toukokuu 13, 2024, 02:44:26 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Projekti: Hainan Yellow Lantern

Aloittaja NPhoBiaz, joulukuu 27, 2014, 21:17:22 ip

« edellinen - seuraava »

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - toukokuu 19, 2016, 19:21:29 ip
Mikä Tästä  lajikkeesta tekee näin ainutlaatuisen tapauksen?
  :thumbup:


Viime vuoden Chilin Poltteessa -lehdessä on kattava tarina tästä lajikkeesta. Sen voi lukea täällä, alkaa sivulta 8. :)

kasvattaja

Erittäin mielenkiintoinen projekti. Nyt nimellä on tarina
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä.

Juso

Ensimmäiset täälläkin kypsyneet.Ei varmasti vielä anna ihan koko kuvaa tästä chinensestä.

Huomioita:

1. Kaupallinen hyödyntäminen näkyy siinä, että puskat ovat todella kookkaita, ja tämä on nopea kypsyjä. Sato-orientoitunut siis. Autopotista veikkaan minimissään kasvarissa muutaman kilon satoa, nft:llä olisi hyvinkin 5 kg mahdollista.
2. Avattaessa ei juuri tuoksu, hieman odotellessa jotain parfyymistä. Hedelmän sävyjä odottelin, mutten löytänyt.
3. Makua sanoisin melko neutraaliksi ja helposti lähestyttäväksi. Varmasti hyvä raaka-aine moneen lähtöön. En usko että tästä tulee varsinaista "chinense-connoisseurien" maistelusuosikkia. Kilpailu on sen verran kovaa ja voimakasaromisia ja -makuisia lajikkeita on paljon.
4. Puolikkaan podin söin huonoilla toleransseilla. Missään tapauksessa ainakaan ensimmäinen näyte ole mikään supertulinen. Ei ylittänyt meikäläisen herkkää hikkakynnystä. Hyökkää melko nopeasti, tasoittuu ja kestää muutaman minuutin. Arvoisin poltteen olevan orange haban luokkaa tai hieman alle.

Ensiarvio on että tästä satoisana tulee varmasti oiva perusraaka-aine monen näköisille chilituotteille, joten hyvä ja arvostettava projekti. Kuten sanottu homma voi vielä muuttua, kunhan saadaan maisteluun koko kehityksensä kasvarissa ja lämpimässä viettäneitä podeja.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Juso - kesäkuu 01, 2016, 10:28:17 ap
Ensimmäiset täälläkin kypsyneet.Ei varmasti vielä anna ihan koko kuvaa tästä chinensestä.

Huomioita:

1. Kaupallinen hyödyntäminen näkyy siinä, että puskat ovat todella kookkaita, ja tämä on nopea kypsyjä. Sato-orientoitunut siis. Autopotista veikkaan minimissään kasvarissa muutaman kilon satoa, nft:llä olisi hyvinkin 5 kg mahdollista.
2. Avattaessa ei juuri tuoksu, hieman odotellessa jotain parfyymistä. Hedelmän sävyjä odottelin, mutten löytänyt.
3. Makua sanoisin melko neutraaliksi ja helposti lähestyttäväksi. Varmasti hyvä raaka-aine moneen lähtöön. En usko että tästä tulee varsinaista "chinense-connoisseurien" maistelusuosikkia. Kilpailu on sen verran kovaa ja voimakasaromisia ja -makuisia lajikkeita on paljon.
4. Puolikkaan podin söin huonoilla toleransseilla. Missään tapauksessa ainakaan ensimmäinen näyte ole mikään supertulinen. Ei ylittänyt meikäläisen herkkää hikkakynnystä. Hyökkää melko nopeasti, tasoittuu ja kestää muutaman minuutin. Arvoisin poltteen olevan orange haban luokkaa tai hieman alle.

Ensiarvio on että tästä satoisana tulee varmasti oiva perusraaka-aine monen näköisille chilituotteille, joten hyvä ja arvostettava projekti. Kuten sanottu homma voi vielä muuttua, kunhan saadaan maisteluun koko kehityksensä kasvarissa ja lämpimässä viettäneitä podeja.


Olikohan sulla "huono yksilö", sillä omat kokemukseni ovat kovin erilaiset. :D Avatessa tulee tuoksu, maku oli mieleenpainuva, ja kokemus poltteen suhteen oli raju... Ymmärtääkseni Aji Infrenolla on samankaltainen näkemys tästä.

Tuo puskan kookkaus, satoisuus ja nopea kypsyminen ovat hyviä huomioita. Tämän ketjun alussa ilmaantui tällainen kysymys:

Lainaus käyttäjältä: chipe - joulukuu 28, 2014, 17:49:17 ip
Onko käsitystä ovatko nuo saamasi siemenet tätä uutta versiota:

Lainaus käyttäjältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Hainan_yellow_lantern_chiliIn 2009, the Tropical Vegetable Research Centre of the Chinese Tropical Agriculture Institute announced the breeding of a new cultivar which produces 10 times more fruit than the original variety.[3] This has increased output from 500 kg (1,100 lb) to 5,000 kg (11,000 lb) per Chinese acre (mu).



Voi hyvin olla, että meillä on nyt tätä satoisampaa versiota?

Juso

kesäkuu 01, 2016, 12:01:58 ip #144 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 01, 2016, 12:12:48 ip käyttäjältä Juso
Oli ihan kunnollisen näköinen ja kokoinen podi. Ja ihan ok maku kuten sanoin.  Pitäisin itse melko odottamattomana jos laajassa kaupallisessa viljelyssä olevassa lajikkeessa olisi jotain ääriominaisuuksia. En ymmärtänyt että Aji inferno olisi näitä syönyt? Jossain postauksessa sanoi sen olevan " jonkinlainen Habanero", mikä on mielestäni ihan oikeansuuntainen viittaus.

Mutta katsellaan ja maistellaan kun lisää kypsyy. Nämäkin olivat varmaan viikon oranssina jo, mutta odotellaan seuraavien kanssa viikko-pari lisää.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Juso - kesäkuu 01, 2016, 12:01:58 ip
En ymmärtänyt että Aji inferno olisi näitä syönyt?


Lähetin hänelle podin maistettavaksi. :)

Juso

Hyvä homma, kommentti olisi hyödyllistä kuulla suoraan "hevosen suusta". Hänellähän tuota vertailupohjaa on.

Aji Inferno

Todistan, että maistettu on. :) Ja kiitos siitä NPhoBiazille!

Hedelmä näytti isokokoiselta Habenerolta (siis sitä klassista oranssista mallia). Avattu hedelmä tuoksui voimakkaasti chinenselle. Maku on samaten selvästi "chinensen", mutta poikkeaa esim. juuri Habanerosta. Miten? Lanternissa on joillekin aggressiivisemmille chinenseille (kuten Madame Jeanette) ominaista raakaa terävyyttä hedelmäisyyden päällä, muttei liiaksi. Sen "jälkilämpö" on jopa harvinaisen miellyttävä, koska maun hetkellinen "raakuus" katoaa nopeasti kokonaan! Aineksia kyllä chiliklassikoksi! Voisin myös kuvitella tästä tulevan erittäin, erittäin hyvää chilijauhetta!

Entä se potku? Näin subjektiivisesti sanoisin: "vähintään riittävästi useimmille". :)  Eli jossain Habaneron maisemissa mennään, ehkä jonkin verran vahvempikin, muttei mitään Nagaluokkaa. Mikä on ehkä hyväkin asia ruoanlaittoa ajatellen. ;)


Whili

NPhoBiazin jälkeläinen pistetty poskeen täälläkin  >:D
Puoleen vuoteen en ole tuoretta chinenceä syönyt, joten makuverrokit pitää kaivella muistoista.
Aikaslailla voisin yhtyä yllä olevaan ylistykseen, mutta poltteen arvioisin vain 8/10 paikkeille.
Saattaa jopa päästä kasvatusvalikoimaan, kunhan noista aurinkoa rajoittavista tekijöistä päästään eroon.  :D

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Whili - kesäkuu 07, 2016, 08:18:26 ap
NPhoBiazin jälkeläinen pistetty poskeen täälläkin  >:D
Puoleen vuoteen en ole tuoretta chinenceä syönyt, joten makuverrokit pitää kaivella muistoista.
Aikaslailla voisin yhtyä yllä olevaan ylistykseen, mutta poltteen arvioisin vain 8/10 paikkeille.
Saattaa jopa päästä kasvatusvalikoimaan, kunhan noista aurinkoa rajoittavista tekijöistä päästään eroon.  :D


Heh, muistan alkuvuosien chilitapaamisista monet "tulisuusstuntit", jotka johtivat välillä aivan legandaarisiin tapahtumiin. Silloinhan meillä ei ollut mitään Habaneroa vahvempaa. Eli nykyisellä tulisuusasteikolla tosiaan jotain malliin 8/10. Mutta tapaamisissa sitten vedettiinkin "aineita" oikein kaksin käsin. Eli ulkomaisia chilikastikkeita, joiden tulisuus ylitti ymmärryksen ja maku oli enimmäkseen lohikäärmeen krapulapaskan luokkaa. ;) 

Lantern on itselleni mukava paluu "normaaliin", eli erittäin tuliseen, silti hyvin maukkaaseen chinensechiliin. Sitä voi Habaneron, Scotch Bonnetin ja kaltaistensa lailla käyttää aika helposti monenlaiseen kokkaukseen. Sillä voi myös helposti järjestää uudelle tyttö- tai poikaystävälle tai kavereille sellaisen shokin, ettei paremmasta väliä. :D Ero on lähinnä tämä:

Tapaus 1: kunnon annos Lanternia treffiseurasi suikalekanahässäkässä: hän toteaa: "tää on kyllä hiton hyvää, mutta aika vahvaa.... HIK! Sattuisko sulla olemaan maitoa? HIK HIK!

Tapaus 2: sama ruoka Trinidad Scorpionin kanssa: "Ei, saatana - ei tätä voi syödä!!!!!!!" (sitten 3 metrin juoksun maailmanennätys vessaan)

:D

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 07, 2016, 23:55:24 ip
Lantern on itselleni mukava paluu "normaaliin", eli erittäin tuliseen, silti hyvin maukkaaseen chinensechiliin. Sitä voi Habaneron, Scotch Bonnetin ja kaltaistensa lailla käyttää aika helposti monenlaiseen kokkaukseen.


Minunkin mielestäni tulisuusluokka on todella sopiva, ja saa varmasti useamman harrastajan kasvattamaan tätä kuin jos kyseessä olisi 2M SHU tapaus... :D Todella pieni määrä ihmisiä täällä OIKEASTI syö kunnolla scorppareita yms ruoan seassa jatkuvasti, mutta tällä pystyy vielä helposti hallitsemaan ruoan tulisuutta. Se yhdistettynä makuun, niin uskoisin tästä tulevan kohtuu suosittu lajike, ihan kuten lähisukulaisistaan Scotch Bonnetista ja Habanerostakin. :)

Whili

Juu, riittävän tulinen ja helppokäyttöinen lajike. 
Ja tuo tulisuus on vielä suhteellisen nopeasti laatua. Tulee nopeasti ja myös laantuu melko pian.

bluesman



Täälläkin on maisteltu kypsiä podeja ja porukalla varsin maukkaiksi todettu. Ei liian vahva mutta riittävän tulinen meikäläisen ruoanlaittoon.
Saattaa olla ensi kaudella kasvatuslistalla mutta tällöin NFT-kasvatuksessa.

NPhoBiaz

Ensimmäinen jauhe-erä on valmistunut tästä lajikkeesta. :)



Saattaa jopa olla savurocoton jälkeen parasta jauhetta jota olen maistanut! :o Erinomaista makua ehtii maistelemaan useita sekunteja aivan rauhassa, ennen kuin lempeä polte lähtee nousemaan. Toisin kuin esimerkiksi Habanero, joka iskee heti ja lujaa. Loistavaa! ^-^

kasvattaja

Aiheen vierestä, mutta mistä saa tuollaisia säilytysputkilota  :D
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - heinäkuu 17, 2016, 13:00:57 ip
Aiheen vierestä, mutta mistä saa tuollaisia säilytysputkilota  :D


PP näitä muistaakseni hommasi jostain tukusta kimppatilaukseen.

Stomppa82

Ei taida tavallinen keltanokka kasvattaja, saada tästä siemeniä ja maistiasia varmaankaan olenkaan? Mutta todella upea ja hieno projekti todellakin olisi.  :)

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Stomppa82 - elokuu 17, 2016, 03:37:42 ap
Ei taida tavallinen keltanokka kasvattaja, saada tästä siemeniä ja maistiasia varmaankaan olenkaan? Mutta todella upea ja hieno projekti todellakin olisi.  :)


Väärin! :) Syksyllä järjestettävässä Suomen Chiliyhdistys ry:n vuosikokouksessa (10-vuotisjuhla) tulee olemaan ensimmäinen tilaisuus "keltanokkien" päästä maistamaan tätä lajiketta. :) Ja vuodenvaihteessa lähtee myyntiin pieni erä siemeniä, jonka yhdistyksen jäsenenä voi ostaa itselleen. Eli kunhan "keltanokka" on yhdistyksen jäsen, niin kaikkeen on mahdollisuus! :thumbup:

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - elokuu 17, 2016, 05:33:33 ap
Lainaus käyttäjältä: Stomppa82 - elokuu 17, 2016, 03:37:42 ap
Ei taida tavallinen keltanokka kasvattaja, saada tästä siemeniä ja maistiasia varmaankaan olenkaan? Mutta todella upea ja hieno projekti todellakin olisi.  :)


Väärin! :) Syksyllä järjestettävässä Suomen Chiliyhdistys ry:n vuosikokouksessa (10-vuotisjuhla) tulee olemaan ensimmäinen tilaisuus "keltanokkien" päästä maistamaan tätä lajiketta. :) Ja vuodenvaihteessa lähtee myyntiin pieni erä siemeniä, jonka yhdistyksen jäsenenä voi ostaa itselleen. Eli kunhan "keltanokka" on yhdistyksen jäsen, niin kaikkeen on mahdollisuus! :thumbup:


Tätä kysyttiin fasessakin minun lajikearvostelun päivityksessä. Laitoin saman infon sinne, kun mitä tässä oli :)

NPhoBiaz

elokuu 19, 2016, 12:47:50 ip #159 Viimeisin muokkaus: elokuu 19, 2016, 12:51:44 ip käyttäjältä NPhoBiaz
Jos et vielä ole nähnyt Suomen ensimmäistä lajikearvostelua Hainan Yellow Lanternista, niin tässä se on, ole hyvä. :)




Muista myös tsekata Chili-Ilen muut videot tästä.