maaliskuu 29, 2024, 13:04:53 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PERUSLAJIKKEET

Aloittaja Aji Inferno, helmikuu 11, 2009, 23:07:06 ip

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Tämä on tavallaan paluuta perusasioihin... Eli chilin tiettyihin jalostettuihin, vanhoihin perustyyppeihin. Jokunen vuosi sitten esim. Meksikossa valmisteltiin lakia, joka kieltäisi maan kansallischilien (mm. Jalapeño) kasvattamisen ja myynnin ilman tiettyä "rotupuhtaustodistusta". Ja tuo on ymmärrettävää, koska jo vaikkapa tuo Jalapeño on, pääosin amerikkalaisten bisnesten myötä, muuntunut jo lähes tunnistamattomiksi, mauttomiksi muodoiksi.

Myös capsicum chinense -lajin Habanero ja hiljattain maailman tulisimmaksi chiliksi rankattu Naga Morich (versioineen: Naga Jolokia, B*** Jolokia, ym) ovat kokeneet tietynlaisen kaupallisen raiskauksen, joka on tuottanut markkinoille - ja myös meille kasvattajille - vaikka minkämoista chiliä, joka ei tosiasiassa enää ole alkuperäisen kaltaista.

Jos haluat kasvattaa chiliä sellaisena, mitä se on ollut ennen tätä viime vuosikymmenen huimaa kaupallista vyöryä myös harrastajapiireihin, tässä joitakin todella aitoja asioita - chilien kantatyyppejä!

ANNUUM:
---------

- Poblano/Mulato (Meksiko): paprikan kantamuoto, pienempi, lievästi tulinen, äärettömän maukas, luumuarominen
- Chilaca/Pasilla (Meksiko): pepperonin ja ns. vihreän chilin kantamuoto, lievästi tulinen, supermaukas, luumun makuinen
- Jalapeño (Meksiko): klassikko, josta on raiskattu liiankin paljon mm. jenkkimakuun sopivia mietoja versioita
- Serrano (Meksiko): Jalapeñon pienikokoisempi, tulisempi, erittäin maukas serkku
- Mirasol (Meksiko): makea, keskitulinen herkku - luultavasti eurooppalaisen "Dutch" chilin kantamuotoja
- Cascabel (Meksiko): edellisen kaltainen, mutta pienempi ja kuivattuna nimensä mukaisesti kalkkarokäärmeen äänellä...
- Cayenne (Meksiko/USA/Aasia): aasialaisen tulisen chilin kantamuoto. De Arbol meksikolainen suosittu, suurempi versio.
- Tepin (USA, Meksiko): harvinainen ja katoava villichili, erittäin tulinen, ainutlaatuinen aromi kuivattuna

FRUTESCENS:
-------------

- Tabasco (Meksiko, USA): klassikko kastikkeena, suuri ja komea kasvi muutoinkin!
- Malagueta (Brasilia): edellisen pienikokoisempi, paikallisesti hyvin suosittu sukulainen

CHINENSE:
----------

- Habanero (Kuuba): se aito ja oikea
- Scotch Bonnet (Jamaika): kuten habanero, mutta eri muotoinen hedelmä

BACCATUM:
------------

- Aji Amarillo/Rojo (Peru): keskitulisia, makeita, superherkullisia vuoristochilejä, kasvit valtavan kokoisia
- Lemon Drop (Peru): tulisia, sitruuna-aromisia, ei-makeita, kasvina melko pienikokoisia pensaita

PUBESCENS:
------------
- Rocoto (Andien seudut): punainen versio tästä erikoisesta vuoristokasvista
- Canario (Andien seudut): keltainen versio edellisestä

Listaa täydennetään tarpeen mukaan... Mutta tässä sellaisia, joita oman kokemukseni mukaan kaikkien kannattaisi kokeilla! :)

Riiviö

Hyvä lista, back to the basics.
Täti muistaa ajan, jolloin ainoa chililajike siemenluetteloissa suomessa oli De Cayenne... Siitä lienee kohta 20vuotta, kamalaa.
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

ladoga

Olisi hyvä saada lista kuvien kanssa. Nythän esim. habanero nimellä myydään useita erinäköisiä chinensejä.
Kun mautkin eroavat niin mikä on sitten se aito alkuperäinen?

Chilivaari

helmikuu 12, 2009, 09:25:24 ap #3 Viimeisin muokkaus: elokuu 14, 2009, 13:31:47 ip käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: ladoga - helmikuu 12, 2009, 02:33:03 ap
Olisi hyvä saada lista kuvien kanssa. Nythän esim. habanero nimellä myydään useita erinäköisiä chinensejä.


Wiikhän sen kertoo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Habanero
Siellä on linkki myös Scotch Bonnet lajikkeisiin.

Omasta päiväkirjastani perus-Habanero ja sen alapuolella karibialainen, leveämpi, jota myös myydään Habanerona:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg51381;topicseen#msg51381



Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 11, 2009, 23:07:06 ip... Jos haluat kasvattaa chiliä sellaisena, mitä se on ollut ennen tätä viime vuosikymmenen huimaa kaupallista vyöryä myös harrastajapiireihin, tässä joitakin todella aitoja asioita - chilien kantatyyppejä!


Hieno avaus, Aji Inferno. Tällaista on kaivattu.

Saatamme vain olla myöhässä. Eräällä suurella amerikkalaisella siementalolla on jo 114 eri Habaneroa kaupan ja Aji Amarilloakin on 5 erilaista. Markkinointi ja myyvät nimet ovat tätä päivää. Mitä tahansa saa myydä ja kuluttaja saa syyttää vain itseään, jos työntää kätensä paskaan.

Jolokia-Naga bisnekseen ensimmäisten joukossa lähtenyt englantilainen siemenliike on avautunut sivuillaan ehkä turhankin avomielisesti homman historiasta, eikä merkkisiemenen kehittäminen tosiaan ole kummoista puuhaa:

Parista epämääräisestä bangladeshilaisesta taimesta kasvatetuista siemenistä he valikoivat vuosittain tasakokoiset kasvit, joissa oli mahdollisimman isot ja tasamuotoiset hedelmät. Parissa vuodessa muoto oli vakiintunut sen verran, että he nimesivät sen Dorset Nagaksi ja aloittivat markkinoinnin ja rekisteröinnin. Kasvatus on tapahtunut muiden chilien joukossa, eivätkä he usko ristipölytykseen. Pelkästään tasainen ulkonäkö on ollut valinnan perusteena, ei maku tai tulisuus. Varsin nopeasti näyttävät muutokset tapahtuvan. Tässä se juttu englanniksi: Dorset Naga: http://www.peppersbypost.biz/dorsetnaga/developing_naga.html

Kun merkkisiemenen kehittäminen on noin nopeaa, menneisyyteen paluu saattaa olla utopiaa. Minulla on kuitenkin meneillään yritys löytää noiden mainitsemiesi baccatumien muinainen esi-isä. Nimellä Kellu Uchu Inkat viljelivät keltaista baccatumia. Kuinka ollakaan tuolla nimellä löytyi vielä siemeniä. Turha kai kuvitella niiden olevan menneisyydestä. Pikemminkin taas jonkun siementalon myyntikikka, mutta uteliaisuuttani kuitenkin ajattelin noita kasvatella. Eri tietolähteissä sekä Lemon Drop, Peru Yellow että Aji Amarillo mainitaan samaksi kuin Kellu Uchu.

Hankkeeni toivottomuutta osoittaa se, että tiedemiesten selvästi määrittelemä Inkavaltakunnan punainen chinense, nimeltään Chinci Uchu, löytyy nyt siemenliikkeistä sekä annuumina että baccatumina. Ne eivät tietenkään näytä vähääkään alkuperäiseltä. Nimeä vain on törkeästi käytetty markkinointiin.


Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: ladoga - helmikuu 12, 2009, 02:33:03 ap
Olisi hyvä saada lista kuvien kanssa. Nythän esim. habanero nimellä myydään useita erinäköisiä chinensejä.
Kun mautkin eroavat niin mikä on sitten se aito alkuperäinen?


Katso Infernon tietosivuilta: http://www.infernochili.tk

Siellä näkyy se kartion muotoinen, kauniin oranssi alkuperäinen haba. :)   Ja paljon, paljon muuta...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 12, 2009, 12:05:53 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 11, 2009, 23:07:06 ip... Jos haluat kasvattaa chiliä sellaisena, mitä se on ollut ennen tätä viime vuosikymmenen huimaa kaupallista vyöryä myös harrastajapiireihin, tässä joitakin todella aitoja asioita - chilien kantatyyppejä!


Hieno avaus, Aji Inferno. Tällaista on kaivattu.

Saatamme vain olla myöhässä. Eräällä suurella amerikkalaisella siementalolla on jo 114 eri Habaneroa kaupan ja Aji Amarilloakin on 5 erilaista. Markkinointi ja myyvät nimet ovat tätä päivää. Mitä tahansa saa myydä ja kuluttaja saa syyttää vain itseään, jos työntää kätensä paskaan.

Jolokia-Naga bisnekseen ensimmäisten joukossa lähtenyt englantilainen siemenliike on avautunut sivuillaan ehkä turhankin avomielisesti homman historiasta, eikä merkkisiemenen kehittäminen tosiaan ole kummoista puuhaa:

Parista epämääräisestä bangladeshilaisesta taimesta kasvatetuista siemenistä he valikoivat vuosittain tasakokoiset kasvit, joissa oli mahdollisimman isot ja tasamuotoiset hedelmät. Parissa vuodessa muoto oli vakiintunut sen verran, että he nimesivät sen Dorset Nagaksi ja aloittivat markkinoinnin ja rekisteröinnin. Kasvatus on tapahtunut muiden chilien joukossa, eivätkä he usko ristipölytykseen. Pelkästään tasainen ulkonäkö on ollut valinnan perusteena, ei maku tai tulisuus. Varsin nopeasti näyttävät muutokset tapahtuvan. Tässä se juttu englanniksi: Dorset Naga: http://www.peppersbypost.biz/dorsetnaga/developing_naga.html

Kun merkkisiemenen kehittäminen on noin nopeaa, menneisyyteen paluu saattaa olla utopiaa. Minulla on kuitenkin meneillään yritys löytää noiden mainitsemiesi baccatumien muinainen esi-isä. Nimellä Kellu Uchu Inkat viljelivät keltaista baccatumia. Kuinka ollakaan tuolla nimellä löytyi vielä siemeniä. Turha kai kuvitella niiden olevan menneisyydestä. Pikemminkin taas jonkun siementalon myyntikikka, mutta uteliaisuuttani kuitenkin ajattelin noita kasvatella. Eri tietolähteissä sekä Lemon Drop, Peru Yellow että Aji Amarillo mainitaan samaksi kuin Kellu Uchu.

Hankkeeni toivottomuutta osoittaa se, että tiedemiesten selvästi määrittelemä Inkavaltakunnan punainen chinense, nimeltään Chinci Uchu, löytyy nyt siemenliikkeistä sekä annuumina että baccatumina. Ne eivät tietenkään näytä vähääkään alkuperäiseltä. Nimeä vain on törkeästi käytetty markkinointiin.




Tavallaan osa noista nimeämissotkuista on hyvin loogisia: esim. uchu = "chili" ja kellu / chinchi kenties vain värejä, jolloin paikalliset kutsuvat mitä tahansa keltaista tai punaista kasvattiaan tuolla geneerisellä nimellä. Löytyyhän useimmista suomalaisistakin ruokaohjeista aineksista "punaista chiliä" tai "vihreä chili" - ei useimpia ihmisiä sen tarkempi jaottelu edes kiinnosta... Sitähän Aji Amarillokin on: "keltainen chili"  :)

Reimer Seeds jenkeistä on tosiaan tehnyt melkoista tuhoa lajikkeidensa nimeämisillä ja toistuvilla virheillään mm. chililajien suhteen (valtaosa niiden frutescenseista taitaa olla oikeasti annuumeja, jne.). Osin saamme kiittää siitä itseämmekin, koska olemme niin rakastuneita keräilemään mahdollisimman monia eri koodeja ja nimikkeitä, välittämättä siitä, mitä niiden takana oikein on. Reimer vain vastasi tähän kysyntään ja kauppa tuntuu käyvän...

Habanero on käynyt läpi ehkä kaikkein surkuhupaisimman nimikeinflaation, mutta muistan hyvin millaisella innolla porukka osti ja etsi kaikkea mahdollista, missä sana habanero esiintyi. Ei piitattu siitä, ettei ole olemassa kuin yksi oikea habanero - se kuubalainen alkumuoto. Ennen pitkää joku olisi varmasti myynyt jopa minipaprikoita nimellä "Habanero Sweet Mini" - ja me olisimme ottaneet sen täydestä. ;)

Tässä jokunen vuosi sitten alkoi tälläkin foorumilla tietynlainen "koodivillitys", jossa melkeinpä kilpailtiin siitä, miten paljon CAP- tai PI-luokiteltuja lajikkeita itse kullakin kasvoi. PI-luokitelluissa on kasvatusharrastuksen suhteen tiettyä tolkkua, sillä monista niistä tunnetaan tarkka alkuperä, jopa GPS-koordinaattien tarkkuudella. Infernon tietosivuilta pääseekin linkkien kautta katsomaan monen chilin oikeaa kotipaikkaa Google Mapsista. Ainakin minulle pirun mielenkiintoista taustaa - ja silloin tiedämme, että kyseinen lajike on (ainakin ollut) aito ja tietyllä tapaa puhdas. Juuri tuollaisten PI-luokiteltujen siementen avulla on mahdollista löytää noita täysin aitoja "klassisia" chilejä kotiseuduiltaan, pienistä Etelä-Amerikan kylistä.

CAP-koodit taas ovat itselleni yhtä tyhjän kanssa, kuten CO-kooditkin. Useimmiten niiden takaa ei löydy mitään käyttökelpoista tietoa niiden alkuperästä. Pahimpia ovat puhtaasti teollisesti jalostetut nimikkeet mallia "Jalapeno Big Early" tai Habanero Caribbean Red, joissa juuri tuo "lisuke" kertoo siitä, että kyseessä on joko manipuloitu jaloste aidosta asiasta, tai jopa aivan eri kasvi jolle on vain lätkäisty myyvä nimi.

Useimmat Infernon tietosivuilla kuvatut lajikkeet ovat tietoisesti sellaisia, että niiden kotipaikka tai ainakin -seutu on tiedossa. Jos joku kaipaa esim. alkuperäisiä Ecuadorilaisia "Aji"-tyypin isoja vuoristolajikkeita (muistuttavat Perun Aji Amarilloja, mutta ovat myös selkeästi erilaisia), kannattaa katsoa Infernosta jonkin lupaavan sellaisen PI-koodi ja tsekata, josko vaikka Fataliilta löytyisi moisen siemeniä.

Rince

Chiliyhdistys voisi ottaa asiakseen säilyttää ja levittää näitä 'alkuperäisiä' lajikkeita, ja myös levittää tietoa siitä miten 'alkuperäisen' lajikkeen tunnistaa.

Onko tuo tunnistaminen kuitenkaan aina mahdollista? Jos chili näyttää Habanerolta, tuoksuu Habanerolta ja maistuu Habanerolta, onko se silloin aito Habanero?


Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Rince - maaliskuu 04, 2009, 09:55:09 ap
Chiliyhdistys voisi ottaa asiakseen säilyttää ja levittää näitä 'alkuperäisiä' lajikkeita, ja myös levittää tietoa siitä miten 'alkuperäisen' lajikkeen tunnistaa.

Onko tuo tunnistaminen kuitenkaan aina mahdollista? Jos chili näyttää Habanerolta, tuoksuu Habanerolta ja maistuu Habanerolta, onko se silloin aito Habanero?


Tunnistaminen ei varmastikaan liene yleensä mahdollista. Näiden "perintölajikkeiden", eli jostain pienestä Etelä-Amerikan vuoristokylästä löydettyjen chilien kohdalla kaikki on siitä kiinni, miten puhtaina me nuo lajikkeet pidämme. Niiden kohdalla mitkään ketjukirjeet tms. eivät taatusti toimi, sillä ihminen on tunnetusti erehtyväinen, ja jossain vaiheessa joku meistä tekee virheen. Ja se siitä sitten, mitä lajipuhtauteen tulee.

Noita Infernossakin kuvailtuja tiettyjä erityislajikkeita pitäisikin kaiketi viljellä erillään muista, aivan omana juttunaan. Itse niin tekisinkin, jos olisi kelvolliset kasvatusolosuhteet. Vaan kun ei ole. Olisiko muilla? Tiettyjä siemeniä vielä löytyisi tuohon käyttöön.

Chilicutter

maaliskuu 05, 2009, 09:40:57 ap #9 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 05, 2009, 20:14:37 ip käyttäjältä Chilicutter
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 05, 2009, 03:23:39 ap
Noita Infernossakin kuvailtuja tiettyjä erityislajikkeita pitäisikin kaiketi viljellä erillään muista, aivan omana juttunaan. Itse niin tekisinkin, jos olisi kelvolliset kasvatusolosuhteet. Vaan kun ei ole. Olisiko muilla? Tiettyjä siemeniä vielä löytyisi tuohon käyttöön.


Tätä olenkin miettinyt että miten toteuttaisin tuon erillään viljelyn.
Pitäisikö rakentaa toinen kasvihuoneperuslajikkeelle ettei se pääse risteytymään minkään muun kanssa?
Mutta mites sitten pölyttäjät?
Nuo ampparit sun muut pörisiät kun lentelee miten sattuu.

Mulla ei varsinaisesti ole mitään peruslajia,no ehkä leutschauer paprika sen alkujuuret menee aika pitkälle.
Johonkin 1800 luvun slovakiaan,mutta jos haluaisin ja haluankin siitä "puhtaita" siemeniä,varmaan kannattaisi sijoittaa ne tontin toiselle puolelle omaan kasvariin.
Toinen  on tietysti C.Lanceolatum mutta se ei varmaankaan risteydy kovinkaan helposti minkään muun kanssa?

Yhdistyksen siemenpankkia ajatellen olisi varmaan viisainta jos kasvattaisi vain  paria lajiketta kerrallaan.
Näin voisi helpoimmin estää risteytymien syntymisen ja saisi lajipuhtaita siemeniä.
Nämä siemenet sitten lähetettäisiin suoraan siemenpankkiin eikä kierrätettäisi ketjukirjeen kanssa.

En tiedä tarkkaan yhdistyksen siemenpankin toiminnasta,mutta veikkaisin että siellä on kuitenkin "epäpuhtaita" siemeniä.Näitä siemeniä voi tottakai käyttää ja pitääkin jakaa haluaville.
Kaikkille ei kuitenkaan ole väliä onko siemenet täysin lajipuhtaita,kun kasvatetaan syömiskäyttöön chilejä.
Se olisi tietysti optimaalinen ja toivottava tilanne jos ei olisi muita kuin "puhtaita" siemeniä.
Sitten vaan kysely jäsenille että kuka pystyy/haluaa kasvattaa ns. siemenchilejä.
Näiltä kasvattajilta sitten siemenet suoraan yhdistykselle.
Mitä yhdistyksessä on jäseniä vajaa 600,sillä määrällä saisi jo vuodessa ison kasan lajipuhtaita siemeniä,vaikka vain joka toinen haluaisi/pystyisi kasvattamaan siemenchilejä.

Eikai tuollainen järjestely paljoa vaatisi,lähinnä vastuuntuntoisia kasvattajia.
Pientä ohjeistusta chiliyhdistykseltä.
Tänäkin kesänä/syksynä varmaan saataisiin hyviä siemeniä paljon.
Kunhan kaikki jolla on mahdollisuuksia eristää muutama chili siementuotantoon,viitsisivät tehdä sen.


En tiedä oliko tämä oikea paikka tälle vuodatukselle,mutta täällä se nyt on.
Taisin jo vastata tässä omaan kysymykseenikin  :D
Toivottavasti kukaan ei vedä chilejä nokkaan tästä.
Minä ainakin ilmottaudun vapaaehtoiseksi siemenkasvattajaksi,jos se ei käynyt ilmi tekstissä. :)
Minulla riittää tilaa ja paikkoja missä kasvatella chilejä ja halua säilyttää alkuperäislajikkeita.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Rince

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 05, 2009, 03:23:39 ap
Noita Infernossakin kuvailtuja tiettyjä erityislajikkeita pitäisikin kaiketi viljellä erillään muista, aivan omana juttunaan. Itse niin tekisinkin, jos olisi kelvolliset kasvatusolosuhteet. Vaan kun ei ole. Olisiko muilla?

Minulla tavalliset chilit "joutuvat" kesäksi kasvihuoneeseen, joten erityislajikkeet saisivat olla rauhassa sisätiloissa.

Kai risteäviä lajikkeita voisi pitää samassa huoneessa, kunhan ei ihan vierekkäin laita? Tosin jos ikkunaa pitää auki niin siitepölyt lentevät kyllä ympäriinsä... Parasta kai kasvattaa vain sellaisia lajikkeita jotka eivät risteydy keskenään, tai sitten estetään niitä kukkimasta samaan aikaan.  ::)

bluesman

Eli onko niin etten saa lajikepuhtaita siemeniä omista kasveistani jos on esim. 15 lajiketta 12 neliön (toistaiseksi sisä)huoneessa toisissaan käytännössä kiinni?
Risteytyvätkö esim baccatumit keskenään (champion, aji cristal,starfish jne.) siten ettei kannata kylvää seuraavana vuonna omien kasvien siemeniä? Tulos voisi olla joku triffidi tai ainakin ei sitä mitä odottaisi.
Ymmärtäisin ettei lajit niinkään risteydy kovin helposti, mutta lajikkeet? Näyttäisi Fataliin kuvissakin olevan kasvit melko tiuhassa. Onkohan siementuotanto eritavalla järjestetty?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 01, 2009, 22:37:14 ip
Eli onko niin etten saa lajikepuhtaita siemeniä omista kasveistani jos on esim. 15 lajiketta 12 neliön (toistaiseksi sisä)huoneessa toisissaan käytännössä kiinni?
Risteytyvätkö esim baccatumit keskenään (champion, aji cristal,starfish jne.) siten ettei kannata kylvää seuraavana vuonna omien kasvien siemeniä? Tulos voisi olla joku triffidi tai ainakin ei sitä mitä odottaisi.
Ymmärtäisin ettei lajit niinkään risteydy kovin helposti, mutta lajikkeet? Näyttäisi Fataliin kuvissakin olevan kasvit melko tiuhassa. Onkohan siementuotanto eritavalla järjestetty?


- Annuum-kompleksin kolme lajia: c.annuum, c.frutescens ja c.chinense risteytyvät keskenään melko helposti, vaikkei yhtä helposti kuin ao. lajien sisäiset lajikkeet
- Kaikki baccatumit risteytyvät hyvin helposti keskenään (kuten tosiaan kaikki lajikkeet saman lajin sisällä)
- Baccatumit ja annuum-kompleksi ovat vaikeasti risteytyviä keskenään
- Pubescens risteytyy käytännössä vain villeihin c.cardenasii ja c.eximium lajeihin.
- Villit lajit ovat aivan oma juttunsa, johon ei tässä ole tilaa. ;)

Käytännössä ongelma ei ole niin paha kuin luulisi, sillä chili on yleensä tehokkaasti ja nopeasti itsepölyttyvä kasvi. Se siis ehtii yleensä pölyttää itsensä omalla siitepölyllään ennen kuin vieraita geenejä ehtii kyytiiin. Osa hedelmistä on tietenkin, ainakin tiheissä, tuulisissa ja/tai ötököiden pölyttämissä kasvustoissa todennäköisesti ristiinpölyttyneitä.

Fatalii on ammattilainen, eli en kommentoi hänen järjestelyitään.

MasaT

Tuo on itselläkin aiheuttanut päänvaivaa ja tullut siihen tulokseen, että jos haluat taatusti puhtaita siemeniä. Pitää suojata kukinnot hieman ennen kukintaa harsopussilla ja sitten kukinnan aikaan vaikka ravistaa pussia. Eihän nämä helposti ilmeisesti risteydy, - mutta!

bluesman

 Kiitos neuvosta. Nythän on niin, ettei varmaan montaa palkoa/kasvilajike/vuosi tarvitse suojata pussilla. Yhdestä palostahan tulee enemmän kuin muutama siemen, suorastaan yli tarpeen. Eli pientä vaivaa niin suku jatkuu  puhtaana. Onko ns.sisäsiittoisuuden vaara olemassa? Yleensähän jos vuodesta toiseen siittelee omilla pölyillään, saattaa jonkin vuoden päästä näkyä resessiivisten geenien esiintulo haitallisten ominaisuuksien muodossa (vrt.esim.Suomen harvinaiset perinnölliset taudit pikkukylien sukurutsauksien vuoksi).
Ilmeisesti pelko on kuitenkin ilmeisen turha jos ei harrasta kaupallista siementuotantoa. Eikä rutsausta.
Olen nuorena poikasena käynyt nöösimässä Hgin kasvitieteellisestä puutarhasta varsin rutkasti eri kasvien siemeniä, lähilajikkeidenkin, ja hyvin onnistui kasvatukset. Vieläkin pyörii nurkissa 35 v sitten anastettujen siementen jälkeläistöä.

Endalion

Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - maaliskuu 05, 2009, 09:40:57 ap
Toinen  on tietysti C.Lanceolatum mutta se ei varmaankaan risteydy kovinkaan helposti minkään muun kanssa?


Ei risteydy. 24- ja 26-kromosomisia chilejä ei ole vielä onnistuttu risteyttämään. C. lanceolatum ei myöskään risteydy C. ciliatumin kanssa, joten kromosomimäärän eroista riippumattomiakin esteita risteytymiselle on.

svalli

Minä en ole ihan varma noitten villien lajikkeiden puhtaudesta ja onko sillä edes niin väliä. Minulla on siemeniä, jotka on kerätty villeistä tepineistä Meksikosta, ja niistä kasvoi kahdenlaista kasvia, eli varsinaisia rakkikoiria taitavat olla.
Myös Meksikosta saamani Chile de Arbolin siemenistä kasvoi mutantteja, yhden kerrattu kukka on tuo avatarini.

Alkuperäisten maatiaislajikkeiden säilyminen on tietenkin mielestäni tärkeää, mutta satunnaiset mielenkiintoiset risteymät tekevät kasvattelusta kiinnostavampaa.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

SahuriX

tottakai peruslajikkeet on tärkeitä ja uskon että puhtaat siement ostan jatkossakin ammattilaisilta... se vaan että yllätyspussit on mielestäni hauskoja kun vasta aikaamyöten, jos silloinkaan selvii mitä on tullut kasvateltua...

harmittaa oikein ettn kaikki 6 ? merkillä varustetut purkin ovat edelleen itämättömien osastolla ja enempää ei oo varastossa sekasiemeniä... pitää varmaan hankkia jostain seuraavaan kylvöerään joka tulee ajankohtaiseksi sitten kun saan suurimmat puskat raahattua lasitetulle kuistille...
roskaposti@turha.tilaus.fi    http://yksi.fi/juha/      NRO:590

CyberDog

Minä ilmoittaudun myös alkuperäisten lajikkeiden kasvattajaksi. Tai siis jos siemeniä jostain saan niin mielelläni kasvatan alkuperäisiä ja pidän ne koskemattomina. Kasvatusolot on sisällä joten ristipölytys on helppo hallita. Varsinkin jos ei ole kuin paria tai jopa yhtä vain.

blarney

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - huhtikuu 12, 2009, 00:39:44 ap
Minä ilmoittaudun myös alkuperäisten lajikkeiden kasvattajaksi. Tai siis jos siemeniä jostain saan niin mielelläni kasvatan alkuperäisiä ja pidän ne koskemattomina. Kasvatusolot on sisällä joten ristipölytys on helppo hallita. Varsinkin jos ei ole kuin paria tai jopa yhtä vain.


Vähän aiheen vierestä kyselen: miten sisäoloissa tuo ristipölytys toimii? Entä jos haluaa tuottaa lisää siemeniä itsepölytyksellä, kuinka helposti nuo lähtee leviämään vahingossa naapurikasviin? Pitääkö rakennella jonkunlaista estettä etteivät pölytä vahingossa toisiaan?