Kasvatus ja yleinen chilitieto => Edistyneempi chilinkasvatus => Aiheen aloitti: cornell - tammikuu 25, 2007, 23:22:41 ip

Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - tammikuu 25, 2007, 23:22:41 ip
Voisi vielä luoda uuden aiheen kokemuksille sellaisista kasvatteluun kelpaavista tai testattavista NPK -lannoitteista, joita ei ole VPeukussa ym. growshopeissa kaupan. Vaihtoehtoinen tarkoittaa tässä vain sitä, että tuote on syystä tai toisesta huonosti tunnettu tai vähän käytetty chilin kotikasvattelijoiden  piirissä.

Ei sillä, etteivätkö konsensuslannoitteet kuten GH:n tuotteet pelittäisi, mutta jokin ajaa kokeilemaan muuta.

Tällä forumilla on ainakin Nutriforten, Kekkilän ja Kemiran lannoitteilla kasvattelevia hydroilijoita, joilta olisi mukava saada kommentia ja vinkkejä sekä vertailuja jos mahdollista.

Itse aion reportoida tulevan kauden Nutrifortekokeilusta, kunhan kevät tästä etenee.

Nutriforte:
NPK 7-5-29; Mg 2.4; S 3. Sekoitetaan kalsiumnitraatin 15-0-0; Ca 19 kanssa. Ohjeen mukaan kasvussa sekoitetaan n. 5+5 ja sadotuksessa  n. 7+3 suhteessa. Näitä ei saa sekoittaa vahvaksi stokkiliuokseksi keskenään (sakkaa).
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Toivo - tammikuu 26, 2007, 16:03:06 ip
Mulla on nyt hydrokasvit kaikki kasvamassa Kekkilän Vihannes-Superexillä, nyt kasvuvaiheessa lisänä on typpipitoinen lannoite Kekkilä Puutarhan kesä. Ei ole mitään ongelmia ollut ja kavit kasvaa loistavasti!! Minusta jopa parempaa kuin mikro ja mato.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - tammikuu 27, 2007, 10:20:38 ap
Hyvä aloitus! Lisään vähän infoa Toivon lannoitteesta...

Vihannes-Superex:
Täysin vesiliukoinen NPK-lannoite, joka sisältää myös sivu- ja hivenravinteita. Vihannes-Superex on vihannesten hoitolannoitukseen tarkoitettu lannoite inaktiivisille ja turvepohjaisille kasvualustoille... Lähes kaikki hivenravinteet ovat kelaattimuodossa. NPK 9-5-31, sisältää rikkiä (S) 2,6 %, magnesiumia (Mg) 2,0 % (MgO 3,3 %) Webbisivujen (http://www.kekkila.fi/web/web.nsf/sp?open&cid=ammlannoitteet) tuoteselosteessa ei ole kalsiumia? Ilmeisesti sitä ei aina ilmoiteta, koska ei ollut myöskään Kemiran hydrolannoksen tuoteselosteessa.

EDIT: Lähes identtisen lannoitteen Kekkilä 20-starexin kuvauksesta löytyy: "Kasvukauden aikana lisätypen tai kalsiumin tarpeeseen suosittelemme Kekkilän vesiliukoista CaN-jauhetta. "

Puutarhan kesää en ollut löytävinäni... onko se myös NPK lannoite? Kuinkas olet lannoitetta sekotellut?

Kehtaatko jotain hintatietoja pistää, vai saitko superexää jostain?
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Toivo - tammikuu 27, 2007, 10:45:03 ap
Se Puutarhan kesä on sellanen mitä voi ostaa ihan normi kaupasta sellasessa pienessä ämpärissä, sellasta punasta jauhetta. Sitä Puutarhan kesää oon laittanut noin 2-3g/9l vettä ja sitte vihannes superexiä sellaset 7-9g/9 l vettä. Pitää katto noista laskuista se hinta, kun en nyt muista.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: tknummelin - helmikuu 08, 2007, 13:42:52 ip
Mitenköhän se oli sen colajuomalannoituksen kanssa? Kokeiliko sitä joku ihan aikuisten oikeasti?
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: tellie - helmikuu 08, 2007, 19:44:41 ip
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Mitenköhän se oli sen colajuomalannoituksen kanssa? Kokeiliko sitä joku ihan aikuisten oikeasti?


Meinaat varmaankin pmdd:tä forforilisällä kolasta? Tänä vuonna oli vähän tarkoitus, mutta jäi sitten tekemättä, kun en ole saanut pmdd:täkään tehneeksi enkä laittaneeksi.

Veikkaan kyllä, että typpeä saattaisi myös tarvita vähän perusohjeen lisäksi, sitähän ei kai tuossa ole yhtään.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 01, 2007, 22:40:12 ip
Olen tässä hieman pohdiskellut näitä ravinneasioita ja sitä miten verrata eri lannoitteiden ravinnepitoisuuksia. Eihän siihen jää oikeastaan muita mahdollisuuksia kuin laskea ravinteiden aktuaaliset pitoisuudet liuoksessa, jonka jälkeen niitä on helppo vertailla. Alalla on ollut tapana määritellä ravinteiden pitoisuudet ppm yksikköinä eli miljoonasosina, kuten mg/L. Tämä riittänee, sillä en näe mitään hyötyä siirtyä laskemaan mooleina.

Voidakseen laskea lannoiteohjelman ravinnepitoisuudet, tulee tietää kuinka paljon kutakin ravinnetta on prosentuaalisesti lannoitteessa eli ns. NPK arvo. Lisäksi tarvitaan annosteluohje, esim. 10mL/ 10L. Näitä tietoja käyttäen laskeskelin pmm pitoisuudet GH Flora ja Mato ravinnesarjoille annetuille lannoitusohjelmille. Tulokset, joiden toivon olevan oikein lasketut, auttoivat minua ymmärtämään viimekesän hankaluuksia kasvihuoneessa.

Olisin kiitollinen jos joku matemaattisesti kyvykkäämpi jaksaisi tarkastaa olenko laskenut ppm arvot oikein. Floran ja Maton NPK arvot ja annostelu löytyvät VP:n sivuilta.

Eräs epävarmuustekijä laskuissa on Mato ravinteen epämääräinen merkintä K:n ja P:n kohdalla. Amerikassa kun kyseisistä ravinteista ilmoitetaan oksidiarvo ja Euroopassa alkuainearvo. Eli Ameriikan NPK 20-20-20 lannoite on meillä 20-8,6-16,6 sillä P2O5:ssä on vain 43% fosforia ja K2O:ssa 83% kaliumia. Kumpaa Maton kyljessä käytetään? Oletan että Euroopan käytännön mukaista alkuainearvoa.

Laskin kummallekin lannoitteelle vahvimman sadotusohjeen ppm arvot:

Mato/micro : N 163 P 80 K 260 Mg 28 Ca 80 S 60
Flora tripack:          N 56   P 43 K 85   Mg 39 Ca 27 S 37


Huh huh mikä ero! Ei ihme että tuli tripackilla vajareita viimekesänä! Tripackin vahvin käyttölaimennos on aika kevyttä kamaa Maton vastaavaan verrattuna. Erityisesti kaliumin kohdalla ero on huima. Ymmärtää hyvin miksi Fasse on siirtynyt Mato -kuurille. Kaliumhan on paljon tärkeimpi ravinne sadotuksessa kuin fosfori. Mulla oli koko viimekesän kalivajarien oireita tripakc -hydrossa ja ihmettelin vaan, että mikä vittu tässä mättää... nyt se selvisi, tripackissa on aivan liian vähän kalia capsicumien sadotukseen... lisäksi kaliumin pitoisuutta on tosi vaikea nostaa tripackilla nostamatta samalla typen tai fosforin pitoisuutta lähes samalla mitalla...

Jos olen laskenut yllä väärin, niin suostun syömään sanani ja pari nagaa siinä ohessa, mutta näillä tiedoilla IMHO: Flora Tripack on (hiton) huono lannoite chilien viljelyyn! Pimp my Nutes

GH:n lannoitteet ovat toki korkealaatuisia sisältäen kasvua edistäviä aineksia pH puskureineen jne. , mutta tripackin kohdalla alkaa taas hymyilyttää se kysymys, että minkä viljelyyn nämä litkut on tehty? Pelarkoonioiden ilmeisesti

Jatketaan Nutriforten ja Maton vertailua kunhan saan punnittua Nutriforten jauheiden painon...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Doe_J - maaliskuu 02, 2007, 09:28:43 ap
Cornell, mä yritin aikanaan diagnosoida puutteita hydrohilistäni ja yksi vaihtoehto olikin vianhakutaulukoiden mukaan kaliumin puute. Sitten kyllä lannoituksen lisääminenkään ei ollut ratkaisu koska se kurtisteli lehdet. En saanut selville mikä oikein mätti, mutta yksi vaihtoehtohan voisi olla se että kaliumia ei saatu tarpeeksi ylös nostamatta samalla jotain muuta ravinnetta yli? Tripakkia siis käytin.

Saisko tuosta tripackin kolmesta komponentista tehtyä yhtään paremmin chilille sopivan seoksen (verrattuna siis purkin kyljessä olevaan), vai tarkoititko ylimenemisellä juuri sitä että esim. Bloomin (ja kaliumin) osuutta nostamalla samalla menee fosforit tylysti yli?

Jos tietäisi mihin pitoisuuksiin tähtää niin voisihan sitä matemaattisesti haarukoida kolmen litkun seosta jolla on pienin mahdollinen ero ideaaliseen :)
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: esa - maaliskuu 02, 2007, 09:47:12 ap
Lainaus käyttäjältä: "cornell"

Laskin kummallekin lannoitteelle vahvimman sadotusohjeen ppm arvot:

Mato/micro : N 163 P 80 K 260 Mg 28 Ca 80 S 60
Flora tripack:          N 56  P 43 K 85  Mg 39 Ca 27 S 37



Mun silmään noista pisti laimeuden lisäksi magnesiumpitoisuus. Jos kolminkertaistetaan tripackin annostus ovat pitoisuudet:

Mato/micro : N 163 P 80 K 260 Mg 28 Ca 80 S 60
Flora tripack:          N 168  P 129 K 255  Mg 117 Ca 81 S 111


Typpi, kalium ja kalsiumilla on likimain samat pitoisuudet, magnesiumia on nelinkertaisesti, rikkiä tuplasti ja fosforia puolitoistakertaisesti. Maalikkona epäilisin ensin että väkevöittämällä lioksia ongelmat tulisivat pikemminkin noista valtaisista magnesium- tai rikkipitoisuuksista. Joku joka tietää enemmän yliannostusoireista voi kommentoida epäilyjä...

- Esa
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 02, 2007, 10:35:53 ap
^Juuri näin... levottoman paljon fosforia, rikkiä ja Mg:tä.

Kommenttina omaan viestiini: Flora tripack vaikuttaa loistavalta valinnalta taimetukseen, jossa juurten muodostuminen hyötyy runsaasta fosforista. Raakilevaiheeseen siirryttäessä alkaisin kuitenkin käyttää Matoa.

Jeeppulis, Nutriforten kalsiumnitraattilla oli sama ominaispaino kuin vedellä eli 15ml painoi 15 g, mutta NPK lannoite painoi 17 g. Näillä tiedoilla laskin ravinnepitoisuudet paprikan sadotukselle:

Nutriforte: N 156 P 57 K 330 Ca 94 Mg 27 S 34 ... verrataanpa näitä Maton vastaaviin
Mato/Mic:  N 163 P 80 K 260 Ca 80 Mg 28 S 60


Nämähän menevät aika hyvin yhteen, Matossa on enemmän forforia, mutta hieman vähemmän kalsiumia kuin NF:ssa. Tämän sain karvaasti kokea viimekesän Mato-tomaattihydrossa, jossa latvamätä pilasi lähes kaikki hedelmät!  Myös paprikalle suositellaan runsasta kalsiumlannoitusta sadotukseen. Albertan yliopiston erinomaisen paprikaviljely sivuston ( http://www1.agric.gov.ab.ca/$department/deptdocs.nsf/all/opp2873) mukaan N: Ca suhteen tulisi olla noin 1:1. Tästä jäädään selvästi jälkeen kummallakin lannoitteella. Albertan sivuilla paprikan kasvihuoneviljelyyn annetaan seuraavanlaiset ravinnesuositukset:

N 200 P 55 K 318 Ca 200 Mg 55  
ja tämä siis oli dripfeediin sahanpurussa ja täydellisissä kasvuolosuhteissa ...

Myö kasvatellaan pääosin chilejä, mutta jotain yllä oleva mun mielestä kertoo... Nutrifortella kasvatellessa pH:n säätö fosforihapolla ei ole huono idea lainkaan. Sillä saadaan lisää fosforia varsinkin taimetusvaiheeseen, jossa se edistää juurten muodostumista. Matokuurilla typpi: kalsium suhde on 2 ja NF:llä  1.7 eli hieman parempi, lähempänä yhtä. Matokuurilla kalium: typpi suhde on 1.6 ja NF:llä  2.1. Alberta suosittelee 1.7 tai yli, eli nutrifortella suhde olisi paremmin kohdallaan. Matolla on kuitenkin helppo parantaa suhdetta lisäämällä Mato ravinteen osuutta sekoituksessa. Sekoittamalla sadotukseen microa 3 ml ja matoa 5 ml/ litra K:N suhde nousee jo 1.8 arvoon.

Kaikenkaikkiaan Nutriforte on mielestäni hyvä haastaja Flora Matolle. Se ei sisällä GH:n ravinteita balansoivia ja kasvua edistäviä lisiä, mutta hieman enemmän kalsiumia ja selvästi enemmän kaliumia.

Suosittelen pmm laskurin luomista vaikka exel -tiedostona. Kerto- ja jakolaskutaitojen pitäisi riittää. Ppm laskurilla on helppo luoda omia -ja verrata eri lannoitusohjelmia. Mitä saisi esimerkiksi aikaan yhdistämällä mato ja NF ravinteet !!!
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 02, 2007, 10:45:34 ap
Lainausmä yritin aikanaan diagnosoida puutteita hydrohilistäni ja yksi vaihtoehto olikin vianhakutaulukoiden mukaan kaliumin puute. Sitten kyllä lannoituksen lisääminenkään ei ollut ratkaisu koska se kurtisteli lehdet. En saanut selville mikä oikein mätti, mutta yksi vaihtoehtohan voisi olla se että kaliumia ei saatu tarpeeksi ylös nostamatta samalla jotain muuta ravinnetta yli? Tripakkia siis käytin.  


Kasvattelitko keinovalossa Doe_J? Ilmeisesti valaistus ja tietty lajikevalinta vaikuttavat ravinnesietoon. Mulla on semmonen mututuntuma että toi korkea rikki tripakissa saattaa vaivata chilejä kovilla annostuksilla.

Mä puolestaan ihmettelin kasvihuoneessa että mitä, kun loppukesästä lisäsin kaksi kertaa viikossa täydet lannoitteet ressuun, enkä juurikaan pelkkää vettä ja övereistä ei ollut tietoakaan... päinvastoin, pelastin satoni :!:
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Janne - maaliskuu 02, 2007, 11:21:09 ap
Lainaus käyttäjältä: "cornell"Kaikenkaikkiaan Nutriforte on mielestäni hyvä haastaja Flora Matolle. Se ei sisällä GH:n ravinteita balansoivia ja kasvua edistäviä lisiä, mutta hieman enemmän kalsiumia ja selvästi enemmän kaliumia.

Mahtaakohan näistä "kasvua edistävistä" lisistä ja niiden todellisista vaikutuksista olla mitään objektiivista ja kattavaa tutkimustietoa olemassa? Kun tässä harrasteluhommassa puutarhurin viherpeukalo, eli kyky lukea kasveja ja ennakoida ravinnetarpeita yms. vaikuttaa niin paljon lopputulokseen että jonkun ei-välttämättömän mikroravinteen annostelulla tuskin on huomattavaa merkitystä. Ei ainakaan siinä määrin että hintaero esim. Nutriforten ja Flora -tuotteiden välillä olisi perusteltua sadon määrän ja laadun kannalta. Tietysti jos on niin kyvykäs että osaa optimoida ja ottaa kaiken irti lannoitteesta A, niin lannoitteessa B löytyvistä lisistä saanee irti sen hyödyn mitä niistä on irti otettavissa.

Omasta kokemuksesta vaan voin sanoa että joku pätevämpi saa taatusti moninkertaisen sadon samoilla tarvikkeilla kuin meikäläinen jolla on välillä viherpeukalo aika lailla keskellä kämmentä, vaikka onkin vuosien mittaan pikkuhiljaa siirtynyt aavistuksen verran lähemmäs kämmensyrjää :)
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 02, 2007, 11:40:07 ap
Hyvä kysymys... mä olen aika samoilla linjoilla Jannen kanssa... oma säätäminen vaikuttaa paljon enemmän kasvatuksiin kuin hienoiset kasvunlisät ravinteissa... olenkin siirtynyt kohti karsitunpaa kasvatustyyliä, jossa edetään peruskomponenteilla ja vältellään kaikenlaisia bloom exeleraattoreita... niiden aika tulee ehkä sitten kun käytännön perusteet ovat hallussa :D

En halua kuitenkaan dissata sitä kehitystyötä jota hydrolannoitteita kehittelevät tekevät. Orgaaniset kasvunsääteet ja biologiset kumppanit ovat mielenkiintoisia aiheita, joihin haluan perehtyä vielä joskus. Toisinaan kuitenkin tuntuu, että joidenkin tuotteiden hinnassa on selkeää vedätystä mystisten lisien muodossa.

Vielä tosta rahapuolesta: tulevan kesän ravinnelasku olisi Mato-Microa käyttäen ollut 32-47 euroa... NF:llä selvisin n. 15 eurolla, jolla kasvattelen luultavasti vielä ensikesän. Hinnanero ei kaada työssä käyvän taloutta, mutta jos kasvatukset laajenevat eroa alkaa syntyä... ei tässä tosin vielä yhtään satoa ole henk koht. NF:llä kasvatettu  :oops:
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 03, 2007, 14:06:02 ip
Ei ole kukaan kommentoinut laskutoimitusten oikeellisuutta... kai ne oikein ovat menneet... jatketaan vyörytystä aiheesta ja aiheen vierestä:

Jos näitä ppm pitoisuuksia alkaa laskeskella, niin pitää tietysti ottaa huomioon käytetyn veden laatu. Vesissä on usein vähäisiä määriä ravinneioneja. Pääravinteista merkittävissä määrin löytyy lähinnä kalsiumia. Tämän seikka johtui mieleeni tarkastellessani GH One Part lannoitteen pitoisuuksia... bloom  8ml/l annostuksella

N 175 P 158 K 516 Mg 124 Ca 5 S 147.2

Ei hitto, aloin taas epäillä laskukaavojani... törkeän paljon magnesiumia eikä nimeksikään kalsiumia! Eihän tämä voi toimia! Kuitenkin jotkut vetävät tälläkin lannoitteella onnellisesti satoja mullassa ja hydrossa. Viimein tajusin GHE:n nettisivuilta tarkastaa, että kyseessä on kovan veden lannoite, eli veden jossa oletetaan olevan runsaasti kalsiumia. Tarkastin heti helsingin veden laadun ja sieltä löytyy n. 21 ppm kalsiumia. Ilmeisesti tarpeeksi sadotukseen hydrossa (Tupakka?)

Magneesiumia on kyllä levottoman paljon suhteessa muuhun.

Kovan veden laatu koskee myös Floran lannoitteita... mulla on ainakin Microsta kovan veden versio... Kannattaa testata pehmeä versio jos on saatavissa (ja jos käyttövedessä ei ole paljoa kalsiumia)... parantaa esim Mato/Micro kombon Ca -arvoja...

Mä olen liikkunut aika jyrkillä pitoisuuksilla näissä vertailuissani, käyttäen vahvimpia annettuja sadotuslaimennoksia. Miten näiden laimentaminen puoleen esimerkiksi vaikuttaa tilanteeseen? Voiko osa ravinteista laimentua liikaa ja rajoittaa kasvua? mene ja tiedä

Millasilla litkuilla olet Janne taimettanut Nutrifortella? Mulla oli bacca/annuum hydrossa puolivahvuinen kasvu sekoitus ja liian laihaa on... lisäsin tänään lantaa ja nyt on täysvahvuinen kasvu -liuos resossa. Saa nähdä kärähtääkö juuret...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Espelt - maaliskuu 03, 2007, 14:26:45 ip
Mä olen hydroillut Bio Novan BN NFT-aqua Supermixillä. Siinä ovat lannoitemäärät seuraavat:

6% N, 4% P, 5% K, 0,9% Mg, 0,04 Fe (HEED TA), 0.01% Mn
<0,01% Zn (EDTA), <0.01% B, <0,01% Cu.

Annostelu on 40-50ml/10l vettä. Mitäs näillä arvoilla sitten tulee tuolla laskukaavalla?
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 03, 2007, 14:49:23 ip
Juu, eli 4.5 ml/l annostuksella: N 270 P 180 K 225 Mg 41...  Aika asiallinen EdIT: kukkien: kasvatteluun. Kalsiumia toivottavasti on edes pikkusen? Jos ei, niin tarkista paikallisen vesilaitoksen vedenlaadusta Ca pitoisuus. Huonoin juttu tossa lannoitteessa on se, ettet pysty nostamaan K arvoa N arvoa suuremmaksi. Se pitäisi saada n. 1.5 kertaiseksi.

Korkea P arvo vihjaa hampputarkoituksiin, muttei siitä kait suurta haittaakaan ole.

Niin, jos ei ite jaksa niin ppm laskurin saa multa lähettämällä privana @mail osotteen johon voi liittää liitetiedoston.  :wink:
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Espelt - maaliskuu 03, 2007, 15:16:25 ip
tossa purkin kyljessä sanotaan, että P-K lannoitusta suositellaan kukintaan ja mulla on BN P-K 13+14 lannoitetta.  13% P205 ja 14% K20. Annostelu on luultavasti jamaikanruusulle kun se menee näin:
eka viikko 2.5ml/10l vettä
toka -=-   5.0ml/10l vettä
kolmas     7.5ml/10l vettä
neljäs-->  12.5ml/10l vettä sadonkorjuuseen saakka.  

Tätä olen antanut kukkiville chileille ekan viikon ohjeen mukaan. Pitäiskö antaa lisää?
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 03, 2007, 15:44:50 ip
No 2,5 ml annostuksella K pitosuus nousee jotakuinkin tasoihin N pitoisuuden kanssa. Eli K:N suhteen kannalta saisit vielä hieman enemmän antaa... jopa kolmannen viikon vahvuuksilla. Tässä on kuitenkin se onkelma, että fosforipitoisuus nousee myös ja chilit saavat överit liian tiukasta ravinneliuoksesta...

Voisit kokeilla laskea supermix annostusta (esim 2-3 ml/l ja antaa PK lannoitetta 1 tai 2 viikon ohjeen mukaan, silloin saat kaliumpitosuuden ylittämään typpipitosuuden... en tiedä missä vaiheessa överit iskee tällä lannoitteella...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Doe_J - maaliskuu 03, 2007, 15:47:57 ip
Lainaus käyttäjältä: "cornell"Kasvattelitko keinovalossa Doe_J? Ilmeisesti valaistus ja tietty lajikevalinta vaikuttavat ravinnesietoon. Mulla on semmonen mututuntuma että toi korkea rikki tripakissa saattaa vaivata chilejä kovilla annostuksilla.


Kyllä, huonossa keinovalossa (~30W loisteputkivaloa).
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Espelt - maaliskuu 03, 2007, 21:23:12 ip
Tää on pirun mielenkiintoinen topic. Mä olen näillä omilla lannoitteilla yrittänyt löytää ihan vaan kokeilemalla oikeaa annostusta. Osa kasveista on kuollut ja osalla taas on ollut lehdet kurtussa ja nuput tippuneet. Nyt pystyy jo laittamaan sinne päin noi annokset.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 04, 2007, 19:32:24 ip
Nopean selailun perusteella GH Biosevia ja valoverstaan myymä Advanced Hydroponics of Holland mahdollistavat kumpikin chilille sopivan lannoitusohjeen luomisen... eli sellaisen, jossa voidaan säätää typen ja kaliumin suhdetta ilman suurta fosfori- ja rikkistressiä.

Jos olet ostamasa lannoitteita kannattaa kokeilla! AHH näyttää selkeesti sopivammalta chilille kuin Flora tripack, mutta löysin siitä vain NPK arvot eli ei tietoa rikin magneesiumin ja kalsiumin määristä... jos jollakulla on käytössä ilmoittele toki!
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 04, 2007, 22:45:02 ip
Nyt pitää vetää hetki henkeä ja katella asioita uudestaan... kyselin chilien kasvattelusta Growing edgen forumilla ja capsicumien hyrokirjan kirjoittaja vastasikin aika pian... kysyin siis sitä, miten chilien ravinnetarve eroaa paprikoiden ravinnetarpeesta hydroillessa.

Uutta ajateltavaa tuli... hieno homma

Lainaus
I'm also pleased to hear you liked my capsicum book and yes it is aimed at the commerical production of sweet bell peppers since they are quite a widely grown hydroponic crop. C. baccaum and C. Chinense chillies are smaller fruited types of capsicum with shorter, bushier plants than bell peppers, but their main difference is in the heat of the fruit - C. Baccatum has a particularly high level of capsaicin (2%) with usually reaches over 300,000 scoville heat units. Basically chillie peppers have similar nutrient requirements to bell peppers, but becuase they have smaller fruit and overall much lower yields than commerical bell pepper hybrids, the amount of potassium in the fruiting nutrient formulation can be dropped back, especially in recirculating systems. With chillies, because you are acutally growing them for heat, flavour and volatile compounds (unlike sweet bell peppers which have little of these), the EC can be pushed quite high to promote flavour quality. Sulphur can also be increased in the nutrient formulation as high levels of this assist with production of those flavours and heat that we want in the chillie fruit. On the other hand, commerical sweet bell pepper growers are not aiming to produce heat or flavour, just a succulent, large fruit with high yeilds, hence they don't need to push the EC up to do this (in fact a lower EC favours succulence and yield with a higher water content in the fruit). Chillie peppers benefit from a higher EC in winter as well, under low light, it helps keep the plants shorter and more compact and benefits fruit set under shorter days and reduced radiation levels. I normally grow baccatum chillies in winter with solution heating, in a greenhouse at EC levels around 3.5, in summer the level is dropped to 2.2 using a vegetative capsicum formulation (the fruiting formulation has too much potassium for chillies in NFT) and they produce very well, although the heat is a little more than most people can handle and one fruit goes a long way!
Good luck with your chillies?

Dr Lynette Morgan
Suntec International Hydroponic Consultants  


Elieli, kaliumin pitoisuutta voisi laskea, korkea rikki on ok ja korkea johtokyky on ok, varsinkin huonossa valaistuksessa....
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Doe_J - maaliskuu 05, 2007, 08:37:11 ap
Olipa mielenkiintoinen, meni vähän vastoin normaalia suositusta (keinovalossa kovempi lannoitus).

Pystyykö noista lannoitteiden alkuaineiden prosenttipitoisuuksista laskemaan lopullisen liuoksen eC-arvoa, vai riippuuko se liikaa itse veden kovuudesta tai muista tekijöistä? Mietin tässä sitä millaiseksi tuoreen liuoksen eC asettuu noilla forumin chilinkasvattajien yleisesti käyttämillä ravinnevahvuuksilla.

Tähän sopii kysymys myös lannoitteiden "maistumisesta". Alla voisi ymmärtää että eC ja ravinnemäärät pidetään aika ylhäällä myös hedelmien muodostumisen aikaan...toisaalla taas kuuluu puhetta että satokauden lopussa hedelmien maku parantuisi jos ravinnepitoisuudet eivät ole enää korkealla. Mikä lie on totuus?
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Tupakka - maaliskuu 05, 2007, 16:15:31 ip
Lainaus käyttäjältä: "Doe_J"Olipa mielenkiintoinen, meni vähän vastoin normaalia suositusta (keinovalossa kovempi lannoitus).

Pystyykö noista lannoitteiden alkuaineiden prosenttipitoisuuksista laskemaan lopullisen liuoksen eC-arvoa, vai riippuuko se liikaa itse veden kovuudesta tai muista tekijöistä? Mietin tässä sitä millaiseksi tuoreen liuoksen eC asettuu noilla forumin chilinkasvattajien yleisesti käyttämillä ravinnevahvuuksilla.

Tähän sopii kysymys myös lannoitteiden "maistumisesta". Alla voisi ymmärtää että eC ja ravinnemäärät pidetään aika ylhäällä myös hedelmien muodostumisen aikaan...toisaalla taas kuuluu puhetta että satokauden lopussa hedelmien maku parantuisi jos ravinnepitoisuudet eivät ole enää korkealla. Mikä lie on totuus?


Ilmeisesti palkojen kasvun aikana voi pitää ainakin jonkunasteista lannoitusta päällä, mutta kypsyminen ja varsinkin sen loppu kannattaa suorittaa pelkillä vesillä tai ripenilla ja sitä vastaavilla(kun on nyt vaihtoehtoisista puhe).
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 06, 2007, 00:29:48 ap
Parasta lienee summata omia aatoksia näistä ravinneasioista...

Kaikki superviritetyt hydrolannokset eivät välttämättä toimi loistavasti chilin viljelyssä. Ja toisaalta halvatkin vesiliukoiset puutarhan täyslannoitteet voivat ajaa asiansa. Hyvässä lannoitesetissä voi säätää typen ja kaliumin suhdetta.

Uutta lannoitetta valitessa huomioi kalsiumin pitoisuus. Varsinkin kovaan veteen tarkoitetuissa lannoitteissa saattaa olla huomattavan vähän kalsiumia. Varoittavana esimerkkinä GH One part Total. Toisaalta vesijohtovesi saattaa sisältää kalsiumia, joka kompensoi sen puutten lannoitteesta.

Dr. Morganin mukaan chileillä tulisi välttää liian kovaa kaliumlannoitusta sadotusvaiheessa. Tämä perustuu ilmeisesti ajatukseen siitä, että chilit eivät puske painossa mitattuna yhtä runsasta satoa kuin vihannespaprika tahi tomaatti. Liian runsas kalilannoitus johtaisi ravinneliuoksen väkevöitymiseen ja mahdollisesti muiden ravinteiden puutokseen kaliumin häiritessä niiden sisäänottoa. Toisaalta, Dr. Morgan ei ole ehkä nähnyt Fassen kottikärryjä... :P  Kaliumia pitää olla sadotusvaiheessa enemmän kuin typpeä, mutta 1.2- 1.5 kertainen määrä riittänee. GH One part bloomissa oli mielestäni hätkähdyttävän kova kaliumpitoisuus.

Fosforin osuutta sadotuksessa on harrastelijapiireissä yliarvioitu "hamppupropagandan" seurauksena. Kypsytysvaiheessa tiukan KP -lannoitteen käyttö on varmasti paikallaan, mutta maltillinen fosrforipitoisuus (1/3-1/2 typen pitoisuudesta) riittää tuottamaan hyvän sadon.

Runsas rikkipitoisuus ei ilmeisesti ole haitaksi chilinviljelyssä. Päinvastoin.

Nutriforten kohdalla palaan samaan kysymykseen, joka mulla alun perin oli mielessä,; riittääkö fosfori? NF:n kukinta -lannoitusohje vaikuttaisi sopivan chileille: N  176 P 43 K 247 Ca 142 Mg 20 S 25. Sitä voisi ryydittää pienellä määrällä magnesiumsulfaattia (saa apteekista). Fosforin määrä jää kuitenkin neljännekseen typen määrästä ja on puolet todistetusti hyvin toimivan Flora Maton vahvimman sekoitussuhteen fosforipitoisuudesta.

Flora Mato vaikuttaa "valmiiden" lannoitteiden joukosta parhaalta valinnalta chilien hydrokasvatteluun. Vegetyksessä voi kokeilla nostaa micron määrää, varsinkin jos epäilee kalsiumvajareita. Advanced Hydroponics of Holland 3 osainen vesiviljelylannoitte (valoverstaasta) vaikuttaa lupaavalta monikäyttöisyytensä ansiosta. Se on muuten lähes 10x vahvempi tiiviste kuin flora tripack.

EC arvoja en ole juurikaan mittaillut ja siksi en ole sen käyttöön lannoitussuunnitelmissa perehtynyt. Nutrifortella ja Matolla lannoiteliuosten kokonaisvahvuudet ovat lähellä toisiaan (erot alle 50 ppm). Flora tripackilla kokonaisvahvuus jää vahvimmalla laimennoksella alle puoleen Maton vastaavasta.

Lienee aika keskittyä välillä muuhunkin elämään kuin chileihin ja infernossa roikkumiseen... hyvää kevättä ja tattis ravinteekkaasta seurasta Doe_J, Espelt ja Janne! pysykää kasvussa
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: puuhis - maaliskuu 15, 2007, 13:17:12 ip
Mä oon eteläisellä parvekkeella lasien takana sekä eteläisellä keittiön ikkunalla käyttänyt hydroissa Nutriforten halpaa kaks komponentti lannosta josta täällä näytetään puhutun jo mielenkiintoisia 8)

Pökköä pesään->
Itse ostin pari vuotta sitten kokeeksi ja huomasin että ananaskirsikka sekä tomaatti jäi P eli fosforivajareihin jo taimivaiheessa loisteputkien alla. Lehdet meni sinertäviksi ja tummanvihreiksi. Korjaantuin kun lisäsin hieman GHEn Bloomia kaveriksi tuomaan fosforia. En halunnut lisätä enempää pääravinneosaa...

Olenkin käyttänyt NF:n lannoitetta halpana vegelannoitteena sekä kukkimisen ja sadon kypsymisen yhteydessä ryydittänyt litkuja PK lannoitteella ja Flora Microlla. Hieman microa ja Bloomia /Kekkilän PK lannosta(sisältää myös Rikkiä S ja Mg) kaveriksi vastaavasti hiukka pienemmällä annostuksella Nutrifortea saa kasvit iloisiksi.

Nesteytin NF:n jauheet 30(paino)% liuoksiksi:
Pääravinne 900g ja rakeinen Typpi-Ca 800g purkit-> Pääravinnepurkki liuoitetaan 1,8 litraan 40`C vettä ja Typpi-Ca 1,87 litraan. Pääravinneosasta tulee vihreää liuosta ja Typpi-Ca osasta kirkasta. Näitä on helppo annostella tarkemmin ja liukenee nopeammin käyttövalmiiksi litkuksi. Ei saa sotkea keskenään näitä emoliuoksia!
Tosiaan Pääravinne on painavampaa kuin Typpi-Ca suhteessa tilavuuteen. En nyt muista annostusta näille liuoksille satavarmasti mutta tais olla että pääosaa 10-30ml ja Typpi-Ca -osaa 3-15ml per 10 litraan vettä.

Aloittaisin Chilintaimille näillä itse nesteytetyillä liuoksilla annostuksella: pääosaa 15ml(= 4,5g jauhetta) ja N-Ca osaa 5ml(=1,5g rakeita). lisäksi 1-2ml Bloomia tuomaan Fosforia... (Per 10 litraa vettä. Ph:n säätö ravinteiden lisäyksen jälkeen -> Ph5,6). Ohje on hydroo, yli 23`C lämpötilaan ja suht tehokkaaseen valaistukseen.

Yhteenveto: Osta Nutrifortet 14e ja nesteytä ne äskeisten ohjeiden mukaan 30%. Osta lisäksi Advanced Hydroponicsin Bloomia 1l. Hintaa tulee yhteensä n.30e ja näillä saa jo aika messevää kasvua sekä satoa. Riittoisuus on huomattavasti suurempi kuin GHE:n tai AHH kolmikomponentti lannoitteilla suhteessa hintaan. Miinuksena voin sanoa että ravinteiden sekoitteleminen oikeassa suhteessa kuhunkin kasvuvaiheeseen ja lajikkeelle vaatii hiukka opiskelua ja kokemusta.

Lepposaa alkavaa kevättä täältä Oulusta kaikille nysvääjille ja viilaajille, piiiis
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 16, 2007, 10:40:37 ap
Puuhis, kiitos kommenteista... nysväten ja viilaten tää homma etenee leppoisissa tunnelmissa tosiaan

hieman ihmetyttää noi fosforivajarit... 4.5g NPK ja 1,5g Ca-NO3 annostuksella sain seuraavat pitoisuudet:
NF  
N 55 P 23 K 130 Ca 29 Mg 11 S 14  Tot ppm: 260
kun taas MATO/Micro 1/1 ml/L
N 51 P 20 K 70 Ca 27 Mg 7 S 15  Tot ppm: 190

Mielestäni olisit voinut kokeilla lisätä perusosaa, mutta bloom fosforilisä tuskin on pahasta...

Mua hieman ihmetyttää toi Dr. Morganin kalium övereiden ennustaminen... onkohan se nyt niin vakavaa?

Omalta kohdalta täytyy todeta, että baccat ja annuumit tuntuvat taimettuvan NF lannoitteella, mutta anostuksista en osaa tarkkaan kertoa, sillä mokasin noissa laimennuspuuhissa...  :oops:

Itse liuotan kumpaakin NF komponenttia mitalliset 1 litraan ja annostelen sieltä taimetushydroihin...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 16, 2007, 11:03:32 ap
KEKKILÄN HYDROLANNOS: NPK 6-6-25

TSO annostelu 15g 10L antaa
N 90 P 90 K 375 Mg 39 S 56 Tot: 650 ppm

10 g npk ja 5 g salpietari antaa
N 138 P 60 K 250 Ca 95 Mg 26 S 37 Tot: 605 ppm

eli aika tiukkaa settiä... TSO:n posti tuollatoisessa ketjussa antoi ymmärtää, että kypsytykseen käytössä pelkkä NPK, jolloin Ca pitoisuus jää ilmeisesti aika alas... Alkaakin vaikuttaa siltä, että kalsiumin osuus chilien sadotuksessa on pienempi kuin vihannespaprikalla...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: puuhis - maaliskuu 16, 2007, 16:56:48 ip
Heh, reipasta ja innostuneisuuden paloa meiningeissä, mä arvostan omistautumista tekosilleen;)

Juu tympeetä tosiaan noissa nutriforten pöntöissä nuo määrät. Se Typpi-Ca osa riittää ikuisuuksiin mutta pääravinneosa loppuu paljon aiemmin. Pitäis saada ostaa kaks purkkia pääravinnetta yhtä Typpi-Ca pönttöä kohden. Siksi pihistelin sen pääravinneosan kans. Mutta sitä voi tosiaan terästää muilla ravinteilla että saa haluamansa kompleksin. Tomaatti vaatii paljon enemmän ravinteita kuin ananaskirsikka tai chilit. Näitä olen pääsääntöisesti kasvatellu ja huomannu että kirsikkatomaatti vaatii eniten typpi-Ca osaa.

Laskin ittekki viime vuonna tuskassa noita ravinnetasapainoja ja sain niistä päänsäryn
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 17, 2007, 11:48:19 ap
LainausLaskin ittekki viime vuonna tuskassa noita ravinnetasapainoja ja sain niistä päänsäryn


juu, algebra sattuu ja tieto lisää tuskaa

NPK 7-5-29; N on 7 % eli 70g/kg eli 70 mg/g, jos lannoitetta pistetään esim. puoli mitallista 10 litraan niin N osuus on 17g/2 =8.5g; 8.5g * 70mg/g= 595 mg; 595mg / 10 litraa =  59.5 mg/L eli ppm 60. jne...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 18, 2007, 11:27:18 ap
Magnesumsulfaatti (Epsom salt); MgSO4 * 7H2O;
Mg 9.8 % ja S 13 % ... erinomainen Mg/S lisä
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: flare - maaliskuu 19, 2007, 13:03:07 ip
Näppärä kaverihan vääntäis tähän avuks jonkun java-appletin missä ois noi tunnetut pitoisuudet, ja sit vaan antais tavoitepitoisuuden ja nykyiset hinnat ja laittais värkkin laskemaan

Tausta:
Yhtälöhän on Ax=y, missä (matriisi) A:n pystyriveinä on lannoteaineiden 'ravintovektorit', x on sekoitusuhteet, ja y on se kohde 'ravintovektori'. vastaukSit tietytysti, jotta haaste ei lopu kesken, otetaan huomioon litkujen hinnat, ja koitetaan optimoida s.e yhdistetyn litkun hinta on tarpeeksi alhainen. Eli jos on N ravinneliost jokaista ja jos ravinteita on M kappaletta, niin matriisi A on siis (N)x(M) kokoinen.

Koska noita ravinteita on (oletataan niin) enemmän kuin saatavilla olevia liuottimia, on yhtälö ylimäärätty. Hinta halutaan minimoida, jossain suhteessa sen kanssa miten hyvin osutaan annettun 'kohderavinneliukseen'. eli optimoita funktio on vaikka mallia f(x) = a_1 * ||Ax - y|| + a_2 * p x, missä
p on aineiden hinnat (vaakavektori, ja a_1 ja a_2 vakioita että mitä painotetaan, hintaa vai laatua (tarkkuutta). Aika sileä funktiohan toi on, joten simppelin gradienttilaskeutumisenkin luulis toimivan (eikä puhuta mistään miljoonadimensioista avaruuksista).

Voin kyllä tehä ton matikkapuolen jos joku vääntää appletin;)
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: tknummelin - maaliskuu 19, 2007, 15:54:30 ip
Vois melkein pistää kesällä see-plus-plussan laulamaan, kun tuo matikkakaan ei kerran tuon vaikeampaa ole.

Varsinkin, jos jättää hintaoptimoinnit pois. Rahaahan on kuin roskaa.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: flare - maaliskuu 20, 2007, 10:37:07 ap
Paukutellaas vähän viel. Niinno et sä siitä optimoinnista pääse eroon vaikka rahaa ois kun roskaa, katos kun toi yhtälö Ax=y on ylimäärätty, ts. on enemmän yhtälöitä kun tuntemattomia (ts. ei ole eksaktia ratkaisua). Niin ratkaisuna pidetään sitä x millä virhenormi on pienin, eli |Ax - y| saa minimin (ja ton |Ax-y| minimoinnin saa tehtyy helposti esim QR-hajotelmalla). Lisäks olin aiemmin pölö, sillä ton hinnanhan saa tonne mukaan kun laittaa liuksen hinnan sen vektorin viimeiseks, ja kohde-konsentraation viimeiseks 0:n (eli sihdataan liukseen jonka hinta on nolla).

Painotettua tota saa sillä että kertoo matriisin vaakarin ja vastaavan y:n komponentin jollain skalaarilla >0 (jolloin saa että vaikka N saa heittää 1:n yksikön, mutta P ei saa heittää kuin 0.1).

Meinasin että java ässletti ois parempi ni ihmiset sais webbiselaimella sörkkiä sitä jos tarve yks kaks tulee.

EDIT: Meneehän se kumminkin vähän hankalammaks, nimittäin x:n jokainen arvo >= 0 (ei voi laittaa negatiivista määrää liuosta, ongelma on LSI, ratkaisualgoritmi esim. kirjasta   C.L. Lawson and R.J. Hanson, Solving Least Squares Problems,  Prentice-Hall, Englewood Cliffs, New Jersey, 1974. C kielisen kirjaston GNU lisenssillä joka ratkaisee mm. tuon ongelman saa esim. minulta pyytämällä.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Janne - maaliskuu 20, 2007, 11:47:16 ap
Luin tota matikkajuttua vähän aikaa mutta oli pakko lopettaa kun tuli ihottumaa :D. Urgh, miten voikin lukion pitkä matikka kummitella näin pitkän ajan jälkeen ...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 20, 2007, 13:23:30 ip
Loistokasta paukuttelua flare ... wannabee luonnontieteilijänä ihan hävettää miten vähän ymmärrän funktioista ja tollasesta luovasta matematiikasta... no, onneksi meitä on moneen junaan ja toisiamme valaistaan osaamisen eri alueilta...

Pakko vielä toistaa itseäni toteamalla, että jonkinmoinen ppm laskuri on oiva apu ravinteita tsuumaillessa... kuten edellä selvitin, parin tunnin pyörittelyllä, mulle selvisi useita asioita viimevuosien töpeksinnöistä... tämä antaa uskoa siihen, että jos asioita hahmottaa etukäteen töpeksintä mahdollisesti vähenee... ja sato kasvaa... :twisted:

Tommonen karvalakkimallinen ppm laskuri, jonka itelleni tein riittää mulle selvittämään olennaisen lannoitteesta ja ennenkaikkea auttaa lanoitteiden vertailussa. Sen avulla on helppo myös hahmotella eri lannoitemerkkien sekoitussuhteita.

Tän keskustelun päätavoitte on mielestäni hahmottaa jonkinlainen chilin viljelyyn sopiva lannoitusohjelma eli sopivat ravinteiden ppm pitoisuudet taimetukseen, vageilyyn ja sadotukseen. Sen voisi soveltaa eri lajielle ja toteuttaa eri lannoitteilla. Varsinaisesti chileille suunnattua lannoitusohjelmaa ei ole vielä tullut eteen. Referenssinä saakin toimia Mato/mickro (millä vahvuuksilla?) johon eri blendejä voisi vertailla.

Toivon hartaasti että muutkin jakaisivat kokemuksiaan, sillä tää olisi mun mielestä hyvä juttu ja joukolla saa paljon enemmän tietoa kasaan.

Olen hieman miettinyt noita ravinnevahvuuksia enkä voi Dr. Morganin ohjetta korkealla EC:llä kasvattamisesta purematta niellä. Tosin omat viimekauden kokemukset viittaavat siihen suuntaan, että kun siirrytään sadotusvaiheeseen ravinnepitoisuuden nosto (aina EC 3.5 asti!) saatta toimia..
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - maaliskuu 29, 2007, 23:13:26 ip
ye man... iltani iloksi kokeilin exelillä piirtää Flora Maton kyljestä löytyvien annostusohjeiden ja EC arvojen perusteella kaavan ppm arvojen muuttamiselle EC arvoiksi...

mi 1 + ma 1  EC 0,85 ja tot ppm 190
mi 2 + ma 3  EC 1,60 ja tot ppm 481
mi 3 + ma 4  EC 2,10 ja tot ppm 671

Maton kyljessä annetuilla arvoilla EC näyttäisi olevan suoraa riippuvainen totaali ppm arvoista ja suoran yhtälöksi sain (exelillä):

EC = (0,0026* ppm) + 0,355

Tässä määrityksessä on siis käytetty vain pääravinteita

Eli jos EC arvot kiinnostavat, laske ppm arvot pääravinteille, ynnää ne yhteen ja sijoita luku yhtälöön...  :wink:
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - huhtikuu 10, 2007, 15:11:49 ip
Hei hoi nutrifortelta kaksi KOVAA UUTUUTTA:

Hyötykasvilannoite

Hyötykasveille kehitetty täyslannoite sisältää runsaasti kaliumia, joka lisää satoa ja parantaa sen laatua. Lannoitteen alhainen typpitaso ehkäisee liian rehevää kasvua. Myös kalsium on kasveille tärkeää, ja siksi suositellaan maan riittävää kalkitusta ja säännöllistä kastelua (kasvualusta ei saa kuivua - erityisen tärkeä mm. tomaatille), mikä parantaa kalsiumin saantia.
Ravinnepitoisuus: Vesiliukoinen NPK 12-7-21 + 1,5 % Mg + hivenaineet

Starttilannoite taimetukseen

Starttilannoite on täysin vesiliukoinen ja nopeavaikutteinen kastelulannoite, joka on valmistettu puhtaista ja ensiluokkaisista kloorivapaista raaka-aineista. 100 % typestä on pienille taimille helposti käyttökelpoisessa ammonium- ja nitraattimuodossa.

Starttilannoite sisältää runsaasti helppoliukoista fosforia, joka edistää juurten kasvua ja kukkanuppujen kehittymistä sekä saa kasvit tukevammiksi.
Ravinnepitoisuus: Vesiliukoinen NPK 12-15-10 + 1,2 % Mg + hivenaineet

Hydrosopivuus?? ei ainakaan mainita vesiviljelyä erikseen kuten tomaatti-mansikka lannoitteessa... mutta multasormille kokeilun arvoinen

http://www.nutriforte.fi/harrastelija.htm
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: esa - toukokuu 01, 2007, 10:23:21 ap
Jatkoa ainakin itseäni kiinnostavaan ketjuun...

Kävin kokeellisesti hakemassa yhden purkin hydroforten Hyötykasvilannoitetta. Tarkoitus olisi löytää halvempi vaihtoehto mato+micro -kuurille. Laskeskelin sille cornell -menetelmin hieman ppm-pitoisuuksia. Lukuihin kannattaa suhtautua varauksella sillä ne voivat olla systemaattisesti noin 5% pielessä, johtuen vaa'an epätarkkuudesta. Joka tapauksessa yksi mitallinen (15ml) painoi 18g joten kymmenelle litralle annosteltaessa puolikasmitta (9g) saadaan pitoisuuksiksi noin:

N106 P63 K186 Mg14 S18 Tot ppm: 387. Lisäksi lannoite sisältää mm. B, Cu, Fe, Mn, Mo ja Zn.

Ilmoittelen aikanaan, kunhan kokeilu alkaa parilla kasvilla, miten kävi. Pitoisuudet ja ravinnesuhteet näyttäisivät ainakin kohtuullisilta. Vastaavat noin 80% annostusta 2:3 micro:matoa, jota olen käyttänyt yleisimmin. Pääajatuksena olisi tarkoitus vähentää juoksevia kuluja ja näillä annostuksillä hintaa pöntölle (10l) tulisi 5snt. Ja kaikkien hydrojen litkuille 45snt. Mato:microlla vastaava hinta kaikille hydroille on jossain 3-4 € luokassa. Eli tuloksia odotellaan jännityksellä.

- Esa
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - toukokuu 01, 2007, 11:13:33 ap
Hyvä Esa...  :chili:  :chili:  :chili: Onko siinä tarkempaa tuoteselostetta? Erityisesti kiinnostaisi tuo typen muoto, onko nitraattina? Entäs kalsium? Toi kuvaus antaa ymmärtää, että kasvualusta pitäisi kalkita... :cry:  Kuis sen hydrossa tekee? Tohon ei enää paljoa typpeä viiti lisätä, eli kalsiumnitraatti ei käy... toivottavasti sun vesijohtovedessä on kalkkia!
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: esa - toukokuu 01, 2007, 11:38:53 ap
Typpi on nitraattina 8,0 ja ammoniumina 3,8, kalsiumista ei ole mainintaa. No saa nähdä riittääkö täkäläisen vesijohtoveden pitoisuus, vai täytyykö kikkailla. Voi olla ettei tämä sovellu hydroiluun, mutta ei sitä kokeilematta tiedä. Alla seloste purkinkyljestä. Epäilyttää tosiaan toi mekaaninen ja kalsiumin puute...

- Esa

LainausTUOTESELOSTE
Vesiliukoinen ja mekaaninen lannoiteseos NPK 12-7-21
Ravinnesisältö (%): Typpi (N) 11,8 (nitraattityppi (NO3-N) 8,0, ammoniumtyppi (NH4-N) 3,8 ), fosfori (P) 7,0, kalium (K) 20,7, magnesium (Mg) 1,5, Rikki (S) 2,0, boori (B) 0,027, kupari (Cu) 0,0085, rauta (Fe) 0,08, mangaani (Mn) 0,04, molybdeeni (Mo) 0,002, sinkki (Zn) 0,021.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: esa - toukokuu 01, 2007, 13:54:55 ip
Mietin tuossa miten selvittäisin tuon mahdollisen kalsiumongelman. Kaapista löytyi puutarhan rakeista kalkkia, josta liuottelen parhaillaan emoliuosta. Vahvuus näyttäis tällä hetkellä olevan jotain 5000 ppm luokkaa, ihan hyvin näyttäisi liukenevan kun lämmittää pulloa vesihauteessa. Tuota sitten litkuun muutaman pipetillisen verran, jos näyttää että on tarvetta. 10 litran pönttöön annosteltuna 1ml vastaa 5 ppm eli olisi ihan helposti annosteltavissakin kun haluttavat vahvuudet. Laskeskelin myös arviota paljon Espoon (päijanne kalkkia 0,65 mmol/l) vedessä on kalsiumia, ja jos en nyt täysin kädettänyt sitä laskua päädyin lukemaan noin 30 ppm.

- Esa

edit: liukoisuus ei taida oikein riittää tuohon eli kannattaa unohtaa ylläoleva.

edit2: kalsiumkarbonaatin liukoisuus veteen 1.2 g/l ja siitä 40% on kalsiumia, joten maksimi ppm 500. Eli jos haluaisi nostaa 10l säiliön kalkkipitoisuutta 50ppm 1 litra, ei ole oikein järkevää...

edit3: Taidan unohtaa hydroilut tuolla kamalla sillä pelkän kalsiumin lisääminen on ammattilaishommaa (25kg säkki kalsiumkelaattia on turhan iso) No kyllä toi kelpaa mökille kastelulannoitteeksi...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: flare - toukokuu 02, 2007, 08:34:56 ap
LainausTyppi on nitraattina 8,0 ja ammoniumina 3,8


Käsittääkseni sen pitäis olla kokonaan nitraattina jotta sopisi
suoraan hydroiluun:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Nitrogen_Cycle.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen_cycle

Toisaalta ilmeisesti esim. akvaarioiden filtterit sisältävät noita bakteereita jotka muuttaa typpeä kasveille sopivaan muotoon.
http://www.fishlore.com/NitrogenCycle.htm
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - toukokuu 02, 2007, 13:00:52 ip
Voipi mennä säätämiseksi ton Hyötykasvilannoitteen kanssa... harmi etteivät satsanneet sen vertaa laatuun, että voisi hydrossa ongelmitta käyttää... NPK  suhde näyttäisi hieman lupaavammalta kuin tomaatti-mansikka lannoitteessa... toisaalta magnesiumia on ehkä liian vähän.

Ilmeisesti Toivo on onnistuneesti taimettanut lannoiteseoksella, jossa osa typestä ammoniumina...

Jos Esa kokeilu kiinnostaa, NF typpi-kalsium ravinteen kanssa toi voisi toimia... kalsiumnitraattia ei tosin parane pistää paljoa... sivuravinteiden imeytyvyys on vielä yksi tekijä... ovatkohan ne kelatoidussa muodossa?

Nutriforten Tomaatti & Mansikka lannoite päivitys....

Aika hyvin on vegessä toiminut... annostus löytyy kokeilemalla ja lajikekohtaisia eroja on tullut havaittua. Minulle hieman yllätyksenä tällä kaudella kasvavat chinenset kestävät kovempia lannoitepitoisuuksia kuin baccat. Kinkyille olen sekoitellut n. 500 tot ppm litkut ja baccoille n. 460-480 tot ppm litkut. Ylilannoituksen oireita on ilmestynyt erityisesti baccoille. Chinenset tuntuvat ottavan ravinteita aika tasaisesti eikä liuos konsetroidu haihdunnan myötä. Baccoille 480 ppm on liikaa ja liuos konsentroituu, eli vettä täytyy lisäillä. Olen sitä pitoisuutta kuitenkin käyttänyt hillitäkseni pituuskasvua natikan alla...

Jotenkin minusta tuntuu, että ei noi erikoisliikkeiden viritetyt hydrolannoitteet aivan huuhaata ole... NF:n kaltaista peruslannoitetta saa annostella hieman reilummalla kädellä kuin esim. Flora Matoa saman kasvuvasteen saaamiseksi. Eipä siinä mitään ongelmia ole, lannoitetta riittää ja NF:n T&M on todella edullinen tuote, mutta ilmeisesti GH:n lannoitteisiin lisäämät extrat toimivat ja kasvit saavat kaiken irti lannoitteista. :roll: Tämä on siis mutut tuntuma tällä hetkellä.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: flare - toukokuu 03, 2007, 10:26:23 ap
Mistä sä oot oikein noita nutriforten tuotteita löytänyt? Muutenkin vinkit alan kauppojen löytämiseksi Turun läheltä kelpaisivat, bauhaus, k-rauta, ja plantagen ei oikein vielä palkitse.

Enivei, mullakin on  ollut tollasessa kekkilän kastelulannoitteessa
( http://www.kekkila.fi/web/web.nsf/sp?open&cid=kastelulannoite ) muutama kaupan siemenistä saatu chili makaamassa lecasoran (ei hydrosoran) joukossa.

Tollanen 20cm sille kertynyt pituutta, noin 4kk:n kasvulla, (ei tosin pystysuoraa kokonaan). Tomaatti samassa liemessä on pysynyt hengissä kuukauden pari, ja ottanut vähän pituuttakin. On kyllä jäänyt kasvu huomattavasti multaversioista.

Sen sijaan, tomaatit jotka on tollasissa pienissä 8cmx8cm (multa) purkeissa, karkkirasioissa lecasoran päällä kellumassa, ovat kasvattaneet juuret, luonnollisesti, lecasoran joukkoon (oikeen tukevasti, karkkipurkki täynnä niitä), ja ovat kyllä kasvaneet omasta mielestäni oikein hyvin ( noin 35cm sirkkalehdistä / 2kk / 72W tavallista loisteputkea ). Vastaavalla setupilla annuumi (Lombardo) on kasvanut noin 18cm vähän lyhyemmässä ajassa (oisko itänyt viikon kauemmin).

Se mikä tossa kummastuttaa on toi ruukun pienuus (siis tollanen musta taimiruukku, multaa todella vähän) ja toi kasvu. Niitä on vielä neljä tollasta pientä taimiruukkua yhessä karkkikaupan rasiassa. Lecasoran joukosta se saa tietty riittävän veden, mutta luulis ton typen loppuvan. Vai onkohan mulla vaan ihan väärät kuvitelmat noiden lannotteiden tarpeesta? Tai kasvien hyvästä kasvusta? :)
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: manux - toukokuu 03, 2007, 10:48:22 ap
Lainaus käyttäjältä: "flare"
Vai onkohan mulla vaan ihan väärät kuvitelmat noiden lannotteiden tarpeesta? Tai kasvien hyvästä kasvusta? :)


Tuossa on mun (http://www.student.oulu.fi/~mluukkai/cb_2007.jpg) taimien kasvatteluja cb:ssa viime tammikuulta. Kuvat viikon välein. Toi on aika peruskasvua mitä muiden hydroilijoiden taimiin olen verrannut. Monella on kasvanut myös paremmin... ja tuossa on (http://www.student.oulu.fi/~mluukkai/natti2.jpg)  ~4.5kk ikäiset kasvit ~1.5m korkeutta. (joulun välipäivinä itämään laitettu) Edelleen noi on ihan perus kasvua, jos valot vain riittää. Paremminkin kasvaneita puskia on irc:in puolella heitellyissä linkeissä näkynyt.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - toukokuu 03, 2007, 21:39:00 ip
LainausMistä sä oot oikein noita nutriforten tuotteita löytänyt?


No jos olet jo etsiskellyt etkä löytänyt, niin puhelinluettelosta vaan alan liikkeiden yhteystietoja esille ja soittokierros... joissain halpahalleissakin on kuulema puutarhaosastolla ollut. Itse en ole Kuopiosta Nutrifortea löytänyt, mutta ihan normi kauppojen puutarhaosastolta tota on mahdollista löytää... toivottavasti lykästää...

Etkö sä ole lannoittanut sillä kasteluvedellä niitä tommejasi? Kyllä ne taimet aika nopeasti ravinteista hyötyvät...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: flare - toukokuu 04, 2007, 09:31:01 ap
Olen joo. Typpihän tossa lannotteessa on osaks urea-typpenä, jota kasvien ei pitäisi sitä pystyä käyttämään suoraan, ts. väliin tarvittaisiin bakteereja hajottamaan tota.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: puuhis - toukokuu 07, 2007, 09:12:48 ap
Exotic Garden, siemenfirma joka myy myös tätä nutriforten 2 osaista hyötykasvilannoitetta suomenkielisillä nettisivuillaan 14€ hintaa...

Itse ostin kaveriksi Kekkilän syyslannoitepurkin 900g (n.9€), joka soveltuu taimivaiheeseen sekä satovaiheeseen. Hivenainepitoisuudet ovat lähes identtiset Nutriforten pääravinnepöntön kans, joten annostelukin on suht helppoa. Osan NF:n pääravinteesta(I-osa) voi siis korvata tällä syyslanoitteella riippuen kasvun vaiheesta. Säästää huomattavasti Nutriforten pääravinteen kulutusta. Typpi - Ca (II-osa) kun riittää ikuisuuden mutta pääravinnetta(I-osa) kuluu yli tuplaten enemmän...

Ja soveltuu hydroviljelyyn. ks. lanoitteilla kavatetut Apachet ja Thai Sunit voi muuten hyvin mutta typpeä olen antanut liikaa-> lehdet ovat tumman vihreät, liian kookkaat ja kasvu yli rehevää. Myös varret katkeavat helposti. Eli jätin viimesimmistä litkuista typpiosan lähes kokonaan pois. Saas nähdä miten alkavat viihtymään.

Sekavasti kirjotin, pahoittelen mutta jos tuosta nyt jollekkin on hyötyä...
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - toukokuu 26, 2007, 13:09:28 ip
Chili Focus from Growth Technology... http://www.growthtechnology.com/nute-chillifocus.asp

Yksiosainen lannoite

NPKCaMgS: 2.6-0.44-3.63-1.57-0.57-0.29

5ml/L annostelulla N 130 P 22 K 182 Ca 79 Mg 29 S 15, tot.ppm 455

Taitaa mennä näiden kalliiden erikoislannoitteiden puolelle... eihän tolla annostelulla litran pullosta tuu kun 200L liuosta?? EIkä pysty säätämään K:N suhdetta joka on 1.4
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - kesäkuu 20, 2007, 10:45:48 ap
Nutriforten Tomaatti & Mansikka lannoite päivitys....

Kasvattamani baccat ja chinenset sekä annuumit kukkivat kiivaasti NF lannoitteella... eli näyttäisi toimivan... pikkupalkoja on kiitettävästi, mutta vielä on liian varhaista sanoa sadosta mitään... raakoja palkoja on jo maisteltu ja ekojen kypsymistä odotellaan kärsimättömästi...

En kuitenkaan malttanut hillitä itseäni ja lisäsin toiseen NF hydroon humuhappoja DIY tyyliin, eli sekottelin kasvuturvetta (ei ollut raakaturvetta) veteen ja suodatin veden harsokankaan läpi.... tuloksenä sameaa liosta jossa pieniä turvepartikkeleita. Liuoksen pH n. 6.5 kun käytetyn veden pH on 7.5... tätä oon lisäillyt vajaan litran resoon... ei kai tosta suurta haittaakaan ole... pH täytyy kuitenkin tasapainóttaa Down hapolla... turpeessa on ilmeisesti sen verran kalkkia, ettei sen pH laske ton alemmas..

EDIT: unohtu mainita, että itselle on vakiintunut hieman alle 500 tot. ppm liuosvahvuus kasvihuoneessa... tähän ainakin pyrin, mutta mitä se oikeasti on... ? 450 - 500 vaikuttaa passelilta suurelle osalle lajikkeita, mutta yks bacca (gumdrop) on övereissä ja kaipaisi laihempaa liuosta
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: puuhis - kesäkuu 28, 2007, 12:00:39 ip
http://www.farmit.net/farmit/fi/03_kasvinviljely/15_erikoiskasvienviljely/03_kasvihuone/01_kasvualusta/index.jsp

Sivun loppupuolella on erityisesti mielenkiintoisia yleisohjeita vesiviljelystä ja ravinneliuoksesta.

*Jutussa oli mm. että Ammoniumtyppeä voidaan antaa pieniä määriä myös vesiviljeltäessä jolloin ylös karkaava ph pysyttelee paremmin aloillaan.

Raporttia NF:n ja Kekkilän syysravinteen kombosta.

Olen antanut pääravinnetta, N-Ca osaa ja Kekkilää suhteella 10 - 4 - 10
(30% "painosta" liuos jauheesta -> 10 - 4 - 10 = suoraan ml/10l)
Advancedin ph downia eli fosforihappoa on tarvinut laittaa n. 0,9ml/10l

Tuloksena parasta sadontuottoa tähänsaakka. Thaisunit 2kpl voi "paksusti:D" ja ovat täynnä raakileita ja nuppuja. Satoja nuppuja on silti lakastunut, varmaankin välillä karkailleen ph:n takia. Samassa hydrossa Ennätyskokoisia Apacheja, joissa muutama podi jo kypsynyt. Eteläikkunan  Jaffa siis valona :)

Aurinkoa vaan kaikille
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: flare - kesäkuu 28, 2007, 21:15:06 ip
Tuolta edelliseltä sivustolta löyty jotenkin linkki kemiran sivuille.

http://www.kemira-growhow.com/FIN/fi/Products/Plant+Nutrition_archive/Specialties+FI/Soluble/

Siellä ois lannotetta jos jonkinlaista. Pakkauskoot vaan harrastelialle vähän isoja.
Luulis kyllä olevan edullisiakin.

Lainaus
Pakkauskoot: 25/500 kg
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: cornell - kesäkuu 29, 2007, 11:12:35 ap
Tattis puuhis!! olen sivun joskus läpi vilkaissut, mutta toi tieto on jäänyt huomaamati... mitens tota nyt kokeilisi... ja millä määrillä....
Loogistahan toi on kun NH4+ dissosioituu NH3 ja H+ joneiksi suht helposti... en ole edes ajatellut tuon keinon käyttöä, kun sitä ammoniumia aina yritetään vältellä...

Kemiralta tosiaan löytyy vaikka mitä ja osa foorumilaisitakin kasvattaa kemiran tuotteilla... itse suosisin hydrolannos + kalsiumnitraatti komboa... onhan sitä joskus kelailtu, että jos kimpassa yhdet säkit tilaisi ja jakelisi esim 10 kasvattajan kesken (2,5 kiloo/ chilipää... riittäisi ehkä pariksi vuodeksi...)
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: puuhis - syyskuu 13, 2007, 23:19:12 ip
Ois mukava lukea enemmänki kommentteja näistä halpis lannoitteista.

Eniten kiinnostaa sadon maku ja määrä.
Myös vertailuja kalliimpien lannoitteiden aikaasaannoksiin;)

- Mikä taimetusvalona ja kuinka kauan
- Valon määrä eli ~ kauanko kasvit sai kesällä suoraa paistetta/vrk.
- Jos loppusadotus sisällä niin millä lampulla
- Mikä kasvupaikka.

Näillä tekijöillä lienee suurin vaikutus sadon määrään, riippumatta mitä hydrolannoitteita käyttää. Kuitenkin sillä oletuksella että pääravinteet ja hivenravinteet annetaan oikeassa suhteessa eri kasvun vaiheissa. Maku onkin se kiinnostava juttu! Tähän luulen että lanoitteiden hivenravinnekoostumukset ovat vähintään yhtä suuressa roolissa kuin ympäristön lämpötila ja valon laatu. Rikki (S) taisi olla se hivenaine joka mm. vaikuttaa sadon makeuteen monilla kasvella?

Mutta tämmösiä oon pohdiskellu samalla ku kattellu omien kasvua.. En vaan sitte tiiä että meneekö se näin :?:
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Rince - toukokuu 20, 2008, 13:22:42 ip
Kun nyt vaihtoehtolannoitteista puhutaan, niin otetaan vertailuun mukaan kaupan kivennäisvesi ja kolajuomat:

Vähäsuolainen kivennäisvesi: N 0 P 0 K 125 Ca 96 Mg 51 Na 34
Kolajuoma: N 0 P 150 K 13 Ca 30 Mg 4 Na 40
Kolajuoma light: N 0 P 90 K 80 Ca 40 Mg 10 Na 80

Nuo arvot on laskettu Finelin (http://www.fineli.fi/foodsearch.php?name=kola&lang=fi) talukoista.
Itse en kyllä menisi laittamaan tavallista (sokeroitua) kolajuomaa millekään kasville, koska hiiva- ym sienet pitävät sokerista.

Kun tiedetään Substralin annostus:
Substral normaaliannostus: N 510 P 110 K 425 Ca 0 Mg 0
Substral altakasteluannostus: N 170 P 37 K 142 Ca 0 Mg 0


Voidaan laskea että sekoittamalla 8 dl vissyä, 2 dl light-kolaa, ja substralia altakasteluohjeen mukaan saadaan:
N 170 P 55 K 258 Ca 84 Mg 43 Na 43
Kuka uskaltaa kokeilla ensimmäisenä?  :lol:
Taitaa kyllä olla aika kallis lannoite, luokkaa 50 senttiä/litra...

Tuo 43 mg natriumia vastaa 0.011% suolapitoisuutta vedessä, sen ei pitäisi olla haitallista.
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Vellu - toukokuu 20, 2008, 19:32:37 ip
Lainaus käyttäjältä: "Rince"Kun nyt vaihtoehtolannoitteista puhutaan, niin otetaan vertailuun mukaan kaupan kivennäisvesi ja kolajuomat:

Vähäsuolainen kivennäisvesi: N 0 P 0 K 125 Ca 96 Mg 51 Na 34
Kolajuoma: N 0 P 150 K 13 Ca 30 Mg 4 Na 40
Kolajuoma light: N 0 P 90 K 80 Ca 40 Mg 10 Na 80

Nuo arvot on laskettu Finelin (http://www.fineli.fi/foodsearch.php?name=kola&lang=fi) talukoista.
Itse en kyllä menisi laittamaan tavallista (sokeroitua) kolajuomaa millekään kasville, koska hiiva- ym sienet pitävät sokerista.

Kun tiedetään Substralin annostus:
Substral normaaliannostus: N 510 P 110 K 425 Ca 0 Mg 0
Substral altakasteluannostus: N 170 P 37 K 142 Ca 0 Mg 0


Voidaan laskea että sekoittamalla 8 dl vissyä, 2 dl light-kolaa, ja substralia altakasteluohjeen mukaan saadaan:
N 170 P 55 K 258 Ca 84 Mg 43 Na 43
Kuka uskaltaa kokeilla ensimmäisenä?  :lol:
Taitaa kyllä olla aika kallis lannoite, luokkaa 50 senttiä/litra...

Tuo 43 mg natriumia vastaa 0.011% suolapitoisuutta vedessä, sen ei pitäisi olla haitallista.


Taidan kokeilla muutamalle hassulle paprikantaimelle. Kelpaakohan itse valmistettu kivennäisvesi?  :roll:  :?: Light-colaa ei kyllä ole, mutta 'normaalia' kyllä. Ostamaan lightiä--->
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: MikkoM - kesäkuu 17, 2008, 21:11:52 ip
Jos näitä haluais matemaattisemmin laskeskella, niin mitähän tuon FloraMicron sisältö on, kun lähteestä riippuen arvot on erilaisia...

Suomenkielinen etiketti:
N 5% , josta Ammoniumtyppi 1%, Nitraattityppi 4%
K 1.3%
Ca 7%
Fe 0.12%

Viherpeukun taulukko:
N 4,13 % , AN 0.7% NN 3.43%   
K 2,01 %    
Ca 2,66 %    
Fe 0,142 %
Otsikko: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: MikkoM - kesäkuu 19, 2008, 13:18:57 ip
Lainaus käyttäjältä: "MikkoM"Jos näitä haluais matemaattisemmin laskeskella, niin mitähän tuon FloraMicron sisältö on, kun lähteestä riippuen arvot on erilaisia...


Njoopa, taitaa nuo viherpeukun arvot olla kovan veden version ja omani on pehmeän veden versiota. Eipä tosin General Hydroponicsin sivujen pehmeän tai kovan veden arvot vastaa kumpaakaan noista, tosin jos jenkit erilailla ilmoittelee arvot kuin General Hyroponics Europen tuotteissa niin selittyiskö sillä. No lorotellaan tunteella vaan litkuja :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Noli Me Tangere - huhtikuu 17, 2009, 16:31:58 ip
En nyt tiennyt tarkkaan missä tätä kysyisin, mutta kait tää on oikea ketju.

Onko kellään kokemuksia kahvista chilien lannoituksessa? Kahvihan sisältää jonkin verran ainakin typpeä ja on melko hapanta.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: TurboPuberteth - huhtikuu 17, 2009, 17:40:12 ip
Jossakin tuosta oli jotain juttua täällä. Ei siitä vissiin ainakaan haittaa ole. Vanha kansa on kuulemma laittanut iät ajat kahvinporot yms. Kasveille. Haku saattaa auttaa....
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Noli Me Tangere - huhtikuu 17, 2009, 17:46:59 ip
Hakua käytinkin ensin. Mutta mitään hirveän tarkkaa ei asiasta kuitenkaan ilmennyt.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: TurboPuberteth - huhtikuu 17, 2009, 17:54:59 ip
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4918.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4918.0)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Noli Me Tangere - huhtikuu 17, 2009, 17:56:16 ip
Kuten sanoin, käytin hakua. On luettu. Ja on tossa ketjussa meikäläisenkin kirjottama viesti.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: TurboPuberteth - huhtikuu 17, 2009, 17:56:48 ip
Vaikka ei tuollakaan mitään tarkkaa kyllä ole :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: lake - heinäkuu 01, 2009, 15:30:56 ip
Eikös kukaan ole kokeillut nokkoskäytettä, muita kasvikäytteitä, virtsaa tai vastaavia vesiviljelyssä?
Nokkosella ainakin maalla kasvaa oikein mukavasti.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: snu - heinäkuu 01, 2009, 23:08:52 ip

Ureatyppi ei muutenkaan ole chileille hyvästä, joten tuskin pissakaan toimii... Ja kuten tuolla toisessa threadissa tuli selville, kasvikäytteet haisevat.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: naga morich - heinäkuu 04, 2009, 18:24:24 ip
Eloperaiset lannoitteet tuskin toimivat vesiviljelyssä.sisältaa paljon bakteereja ja jeeret saattavat mätääntyä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: lake - lokakuu 15, 2009, 11:23:00 ap
Olen käyttänyt nokkoskäytettä heinäkuusta saakka paprikalle. Lisäsin joukkoon myös mansikan, ananaskirsikan ja kyssäkaalin.
Kaikki tuntuvat kasvavan ihan hyvin. Mitään hajuhaittoja ei ole ollut koska nokkoskäytehän laimenee aikalailla.
Myöskään homentuneita juuria en ole havainnut. Olen laittanut sitä noin 0.5dl..1dl -> 10 litraan vettä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Mieli% - tammikuu 23, 2010, 11:06:59 ap
Toiset lannoitteet on tulossa, mutta siihen asti käyttelen kemiran puutarhan kesää.
Millaista annostusta olette käyttäneet ebbissä?

Laitoin  0,5ml / l ja ei nuo ainakaan pahaa siitä tuumailleet.
Itseasiassa mullasta ebbiin siirto meni hyvin. Ei mitään vammailua siirron jälkeen, lehtiäkään ei tippunut  :o ja kasvu on huikeaa!
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: raggars_81 - helmikuu 10, 2010, 23:21:02 ip
Auttakaa osaamatonta. En hallitse noita ppm juttuja, joten miten tuota nutriforten 2 osaista hyötykasvilannoitetta siis tarkkaan ottaen ottaen pitäisi annostella? Meneekö se ihan purkin kyljessä olevan ohjeen mukaan vai onko se liian vahvaa hydroon? Kun ilmeiseti annostus on kuitenkin tarkoitettu mullassa kasvatteluun. Mistään mitään tietämättömänä kyselen tyhmiä. Voi olla että jossain on jo mainittukkin, mutten löytänyt vaikka useampaan otteeseen näitä läpi selasin
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Ashrak - helmikuu 24, 2010, 20:53:30 ip
Lainaus käyttäjältä: Mieli% - tammikuu 23, 2010, 11:06:59 ap
Toiset lannoitteet on tulossa, mutta siihen asti käyttelen kemiran puutarhan kesää.
Millaista annostusta olette käyttäneet ebbissä?

Laitoin  0,5ml / l ja ei nuo ainakaan pahaa siitä tuumailleet.
Itseasiassa mullasta ebbiin siirto meni hyvin. Ei mitään vammailua siirron jälkeen, lehtiäkään ei tippunut  :o ja kasvu on huikeaa!


Onko kukaan kasvatellut puutarhan kesällä pidempiä aikoja? Onnistuuko miten hyvin, vai onko oikeat hydrolannotteet pakko-ostos?
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: jla1710 - helmikuu 24, 2010, 22:09:18 ip
Olen kasvatellut Inca Red droppia jo useamman kuukauden pelkällä PK:lla ja välillä pelkällä vedellä. Se pelkkä vesi kuuri johtui siitä, että ajattelin kun se kuluttaa niin paljon vettä niin sitä voi vaan lisätä koko ajan eikä tarvi ollenkaan vaihtaa. Ilmeisesti kuitenkin liemi väkevöityy pikku hiljaa ja limoittuu joten se otti siitä nokkiinsa. Sitten pidin sitä pari viikkoa vesikuurilla ja homma jatkuu taas. Eli vaihda liemet parin viikon välein ja heitä ämpärilliseen 5 ml PK:ta. Hyvin kasvaa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: bluesman - helmikuu 25, 2010, 06:27:19 ap
Pk:n lisäksi kun kukkii, voi täräyttää Topmaxia muutaman millin niin alkaa kukat pysymään ja pukkaamaan satoakin (ks.päiväkirjani Congo jossa juuri näin tapahtui). Mm.chilkauppa myy.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Soul eater - helmikuu 28, 2010, 12:13:40 ip
Mitä ravinnetta kannattaa käyttää alussa ja ilmeisesti topmaxia ku alkaa kukkia? :)
Menee ihan sekasin näissä kauheissa laskuissa mitä tuolla aiemmin olette kirjoitelleet :)
niin kysyn nyt kokeneilta kasvattajilta mitä ravinnetta kannattaa lisätä 10l vettä
ja mihin ei tarvise lisäillä kalkkia tai vastaavia aineita että laittaa vaan tietyn määrän
ravinnetta veteen ja se siinä :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: jeQQ - helmikuu 28, 2010, 12:17:41 ip
Lainaus käyttäjältä: Aloittelemassa :D - helmikuu 28, 2010, 12:13:40 ip
Mitä ravinnetta kannattaa käyttää alussa ja ilmeisesti topmaxia ku alkaa kukkia? :)


Ravinnetta, josta kasvi saa tarpeelliset lannoitteensa! Esim. noita Kemiran lantoja on hyvä käyttää. Ja ei se Topmax mitään pakollista ole, mutta sen pitäisi lisätä kukintaa ilmeisen radikaalisti, pitänee itsellekin tilata purkki tuossa kesällä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: MaXXer - helmikuu 28, 2010, 12:23:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Aloittelemassa :D - helmikuu 28, 2010, 12:13:40 ip
Mitä ravinnetta kannattaa käyttää alussa ja ilmeisesti topmaxia ku alkaa kukkia? :)


Puutarhan kesä, kemiran lannat, nutriforten tomaattimansikka ravinne + typpilisä, bio-bizz-sarja tai flora mato+micro käyttötarkoituksesta riippuen.
Kaikki sopinee multakasvatukseen ja teoriassa kaikki paitsi bio-bizzit vesiviljelyyn.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Soul eater - helmikuu 28, 2010, 17:28:12 ip
etsiskelen juuri vesiviljelyyn tarkoitettua lannoitetta ;D
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Cold Rose - maaliskuu 01, 2010, 14:15:26 ip
Mitenkäs jos tuota puutarhan kesää käytän aluksi ja sitten kukintavaiheessa heitän TopMaxxia. Tarvitsenko muuta?
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: bluesman - maaliskuu 02, 2010, 16:31:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Cold Rose - maaliskuu 01, 2010, 14:15:26 ip
Mitenkäs jos tuota puutarhan kesää käytän aluksi ja sitten kukintavaiheessa heitän TopMaxxia. Tarvitsenko muuta?

Pitäis pystyä säätelemään typpeä pienemmälle ja kaliumia korkeammalle kun haluu että viherkasvu loppuu ja sadotus alkaa. Yhdellä lannoitteella se on hiukan hankalaa mutta oon muutamissa passiivihydroissa käyttänyt puutarhan kesää ainoana ravinnelähteenä ja samana laimennoksena saaden puskat täyteen podeja. Nyt kun oon lisännyt esim.ebbissä olevaan congon liemeen Topmaxia niin kukat lakkas tippumasta ja podit pullistumaan. Voin kyllä suositella rahan uhraamista topmaxiin tai GHE:n Biobloomiin vaikka ovat melko kalliita.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Cold Rose - maaliskuu 02, 2010, 20:09:17 ip
Minkäslaisia annostuksia olet käyttänyt vesiviljelyyn?

Paketin omat annostussuunnitelmat ovat kaikille puutarhan kasveille 1tl/10l ja huonekasveille taas ½tl/2l.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: bluesman - maaliskuu 02, 2010, 20:18:27 ip
Lainaus käyttäjältä: Cold Rose - maaliskuu 02, 2010, 20:09:17 ip
Minkäslaisia annostuksia olet käyttänyt vesiviljelyyn?

Paketin omat annostussuunnitelmat ovat kaikille puutarhan kasveille 1tl/10l ja huonekasveille taas ½tl/2l.


Ne on ihan OK. Chileille kun on valoa ja kasvu päällä niin 1-1,5 tl/10 l. Normaalisti 1 tl/10 l ja hyvin pärjää. Kokeile.
Chinenseille voi ennen kukintaa työntää vaikka sanonkomäminne eli ruukkuun tietysti ravinnetikun (kananp:aa) typpilisäksi eikä haittaa mutta annuumit ja baccatumit rullaa suutuksissaan lehtensä, eli niille pelkkää PK.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Mieli% - huhtikuu 22, 2010, 11:34:00 ap
Lueskelin jostain aiemmin ettei merileväuutetta saisi käyttää hydrossa.
No enhän tätä uskonut kun ohjeessa sanotaan että se käy myös altakasteluruukkuihin.

Nyt merilevä on ollut käytössä ebbissä jo useamman viikon. Ennen merilevän lisäystä oli pientä limaantumista letkuissa ja resossa. Kaikki limat on kadonneet levän lisäämisen jälkeen!
Tarkastin myös juuria sen minkä pystyin kaivelemaan, ihan kunnossa!
Ja mikä parasta, kasvu on paljon paremman näköistä ja kranttu long chocolate habanero lopetti kukkien pudottamisen ja tekee vauhdilla podeja!

Aion käyttää jatkossakin, jos ongelmia ei ilmene.


Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Mieli% - toukokuu 25, 2010, 10:20:14 ap
Onko kukaan kokeillut uuttaa latvonnasta jääneitä lehtiä/varsia ja käyttää niitä lannoitteen lisänä?
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Mieli% - kesäkuu 03, 2010, 19:32:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Mieli% - toukokuu 25, 2010, 10:20:14 ap
Onko kukaan kokeillut uuttaa latvonnasta jääneitä lehtiä/varsia ja käyttää niitä lannoitteen lisänä?


Vastaan itselleni, kyllä olen! Ei ollut mitään sanomisen arvoista hyötyä  ;D
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sammal - helmikuu 20, 2011, 20:31:56 ip
Elikkäs tein tänään astetta erikoisemman hydron johon rahaa meni 0e + kivivilla kuutiot  :P
Mites lannoite puoli nyt taimille heitin muutamaankymmeneen litraan vettä hitusen merilevä uutetta.
Mites tuota puutarhan kesää tulisi chileille hydrossa annostella?
Esim montako g tai ml per 10l vaikka?
Mullakun sattuu olemaan tarkka vaaka niin onnistu lannotteiden punnitseminen.
Tarkkuutta n 0,01 kun teen patruunat itse niin pitäähän se ruutivaaka olla  :D
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Ryhis - helmikuu 20, 2011, 20:45:26 ip
Löylykiululline per kymppilitran pytty jos on paritonkuukausi.

Jos paritonkuukausi tahi yleinen kirkkopyhä niin lecaharkon painonn verrann viiteen litraan. Mutta pitää segoittaa puuämpärissä ja tätä liuosta lisätä 5 000 tippaa litraan kasteluveddä

yäaikaan kastellessa ei lannoitetta saa käyttää paitsi merileväuudeda jota pitää laiddaa 1,72 krtaseesti ohjeen mukaan

Beltanena ja samhaimina pitää lannoittevedet vaihtaa kahdesti ennen aamukolmea ja kolmen jälkeen vielä neljästi vai mitäköhän se oli. Nimittäin päittäin. Ja vesi pitää sälyttää HKnlihalaatikossa ilmann kanntta koko t'ämän välin.

Ramadanin aikana ei saa lannoittaa ollenkaan, korkeintaan pimeässä voi pyttyihin kaataa hitusen kylmää pissaa. Muuten Allah suuttuu!!1
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Nikodeemus - helmikuu 20, 2011, 21:23:09 ip
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - helmikuu 20, 2011, 20:45:26 ip
Löylykiululline per kymppilitran pytty jos on paritonkuukausi.

Jos paritonkuukausi tahi yleinen kirkkopyhä niin lecaharkon painonn verrann viiteen litraan. Mutta pitää segoittaa puuämpärissä ja tätä liuosta lisätä 5 000 tippaa litraan kasteluveddä

yäaikaan kastellessa ei lannoitetta saa käyttää paitsi merileväuudeda jota pitää laiddaa 1,72 krtaseesti ohjeen mukaan

Beltanena ja samhaimina pitää lannoittevedet vaihtaa kahdesti ennen aamukolmea ja kolmen jälkeen vielä neljästi vai mitäköhän se oli. Nimittäin päittäin. Ja vesi pitää sälyttää HKnlihalaatikossa ilmann kanntta koko t'ämän välin.

Ramadanin aikana ei saa lannoittaa ollenkaan, korkeintaan pimeässä voi pyttyihin kaataa hitusen kylmää pissaa. Muuten Allah suuttuu!!1

Jäi askkarrutamaan tässä että, minkä kokosen lekaharkon painon verran? Toihan voi mennä pahasti munilleen jos onki tarkotus laittaa pienenharkon verran ja laittaakin isonharkon painosta. Ja oletko ihan varma ettei, atrian laatikot kävis kunniitä sais tosta naapurikaupan lastauslaiturilta haettua kenenkään huomaamatta? Ja onko väliä kenen pissaa rahmahdahnin aikaan laittaa ja jos on niin onko väliä jos on naisenpissaa että onko raskaana tai menstruoimas?
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sammal - helmikuu 20, 2011, 21:48:01 ip
Jees sainkin ratkaisun ongelmaan ja samalla muiden on helpompi etsiä tietoa foorumilta  :-[
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 21, 2011, 15:26:06 ip
Onkohan kellään kokemusta Blusana-lannoitteesta??
Kiinnostaisi tietää olisiko se se ihmeaine, jolla taivas aukeaa passiivihydrossa. On sitä ainakin hankala saada, kun ei missään oikeessa kaupassa myydä. Mähän köyhänä iki-opiskelijana mieluummin poljen pyörällä vaikka Lielahden Plantageniin, kuin että maksan 8.50€ postimaksuja jostain "kympin pöntöstä" ... [kritiikki kohdistuu Itellaan, ei Kärsän putiikkiin]
((Lielahden Plantageniin tässä siksi, että se on ollut älyttömin putiikki tampereella; kaikki maksaa tuplaten vaikka Stockmanniin verraten, eikä myynnissä oikein mitään hyödyllistä ;) ))

edit: Plantageniin purin kiukkuni, joka jäi viime talvena, kun kerran sinne suurin odotuksin matkustin bussilla, ja kävelin 25 asteen pakkasessa jostain Harjuntaustasta sen pari kilometriä. Harjuntaustassa taas kävin vielä suuremmin odotuksin katsomassa katsastusasemalla "hyllyissä metrikaupalla tavaraa" ... = metrin seinähyllyssä kaupan kaksi tavaraa .. hah...
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Kärsä Babar - helmikuu 21, 2011, 15:27:24 ip
Meidän etusivulla lukee: Tuotteet voi myös noutaa Hämeenkyröstä. Tuodaan myös Tampereelle päivittäin   
Postikuluista siis säästyisit jos Tampereella asut.
Ei toi Blusana mikään ihmeaine ole. Passiivissa voi käyttää mitä tahansa vesiviljelyyn soveltuvaa lannotetta.

Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 21, 2011, 18:18:16 ip
Tompereellahan mä asun, tiätysti. Treffejäkö on tapana sopia??? Kyä joskus jotain tarvitsisinkin. Nyt en oikeestaan ...

Jotain mä muistan kuulleeni että ph'n kans voisi olla huolettomampi sillä Blusanalla tai jotain. Eip ne oo kyllä pahasti mennyt ennenkään.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Kärsä Babar - helmikuu 21, 2011, 18:29:16 ip
Treffejä voidaan sopia toki jos jotain tarvetta tulee.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Rami - elokuu 19, 2011, 16:40:21 ip
Sain kaverilta tossa ravinnepurnukan missä tuo NPK suhde on 7-1-5 mutta koitin tossa ite laskeskella ja päähän siinä kipeeksi tuli, onko moinen lotrausaine mistään kotosin chilien kasvattamiseen ja jollain helpohkoa laskukaavaa /per L tai per 10L tai jos joku nohevana on mahdollisesti Excel taulukkon tehny missä olis helppo suorittaa ja vertailla noita ravinnemössöjä niin olisin super kiitollinen jos semmosen pystys laittaa yleiseen levitykseen.

Nimim. Kohta kuolee noiki puskat ku mullasta aloin vesiviljelyyn siirtämään :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: biblo - elokuu 15, 2012, 18:16:52 ip
Paljonkohan tuollaiset Yaran lannat 25kg säkeissä on tullut maksamaan?


Ajattelin tuosta Agrimarketista/Raisioagrosta käydä tilausta tekemässä jossain vaiheessa niin olisi hyvä myös taloudellisesti varautua ennen menoa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: shp - syyskuu 05, 2012, 17:12:17 ip
50 tai 70 euroa, en muista enää tarkkaan =)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: DoZe - syyskuu 10, 2012, 10:27:58 ap
Yaran Calcinit ja Hydro säkit Agrimarketista muistaakseni yhteensä hitusen päälle 70e.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 31, 2012, 21:34:20 ip
Lainaus käyttäjältä: DoZe - syyskuu 10, 2012, 10:27:58 ap
Yaran Calcinit ja Hydro säkit Agrimarketista muistaakseni yhteensä hitusen päälle 70e.
K-maatalous inan vajaa 80€ yhteensä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: mcl - maaliskuu 17, 2014, 23:22:48 ip
Löytyisikö keltään linkkiä sivustolle mihin oli skannattu eri lannoitteiden etikettejä?Koitin etsiä mutta tuloksetta
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Huru-ukko - maaliskuu 18, 2014, 10:29:02 ap
Sellaisen tänne foorumille linkkasin, voisi haulla löytyä....

Pienellä etsiskelyllä .....
Tässä (https://docs.google.com/folderview?usp=sharing&id=0B1hO7O0Fp7DVbmpmZm8tSUdBTnc)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Zabi - maaliskuu 18, 2014, 20:49:16 ip
Nutriforte Starttilannoite (http://www.nutriforte.fi/fi/harrasteviljely/vesiliukoiset-lannoitteet/nutriforte-starttilannoite-800-g/)

Tämän olen todennut vesikasvatuksessa hyväksi. Tämän kesän aionkin käyttää kyseistä lannoitetta läpi koko kauden, taimesta satoon asti.
Itselläni on käytössä bioponisesti toimiva järjestelmä, joilloin ammoniumnitraatti muuttuu -> nitraatiksi, bakteerien avulla.

Lainaus käyttäjältä: Nutriforte
Ammattiviljelijät ovat käyttäneet Starttilannoitetta vuodesta 1994 alkaen



OMINAISUUDET
Starttilannoite on täysin vesiliukoinen ja nopeavaikutteinen kastelulannoite, joka on valmistettu puhtaista ja ensiluokkaisista kloorivapaista raaka-aineista. 100 % typestä on pienille taimille helposti käyttökelpoisessa ammonium- ja nitraattimuodossa. 

Starttilannoite sisältää runsaasti helppoliukoista fosforia, joka edistää juurten kasvua ja kukkanuppujen kehittymistä sekä saa kasvit tukevammiksi.

 Kasvit, joilla on hyvät juuret, voivat kestää paremmin kuivuutta ja silloin kasvu, kukinta ja sato ovat parempia.



KÄYTTÖOHJE


Starttilannoitetta suositellaan käytettäväksi kaikille kasveille turve- ja multa-alustalla viljelyn alussa parantamaan juurtumista.

 Starttilannoitetta käytetään erityisesti istutusvaiheessa, kunnes kasvit ovat juurtuneet ja taimikasvatuksessa sekä keväällä 2-3 viikon ajan koriste- ja hyötykasveille sekä nurmikolle. 



TUOTESELOSTE


Ravinnepitoisuus: Vesiliukoinen NPK 12-15-10 + 1,2 % Mg + hivenaineet


Pakkaus: 800 g


Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: mcl - maaliskuu 18, 2014, 22:16:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - maaliskuu 18, 2014, 10:29:02 ap
Sellaisen tänne foorumille linkkasin, voisi haulla löytyä....

Pienellä etsiskelyllä .....
Tässä (https://docs.google.com/folderview?usp=sharing&id=0B1hO7O0Fp7DVbmpmZm8tSUdBTnc)


Iso kiitos,yritin googlen ja ja chilifoorumin hakutoiminnolla etsiä,mutta tuloksetta.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Marcooni - heinäkuu 22, 2015, 19:08:43 ip
Hello kaikki, tää on mun eka postaus tänne. Vaihtoehtolannoitteista ehkä tulee mieleen ekana se s**t***n yleismyrkky substral.. vaikka siinä nykyään on jopa vesiviljely annostustaulukko paketissa, se ei tee siitä mitenkään sopivaa aero/hydro/nft/mikä vaan vesipohjainen. Tuntuu että siinä liemessä on jotain pahasti vialla. Naiivina sitä kerran koitin ja alle viikossa 75% kaikista kasveista kuoli.. osan sain pelastettua huuhtomalla ph- liemellä ja hippusella merileväuutetta. Viimeisenä oikeana lantsina on ollut advanced hydroponics of Finland grow ja bloom..(loppuu juuri) seuraavana onkin puutarhan kesä, koitan hydroon ja aeroon samaan aikaan. Saas nähdä mitä tulee vai pitääkö kehitellä jostain lisää fosforia ja kaliumia ::)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - elokuu 01, 2015, 13:35:52 ip
Mitäs vaihtoehtolannoitteita nuo ovat ..  ??? Luulisdin vaihotehtolannoitteiden tarkoittavan noita noita-akkojen nokkosvesiä ja hevonkusta, akvaariovetta sekä käytettyä moottoriöljyä ... ym.

Itse aloin käyttämään sekä hydroissa että mullassakin Nutriforten Tomaatti&Mansikka-lannoitetta silloin alussa, ja se toimi hyvin ihan ohjeen mukaan. Sehän voisi sanoa olevan vaihtoehtolannoite kun ei ihan virallisesti ole vesiviljelylannoite. Siinäkin sanotaan että käy myös vesiviljelyyn ...

On tullut sitten viimeisen parin vuoden aikana kokeiltua "hienompia" eli kalliimpia lannoitteita, kuten GHE Micro+Mato sekä Flaroa Duo ja kookoskasvatuksissa Atami B'Zuzz; Autopoteissa mökillä vielä Autopotin omaakin lannoitetta on tullut testattua.

Jotenkin nyt tuntuu, että se vanha tuttu Nutriforte vaan toimii parhaiten! Kookoskasveilla käytän varmaan jatkossakin B'Cuzzia kun ei ole kovin kallista eikä sitä kulu mahottomasti. Hydrohommeleissa palaan kyllä pysyvästi Tomaatti&Mansikka-settiin, ellen sitten lähde johonkin kimppaostoon ammattilaisten säkkitavaraa ...

Miksi pitäisi kokeilla vaihotehtoja jos se ensimmäinen toimii parhaiten lopulta  ;)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Vuorikaskas - heinäkuu 07, 2016, 19:01:24 ip
Hyvä ketju siltä osin kuin se ei pomppaa aloittajan tarkoituksesta pois.  "lannoitteista, joita ei ole VPeukussa ym. growshopeissa kaupan"  Vaikka tämä määritelmä ei olle aivan kattava, tarkoitus lie selvä kun tätä alkaa lukea alusta eteenpäin.

Itse kokeilen nyt syyslannoitetta kastelulannoitteen joukossa NFT:ssä.  Tietoja lannoitepurkeistani (Puutarhan Kesä on vanhempaa Kemiran versiota):

Kekkilä kastelu   17 - 4 - 25
Kekkilä syys      0 - 16 - 26
Nutriforte kastelu 12 - 7 - 19
Nutriforte syys    0 - 22 - 27
Kekkilä ruusu  22 - 4 - 19
Kemira Puutarhan Kesä  16 - 9 - 22

HUOM
edit. yliviivatuissa on myös ureatyppeä, joten niitä ei kannattane laittaa hydroon



Laskelma mitä tuli NFT:hen laitettua:

Mittalusikoita kappaletta
Kastelu 5 (3Nutri+2Kemira) Syys 2

N 12+12+12+16+16+0+0    keskiarvo 10
P 7+7+7+9+9+16+16       keskiarvo 10
K 19+19+19+22+22+26+26  keskiarvo 22   =>   NPK 10-10-22


Jani M kertoo tuolla (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=1205.msg262238#msg262238) että "periaatteessa 1:1:1 -suhde käy koko kasvin elinkaaren ajan".  Tässä on nyt 1-1-2.    Mitä tämän ketjun alussa tulee ilmi, pitää vielä lueskella lisää, mutta luullakseni kaliumia saa mielellään olla paljonkin.

Lisäksi olen lisännyt vähän epsomsuolaa.   Ketjun ekalla sivulla ihmetellään, kenties turhaan, jonkin lannoitteen magnesiumin määrää.  Aiheeseen liittyen: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17142.0

Lainaus käyttäjältä: Zabi - maaliskuu 18, 2014, 20:49:16 ip
Nutriforte Starttilannoite (http://www.nutriforte.fi/fi/harrasteviljely/vesiliukoiset-lannoitteet/nutriforte-starttilannoite-800-g/)

Tämän olen todennut vesikasvatuksessa hyväksi. Tämän kesän aionkin käyttää kyseistä lannoitetta läpi koko kauden, taimesta satoon asti.
Itselläni on käytössä bioponisesti toimiva järjestelmä, joilloin ammoniumnitraatti muuttuu -> nitraatiksi, bakteerien avulla.

Lainaus käyttäjältä: Nutriforte
Ammattiviljelijät ovat käyttäneet Starttilannoitetta vuodesta 1994 alkaen



OMINAISUUDET
Starttilannoite on täysin vesiliukoinen ja nopeavaikutteinen kastelulannoite, joka on valmistettu puhtaista ja ensiluokkaisista kloorivapaista raaka-aineista. 100 % typestä on pienille taimille helposti käyttökelpoisessa ammonium- ja nitraattimuodossa. 

Starttilannoite sisältää runsaasti helppoliukoista fosforia, joka edistää juurten kasvua ja kukkanuppujen kehittymistä sekä saa kasvit tukevammiksi.

 Kasvit, joilla on hyvät juuret, voivat kestää paremmin kuivuutta ja silloin kasvu, kukinta ja sato ovat parempia.



KÄYTTÖOHJE


Starttilannoitetta suositellaan käytettäväksi kaikille kasveille turve- ja multa-alustalla viljelyn alussa parantamaan juurtumista.

 Starttilannoitetta käytetään erityisesti istutusvaiheessa, kunnes kasvit ovat juurtuneet ja taimikasvatuksessa sekä keväällä 2-3 viikon ajan koriste- ja hyötykasveille sekä nurmikolle. 



TUOTESELOSTE


Ravinnepitoisuus: Vesiliukoinen NPK 12-15-10 + 1,2 % Mg + hivenaineet


Pakkaus: 800 g





Akvaariotietoudesta muistan että kasvit saattavat jopa preferoida ammoniumia nitraatin sijaan - ei välttämättä yleissääntönä, mutta kuitenkin. Siksi varmaan ammoniumtyppeä sisältävä lannoite ei ehkä vaadi typpibakteeritoimintaa systeemissä? Vesikasvit eivät välttämättä eroa oleellisesti muista kasveista ja molemmat mm. pystyvät ottamaan ravinnetta lehdillään. On myös lajeja, jotka kasvavat sekä pinnan alla tai kuivana kautena päällä.   ed.  No vastahan luen mitä Nutriforte tarkalleen ottaen kirjoittaa:  helposti käyttökelpoisessa ammonium- ja nitraattimuodossa  No siinä se.  :D

Kuinkas muuten Zabin tuon kesän lannoitus lopulta toimi?
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: tp.teppet - heinäkuu 08, 2016, 01:42:58 ap
Eikös tuolla Jani M ja muut keskustele nimen omaan Grow, micro ja bloom ovat suhteessa 1-1-1 eikä NPK.
http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Lannoitus (http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Lannoitus)
Tiiviisti asiaa chilin lannoituksesta. Vois kuvitella että tuolla sinun seoksella tulee liikaa fosforia. Toisaalta monissa kukituksen tai sadon käynnistäjissä tuntuu olen korkeat P ja K arvot.
En vain kyllä ymmärrä miksi sekoitella montaa eri lannoitetta keskenään jos noista moni hoitaisi homman ihan yksinään. Sekoittelua kun ei yleensä taideta suositella.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Vuorikaskas - heinäkuu 08, 2016, 02:02:42 ap
Lainaus käyttäjältä: tp.teppet - heinäkuu 08, 2016, 01:42:58 ap
Eikös tuolla Jani M ja muut keskustele nimen omaan Grow, micro ja bloom ovat suhteessa 1-1-1 eikä NPK.
http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Lannoitus (http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Lannoitus)
Tiiviisti asiaa chilin lannoituksesta. Vois kuvitella että tuolla sinun seoksella tulee liikaa fosforia. Toisaalta monissa kukituksen tai sadon käynnistäjissä tuntuu olen korkeat P ja K arvot.
En vain kyllä ymmärrä miksi sekoitella montaa eri lannoitetta keskenään jos noista moni hoitaisi homman ihan yksinään. Sekoittelua kun ei yleensä taideta suositella.


Joo varmaan tuo 1:1:1 ilmauksen tulkitsin väärin.  Ja muuten tuo esittämäni sekoitukseni meni ehkä turhan paljoksi syyslannoitelisäksi, koska sitä en laskenut alkuun vaan lisäsin ja sitten katsoin mitä sain aikaan.  Mulla on NFT:ssä juurtumisvaiheessa ja kenties fosforia voisi olla vähän enemmän kuin normaaleissa kastelulannoitteissa.  (Jospa tällä kertaa (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17060.20) onnistuisi.)

Tottahan toki sekoitella kannattaa, kun halutaan säädellä.   Juuri tästä on puhe toistuvasti tässä ketjussa.  Eikä muuten pelkästään ravinnesuhteitten takia, vaan myös nuo jokainen vaikuttaa ihan eri lailla happamuuteen.  Erikseen mitannut olen toistaiseksi seuraavat:

KOE ämpärilliset hanavettä
Kemira Puutarhan Kesä   pH 8,4          1 mitta  EC 2, lisätty 1/3 pH 8,5  EC 2,6
Nutriforte Kastelulannoite pH 5,3       1 1/3 mittaa  EC 2,4
Kekkilä Kastelulannoite pH 5,8          1 1/3 mittaa  EC 1,8  edit.  Kekkilän Kastelulannoite sisältää ureatyppeä, joten sitä ei kannattane vesiviljelyyn laittaa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Deuce4887 - heinäkuu 22, 2016, 22:31:17 ip
Hei olisi hienoa jos saisin hieman vinkkiä että millaisellahan lannoitusmäärällä/suhteella lähtisitte kasvattelemaan chilejä waterfarmissa nutriforten tomaatti ja mansikka + typpi-kalsium systeemeillä? Meinaan noin niinkuin neuvoja kädestä pitäen suurinpiirtein... valaistuksena toimii 300w valoya ns1 plus sitten kukintavaiheessa valoya b100 g2 spectrum... tarkoitus on laittaa kaappiin 2 waterfarmia joissa toisessa toisessa käytän ghe: flora sarjaa ja toisessa nutrifortea ihan noin niinkuin vertailun tekemiseksi
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Chilijamppa - heinäkuu 24, 2016, 09:11:17 ap
Lainaus käyttäjältä: sorrii - elokuu 01, 2015, 13:35:52 ip
Kookoskasveilla käytän varmaan jatkossakin B'Cuzzia kun ei ole kovin kallista eikä sitä kulu mahottomasti.


Tuo B'cuzz coco a+b näkyisi olevan sen verta halvempaa lannnoitetta verrattuna ghe micro/mato comboon. Tekisi mieli kokeilla niitä seuraavaksi, kun ensin käytän loppuun nuo varastossa olevat Ghe liemet.

Olisiko sinulla antaa jotain toimivaa lannoitustaulukkoa taimesta satokauteen asti lisättäessä B'cuzz coco/10 litraan vettä, ettei aivan tyhjästä tarvitse alkaa taas säätämään?
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - heinäkuu 24, 2016, 16:47:13 ip
B'Cuzz'ia en ole saanut ostettua kohta vuoteen ... Ei löydy Tampereella ainakaan.

Mun "taulukot" on ollut päässä ja vaihtelevat mielialojen mukaan  ???
Ohje muistaakseni on pullojen kyljessä, mutta mä olen mennyt EC mittarilla ja näppituntumalla pitänyt luvut samoissa kuin vesiviljelyssäkin:
Ihan pienillä taimilla EC 0,5 ... ekoilla lehdillä 0,8 .. kolmannella viikolla 10 senttisillä taimilla oon jo nostanut normaaliin 1.6 jota oon pääsääntöäisesti pitänyt kaikilla kasveilla aina ja jokapaikassa. Tokikin tässä juurikin mielen mukaan annan kasveille karkkipäivinä reilua EC2 vahvuutta ...
Mä olen omaksunut nuo EC-arvot aikoinaan käyttäessäni Nutriforten Tomaattilanoitetta ja ihan alussa GHE'n Mikro+Mato-setillä. Suurimppiirtein samoilla oon siitä asti mennyt kaikilla lannoitteilla ... Alustana ollut kookos+perliitti; hydrosora; perliitti; kivivilla ... Aina samat systeemit on saanut kelvata.

Tänä vuonna kun en sitä B'Cuzzia onnistunut saamaan, kokeilin alkuun taimillani kookoksessa Growth Technologyn Ionic -lannoitteita. Grow -> Bloom
Niillä se EC jäi oudonkin matalaksi ohjeen mukaan ja kasvukin oli heikkoa. Sittenkin siirryin Bloom-versioon alkoivat uudet lehdet jäädä ryppyisiksi hiirenkorviksi  ???
Siinä kohtaa lannoittelin sitten taimiani vähän reilummalla annoksella em. EC-arvojen mukaan ja sekoittelin paremman puutteessa molempia Grow'ta ja Bloomia sekaisin ... Välillä taisin lannoitella samoilla Nutriforten litkullakin jota kaytin kuitenkin puolella kasveista kivivilloissa. Kyä se siitä ...  ::)

SITTEN ostin piruuttani kokeeksi Tampereen Palmusta Canadien Express-nimistä Coco-lannoitetta, joka oli ½-hintaan myynnissä: pelkää Bloom-versiota kuitenkin. Siinäkin kyllä N_P_K-arvot vaikuttivat olevan ihan ok [4 - 0,6 - 4] .. Enemmän suhteessa typpeä kuin monissa Grow-lannoitteissa! Tässä Canadian -lannoitteessa kuulemma on valmiina mukana kaikki ne boosterit, kukinnan tehostajat, ym ihme-lisäaineet joita muut valmistajat suosittelevat erikseen.
Suositus annostus on 5-7ml/l [EC 1.6 - 2.3] . Tällä 5ml annostuksella EC nouseekin sitten jo 2.2 -tasolle, joten 4ml riittää hyvin.
Se lannoite on kummallista mönjää ja väriltään kuin kinuskikastiketta ja aika sameaa, joten voisi vähän epäilyttääkin, mutta se vaan toimii!!! Kasvien kasvu lähti heti vauhtiin kun tuon aloitin ja podia alkoi kehittyä surkeimpiin risuihinkin mun taimitarhassani ... Tämä oli kokeilun arvoinen aine vähintäänkin - sitäkään ei vaan luultavasti jatkossa enää saa ... Itse ostin 2. pullon kokeiltuani ...

Mökillä mulla on ollut nyt jo monena vuonna kaikki kasvit Autopoteissa ja alustana Kookos + 1/4-osa perliittiä - ruukkujen pohjalla pari cm hydrosoraa. Lannoitteena wanha kunnon Nutriforte. Satoa pukkaa siihen malliin silläkin "halpalannoitteella" [=16€/2000l.] etten usko erityisen kookoslannoitteenkaan olevan välttämätöntä. Taimilla varmaan käytän jotain erityistä coco-lannoitetta varmaan jatkossakin, kun ei määrät hirveitä ole ... En kuitenkaan tuhlaisi sellaiseen jos jotain 100l tankkia täyttelen ...
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Chilijamppa - heinäkuu 24, 2016, 17:11:48 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - heinäkuu 24, 2016, 16:47:13 ip
B'Cuzz'ia en ole saanut ostettua kohta vuoteen ... Ei löydy Tampereella ainakaan.


Taidan itse kokeilla tuota B'cuzz coco a+b litkuja sitten aika samoilla vahvuuksilla, kuin olen tuolla Ghe micro/Mato litkua tottunut annostelemaan ja katsotaan sitten, että miten äijän käy.

Kovat jätkät tilaa litkut netistä: http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/145

Minun tarpeisiin tollaiset 5 litran pönikät kutakin lientä riittäneet hyvin yhdelle kasvukaudelle tai tilaa kerralla nuo 10 litran pönikät, niin ei vähään aikaan tarvitse huolehtia litkujen riittävyydestä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - heinäkuu 24, 2016, 22:22:21 ip
LainausKovat jätkät tilaa litkut netistä:


Kovat jätkät hakee ne polkupyörällä ja samalla reissulla pari säkkiä kookosta  8) ... ja ostaa säästyneillä postikuluilla toffeeta ...
En oo viitsinyt tuhlata postikuluihin. Onpahan tullut kokeiltua sitten erilaisia ...

Mitäs muuten kustantaa rahti noilla 5l. pöntöillä??
Matkahuollolla on lähipaketeissa raja 10kg ... mahtaako normaalilla bussirahdilla se paino olla vähemmän rajoitteena kuin esmes. Postilla?

LainausTOIMITUSTAVAT/KULUT:

1. Ostoksesi ylittäessä 75€ saat ilmaisen toimituksen Matkahuoltoon tai MH-Asiamiespisteisiin.
2. Postipaketti 8.0€
3. Ovelle toimitus 12.00€
4. Matkahuolto, Siwa, Valintatalo, Euromarket ja muut lähellä pisteet 7.50€

Eipä tässä puhuta painoista mitään ?!?!?
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Memsie - heinäkuu 24, 2016, 23:20:44 ip
Onkohan se 30kg mikä on Postilla rajana, matkahuollolla saattaapi olla enemmän vielä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - heinäkuu 25, 2016, 02:42:54 ap
LainausOnkohan se 30kg mikä on Postilla rajana, matkahuollolla saattaapi olla enemmän vielä


Niin-joo. Postilla taksa kuitenkin normaalisti nousee rajusti painon mukaan. Matkahuollon lähipaketti on sen max. 10kg ja sillä sipuli.
Postin pakettiautomaateissa ei kait ole taksa ollenkaan painon mukaan, vaan on se max. mitat ... Mulla vaan ne automaatit on aika kaukana, ja Siwa-posti 50m päässä kotiovelta, niin eipä ole tullut automaatteja kokeiltua.

Summa-summarum; jokatapauksessa jos tilaisi vain litran pullot vaikkapa sitä B'Cuzzia, joka maksaa 15€, niin käytännössä postikulu on ~10€
Jos sitten 2x 5 litraa saisi samalla 10€ postimaksulla, niin sitä jo voisi ajatella...

Äkkiä laskin, muuten tuon riittoisuudenkin: 5 litran pöntöt B'Cuzzia riittää 2.5+2.5ml annoksella 2000 litraan kastelulitkua, mikä on jokseenkin sama kuin Nurtiforten setillä. Nutrifortet Chilitarvikkeessa [nouto] 8,50€ + 8,50€ = 17€ - B'Cuzz 5+5 litraa 55€ ja postia kait se ~10€ ... eli nelinkertainen hinta tulee B'cuzzille, mikä on vielä hyväksyttävissä ... Meni harkintaan ...
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Chilijamppa - heinäkuu 26, 2016, 11:06:28 ap
Pistin kokeeksi tilaukseen litran pönikät tuota B'cuzz coco a+b ravinnetta, muiden tavaroiden ohella ja alan lannoittamaan yhtä chiliä ko. liemillä, niin näkee että onko liemet hyvää kamaa vai ei. 8)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Deuce4887 - heinäkuu 28, 2016, 19:31:09 ip
Kun olette nutrifortea sekoitellut stokiksi niin kuinkas se on tuntunut teidän mielestä sekoittuvan veteen ja missä ajassa, kun kokeilin keittelemällä ja myös kraanalämpöisellä vedellä, niin ei tunnu kunnolla sekoittuvan...
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - heinäkuu 28, 2016, 20:45:32 ip
6 mittaa 9 dl'iin vettä =10% joka helppo annostella ohjeen mukaan.
Mä liotan ~1/2 määrään kiehuvaa vettä ja jäähdytän kaatamalla loput hanakylmää. Liukenee kuin sokeri .. (melkein :-)).. Se typpi/kalkki on vähän hankalampi. 1-komponentti liukenee vaikka kylmään.

Taitaa toi mun sekotus olla 1% :-) ..  Laitan sitä 1.5dl kun ohjeessa 1 mitta ...
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: MiniSiili - syyskuu 05, 2016, 14:20:49 ip
Alkuun käytin itse Mikroa ja matoa, kunnes huomasin että niihin uppoaa herkästi euro poikineen .. :(
Sitten löysin nuo Yaran lannoitteet joihin löytyi sopivat annostelut ChiliWikistäkin.. http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Lannoitus
Ferticare Hydro (NPK 6-6-25): http://www.yara.fi/lannoitus/tuotteet/other/1882-ferticare-hydro/
YaraLiva Calcinit (NPK 15.5-0-0): http://www.yara.fi/lannoitus/tuotteet/yaraliva/1892-yaraliva-calcinit/

Ainoa ko. lantojen huono puoli on, että niitä myydään vain säkeittäin. Mutta toisaalta eipä nuo säkit niin paljoa maksaneet (2x25kg säkkiä yht. ~50€), etteikö niitä olis raaskinut ostaa, vievät vaan tilaa varaston nurkasta..
Nyt olen porskuttanut ko. tavaralla jo kolme kautta, eikä ole säkit vielä juurikaan huvenneet.. Joten ehkä noilla vielä muutama kausi menee, ennenkuin pilaantuvat. :)

Ko. lannoitteilla olen saanut ihan kivasti satoa kerrostalo-olosuhteissa.. Joten ei valittamista :)

Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - syyskuu 05, 2016, 18:37:14 ip
Näyttää Yaran lannat olevan aika samaa kuin Nutriforten Mansikka-setti. Hydrossa on vähän vähemmän typpeä (6-7); enemmän fosforia (6-5); vähemmän kaliumia (25-29)
Mahtaako olla suuri merkitys??? Nutriforteahan kait voi käyttää ilman typpilisää kun kaipaa vähätyppistä lannoitusta. Ehkäpä Hydroakin voisi ...  :)
Tuntuu mulle tosi oudota tuo ohje stokkilitkuista joissa niiden sekoitussuhteet on erilaiset  ???

Tuli ostettua kimppaostona itsellekin tuota Yaran hydroa ja Calcinitia. 5+3kg maksoi muistaakseni 15€ eli saman kuin setti Tomaatti&Mansikka-lannoitetta.
Mä ajattelin jatkaa niillä ihan samaan tapaan kuin oon tottunut Nutrifortella.

Sinänsä kiinnostava on kyllä tuo Chiliwikin ohje, että ne stokkilitkut ovat paljon vahvempia kuin mun sekoitus: mitta[15ml]/150ml - 6mittaa/9dl
Sitä oon käyttänyt koska annostusohje on muistissa ja helppo laskea 1mitta=1,5dl
Oon vaan huomannut että ne stokkilitkut menee jotenkin sameaksi ja luulen että jotain limaa tai hometta niihin tulee: Ehkä väkevämpi säilyisi paremmin.

PS. Nämä eivät liene varsinaisesti vaihtoehtolannoitteita hydroon  ::)
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: PP - syyskuu 05, 2016, 19:13:21 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - syyskuu 05, 2016, 18:37:14 ip
Näyttää Yaran lannat olevan aika samaa kuin Nutriforten Mansikka-setti. Hydrossa on vähän vähemmän typpeä (6-7); enemmän fosforia (6-5); vähemmän kaliumia (25-29)
Mahtaako olla suuri merkitys??? Nutriforteahan kait voi käyttää ilman typpilisää kun kaipaa vähätyppistä lannoitusta. Ehkäpä Hydroakin voisi ...  :)


Noiden eroilla ei ole suuri merkitys, mutta yksistään käyttämisessä se voi olla ongelma, että kalsium on typpiosassa ja ilman sitä ei tule yhtään kalsiumia.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - syyskuu 05, 2016, 22:34:45 ip
Mä ostin kerran Canna Mono Ca -putelin, joka vaikuttaa aika riitoisalta. 1ml/l on perusannos. Hommasin vain tomaattrja varten, ja on jäänyt aika vähälle käytölle ... Vois olla sopivaa käyttää talvehtiville kasveille Hydron lisänä... Paitsetä en aio talvettaa nyt mitään, että pääsisin ötökkäpopulaatiosta kotonani ...
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Chilijamppa - maaliskuu 09, 2018, 10:07:28 ap
Tekisi mieli kokeilla kookoskuituun ainakin yhteen chiliin tuota Nutriforte hyötykasvilannoite+ epsom suola siihen lisäksi. On minulla noita pieniä taimia vielä muutama kappale sellaista testiä varten, joten nyt lähtee yksi Naga morich taimi uhraukseen tieteen nimissä. >:D
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Chilijamppa - maaliskuu 09, 2018, 10:08:06 ap
....
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: sorrii - maaliskuu 09, 2018, 11:02:00 ap
Näyttää vähän olevan sekaisin (vieläkin) tuon Nutriforten sivut. Kuluttajatuotteita ei löydy ollenkaan jos ei tiedä linkkiä:
( https://nutriforte.fi/collections/kotipuutarhurille (https://nutriforte.fi/collections/kotipuutarhurille) )

Ammattituotteissa sen sijaan olisi mielenkiintoiset valikoimat vaikka kimppaostoon: 25kg + 25kg "Tomaatti&Mansikka-lannoitetta" maksaisi vajaa 70€
Haifa Cal GG 15,5-0-0-26,5 - Normaali hinta €16.90
Hyperflex-1 NPK 8-6-30 - Normaali hinta €49.90

Eipä nämä mitään vaihtoehtolannoitteita ole, mutta Tomaatti&Mansikka näyttää loppuneen Honkkarista ja ilmeisesti kokonaan ...

Nutriforten Hemmo ehdotteli mulle että pitäisi vähän mainostaa "jossain blogissa" tai foorumilla, niin saisi vähän näytepakkauksia. En viitsinyt sitoutua moiseen, ja edellisen kimppaoston Yara-lannoitteita on ihan kivasti jäljellä ... Pani vähän ihmettelemään, että onko tuo firma menossa nurin vaiko tekemässä uutta nousua, kun toimari vastailee sähköposteihin ...  ::)

Mä mainitsin että Puutarhan kesä on Chilifoorumissa aika yleinen lannoite, niin tuli tällainen vastaus:
LainausPuutarhan kesä on lähes identtinen tuote meidän Kastelulannoitteen kanssa. Tuohon verrattuna meidän tuotteen hyvä puoli on se, että magnesiumia on 25 % enemmän, jolloin kasviin tulee lähtökohtaisesti kauniimpi väri.


Starttia kun kyselin, tuli vastaus:
LainausKyllä, Starttilannoite on täysin korvattavissa Havu- & Rhodolannoitteella. Kyseessä on sama tuote, joka vain on monikäyttöisyytensä vuoksi myyty kahdella eri myyntinimellä. Myös ammattiviljelijät käyttävät tätä em. käyttötarkoituksiin. Meillähän kaikki kuluttajatuotteet ovat sikäli ainutlaatuisia, että ne ovat tismalleen samoja, joita myös ammattilaiset käyttävät.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Chilijamppa - maaliskuu 09, 2018, 11:44:50 ap
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 09, 2018, 11:02:00 ap
Ammattituotteissa sen sijaan olisi mielenkiintoiset valikoimat vaikka kimppaostoon: 25kg + 25kg "Tomaatti&Mansikka-lannoitetta" maksaisi vajaa 70€
Haifa Cal GG 15,5-0-0-26,5 - Normaali hinta €16.90
Hyperflex-1 NPK 8-6-30 - Normaali hinta €49.90


Taidan itsekkin siirtyä käyttämään ylläolevaa tavaraa kunhan ensin pääsen eroon nykyisistä liemistä, mutta siihen voi mennä tovi jos toinenkin kun ne on käytetty loppuun.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Vuorikaskas - maaliskuu 10, 2018, 12:08:23 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 09, 2018, 11:02:00 ap

Mä mainitsin että Puutarhan kesä on Chilifoorumissa aika yleinen lannoite, niin tuli tällainen vastaus:
LainausPuutarhan kesä on lähes identtinen tuote meidän Kastelulannoitteen kanssa. Tuohon verrattuna meidän tuotteen hyvä puoli on se, että magnesiumia on 25 % enemmän, jolloin kasviin tulee lähtökohtaisesti kauniimpi väri.




Piti ihan tarkistaa netistä kun katsoin omasta vanhasta Puutarhan Kesä purkista (Kemira) ettei magnesiumia ole lainkaan. Nykyään on:  https://www.greencare.fi/tuote/puutarhan-kesatm-3/  Mg vesiliukoinen 1,2%.  Nutriforte Kastelulannoite purkista luen Mg 1,5%  Ferticare Hydrossa sen sijaan 2,4%.  http://www.yara.fi/lannoitus/tuotteet/other/1882-ferticare-hydro/

https://nutriforte.fi/collections/vesiliukoiset-lannoitteet
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Chilijamppa - maaliskuu 10, 2018, 13:10:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 10, 2018, 12:08:23 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 09, 2018, 11:02:00 ap

Mä mainitsin että Puutarhan kesä on Chilifoorumissa aika yleinen lannoite, niin tuli tällainen vastaus:
LainausPuutarhan kesä on lähes identtinen tuote meidän Kastelulannoitteen kanssa. Tuohon verrattuna meidän tuotteen hyvä puoli on se, että magnesiumia on 25 % enemmän, jolloin kasviin tulee lähtökohtaisesti kauniimpi väri.




Piti ihan tarkistaa netistä kun katsoin omasta vanhasta Puutarhan Kesä purkista (Kemira) ettei magnesiumia ole lainkaan. Nykyään on:  https://www.greencare.fi/tuote/puutarhan-kesatm-3/  Mg vesiliukoinen 1,2%.  Nutriforte Kastelulannoite purkista luen Mg 1,5%  Ferticare Hydrossa sen sijaan 2,4%.  http://www.yara.fi/lannoitus/tuotteet/other/1882-ferticare-hydro/

https://nutriforte.fi/collections/vesiliukoiset-lannoitteet


Tuo magnesium on todella tärkeää chilin normaalille kasvulle/sadontuotolle, niin ei ole ollenkaan huono idea lyödä tuota epsom suolaa pieniä määriä nykyisenkin puutarhan kesän kaveriksi.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Vuorikaskas - maaliskuu 10, 2018, 14:00:41 ip
Kunhan ei vedä korvakuulolla vaan hiukan laskee mitä siitä sitten kokonaisuutena syntyy. 
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Chilijamppa - maaliskuu 10, 2018, 14:22:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 10, 2018, 14:00:41 ip
Kunhan ei vedä korvakuulolla vaan hiukan laskee mitä siitä sitten kokonaisuutena syntyy.


No jos tuon puutarha kesän painon mukaan laskee vaikka 1-1,5% lisää epsom suolaa kaveriksi, niin tuskin menee aivan reisille.

Nyt kun löytyisi joku joka testaisi epsom suolalla ryyditettyä puutarhan kesää chileille.
Otsikko: Vs: Kokemuksia "vaihtoehtolannoitteista" hydrossa
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 10, 2018, 17:56:18 ip
Mä oon ripsautellut tuota epsomia ihan summamutikassa millin pari ruukkujen juurille. Ei ne ainakaan kuolleet ole, snackpaprika ainakin intoutui kukkimaan oikein urakalla kokoonsa nähden ja kymmenkunta paprikaa jo tarttuneena.
Vajaa kilo on tavaraa jäljellä, mutta varsinaisia testejä en ala tekemään, vaan PKn kanssa pari kertaa mullan pinnalle pirskoteltuna ajattelin kesän edetä.

Rautasulfaattiakin olisi reilu puoli kiloa. Nurmikolle vähän ajattelin ripsautella, mutta entäs chilit?