huhtikuu 18, 2024, 08:02:23 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Lajikkeen tunnistaminen

Aloittaja Masapena, elokuu 03, 2008, 23:16:24 ip

« edellinen - seuraava »

Fudurez

Jeps, yksi kuivapaketti nuudeleita+yksi thaichili oli oikein maukas kombinaatio :) Mukavan reilusti poltetta ja pienissä paloissa maistoi sen paprikamaisen maunkin paremmin.

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 29, 2009, 18:54:07 ip
Vaan eipä ne paljaaltaan ole tarkoitettukaan syötäväksi.

Ruokaan voi laittaa vähemmänkin ja kuivattuna annuumeista tulee aivan käyttökelpoista jauhetta.


Täytyyhän niitä aina tuoreeltaankin maistaa! Tietää sitten mitä on tarjolla..  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Aji Inferno

Ja sen puoleen... eri chilien polte on tosiaan luonteeltaan hyvin erilaista. Sadistisimmat löytyvät annuumeista. Muissa lajeissa on aivan erilaisia kapsaisiiniyhdistelmiä (= aineita, jotka saavat aikaan tuon poltteen). Chinense-lajin chileille tyypillistä ja samalla aika ainutlaatuista on se, että polte tulee usein viiveellä ja loppuukin sitten aika pian kuin seinään, jättäen vain huikean endorfiinihumalan. Mutta se poltteen aika on... aika hurjaa aikaa. Vähän kuin olisit saunassa 100 asteen löylyssä ja joku vetäisi sinua isolla lekalla päähän. Vahvimpien chinense-chilien voima on sellainen, että vähänkään tottumaton saattaa hyvinkin oksentaa pienenkin maistinsa pois, vaikkei kärsisikään Goat's Weedin ja vastaavien annuumien aiheuttamia "apua, joku leikkelee veitsellä sisuskalujani!" -elämyksiä.

Nyt kun asiaa ajattelen, niin vaikka tiedän muutamia hyvin tulisia baccatum-lajin chilejä (esim. Lemon Drop ja laatuunsa nähden täällä yllättävän harvinainen PI-260460), ne eivät ole tuoreinakaan suoranaista pelkoa aiheuttavia. Sama pätee pubescens-lajiin. Ja niin edelleen.

Ehkei siten olekaan sattumaa, että chilinsyöntikisoissa käytetään lähes yksinomaan chinensejä ja joskus ehkä myös annuumeja. Niistä kun molemmista saa aikaan parhaan shown! ;)

Ja kaiken kaikkiaan, erilaiset chilit ovat sopivia erilaisiin ruokiin! Ei ole ollenkaan sattumaa, että aasialainen keittiö käyttää lähes yksinomaan tulista Cayenne-tyypin annuum-chiliä. Se sopii niihin ruokiin kuin nakutettu. Samoin, chinenset sopivat karibialaiseen keittiöön täydellisesti. Ja mitä muihin tulee, niissä oma mielikuvituksemme asettaa rajat! :)

Chilicutter

Siis mitä on prisman punaiset chilit.
Murgiverde
Chilit on noin 10-15cm pitkiä
Keskitulisia
Jotain annuumeja?
Näistä on keskusteltu aikaisemminkin,mutta en oikein löytänyt sopivaa vastausta
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

wille

Annuumejahan ne. Jotain jatkojalostettuja Cayenne-tyypin hybridipötköjä...  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilicutter

Niikuin arvelinkin  :)
Eihän ne mitään herkullisia ole mutta kun muutakaan ei ole tarjolla...jotain tuoretta pitää aina välillä saada  :P
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Hakkis

Tällainen "porkkana" chili olisi nimeä vailla. tuli tuliaisina Thaimaan lämmöstä. kyseiset chilit ovat syöty jo aikapäiviä sitten. Mukavalle maistuivat ja poltettakin oli kivasti, ei liian kovasti. :D


Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Hakkis - helmikuu 02, 2009, 00:25:49 ap
Tällainen "porkkana" chili olisi nimeä vailla. tuli tuliaisina Thaimaan lämmöstä. kyseiset chilit ovat syöty jo aikapäiviä sitten. Mukavalle maistuivat ja poltettakin oli kivasti, ei liian kovasti. :D




Täydellinen kysymysmerkki, harmi kyllä... Thaimaa on tunnettu lähinnä Cayenne-tyypin "Thai" chileistä, jotka ovat pieniä, suippoja ja varsin tulisia, vailla makeutta. Koska homma menee arvailun puolelle, arvailen näin: Thaimaassa (kuten Aasiassa yleensäkään) ei kasvateta juuri muita kuin capsicum annuum -lajin chilejä. Frutescenseja tai chinensejä (joita siellä joskus tavataan) nuo eivät varmasti ole. Ja olisi hyvin epätodennäköistä, että nuo olisivat siellä käytännössä tuntemattomia baccatumeja. Eli annuum-paprikoista lienee melkoisen varmasti kysymys. Lajiketta on täysin mahdotonta edes arvata, sillä tuollaisia "porkkanoita" ei siellä päin pitäisi edes esiintyä. Kyseessä liekin jokin paikallinen kaupallinen jalostettu chili, jossa ulkomuodon perusteella on ripaus siellä niin yleistä Cayennea ja mahdollisesti jotain makeampaa, miedompaa Eurooppalaista paprikaa. Mutta kiintoisa tapaus! Säästitkö siemeniä? :)

Hakkis

Kyllä siemenet säästin viimeistä myöten. Nyt on jo kolme siementä itänyt kyseisistä hedelmistä, joten tässä vain odotellaan kunnon kasvua ja sitä, että saa nuo kasvit tuottamaan lisää "porkkanoita". ;D

TomiV

helmikuu 13, 2009, 15:10:19 ip #89 Viimeisin muokkaus: helmikuu 13, 2009, 18:07:56 ip käyttäjältä TomiV
Terve

Tuli tuossa viime kesänä tilattua fataliilta siemeniä ja laitoin pienen koe-erän silloin itämään yhden siemenen kutakin(tähdellä merkatut)multaan.

Habanero, pointed yellow
Rocopica
Bolivian Rainbow
Champion
Bird's Eye baby*
Malawi Birds Eye
Aji Benito
Jalopeño Early*
Siberian House Pepper*
CGN 22871
Aji Cristal *

Kaksi näistä iti ja on vielä elossa. Mutta taisivat ruukut mennä hieman sekaisin.  Toisen olen tunnistanut Aji cristalliksi mutta tämä toinen tuottaa pään vaivaa. Jalopeño Early:na minä sitä kasvattelin kunnes se kukki ja teki hedelmiä. Annuum se todennäköisesti on mutta mikä ?
Siinä on noin 1-2,5 cm podit ja ohut lihainen aika isot siemenet. podit osoittavat kohti kattoa ja suuri satoinen. Omaa aika inhottavan poltteen mutta ruoka chilinä ihan OK.

Minkähän kokoiset podit Siberian House pepperissä on ? Tuskin tuo se on ??? ?













Tuo on jo toinen sato mitä kasvi tuottaa tänä talvena/syksynä. On ollut melko ongelmaton kasvattaa.
ja ekaa vuotta chilelejä kasvattelen.

Edit : kuvapankki vaihdettu ei näköjään toimi picasalla

timppa

helmikuu 13, 2009, 15:15:42 ip #90 Viimeisin muokkaus: helmikuu 13, 2009, 15:22:50 ip käyttäjältä timppa
TomiV:
Kuva ei ainakaan itselläni nyt näy. Tähdellä merkityistä se ei voi muu olla kuin birds eye baby.

Siberian indoor pepperissä on noin 5 cm pitkät jalapenomaiset podit. Jalapeno earlissä suunnilleen saman malliset, mutta ehkä vähän leveämmät ja "järeämmän" oloiset.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

TomiV

Juu tuota bird's eye baby:ä minäkin olin ajatellut, mutta onkos siinä noin isoja lehtiä ja podeja  ??? ? Niin kasvi on 60-70 cm korkea.

Rince

Kyllä tuo muistuttaa omaa Siberianiani, tyypillistä lienee tuo erittäin tiheä kasvusto. Podit olivat vain 2-3 cm kokoisia.

Voi olla että Birds Eyet näyttävät samalta, en ole sellaisia kasvattanut.

Watt

Elikkäs taimaan tuliaisina tuli kaksi pussia kuivattuja chilejä.
Mitäs lajikkeita nämä mahtavat olla?

Pienempi on ihan mukavan tulinen ja isompi taas ei maistu juurikaan miltään. Vähän ehkä makealle ja todella pieni tulisuus.

Oma veikkaukseni pienemmästä on: Thai



Pitäisi tuo isompi laittaa vielä kasvamaan, pienempi puskee jo mullasta ylös!
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com

Fudurez

Eihän vaan ole Unkarista :)? Minä sain Unkarista tuliaisina miltei samanlaisia chilejä, ylempi ihan samanlainen ja alempikin melkein. Samanvärinen, mutta hieman lyhyempi ja pyöreämpi yksilöstä riippuen tuo alempi minulla. Viimevuonna aloitin itse kasvattamiseni noilla ja helppokasvuisia ne olivatkin. Sato oli pieni, mutta se kieli vain myöhäisestä alotusajasta ja alottelijan kokemattomuudesta :) Ylempi on siis minunkin päättelyni mukaan thai chili, tuo pikkumies kyllä sisältää varsin tujakkaa poltetta ja paljon. Kyllä siinä iski nopeasti maitotuotehimo kun tommosen vetäsin tuoreena suoraan puskasta :D Alempikin on aika tujakka, muttei ehkä ihan niin tuju kuin tuo thaichili. Nuo kummatkin maistuu aivan normaalille bellpaprikalle, joten maun puolesta eivät ehkä erikoisimpia, mutta mukavia tulisuudentuojia ruokaan :) Alemman lajiketta olen yrittänyt selvittää, mutta sitä en ole itsekkään saanut selville.

Watt

maaliskuu 04, 2009, 17:43:41 ip #95 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 04, 2009, 17:47:57 ip käyttäjältä Watt
Lainaus käyttäjältä: Fudurez - maaliskuu 04, 2009, 17:37:30 ip
Eihän vaan ole Unkarista :)? Minä sain Unkarista tuliaisina miltei samanlaisia chilejä, ylempi ihan samanlainen ja alempikin melkein. Samanvärinen, mutta hieman lyhyempi ja pyöreämpi yksilöstä riippuen tuo alempi minulla. Viimevuonna aloitin itse kasvattamiseni noilla ja helppokasvuisia ne olivatkin. Sato oli pieni, mutta se kieli vain myöhäisestä alotusajasta ja alottelijan kokemattomuudesta :) Ylempi on siis minunkin päättelyni mukaan thai chili, tuo pikkumies kyllä sisältää varsin tujakkaa poltetta ja paljon. Kyllä siinä iski nopeasti maitotuotehimo kun tommosen vetäsin tuoreena suoraan puskasta :D Alempikin on aika tujakka, muttei ehkä ihan niin tuju kuin tuo thaichili. Nuo kummatkin maistuu aivan normaalille bellpaprikalle, joten maun puolesta eivät ehkä erikoisimpia, mutta mukavia tulisuudentuojia ruokaan :) Alemman lajiketta olen yrittänyt selvittää, mutta sitä en ole itsekkään saanut selville.


Ihan Thaimaasta ovat :D

Ylemmässä on kyllä poltetta, riittää yksi hyvin kastikkeisiin. Alempi varmaankin eri koska tuossa poltetta saa etsiä, kyllä se sieltä jälkeenpäin tulee, hyvin mietona. Sitä ennen maistuu hieman makealle. Vaikea maistella tuollaista kuivattua känttyä. Pitääpi laittaa itämään ja katsoa millainen rehu sieltä nousee!



Mirasol on ainakin kovasti saman näköinen!
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com

Aji Inferno

Ei noita paikallisesti jalostettuja kaupallisia lajikkeita oikein voi tunnistaa... Siinä mielessä meksikon valtio on fiksu siinä, että se on suojellut tietyt chilin muodot. Silloin esim. meksikolainen jalapeño on keskimäärin sitä ihtiään, eikä feikkiä. Eurooppalaisista tai useimmista aasialaisista chileistä voi tuhannen jalostusrundin jälkeen vain arvailla: god knows... ;)

GynZi

Olen luullut tätä kasvia rocotilloksi, jonka pitäisi olla chinense, mutta tänään huomasin sen ylimpien lehtien olevan melko karvaiset..


Kasvi on n. 10cm pitkä ja haarautuu jo kahdeksasta kohtaa, se on siis kasvanut todella hyvin, mutta tuo lajike vähän mietityttää. Onko rocotillossa tällaiset lehdet?
Artesaanirakastelija

wille

maaliskuu 17, 2009, 09:30:00 ap #98 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 17, 2009, 09:32:14 ap käyttäjältä wille
Rocotilloa on myös baccatumina.

KLIK

Itselläni on toi baccaversio ja siinä näyttäisi lehdet melko samanlaisilta. Pieni sänki näilläkin.

E: Viime kesänä oma yksilöni haaroi todella runsaasti, joten sekin natsaisi. Perushyvä kasvi. Helppo kasvattaa, hienot ja maukkaat hedelmät!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilicutter

maaliskuu 18, 2009, 11:37:15 ap #99 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 04, 2009, 11:40:45 ap käyttäjältä Chilicutter
Mikähän tämä on?

Tiedän että se chilin kukka :D Mutta pystyykö sanomaan että minkä chilin kukka?

Tässä koko plantti podien kanssa.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU