huhtikuu 18, 2024, 03:10:51 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Jamsteri

1
Pikapäivitys:


Flexut yllättivät positiivisesti. Tämä purkki oli ensin sen viisi viikkoa normaalissa lämmössä ja nostin sen sitten mielenkiinnosta orkidealampun päälle lämpimään. Viikon jälkeen näyttäisi itävän kymmenen siementä. Parit kasvit lupasin kaverilla ja äidille, joten itselle olisi jäämässä 7 taimea. Noilla varmaan saa aikaan ristiinpölytykset jos nämä viitsivät koskaan kukkia :D
2
Lainaus käyttäjältä: skuosma - maaliskuu 31, 2024, 14:15:13 ipJännältä näyttää karvaiset lehdet. Onko "karvat" pehmeitä vai jopa piikikkäitä?



Kyllä nuo ihan pehmeiltä tuntuu. En tiedä, että aiheuttaisiko esim eximiumin karvat jotain ärsytystä jos oikein käpälöisi... En ole kyllä koskaan saanut mitään ärsytystä mistään chilien lehdistä.
3
Tänään eroteltiin omiin ruukkuihin galapagoenset, rainholm exät ja kaksi eximiumia toisistaan. Lisäksi huomasin, että flexuosumeja näyttäisi itävän vielä kaksi siementä lisää. Hyvä niin, niin saa kaksi kasvia että saa kukat varmemmin pölyttymään sitten joskus. Olen kuullut, että tällä lajilla on vaikeuksia pölyttyä yksinään.


Tänään erotellut taimet


Rainholm ex F3


Karvainen C.eximium


Pikkiriikkinen C.lanceolatum


C.flexuosum (Uudet itäneet siemenet olivat toisessa ruukussa)


C.galapagoense. Luulin, että tämä olisi karvaisempi. Näkyy tuossa toki jonkin verran karvaa, mutta muiden kuvissa nämä ovat olleet paljon pörröisempiä. Jonkinlainen tuoksu on noissa lehdissä, niin jospa tämä olisi kuitenkin oikea kasvi.


Loppuja lanceolatumeja en vielä uskalla erotella, koska nuo taimet näyttävät niin pieniltä ja herkiltä. En ole ikinä nähnyt yhtä pieniä chilintaimia :o
4
Ja nyt tulee päivitys myös kuvien kanssa:

Juuri kun menin sanomaan, ettei flexut idä niin yksi todisti oletuksen vääräksi!


Galapagoenset:


Rainholm exät pitäisi piakkoin varmaan erotella omiin purkkeihin. Hyvin itivät!


Huono tärähtänyt kuva friburgensesta, mutta tästä näkee ettei haaromista ole vielä tapahtunut. Joskus taannoin muistelisin cardenasiin kasvaneen samalla tyylillä kovin köynnäsmäisesti


Pistokas-rhomboideum kasvaa hauskan mallisesti:


kitukasvu-cherrybomb pääsi valoisammalle ikkunalle ja kitukasvaa edelleen:
5
Pieni tilannepäivitys ilman kuvia:

Kaikki muut villichilit itivät ongelmitta paitsi flexuosum. Kuusi viikkoa mennyt ja eloa ei näy lämmitetyssä, eikä lämmittämättömässä ruukussa. Siemenet toki olivat vuosikertaa 2015, joten ei ihme että itäminen jäi. En kuitenkaan heitä vielä pois vaan annan vielä muutaman viikon ajan mahdollisuuksia.

Galapagoenset itivät hyvin lämmitettynä, ilman lämpöä eivät ollenkaan.

Eximiumia iti kaksi kasvia ilman lämpöä ja yksi lämmöllä. Lämmitetty taimi jäi kypärään, joten se joutui hylkyyn.

2004 vuosikerran cherry bomb näyttäisi ihan vähän siltä, että kohta voisi odottaa ekaa nuppua. Kasvi on vuoden ikäinen ja juuri ehkä 15 cm korkea ja kovin kitukasvuinen.

Friburgense kasvaa köynnöstäen eikä ole vieläkään haarautunut päästä. Sen sijaan yksi sivuhaara on alkanut kehittyä nyt viime aikoina. Lieneekö jokin 26-kromosomisten juttu nuo sivuhaarat?
6
Töi-ikkunalaudalla punkee esiin jo seuraavia kasveja:

Aji Benito
Early jalapeno
C.chacoense
7
Tänään näkyi ensimmäiset idut lämmitetyistä galapagoensen ja eximiumin siemenistä. Lisäksi lanceolatumin siemenistä iti vielä yksi, joten niitä on yhteensä kolme kasvia. Näissä yhdessä on siemen puoliksi sirkkalehtien päällä, mutta nyppään sen irti jos se ei omia aikojaan tipu.
8
Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 24, 2024, 20:44:50 ipHyviä kuvia karvaisista pikku iduista ^-^ Miten siellä, oliko tuon viilailun lisäksi esikäsittelyjä tai ajastettua liotuskäsittelyä siemenillä?

Viilailu ja lämmitys olivat kyllä ihan tuhoon tuomittuja projekteja. Kaikkein parhaiten näyttäisivät nämä tämän kevään villit itävän ihan tavallisessa huoneenlämmössä suoraan multaan kylvettynä. En edes alkanut mitään liotuksia miettimään. Itämisprosentti ei kyllä päätä huimaa, mutta jos jokaisesta saisi edes yhden kasvin niin olisin tyytyväinen. Flexusta olisi varmaan hyvä olla ainakin kaksi, mutta kun siemenet olivat vuosikertaa 2015 niin en yllättyisi jos yksikään ei itäisi.
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
helmikuu 24, 2024, 20:49:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 24, 2024, 20:26:50 ipSalpietaria (KNO3) jenkit suosittelee hapoksi. Joistain siemenpankeista saa jopa tilauksen mukaan paketin. Että onko tässä joku vinha perä? Voisiko vain käyttää jotain orgaanista happoa, sitruunamehu tai etikka?

Olisikohan tuossa pointtina se, että nitraatti on voimakas hapetin ja sitten sillä tavalla auttaisi? Hapanhan se ei ole, vaan  vahvan hapon suolana erittäin erittäin heikko emäs. eli käytännössä neutraali. Jos itse haluaisin linnun ruoansulatusta simuloida niin pitäisin siemeniä lämpimässä 0,5 % suolahapossa, koska sitähän siellä mahassakin on. Toki suolahappoa on yllättävän vaikea löytää ostettavaksi. Itse ostin aikoinaan Laspek-nimisestä firmasta kun tarvitsin ihan muihin projekteihin (Projektit jäi tekemättä ja vein hapon lopulta töihin labraan :D)

Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 24, 2024, 20:26:50 ipYleisimmin mainittu on tee tai kamomillatee-liuotus. Tanniinihappo tms? Mutta kaikissa vähän isommissa testeissä jotka itse löysin nämä laskivat itämisprosenttia. Ja jotta ei olis liian simppeliä niin esim. joillain chilisumpeilla tee-liotetut taisi olla se nopeimmin itäneet.  :o

Teessä voisi olla oksaalihappoa. Löysin tässä joku aika sitten artikkelin, jossa kerrottiin brittimiehen menehtyneen munuaiskiviin hänen nautittuaan joka päivä vajaat 4L jääteetä ja siinä syyllinen oli lopulta oksaalihappo. Jos tämä teen oksaalihappooletus pitäisi paikkansa, itävyyden huononemista voisi selittää se, että hyvin monet oksalaatit liukenevat todella huonosti veteen. Tuo nopeus ei kyllä taas sitten täsmää ollenkaan.

10
Ainakin yksi C.lanceolatum kuoriutui hienosti siemenestä ulos. Turhaan pelottelitte kypäräpäillä :D


Myös C.eximiumin taimi selviytyi ilman kypärää


Viime keväänä 19 vuotta vanhoista siemenistä idätetty Cherry bomb ei ole kasvanut vuodessa tämän enempää. Siementen ikä näköjään vaikuttaa ainakin kasvuvauhtiin.


Muissa havainnoissa olen huomannut, että C.friburgense on tosi kova juomaan. Vettä menee samaa tahtia kuin tyyliin tomaatille ja sitten jos kastelu jää vähemmälle, niin kaveri on tosi dramaattisesti nuutuneen näköinen.
11
Noniin, harrastus forssattu myös työmaalle, jossa on ala-aulassa suuri ikkuna noin etelään päin. Laitan näiden kasvatusten seurannat omaan päiväkirjassa niin oon ehkä helpompi seurata.

Laitettiin kuutta lajiketta itämään, joiden kasvua voi yhdessä työkavereiden kanssa seurata . Lisäksi ikkunalle päätyi yksi aiemmin kotona itänyt (luultavasti) Aji Cristal.

Idätykseen meni seuraava lista:

C.annuum, "rainholm ex, F3"
C.annuum, "early jalapeno"
C.annuum var.glabriusculum, "cappuccino tepin"
C.baccatum, "Aji Benito"
C.chacoense, "cap1445"
C.pubescens, "rocoto Arequipa giant"

Tehtiin oikein vielä hienot värikoodit eri lajeille.

Purkkien päälle laitettiin "superior cling filmiä", joka näytti halkeavan helposti. Ensi kerralla ihan tavallinen velmukelmu saa kelvata.
12
Tänään molemmissa lanceolatumin purkeissa näytti itävän jo ekat siemenet. Lämmitetyssä ja lämmittämättömässä. Nyt sitten jännitetään, että pääseehän lehdet esiin siementen sisältä...
13
Tämän vuoden kylvöistä annuumit itää jo, samoin ensimmäinen eximium oli tänään pukannut vihreää esille mullasta
14
Tilannekatsaus:

Tällä kaudella keskitytään kotikasvatuksessa lähes kokonaan villeihin lajeihin, koska ne ovat kovin kiintoisia. Paperinmutkaidätykset olivat ihan surkea viritys, joten pysytellään idätyksissä mullassa ja purkeissa. Tänään laitettiin tyttären avustuksella kasvamaan koko joukko uusia kavereita, jotka ovat:

C.annuum "rainholm ex, mini snack jalapeno"
C.eximium CAP 500
C.flexuosum
C.galapagoense
C.lanceolatum

"Rainholm ex mini snack jalapeno" jatkaa edelleen oman vahinkoristeymälajikkeen jalostusta, nyt on menossa F3-sukupolvi. Valikoin jatkoon parhaimman makuiset F2-sukupolven chilit, jotka näyttivät minijalapenoilta.

Kaikkia muita paitsi edellämainittua laitoin itämään kaksiin purkkeihin. Toiset purkit ovat lämpimässä orkideojen kukkavalon päällä ja toiset ihan vain työpöydällä. Seurataan jännityksellä, että nouseeko mistään purkista mitään :-X (no annuumit ovat varmaan itäneet jo parin päivän päästä, mutta nuo villit jännittää enemmän)

15
Villit chilit ja chilien tiede / Capsicum regale
tammikuu 18, 2024, 21:21:23 ip
Capsicum regale on varmaan tuorein löytö chilien sukupuusta, materiaali on kerätty vuosina 2016 ja 2019 ja lajikuvaus julkaistu vuonna 2020. Heitän tänne tiivistelmän minun villichiliartikkelista:

Kasvi on pieni solakka pensas, joka kasvaa noin 2 m korkeaksi ja haaroo latvastaan vähänlaisesti. Karvattomat lehdet ovat kalvomaiset ja kasvavat suuri-pieni-pareina. Suuret lehdet ovat 17-20 cm pitkiä ja 5-8 cm leveitä, pienet lehdet ovat lehdet ovat 2-5 cm pitkiä ja 1-3 cm leveitä. Kukat ovat kelta-punasävyiset ja halkaisijaltaan noin 1 cm ja niitä kasvaa kasvupisteestä 5-13 kpl. Tuleton marja on halkaisijaltaan 6-9 mm, raakana vihreä, myöhemmin lähes valkoinen ja kypsänä tummansininen tai violetti  :o  Siemenet ovat mustat ja niitä on 7-17 kpl marjan sisällä.

Kasvi kasvaa eteläisessä Kolumbiassa, Itä-Ecuadorissa ja Pohjois-Perussa Andien itärinteillä.

Kromosomeja tällä on 26 kpl ja sille annetu uhanalaisuusluokitus on "uhanalainen".

Ja tässä artikkelista lainattuja kuvia:

16
Noniin kynsiviila tuhosi yhden carassensen siemenen, joten jäljellä on vain pari rasiassa. Löysin koko pussillisen parvifoliumin siemeniä, joten päätin kokeilla samaa sitten niillä. Kolme viidestä kylvetystä kesti kevyen viilaamisen, yksi halkesi ja yhden jätin rauhaan. Nyt nekin ovat lämmitettynä rasiassa talouspaperin päällä odottamassa. Saas nähdä tuleeko mitään.
17
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Buforum
tammikuu 18, 2024, 14:31:18 ip
Käännänpä villichiliartikkelista tähän nyt kun sain inspiraatiota. Virallinen nimi tällä kasville on nykyään muuten Capsicum mirabile.

Kasvi on pysty pensas tai varpu ja kasvaa yleensä 1,2-2,5 m korkeaksi (Ei kyllä minun mittapuulla ole varpu silloin :D) tai joskus vähän korkeammaksi pieneksi puuksi. Runko on paksu ja haaroo yläosastaan voimakkaasti. Karvattomat lehdet ovat samantyyliset kuin lanceolatumilla, eli tekee lehtipareja, joista toinen lehti on aina pidempi. Pidemmät lehdet ovat 5-15 cm pitkiä ja pienemmät 2-3 cm pitkiä. Kukat ovat 5-terälehtiset ja valkoreunaiset. Terälehtien keskellä on violetit laikut ja ulkopuolelta terälehdet ovat kellanvihreät. Kukkia kasvaa yleensä 2-5 kasvupisteestä, harvoin yksittäin. Marja on 7-9 mm halkaisijaltaan, raakana vihreä ja kypsänä vihertävän keltainen. Marja on tulinen ja irtoo helposti kannasta. Siemenet ovat ruskeita tai mustia ja c-kirjaimen muotoisia.

Uhanalaisuusluokitus tässä minun artikkelissa näyttäisi olevan "Least concern", että onkohan aji infernolla ollut sitten jokin muu kasvi mielessä? Kromosomien määrä on 26 ja levinneisyys kyllä on merkattu myös Sao Paulon alueelle. Uhanalaisuudessa kyllä huomautetaan kasvualueen pirstaloitumisesta ja sen aiheuttamasta uhasta.

Samankaltaisissa lajeissa mainitaan C.villosum ja C.muticum. C.villosum on merkattu vaarantuneeksi ja C.muticum on äärimmäisen uhanalainen.
18
Huomasin tässä jokin aika sitten villivhiliartikkelia lukiessa, että praetermissumin virallinen nimi on kuulemma nykyään Capsicum rabenii. Onko kukaan muu tällaiseen törmännyt?
19
Jälleen tilannepäivitystä (nyt en jaksa kuvia latailla tänne, mutta jospa seuraavalla kertaa):

Laitettiin uuden vuoden aattona testimielessä orkideaterraarion loisteputken päälle talouspaperisysteemillä muutamia siemeniä itämään, että nähdään olivatko kaikki carassensen siemenet itämättömiä. Rasioihin meni tavallista paprikaa viime kesältä, joku rabenii (vanh. praetermissum) ja loput carassenset. Sitten laitettiin vielä multapurkkiin samaan paikkaan "joku punainen" nimellä olleita siemeniä, luultavasti kyseessä on Aji cristal.

Normipaprikat ja "joku punainen" itivät tosi helposti näillä virityksillä, mutta rabenii ja carassense eivät ainakaan vielä ole itäneet. Rabeniissa näyttäisi kyllä nyt ilmestyneen jotain reagointia lämpöön, joten en ihmettelisi jos kohta näkyisi ituja. Mittasin idätyspaikan lämmön tuosta lampun päältä, niin näytti 28 °C olevan siinä. Luulisi kelpaavan :D Tuumin kyllä vielä, että koitan vähän raapaista carassensen siemeniä kynsiviilalla kun ne eivät näytä reagoineen mitenkään lämpöön ja kosteuteen. Jotenkin muutenkin ovat tosi kovan näköisiä. Ehkä nämä kulkevat jonkun linnun mahan kautta luonnossa.

2004 vuoden siemenistä kasvatettu cherry bomb on edelleen alle 10 cm korkea, mutta hengissä kuitenkin. Vaihdoin sille vasta uuden mullan ja purkin, joten saa nähdä kasvaisiko pian paremmin.

Tyttären ikkunalla majailee vieläkin C.friburgense ja C.caatingae, sekä pahanmakuinen "rainholm ex". Jälkimmäinen saa varmaan pian antaa tilaa jollekin kiinnostavammalle lajille. Ikkunasta vetää jonkin verran, joten olen aika yllättynyt, että Brasilian kasvit eivät kylmästä piittaa. Toki en kyllä lähtisi ulos viemään ennen oikeita kesälämpötiloja :D

Työpöydällä asuu kaksi C.rhomboideumia. Toinen on alkuperäinen ja toinen pistokas. Pistokas kasvoi tosi äkkiä isoksi ja vahvaksi.

Olohuoneen ikkunalla on edelleen hengissä pink habanero -bonsai.

Postissa on tulossa ensi kesän siemenet, joita pääsee pian kylvämään. Löysin normilajikkeiden lisäksi flexuosumin, lanceolatumin, galapagoensen ja eximiumin siemeniä, joten toivotaan että villichilikokoelma kasvaa pian suuremmaksi :D





20
Otin eilen töiden jälkeen roikkuvapodisen rainholm exän sisälle turvaan kylmältä ja ajoitus oli aika hyvä, sillä kolme tuntia myöhemmin sateli ensilumet :D

Yksi ulos jäänyt rhomboideum kesti lumet näköjään ihan vikisemättä, mutta otin senkin nyt sisälle suojaan ja ajattelin viedä työpaikan ikkunalaudalle sen.