toukokuu 14, 2024, 07:55:35 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Volitans

1
Elikkäs Venomin luona jälleen tulossa perinteinen legendaarinen LAHTIMIITTI!

Alkaa klo 14.00.

Tiedossa soossimaisteluja ja hyvää ruokaa.

Menu on seuraava:

Katkarapusandwitch - chilikatkarapuja, selleriä, salaattia ja majoneesia

Chilirisottoa - chilikorianterimarinoitua kananrintaa ja chilipestoa

Suklaajäätelöä, kirsikkahabanerohilloa ja kermavaahtoa

Iltapalaksi uunivoileipiä

Muutokset menuun mahdollisia.

Hintaa ruokailulle 10 EUR/naama. Etukäteisilmoittautuminen.
2
Pakkohan se oli testata.

Perushamburilainen, jossa majopohjainen soossi, salaattia, eltaantuneen makuista pekonia ja pohjan päällä neljä siivua mietoja säilyke-jalapeñoja.

Tulisuudesta ei voida tämän tuotteen kohdalla puhua.
3
Suomen Chiliyhdistys ry / Flyeri yhdistykselle
syyskuu 01, 2008, 19:38:23 ip
Yhdistys on aikeissa painattaa chiliflyereitä

Kyseessä olisi vertikaali DIN A5 kokoinen 6-sivuinen lehtinen harmonikkataitettuna (tai kääreenä):

http://lyhytlinkki.net/?h6dxizwy

Ideana on, että flyerissä olisi 5 sivua yhdistyksen asiaa ja takasivu sitten varattuna kumppaneille, jotka kustantavat flyerin painatuksen.

Eli tuohon mahtuu kolmen A4 sivun verran informaatiota nelivärisenä.

Nyt tarvittaisiin sitten:

a) Tekstien tekijöitä

b) Kuvitusta/grafiikkaa

c) Taittoa

Ensin pitäisi miettiä karkea jako. Laitetaan alkuun ehdotus, niin on helpompaa lähteä liikkeelle:

1. Sivu: Tarkoitus herättää lukijan kiinnostus chilien kiehtovaan maiilmaan. Tietoa yhdistyksestä. Liittyminen.

2-3. Sivu: Chiliharrastuksen kuvausta

4. Sivu: Lisää chilitietoutta

5. Sivu: Chili faktoja ja myyttejä

6. Sivu (takasivu) sponsorin sisältö - graafinen ulkoasu kuitenkin yhtenevä sallien silti sponsorin omien värien / logojen käytön tyyliin sopien.
4
Erikoisuudet / Grillatut Heinän Chilit
heinäkuu 30, 2008, 20:18:30 ip
Tässäpä teille oiva resepti:



Täytetahna:

Sekoitetaan:

200 g ruohosipulituorejuustoa
40 g kylmäsavuporoa muruina
40 g kinkkusuikaleita
20 g aurajuustoa
2 rkl Heinän cherqui chiliä hienonnettuna
mp myllystä
1 valkosipulin kynsi hyvin hienonnettuna

Itse chilit:

Heinän Championeja
Heinän Sudden Deatheja

Viilletään chileistä "ovelalla viillolla" (tm) kanta pois siten, että kanta jää kuitenkin läpäksi kiinni chiliin. Täytetään tahnalla.

Siirretään chilit jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi - tämä jähmettää täytteen ja grillaus onnistuu ilman, ette täytteet valuvat pois.

Grillataan miedohkolla lämmöllä ensin kantapuoli alas, kun juusto alkaa sulamaan, käännetään chilit.

Toimii!
5
Elikkäs otsikon mukainen tapahtuma. Uudessa savustimessa valmistetaan paahtopaistia, baby back ja spare ribsejä. Salaattia, lohkoperunoita, parit kolmet soossit kylkeen myös.

Ai niin ja lisäksi on pari kiloa naudan entrecôteta ja sen kyytipojaksi viisi erilaista chilivoita - jotka pitäis arvostella.

Koska kustannan murkinat omasta pussista, niin kerään kolehdin, jotta saisin raaka-ainekustannukset kokooon.

Ilmoittautumiset tähän ketjuun, yv:nä saa tarkemmat kohteen sijaintitedot.
6
Erikoisuudet / Savuarominen salsakastike
huhtikuu 14, 2008, 00:04:03 ap
SAVUAROMINEN SALSA



Tyyliin lahtimiitti 12.4.2008

2 rkl oliiviöljyä
3 sipulia ja...
3 sellerinvartta, kuutioina, kuumalla pannulla oliiviöljyssä hieman ruskistettuna
2 paprikaa, paahdettuna ja kuorittuna, paloiteltuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 tlk jalapenoja hienonnettuna - perusmakuja
2 habaneroa hienonnettuna - vähän tulta
3 tlk luumutomaatteja, valutettuna ja pilkottuna
3 rkl oregano
1 rkl jeeraa, paahdettuna ja hienonnettuna
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl savupaprikajauhetta
2 rkl chipotlekastiketta
2 rkl meksikolaista hunajaa tai muuta hyvää juoksevaa hunajaa
yrttisuolaa
merisuolaa
(limen mehua)

Leikkaa paprika neljään osaan ja paahda grillivastuksen alla kuori ylöspäin, kunnes pinta on mustunut - poista hiiltynyt kuori ja leikkaa paloiksi.

Kuumenna oliiviöljyä (ei virgineä) pannulla, kunnes öljy hieman savuaa - paista sipulin ja sellerinpaloja, kunnes saavat hieman väriä.

Paahdettaessa kasvisten omat sokerit karamellisoituvat ja maku paranee. Pannun on oltava todella kuuma, jotta kasvikset eivät kypsyisi liiaksi.

Valuta tomaatit, kaada valutusliemi kattilaan yhdessä sipulin ja sellerin kansa. Paahda jeeraa hetken kuivalla pannulla ja mortteloi hienoksi. Lisää jeera, valkosipuli ja oregano. Keitä noin 5 minuuttia kasaan kovalla lämmöllä. Suurusta kylmään vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä (näin tulee paremmin lättyjen välissä pysyvä soossi).

Lisää tomaattikuutiot. Mausta savupaprikalla, hunajalla, chipotlella, savupaprikalla ja yrttisuolalla. Tarkista maku. Säädä happamuus kohdalleen limemehulla tarvittaessa.
7
Paikkana liskoluola@venomi. Klo 14:00.00.00 alkaen.

Kun ei noiden muiden paikkakuntien päivänmääräarvonnoista ota kukaan enää selvää, niin aiheutamme hämminkiä lahdessa.

Soffaa on varattuna matkalaisille.

Chiliruokaa tiedossa - toivomus olisi, että saisin raaka-aineiden hinnan kerättyä kolehtina.

Ilmoittautumiset tähän ketjuun.

Hauskaahan emme pidä, eikä alkoholia tai chilejä käytetä - vai mites se oli?
8
Edistyneempi chilinkasvatus / Kevätpäiväntasaus
maaliskuu 20, 2008, 04:17:06 ap
Nyt on sitten päivä jo pidempi, kuin yö - kesä lähenee vääjäämättä! Valo lisääntyy ja chilit kasvavat paremmin.

Saapa nähdä, miten lämmin keäsästä tulee - ennusmerkit eivät ole kovin hyvät, sillä nyt on ollut harvinaisen kylmää, varsinkin pohkoisella pallonpuoliskolla. Suomi jä muutamat muutkin maat ovat kuitenkin onnekkaasti saaneet nauttia lämpimämmästä ilmasta.

Nyt on kuitenkin keskimääräistä kylmempää ja auringonkin aktiivisuus ei nyt auta, joten viileää pitäisi kaiken järjen mukaan tulla - ellei sitten taas jotain hauskaa tapahdu.

Pitääköhän käydä askartelemaan chileille lämpimiä katteita sanomalehdistä - toisaalta voisi lämmittää sähköllä...
9
Aloin tuossa pohtimaan, josko pH:lla olisi minkäkinlainen vaikutus itämisen onnistumiseen.

Aloin nimittäin kastelemaan idätyksiäni pH korjatulla (noin 6) vedellä aiemman kraanaveden sijaan (ph 7.5), jonka seurauksena itäminen on nopeutunut. Liekö sattumaa? Muut olosuhteet ovat olleet samat.

Luonnossa chilin siemenet kulkevat lienee pääosin lintujen ruansulatuksen läpi - onkos tietoa linnun ruansulatuskanavan pH:sta sekä lähinnä linnunpaskan pH:sta - siinähän noiden chilien luulisi luonnossa itävän.
10
Nyt olisi tarvetta letkuille, putkille ja ennen kaikkea T-haaroille.

Vaan mistäköhän tuommoisia löytäisi? Puolituumaisia tai jotain.
11
Ehdinpäs varaamaan tämän palstan! Tänne tulee tietoa ja tiedottomuutta koskien kasvatuksiani.
12
Kodin mausteinen kokkaus / Encona Creole Hot Pepper Sauce
helmikuu 01, 2008, 17:31:27 ip
Tuommoinen uutuus löytyi paikallisesti maustekaupasta tänään.

Valmistusaineet: Habaneroja, scotch bonnetteja, sinappia, etikkahappoa, muunneltua maissitärkkelystä, sipulia, sokeria, suolaa ja kurkumaa.

Mukava polte, parempi kuin tabascossa - johtuu chinensestä. Sinappi toimii yhdessä chilin kanssa mukavasti. Kirpeän hapokas.

Mukavasti toimi naudan lihan mausteena. Ei huono!
13
Erikoisuudet / Perunasalaatti
tammikuu 31, 2008, 04:36:50 ap
Tässä resepti Vaasan meetin perunasalaattiin, joka hieman pääsi unohtumaan.

Perunasalaatti
=========

8 kg kiinteää perunaa - Nicola tms.
5 sipulia silputtuna
1 litra kasvislientä - ohje alla
3 tlk säilöttyä piri-piriä  
3 tlk kapriksia
1 kevätsipulia siivutettuna

kastike:
0,75 dl auran tulista sinappia
1 dl riisiviinietikkaa
1 dl omenaviinietikkaa
8 dl oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
yrttisuolaa
valkopippuria

Kuori, viipaloi ja keitä perunat suolavedessä - kaada vesi pois.
Kuulota sipulisilppu oliiviöljyssä, lisää kasvisliemi ja keiheuta. Suolaa liemi. Jaa perunat varovasti 2-3 astiaan. Kaada kiehuva liemi kuumien perunoiden päälle.

Valmista kastike. Sekoita sinappi ja viinietikat, vatkaa sekaan oliiviöljy ohuena nauhana. Mausta.

Lisää kaprikset, chilit ja kevätsipulit. Kaada kastike varovasti perunoiden päälle. Anna maustua vähintään vuorokauden jääkaapissa. Nostele salaatti vaikka isoon minigrip pusiiin maustumaan.

Lisää juuri ennen tarjoilua mukaan keitettyjä vihreitä papuja ja mustia oliiveja.


Kasvisliemi
===========
2,5 l kylmää vettä
6 porkkanaa paloiteltuna
3 sellerin vartta paloiteltuna
3 kokonaista, kevyesti murskattua vsk
1 vihreä paprika paloiteltuna
1 fenkoli paloiteltuna
1 keskikokoinen purjo paloiteltuna
2 keskikokoista sipulia paloiteltuna
2 tl korianteria (siemeniä)
10 valkopippuria kokonaista
1 tl timjamia


Keitetään noin 2 h. Siivilöidään.
14
Erikoisuudet / Vaasan chilimeetin 2008 alkupalat
tammikuu 28, 2008, 22:50:24 ip
Tässä nämä Chilimeetin alkupalojen reseptit. Vaativat hieman vielä hienosäätöä, mutta noin äkkiä kehitetyiksi toimivat yllättävän hyvin.



Basilika crostini, tomaattia ja mozzarellaa
===============================

Leikkaa patongista vinottain n. 5 mm:n viipaleita. Sivele kauttaaltaan
basilikaoliiviöljyllä (puntti basilikaa ja oliiviöljyä sauvasekoitetaan + hieman valkosipulia) ja paahda uunissa 220 C, vaalean ruskeiksi. Kokoa päälle halkaistut miniluumutomaatin lohkot ja minimozzarellaa. Pintaan hieman mustapippuria myllystä.


Paahtofilee, duxelles ja bearnaise kastiketta
================================
Paahda pätkä oliiviöljyllä siveltyä naudan sisäfilettä kuumalla pannulla,
kunnes pinta kauttaaltaan ruskea. Sivele chilivedellä (1 rkl baccatum jauhetta, 3 rkl suolaa, n. 1½ dl kuumaa vettä). Siirrä pannu uuniin 200 C, kunnes medium. Anna fileen vetäytyä foliossa.

Valmista duxelles: Paista pannulla voissa pieniksi hakattua sipulia ja herkku sieniä - paista niin kauan, että seos muuttuu tumman ruskeaksi. Lisää hieman kermaa ja loraus tryffeliöljyä.

Valmista klassinen bearnaise, mutta mausta baccatum jauheella. Paahda crostineja uunissa (kuten ed. reseptissä, mutta käytä pelkkää oliiviöljyä). Sipaise hieman valkospulin kynttä paahdettujen leipien pintaan, levitä päälle duxelles ja siivu poikkisyin leikattua fileetä.
Lusikoi hieman kastiketta fileen päälle. Koristele kirvelin oksalla.


Keltaevätonnikalaa, kurkkua ja avocadoa wasabin ja ranskan kerman kera
=====================================================

Ripottele tonnikalan pintaan mustia seesamin siemeniä. Paahda kuumalla pannulla oliiviöljyssä niin, että sisus jää vielä aavistuksen raa'ksi. Mausta soijakastikkeella.

Leikkaa kurkusta vinottain noin 5 mm paksuja viipaleita. Marinoi kurkut roiskuttamalla pinnalle seosta, jossa on puolet Miriniä ja puolet riisiviinietikkaa. Leikkaa pehmeästä avocadosta ohuita sekoreita - marinoi myös nämä kevyesti jotteivat tummu. Päälle ohuiksi siivuksi leikattua tonnikaaa sekä herneen kokoinen pala wasabia ja creme fraichea. Koristele punaisen basilikan lehdellä tai punaisella perillalla (kähäräveripeippi).

Kylmäsavulohta, juustomoussea, chilimarinoitua persikkaa ja saaristolaisleipää
========================================================

Valmista juustomousse: Puolet Mascarponea ja hienoksi raastettua Grana Padana tai Parmiggiano Reggiano juustoa. Hieman valkopippuria ja suolaa. Sauvasekoita ja ohenna kermalla. Pursota juustomassaa saaristolaisleivän viipaleiden päälle. Lisää ohut viipale savulohta hieman taivuteltuna ja lisää väliin viipale tuoreessa chilissä marinoitua persikkaa.
15
Tämmöinen kokeilu tänään. Tuli varovaisestikin arvioiden hyvää - ja maistui muillekin. Salaisuus ei ole mausteissa vaan valmistustekniikassa.


Porsaan ulkofilettä vihannespedillä ja olut-rocotokastiketta.

Possun peti:

   2 porkkanaa pilottuna kuutioiksi
   2 sellerinvartta pilkottuna kuutioiksi
   1 purjon vaalea osa pilkottuna


Itse possu:

   1 kg possuun ulkofilettä

   2 rkl juoksevaa hunajaa
   1 rocoto 2 mm:n kuutioina
   4 laakerinlehteä murskattuna paloiksi
   10 katajanmarjaa kevyesti murskattuna
   2 neilikkaa jauhettuna
   1 tl timjamia
   ½ appelsiinini kuori
   suolaa

Aseta uunivuokaan alumiinipaperia reilusti yli reunojen, jotta voit myöhemmin kääriä koko fileen siihen. Lisää vihannekset pediksi.

Aseta file pedille rasvapuoli ylöspäin. Viiltele rasvaan ristikko noin 1,5 cm:n välein. Levitä hunaja päälle. Hiero rocotokuutiot pintaan. Ripottele loput mausteet ja suola päälle. Käytä suolaa varoen tässä vaiheessa, jotta
kastikkeeseen ei tulisi liikaa suolaa.



Laita file uuniin grillavastuksen alle, kunnes pinta ruskea ja rapea. Poista uunista. Laske uunin lämpötila hieman alle 100 C:n. Miedossa lämpötilassa sidekudokset sulavat ja lopputuloksesta tulee suussasulavaa.

Kaadetaan päälle:

1 appelsiinin mehu
2 dl tummaa hyvää lageria


Kääri file alumiiniin (maut ja kosteus säilyvät). File takaisin uuniin ja kypsennetään, kunnes sisälämpö 78 C.

Kääri file toiseen alufolioon vetäytymään. Ota vajaa puolet juureksista sivuun lämpimään fileen kanssa tarjottavaksi.

Kastike:

Kaada paistinliemi ja loput juurekset kattilaan, soseuta sauvasekoittimella, paseeraa ja kiehauta. Suurusta maissitärkkelyksellä. Tarkista suola. Lisää 2 rkl kermaa.

Anna fileen vetäytyä 20-30 min. Leikkaa siivuiksi. Kasaa lämmitetylle lautaselle. Pohjalle kasviksia, filesiivut päälle ja kastiketta.

Suurin osa poltteesta päätyy kastikkeeseen. Tällä reseptillä tulee perustulinen, jota suurin osa vielä pystyy hyvin syömään.

Tästä saa kehittelemällä vielä ihan gourmet-ruokaa.
16
Erikoisuudet / Kermaviilidippi
joulukuu 01, 2007, 17:02:20 ip
Sain Herra47:n kevyesti savustettua baccatum-jauhetta - siitä virittelin dippikokeilun, joka tuntui toimivan:

Jauhetaan kahvimyllyllä tms. hienoksi:

2 tl sipulijauhetta
¼ tl baccajauhetta, kevyesti savustettua
½ tl jeeraa, kokonaisia siemeniä paahdettuna ensin pannulla
½ tl mp myllystä
½ tl savupaprika
1 tl paprikajauhe
½ tl herbamare

Mausteseos sekoitetaan purkilliseen (2 dl) kermaviiliä ja lisätään:

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl hunajaa
2 tl sitruunamehua

Annetaan tekeytyä tunti pari kylmässä. Dippaillaan vaikka maissilastuihin.

Yllättävän mukava polte.
17
Kodin mausteinen kokkaus / Chili aka Chili Con Carne
marraskuu 04, 2007, 11:47:13 ap
Chili Con Carne mallia Lahtimiitti-3.11@Venomi

Tässä meettikokoinen chili con carne. Valmistusvinkkinä näin jälkikäteen on hyvä huomata, että rocotoja ei kannata leikata suurta määrää ilman hanskaa vasemmassa kädessä (siis jos on oikeakätinen). Vielä 16 h jälkeenkin päin vasemman käden sormia kuumottaa aika lailal!

3 kg naudan lapaa luineen
rypsiöljyä
5 dl lihalientä
1 l tummaa lageria
15 ml punaviiniä
merisuolaa - noin 2 rkl

Salsakastike:

3 paprikaa - tricolor
2 ramiroa
4 sellerin vartta
5 sipulia
6 tl paahdettua ja jauhettua jeeraa
1 valkosipuli, pieninä paloina
1 dl tummaa siirappia
3 rkl juoksevaa hunajaa
1/3 plo chipotle salsaa - la costenan soossia
2 tl savupaprikaa, jauheena
3 kourallista maissilastuja
1 prk säilykemangoa, paloina
1 banaani
3 rkl oregano
50 g 70% suklaata
6 dutch chiliä - pieninä paloina
3 rkl cayanne
7 tomaattia, kuutioina
1 l tomaattisosetta
Herbamare yrttisuolaa

Loppusilaus:

3 tölkkiä kidneypapuja - valutettuna
3 tölkkiä valkoisia papuja - valutettuna


Erottele kalvot, rasvat  ja luut lihoista. Leikkaa liha noin sentin kuutioiksi. Ruskista lihat
pienissä erissä ja siirrä hautumaan kattilaan. Lisää kattilaan olut ensimmäisten lihojen kanssa. Ruskista lihan roippeet uunissa 225 C, kunnes kauniin ruskeita. Lisää luut kattilaan makua antamaa. Lisää lihaliemi ja punaviini - loppupullolle pitää keksiä jotain käyttöä. Kääri lihan roippeet puuvillaharsoon ja kääri nippuun. Anna hautua nelisen tuntia. Lisää suola.

Sillä välillä valmistetaan toisessa kattilassa salsa. Paahda uunissa 250 C paprikoiden pinta. Siirrä paprikat muovipussiin noin vartiksi, ja kuori paprikoiden "nahka". Paloittele. Paahda sipuleita uunissa, kunnes karamellisoituvat, leikkaa paloiksi ja lisää salsaan. Paahda myös selleri. Lisää tomaattisose ja kuutioitu tomaatti. Lisää chilit, cayanne, oregano, jeera, maissilastut, siirappi, hunaja, chipotlet, suklaa, mango ja banaani. Anna kiehua hiljalleen noin 20 min - sauvasekoita tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää suolaa/yrttisuolaa/chilejä.

Kun liha on mureaa, poistetaan luut ja nyytti, kaadetaan suurustettu salsa joukkoon ja lisätään pavut. Jos käytät kuivia yön yli liotettuja papuja, niiden kypsymiseen menee noin tunti.

Meetin chiliin lisättiin lisäteräksi special soossi, jossa oli tomaattisosetta ja lisänä noin 10 rocotoa, ja 4 fassea pieninä kuutioina.
18
Erikoisuudet / Chilipopcorn
lokakuu 22, 2007, 17:19:48 ip
Tämmöinen idea tuli äsken mieleen ja pakkohan se oli testata. Hyvää tuli:



Poppautetaan maissinjyvät rypsiöljyssä, levitetään teflonalustalle (tms) ja päälle kaadetaan ohuena nauhana lusikalla seos (noin 3 l pop cornia):

0,5 dl juoksevaa hunajaa
chilijauhetta maun mukaan - oli noin 1 rkl hieman cayannea hieman miedompaa.
suolaa - myllystä

Sekoitetaan ja mikrotetaan, jotta massasta tulee erittäin juoksevaa.

Sekoitetaan ja annetaan jäähtyä.

Semmoinen vika on, että on aika tahmaista syötävää. Seuraavaksi voisi kokeilla sellaista, että keittää karamelliseoksen, jonka sitten maustaa chilillä ja suolalla ja valelee sillä popcornit nopeasti - näin tahmaisuus katoaisi.
19
Tuli taas leikittyä tilanteen pakosta "kokkisotaa". Tuli aika hyvää, joten laitan reseptin tänne:



Härän sisäfilettä ja jalapeño-herkkusienikastiketta

Kaksi normaalia tai yksi nälkäisen annos, kuvassa jälkimmäinen.

n. 300 g naudan sisäfilettä kahtena , suolataan merisuolalla molemmilta puolilta ja annetaan temperoitua puoli tuntia tai hieman enemmänkin.

Laita uuni lämpiämään 100 C.

Paistinpannu kuumenemaan ja lisätään:

1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä-
2 valkosipulin kynttä murkattuna, mutta silti yhtenä palana
2 oksaa timjamia

Käännä valkosipuleita välillä, etteivät ne pala ja nosta tarvittaessa "jäähylle". Valkosipuleiden tulee ruskistua, ei palaa. Kun voin vaahtoaminen lakkaa, siirrä pihvit paistumaan. Paista molemmat puolet ruskeiksi - pihvin keskustaa kannattaa hieman painella, jotta myös keskiosa ruskistuu - pihvillä on taipumus käpertyä, jolloin keskiosa nousee koholle ja ruskistuminen estyy (makua jää syntymättä).

Siirrä pihvit erilliselle lautaselle, päälle valkosipulinkynnet ja timjamit. Siirrä uuniin. Lämpömittari on tarpeen - tavoitelämpö on 50 C (medium miinus) tai 55 (medium).

Lisätään pannulle ja ruskistetaan kevyesti:

1 salotti hienonnettuna
4 tuoretta herkkusientä leikattuna säteittäin 8:ksi viipaleeksi.

Lisätään:

2 tuoretta punaista jalapeñoa suikaleina, siemenet poistettuna (tai säilykettä) Ryöppää tuoreita ensin suolavedessä tai ruskista pikaisesti pannulla ensin.
1,5 dl vahvaa lihalientä (2x, voi tehdä myös fondista, mutta on suolaisempaa)
1 rkl madeiraa, makeaa
1 tl juoksevaa timjamihunajaa

Keitetään hetki ja lisätään

2 tl maissitärkkelystä liotettuna pieneen tilkkaan vettä

Keitetän, kunnes suurustuu ja siirretään sivuun. Maistetaan, suolaa/chilejä tarvittaessa.

Odotellaan, kunnes pihvit kypsyvät. Pihvit pois uunista ja lautaset/lautanen tilalle. Kääritään pihvit alufolioon vetäytymään noin 10-15 minuutiksi. Valunut lihasneste kaadetaan kastikkeen joukkoon.

Lämmitetään kastiketta tarvittaessa. Leikataan pihvit puoliksi ja kootaan lämpimälle lautaselle keoksi. Edelleen lihasneste kastikkeen joukkoon. Kaadetaan kastike pihvien päälle. Koristellaan tuoreella timjamilla ja korianterilla.

Ei lainkaan hullumman makuista! Ja jos tulisempaa haluaa, niin sehän ei ole vaikeaa ;)
20
Herra 47 sen teki. Tuoreita Fassen kasvattamia Naga Moricheja meni tyylikkäästi alas Ennätystehdas-ohjelman kuvauksissa tänään illalla ennätysmäärä.

Ja virallinen lukuhan on nyt 4½ kpl!

Ohjelma tullee ulos vasta joulukuussa - tai sitten ennemmin.

Juontajakin toki maistoi pienen pienen palasen, jonka seurauksena juonto muuttui hieman vaivaloiseksi ja jugurttikin maistui ;)

Onnittelut hra47:lle!
21
Sadon säilöntä ja käsittely / Chilitahna
elokuu 29, 2007, 18:04:38 ip
Eräästä ulkolaisesta ravintolasta sain keväällä purkillisen heidän tekemäänsä chilitahnaa - maun perusteella siinä oli vain dutcheja, suolaa ja viinietikkaa. Säilyi jääkaapissa, kunnes loppui :(

No, sitähän piti tehdä lisää. Tämmöisen perusreseptin sovelsin:

100 g hapsuja siivuina siemenineen, mutta ilman kantoja
2 g suolaa
12 g valkoviinietikkaa

Sitten vaan kaikki sauvasekoittimella sekaisin. Hyvää, tasalaatuista ja mikä parasta, tuota on helppo annostella ruokiin. Suolaa ja etikkaa voisi laittaa hieman enemmänkin, niin säilyvyys paranisi, mutta katsotaan nyt miten tämä  käyttäytyy. Maku on puhdas ja raikas.

Tein toisen satsin keltaisista ja oransseista dutch chileistä, mutta paseerasin osan mehumaiseksi ja sitten paksumman tahnan säilöin eri purkkiin.

Pidempää kuin muutaman päivän säilöntää varten kannattaa lämmittää tahna, jotta entsyymitoiminta lakkaa.
22
Erikoisuudet / Chilimiitin grillaukset - Tampere 2007
elokuu 27, 2007, 00:06:43 ap
Tässä näitä pyydettyjä reseptejä alkaa sitten tulemaan. Ensimmäisenä katkikset:

Jättikatkarapuja kuorittuna - tuoreita tai pakastettuja. Tuoreita, kun ei Suomesta saa, niin täällä on tyydyttävä pakastettuihin. Grillaukseen sopivat vain raakana pakastetut. Valmiiksi keitetyt (punertavat) rapuset eivät käy. Itse hankin ravut pakastettuna paikallisesta thai-ruokakaupasta.
Sulata (k)rapulaisia jääkaapissa noin vuorokausi.

Marinoi rapuja puoli tuntia ja grillaa kaksinkertaisen VAHVAN alumiinifolion päällä. Marinadi syttyy palamaan joutuessaa kuumille hiilille. Katkikset ovat kypsiä, kun ne muuttuvat punaisiksi. Käännä katkikset, kun alaosa alkaa punertumaan. Jos ravuskaiset kypsyvät liikaa, niistä tulee sitkeitä.

VAROITUS: Jos marinadia roiskahtaa kuumille hiilille, seuraa liekkimeri, jota et välttämättä halua kokea. Alumiininen vuoka on turvallisempi, mutta   pro-meininkiä saa tietenkin järjestämällä puolitahallisen liekkinäytöksen lopuksi...

Nyt täytyy ottaa välillä hieman Chilimiitistä mukaan tarttunutta Datilia ;) Ei ole lainkaan niin tulinen nyt, kuin eilen - ihme juttu.

Asiaan. Ravuskaiset täytyy kuitenkin marinoida. Marinadiin tulee:

lime mehua - juuri puristettua
valkosipulia merisuolan kanssa leikkuulaudalla soseutettuna
oliiviöljyä - ei extra vergine, ellei sitten ole erityisen hyvää.
tuoretta inkivääriä 1x1 mm kuutioina
Tuoretta chilliä 1x1 mm kuutioina maun mukaan (Kannattaa yhdistellä eri lajeja, jotta saa miellyttävän poltteen)
suolaa

Sekoita marinadi, kuten tekisit salaatinkastiketta, eli kokoa aineet vaikkapa kannelliseen lasipurkkiin: 1 osa limeä ja 3 osaa muita. Kannattaa maistaa välillä - kun maku on hyvä, niin sitten lisätään suolaa sen verran, että on hieman ylisuolainen - tarkoitushan on suolata myös ravut. Ravista voimakkaasti, jotta öljy ja vesi muodostaa emulsion.

Jos ei jaksa pilkkoa, niin sauvasekoittimella sitten.

Marinadi on hyvä tehdä etukäteen, jotta maut ehtivät tasaantua. Sauvasekoitin auttaa tässäkin, jos on kiire.

Ennen grillausta marinoi rapuja 30 min. ja nostele grillausalustalle - mukaan reiluhkosti marinadia, tasaamaan lämpöä.