maaliskuu 29, 2024, 10:16:15 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasteluautomaatin ominausuudet

Aloittaja anders, helmikuu 07, 2015, 23:41:34 ip

« edellinen - seuraava »

Mitä ominaisuuksia käyttäisit automatisoinnissa

Vesipumpun ohjaus (ajastus)
9 (37.5%)
Vesipumpun tehonsäätö
5 (20.8%)
Valaisimien ohjaus (ajastus)
9 (37.5%)
Akusto, joka mahdollistaa toiminnan ilman sähköverkkoa
6 (25%)
Akun lataus aurinkopaneelista
6 (25%)
Vedentason mittaus
5 (20.8%)
Kastelumäärän lämpötilakompensointi
5 (20.8%)
Mahdollisuus ohjata 230V laitteita
9 (37.5%)
Käyttöliittymä laitteessa (näyttö + napit)
7 (29.2%)
Asetuksien säätömahdollisuus ja tietokoneen kautta
8 (33.3%)
Mahdollisuus käyttää laitetta ilman akkua
5 (20.8%)

Äänestäjiä yhteensä: 24

anders

Terve kaikille.

Olen pyöritellyt ideaa kehittää laite, joka automaattisesti kastelee kasvit ja ohjaa valaistusta. Tätä laitetta voisi käyttää vesiviljelyyn tai tavalliseen kasteluun.

Kysyisin mitä ominaisuuksia ihmiset kaipaisivat tuollaiselta laitteelta. Idea on käyttää edullisia 12 voltin vesi pumppua (esim Bilteman) sekä ledistrippejä tai muita akulla toimivia valaisimia. Laitteen ensimmäinen prototyyppi on jo ollut käytössä. Se kasteli ulkokasveja ja sai energiansa aurinkopaneelista.

Muita ominaisuuksia josta voisi olla hyötyä saa vapaasti ehdottaa.

Koska on tärkeää, että laite on turvallinen, ei se ohjaisi suoraan 230 voltin verkkojännitelaitteita. Mutta siinä voisi olla mahdollisuus ohjata relettä, joka ohjaa 230 voltin laitteita.

Fyysiseltä mitoiltaan laite olisi noin 10*5 cm.

Kommentoikaa vapaasti. Toimivatko tavalliset Clasohlsonin ajastimet tarpeeksi hyvin tällaiseen tarkoitukseen, vai luuletteko, että tuosta voisi olla hyötyä.

Jos ylläpito näkee tämän epäsopivana, voi he poistaa tämän postin.


x46900

Jää pikkuisen epäselväksi, että oletko rakentamassa a) ajastinta joka sytyttää ja sammuttaa valoja/vesipumppua vai b) laitetta, joka seuraa olosuhteita, jossa kasvit ovat ja tarvittaessa kastelee jne.

Ajastimia on kaupan vaikka kuinka paljon ja ne toimii, joten uuden suunnittelu ei ole ehkä hirveän mielekästä (paitsi harrastuksena) jos taas on kysymys jostain fiksummasta laitteesta niin sellaisen kehitystyötä olisi ihan hauska seurata.

anders

Kiitos vastauksesta. Pääasiassa idea on rakentaa ajastin. Tässä ajastimessa on kuitenkin muutama lisäominaisuus, eli tuo akku on niistä suurin. Vaikka sähköt katkee, pystyy akun avuin toimimaan. Toinen merkittävä ominaisuus on se, että koska laite pystyisi käyttämään pienehköä aurinkopaneelia akun lataukseen, voi tätä ajastinta käyttää jossain missä töpseliä ei ole saatavilla.

Keräilen juuri ideoita mitä tuo laite voisi tehdä lisää tai muulla tavoin, josta olisi hyötyä kasvattajalle. Minimissään tästä tule sinun ehdottamasi a) vaihtoheto. Mutta ajattelin, että tähän voi samalla lisätä muutakin. Eli lopullinen laite olisi jokin a):n ja b):n hybridi. Se olisi konfiguroitavissa minimissään ajastimeksi ja enimillään voisi juuri olla laite joka pyrkii olosuhteitten mukaan (kuten lämpötilan mukaan) tehdä eri päätöksiä.

Eli mikään ei ole vielä kiveen hakattua. Koska laite on vielä suunnitteluvaiheessa, on mahdollista tehdä siitä juuri sopiva.

Wolfman

Jos haluaa monipuolisemman systeemin (esim. kosteus/lämpötilaohjaus kellon lisäksi) niin se voi olla helpointa toteuttaa sulautetulla prosessorilla. Esim. Arduino sopii tuohon hyvin, sille löytyy valmiita esimerkkiprojekteja mullan kosteuden mittaukseen ja laaja valikoima erilaisia ilmankosteus- ja lämpötila-antureita. Arduinon ohjelmointi on myös suhteellisen helppoa.

Hämärä muistikuva että joku täällä foorumilla olisi tuollaisesta projektista kirjoitellutkin jo...

anders

Kiitos vinkeistä. Olen katsellut jonkinverran noita arduinossa käytettäviä antureita. Niistä saa hyviä vinkkejä. En kuitenkaan ajatellut käyttää arduinoa tässä projektissa. Arduinossa on ympärillä liikaa "turhaa" ja arduinot ovat suht kalliita verrattuna vain itse mikroohjaimeen. Sulautettujen järjestelmien tekeminen on minulle tuttua ja juuri mikrokontrollerin avulla toteutan tämän laitteen. Tulen mitä todennäköisimmin käyttämään Microchipin 8-bittistä piiriä.

Wolfman

Se Arduinossa oleva kontrolleri ei montaa euroa maksa ja sitä saa myös Arduinon bootloaderilla. Eli yksi mahdollisuus on käyttää Arduinon kehitysympäristöä (ja mahdollisesti yhtä Arduino-korttia) ohjelman kehitykseen ja sen lataamiseen kontrollerille vaikka itse käyttöympäristössä käyttäisikin pelkkää kontrolleria.

Esim. http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=5&products_id=16250 ja jostain voi löytyä halvemmallakin.

Niin ja muille mahdollisesti kiinnostuneille rakentelijoille, tuon Arduinon kontrollerin käytöstä irrallaan ja sen kytkennästä on netissä lukuisia esimerkkejä.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: anders - helmikuu 08, 2015, 21:07:16 ip
Tässä ajastimessa on kuitenkin muutama lisäominaisuus, eli tuo akku on niistä suurin. Vaikka sähköt katkee, pystyy akun avuin toimimaan. Toinen merkittävä ominaisuus on se, että koska laite pystyisi käyttämään pienehköä aurinkopaneelia akun lataukseen, voi tätä ajastinta käyttää jossain missä töpseliä ei ole saatavilla.


Kehität sähkölaitteita ohjaavaa laitetta, jonka tärkein ominaisuus on, että se toimii paikoissa, joissa ei ole sähkölaitteita?

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: Hubert - helmikuu 09, 2015, 11:54:12 ap
Lainaus käyttäjältä: anders - helmikuu 08, 2015, 21:07:16 ip
Tässä ajastimessa on kuitenkin muutama lisäominaisuus, eli tuo akku on niistä suurin. Vaikka sähköt katkee, pystyy akun avuin toimimaan. Toinen merkittävä ominaisuus on se, että koska laite pystyisi käyttämään pienehköä aurinkopaneelia akun lataukseen, voi tätä ajastinta käyttää jossain missä töpseliä ei ole saatavilla.


Kehität sähkölaitteita ohjaavaa laitetta, jonka tärkein ominaisuus on, että se toimii paikoissa, joissa ei ole sähkölaitteita?


On tuossa sikäli ideaa että kaikki muu paitsi valaistus on hoidettavissa aika kohtuullisella akkukapasiteetilla aurinkopanelien avulla (ja verkkosähköä käytettäessä systeemi ei tilttaa sähkökatkoon). Vesipumppu ei paljoa sähköä kuluta kun pumppu käy aika harvoin lyhyitä aikoja ja sama koskee esim. kasvihuoneen sähkötoimisia tuuletusluukkuja.

Tosin moniko kasvattaa chilejä esim. mökillä tms. paikassa jossa ei ole sähköliittymää ?

anders

Ehkä en ymmärtänyt kertoa tarpeeksi hyvin, että tarkoitus ei ole tehdä laitetta, joka sopii vain ja ainoastaan yhteen ennaltamäärättyyn sopivaan koloon. Pyrkimys on tehdä laite joka mahdollistaisi perusautomation monessa eri tilanteessa. Jotkut saattavat saada hyötyä akkusta, joillekin riittää töpselistä tuleva virta. Töpselillä ja akulla yhdistetty laite on immuuni sähkökatkoille. Lisäämällä osia laitteesta saa tehtyä sopivan.

Itselläni laite toimi mainioisti puutarhan kaukaisessa kolkassa pienellä aurinkopaneelilla. Pumppu oli upotettu suureen saaviin ja vesianturi huomautti kun vesi saavissa oli loppu. Väittäisin, että tuo värkki pelasti muutaman salaatin kuivumiselta.

Ehkä jonkun mielestä tämä on turhake. Joillekin se sitä varmasti on.

Tämän postin idea oli nimenomaan kerätä ideoita ja kokemuksia siitä, minkälaista automaatiota ihmiset kaipaisivat. Ihan konkreettisia ideoita. En ole niin kiinnostunut ruveta keskustelemaan laitteen filosofisesta paikasta maailmankaikkeudesta. Siitä voi joku aloittaa uuden aiheen jos näkee sille tarvetta.

Kyselyyni on jo kolme vastanneet. Kiitos heille ja kaikille kommentoineille. Kosteuden mittaus mullasta oli hyvä idea, joka oli itseltäni mennyt ohi.

Wolfman

Kosteuden mittauksesta http://forum.arduino.cc/index.php?topic=37975.0 , systeemi on varmaan sovitettavissa muillekin mikrokontrolleille kunhan löytyy sopivat pinnit. Toiminnan kannalta tuolla(kin) mainittu AC systeemi on ehkä parempi eli vaihdetaan välillä napaisuutta elektrolyysin "torjumiseksi" ja samasta syystä mittaus kannattaa tehdä niin että piikeissä on jännite vain kun oikeasti mitataan kosteutta eli suurimman osan ajasta piikit jännitteettöminä.

Kastelun ohjauksessa melkein kannattaa mielummin anturoida mullan kosteutta kuin arpoa ajastimella sopivia kasteluvälejä, vedentarve kuitenkin vaihtelee aika paljon olosuhteiden mukaan ja nousee lisäksi kokoajan jonkinverran kasvin kasvaessa. Mikrokontrollerilla tuo kosteuden mukaan ohjaus on suhteellisen helposti toteutettavissa eikä lisää kustannuksia juurikaan jos laite on jokatapauksessa mikrokontrolleripohjainen. Huomioi koodissa vaan sen kosteuden hitaahkon leviämisen kastelun jälkeen eli lyhyt pumppausjakso -> sopiva viive (minuutteja, ehkä 5-10 minuuttia?) -> uusi mittaus ja tarvittaessa toistetaan.

MiM

Millaisen järjestelmän tuollaisen ympärille sitten rakentaisi 20:lle ruukulle? Kasan euroja tuollaisiin kuitenkin menisi, mikäli jokaiselle ruukulle tarvitsee oman kontrollerin. Millainen olisi systeemi, joka tarpeeksi luotettavasti kastelisi 20 ruukkua kerrallaan, sopivalla vesimäärällä? Jos yhdestä ruukusta mittaa kosteuden, se ei välttämättä anna muiden ruukkujen osalta paljon parempaa tulosta kuin ajastin?

Ulkona laakea iso kaukalo, johon kaikki ruukut mahtuisi ja täytetään saavista ajastimella joka (toinen) päivä voisi olla helppo ratkaisu? Mikäli ei jää kovin pitkäksi aikaa vahtimatta pieni ylikastelukaan ei ehdi pahemmin haitata ja kaukalon laakeus estäisi täydellisen ylitäyttämisen. Kontrollerin pitäisi säätää täyttömäärän, ja ehkä mielellään tarkistaa että kaukalo on kuiva täytön alkaessa...?

Hmmm... tuollaista voisi oikeasti ensi kesäksi miettiä...
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Wolfman

Usealle ruukulle ei tarvitse joka ruukulle omaa kontrolleria, riittää että anturit ja pumpun ohjaus on jokaiselle ruukulle erikseen (ellei käytä jotain toimivaa yleiskastelusysteemiä). Esim. Arduino Mega kortilla on 54 digitaalista pinniä ja 16 analogista tuloa, ilman lisäkytkentöjä saisi 16 ruukun ohjauksen yhdellä kortilla ja lisäkytkennöillä pinnien määrää saa kasvatettua tarvittaessa. Riippumatta mitä kontrolleria käyttää niin ruukkuja voi ongelmitta olla useita/kontrolleri vaikka jokaisen ruukun kastelua ohjattaisiin erikseen (korkeintaan koodin kirjoittajan aivot ovat solmussa  ::) )

MiM

Hyvä huomio, mutta jos yksittäiskastelua haluaa, joutuu kuitenkin hankkimaan useita pumppuja, tai sitten jonkinlaisen edistyksellisemmän venttiilisysteemin, joka viimeistään laittaisi ohjelmoijan pään pyörimään.

Voisi tietenkin haaveilla yhteiskastelujärjestelmästä, jossa useampi ruukkuanturi, josta kontrolleri sitten tekee Solomonin tuomion kastella niin, että mikään kasvi ei kuivu kokonaan, eikä mikään huku? Siinäkin olisi ohjelmoijalle hommia, ja tulisi vielä melko hankalakäyttöinen, kun joka tapauksessa vaatisi jonkinlaiset säädöt loppukäyttäjältä. Eli ei liene tusinamarkkinoille sopiva sellainen.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Miquel

Lainaus käyttäjältä: MiM - helmikuu 09, 2015, 22:28:52 ip
Mikäli ei jää kovin pitkäksi aikaa vahtimatta pieni ylikastelukaan ei ehdi pahemmin haitata ja kaukalon laakeus estäisi täydellisen ylitäyttämisen.


Voihan tuon skenaarion estämiseksi laittaa pönttöön simppelin kokokytkimen joka ohjailee vaikka koko järjestelmän virtoja?  ::)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

ChIlIDoG

Itsellä on työnalla projekti, missä arduino ohjaa NFT resojen täyttöä. Eli tarkoitus on tehdä systeemi, missä on kasvarin ulkopuolella isompi vesi tankki ja sa sieltä pumpppu täyttää NFT resoja tarvittaessa.

Resoja kasvihuoneessa 4kpl
Komponentit:
- Arduino UNO R3
- Magn. venttiili 4kpl (jokaiselle resolle oma)
- Pinnantason mittaukseen koho venttiili (http://tinyurl.com/myphcpg <- tuollanen) 4kpl
- relekortti ohjaamaan magn. venttiilejä
- Solid State Rele käynnistämään pumpun kasvihuoneen olkopuolisessa resossa.

karvainen

Onhan tuolla Arduinolla mukava rakennella monenlaista systeemiä, mutta jos se ainoastaan lisää ravinneliosta, niin se on mielestäni väärä toteutustapa.
Isompi säiliö vähän ylemmäs ja pinnankorkeudelle uimuriventtiilit. Vastaavat, kun wc-pöntön säiliössä.

Muistaakseni ebay kauppasi noita puoli-ilmaiseksi.

Jos taas koodaat sen säätämään ph:n ja lannotteet automaattisesti, niin sitten se on varmaan paikallaan.

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: karvainen - helmikuu 28, 2015, 21:27:57 ip
Onhan tuolla Arduinolla mukava rakennella monenlaista systeemiä, mutta jos se ainoastaan lisää ravinneliosta, niin se on mielestäni väärä toteutustapa.


Ei pelkän ravinneliuoksen lisäilyyn kannata tuollaista rakentaakaan. Siinävaiheessa se alkaa olla harkinnanarvoinen kun ohjataan kastelua (multa lähinnä, kosteuden mukaan), tuuletusta (kasvihuoneessa) ja samalla ilmankosteuden varmistus, valaistuksen ohjaus (anturilla mitataan auringon valo eli pilvisellä kelillä valot aamulla pidempään / illalla aikaisemmin päälle) ja muuta vastaavaa. Ulkomailta löytyy aika monimutkaisiakin rakennelmia Arduinolla ja vastaavilla toteutettuna ja saattaa niitä suomessakin jokunen olla, ei ehkä varsinaisesti tarpeellisia mutta jos pitää rakentelusta niin mikäettei (ainakin saa koodausharjoitusta noissa monimutkaisemmissa).

ChIlIDoG

Pointti onkin siinä rakentelussa ;) ....ja Arduinon opettelussa.