Chilivaarin kasvattelukuviot 008 intialaisilla mausteilla

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2008, 11:23:57 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Laatikollinen varataimia:

Tästä kaikki lähti. Minulla on jäätelölaatikoissa heikossa kasvussa pidettyjä "varataimia", kaksoiskappaleita, jotka ovat sinnitelleet n. 3x5 cm multalokerossa ilman lannoitusta tammikuulta asti. Ne ovat nyt n. 20-30 cm korkeita, osa muutamaan kertaan poikki leikeltyjä. Toiset samaan aikaan kasvamaan laitetut ovat isommissa ruukuissa jo 60-150 cm korkeita, tuuheita kasveja  ja tuottavat runsasta satoakin. Kun paikat olivat jo täynnä chilejä ja kypsiä Habaneroja, annumeja ja baccatumejakin oli oksilla runsaasti, huomasin, että varataimia ei enää tarvittu.

Silloin NinaS sattui kyselemään siemeniä tai taimia sopivaan aikaan. Kyselin lähetysmetodeista ja sainkin perusteellisen vastauksen:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=44393#44393
Ongelma oli vain, että sopivaa muoviputkea ei sattunut nurkissa pyörimään. Kaappeja tutkiessani löysin mielestäni paremman vaihtoehdon: VHS-kasettikotelo. Nauhuri on ajat sitten hajonnut ja meillä siirrytty DVD-aikaan. Kasetteja ja koteloita kuitenkin riittää.
Eihän se sinne mahdu:

Kotelo on ihanteellisesti 3 cm paksu, joten se kulkee halvalla postissa ja mahtuu normaaleihin laatikoihin, mutta taimipa ei juurineen mahdukaan koteloon.
Saksia siis raakasti:

Pudistelin juurista enimmät mullat, käärin ne kosteaan turpeeseen ja sen muovikelmuun. Latvasta piti katkaista melkoinen pala, mutta kyllä tuo nopeasti kasvattaa uuden latvan, kaksikin, kun juuret ovat kunnossa. Teippasin vielä taimet laatikkoon, etteivät mene mullat ja lehdet sekaisin matkalla.
Perillä, kuvat NinaS:

Sujautin laatikon pehmustettuun kuoreen ja 1.50€ postimerkkejä päälle. NinaS kuvasi maanantaina postilaatikkoon pudottamani taimet jo tiistaina päivällä. Noinkin voi posti toimia.

Uusi koti, uusi multa:

Hieman pöllämystyneeltä näyttävät nämä chilit uudessa kodissaan, mutta kuulemma ovat jo ryhtyneet kasvattamaan uusia lehtiä. Kaikki siis hyvin.

Yksi varoituksen sana. Postilaatikkoon kirjettä (tämä on siis normaali kirje, paino oli alle 250g) laittaessani yksi kulma oli märkä. Älkää suihkutelko taimia kaiken varalta tai laittakaa sitten kotelo tiiviiseen muovipussiin.  :lol:

Jälkikirjoitus: Katsastinpa taas varalaatikkoani.
Jos olet tänne asti jaksanut lukea ja tuon kokoisista eläväisistä taimista on pulaa, voin postittaa nämä loputkin, kunhan yksityisviestissä perustelet tarpeesi.
Löytyy intialaisia Aji Indian (baccatum), Indian PC-1 ja PC-2, jotka luultavasti ovat annuumeja ja ykkönen tulisempi. Lisäksi siellä on Piri Piri (?) ja Aji Chombo (Habanero), joka pitänee pakata yksinään, niin isoja lehdet jo ovat.

NinaS

Kait se pitää tähän jotain höpötellä :D

Perille tulivat tosiaan todella nopeasti, kiitos vielä tätäkin kautta Chilivaari!

Uusi koti ja uusi multa, sekä kuljetus saivat kaverit vähän pöllämystymään, mutta uutta lehteä tosiaan jo kasvattavat. Missään nimessä en voi nahistuneiksi tms. väittää, olivat todella hyvässä kunnossa saapuessaan. Lähinnä (kuten kuvasta näkynee) lehdet vähän sojotti sinne sun tänne, muuten erittäin hyvinvoivia olivat

Perusteellisesti oli kostutettu lähetys ja uskon, että olisivat sillä pärjänneet kauemminkin postin uumenissa. Odottelin näitä saapuvaksi vähän myöhemmin, mutta kerrankin posti oli nopea ja taimet laatikossa nopeasti. Maanantaina postitus, tiistaina laatikossa, ei paha :wink: Ja kun meinasin etten tiistain postia viittii hakea :)

Suosittelen kyllä tätä postitustapaa ehdottomasti!

Lupaan laittaa kuvia tähän ketjuun tämän hetkisestä tilanteesta, kunhan saan kuvat otettua!

Jos siellä vielä liikeneviä on ni tää täti vois laittaa paluupostilla tulemaan kuoret sulle takas. Ja maksaa vuorostaan postikulut. Laittele vaikka yksäriä asian tiimoilta

Chilivaari

Leikkelin turhan isoksi kasvaneita chilejäni maaliskuussa ja laitoin oksia tummaan pulloon veteen juurtumaan, ilman mitään kemikaaleja, ihan vain kokeilumielessä.

Bolivian Rainbow kasvatti juuret noin kuukaudessa, Inca Red Drop puolessatoista. Pehmeät latvat annuumista ja chinensestä mädäntyivät matkalla. Puumainen runko näyttää kestävän paremmin. Kaikki olivat löysän muovipussin alla, jotta kosteus säilyi lehdillä.

Nyt ihmettelen multaan istutettua Incaa. Noin viisisenttisen rungon pätkän yläpäässä on muutama pieni lehti ja KUKKANUPPUJA. Joku täällä kertoi, että juurrutettu taimi on sisäiseltä muistiltaan mielestään emokasvinsa ikäinen. Katsotaan, mihin tuo johtaa. Emossa on täysi kypsä sato päällä ja uutta kasvamassa ja kukkimassa.

Mielenkiintoisia ilmiöitä.

Chilivaari

Ennen Vappua istutin 5 chiliä ulos kukkapenkkiin.
Tämän viikon parin pakkasyön ja kylmän päivän jälkeen nuo ovat hengissä kaikki. Aurinko näkyy tehneen enemmän vahinkoa lehdille kuin kylmyys. Totutteluksi ulkoilmaelämään ei riitä parvekelasien takana auringon otto. Vaikka istutuspäivänä oli pilvistä, seuraavien paiste oli liikaa joillekin lehdille. Osittain kirsikkapuun varjossa kasvava Campanen pikkutaimi voi parhaiten. Habaneron lehdet vaalenevat monesta kohdin. Se voi olla sille liikaa. Cayennet jatkavat kukintaansa ja pikku podejakin on alkanut muodostua ulkoilmassa. Tuo isoin kasvoi jo parvekkeella ja on kasvin toista satoa tänä keväänä. Näissä muutamat auringon puoleiset lehdet ovat ruskistuneet kokonaan, mutta muissa ei näy vahinkoja.

Aamulla viideltä naapurin katto oli valkean huurteen peitossa ja samaa näkyi rinteen nurmikollakin. Talon seinässä mittari näytti 0, mutta virallinen lukema oli -2. Maan pinnassa voi olla monta astetta kylmempää. Loppuviikoksi vielä lupaillaan tätä samaa, viikonvaihteessa ehkä kylmempääkin. Parvekkeella on vielä varataimia, jos noille käy huonosti.

Pari Cayennea ja niiden takana market-habanero sopivat terassin reunustukseen siinä kuin kukkapuskatkin. Oikeaan laitaan tuon ukon tulikukan jatkoksi olen kasvatellut Joe's Longeja eli Whippet's Tailia. Ne ovat vasta nuppuvaiheessa ja joutuvat ulos tämän kylmän kauden jälkeen.

Nuo on tulleet taimelle helmikuun loppupuolella, joten kolmisen kuukautta menee näillä pitkulaisillakin kukinnan alkuun. Pidän kyllä niitäkin aivan liian ahtaassa odottelemassa ulos pääsyä.  Niitä on 4 lähes puolimetristä, rehevää chiliä litran jäätelölaatikossa. Ensi viikolla juuret pääsevät vapauteen. Kirvojen hyökkäyskin on odotettavissa samoihin aikoihin. Vaahteroissa jo näkyy kihisevää elämää.

Chilivaari

Kukkapenkin chileille ei ulkona kuulu kovin hyvää, vaikka hengissä ovatkin.

Habanero ulkona:
Habanero on kärsinyt eniten ja minä epäilen, että koko ajan lisääntyvät auringon polttamat lehdet johtuvat osittain myös kylmyydestä. Kasvi ei pysty uusimaan lehtiään, eivätkä virtaukset solukoissa taida muutenkaan olla ihan normaaleja nollan yölämpötiloissa, kun päivälläkään ei aina nouse edes kymmeneen asteeseen. Etelän puoleiset lehdet ovat kuitenkin kärsineet eniten. Habanerossa on nuppuja latvassa, mutta ihmettelenpä, jos niistä syntyy kukkia. Niin kovia nuo ovat kokeneet.

Kashmir ulkona:
Kashmiri Mirchin lehdessä on hyvin tyypillinen auringon vioitus. Keskipäivän auringon suuntaan erityisesti harjanteet ovat palaneet. Niihinhän säteily osuu suoraan ja koko ajan. Latvus on tällä chilillä säästynyt. Ehkä se on kasvanut vasta ulkona ja kestää jo UV-säteilyä. Uloshan nuo joutuivat jo huhtikuulla, pilvisenä, lämpimänä päivänä. Seuraavina parina päivänä varjostin niitä päivänvarjolla osan päivää, mutta sen jälkeen ovat saaneet olla luonnon armoilla. Palovammoja alkoi näkyä ehkä viidentenä päivänä ja ne ovat vain pahentuneet, vaikka ulos viennistä on kohta kolme viikkoa. Jospa nuo eivät kylmässä totukaan?

17.5.08:

Ettei olisi pelkkiä ikäviä uutisia, kerronpa, että eilen keräsin parvekkeelta mukavan sadon kolmesta Habanerosta ja Inca Red Dropista. Nyt niitä on sekä pakastimessa että kuivumassa vihanneskuivurissa. Tämä tässä on Hyötykasviyhdistyksen siemenistä kasvatettu Habanero, varmaankin joidenkin muiden luettelossa Habanero Orange. Myös Dominican punaiset keräilin pois oksilta. Molemmissa on runsaasti uusia kasvamassa ja kukintakin jatkuu. Satoa saadaan siis taas muutaman päivän päästä lisää.  :lol:

Enpä ole vielä osannut ratkaista suosikkiani seuraavalle kaudelle. Dominica oli lievästi nopeampi, mutta oranssissa on enemmän satoa. Maultaan ne ovat aika tasoissa, hieman erilaisia, mutta kumpikin täyttä herkkua. Väriltään punainen on kyllä ylivoimainen ruoassa. Kummassakin on potkua sen verran, että puolikaskin 2-4 hengen annoksessa saa tottumattoman haukkomaan henkeään, tottuneen myhäilemään mukavaa poltetta.

Chilivaari

Kasvattelen maustekaupan Piri Piri pussista otetuista siemenistä tuuheaa, tukevaoksaista chiliä, joka nyt on kukkimaan ryhtyessään on puolimetrinen ja neljän kuukauden ikäinen. Aivan parasta mahdollista hoitoa se ei ole saanut, joten nopeampikin kukinta olisi mahdollista.

Kukka paljastaa sen olevan frutescens. Vihreä väri on hyvinkin selkeä, mutta violetit palhot eivät erityisesti loista. Kukka on varsin pieni, vain 16 mm, kun vieressä kukkivalla annuumilla on jopa yli 3 cm.

Piri Piri 24.5.08:
Kukan väri ja varsinkin nupun pysty varsi ja kukan voimakas taipuminen alaspäin ovat tyypillisiä frutescens chilin tuntomerkkejä.

Alusta lähtien kasvi on poikennut annuumien kasvutavasta muistuttaen enemmänkin chinenseä, mutta sileämmillä lehdillä. Sen runko on kasvanut polveillen ikään kuin lehdestä lehteen vaihtaen vähän suuntaa. Se haaroittuu runsaasti, lehdet ovat melko isoja ja tumman vihreitä.

Tyypillistä tälle ja Tabascolle (toinen frute jonka tunnen) on nuppujen varren sojottaminen suoraan ylös ja kukan kääntyminen siitä jyrkästi alas.

Oletettavasti samalla nimellä on liikkeellä myös annuum-lajikkeita.
Lähiviikkoina minulla on tulossa kukkaan useita intialaisia chilejä, joita siemenliikkeet myyvät frutescensina. Alusta lähtien niistä useimmat ovat kuitenkin kasvaneet kuin tyypillinen annuum. Uskoisin monenkin lajimäärittelyn muuttuvan ainakin minun kirjanpidossani. Siemenliikkeiden tietoihin taitaa olla turha yrittää päivitystä täysin amatööripohjalta.

Lisäys 4.6.
Kun olen tarkemmin seurannut Piri Pirin kukintaa, olen entistä enemmän ymmälläni. Voimakkaamman vihreitä kukkia on paljon ja joillakin myös palhot ovat selvästi violetit, MUTTA:
- Kukat jäävät kellomaisiksi lähes aina
- Kukkia kasvaa 2 tai jopa 3 samasta pisteestä melko usein, ehkä 30% tapauksista.
Nuohan ovat chinensen tuntomerkkejä?

Chilivaari

Jatketaanpa tunnistussarjaamme. Indian PC-1 avasi tänään useammankin kukan ja tunnistus ei ole lainkaan epäselvää. Annuum se on, vaikka siemenet myytiin frutescensina ja myyntinimikin oli Naga Jolokia, PC-1 suluissa perässä.

Indian PC-1:
Kaikki annuumin tunnusmerkit eikä hajuakaan frutescensista. Terälehdet ovat valkoiset, palhot (heteiden varret) valkoiset, oikeastaan kellertävät ja nupun varsi taipuu kaarella. Kuva on voimakkaasti alakulmasta kattoa vasten.

NaokiSoma totesi jo kuukausi sitten omasta Japanin kautta tulleesta kasvistaan, että se on selvä annuum.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=44321#44321

Minulle tämä intialainen kauppalajike tuli amerikkalaisen siemenliikkeen kautta. Sen ilmeisesti miedompi kaveri PC-2 kasvaa aivan eri tavalla ja siitä saattaa löytyä frutescensinkin sukua, mutta tuon kukkimiseen menee vielä aikaa.
Naga Jolokian värikäs tarina  löytyy täältä:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=39852#39852

Chilivaari

Kolme intialaista chiliä on minulla kasvanut samassa ruukussa pienestä pitäen ja nytkin ne ovat samassa parvekelaatikossa. Ne ovat kuin kolmoset. Sama korkeus, sama muoto, samaan aikaan alkoivat kukkia ja samanlaisin kukin.

Onko minua petetty, onko minulle myyty kolmessa paketissa samoja siemeniä? Ehkä hedelmän muoto ja maku vihdoin ratkaisevat.

Kaikki nämä on myyty minulle frutescensina. Ostaessani kyllä tiesin, että se todennäköisesti on väärä lajimääritelmä. Osin siksi hankinkin näitä. Todetakseni itse asian. Intiassa, kuten muuallakin Aasiassa frutescensia käytetään ilmeisesti vähän eri määritelmillä kuin meillä?

Nyt siis Kurnool ja Pusa Jwala ovat aukaisseet kukkansa. En laita niistä kuvia, kun ne olisivat täsmälleen yllä olevan PC-1:n kukan näköisiä. Kurnoolista ei juuri löydy tietoja, mutta Pusa Jwala on yleinen lajike, kenties jopa maailman eniten viljelty chili. Sen määritelmät ovat vaihdelleet annuumin ja fruten välillä netistä tietoa etsittäessä. Nähdäkseni asia on kuitenkin päivänselvä: annuum.

Seuraavaksi ryhtyvät kukkimaan Kashmiri Mirch ja Bengali Small.  PC-2 vielä viivyttelee nuppujen muodostamisessa. Nämä ovatkin kiinnostavampia tapauksia. Kasvutapa ja lehdet poikkeavat jonkin verran annuumeista ja nuppujen muotokin on erilainen. Ei kuitenkaan frutescensinkaan. Voihan noista kait olla välimuotojakin, risteytymiä, joita on vaikea sijoittaa olemassa oleviin lokeroihin?

Filago

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Seuraavaksi ryhtyvät kukkimaan Kashmiri Mirch ja Bengali Small.  PC-2 vielä viivyttelee nuppujen muodostamisessa. Nämä ovatkin kiinnostavampia tapauksia. Kasvutapa ja lehdet poikkeavat jonkin verran annuumeista ja nuppujen muotokin on erilainen. Ei kuitenkaan frutescensinkaan. Voihan noista kait olla välimuotojakin, risteytymiä, joita on vaikea sijoittaa olemassa oleviin lokeroihin?


Sitä voisi olettaa, että jos risteymiä alkaa olla jo Suomen melko neitseellisellä chilinkasvatusmaaperälläkin vaikka kuinka eri ihmisten aikaansaamina, joissa lajirajoja esim. annuumin ja chinensen välillä pöyhitty, niin miksipä ei jossain missä chilejä kasvatettu satoja vuosia? Oikeastaan aika jännä, että niinkin hyvin vielä suurin osa lajikkeista voidaan yhdistää tiettyyn lajiin ;). Ja eikös annuumit ja frutescensit ole lähes identtisiä geneettisesti muutenkin?

Jos tehtäisiin ajatusleikki, että risteytetään jotain tabascon näköisiä palkoja tekevää perusannuumia tabascon kanssa? Ja kylvetään kaikki tulokseksi saatavat siemenet, jatketaan kasvattamista, ja muutaman vuoden kuluttua tutkitaan millaisia kasveja on saatu. Niin olisi varmaan täysin mahdollista, että osa kasviyksilöistä tekisi annuum kukkia ja osa frute kukkia, ja paikalle tullut henkilö joka ei tietäisi historiaa määrittäisi puskat kahteen lajiin sen mukaan millaiset kukat missäkin.

Suurin merkitys kai kuitenkin ihmisen kannalta olisi siinä mitkä puskat tuottaisivat runsasta hyvänmakuista satoa, ehkä kestäisivät tuulta tai kylmää tai mitä juuri siinä paikalla tarvitsisi kestää paremmin? Mutta olen huomannut, että näissä on joku arvolataus näissä lajeissa, annuumit on vaan annuumeja tms? Frutet jotenkin "hienompia"? Ja siis en sinulla Chilivaari, vaan yleisesti.. ja ehkä olen muutenkin väärässä sen suhteen, ehkä peilaan vain omaa chililajirasismiani tässä :).

Kauhee romaani taas.. pointti oli siis se, että miksipä ei löytyisi risteytyksiä intialaisista lajikkeista, odotamme mielenkiinnolla raporttia ja kuvia kunhan ehtivät :).

Filago, jolla on vapaapäivä kuten postauksien määrästä ehken huomaa
#163

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"... Kurnool ja Pusa Jwala ovat aukaisseet kukkansa. En laita niistä kuvia, kun ne olisivat täsmälleen yllä olevan PC-1:n kukan näköisiä.

Annoinpa ennenaikaisen todistuksen. :wink:
Kukkia ei pitäisi arvostella ensimmäisen ilmestyneen perusteella, vaan vasta vähän myöhemmin. Nyt näyttää siltä, että näissä on eroja, joiden perusteella todellinen asiantuntija, vaikkapa näiden jalostaja erottaisi lajikkeet.
Erityisesti Pusa Jwala erottuu siitä, että sen heteet ovat aivan vaaleita ja kukat suoraan alaspäin. Kurnoolin heteet ilmestyvät tummina, mutta vaalenevat vähitellen. Sekin kukkii alaspäin, mutta kukat aukeavat yleensä vähemmän, eli ovat kellomaisia. PC-1 aukoo kukkaansa mihin suuntaan tahansa, kaarevasti alaviistoon useammin, mutta vaakasuoria näkee myös ja jopa yläviistoa. Annumeja silti kaikki, siitä ei ole epäilystä. Annuumin perusmallina minulla toiminut Cayenne tekee näitä kaikkia samassa kasvissa yhtä aikaa.

31.5.08:
Erilaisiahan nämä ovat. Pusa Jwala ja Kurnool kukkivat kummatkin suoraan alas. Kaikki kukat eivät ole aivan samanlaisia, mutta on noissa selkeä ero.

Koko tunnistuskaavio kukkien perusteella: http://www.saunalahti.fi/thietavu/Chili/Symbols/Tunnistus.gif
on varmaan ongelmallinen monellakin tavalla. Esimerkiksi nykyinen parvekkeeni valtalaji, Habanero ei olisi tunnistettavissa tuon kaavion mukaan. Kukat ovat usein valkoisia, aukeavat levälleen (eivät jää kellomaiseksi) eikä heteiden varsia voi todeta violetiksi. Enintään siellä on häivähdys väristä. Nyt puhun vain kolmen eri Habanerolajikkeen kokemuksella. Näistä oranssilla on eniten kaavion mukaisia kukkia. Saman kasvin kukissa on sekä valkoisia että aavistuksen vihertäviä terälehtiä. Jos valitsee oikean kukan, voi päätyä oikeaan lopputulokseen.  :lol:

Chilivaari

Starfish 2.6.08:
Toinen parvekkeen Starfisheistä aloitti eilen kukinnan ja aukaisi saman tien kymmenkunta kukkaa. Noiden väri on kameralle vaikea, eikä silmälläkään pysty ihan tarkkaan sanomaan, ovatko pilkut terälehdissä vihertäviä vai ruskeita.

Kasvien latvat ovat 40 cm parvekkeen katosta ja ne ovat ämpäreissä lattialla, joten kaipa noilla pari metriä on korkeutta jo. Kukat onneksi tulivat puoliväliin.

Kukkija on jo 20.4. parvekkeelle viety yksilö, joka selvisi yöpakkasista. Eihän ne ihan lasitetulle parvekkeelle asti ylettyneet. Pari astetta plussan puolella taisi olla kylmin yö. Sen vieruskaveri sai kasvaa sisällä reilun viikon enemmän ja venähti siellä pituutta hillittömästi 25 cm lisää. Tuota heikkoa kasvua se nyt yrittää korjailla. Lehdet ovat rutussa ja pituuskasvussakin aikaisemmin parvekkeelle viety on melkein saavuttanut sen. Kukinnassa se on ainakin viikon edellä.  Ei siis kannata pitää chilejä sisällä hämärässä, jos vain voi viedä ne valoisaan, vaikka viileämpäänkin.

Parvekkeen toisessa nurkassa majaileva Campane kasvattelee jo mukavan kokoisia raakileita. Yhtään näin avonaista kukkaa ei juuri nyt ollut, mutta hyvin samanlaisilta nuo vaikuttavat. Hedelmät vasta saavat todistaa, ovatko nämä eri lajikkeita. Chilemanin tietokannan mukaan Campanella on kymmenkunta rinnakkaisnimeä, mutta Starfish ei kuulu niihin.

Chilivaari

20.5.08:
Multatestini Kashmiri Mirchit käyttäytyvät oudosti. Noin kuukausi sitten istutin testin suurimman parvekelaatikkoon muiden intialaisten annuumien kanssa. Enää en ole lainkaan varma, että tuo on puhdas annuum. Kuva on parin viikon takaa, sillä nyt siitä ei yksinään saisi vastaavaa kuvaa, kun oksat risteilevät naapurien kanssa.

Kasvi on nyt puhdaslinjainen T-kirjain. Ensin on 55 cm pystyä runkoa, sitten se haarautui suoraan sivuille 25 cm kumpaankin suuntaan.  Nuo sivuhaarat alkavat nyt haaroa edelleen vaakasuoraan. Nuput ovat jo isoja, avautuvat lähipäivinä. Ne sojottavat suoraan alas ja niitä on 2 per kasvupiste melko usein. Oksien päät ovat karvaisia ja suuntautuvat vähän alaviistoon kuten tässäkin.

Jos tämä olisi ainoa, voisin vedota johonkin kummalliseen poikkeukseen, mutta 3 viidestä kasvaa samalla tavalla, eivätkä ne 2 muutakaan ihan normaaleja ole. Yöpakkasissa ne kyllä olivat parvekkeella kaikki huhtikuun puolesta välistä lähtien, mutta tuo yksilö alkoi haarautua jo ennen kylmään vientiä, joten en usko sen olevan syynä.

Hävettää tunnustaa, että pidin multatestin chilejä tuota yhtä lukuun ottamatta eiliseen asti siinä pikku astiassa. Ne saivat kyllä viime viikkoina lannoitusta reippaalla kädellä. Kaikki ovat kasvaneet tuossa 5x7x7 cm multatilassaan 60 cm korkeiksi, haarautuneet ja nuppuja kehittyy. Multien aiheuttamia eroja ei enää näy. Näistä yksi on parvekkeella, muut istutin puutarhaan. Toivottavasti eivät pala kokonaan auringossa.

Käytän nimestä pidempää muotoa Kashmiri Mirch intialaiseen tapaan, sillä amerikkalaiset siemenliikkeet ovat alkaneet myydä nimellä Kashmir vaikka minkä näköisiä chilejä.

Chilivaari

Kashmiri Mirch on siis maustekaupan kuivatuista chileistä idätetty. Näin sille ei ole kaupan lajimäärittelyä, enkä intialaisista lähteistäkään löytynyt luotettavaa tietoa. He eivät yleensäkään pidä lajimäärittelyjä kovin tärkeänä. Useimmat mainitaan frutescensiksi, jos yleensä mainitaan mitään.

Kashmirin latvus:
Tässä vielä latvuksen kuva pari päivää sitten. Haarojen kasvu on aivan vaakasuoraa. Ulkona minulla on kyllä yksi V-mallinenkin. :wink: Latvusta EI ole katkaistu, vaan ne muodostuvat itsekseen tuollaisiksi.

Karvainen kärki:
Haarojen kärjet ovat selvästi karvaiset. Onhan tuollaista ainakin yhdellä annuumillakin, joten puben sukulaisuutta lienee turha epäillä.

Kashmirin kukka:
Kukka on väreiltään selkeä annuum. Se on kellomainen ja niitä kasvaa 2 samasta pisteestä, mikä ei liene kovin yleistä annuumeilla, vaan viittaisi chinensen sukuun. Lehdet muistuttavat eniten frutenscensia.

Mikä tämä nyt sitten on? Toivottavasti mieto, maukas ja hyvin punainen chili, joka sopi mainiosti monenlaiseen ruoanlaittoon.  :lol:

calm

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Haarojen kärjet ovat selvästi karvaiset. Onhan tuollaista ainakin yhdellä annuumillakin, joten puben sukulaisuutta lienee turha epäillä.

Toissakesän lemon drop kasvatteli myös kovin karvaisia oksia. Ei ne karvat ihan pelkästään pubejen ominaisuus ole. Tämän kevään pubet ovat minulla melkolailla karvattomia sitten taas..

Chilivaari

9.6.2008:
Ulos istuttamani market-habanero on saanut kärsiä paljon.

Ensin tuli aurinko ja poltti lehdet, sitten kylmyys vaikeutti kasvua ja tänään tuli raesade. Kymmenessä minuutissa sormenpään kokoiset jääpalat hakkasivat kaikki isolehtiset kasvit muusiksi. Tavoistani poiketen tarjoan myös isompaa kuvaa koko Habanerosta tuhon jälkeen. Isoimmat raakileetkin hakkautuivat irti. Jos se tuosta vielä tokenee, veikkaisin, että kirvat tai joku muu tuhohyönteinen iskee joukkovoimalla.

Joe's Longit ja Kashmiri Mirchit selviytyivät paremmin. Muutama lehti sai osuman ja repesi, mutta päällisin puolin kasvit ovat ehjiä ja pystyssä.  :wink:

Kartsu

Jos tuo vielä lähtee uuteen nousuun, niin tuskin siihen mikään enää pystyy ;)
Väksää, eikö totta...

Hombre

Onneksi kyseinen raesade ei ehtinyt tänne saakka. Suosittelen tosiaan varautumaan kirvojen joukkoinvaasioon, ne ovat nimittäin täällä valloittaneet pari koivua, vaahteran ja omenapuun, luumupuista sain ne aika hyvin karkoitettua neemillä ja mäntysuovalla. Olen välillä varmuuden vuoksi suihkutellut chilejänikin neemillä, eikä yhtään kirvaa ole niissä vielä näkynyt, joten toimii kohtuullisella tavalla ennaltaehkäisynä tämä aine.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Chilivaari

Laitanpa tännekin jo Edistyneemmän chilinkasvatuksen puolelle linkittämäni kuvan, kun se on niin outoa lajia minulle:
Bengali Small??
Kyselin tunnistusta, mutta eipä täällä taida kukaan muu kasvatella intialaisia, ei ainakaan juuri Bengali Smallia. Minulla on kaksi taimea kasvamassa tuosta lajikkeesta. Toinen kasvaa kuin riippakoivu, toinen muistuttaa tukevaa vaahteraa. "Riippakoivun" kukka on tuossa yllä, tukevamman, enemmän frutescensia muistuttavan kasvin kukka on tyypillinen annuumin kukka. Tuohan nyt on tavallista intialaisille frutescensiksi määritellyille lajikkeille. :wink:

Todennäköistä on, että siemenet ovat sekaantuneet joko siemenliikkeessä tai jo pellolla Intiassa. Mikähän laji tuo voisi olla?

Taitaa olla todennäköisempää, että se on risteytymä. Olisiko siemenviljelijän pellolla kasvanut lajikkeita liian lähekkäin ja mehiläiset ovat tehneet kepposet? Siinä tapauksessa toinen vanhemmista olisi Bengali Small (C.frutescens), jonka siemenpussissa tuon sain Reimerin siemenkaupasta. Mikä mahtaisi olla toinen sekoituksen lähde? Joku koristechili? Intialaiset eivät kyllä juuri koristechilejä harrasta. Chilinkasvatus on heille maanviljelyä, kovaa työtä leivän eteen ja kuluttajalle päivittäistä perusruokaa. :lol: Mutta voihan Reimerillä olla omat siemenviljelmät vaikka Meksikossa.

Odottelen vielä jonkin aikaa lisätodisteita. Jospa noista alkaisi saada hedelmää ja näkisi sen muodon. Bengali Small pitäisi olla punainen, pitkulainen palko, keskimääräistä pienempi ja miedompi. Pari minulla kokonaan itämättä jäänyttä intialaista lajiketta ovat kirsikkachilejä, toinen annuumiksi, toinen frutescensiksi määritelty. Jos minä itse olisin sählännyt, mitä en usko, sen pitäisi olla noista jälkimmäinen. Niitä kokeilin idättää samassa astiassa, mutta kylvöalueet hyvin merkittynä.

janne80

Koska kukaan ei ole hetkeen muistanut mainita niin kirjoitampa tähän väliin että on kyllä ilo seurata tätä omistautumista asialle ja nöyrää dokumentointia aiheesta. Ei liene yllätys jos joku avaa pian päiväkirjan "chilivaarin jalanjäljillä" tms.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "janne80"Ei liene yllätys jos joku avaa pian päiväkirjan "chilivaarin jalanjäljillä" tms.

 :oops:  :oops:  :oops:    

Ensimmäistä ehjää kauttani kasvattelen, siksi sitä ihmeteltävää riittää.

Viime kesänä minulla oli muutama muiden alkuun kasvattama taimi parvekkeella, mutta tämän sivuston keksin vasta, kun se oli niille liian myöhäistä.  
Aji Inferno ja Fatalii ne kiitokset ja kumarrukset todella ansaitsevat. Näistä päiväkirjoista minä olen oppinut ChiliParkilta eniten.