maaliskuu 29, 2024, 09:15:41 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hapanchilisosetta maistiaiset

Aloittaja Vuorikaskas, toukokuu 04, 2018, 23:32:08 ip

« edellinen - seuraava »

Vuorikaskas

toukokuu 04, 2018, 23:32:08 ip Viimeisin muokkaus: toukokuu 04, 2018, 23:50:41 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Tuoteselosteen tynkää noin suunnilleen

26% tulettomia paprikoita
42% erilaisia chilejä (C. annuum, C. chinense, C. baccatum)
24% venkolia, omenaa, valkosipulia
vettä
suolaa 2%

(Rasilaisen hapankaalia hiukan ympiksi.)


Lähetän maistiaiset kunhan lupaat arvostella soseen täällä.  Ilmoitus torilla:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18064.0



Vuorikaskas

toukokuu 05, 2018, 11:48:25 ap #1 Viimeisin muokkaus: toukokuu 05, 2018, 17:42:15 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Ainesosien suhteen tämän kastikkeen/soseen koostumus on kokeilua ja sattumaakin eikä siten mitenkään kokemuspohjaan harkiten laadittu. Tässäkin oli kaksi erää jotka kuitenkin yhdistin ja käytännössä koko kirjavalajinen sato mitä sillä hetkellä kypsää oli.  Muistiinpanon osa jossa tehdessä punnittuja määriä.
chili:
turkish pepper 130
BCB 350
jalapeno 250

chinense 510 mm chocofat
lantern 240
HBG 680

baccatum 125 265
fantacy ja white 370
piriz trepadeira 406
baccatum ld 225 300 400
sekalainen 250

extra:
venkoli 1670
omena 550
valkosipuli 250

tuleton:
paprika punainen 1390 604 400  (ainoa Capsicum kaupasta)
ramiro/minipaprika 580

Pakkasesta sulamaan otettu purkki.

Taustalla 5l perinteisiä saksalaisia hapatusruukkuja, joissa tämä on käytetty.  Lasitettua savea.



Vuorikaskas

Tänään lähtivät.   Tein sitten kuitenkin tuplat luvatusta. vaihtelee hieman, mutta noin 70 grammaa on kastia.  Toivotaan kovasti ettei vuoda.





Minigrip on teipattu suustaan kiinni (toivotaan ettei vuoda!)  sekä siitä suun puolelta teipattu pahviin kiinni tuohon suippoon päätyyn ylhäällä.   Ottakaa varovasti ja kärsivällisyydellä pussi esiin.   Sulkijateippejä on turha yrittää avata vaan suosittelen että ottaa lasin ja leikkaa kulman auki pussista.  Lusikallinen suuhun on suositus, sillä ei ole erityisen polttavaa.

Valitettavasti sitä nyt on tuossa noin vähän, mutta kyllä tuolla voisi vähän vaikka marinoida kanaa esmeks.  Ruuanlaitossa tuo on kanssa erinomainen lisä ja unohtuu viinietikat käyttämättä. Toki sitten voileipä maistuu myös kun laittaa tota päälle ja oikeestaan vaikea keksiä ruoka-annosta mihin ei voisi laittaa.  Käyttäkää pois äkkiä ja pitäkää viileässä.

En ollut tota venkoliversiota hetkeen maistanut ja se olikin taas tauon jälkeen oikein pirteetä.  Kyllä se venkoli taitaa sitä silleen piristää ja raikastaa valkosipulin kanssa.

DiscoKai

Perille tuli ja piti heti maistaa.

Oikein hyvää.

DiscoKai

Jatkoimme maistelua ja teimme pienen kokeen. Yhteen lusikalliseen laitoimme ihan pikkuisen sokeria. 5 ml maustemittaan 10 kidettä

Ainakin meidän mielestä maku syveni ja noilla määrillä makeutta ei tunnu yhtään.

miiksuli

toukokuu 10, 2018, 13:37:31 ip #5 Viimeisin muokkaus: toukokuu 10, 2018, 13:39:42 ip käyttäjältä miiksuli
Tuoksuu happamalta, sitrusta, omenaa, valkosipulia, hennon suklainen/mausteinen. Polte on keskilämmin/-tulinen. En tiedä onko tässä nytten tuoretta fenkolia vai siementä? Chilin maut sointuu kivasti yhteen. Vaikken nytten erota noista oikein kun niin montaa :D Mutta jotenkin tuntuu että tuon "venkolin" voisi jättää pois jos on se minkä luulen maistuvan tässä hieman oudosti omaan kieleen. Koska tuore fenkoli maistuu lakritsiselta enkä löydä sellaista makua tästä. Tuoksu on kyllä erinomainen. Voisi sopia grilliruokien marinoimiseen. Itse en pääse nytten kokeilemaan moista kun keittiöremontti para-aikaa menossa, eikä ole grillaus mahdollisuutta :( Hieman tulee maanläheisyyttä ja kitkeryyttä lopuksi. Rakenne on hyvä tässä. Ei liian vetistä eikä liian paksua. Eli onnistunutta soosia  :thumbup:

Vuorikaskas

Yksi yhdestätoista oli foorumin ulkopuolelta. Nimimerkki "Paha Makke" Chilifoorumi.fi Facebookryhmän kautta ja hänen luvallaan kopioin viestinsä tänne.


Paha Makke: Tuli testattua, ei liian happaman makuista, ekalla lusikallisella polte tuli yllättävän kovaa ja nopeasti josta 15sek jälkeen tasottui kivaksi muutaman minuutin lämmöksi suussa. Tuoksu oli happamampi kuin maku mun mielestä.  Vastasin: Okei. Sitä kai sitte vois johonnii laittaa. Jos mieli tekee. Vai unohtuuko.   Paha Makke: Mun mielestä tommonen menee helposti kaupaksi.

Vuorikaskas

toukokuu 10, 2018, 16:54:26 ip #7 Viimeisin muokkaus: toukokuu 10, 2018, 16:59:13 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Venkoli, jota myös fenkoliksi kutsutaan, oli tuoretta.  Siemenistä en ollut kuullutkaan.  https://www.google.com/search?q=fenkoli&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiUntSHpfvaAhXG2SwKHdooBpkQ_AUICigB&biw=2293&bih=1314#imgrc=KHyMMgh-97RahM:

salaattifenkoli eli mukulavenkoli eli italiankumina (Foeniculum vulgare var. azoricum) kasvattaa tyvelleen sipulimaisen pullistuman  https://fi.wikipedia.org/wiki/Fenkoli

miiksuli

toukokuu 10, 2018, 17:00:27 ip #8 Viimeisin muokkaus: toukokuu 10, 2018, 17:11:40 ip käyttäjältä miiksuli
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - toukokuu 10, 2018, 16:54:26 ip
Venkoli, jota myös fenkoliksi kutsutaan, oli tuoretta.  Siemenistä en ollut kuullutkaan.  https://www.google.com/search?q=fenkoli&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiUntSHpfvaAhXG2SwKHdooBpkQ_AUICigB&biw=2293&bih=1314#imgrc=KHyMMgh-97RahM:

Jännä. Miten sain ihan erilaista makua. Miten paljon ja missä vaiheessa noita oli tuolla? Vai katosko se tohon happamuuteen. No vielä löytyy tuota jääkaapista ettei ole pelkoa ettenkö saisi vielä maisteltua  :D

Toisaalta tuonne voisi tujauttaa 1-2 tähtianista litraa kohden.

unenkuva

Nyt kerkeän kirjottelemaan itekki. Tuoksu oli todellakin oikein hyvä. Tulisuus just sopiva, nousee välittömästi huippuunsa, mutta jää siihen mihin nousee.
En tiedä oliko se "jännä" maku sitten tuo fenkoli (en tiedä mille fenkoli maistuu)
Kokeilin jo mainittua sokeria lisätä hieman, sen verran vaan ettei maistu makealle. Mielestäni maku parani entisestään.
Rakenteesta olisin toivonu paksunpaa. Toki jos marinoimiseen käyttää, niin vain vähän paksumpaa, jos ollenkaan. Lisukkeena käytettynä olis saanu olla paksumpaa mun mieleen.
Mainion makuinen soosi kyllä. Voisin ostaa jos tuota olisi kaupassa myynnissä :)

Vuorikaskas

toukokuu 11, 2018, 09:46:24 ap #10 Viimeisin muokkaus: toukokuu 11, 2018, 09:48:11 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - toukokuu 10, 2018, 17:00:27 ip
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - toukokuu 10, 2018, 16:54:26 ip
Venkoli, jota myös fenkoliksi kutsutaan, oli tuoretta.  Siemenistä en ollut kuullutkaan.  https://www.google.com/search?q=fenkoli&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiUntSHpfvaAhXG2SwKHdooBpkQ_AUICigB&biw=2293&bih=1314#imgrc=KHyMMgh-97RahM:

Jännä. Miten sain ihan erilaista makua. Miten paljon ja missä vaiheessa noita oli tuolla? Vai katosko se tohon happamuuteen. No vielä löytyy tuota jääkaapista ettei ole pelkoa ettenkö saisi vielä maisteltua  :D



Onhan toi makujen maailma yllätyksellinen kokeileville kokeille kun yhdistelmistä tulee yllätyksiä ja ennalta-arvaukset menevät usein metsään.  Hajuaistin vaikutus makuun on myös yksi perusasia mitä kannattaa aina kokeilla ihan kaiken makuarvion yhteydessä eli pyykkipoika nenään.  Toinen on sokkotesti sillä näköaistikin vaikuttaa.   Pitkän aikajakson eri vaiheissa eri olosuhteissa myös tapahtuu haju-ja makuaineitten reagointia keskenään uusiksi yhdisteiksi.

Parissa ekassa viestissä on kyllä noi määrät.  Tämän tein kun hankin tehosekoittimen ja laitoin kaiken sen läpi heti alkuun.  Jatkossa en niin enää tee, sillä minusta on parempi että ainekset ovat paloina käymisessä jolloin ne voi pitää pinnan alla nesteessä.  Muodostuvat kaasut nimittäin eivät pääse mössöstä samoin poistumaan vaan kakku kohoaa ylös kuin pullataikina.

leftmono

Kiitokset maistiaisesta! Polte ja maku hyvät. Aavistuksen makeutta ehkä jäin kaipaamaan. Menee hyvänä soosina ja pitää testata marinointiin. Mutta ehdottomasti olisi kivaa testata vielä juurikin niin että chilit jättäisi isommiksi paloiksi, saisi vähän rakennetta rouheemmaksi.

Jame

Kiitokset myös täältä! Maistelu on juuri käynnissä paistetun riisin kera. Tuoksussa on hieman samaa kuin Tabacossa, etikkaisuus kuitenkin puuttuu. Polte sopiva, tulee pienellä viiveellä. Fenkolin makua en osannut paikallistaa tai ainakaan se ei mitenkään häirinnyt. Ehkä hieman makeutta minäkin kaipaisin. Omat soosit on yleensä jonkun verran paksumpia, mutta siihen tietysti vaikuttaa nesteen määrä. Kokonaisuutena oikein hyvää! Kyllä tällaista kaupasta ostaisi.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Vuorikaskas

toukokuu 12, 2018, 07:58:38 ap #13 Viimeisin muokkaus: toukokuu 12, 2018, 09:19:43 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Hauska kuulla että se "käy kaupaksi"  ja ehkä jopa kävisi kaupaksi.  :D   

Sokerin lisäämistä en ollut ajatellutkaan.  Ei se ollut tullut mieleeni myöskään siksi, että hapatuksissa sokerit nimenomaan pilkkoontuvat ja häviävät (näin ainakin olen olettanut) eli sokeri on maitohappobakteerien ruokaa siinä missä alkoholikäymisessä hiivankin.   Luulisin että sokerin lisäys huonontaisi ainakin teoriassa tuotteen säilyvyyttä ja se olisi silloin myös alttiimpi käymään lisää.

Mutta ehkäpä teen hiukan kokeilua tämän ehdotuksen johdosta.   Etteikö hapatetuss voisi olla sokereita jäljellä, ei myöskään ole varmaankaan koko totuus. Kaipa tämäkin on paremmin tuntemaani alkoholikäymiseen rinnastettavissa siten että kun happamuutta on muodostunut tarpeeksi, huononee maitohappobakteerien elinolot aivan kuten hiivakin omalla tuotoksellaan alkoholilla muuttaa oman ympäristönsä itselleen mahdottomaksi elää.

Mikä olisi sopiva hinta 2 dl purkille?


--------------------------------------------------------------------------------------



ed.
Torilta pari aiemmin kirjoitettua pätkää:

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - toukokuu 06, 2018, 00:04:41 ap
No jos nyt vielä laittaisi viestin.  En ole ollenkaan varma pahentaako vai parantaako toi venkoli tätä.  Ihmeen vähän on kiinnostusta vaikka ei tässä vastinetta toivota kuin hiukan rehellistä arvostelua, miellytti huttu tahi ei.


Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - toukokuu 07, 2018, 15:26:49 ip
Jaa tuota.  Vieläkin tulee ilmoittautumisia, mutta siis tuo kolmas kerta tarkoitti että ohi on tältä erää.  Katsotaan sitten myöhemmin mitä mä tolle erälle teen. Jos se maistuu jollekulle, sille pitää vetää hatusta hinta ja sitten toimituksia postipaketissa.  5 euron pakettimaksulla saa vaikka litroja kulkemaan ja kiloja vaikka kuinka.    Sitten mä laitan kanssa muutamia ihan muita juttuja tarjolle kanssa, jos vaikka saisi synergiaetua postilähetyksiin. On mm. muutama ylimääräinen pullo Liquid Oxygenia sekä bonsairuukkuja.


En ollut tota venkoliversiota hetkeen maistanut ja se olikin taas tauon jälkeen oikein pirteetä.  Kyllä se venkoli taitaa sitä silleen piristää ja raikastaa valkosipulin kanssa.


Muita myytäviä on myös kangasruukkuja

Jame

Joo, itsekin mietin, että käyminen ja sokerin lisääminen ei välttämättä ole toimiva juttu. Ehkä se  lisäys on tehtävä itse vasta vähän ennen käyttöä.

Hinnasta on paha sanoa. Kaupan soosien litrahinta on kova. Toisaalta jotain Ahjoa kuluu melko vähän. Maistiaisannos hapanchiliä meni ainakin itsellä yhdellä kertaa. Itse kun teen paholaisen hilloa / chilisalsaa niin neljän litran kattillalliselle tulee hintaa ehkä 10€. Se on kuitenkin nopea ja helppo valmistaa hapattamiseen verrattuna. Postin älyvapaa hinnoittelu on myös oma juttunsa, jos myynti ei tapahdu noutoperiaatteella.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

miiksuli

Tuolle lactobasillukselle tulee raja vastaan paljonko kykenee käyttämään sokereita jolloin sitten se lopulta jää makeaksi ja happamaksi. Mutta onko tyhmä idea jos makeuttaa luonnon mukaisella makeutusaineella? Pitäs kokeilla kykeneekö lactobacillus hyödyntämään glykosidia mutta epäilen. Kannattaa vielä hommaa ominaispainomittari niin voit tarkkailla alle prosentin tarkkuudella sokerit.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Stevia

Sinikirsikka

kiitos maistiaisista, hyvää oli ja annoin myös ravintoloitsija tyttärelleni maistiaisen. Hän sanoi myös, ett jees. tätä voi tehdä

San_Ooj

Hyvin oli pakkaus kestänyt kuivana perille asti! Tosin jo paketin ulkopuolelle tuli mieto, paprikainen, hapan, ehkä etikkainen tuoksu, joka vain voimistui kun paketin sai auki.  Soosi tuoksui/haisi melko etikkaiselle omaan nokkaan, mutta toisaalta myös herkullisen aromikkaalle. Heti tuli hieman ristiriitaisia ajatuksia, mikä vain kutkutti makuhermoja. Paketti oli kivasti lämmennyt, kun sattui tänne pohjoseenkin perjantaiksi lämminjakso, kun paketti saapui. Mutta tokihan tuota oli heti pikkulusikallinen maistaa, kerran siitä oli sanottu että voipi paljaaltaankin syödä... suu tuntumalta oikein mukavaa. Tulisuudeltaan erittäin onnistunutta omaan makuun. Pehmeän lämpöistä tulisuutta, joka alkaa heti ja viipyy suussa pitkään. Tulisuus lisäksi tuntuu koko suun limakalvoilla. Tähän asti kun tullut vain kaupasta ostettuja chilejä lähinnä syötyä, niitäkin raakana leivän päällä. Aikaisemmin en ole hapanchiliä syönyt, mutta hapansilakkaa ja -kaalta kylläkin. Kyllä tämä maultaan ja hajultaan voitti molemmat, ja siis hyvässä :). Kastikkeisiin ei tämä määrä valitettavasti riittänyt. Olisi tehnyt mieli paistaa kalaa hapanchilisoosissa, nimittäin poppamiehen soosikin siinä toimi hyvin. Maistias pussillinen meni paahdetun ruisleivän päällä, jossa oli hieman oivariinia, hapanchiliä, juustoa ja ananasta. Oli muuten hyvää! Ananas toi kivasti makeutta, ja ehkä hieman pehmensi/leikkasi makuja. Lisäsihän osa porukkaa muutaman rakeen sokeria.  Harmi vain, että maistelut jäi lyhyeen.. oli niin hyvää, että olisi vaikka kavereillekkin voinut tarjota, mutten malttanut  ;D

Kiitoksia Vuorikas hienosta makukokemuksesta! Tarttee varmaan itekkin yrittää tehdä, mikäli saan omia chilejä tarpeeksi.

Ps. Mikäli sopivaan hintaan tuota saisi, niin voisin sen parin kolmen bonsairuukullisen ostaa ;)

Vuorikaskas

toukokuu 13, 2018, 09:13:01 ap #18 Viimeisin muokkaus: toukokuu 13, 2018, 09:24:35 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Kiitos vaan kiitoksista.

Niin kyllähän nää läpi haisi aika lailla jo silloin kun ne postiin vein.  Etikkaa nää ei ole nähnytkään tietenkään.    ;)

Ei puutu kai enää kuin kolme arviota jos poikein laskin.  :)

Lainaus käyttäjältä: San_Ooj - toukokuu 12, 2018, 20:34:55 ip
Ps. Mikäli sopivaan hintaan tuota saisi, niin voisin sen parin kolmen bonsairuukullisen ostaa ;)


Postin S-kokoinen paketti on varmaan ihan sopiva ruukuille sekä kastikepurkeille.  Jos ei ole niin M-kokoinen.  Tuolla löytyy kuvia bonsairuukuista. Niitä on muutama enemmänkin.  Niissä itsessään ei kauheesti kastikkeet pysy. 

Neuvotellaan esim. sähköpostilla kun se aika on. 

ps.  En ole Vuorikas enkä Hansikas. Kaskas voin ollakin, jos lajimääritys on mennyt pieleen.  8)   https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuorikaskas