Kirjoittaja Aihe: Chili-artikkeli bongattu  (Luettu 186578 kertaa)

Poissa snu

  • Canario
  • ****
  • Viestejä: 910
  • Sijainti: Helsinki
    • Profiili
    • Chilipäiväkirja 2012
Chili-artikkeli bongattu
« : Joulukuu 15, 2007, 12:37:49 ip »
SATOn lehdessä näytti olevan pieni chiliartikkeli, johon oli haastateltu Pertti Viitasta, Suomen Chiliyhdistys ry:n puheenjohtajaa.

Ihan kiva pikkuartikkeli, ei mitään mullistavaa, ei pahoja virheitä. Lisänä chilillä terävöitetty glögi -ohje.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Poissa Pertsa

  • Fatalii
  • *****
  • Viestejä: 1288
    • Profiili
Re: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #1 : Joulukuu 15, 2007, 12:58:07 ip »
Lainaus käyttäjältä: "snu"
SATOn lehdessä näytti olevan pieni chiliartikkeli, johon oli haastateltu Pertti Viitasta, Suomen Chiliyhdistys ry:n puheenjohtajaa.

Ihan kiva pikkuartikkeli, ei mitään mullistavaa, ei pahoja virheitä. Lisänä chilillä terävöitetty glögi -ohje.


jos viittit niin skannaatkos jutun ja laitat tänne :)
Meillä määrää Nainen!

Poissa snu

  • Canario
  • ****
  • Viestejä: 910
  • Sijainti: Helsinki
    • Profiili
    • Chilipäiväkirja 2012
Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #2 : Joulukuu 15, 2007, 16:46:40 ip »
Oho
#419
Eksyminen on suotavaa.

Poissa snu

  • Canario
  • ****
  • Viestejä: 910
  • Sijainti: Helsinki
    • Profiili
    • Chilipäiväkirja 2012
Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #3 : Joulukuu 15, 2007, 16:49:23 ip »
Valokuvattu ja fotaroitu:



Hieman häiritsi tuo "punaisen eli kypsän". Onhan niitä muitakin kypsiä värejä..
#419
Eksyminen on suotavaa.

Poissa Pertsa

  • Fatalii
  • *****
  • Viestejä: 1288
    • Profiili
Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #4 : Joulukuu 16, 2007, 10:23:28 ap »
Lainaus käyttäjältä: "snu"


Hieman häiritsi tuo "punaisen eli kypsän". Onhan niitä muitakin kypsiä värejä..


kiitos :)
tuo punainen lähinnä meinaa normi kaupan valikoimaa. siis hapsuja+rawiteja.
....eli tavallisen ihmisen näkökulmasta ensimmäisiä joista ottaa siemenet ja kokeilee kasvatusta.
muuten kyllä yhden puhelun perusteella ihan hiano juttu.
Meillä määrää Nainen!

Poissa Tapolan Tulikeppi

  • Tabasco
  • ***
  • Viestejä: 374
    • Profiili
Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #5 : Joulukuu 22, 2007, 00:40:43 ap »
Hieman offtopic, mutta sieltä keskeltä kuitenkin.. Tuli justiinsa tehtyä chili glögiä, tai sovellettua versiota siitä.. 1 kuppi hehkuviiniä, 1 kuppi ns. mehu glögiä. ~1/8osa teelusikallinen kaneli jauhetta ja teelusikan kärjellä hieman liikaa bih jolokia jauhetta, vähemmän kuitenkin kuin kanelia.. Syynä noihin valintoihin oli se ettei kaapissa ollut kanelitankoja ja kuivatut chilit mitä on kaapissa ovat jostain itämaisesta kaupasta ostettu vuosia sitten, eikä niissä ollut silloinkaan tulisuutta..

Nyt 1½ kuppia tuhottu ja täytynee sanoa että tuohan humalluttaa jonkin verran. Yhteenvetona kuitenkin, ehkä hieman liian tulista omaan makuuni tuli, mutta kyllä tää lämmittää oikein ilosesti, ihan pieni sievä hikikin on otsalla. Kelpaa toistekkin tuota tehdä, joskin vähemmillä jolokia jauheilla.. Melko vaikeaa annostella tuota jauhetta..
# 1022

Poissa e-Boy

  • Thai
  • ***
  • Viestejä: 452
    • Profiili
Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #6 : Tammikuu 14, 2008, 22:29:53 ip »
Santa Marian sivuilla on näköjään chilitietoisku ja testaa chilitietosi -testi.
http://www.santamaria.fi/jsp/product/index.jsp
Paljon "uutta" tietoa tuosta kyllä löytyi, kuten että "Habanero on maailman voimakkain chili". ;) Testi oli kieltämättä aika vaikea, en saanut kuin 7/10, kun en ymmätänyt mitä lajiketta tarkoitetaan termillä "Chili Pippuri" niin meni vähän arvailuksi. Ja chilimixin teen näköjään hieman eri reseptillä kuin Santa Marialla... :?

Tässä vielä suoralinkki artikkeliin, joka saattaa toimia hieman kauemman kuin tuo kampanjan etusivu:
http://www.santamaria.fi/campaign/chili/chili_folder.html
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Poissa Jägermeister

  • Jalapeño
  • **
  • Viestejä: 145
    • Profiili
Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #7 : Tammikuu 15, 2008, 11:09:35 ap »
Ihan mielenkiintoinen opas. Ei nyt varsinaisesti kovin kattava tietopaketti mutta ihan hyvää PR:ää chilinkasvatuksesta ja chileistä kiinnostuneille. Muutama reseptikin jota voisi kokeilla ja kehittää edelleen.

Poissa Jägermeister

  • Jalapeño
  • **
  • Viestejä: 145
    • Profiili
Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #8 : Tammikuu 15, 2008, 11:12:29 ap »
"Meksikon maatalousministeriön heinäkuussa 2006
julkistaman selvityksen mukaan jokainen meksikolainen
syö keskimäärin kahdeksan kiloa chilihedelmiä vuodessa"


Taidetaan olla Suomessa pikkaisen vielä jäljessä... Saa jokainen palstalainen pistää parastaan nyt tämän vuoden ajan että saadaan tilastoja parannettua :)

Poissa Herra 47

  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2142
  • chilitkö polttaa??? Ei ne oikeasti, kuvittelet vain
    • Profiili
Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #9 : Tammikuu 15, 2008, 11:46:58 ap »
:) elikkä suomessa pitäis sit kaikkiaan tuollaiset 45 miljoonaa kg kuluttaa jotta päästäis samaan.... Hmmm... Pitäis jotain jalluja ja miedompia laittaa enemmän niin saisin kyllä itse vuosikulutuksen nousemaan varmaan aika helposti tuonne 40+ kiloon... Mutta kun pidän noista tulisemmista kanssa niin niitä tulee (ainakin toistaiseksi hieman vähemmän syötyä ;) ) viime vuonna arviolta noin tais kulutus olla 6-9 kilon paikkeilla ;)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen


 
ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Poissa AirMan

  • Aji Cristal
  • ***
  • Viestejä: 249
    • Profiili
Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #10 : Tammikuu 15, 2008, 13:55:53 ip »
Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"
Santa Marian sivuilla on näköjään chilitietoisku ja testaa chilitietosi -testi.
http://www.santamaria.fi/jsp/product/index.jsp
Paljon "uutta" tietoa tuosta kyllä löytyi, kuten että "Habanero on maailman voimakkain chili". ;) l


Laitoin vähän palautetta tuosta chilioppaasta ja virheiden selityksenä oli, että opas on ruotsalaisen Santa Maria AB:ntekemä, eivätkä Suomen puolella kuulemma voi puuttua toisten ammattialueeseen.

Samalla laitoin toivomuksen, että käyttäisivät mausteiden tulisuuden ilmoittamiseen Scovillen yksikköä eivätkä jotain epämääräisiä mieto/tulinen/extra hot kuvauksia, jotka eivät päde kuin korkeintaan saman valmistajan yhden tuoteryhmän sisällä. Lupasivat laittaa pyynnön eteenpäin Ruotsiin.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Poissa Avon Barksdale

  • Aji Cristal
  • ***
  • Viestejä: 256
    • Profiili
Vs: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #11 : Toukokuu 16, 2009, 19:01:47 ip »
Tämän päivän Ilta-Sanomien Plus-liitteessä oli näköjään aukeaman juttu Fataliista. Mukavaa luettavaa oli.

Poissa naga morich

  • Tabasco
  • ***
  • Viestejä: 315
    • Profiili
Vs: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #12 : Toukokuu 16, 2009, 21:30:13 ip »
Tämän päivän Ilta-Sanomien Plus-liitteessä oli näköjään aukeaman juttu Fataliista. Mukavaa luettavaa oli.

oiskos tekstii saatavil tänne?
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Poissa Avon Barksdale

  • Aji Cristal
  • ***
  • Viestejä: 256
    • Profiili
Vs: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #13 : Toukokuu 16, 2009, 22:09:55 ip »
Tämän päivän Ilta-Sanomien Plus-liitteessä oli näköjään aukeaman juttu Fataliista. Mukavaa luettavaa oli.

oiskos tekstii saatavil tänne?


Valitettavasti skanneri jäi opiskelukämppään. Ehkä joku jaksaisi skannata ja laittaa tänne.

Poissa naga morich

  • Tabasco
  • ***
  • Viestejä: 315
    • Profiili
Vs: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #14 : Toukokuu 17, 2009, 17:53:19 ip »
voiskos joku skannata ton fatalii jutun tänne?
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Poissa hyeena

  • Serrano
  • **
  • Viestejä: 152
    • Profiili
Vs: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #15 : Toukokuu 19, 2009, 21:43:21 ip »
:) elikkä suomessa pitäis sit kaikkiaan tuollaiset 45 miljoonaa kg kuluttaa jotta päästäis samaan.... Hmmm... Pitäis jotain jalluja ja miedompia laittaa enemmän niin saisin kyllä itse vuosikulutuksen nousemaan varmaan aika helposti tuonne 40+ kiloon... Mutta kun pidän noista tulisemmista kanssa niin niitä tulee (ainakin toistaiseksi hieman vähemmän syötyä ;) ) viime vuonna arviolta noin tais kulutus olla 6-9 kilon paikkeilla ;)
Muistitko etta paprikakin on chili, itse tulee vedettya arviolta 10-20kg vuodessa pelkastaan herne,maissi&paprika seosta, kylla siita jo muutama kilo tulee, sitten se kaikki muu missa paprikaa on -> veikkaan etta suomalaiset vetavat chilia kohtuullisen maaran vuodessa ymmartamatta sita edes..
Tosin, taman artikkelin mukaan kulutus olisi n. 3kg/larvi..
(Pikaseen lukaistuna muuten harvinaisen asia pitoinen artikkeli chilista  :o )

Poissa jasuiitta

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 31
    • Profiili
Vs: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #16 : Toukokuu 23, 2009, 13:50:36 ip »
Kun ei ole ATK-mies niin ei ole, mutta näkisköhän tuon IS:n jutun tuota: http://picasaweb.google.fi/jasuiitta/Chili?feat=directlink

Poissa snu

  • Canario
  • ****
  • Viestejä: 910
  • Sijainti: Helsinki
    • Profiili
    • Chilipäiväkirja 2012
Vs: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #17 : Toukokuu 23, 2009, 14:10:49 ip »

Hyvin näkyy, kun löytää sen suurennuslasi-ikonin.

Hyvä juttu oli.
#419
Eksyminen on suotavaa.

MasaT

  • Vieras
Vs: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #18 : Toukokuu 23, 2009, 14:23:16 ip »
Hyvin näkyy kyllä. Hyvä artikkeli. Mitäköhän mahdettiin tuossa jutussa tarkoittaa perulaisella omena-chilillä? Jäi vähän mietityttämään.

Poissa Endalion

  • Serrano
  • **
  • Viestejä: 150
    • Profiili
Vs: Chili-artikkeli bongattu
« Vastaus #19 : Toukokuu 23, 2009, 14:25:32 ip »
Ihan kiva artikkeli oli. Lieneeköhän tuo Turbo-Pube joka tuossa kakkossivulla on halkaistuna.