maaliskuu 29, 2024, 12:39:20 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2017 - Peru kasvihuoneissa

Aloittaja jewe, marraskuu 21, 2016, 21:33:46 ip

« edellinen - seuraava »

PP

Voisiko olla, että osa on kerätty (puoli)raakoina? Näyttikö Perussa siltä että voisi olla?

jewe

marraskuu 30, 2016, 22:07:38 ip #21 Viimeisin muokkaus: marraskuu 30, 2016, 22:22:36 ip käyttäjältä jewe
Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 30, 2016, 21:43:31 ip
Voisiko olla, että osa on kerätty (puoli)raakoina? Näyttikö Perussa siltä että voisi olla?


Perulaiset kyllä myyvät ja käyttävät paljonkin vihreitäkin rocotoja tai puoliraakileita, jopa yksi rocoto rellenon podi oli lähes vihreä, joka sikäli mielenkiintoista kun Suomessa näitä raakoja hyljeksitään ja itsekin paiskon roskiin läjäpäin joka syksy. Yritin kyllä laareista valita aina kypsimmän näköiset podit ja kylvämäni siemenetkin olivat kyllä mustia, mutta jotkut ehkä pienikokoisempia kuin omat.
Tiedä sitten mistä johtuu ? voiko olosuhteet kuten lämpötila, kosteus ja kasvualusta olla sitten niin erilaiset minulla ? Tulisiko vuoden päästä sitten omien podien siemenistä parempikuntoisia taimia ? kysymyksiä joihin ei ole vastausta mutta jonkinlaisen tutkimusprojektin voisi tuostakin tehdä.

jewe


Esittelyssä - Rocoto "kaula". Varmaankin erikoisimman muotoinen podi mitä olen nähnyt ja pakko tuo oli ottaa mukaan Perusta. Tiedä sitten onko kyseessä yksittäinen kasvuhäiriö vai mikä mutta myyjän laatikossa noita erikoisia podeja oli kaksi, toinen raakile. Jos tuon näköisiä podeja on tosiaan joskus puska täynnä niin vau ! Itämisen kanssa sen sijaan on ollut ongelmia tämänkin lajikkeen kanssa kuinkas muuten. Yksi siemen iti varsin nopeasti sirkkalehdille asti mutta runko jäi 180 asteen mutkalle, mätäni taitoksesta ja kuoli, nyt on sitten ollut ongelmia saada muita siemeniä itämään, mutta yksi näyttää nyt heräämisen merkkejä. Itämisen kanssa on muutenkin ollut vaikeaa ja jotkut siemenet tehneet itujuurta siemenkuoresta ja sitten kehitys pysähtynyt kuin seinään. Rocoto Surquillon siemenissä taas ei tapahtunut mitään pariin viikkoon, sitten tuli häntä ja parin päivän kuluttua oli jo sirkkalehdillä, kaikki jättirocotot ovat nyt kuitenkin lopulta itäneet ja vähintään sirkkalehdillä joka pääasia.

Kuvan rocoto on ostettu Andeilta pienestä Ollantaytambon kaupungista ja sen torilta. Rocotomamma myi neljä podia yhteensä 1 sole, joka on noin 30 senttiä. Kallein rocoto Perussa oli jättipodi de la selva Oxapampa joka maksoi 1,5 solea eli podit eivät maksaneet paljon mitään. Nyt olisi 22 lajiketta sirkkalehdillä 28:sta joka kuitenkin aika hyvin. Jostain syystä täysin itämättä on juuri monet keltaiset lajikkeet joka taas tuntuu oudolta, on ne sitten hankittu mistä tahansa.   

Jame

Lainaus käyttäjältä: x46900 - marraskuu 25, 2016, 20:59:02 ip
Ihan huikeaa!


Kyllä tuollaisesta toiminnasta pitäisi vähintään Suomen Valkoisen Ruusun mitali saada näin Itsenäisyyspäivän kunniaksi  ;)
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

chilifellow

Upeaa "Rocotokeisarilta"! Perulaista kulttuuria Suomessa.
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

jewe



Esittelyssä - Rocoto de la selva Oxapampa, Tämä on se kaikkein komein ja suurin rocoto eli jättien jätti, jonka hedelmät painavat yleensä pitkälti yli 200gr. Melkein voisin sanoa että tämän perulaislajikkeen vuoksi olin valmis lähtemään maapallon toiselle puolelle. Parisen vuotta olin yrittänyt löytää Oxapampaa ja kaivaa siitä tietoa, jota kuitenkin on ollut tarjolla hyvin vähän. Pari "juutuub" videota joista toinen katosi bittiavaruuteen jo joskus vuosi sitten. Jokunen kuva löytyy Oxapampasta toripöydältä ja jotain juttua löytyy lähinnä perulaisilta matkailusivustoilta. Rocoto de la selva Oxapampa oli ainoa aito Perulaisen kauppanimen omaava rocoto jonka olemassaolosta tiesin ennen Perun matkaa.

De la selva Oxapampa löytyi Arequipan mercado de San Camilosta eli sieltä mistä uskoin sen todennäköisimmin löytyvänkin. Tämä rocoto on yleinen juuri Arequipassa, koska sitä käytetään siellä juuri Rocoto Rellenoissa suuren kokonsa vuoksi, ja Arequipassa Rellenoita oli tarjolla lähes joka paikassa. Oxapampan alue on yli 1000 kilometriä pohjoisempana Arequipasta ja siitä ei ole tietoa että kasvatetaanko näitä Perussa vain Oxapampan seudulla, joka on alemmalla vyöhykkeellä kuin Arequipa. Voisin kuvitella että Arequipan tuliperäinen maasto ja aina lämmin ilmasto sopisi hyvinkin tämän tyyppisen ison rocoton kasvatukseen. Arequipan alue on hyvin aurinkoinen ja päivälämpötilakin kautta vuoden muutaman asteen yli 20, öisin lämpötila laskee 10-12 asteeseen.

Tämä hankkimani podi ei ollut läheskään suurin Oxapampa ja suurempiakin laarissa olisi ollut, kypsimmän oloinen valikoitui kuitenkin mukaan. Erittäin paksulihainen rocoto josta massaa sitten kertyy. Pelkästään podeja kädessä pitämällä tajusi että nämä ovat vieläkin painavampia ja massiivisempia kuin muut löytämäni jättirocotot. Rocoto de la selva Oxapampa tekee ehkä maailman suurinta tai ainakin suurimpia chilihedelmiä, se millaisia podeja tuosta Suomessa kehittyy jää sitten nähtäväksi. Tämä on lajike jonka siemenet ovat itäneet hyvin.

PP

joulukuu 09, 2016, 23:20:46 ip #26 Viimeisin muokkaus: joulukuu 09, 2016, 23:22:19 ip käyttäjältä PP
Lainaus käyttäjältä: jewe - joulukuu 09, 2016, 20:10:46 ip
Arequipan alue on hyvin aurinkoinen ja päivälämpötilakin kautta vuoden muutaman asteen yli 20, öisin lämpötila laskee 10-12 asteeseen.


Jos tuo on siellä muuallakin yleinen säätila, selittää hyvin, miksi rocotot sopii täydellisesti Suomen kesään.

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - joulukuu 09, 2016, 23:20:46 ip
Jos tuo on siellä muuallakin yleinen säätila, selittää hyvin, miksi rocotot sopii täydellisesti Suomen kesään.


Sää Perun Andeilla on kovin samanlainen kuin Suomen kesällä (parhaimmillaan). Yö- ja päivälämpötilojen vaihtelu Andeilla on vähintään 10 astetta. Arequipan ilmasto on suomalaiselle lähes täydellinen vaikka päivällä auringossa voi olla varsin kuumakin. Punossa ja Cuscossa on kylmempää, talvella (kesä- heinäkuussa) yölämpötila voi käydä kuulemma hetkellisesti pakkasellakin jopa kaupungeissa. Päivällä aurinko voi olla polttava ja petollinenkin kun se on suoraan pään päällä, ollaanhan tuolla lähellä päiväntasaajaa.

Suomessa on tosiaan lähes täydellinen rocotonkasvatusilmasto, mutta vain tuon lyhyen ajan joka ei riitä. Aurinkoakin saisi olla Suomen kesällä vielä enemmän, Andeilla kun trooppiset sateet tulevat Amazonilta hetkessä (mm. Punossa) ja häviävät saman tien ja taas paistaa. Pitkiä matalapaineita kun ei tuolla taideta tuntea.

jewe

Viimeiseen siemeneen asti taistellaan nyt jokaikisestä uudesta rocotolajikkeesta. Tuon erikoisen Ollantaytambon Rocoto Cuello Rojon sain toistamiseen itämään, mutta taimi kuoli taas heikkokuntoisena ja nyt kypärä päässä, selvää on että koko lajikkeessa on jotain pahasti pielessä, mutta vielä on muutamia siemeniä jäljellä ja periksi ei anneta. Toinen Ollantaytambon rocoto Manzano Amarillo itää nyt vihdoinkin ties monennenko yrityksen jälkeen ja uskoisin että taimi on sirkkalehdillä viikonlopun aikana. Kaikki muut uudet perulaislajikkeet 26 kpl ovat itäneet ja vähintään sirkkalehdillä ja millään ei liene enää hätää.


Kun sirkkavaiheesta on päästy ohi, kasvu on lähtenyt varsin normaalisti liikkeelle ja kuvan isoimmilla"Eazy plug" -taimilla ikää pääosin nyt runsaat kaksi viikkoa ja ensimmäinen koulinta kookokseen on edessä varmaan jo viikonloppuna. Toinen puoli taimista on X-Stream hydrossa, joista osa mennee joulun jälkeen taimi-NFT:hen ja loput kookokseen. Jättirocotoja on seitsemän lajiketta ei kuusi kuten aiemmin kirjoitin ja nekin ovat ihan hyvässä kunnossa. Euro-Serren Tropic -kasvihuoneen Monster-NFT:hen menee todennäköisesti sitten joskus pääosin näitä isopodisimpia lajikkeita, jotka ovat kotoisinkin Andien itärinteiden lämpimämmiltä selva-alueilta. Nämä pilvimetsät kun ovat ihan Amazonin kupeessa.

MRgreen

Hienosti tehty. Vuoden (ensi vuoden tai minkä vaan vuoden) chilipää?  8)

chilifellow

Ehdoton valopilkku. Majakka. Valottaa rocotojen elämää. Kiitos jewe!
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

jewe

Ihan mukava kuulla jos nää jutut rocotoista niiden synnyinseuduilta kiinnostaa jotakuta. Nämä päiväkirjat kun ovat omalta osaltani toistaneet itseään jo monta vuotta, joten koitan nyt tuoda mukaan jotain vaihtelua vaikka "juttujen muodossa" kun kasvatuslistakin on kovin yksipuolinen.
Seuraavassa postauksessa varmaankin vähän juttua rocotosta jonka minulle möi nuori intiaanityttö Machu Picchun juurelta. :)

Maikeli

Anna tulla vaan kaikkea mitä ikinä mieleen tulee  :thumbup:

wille

Tämä päivyri on ehdottomasti tällaisen laiskistuneen kehäraakinkin luupin alla tiukasti. Hyvää työtä Jewe! :thumbup:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

jewe


Esittelyssä Rocoto Machu Picchu Rojo. Podin väri, muoto ja koko ovat hyvinkin tavanomaiset. Kannan alla on tuo kaulus (de huerta). Erityiseksi minulle tämän rocoton tekee lähinnä se että se on kasvanut tuolla yhden maailman kuuluisimman paikan eli Machu Picchun ympäristössä. Podi tuli myös suomeen asti ja aika huonossa kunnossa osittain pilaantuneena. Maku ei ollut tietenkään paras mahdollinen, mutta tulisuutta oli ehkä yllättävänkin paljon.

Machu Picchu sijaitsee lähes keskellä metsäistä erämaata, jonne pääsee vain junalla Ollantaytambosta. Rautatie on rakennettu vuorien läpi ja keskelle rehevää metsäistä ryteikköä, jonne ei autotietä mene ainakaan Inkojen Pyhästä laaksosta, jossa sijaitsee mm. Cuzco, Pisac ja Urubamba. Ollantaytambo on tuon laakson toisessa päässä. Junalla matka kestää vajaat puolitoistatuntia välillä hiljaakin hissuttaen, koska radalla voi olla lähes mitä tahansa eläinkunnan edustajaa päivää viettämässä. Lopulta saavutaan Aguas Calientesiin, joka on pieni kylä tai kaupunki Machu Picchun juurella. Paikkaa kutsutaan myös nimellä Machu Picchu town. Tämän kylän eräältä myyntipöydältä sitten löytyi kuvassa oleva podi.


Myyjänä oli nuori intiaanityttö joka myi perheensä kasvattamia vihanneksia. Rahastus sujui vielä espanjankielellä, mutta paljon muuta en ymmärtänyt kun tytön kieli taisi olla vanhaa Inkojen puhumaa Ketsuaa. Toinen intiaanikieli Perussa on ayamara, jota puhutaan lähinnä Punon alueella Titicaca -järven ympäristössä. Seutu Machu Picchulla on erittäin rehevää viljelymaata ja erityisesti silmiin pisti valtavat porkkanat joita tytöllä oli tarjolla. Machu Picchun ympärillä on pieni yhdyskunta, jossa alkuperäiskansaa asuu ja viljelee maata. Tuotteita myydään sitten kylän torilla.


Itse Machu Picchulta näkyy silmänkantamattomiin vain "sokeritoppavuoria" ja loputtomasti pilvimetsiä. Tuolla jossain alkaa sitten Amazon, joka tällä reissulla jäi näkemättä. Seutu on lähes täydellistä viljelyaluetta erityisesti rocotoille. Ylhäällä voi olla päivällä varsin kuuma ja sadepilviä kiertelee vuorilla jatkuvasti. Yöllä on taas viileää kuten Andeilla yleensä. Machu Picchu on noin 2000 metrin korkeudessa ja mm. 400 metriä alempana kuin Cuzco, jossa on sitten myös jonkin verran kylmempää.

Tässä tämä tarina rocotomaasta ja blogin puolella oli päivitys kookoksesta rocotojen kasvualustana.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/12/rocotot-ja-kookos.html

Koska päiväkirja jatkuu vasta joskus joulun jälkeen niin on paikallaan toivottaa jo nyt kaikille chilipäille hyvää joulua sateisesta Varsinais-Suomesta.

tp.teppet

Hyvää joulua sinnekkin ja kiitokset mielenkiintoisesta tekstistä. Kiva lukea jonkin tietyn lajikkeen matkasta Suomeen.

MRgreen

Vähän ohi aiheen mutta voitko antaa neuvoa kannattaako rocotoja pitää heti itämisen jälkeen päivä-yö-lämpötilavaihteluissa (+25/+10 astetta?) Panin pari itämään.

jewe

Lainaus käyttäjältä: MRgreen - joulukuu 30, 2016, 14:40:32 ip
Vähän ohi aiheen mutta voitko antaa neuvoa kannattaako rocotoja pitää heti itämisen jälkeen päivä-yö-lämpötilavaihteluissa (+25/+10 astetta?) Panin pari itämään.


Itse olen aina kasvattanut kaikki taimet lämpimässä ns. asuinhuoneen lämpötilassa ja kovin vaikea on kuvitella että mitä hyötyä noin suurista lämpötilaeroista voisi olla tuossa vaiheessa taimikasvatusta. Voisin kuvitella että kasvu pikemminkin hidastuisi selvästi noinkin viileässä ja tasalämpö olisi kasvien kehityksen kannalta tärkeää vielä tuossa vaiheessa, mutta aina voi kokeilla varataimilla jos on mahdollista, valoa ja lannoitusta nekin tarvii vaikka lämpötiloja vaihtelisikin.

Eri asia on sitten kun kasvit ovat jo isoja ja vahvoja noin 3kk ikäisiä ja ne olisi tarkoitus saada kukkimaan ja satoa tekemään, silloin lämpötilojen vaihtelu on jo lähes välttämätöntä. Itselläni rocotot ovat yleensä tuossa vaiheessa jo kasvihuoneessa ja aurinkoakin on tarjolla päivisin enkä kasveja enää valota ja kasvu kiihtyy entisestään kukinnan ja podien muodostumisen ohella.

Vaikka rocotot tykkäävätkin lämpötilojen vaihtelusta niin veikkaan että samat säännöt taimikasvatuksessa pätee kuin kaikilla muillakin chililajeilla, mutta kokemusta ei tosiaankaan ole.

MRgreen

Ok, kiitos ja menestystä kauteen, seuraan mielenkiinnolla.

jewe



Happy New Year 2017