maaliskuu 30, 2024, 01:28:05 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Aranai

1
Äänestykset / Vs: Yhteinen kasvihuone
helmikuu 07, 2011, 18:08:27 ip
Ajatus oli jakaa ensisijaisesti tilat, jolloin jokainen vastaisi omista viljelyksistä. Lisäksi kasvari voisi olla kooltaan luokkaa 20x6-8m ja toimisi kausihuoneena, sillä kylmän kauden lämmityskulut nousevat herkästi ja asettaisi muutenkin aivan eri vaatimukset kasvarille. Tosin kasvukautta voisi pidentää keväältä ja syksyltä lämmityksellä mikä olisi suhteellisen helppo toteuttaa.
2
Äänestykset / Yhteinen kasvihuone
helmikuu 05, 2011, 19:29:02 ip
Idea yhteisestä tai muuten useamman viljelijän kesken jaetusta kasvihuoneesta lähti siitä, että kaupunki- ja yhteisöviljely on vissiin tulevaisuuden juttu ja kaikilla ei ole tilaa tai muuten mahdollisuutta rakentaa omaa kasvihuonetta.
Aivan ongelmatonta yhteisen kasvihuoneen pitäminen ei varmasti olisi, mutta ennemmin halusin leikkiä ajatuksella josko siitä voisi vielä poikia jotakin.
3
Kokemuksen ja erheiden kautta mansikasta. Nuo siemenestä kasvatettavat tarvitsevat ekan kasvukauden tuottaakseen mansikoita ja muistaakseni vielä kylmän kauden siihen väliin.

Taimia myyviltä tukkureilta saa kyllä satoiässä olevia amppelimansikan taimia ja kun osaa kysyä, niin saa vielä jopa hyvän makuisia mansikoita tuottavia taimia. Amppelimansikan taimet siis tuottavat satoa pitkin kasvukautta, kun taas perinteiset taimet tuottavat satoa vain edellisen kasvukauden aikana kehittyneisiin kukka-aiheisiin. Ainakin seuraavan linkin takaa voisi kysellä lisää taimista http://www.taimituotanto.net/

Niin, joitakin mansikan taimia ja lähinnä juuria katselleena ne näyttävät siltä että ne olisivat vesiviljeltyjä. Juuret saattavat olla lähes luonnottoman isoja ja täysin puhtaita.
4
Tee-se-itse / Vs: Lomakastelujärjestelmä - rännihydro
tammikuu 06, 2010, 12:18:17 ip
Itselläni oli viime kesänä vastaavanlainen rännihydro tomaateille. Taimet olivat lecasorassa ruukuissa ja rännin peitin elmukelmulla, johon tein reiät ruukuille.
Ongelmaksi tuli siinäkin ylivuoto, mutta syynä oli juurien kasvu rännissä niin, että juuret täyttivät lopulta koko rännin estäen tehokkasti veden virtaamista.
Tuo rännihydro olisi varmaan omiaan salaatin ja yrttien kasvatukseen, kun juurien koko jää suhteellisen pieneksi.
5
Tee-se-itse / Vs: Kamiina kasvihuoneeseen
tammikuu 06, 2010, 12:04:54 ip
Lueskelin topiccia ja ajattelin myös jakaa omia kokemuksia.

Olen tässä vuosien saatossa pohtinut ja kokeillut niin kasvihuoneen, talon kuin harrastetilojenkin lämmitystä eri keinoin ja jne.

PorinMattissa olen kokeillut polttaa lähes kaikkea mahdollista; eri puulajeja, turvebrikettiä, puubrikettiä, puupellettiä, roskia, kivihiiltä, andrasiittiä jne. Paras lämmitystulos tähän mennessä on tullut koivupuulla. Tosin puupelletti on siinä mielessä hyvää lämmitykseen, että sillä saa lämpöä nopeasti eikä tule hiilivalkeaa, jolloin pellit saa nopeasti kiinni vaikkapa aamulla töihin lähtiessä.

Turvebriketti palaa hehkuvalkealla, jolloin porilaisen varaavuuden vuoksi antaa lämpöä hitaasti ja tuhkaa tulee aivan käsittämätön määrä!
Kivihiili ja andrasiitti ovat varteen otettavia vaihtoehtoja silloin, kun tuli pitäisi saada palamaan pitkään. Tosin porilaisessa kivihiili ei turvebriketin tavoin ole paras vaihtoehto.
Jos on hankkimassa PorinMattia lämmittimeksi, niin kannattaa ehdottomasti valita korkein malli, jolloin lämmitysteho on pieneen verrattuna aivan eri luokkaa eli harakoille menee lämpöä paljon vähemmän.

Tämän hetken kokemusten perusteella voisin kuvitella hankkivani kasvihuoneen lämmitykseen "kaminan", jossa voisi polttaa kaikenlaiset puut ja roskat nurkista sekä lisäksi kivihiiltä ja andrasiittiä. Toisena vaihtoehtona olisi nk. hallilämmitin mikä toimii polttoöljyllä eikä tarvitse hormiliitäntää. Tietysti haittana on ainakin jonkinlainen käry, mutta etuna on siirreltävyys eikä lämmitin ole aina sidottuna kasvihuoneeseen.

Sitten joskus tulevaisuudessa aion rakentaa aurinkokeräimet piharakennuksen katolle, jolloin ei tarvitse miettiä öljyn tai klapien hintaa, kunhan päivä paistaa risukasaan.
6
Aiemminkin on aiheesta ollut juttua, mutta en löytänyt äkisti.

Elikkä tuli tuossa ostettua ruokatarpeiksi tuoreita vihreitä jalapenoja ja kokkailun lomassa heräsi ajatus ottaa siemeniä talteen.

Kysymys kuuluukin, että mahtaako vihreistä paloista otetut siemenet juurikaan itää?
Lisäksi kiinnostaisi tietää, miten hyvin vihreät jalapenot mahtavat kypsyä?
7
^No juu, niinhän minäkin asian alkuun räknäsin.
8
Ajatuksena olisi kylvää chilit kivivillaan, mutta nyt netin syövereistä pomppasi esiin tieto, josta ymmärsin että villassa itäneet taimet eivät kestäisi multaan koulimista! Pitääkö tieto paikkaansa?
Ainakin kylvössä tuo villasysteemi olisi tavallaan vaivaton, kun jotenkin osaan aina levittää multaa muuallekin kuin kasvualustoihin.
9
Juu eipä odotukset siinä niin korkealla ole, joten yllätys olisi suuri.
10
Kävin ostoksilla itämaisia ruokatarvikkeita myyvässä kaupassa ja mukaan tarttui pussi tuoreena pakastettuja chilejä.

Tästä heräsi kysymys, että onkohan tuoreena pakastetuilla siemenillä mitään mahdollisuutta itää? Itse kyllä epäilyttää, mutta kait sekin ihme on mahdollista?
11
Mummovainaa kertoi aikoinaan chileistä innostuneelle pojan nulikalle, kuinka hänen lapsuudessaan chilejä kasvatettiin pirtin ikkunalla ja nimenomaan mahalääkkeeksi. Mahataudin iskiessä kuivattuja chilejä murskattiin ja niistä tehtiin jonkinlainen drinksu mikä sitten juotiin, kuulemma tehosi. Aikakausi on ollut -20 ja -30luvuilla.
12
Kodin mausteinen kokkaus / Kotimakkara
tammikuu 30, 2008, 14:43:24 ip
Jos oikein olen ymmärtänyt, niin salami ei välttämättä tarvitse tuota homekasvustoa, vaan pelkästään ilmakuivauksen. Toisaalta metwursti olisi myös kokeilun arvoinen, kun värkkäisi kylmäsavulaitteet.

Tuosta ilmakuivatusta kinkusta ja muustakin ilmakuivatusta lihasta, niin niissä on ajatuksena se, että ensin liha kuivasuolataan pinnasta ja lopulta suolaliemessä. Suolauksen tarkoituksena on säilöä lihaa sekä poistaa tehokkaasti nestettä lihasta, jolloin kuivuminen ei ole kiinni pelkästään ilmanalasta. Tämän vuoksi vähäsuolaisen kuivalihan tekeminen on haasteellista pilaantumisvaaran vuoksi.

Itse olen kuivannut uunissa ohuita lihasuikaleita kevyesti suolattuna ja hyvin on onnistunut. Toisaalta vaarana on liika kuivuminen.

Kutunkintun ilmakuivauksessa laitoin avuksi pienen puhaltimen kinttuja kohti, jolloin kuivuminen tapahtui muutaman päivän nopeammin.
13
Kodin mausteinen kokkaus / Kotimakkara
tammikuu 29, 2008, 16:33:09 ip
arse, Juu on, tuli vaan pieni muistikatko kirjan nimen osalta.
14
Kodin mausteinen kokkaus / Kotimakkara
tammikuu 29, 2008, 10:58:20 ap
Ainakin Vanhan ajan keittokirja-kirjassa on ohjeita lihan ilmakuivauksesta, josta itsekin ohjeen otin. Kokeilemani vuohen kinttu oli kuivuttuaan aivan tajuttoman suolaista, mutta oikealla asenteella ja sopivalla juotavalla kyllä laski mukavasti. Aikomus olisi kokeilla hevosenlihan kuivausta jossakin vaiheessa.
15
Kodin mausteinen kokkaus / Kotimakkara
tammikuu 28, 2008, 20:38:15 ip
Joskus itsekkin makkaratouhuun seonneena pari vinkkiä.
Makkaraan kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaisia ohrasuurimoita, jolloin maku on jotain sata kertaa parempi kuin rouhituista suurimoista.

Lisäksi kannattaa harkiten käyttää sipulia, varsinkin jos ei syö heti kaikkea.. pakastaessa/kylmäsäilytyksessä sipulista tulee makkaraan ikävän tunkkainen maku, joka ei kuulu makkaraan.

Sitten vielä lihasta.. ei kannata karsastaa lihamakkarassa sisäelimiä, kuten sydäntä, munuaisia, keuhkoja. Esimerkiksi keuhkot tuovat makkaraan kuohkeutta eikä lopputulos ole niin "tinttara". Tietysti enemmän naudanlihapainotteisissa makkaroissa rakennekin on erilainen, mutta ainakin sianlihaa käytettäessä kannattaa hyödyntää kaikki herkut!

Itseä kiinnostaisi suuresti salamin ja metwurstin kokeilu, kun viime kesänä vuohen viulut kuivuivat onnistuneesti.
16
Ajatus tässä topicissa on varmaan se, että vaikka itse olisi omasta mielestään suunnitellut kuinka hyvän systeemin kuten tuo rännisysteemi tihkukasteluineen, niin jollakulla toisella voi olla samasta asiasta parempaa kokemusta ja voisi antaa vinkkiä välttää typerät virheet.

Niin.. ja jostain kait tämäkin "koukutus" on aloitettava. :twisted:
17
Juu kyllä tuon hevosvoiman kanssa saa tarkkana olla. Ennen noihin isompiin ruukkuihin istutusta on kuitenkin ainakin yksi kouliminen välissä vähän kevyempään multaan. Isoon ruukkuun istutuksessa taimella on jo jonkinlainen turve/juurimöykky olemassa, jolloin en usko shokin tulevan niin herkästi kuin esim. kouliminen suoraan hevosvoimasekoitelmaan.

Sinänsä tuon kasvualustan suhteen ei varmaan olisi pakkoa sekoitella kovin ihmeellisiä systeemeitä, kun kasteluvedessä on kuitenkin lannoitteen jne. Enemmän on kait kyse siitä, mitä on yleensä helpoiten saatavilla.
18
Tässä chilin kasvatuksesta uudelleen innostuneena olen suunnitellut kasvihuoneen täyttämistä chileillä, kun tomaatin kasvatus ei ole onnistunut toisin kuin muutamat chilikokeilut.

Olisi mukava kuulla kokeneempien jermujen ajatuksia/kokemuksia seuraavanlaisista systeemeistä..

Lajikkeet ovat vielä hivenen hakusessa, vaikka useampaa lajiketta tekee mieli kokeilla. Ajatus kasvatukselle tiivistettynä olisi seuraavanlainen. Taimi-istutus turve-hiekka-hevosvoima-seokseen ja avopohjaisiin ruukkuihin. Kasvihuoneeseen rännit, joihin viheliään lasivillan tilalle hiekka/sora, jonka päälle ruukut "istutetaan". Kasteluun ajastimella ohjattu tihkujärjestelmä, jossa tihku suoraan letkusta eikä erillisillä "pilleillä" jotka menevät tukkoon viikon sisällä.

Päätelmät siitä miksi näin.. vesiviljely kiinnostaa, mutta kroonisen kiireen vuoksi homma pitää olla toimiva niin, että koko kasvusto ei mätäne "unohduksen" vuoksi. Aiemmin olen kokeillut jonkin habaneron viljelyä em. ränneissä ja silloin onnistui melko hyvin, vaikka kastelu oli huonosti järjestetty ja lopulta paikkakunnalta muutto vaikeutti viljelyä.

Lisäksi ränneillä säästää kasvihuoneen tilaa huomattavasti ja kasvien ympärillä hääräily helpompaa.