Ruoanlaitto ja ravintolat => Sadon säilöntä ja käsittely => Aiheen aloitti: tp-chili - elokuu 11, 2015, 18:07:51 ip

Otsikko: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: tp-chili - elokuu 11, 2015, 18:07:51 ip
Olen jo pitkään katsonut kateellisena toisten satokuvia,mutta ehkä ne omatkin chilit jossain kohtaa alkavat tuottaa satoa 😊
Kysynkin että mitä suosittelette jatkojalostukseksi seuraaville lajikkeille:
- lemon drop
- aji fantasy
- aji verde
- bhut jolokia
- fire flame
- pube canaria
-aji banana
Otsikko: Vs: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: MiM - elokuu 11, 2015, 18:20:02 ip
- Aji Fantasy menee tuoreena grillissä juuston kera sellaisia määriä, ettei jatkojalostus yleensä ole ongelma

- Lemon Dropista saa kuivattamalla ihan kelpo jauheen esimerkiksi kalaruokiin

muilla saa muut jatkaa...
Otsikko: Vs: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: unenkuva - elokuu 11, 2015, 19:52:22 ip
Itse olen Aji Fantasyyn täyttänyt juustolla/jauhelilhalla/kinkulla ja käärinyt pekoniin, pellille ja uuniin.
Kuivattuna Aji Fantasystä tulee aivan törkeän hyvää jauhetta. Itse tein sekotuksen, jossa suurin osa Fantasya, hieman mukaan jotain perus annuumia (itse käytin Herculenaum Pompeiita) ja hieman oreganoa, kuivaus, mortteliin ja jauheeksi. AWOT! :)

Lemon Drop toimii sellaisenaan kalan kanssa.
Aji Verdeä olen kans käyttänyt sellaisenaan tuoreena viipaloituna, voi lisätä mihin vaan :)
Otsikko: Vs: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: tp-chili - elokuu 20, 2015, 18:11:05 ip
Vielä jatkokysymys, että minkälaisia sekoituksia teette jauheista (yksi tulikin jo tuossa)?
Jossain näin että oli jauhettu samaan aina saman "suvun" chilit,
Annuumit, baccatumit jne...onko järkeä?
Eniten mulla näyttäis tulevan lemon droppia ja aji fantasya ja aji verdeä...ja perus
Annuumia. Toivottavasti myös muutama bhut jolokia, mutta ne on jo extremeä...
Otsikko: Vs: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: Hubert - elokuu 20, 2015, 19:38:48 ip
Saman lajin sekoituksia on sikäli helppo käyttää, että ruuan polttoprofiilia pystyy paremmin hallitsemaan. Itse olen pitkälti tehnyt jauheet ihan lajikekohtaisesti, koska monilla lajikkeilla on ihan omanlaisensa maku ja tulisuus.
Onnistuneimpia miksejä ovat olleet savuton baccatum-mix, joka on ollut aivan täydellistä kalalle, sekä savustettu supertulisten lajikkeiden sekoitus.
Lemon Drop kannattaa ainakin pitää ihan yksinään, sopii mainiosti lähes kaikkiin leivonnaisiin, kalalle en itse sitä koskaan laita, mutta joidenkin suuhun sekin sopii.
Otsikko: Vs: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: turaukko - marraskuu 05, 2015, 11:38:19 ap
Pari vuotta vanha Ulupica Large teki tänä vuonna kohtalaisen sadon. Ideoita mitä tehdä siitä? Olen kuivannut niitä jo jonkin verran ja vielä olisi prosessoitavana täysi puolen litran rasia ulupica largea (kokonaisina siis).
Otsikko: Vs: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: Hubert - marraskuu 05, 2015, 12:52:59 ip
Lainaus käyttäjältä: turaukko - marraskuu 05, 2015, 11:38:19 ap
Pari vuotta vanha Ulupica Large teki tänä vuonna kohtalaisen sadon. Ideoita mitä tehdä siitä? Olen kuivannut niitä jo jonkin verran ja vielä olisi prosessoitavana täysi puolen litran rasia ulupica largea (kokonaisina siis).


Perkaa ja pakasta.
Ulupica Large on sellaisenaan ehdottomasti yksi parhaimman makuisista chileistä, ja pakastamalla maku säilyy parhaiten.
Salsoihin ja etikkasäilykkeisiin kelpaavat melkein mitkä tahansa lajikkeet, joten niihin en noin hienoa raaka-ainetta laittaisi.
Otsikko: Vs: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: turaukko - marraskuu 06, 2015, 09:12:19 ap
Lainaus käyttäjältä: Hubert - marraskuu 05, 2015, 12:52:59 ip
Lainaus käyttäjältä: turaukko - marraskuu 05, 2015, 11:38:19 ap
Pari vuotta vanha Ulupica Large teki tänä vuonna kohtalaisen sadon. Ideoita mitä tehdä siitä? Olen kuivannut niitä jo jonkin verran ja vielä olisi prosessoitavana täysi puolen litran rasia ulupica largea (kokonaisina siis).


Perkaa ja pakasta.
Ulupica Large on sellaisenaan ehdottomasti yksi parhaimman makuisista chileistä, ja pakastamalla maku säilyy parhaiten.
Salsoihin ja etikkasäilykkeisiin kelpaavat melkein mitkä tahansa lajikkeet, joten niihin en noin hienoa raaka-ainetta laittaisi.

No joo, tuota pakastamista en ollut ajatellutkaan. Täytyykin pakastaa niitä. Samaa mieltä kyllä ulupica largesta ja mausta, tämä kasvi menee jälleen talvehtimaan. Yritän pitää sen hengissä mahdollisimman pitkään.
Otsikko: Vs: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: ViljoH - tammikuu 12, 2018, 16:45:47 ip
mä yleensä vain laitan vettä minicrip pussiin ja chilit sisään ja pakastimeen 8)
kuivurilla kuivaan isommat määrät :chili: ja vois kokeilla tehdä chili soossia  ;)
tai yrittää hapattaa chilejä ;D miksikäs ei
:chili:                                               :chili:                                     
Otsikko: Vs: Vinkkejä sadon käsittelyyn
Kirjoitti: Jame - heinäkuu 14, 2018, 20:50:22 ip
Kohta alkaa uuden sadon korjuu ja ainakin allekirjoittaeella on edellisen kauden / kausien chilejä vielä käyttämättä esim. kuivattuja. Kuivatut chilit saa näppärästi helppokäyttöisen muotoon, vaikkapa pöytämausteeksi, jauhamalla ne kahvimyllyllä.  Kahvimyllyjä saa nykyään edullisesti monesta eri paikasta. Omani ostin n. 10 eurolla Lidlistä. Esim. kilo rocotoja painaa kuivattuja reilusti alle 100 g. Chili-jauhetta voi sitten käyttää mihin tahansa mieleen tulevaan. Varoituksen sanana sen verran, että hienojakoinen chilipöly saattaa aivastuttaa jos ei pidä
varaansa.