huhtikuu 19, 2024, 01:53:09 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2017 - Peru kasvihuoneissa

Aloittaja jewe, marraskuu 21, 2016, 21:33:46 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - syyskuu 27, 2017, 20:09:34 ip

Prkl sinun kanssa Jewe   ^-^


Joopa joo...lisäyksen lisäyksiä otetaan vastaan. 8)

Jotka siemeniä meinaa tilata niin kyllä ainakin yksi jättirocoto kannattaa listalle lisätä. Vastoin omia ennakkoluuloja mm. Surquillo on tehnyt ihan taivasallakin yli 160 gr podeja. Myös de la selva Lima ja Pico Muchon varakasvi on tehnyt isoja podeja ulkona. Kypsyminen ulkona on jäteillä hankalaa kun aika ei tahdo riittää, mutta kasvit pysyy niin kompaktina alle 1,5 metrisinä että siirto sisätiloihin kypsyttämään podeja onnistuu satoa varistamatta.

De la selva Rojo on kyllä todella tulinen noinkin isoksi rocotoksi. Meillä on loivennettu kovinta poltetta jäteillä maitokylvyllä kun rellenoita on tehty, Perussa miellyttiin varsin mietoon poltteeseen...tai ehkä se oli ainakin minulle jo liiankin mietoa. Oletko bluesman muuten keittänyt de la selva Rojoa kun olet rellenoja tehnyt. Mulla tuo lajike on mennyt ihan muuhun tarkoitukseen, mutta huomenna kokeillaan ekaa kertaa uunissa.


jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 27, 2017, 23:07:57 ip
Enpä ole keittänyt. Ilmeisesti ei tarvitse ihan tuntitolkulla keitellä?


Vajaat viisi minuuttia taitaa riittää, muuten rupeaa pehmenemään liikaa. Mulle on tuottanut ongelmia saada paksulihainen podi kypsäksi ilman keittämistä. Perulaisen huippukokki Blanca Chavezin ohje keittämisen ja uunissa kypsentämisen kombinaatiosta on aika hyvä aikoineen ja lämpötiloineen, mutta se onkin tehty perulaisille paksulihaisille jättirocotoille.


jewe

Perulaisten rocotojen lajike-esittelyt ovat nyt valmistuneet ja kokonaisuudessaan luettavissa blogin puolella. Lajike-esittely pitää sisällään 25 eri lajiketta, joiden siemenet tulee tarjolle tämän kuun aikana. Tuossa on aikamoinen tietopaketti mm. makuarvioineen ja kuvia rocotoista on lähes 80 kpl. Lajikkeet on lajiteltu hankintapaikkojen eli Perun kaupunkien mukaan ja oikeastaan siinä järjestyksessä kun niitä löysin.

Aikamoinen työmäärä tuossa oli tätä lajike-esittelyä työstää. Koko viime viikko siinä meni kun piti käydä läpi muistiinpanoja, etsiä kuvia ja toki maistella rocotoja. Makuarviot perustuvat vain omiin mieltymyksiin ja kuvat ovat tämän kauden omista kasveista.

Olkaa hyvä.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/p/perulaiset-rocotot-lajike-esittelyt.html


terppana

Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 03, 2017, 21:24:58 ip
Perulaisten rocotojen lajike-esittelyt ovat nyt valmistuneet ja kokonaisuudessaan luettavissa blogin puolella. Lajike-esittely pitää sisällään 25 eri lajiketta, joiden siemenet tulee tarjolle tämän kuun aikana. Tuossa on aikamoinen tietopaketti mm. makuarvioineen ja kuvia rocotoista on lähes 80 kpl. Lajikkeet on lajiteltu hankintapaikkojen eli Perun kaupunkien mukaan ja oikeastaan siinä järjestyksessä kun niitä löysin.

Aikamoinen työmäärä tuossa oli tätä lajike-esittelyä työstää. Koko viime viikko siinä meni kun piti käydä läpi muistiinpanoja, etsiä kuvia ja toki maistella rocotoja. Makuarviot perustuvat vain omiin mieltymyksiin ja kuvat ovat tämän kauden omista kasveista.

Olkaa hyvä.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/p/perulaiset-rocotot-lajike-esittelyt.html


:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ei voi kun sanoa että älyttömän hienoa!! Arvostan!! ^-^

0lli

Täältäkin hattua nostan, hienoa jälkeä! :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

jewe

lokakuu 10, 2017, 22:01:17 ip #166 Viimeisin muokkaus: lokakuu 10, 2017, 22:04:00 ip käyttäjältä jewe
Kiitoksia, mukava kuulla että lajike-esittely on ollut onnistunut.


Rocoto Cuello Rojo Ollantaytambo oli ehkä erikoisimpia rocotoja jotka tuli Suomeen Perusta ja Ollantaytambon pienestä kaupungista tai "Ollhantasta" kuten perulaiset tätä pientä Sacred Valleyn kaunista kaupunkia kutsuvat. Alkuperäinen podi oli pitkäkaulainen ja kapea. Idätyksessä oli ongelmia ja vasta kolmas yritys onnistui hajakylvönä ja tuolta itikin kolme taimea, joista yhdestäkään en raaskinut luopua.

 

Cuello Rojo on varsin tulinen rocoto. joten ei oikein sovi minulle tuorekäyttöön, mutta erinomainen lajike ketsuppiin ja savustukseen. Kaikki kolme yllä olevaa kuvaa ovat Cuello Rojosta, jotka kaikki kolme kasvia päätyivät kesällä eri paikkoihin kasvamaan. Ensimmäinen sileä pullea podi on kasvanut Euro-Serren kasvihuoneessa ja sieltä tuli parhaiten satoa. Tämä huone on lämpimin ja erityisesti tasalämpöisin kasvupaikka chileille. Toinen podi on kasvista joka on Monexin kasvihuoneessa maapenkkiin istutettu. Huoneessa lämpötila vaihtelee paljon enemmän kuin isossa kasvihuoneessa ja öisinkin siellä on kylmempää. Podin kapea muoto ja kaulus on lähinnä sitä alkuperäistä. Kolmannesta kypsyikin oranssi podi. Tämä podi on muodostunut ulkona saaristossa meren rannalla, jossa on ollut kaikkein kovimmat olosuhteet erityisesti tänä kesänä kun on ollut varsin kylmää ja tuulistakin vielä.
Näin suuriin vaihteluihin lajikkeen sisällä en ole ennen törmännyt. Ja siemenethän oli kaikki yhdestä samasta podista.


Niin ja perulaisten rocotojen siemeniä on nyt saatavana.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17774.msg342334#new

Hubert

Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 10, 2017, 22:01:17 ip
Näin suuriin vaihteluihin lajikkeen sisällä en ole ennen törmännyt. Ja siemenethän oli kaikki yhdestä samasta podista.


Väri ei voi kasvatusolosuhteiden takia muuttua. Kyseessä on siis hiljattain risteytynyt yksilö. Tähän asiaan peilaten voi noiden punaistenkin erot johtua myös perimästä, eikä välttämättä kasvuolosuhteista.

Muoto sen sijaan tuntuu vaihtelevan paljonkin olosuhteiden mukaan. Tänä kesänä on minullakin pari näistä Perun rocotoista, ja baccoista Aji Verde, tehnyt pitkin kautta varsin erinäköistä pötkylää.  :o

PP

Lainaus käyttäjältä: Hubert - lokakuu 11, 2017, 00:42:04 ap
Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 10, 2017, 22:01:17 ip
Näin suuriin vaihteluihin lajikkeen sisällä en ole ennen törmännyt. Ja siemenethän oli kaikki yhdestä samasta podista.


Väri ei voi kasvatusolosuhteiden takia muuttua. Kyseessä on siis hiljattain risteytynyt yksilö. Tähän asiaan peilaten voi noiden punaistenkin erot johtua myös perimästä, eikä välttämättä kasvuolosuhteista.


Voiko yhden podin sisällä olla eri tavoilla risteytyneitä siemeniä? Luulin, että kaikki siemenet on samanlaisia. Kai ne kuitenkin hedelmöittyy kukin solu erikseen, jolloin saman podin siemenissä voi olla eroja.

Huru-ukko

On se mahdollista kai, onhan maissejakin joissa on erivärisiä jyviä samassa tähkässä.
Tähän asti kyllä ollut sama uskomus kuin PP.llä.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 11, 2017, 16:36:18 ip
Voiko yhden podin sisällä olla eri tavoilla risteytyneitä siemeniä? Luulin, että kaikki siemenet on samanlaisia. Kai ne kuitenkin hedelmöittyy kukin solu erikseen, jolloin saman podin siemenissä voi olla eroja.


Jep, hedelmöityvät erikseen ja jokainen on oma yksilönsä. Saman podin siemenet voivat olla myös usean kasvin siitepölyn pölyttämiä. Eli saman podin siemenistä voi kasvaa ääritapauksessa jopa useampi eri lajien välinen risteytys.

MRgreen


jewe

Lainaus käyttäjältä: MRgreen - lokakuu 13, 2017, 19:53:54 ip
Perun reissulla oli ilmeisesti suurin piirtein tällaista  :o ?

https://www.youtube.com/watch?v=Dm8HF_O5Xzg


No ei ollut kun rocotorinteet jäi näkemättä, hyvä syy palata tuonne vielä joskus mutta kauppahalleissa noi pallerot oli tuttu näky. Tuo videopätkä oli suurena innoittajana ennen Perun matkaa ja olen katellut tuota varmaan sata kertaa. ;D

Peru 2.0 haaveissa parin-kolmen vuoden sisällä ja targettina ehdottomasti mm. Region Pasco (Oxapampa), josta voisi löytyä mm. Rocoto Super Extra Oxapampa ja Rocoto Huancabamba. Muita mielenkiintoisia paikkoja Perussa olisi mm. chinense ja baccatum seudut Region Lambayeque (mm. Chiclayo) ja Iquitos (Amazonilla) sekä tietysti rocotokaupungit Arequipa ja Cuzco.


PP

Hauskaa, miten eri oloissa samat kasvit tulee ihan eri näköisiksi ja tuottaakin varmaan paljon vähemmän. Veikkaan, ettei tuollaiset vapaana luultavasti melko vähäravinteisessa maassa kasvavat rocotot tuota paria kiloa enempää per kasvi. Olisi nuo viljelijät ihmeissään, kun näkisivät hullujen suomalaisten 10-20 kg tekevän rocotopuskan. ;D

jewe


Rocoto San Pedro Rojo on jäänyt monien muiden lajikkeiden varjoon tänä vuonna ja ollut tämän vuoksi aliarvostettu. Syynä oli se että ensimmäiset hedelmät kypsyivät todella myöhään joskus syyskuun puolivälin paikkeilla. San Pedro Rojo on kuitenkin todella huippulajike nyt kun sen arvon ymmärtää ja tämäkin lajike on Cuzcosta, niin kuin moni muu hieno lajike tänä vuonna. San Pedro Rojo on erittäin tulinen ja mainio savustukseeen ja erityisesti toimii savujauheena, jolloin jauheeseen saadaan aimo annos potkua lisää, tuorekäyttöön ainakin minulle liian tulinen. Varsin pienikokoinen kasvi oli ulkona kesän ja teki kasvin kokoon nähden valtavasti satoa. Podit ovat kauniita, erittäin pulleita ja suurikokoisia, voimakas aromi leviää kun paksulihaisen podin halkaisee.


Podit ovat kauniin sileitä ja kannan alla oleva kaulus on hauskannäköinen ja pyöreähkö. Useimmat podit ovat erittäin pulleita ja painoa isoimmilla on ollut jopa yli 80gr. Siemeniä hedelmän sisällä on ollut yllättävänkin vähän.


Kasvin alaosan suuri sato kerättiin syyskuun lopulla. Yläosasto on ihan piukassa raakileita vielä lokakuussa joita nyt kypsytellään kasvihuoneessa. Vielä latvustossa kasvi kukkii runsaasti. Autopotissa ja turvealustassa kasvanut kasvi on ollut kokoonsa nähden yksi satoisimpia perulaisia rocotoja tänä vuonna.

jewe

Tämän kauden päiväkirja rupeaa olemaan kohta päätöksessään vaikka kausi jatkuu sekä kasvihuoneissa että ulkokaapissa ilmeisesti vielä kauan, niin paljon satoa on vielä tulossa joka puolelta. Tällä kaudella ei päiväkirjassa ole mässäilty satopöytäkuvilla tai satokiloilla, koska ne on näytetty jo moneen kertaan vuosien saatossa. Kasvatuspäiväkirjaa ei enää ensi vuodeksi tule vaan blogista voi lukea kasvatuksistani jatkossa.

Täksi kaudeksi päiväkirja tuli avettua vain siksi kun juuri nyt oli oikeasti jotain uutta ja ehkä ihmeellistäkin kerrottavaa eli kausi täällä on koostunut pääasiassa uusien ennennäkemättömien perulaisten rocotolajikkeiden kasvua ja kasvatusta ihmetellessä. Jonkinlainen yhteenveto tulee varmaankin vielä tähän päiväkirjaan. Vielä pari fotoa.


Rocoto Puno Pica Orange on ollut ainutlaatuinen lajike josta on amppelista kerätty jo useita kiloja satoa, siitä huolimatta Monexin kasvihuoneen katto on täynnä podeja. Huonetta ei pahemmin ole lämmitetty tänä syksynä ja minimi ollut viime viikkoina muutamassa plus asteessa. Vasta nyt viikonlopun yöpakkasten myötä lämmitin on päässyt töihin. Puno Pica Orange on viihtynyt erinomaisesti huoneessa ja syksylläkin on kehittynyt paljon podeja kun yölämpötila on laskenut +5 asteen paikkeille.


Euro-Serren kasvihuoneestakin tulee satoa vielä runsaasti ja jättirocotojakin on taas kypsinä ja kehittymässä useita kiloja. Kausi loppuu varmaan sitten kun raakileiden kehitys päättyy, koska syys aurinkoa ei enää kauan tule riittämään.

jewe

marraskuu 13, 2017, 20:56:05 ip #176 Viimeisin muokkaus: marraskuu 13, 2017, 20:58:46 ip käyttäjältä jewe
Jokohan olisi aika päättää kausi ainakin päiväkirjan osalta vaikka molemmissa kasvihuoneissa vielä rocotoja riittää runsaan puoleisesti. Pihakaapissa meni kausi viikonloppuna pakettiin ja pitkälti toistakymmentä kiloa irtosi taas satoa, tosin kolmannes vihreinä ja monet relleno podeja joten ei haittaa vaikka ei täysin kypsykään. Rocotokausi on ollut paras kaikista ja erittäin mielenkiintoinen kun kaikki lajikkeet olivat uusia ja varsin ainutlaatuisia.

Syksyn myötä perulaiset rocotot ovat levinneet lähes joka mantereelle aina Brasiliaa myöten joka on varsin huvittavaa kun Peru on siinä rajan takana. Siemenet menee Brasiliassa eräälle yliopistolle testi-idätyksiin ja tutkimuskäyttöön ja toivon mukaan perästä kuuluu tulevaisuudessa. Katsotaan miten Suomessa perulaisille rocotoille käy jos noita voisi tulevaisuudessa bongata vaikka lähimarketista joskus...aika näyttää.

Kyökin puolella kova sana on luonnollisesti ollut rellenot joita on syyskuusta asti kokattu vähintään joka toinen viikko...kohta ne tulee jo korvista ulos mutta joulupöytään pitää jotain jäädä. Toinen huippujuttu on ollut Rocototahnat eli pastet jotka on puhdasta rocotoa aina yhdestä lajikkeesta tehtynä, maku tulee tahnassa parhaiten lajikkeesta esiin ja näitä on jo useista lajikkeista tehtynä ja ohje tulee blogiin talven aikana, Rocoto de la selva Oxapampasta tuli muuten aivan huipputahna vinkiksi vaan tulevaisuuden kasvattajille.

Ensi kausi jatkuu samaan tahtiin ja joulukuun alussa alkaa idätykset, vaikka osa perulaisista menee tauolle niin maailmalta on tullut muita mielenkiintoisia rocotolajikkeita tilalle joita tietysti pitää kokeilla mm. alkuperäislajike Boliviasta sekä eräs tuleton rocoto ? Näistä kaikista juttua sitten blogiin jatkossa.

Kiitos kaikille päiväkirjaa seuranneille mielenkiinnosta ja erityisesti siemeniä hankkineille toivotan satoisaa perulaisrocotokautta 2018

Vielä yksi satofoto, nähdään blogin puolella heissulivei...

tkarlstr

Moi, pystyykö mitenkään sanomaan kuvien perusteella onko tämä Rocoto de la selva Oxapampa? Kaikki kuvat yhdestä ja samasta yksilöstä. Vaimon sisko on Limassa justiinsa ja kävi eräässä mercadossa tällaisen pyynnöstäni ostamassa. Asuvat Boliviassa tällä hetkellä mutta pistäytyivät Limaan ja minä sitten siinä vaiheessa muistin tämän sinun Peru-bloggaamisen.
Siemenet tulee DHL:n kyydissä pian tänne minulle niin olisi kiva tietää, kun yritän kasvattelua tämän kanssa aloittaa, että onko lajike sitä mitä paikallinen myyjä oli väittänyt :)






jewe

Lainaus käyttäjältä: tkarlstr - joulukuu 31, 2017, 23:16:51 ip
Moi, pystyykö mitenkään sanomaan kuvien perusteella onko tämä Rocoto de la selva Oxapampa? Kaikki kuvat yhdestä ja samasta yksilöstä. Vaimon sisko on Limassa justiinsa ja kävi eräässä mercadossa tällaisen pyynnöstäni ostamassa. Asuvat Boliviassa tällä hetkellä mutta pistäytyivät Limaan ja minä sitten siinä vaiheessa muistin tämän sinun Peru-bloggaamisen.
Siemenet tulee DHL:n kyydissä pian tänne minulle niin olisi kiva tietää, kun yritän kasvattelua tämän kanssa aloittaa, että onko lajike sitä mitä paikallinen myyjä oli väittänyt :)



Aika vaikeaa on kuvien perusteella sanoa onko tuo de la selva Oxapampa, samannäköisiä kun on niin monia. Jos myyjä näin on sanonut niin varmaan uskoisin sen pitävän paikkansa, myyjältä saaman tiedon varassa olen itse kasvattanut Oxapampa nimellä rocotoa, jonka tosin hankin Arequipasta.

Voisin kyllä hyvin kuvitella että Limassa myydään de la selva Oxapampaa koska siellä niitä ei kasva eikä kasvateta. Pascon alueella de la selva Oxapampaa tuotetaan valtavasti ja varmaan noita viedään moniin Perun suuriin kaupunkeihin Arequipan lisäksi ja voihan tuostakin lajikkeesta olla erilaisia variaatioita olemassa jotka hieman poikkeaa toisistaan. Ainakin olen ollut erittäin tyytyväinen maun suhteen omaan Oxapampaan ja taitaa olla paras lajike kaikista Perusta tuomistani rocotoista.

Tuolta blogin puolelta voi vielä käydä kuvan katsomasta lajike-esittelyn puolelta ja varmaan oletkin sen jo katsonut. Aika samanlainen kulmikas muoto on molemmissa ainakin tuosta yläkuvasta katsottuna.  :)
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/p/perulaiset-rocotot-lajike-esittelyt.html


Chilijamppa

helmikuu 11, 2018, 12:55:56 ip #179 Viimeisin muokkaus: helmikuu 11, 2018, 12:57:44 ip käyttäjältä Chilijamppa
Nyt vasta huomasin tämän topikin. Josses minkä kokoisia murkuloita ja vielä noinkin huonona kesänä kuin 2017, ihan tässä nälkä tulee vähemmästäkin. :o