maaliskuu 29, 2024, 09:12:13 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Huru-ukon 3. kausi 2014.

Aloittaja Huru-ukko, marraskuu 05, 2013, 12:37:35 ip

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Hmmm...Yhdessä ämpäribublerissa on juurimätää sairastava Rocoto Costa Rica Red....Näköjään joka vuosi siihen yksi tai kaksi kasvia sairastuu... Liquid Oxygen kehiin sitten, oletettu bioponisuus ei näemmä tuota kasvia suojannut  :o.

Aamulla katselin sisällä lämpömittarista, että kasvarissa sisäteltassa alin lämpötila oli käynyt +6 asteessa, ja kasvarin ja sisäteltan välisessä tilassa oli ollut enää aste lämpimän puolella...
Ilmatieteen laitoksen lähin mittausasema on noin kolmekymmentä kilometriä sisämaassa täältä. Siellä yön alin oli ollut +2 asteen tienoilla.
Täällä oli nurmikko valkeassa kuurassa, ja ulkona koiran 10 l juomaämpärissä noin 3 millin jääkerros  :o...
Luulisin 3-5 pakkasasteen olleen aika lähellä viime yön aikana..
Mitään ei kuitenkaan ollut paleltunut, ei edes maapähkinäpensaan 16 taimea, jotka on kasvarissa välitilassa.




Panoraama otos yli 180o. Kuva-alue pystysuunnassa jää väkisin matalaksi, koska en pääse taaksepäin, eikä Galaxyssa ole panoraamakuvauksessa mahdollisuutta säätää zoomausta.

Chilit ja tomaatit sekamelskassa keskenään, kuvan keskivaiheilla olevat runkotomaatit on noin 1,5 metriä korkeat. Ja lehdet vielä vaaleanvihreät lyhyen kasvarissa vietetyn ajan vuoksi, viikossa tulee lisää väriä niihinkin....
Chinenseillä pyyhkii huonosti, pöydällä näkyvät taimet on vasta 10-15 senttisiä. Eikä kyllä taida paljoa ennen kesäkuuta kasvaakkaan, näillä yölämmöillä.

Taidan tuoda ne sisälle ja vaihtaa tomatillot niiden tilalle, ne kasvaa nyt parin kolmen sentin päivävauhdilla...
Uskoisin chinensejen olevan potenttiaalisia satoajia ensi kesään mennessä  :o.

Mustat taimi-NFT viritykset pöydällä sisältää vesikasvatuskset lukuunottamatta pubeja jotka on kaikki ämpäribubblereissa näkyen kuvan oikeassa reunassa...

Suhteellisen viileän yön jälkeen mittasin myös resoissa olevan litkun lämpötilan, se oli 12-14 asteen välissä aamulla....Jos muistan, mittaan sen vielä illallakin niin saa hiukan tietoa tuostakin tulevaisuuden varalle.




Tämä olisi sopinut MIKÄ TÄNÄÄN VITUTTAA osioon. 12 vuotta vanha Åkero josta on ja parina vuotena saanut satoa, otti ja kuoli talvenaikana sitten. Tätä tosin odotinkin, viime vuonna lehdet oli jo enemmän kellertävät kuin vihreät. Saattaa olla sama tauti joka tuhoaa täällä kirsikka- ja päärynäpuut....

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 23, 2014, 10:29:03 ap... 12 vuotta vanha Åkero josta on ja parina vuotena saanut satoa, otti ja kuoli talvenaikana sitten. Tätä tosin odotinkin, viime vuonna lehdet oli jo enemmän kellertävät kuin vihreät....

Saattaa se olla tautikin, mutta pari vuosikymmentä sitten savimaassa kasvatellessani törmäsin vastaaviin puukuolemiin ja selitys oli silloin, että myyrät olivat syöneet juuret. Sen jälkeen puu saattaa sinnitellä yhden kesän, mutta seuraavana talvena on tuho tuon näköistä. Yhden vetäisin varresta ylös, eikä siellä paljon juuria ollut jäljellä.

Soraharjussa en vastaaviin ole törmännyt. (koputtaa päätään...)  ;)

Huru-ukko

Myyrät näkee kasoista ja reistäkin. Niitä ei ole ollut pihapiirissä lainkaan. Kylän suurehko kissa armeija pitää niistä huolen.
Kirsikka- ja päärynäpuissa olen epäillyt oleen lehtipuun syöpää, mutta sille ei ole varmistusta haettu.
Niihin on tullut tyvestä ylöspäin vuotaavia repeämiä, jotka lopulta kiertää rungon ympäri.
Tuosta omenapuusta on vain kaarna irti koko puun alaosasta, talven aikana tapahtunut.

Farmi.net sitä kyselin noin vuosi sitten ja lähetin joitain kuvia. Sieltä tuli vastaus, että kyseessä on todennäköisesti joku ostotaimien mukana tullut (juuristo=?) tauti, joka leviää maapohjassa ja tappaa näköjään kaiken.
Viime vuonna puutarhavaelmien ylivuotiset versot kuoli keväällä, ja satoa tuli muutamasta yksilöstä. Nyt viime vuonna kasvaneissa on sama tilanne. Juuristo on lahonnut, ja eläviä versoja on muutama kymmenen.
Viime talvi ei mitenkään voinut tappaa kylmyydellään mitään, vaikka lumipeite puuttuikin.
Nuo kuolleet kasvit on pellolla, jossa on ainakin metrin multakerros, lisäksi Åkeron vieressä on viiden metrin päässä syvä oja. Ja kolmen metrin päässä kasvarin sepelipatja, jonka alla salaojitus. Eli vedenkään ei pitäisi vaivata....
Vadelmille teen tänä kesänä avo-ojan viereen, ja maa-aines siitä kohopenkiksi vadelmapenkkiin.
Varmistaa ainakin että vesi ei olisi syyllinen. Samaisista vatuista on tullut viitisen vuotta hyvä sato ennen viime kesää.

Talven vadelmat keräsin metsästä, ne on paljon maukkaampia kuin viljellyt. Ainoa positiivinen asia.....

Huru-ukko

Viime yönä  oli pakkasta 6 asteen tienoilla  :o. Sisäkasvarissa oli lämmöt klo 5 aamulla 5.5 astetta, ja välitilassa jo -0,2 astetta....
Se pakotti käymään katsomassa lämmittimiä, joista 2 Kw raksalämmitin toimi hyvin, puoliteholla ja puolipuhalluksella.
Sen sijaan öljytäytteinen ripapatteri oli vielä "kiinni", sen termostaatin olin säätänyt liian alas. Kiekkoa kaakkoon, ja puolen tunnin päästä kasvarissa oli jälleen plusasteita muutama, ja sisäkasvarissa yli 10 lämpöastetta.....

Tuo öljylämmitteisen patterin käyttö lisänä pohjaa ajatukseen, että se on edullisempi tapa kuin suora sähköpuhallin lämmitys.....

Voi olla omaa kuvitelmaakin  ::).

Lisäpointtina siinä oli myös jos jompikumpi lämmittimistä särkiintyy, niin toinen on vielä jäljellä.....


PP

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 24, 2014, 09:29:29 ap
Tuo öljylämmitteisen patterin käyttö lisänä pohjaa ajatukseen, että se on edullisempi tapa kuin suora sähköpuhallin lämmitys.....

Voi olla omaa kuvitelmaakin  ::).

Lisäpointtina siinä oli myös jos jompikumpi lämmittimistä särkiintyy, niin toinen on vielä jäljellä.....


Lähinnä kuvitelmaa se on. Lämpö siirtyy kasvarista ulos yhtä tehokkaasti lämmönlähteen toimintaperiaattesta riippumatta. Pieni etu tuulettimeen verrattuna saattaa syntyä, koska kova ilmankierto voi lämmittää sisäseiniä vähän enemmän, mikä tehostaa lämmönsiirtoa seinän läpi.

Varmistus on hyvä lisäpointti, enkä itsekään luota yhteen lämmittimeen. Termostaatit voi hajota tai olla säädöltään niin huonoja, että lämpötila laskee liikaa. Raksalämmittimen termostaatti on varmasti laadukkaampi kuin 10-20 e peruslämppärien, joissa ne hajoaa tai heittää helposti +-5 astetta.

SK

Muistatko tai onko hyvää arvausta, mistä tuo juuristo tauti ois voinut tulla?
Vaikuttaa todella ikävälle, enkä haluaisi sitä omaan pihaani.
Olen päärynäpuuta ostamassa...

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: SK - huhtikuu 26, 2014, 08:29:47 ap
Muistatko tai onko hyvää arvausta, mistä tuo juuristo tauti ois voinut tulla?
Vaikuttaa todella ikävälle, enkä haluaisi sitä omaan pihaani.
Olen päärynäpuuta ostamassa...


Tauti itsessään mikä se on on arvailua, jota lähinnä esitin nyt tuon kuolleen omenapuun yhteydessä. Jossa oli kumminkin ainakin päällisin puolin kun ne katkaisin juurakosta terveen näköiset juuret.

Noihin muiden puiden (kirsikka ja päärynä) surmaksi voisi sopia lehtipuun syöpä, se iskee runkoon ja tekee samanlaista tuhoa kuin minulla on noissa ollut.
Opiskelin netissä tässä keväällä  ???....

Farmit myös arvaili vastauksessaan, mitään varmaa ei ole ketään vastaan esittää, joten parempi ettei mainitse mitään. Ja tautihan on voinut tulla muualta, tai se on ollut täällä valmiina  ???...

Jos kysymyksessä olisi jonkun taimiston levittämä tauti, niin siitä olisi ollut jo tänä aikana muidenkin havaintoja.

Joten itsekkin ostin honkkarista eilen pari omenapuuta, joista toisesta en älynnyt katsoa vyöhykesuositusta.....Linda, ja kakkosvyöhykkeen puu. Suluissa oleva kolmonen on niitä varten jotka uskovat joulupukkiin  ;D.
Alkaa olla vain turhaa kasvattaa puita, joista ei itse välttämättä pääse koskaan syömään. Åkeron satoikä itselläni oli istutuksesta ekoihin kymmeneen omenaan 8 vuotta.

Hidaskasvuisilla omenapuu lajikkeilla pääsee nauttimaan sadosta jo neljäntenä vuonna. Aiemminkin ne tekee hedelmää, mutta ne pitää nyppiä pois jotta oksat ja runko vahvistuu riittävästi sitä neljättä vuotta varten. Sopivat erittäin hyvin pienille pihoille.


Huru-ukko

Palaan parilla sanalla ja kuvalla siihen kuolleeseen omenapuuhun.

Tässä tyviosa on oikeanpuolein, puusta on kuollut jo viime kesänä toinen puolikas. Lehdet muistuuti viime kesänä sitruunoita väriltään..
Vasen runko on poikkastu noin metrin korkeudelta, se on terveen näköinen.


Kaarna poistettu samaisesta oikeanpuoleisesta puusta. Tuo ruskea osa kiertää koko puun.
Puu kuoli vartoksen kohdalta. Se taas, mikä sen aiheutti on epäselvää täysin....




Pubeja otettu jo kasvarin sisäteltan sisältä "karaistumaan" kasvarin sisälle. Ovat olleet tuossa yötkin, alimillaan lämpötila kävi 1 asteessa.
Kasveja on aloitettu kouluttamaan mihin suuntaan oksat kuuluu mennä  ;D. Pyykkipojille tuli jotakin käyttöäkin.
Niitä on myös laitettu muoviteltan seinien ja päädyn saumaan, jotta lämmin pysyisi paremmin sisäteltassa.
Hyvä ostos  ;).

Huru-ukko

Kasvit kasvaa ja voi hyvin. Pubet ei ole moksiskaan viileistä öistä kasvihuoneessa(2-4 astetta), mutta kasvua se taitaa ainakin jonkun verran haitata verrattuna saman lajin edustajiin sisemässä teltassa jossa yölämpötilat on 10 asteen päälle.




Sekalaista seurakuntaa, paljon tomaatteja. Chileistä eniten jalluja.




Bubblereissa olevat pubet. Sekä yksi Aji Cristall, ja Starfish.

Viikon kahden päästä täytynee purkaa sisäteltta pois ja laittaa kaikki vesikasvatukset tulille lopullisesti kompostointiin asti.

Jos ne yölämpötilatkin jo nousisi siihen menessä +asteiden puolelle  :o. Niin saisi samoilla lämmitystehoilla pidettyä koko kasvarin yhtä lämpöisenä kuin nyt sisäteltan, jonka tilavuus taitaa olla vain viides/kuudesosan luokkaa koko kasvarista.
Ja jos istuttaisi joitain tomskuja multapenkkiin...

Huru-ukko


Kasvari aamulla, otin siitä pois sisäteltan etuseinän. Katto ja sivut on vielä jäljellä, ja samoin hallaharso yksinkerron.
Vasemmalla kanilootan pohjassa on maapähkinä  pensaan alkuja....





Huru-lootattm kolme kappaletta sain viriteltyä tulille. Tappiopuolelle tuli vain pari oksan katkeamista ihan kärjestä, sekä mullassa kasvaneesta paprikasta irtosi molemmat podit kun se tipahti lattialle kyljelleen.... Muuten meni kaikki hyvin.
Tilanpuute on koko ajan kiusana, turveruukut ja amppelit on edelleen pidettävä sisällä.
Isoimpina on edessä kaksinkerroin oleva Aji Fantasy muistaakseni, korkeutta 1,3 metriä. On vain kuvassa kaksinkerroin, kun sisäteltassa oli tullut katto vastaan ja lähti kasvamaan sivuttain.
Taaempana samassa Huru-lootassatm on Trepadeira Do Werner, jolla korkeutta 1,2 metriä.
Loputkin on chilejä, ainakin melkein.....

Puolet jäi tekemättä, eikä kasteluvesi automiikkaa ole edes vielä aloitettu  :o.
Työt jatkuu huomenna, ehkä.


Huru-ukko

Sadepäivänä ehdin siirtämään 7 taimea vielä Huru-lootiintm... Varmaan kolme niistä muuttaa vielä toisaalle, mutta kasvakoon alkuun siellä siihen saakka kun uskaltaa pubet viedä ulos.

Kauppareisulla tuli hankittua motivaatiota kesän kasvatteluun:

Sinne meni viime kesän viimeiset Nagat........ Viina vie chilitkin pakkasesta  :o.

HotVelo

Tuo motivaatiopullosi antoi minullekin juuri sopivasti idean. Pakkasessa on minulla myös vielä Nagaa ja muuta 10++ luokan perattua chiliä. Väkeviä menee naukkuina per vuosi tosin ehkä keskimäärin 4cl per kuukausi, jos sitäkään, mutta jospa laittaisinkin pakastechilit maustamaan hyvälaatuista oliiviöljyä.

Huru-ukko

toukokuu 09, 2014, 08:51:41 ap #52 Viimeisin muokkaus: toukokuu 09, 2014, 18:54:39 ip käyttäjältä Huru-ukko
Lainaus käyttäjältä: HotVelo - toukokuu 08, 2014, 23:05:43 ip
Tuo motivaatiopullosi antoi minullekin juuri sopivasti idean. Pakkasessa on minulla myös vielä Nagaa ja muuta 10++ luokan perattua chiliä. Väkeviä menee naukkuina per vuosi tosin ehkä keskimäärin 4cl per kuukausi, jos sitäkään, mutta jospa laittaisinkin pakastechilit maustamaan hyvälaatuista oliiviöljyä.


Oma kulutus väkeviä on jossain parin kolmen desin luokkaa kuukaudessa keskimäärin. Tuo 5 Nagan motivaatio on tarkoitettu eräälle naapurille, joka pitää viinan mausta  ;).
Ja itse tarkoitin motivaatiota kasvatella chilejä, enkä viinasta saatavia päähänpistoja  :o.

Eilinen vesisade piristi luontoa kummasti, tyrnipuskiin ilmestyi hiirenkorvat myös. Eka kunnon vesisade kuukauteen, onneksi on vielä luvassa kaksi sadepäivää lisää tämänpäiväisenkin lisäksi. Tekee luonolle hyvää.



Viimeiset chilit sisällä.....Bubblereissa majailevat 2 kpl Rocatot, yksi Naga ja Tobago Sweet. Nämä vaan ei halua kasvaa, mutta kiusallakin niitä hengissä pidän. Keskellä on turpeessa  pari pubea.

Huru-ukko


Panoraama kuvattu vapisevilla käsillä, ei ihan tullut 360 astetta täyteen... Kuvan saa isommaksi klikkaamalla.
Täytyi tämäkin kokeilla, enpä taida toista kertaa nähdä vaivaa.
Noin 20 chiliä on kuvasta poissa ylempänä kasvihuoneessa.

Huru-ukko


Eilen Huru-lootaan siirretyt chilit eivät tänäpäivänä tykänneet enää +30 aseen lämpötilasta, ja osittain siitä syystä roikottivat lehtiään puolenpäivän jälkeen. Nyt on lehdet taas saaneet ryhtiä ja pintajännitys on palautunut soluihin.....
Sisäteltassa ollessaan nuo ei hätkähtäneet yli 35 asteen lämmöistä, mutta nyt jo 30 astetta aiheutti lehtien roikkumisen.

Lämpötila ei ole kuin osa syy..... Nuo kasvoi aiemmin taimi-NFT:ssä, jossa ne oli sitten isompina työntäneet juurensa resoon, ja ottivat sieltä suoraan ravinteet.
Nyt kun ne joutui noihin "kanaviin", jossa virtaa pohjalla ohut liru, niin juuret ei enää toimikkaan niin kuin ennen. Niissä ei ole kuin hyvin vähän sitä nukkajuurta, jota normi NFT:ssä on enemmän.
Myös ilmankosteus% laski jonkin verran kun tuli koko kasvarin kuutiomäärä käyttöön.

Kolme päivää sitten siirretyt chilit teki myös tuota samaa parina päivänä, tänään ne voi hyvin.

Nyt saunan jälkeen kävin katselemassa kasveja, jo totesin että ainakin noin kuukaudella etuajassa ollaan.
Jo nyt on isoimmat kasvit isompia kuin huonoimmin pärjänneet viime syksynä.
Sato ennuste on ollut toivomus jotain tuoretta suuhun, ehkä nostan sen jo 10 kiloon  :o.

Pahiten lehtiään roikuttaa Sudden Death......

Huru-ukko

Viikko mennyt edellisestä....Pientä lehtien roikuttelua esiintyy edelleen, mutt  vain alimmaisissa lehdissä.
Loppunee varmaan jo syyskuussa :o....... ::).

Omassa kasvarissa on EVA-kalvoa kaksi kerrosta, ja kalvon tiedoissa lukee että UV suojattu. Oletan kumminkin etä se tarkoittaa että kalvo itsessään on UV suojattu.

Joka vuosi olen suojannut siirrettävät kasvit ensin viikko kaksinkertaisen harson takana, ja sitten viikko yksinkerroin olevan takana. Kahtena edellisenäkään vuonna ei palojälkiä ole tullut yhteenkään kasviin.....

(No munakoisoissa on vaaleita jälkiä, jotka voisi olla palojälkiäkin. Mutta ainoastaan niissä, ja ne on siirretty samoihin aikoihin kuin chilitkin, joissa ei ole mitään edellämainittuja jälkiä. Ne voisi olla myös kylmän aiheuttamia, jos sellaisia noihin tulee jo 5 asteen lämmössä.)


UV-indeksi on jo varmaan riittävän korkea, että se riittää polttamaan tuon maapähkinä pensaan alun totaalisesti, jos tuo EVA-kalvo ei suodata sisälle tulevaa UV säteilyä.
Jos taas kasvi ei pala, niin seuraavaksi kokeilen parilla chilillä samaa asiaa. Taka-ajatuksena on jos pääsisi irti siitä jokakeväisestä harson levittelystä. Enkä usko sen parin metrin korkeudelle levitettynä auttavan lämmityksessä yhtään, kuten se tekee jos se on levitetty suoraan maanpinnalle.
Siellä se muodostaa pienehkön mikro ilmaston maanpinnan ja harson väliin..

Tämä maapähkinä on oikeastaan ihan ylimääräinen. Toki se tuonne peltoon kasvamaan sopisi, mutta se jos se kärähtää, ei ole mikään vahinko.

:o.

Huru-ukko

 Jostain syystä tuossa maapähkinä pensaan alussa ei näy ainakaan vielä yhtään palojälkeä, seuraava vaihe tulee olemaan pistää se suoraan auringon valoon jos siinä on vaikka lajikohtainen ominaisuus kestää UV-säteilyä  ::)........Parin päivän päästä.


Tigerella. 2 kpl. Uusi tuttavuus.




Hungarian Italian. Näitä löytyy 3. Jauhoinen hyvän makuinen tomsku ruuanlaittoon.




Erkkejä. Myös uusia mulle.
Laitoin "merkkipaaluksi" siitä nuo kuvat, kuinka isoiksi ne ehtii kun aikaisin kylvää. Kasvarissa on nyt istutettuna 4 runkotomaattia, loput noin 10 meinasin viedä ulos Sepon  :o päivän jälkeen....
Nuo on 9 litran amppeleissa, pituutta 1-1,5 metriä jo.
Kaikkiin on jätetty 2-4 isompaa oksaa jäljelle, joihin sato sitten pitäisi tulla.....
Uskoisin että unohdan varkaiden nyppimisen ennen kesäkuun loppua  ;D.

Huru-ukko

toukokuu 20, 2014, 09:09:10 ap #57 Viimeisin muokkaus: toukokuu 20, 2014, 09:12:35 ap käyttäjältä Huru-ukko

Yleiskuvaa kasvarista, chilien multakasvatukset on vielä kaikki ruukuissa ja lopullinen sijoituspaikka hakusessa. Tontilla ei ole edes sopivaa mäntyä, johon voisi amppeleita ripustella.
Eri jalapenoja on ehkä 14 kpl, 7 lajiketta, nämä olisi tarkoitus työntää puolet kasvariin multapenkkiin, ja loput pellolle.
Keskellä pieniä Sweet Thai Tamarindeja.




Näkymän valtaa tomaatit, joita eilen kuvaskelinkin. Sinisen tynnyrin takana on sängynaluslootasta tehty taimi-NFT, jossa on nyt neljä tomatilloa kasvamassa ja yksi koko talven kitunut Rocato..
Toimii myös väliaikaisena työpöytänä  ::)....
Oikealla kukkakaalin taimia.




Aji Cristall Hurulootassatm  ;), ensimmäinen podi alkaa värjäytymään.

Muutama vihreä jalapeno on jo nautittu nimellä Gaugho, nämä oli pari vuotta sitten Rundarilta saatuja risteytettyjä? siemeniä, hyvää perusjalapenoa...




Kuvassa on Physalis Cicineros ja Rocato. Molemmat tuotu 5 minuuttia sitten olohuoneen lasin takaa kasvariin. Physalis Cicineros on tuossa kuvassa keltaisempi, mitä se oikeasti on, vaaleanvihreä olisi parempi väri.

Kokeilu jatkuu sen suhteen suodattaako EVA-kalvo UV-säteilyn pois, jolloin harsot olisi tarpeettomat.
Maapähkinä pensaassa ei ole vieläkään 4 päivän jälkeen palovaurioita.

PP

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - toukokuu 20, 2014, 09:09:10 ap
Kokeilu jatkuu sen suhteen suodattaako EVA-kalvo UV-säteilyn pois, jolloin harsot olisi tarpeettomat.
Maapähkinä pensaassa ei ole vieläkään 4 päivän jälkeen palovaurioita.


Oman kokemuksen perusteella veikkaan, että suodattaa. Olen siirtänyt nyt ja ennenkin kasvariin taimia keinovalosta ilman harsoja eikä muovin läpi tuleva paiste ole aiheuttanut vaurioita. Suurin osa on toki ollut harson tai kuplamuovin takana, ja UV-säteilyn määrä vaihtelee paljon, joten en väitä suojaa varmaksi.

hellacce

Tuo tigerella tomaatti on kyllä hyvän makuinen ainankin omaan makuun, ja näyttääkin hauskalta. Saisi olla vaan hieman isompi mollukka.
Jätkä kasvattaa rehuja