


Tuosta en ole ihan varma. Varmaan toukkiin tepsii paremmin kuin muniin. Lentävät kyllä tipahtivat kertalaakista. Nyt siis on tsekkauksessa kuinka kauan vaikutus kestää.
Meillä kaikki päätökset tehdään demokraattisesti äänestäen. Yleensä kuitenkin häviän äänin 0-1

#1581

chili_maestro

Lainaus käyttäjältä: JaloPena - toukokuu 04, 2013, 22:47:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - toukokuu 01, 2013, 18:47:14 ip
Tehoaako se toukka ja munavaiheessa oleviin kirvoihin?


Tuosta en ole ihan varma. Varmaan toukkiin tepsii paremmin kuin muniin. Lentävät kyllä tipahtivat kertalaakista. Nyt siis on tsekkauksessa kuinka kauan vaikutus kestää.


Tämän takia pitää tehdä tuholaisten torjunta vähintään kahdesti (oli torjuntamuoto mikä tahansa), ettei munista pääse yllättämään uutta populaatiota.
luulin erehtyneeni, mutta olinkin väärässä.

Huru-ukko

Silloin kun näin tuon Calypson mainoksen ekana täällä, niin siinä mainittiin vaikutuksen kestävän kaksi viikkoa, ja öttiäiset saavat sitä kasvista.... Olisi ollut ihanteellinen myrkky muuten, mutta käyttö on off-label
periaatteella paprikoille hyväksytty tiivistepullon ohjeessa...(Ammattiviljelyyn on syytä tiivisteen olettaa menevän).
Saman tuotteen spray versiossa on maininta, ettei saa käyttää syötävillä kasveilla. (harrastajat)