huhtikuu 20, 2024, 02:31:13 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Omskakas

1
Uusien jäsenten esittelyt / Comeback 10 vuoden takaa
syyskuu 05, 2017, 20:41:54 ip
Kokeilin tänään huvikseni kirjautumista ja sattumalta muistin vanhan salasanani.  :D

Olen näköjään kirjoitellut 2005-2007 vajaat puolentuhatta viestiä ilmeisesti jonkun tason asiantuntemuksella. Chilinkasvatustaidot on unohtuneet melkein kokonaan. Silloin tällöin olen kasvattanut puskan tai pari erilaisella menestyksellä.

Viime talvena kaivoin jääkaapissa säilytettyjä vuonna 2005(!!!) Fataliilta tilattuja siemeniä ja löin multaan. Itävyys oli yli 50 %! Kesän nurkilla rakensin jonkinmoisen kasvihuoneen niiden suojaksi ja siellä reilu puolenkymmentä chiliä on elossa pysynyt kesän. Sato on auttamatta myöhässä, koska taimet ottivat keväällä vähän kylmää ja liikaa auringonpaistetta ja kärsivät siitä. Tällä viikolla joutunen ottamaan ne sisään kypsyttelemään. Ainakin habaneroa, fataliita, starfishia, rocotoa ja jotain pitkäpodista baccatumia on tulossa. Kasveissa oli nimilaputkin, mutta kasvihuoneen kosteus vei lyijykynäteksit lukemattomiin.

Saatan verestellä kasvatustaitojani ja haistella kasvatuksen uusia tuulia foorumilla tästä lähtien useammin. Josko kausi 2018 sujuisi paremmin.
2
Kodin mausteinen kokkaus / Santa Marian Red Fusion -sarja
tammikuu 17, 2007, 10:42:05 ap
Moni on saattanut bongatakin nämä kauppojen hyllyltä. Sarjaan sisältyy puolenkymmentä erilaista maustekastiketta/salsaa ja joitakin kuivamaustesekoituksia. Näitä tuli testattua:

-Chipotle tahna
Sisältää tuoteselosteen mukaan 34% savustettuja jalapenoja. Loput on sipulia, tomaattia, etikkaa ja muita mausteita. Kokeilin tahnaa useampaankin ruokaan ja parhaiten se sopi tomaattipohjaiseen jauhelihakastikkeeseen, johon 3 reilua teelusikallista toi miedon savunaromin ja tulisuuden. Tahna menee paremman (=savutaban) puutteessa ihan hyvin, mutta mitään suurempia ei siltä kannata odotella.

-Habanero & Tequila salsa
Tuotetta mainostetaan 'extra hottina', mutta chiliin tottuneelle se on maksimissaan keskivahvaa. Valmistusaineina on käytetty hulppeat 0,5 % tequilaa ja 0,25 % habaneroja!!! Salsassa maistuu jokin, jonka voisi tulkita tequilan aromiksi, mutta habaneron makua en saanut esille kuvittelemallakaan. Käytin koko purkin tehdessäni tortilloille kastiketta. Kastikkeeseen käytin puoli kiloa kanansuikaleita ja lisäksi vähän paseerattua tomaattia. Tulos oli ihan maukas. Ostaisin tätä mahdollisesti uudestaan, jos se ei olisi niin ylihinnoiteltua. Kertakäyttöisestä pienestä salsapurkista ei viitsi maksaa 3,5 euroa.
3
Edistyneempi chilinkasvatus / Fataliin red fatalii
lokakuu 12, 2006, 17:24:51 ip
Sain Fataliilta viime syksynä ilmeisesti tämän kasvin siemeniä. Nyt olen kypsyttänyt ensimmäisen hedelmän siemenistä kasvatetusta kasvista ja se on keltainen.   :shock: Mitähän hittoa on tapahtunut? Taas uusi risteymä jonkin keltaisen chinensen kanssa? Onko kukaan muu kasvattanut tätä punaista fataliita ja minkävärisillä hedelmillä?

Edit: Nyt se kekkasin. Punainen fatalii oli risteymä jonkin punamarjaisen chinensen kanssa ja punainen marjan väri oli kasvissa heterotsydoottisena ja dominoivana. Itsepölytyksessä sattui kumminkin niin, että se siemen, josta kasvatin kasvini, ei saanut punaisen värin aiheuttavaa alleelia --> keltainen marja. Että tällaista tänään.   :roll:  :oops:
4
Edistyneempi chilinkasvatus / Satokausi 2006
elokuu 29, 2006, 16:40:10 ip
On elokuun loppu. Nyt varmaan jokainen tietää, millaisen sadon kasveistaa tänä kesänä sai ja ehkä tulee vielä saamaan? Verrattuna tietysti siihen, millaiset odotukset olivat.

Tänä vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa vesiviljelyä ja odotus sadon suhteen oli toiveikas, muttei liian optimistinen. Kasvatteli kasveja pääasiassa ihan sisällä ilman keinovaloa jo huhtikuusta lähtien. Muutama puska oli toki ulkonakin, mutta ne jostain syystä 'epäonnistuivat' lähes täysin. Itselläni satokausi alkoi jo maaliskuun alussa raakileitten maistelulla ja ensimmäinen isompi sato kerättiin ennen vappua. Tässä pitkin kesää ovat eri kasvit tehneet enemmän tai vähemmän satoa, joka lienee yhteensä tänä kesänä mitattavissa jo kiloissa (eikä niinkuin viimekesänä kymmenissä grammoissa). Jatkuvana harmina ovat olleet ripsiäiset, joiden kanssa olen pärjännyt kohtalaisesti.

Nyt puskissa on vielä vähintään kohtalaisesti marjoja ja luulen, että maistelua riittää tuonne lokakuulle saakka. Vielä kun saisi fataliista satoa...    :)
5
Muut harrastukset ja elämä / Chilisormet
kesäkuu 05, 2006, 00:53:51 ap
Joo, tiedän: Käytetään niitä hanskoja.  :oops:

Mutta kyseessä oli vain kolmen starfishin kuivamassa olleet siemenet, jotka olivat vielä kiinni sikiäimessä. Pyörittelin niitä sormissani, jotta siemenet irtoavat ja laitoin irronneet siemenet paperipussiin vielä kuivamaan. Eihän tuosta nyt mitään voi seurata, eihän?  Starfishän on vielä mieto chili kaiken lisäksi... :twisted:

Se alkoi pienenä poltteluna. Eika siinä mitään, on kai sitä ennenkin chiliä sormiin saatu. Varsinkin nyt se oli ilmeistä, koska iho oli hiukan rikki kaiken lisäksi.

Se jatkui ja paheni hitaasti mutta varmasti. Polttelu yltyi epämiellyttäväksi. Öljysin käteni ja pesin saippualla hyvin. Ei auttanut.

Polttelu muuttui puhtaaksi kivuksi. Sormet tuntuivat kuin niitä olisi juuri lyöty vasaralla. Pystyin tuntemaan sydämen sykeen sormissani.  Oli kulunut tunti chilin käsittelystä ja kipu ja polte vain kasvoivat. Alkoi tuntua siltä, että kohta lähtee järki.

Keksin (tai avo keksi) puristella jäävesipussia. Se auttoi vähän. Järki ei sittenkään ehkä lähtisi.

Kolmen tunnin kuluttua polte alkoi vihdoinkin hiipua. Oli jo aikakin. Olin käyttänyt jo useamman vuoden kirosanakiintiöni.

Hassua, että pystyin syömään suht' helposti tuollaisen marjan hedelmälihan, mutta siemenet ja sikiäin voittivat minut 100-0.
6
-Ei voi tökätä keppiä tukevasti multaan
-Ei voi tukea kasvia kiinteään rakenteeseen, koska pönttöä täytyy siirrellä veden vaihtamiseksi
-Puutikut tuntuvat homehtuvan ja lahoavan nopeasti

Paras tukiratkaisu, jonka olen tähän mennessä kehittänyt, on tehdä muovisangon kanteen kolmion muotoon 3 pientä viiltoa puukolla, joiden läpi tungen puisen tukikepin. Viillot ovat tarkoituksella pieniä, jotta kepit pysyvät mahdollisimman tiukassa. Tukevan rakennelmasta saa, kun kepit taivuttaa yhteen ja teippaa niiden päät tiukasti yhteen. Ongelmaksi jää enää keppien homehtuminen ja lahoaminen.

Kuinka te olette toteuttaneet kasvien tukemisen vesiviljelyssä?
Ja onko kukaan löytänyt sopivia pitkiä muovisia tukikeppejä jostain?  :x
7
Kodin mausteinen kokkaus / Jogurttikastikkeet
toukokuu 05, 2006, 21:53:02 ip
Jogurttikastike on kätevää. Se sopii hyvin esimerkiksi kalan ja kanan kanssa, jos lisukkeena on riisiä tai vaikkapa leivän kanssa. Sitä voi tehdä kerralla reilummin ja se säilyy hyvänä jääkaapissa useita päiviä ja yleensä vaan paranee.

Paras reseptini tähän asti:

-n. 2 dl maustamatonta jogurttia
-1 tuore lemondrop, siemenet poistettuna, hienoksi silputtuna (jauhekin käynee)
-noin puolikas pieni valkosipulinkynsi murskattuna
-kukkura teelusikallinen hienoksi silputtua tuoretta korianteria
-muutama pisara sitruunamehua
-pieni ripaus suolaa

Maut sopivat yhteen todella loistavasti. Kastike kannattaa tehdä maustumaan jääkaappiin useita tunteja ennen nauttimista.
8
Mitenkäs chilikodeissa on mussuteltu kevään satoa? Vai vieläkö ovat kasvuvaiheessa ja nuput nypittävinä?

Raakoja aji benitoja ja lemondroppeja olen jo maistellut kohta kuukauden päivät. Viime viikolla kypsyivät ensimmäiset benitot syötäväksi ja tänään lähti kellastumaan eka lemondrop.  8) Muut chilit ovat korkeintaan kukinta/raakilevaiheessa. Kauden aloitus oli uudenvuoden tienoilla eli nelisen kuukautta kului kypsään marjaan vesiviljelyssäkin.
9
Edistyneempi chilinkasvatus / Taas outo tauti!
huhtikuu 05, 2006, 20:35:22 ip
Bärhana!  :evil:

Juuri kun pääsin eroon entisestä kasvejani vaivanneesta taudista, uutta pukkaa. Tällä kertaa kohteena ovat samassa kuplittajasysteemissä pörisevät Kaleidoskop ja Aji Cristal. Oireina molemmissa on tummanruskeita laikkuja lehdissä ja varsissa. Lehdissä laikut ovat kuin kaffetahrat, jotka ovat itseasiassa ruskeaksi kuivuneita laikkuja. Kaleidoskop tuntuisi kärsivän eniten tästä, Cristal sinnittelee. Pari päivää sitten ph oli pahasti pielessä (~8) ja nyt sen olen saanut korjattua, mutta kasvit eivät näytä paranevan. Voiko tuo tosiaan olla seurausta väärästä ph:sta vai onko tuolla jokin muu aiheuttaja?
10
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilinmarjatauti?
maaliskuu 22, 2006, 08:44:45 ap
AAAAAAAAAH! Hätä!

Tai, no melkein. Huomasin muutamien Aji Beniton marjojen pinnalla läpikuultavan kiiltävää ja ehkä pähän rusehtavaa 'pinnoitetta'. Pinnoite on kyllä chilin omaa kasvua, mutta muuten mattavärisessä marjassa se pistää silmään eteenkin, kun se on vähän koholla muusta marjasta. (oispa digikamera :köyhä:) Lisäksi pari aivan pientä marjanalkua benitosta ja lemondropista on kasvattanut ruskean kärjen. Voiko kyseessä olla tauti vai ehkä jokin ravinnevajari? Kasvit ovat kuitenkin olleet jo pari viikkoa samoilla liemillä ja vaihto on tänään.
11
...pituutta meinaan.

Onko kukaan onnistunut saamaan chinensen, tai minkään muunkaan kasvamaan pituutta, kun kasvi ei ole sitä halunnut tehdä?

Murheenkryynini on Aji Cachucha, joka kasvaa kuplittajassa. Lehtiä tämä on pukannut kohta miljoonan, haaroo ja nuppujakin pukkaa jo, mutta korkeutta sillä on vaivaiset 15 senttiä. Ravinnelitkut ovat aika miedot, vajareista se tuskin kärsii, kun lehdet ovat kauniin tumman vihreät. Valaistustakin kokeilin muuttaa lähemmäksi ja kauemmaksi 200w esliä, jonka alla tuo on. Ei vaikutusta pituuskasvuun. Nyt latvan ja putken välissä on noin 20 cm ilmaa.
12
Edistyneempi chilinkasvatus / Vesiviljelyn lisäravinteet
maaliskuu 10, 2006, 23:11:43 ip
Tarkoittaa siis kaikkia ei-välttämättömiä tököttejä, joita voi vesiviljelyssä käyttää parantamaan tai lisäämään kasvua ja satoa. Kertokaapa mitä olette käyttäneet ja millaisia kokemuksia (hyviä/huonoja) niistä on ollut? Kelpaa myös tieto, onko aine ollut mielestänne hintansa väärtiä.
13
Useimmat ovat varmaan törmänneet näihin tuulettimiin, jotka maksavat noin 10 e, alkavat rämistä jossain vaiheessa ja hyvällä tuurilla kestävät käyttöä muutamasta viikosta kuukausiin. Samoja tai hieman erilaisia tuulettimia saa monesta liikkeestä eri merkeillä varustettuina.

Joku päivä sitten jo toinen samaa mallia oleva tuuletin lakkasi toimimasta rämistyään ja oikuteltuaan joitakin viikkoja. Päätin sitten aukaista tuulettimen, putsata moottorista pölyt ja rasvata akselin ja vóila! Tuuletin toimii taas. Ei ehkä kuin uusi, mutta toimii kumminkin. Tein saman operaation myös vanhalle tuulettimelleni, joka kyhjötti nurkassa odottamassa lähtöä elektroniikkaromun kierrätykseen. No, sekin lähti toimimaan varsin hyvin. Kannattaa siis vähän sörkkiä noita tuulettimia ennen kaatopaikkatuomiota.  :)
14
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvavatko chilit yöllä?
helmikuu 02, 2006, 17:43:52 ip
Omat viljelmäni ovat makuuhuoneessa ja vilkaisen niitä aina viimeiseksi mennessäni nukkumaan ja ensimmäiseksi herättyäni. Vesiviljelyssähän kasvien kasvu on hyvinkin silminnähtävää, joten sitä on helppo seurata. Tarkkaillessani tilannetta minusta näytti siltä, että chilit kasvoivat huomattavasti yön pimeinä tunteina. Päätin sitten ihan mittanauhan kanssa tutkia asiaa ja verrata kasvua yön ja päivän (valot päällä) välillä. Tulos oli se, että chilini kasvoivat hieman enemmän valojen ollessa poissa päältä ~10h kuin niiden ollessa päällä ~14h. Jännää.
15
Nimittäin samaan waterfarmiin.  :?:  Oli tarkoituksenani laittaa Aji Benito ja Cap 267 samaan waterfarmiin, mutta 267:n itäminen on viivästynyt jo niin paljon, että epäilen, etteivät ne idä ollenkaan. Ajattelin sitten substituutiksi C04896 tai 04897:aa Beniton kaveriksi? Mitä luulette, onko tuhoontuomittu idea?
16
Edistyneempi chilinkasvatus / Minä, pommimiäs!
tammikuu 02, 2006, 17:19:12 ip
Tänään kävin kyselemässä paikallisapteekista vetyperoksidia, rikkihappoa ja natriumhydroksidia vesiviljelytarpeisiin. Apteekintäti sanoi tilaavansa tavarat keskusapteekista ja otti tätä varten minulta puhelinnumeron ylös. No, muutaman tunnin kuluttua tulee puhelu, jossa kysellään, mihin tarkoitukseen nämä aineet menevät. Kerroin käyttäväni niitä vesiviljelyssä ph:n korjaamiseen. Tämä piti saada tietää, koska aineita kuulemma voidaan käyttää pomminrakennukseen. Jaaha.  :? Lupasivat sitten soitella myöhemmin, kun saavat taas soiteltua keskusapteekkiin.

Muutamaa tuntia myöhemmin tulee vähän puhelu, jossa sama apteekintäti vähän vaivautuneesti selittää, etteivät he voi myydä rikkihappoa ja natrumhydroksidia yksityishenkilöille. Vetyperoksidia olisivat kuitenkin myyneet. Sanoin, että hankin sitten aineet muualta. Tämmöistä tänään täältä pommilabrasta...   :roll:
17
Kodin mausteinen kokkaus / Chilipaneeratut kananrinnat
joulukuu 06, 2005, 18:53:02 ip
Helppoa kuin heinänteko. Ja lisäksi maistuvaa!

Tarvitset:
-Maustamattomia Kariniemen 'minuuttipihvejä' tai maustamattomia fileepihvejä
-1 kananmuna, rikotaan
-Korppujauhoa
-suolaa (huom! minuuttipihveissä valmis suola)
-Chilijauhetta
-muita mausteita (esim. tandoorimauste ja mustapippuri)
-öljyä (paistamiseen)

Leikkaa fileepihvit pituussuunnassa kahtia, jotta saat kaksi ohutta pihviä (ei tarttee minuuttipihveille). Riko muna vaikka lasiin ja riko sen rakenne
haarukalla. Kippaa muna pienelle lautaselle. Ota isompi lautanen ja sotke siihen reilusti korppujauhoja ja maun mukaan chilijauheita ja muita mausteita. Pyöräytä pihviä molemmin puolin munassa, ripota pinnalle kevyesti suolaa (ei minuuttipihveille) ja pyöritä sitä kunnolla korppujauho-mauste -seoksessa.  Lämmitä pannu kuumaksi, lorauta öljyä ja paista pihvit molemmilta puolilta pikaisesti kuumalla pannulla.

Olen kokeillut muutamaa mausteyhdistelmää ja nämä ovat ainakin toimineet:
1. habanerojauhe, mustapippuri, tandoorimauste
2. savuchilijauhe, mustapippuri
18
Ostin tuollaisen 800 g:n purnukan otsikossa olevaa ravinnetta, kun ajattelin, että se sopisi kukituslannoitteeksi. Todella riittoisaakin tuo tawara lienee, eikä edes kallista - verrattuna esimerkiksi vesiviljelyravinteisiin. Ajattelin kysellä, onko kukaan kokeillut tuota chileille ja minkälaisilla annostuksilla? Veikkaisin, että se sopisi myös vesiviljelyyn, vai mitä olette mieltä?

linkki
19
Edistyneempi chilinkasvatus / Easy rolls
lokakuu 30, 2005, 14:44:49 ip
Kertokaa tyhmälle, miten  nää toimii? Siis millä mekanismilla ne kiinnittyvät ja mihin?
20
Edistyneempi chilinkasvatus / Flora Mato
lokakuu 25, 2005, 21:39:25 ip
Suunnittelen tässä ensikautta varten vesiviljelyravinteiden ostoa. Pallottelen mielessäni tripäkin, oneparttien ja maton + mikron välillä. Kun ei tuolla viherpeukuttimen sivuita löytynyt ravinnetaulukkoa tuon maton käyttöön, niin ajattelin kysäistä, josko joku osaisi sanoa... Eli minkälaisia määriä matoa tarvitsee missäkin vaiheessa kasvua? Miten riittoisaa se on muihin ravinteisiin verrattuna? Kumpi kuluu ensin loppuun: mato vai mikro?
21
Kodin mausteinen kokkaus / Manolito chiliviipaleet
kesäkuu 10, 2005, 13:04:37 ip
Ostin eilen tavallisesta marketista (Linnanmaan Euromarket) Manolito -merkkisiä säilöttyjä habaneroviipaleita hintaan 1,9 e / 300g. Sama firma purkittaa myös jalapenoja ja jotakin keltaista Aji-chiliä. Alkuperämaa näyttäisi olevan Peru. Ainekset: Habaenero chili, vesi, viinietikka, suola, mausteet. Purkissa näyttäisi olevan vihreitä, keltaisia ja punaisia viipaleita. Vielä en ole uskaltanut aukaista purkkia, kun on vähän säilykejalapenoja ja tuorettakin habaneroa syömättä.  Mutta homman pointti oli siis se, että enpä olisi kuvitellut tavallisesta marketista löytäväni moista erikoisuutta. Makuarvio seuraa, kun saan purkin avattua.
22
Erikoisuudet / Yksinkertainen ja herkullinen dippisoosi
toukokuu 11, 2005, 14:35:15 ip
1 purkki kermaviiliä
1/3 kaupan habaneroa (tietysti maun mukaan)
1/3 kaupan jalapenoa
ripsaus suolaa

Kaikki sekaisin tehosekoittimen silppuriosalla. Tulos oli niin hyvää, että kun laitoin soosin vielä rasiassa maustumaan jääkaappiin, oli minun *pakko* kaapia ja nuolla kaikki valmistusvälineisiin jäänyt dippi parempiin suihin.  :roll:  Kermaviili pehmentää niin ihanasti haban poltetta ja päästää esille sen hetelmäistä makua...  :lääh:
23
Edistyneempi chilinkasvatus / Mutanttichilit
toukokuu 10, 2005, 13:34:51 ip
Kasvattelen ihan kuriositeettinä erästä annuumia, joka on ulkomuodoltaan omituinen. Ihan vauvana se kasvatti sisaruksiinsa verrattuna suunnattoman suuret sirkkalehdet ennen seuraavien lehtien kasvatusta. Sirkkalehtien pintarakenne myös poikkesi hieman silmämääräisesti; ne olivat hiukan 'rumia'. Seuraavaksi se kasvatteli 'normaalilehtiä', jotka haarautuivat lehtiruodistaan kahdeksi lehtilavaksi. Tässä vaiheessa meinasin tarjota sille taivaspaikkaa kompostista, mutta mielenkiinnosta jätin sen henkiin. Kun sen sisarukset pääsivät pienistä kylvöpurkeista maitotölkkeihin, jäi tämä 'mutanttilapsi' kituuttamaan pieneen desilitran purkkiin pariksi viikoksi. Parin viikon jälkeen se näytti kärsivän pahasti, joten armahdin raukkaa ja laitoin myös sen maitopurkkiin. Nyt se on aloittanut hillittömän kasvun ja on ottanut jo kiinni useimmat, vielä isommassa ruukussa asuvat sisaruksensa. Edelleen kasvi näyttää vähän omituiselta, mutta se ei tee enää haarautuvia lehtiä. Sen lehdet näyttävät tavallista ohuemmilta ja kuultavat enemmän läpi kuin muilla annuumeilla. Saas nähdä, mitä tästä chilien X-ryhmäläisestä vielä tulee....   :D

Valitettavasti en omista digikameraa, laittaisin toki muuten kuvan näytille tästä äpärälapsestani.
24
Edistyneempi chilinkasvatus / Ilmastointi juurille
toukokuu 07, 2005, 17:04:21 ip
Ajattelin, josko altakasteluruukun paremmuus johtuisi osittain siitä, että mullan alla pääsee myös ilma kiertämään kastelurööriä pitkin. Kokeilin sitten tehdä kotikonstein muovisankoon salaojituksen lisäksi myös väylät, joista ilma pääsee myös sinne ruukun pohjimmaisille kerroksille. Näin sen toteutin:

Tarvtset:
1 muovisanko kansineen (itselläni 15 litran pönikkä)
4-5 pientä istutus/kylvöpurkkia (muovisia, reikiä pohjassa)
Kevytsoraa tai pikkukiviä
Poran tai teräväkärkisen veitsen (poraamiseen)
4 pientä noin 2 cm korkuista puupalaa tms.

Ensiksi sangon pohjaan porataan reiät, joita tehdään yhtä monta kuin istutuspurkkeja on. Sitten istutuspurkit laitetaan sangon pohjalle alassuin reikien päälle. Seuraavaksi sangon pohjalle, istutuspurkkien ympärille kaadetaan pari senttiä kevytsoraa tai pikkukiviä. Nyt istutuspurkit pysyvät paikoillaan ja niiden sisään jää ilmataskut, joissa ilma vaihtuu sangon pohjaan porattujen reikien kautta. Ilmanvaihto mullan kanssa puolestaan toteutuu istutuspurkin pohjassa olevien reikien ja istutuspurkin ja sangon pohjan jäävän raon kautta (toivottavasti). Sitten sanko täytetään normaalisti mullalla/turpeella ja chili istutetaan siihen. Tämän jälkeen tarvitsee vain laittaa pienet puupalat sangon kannen päälle ja asettaa sanko varovasti puupalojen päälle. Näin sangon ja kannen väliin jää rako, josta ilma pääsee kiertämään. Tietysti pitää katsoa, etteivät puupalat satu tukkimaan porattuja reikiä.

En tiedä onko tästä yhtään mitään hyötyä chilin hyvinvoinnin kannalta, mutta oli ihan kiva näperrellä jotain iltapäivän ratoksi.  8)
25
Noin puolentoista viikon lähes pilvettämältä taivaalta tullut auringonpaiste katkesi eilen iltapäivällä matalapaineen saapumiseen. Tämä valoisa kausi innosti useimmat chilini hurjaan kasvuun ikkunalaudalla. Nopeimmin kasvanut chilini kasvatteli sivuhaarojaan parhaimmillaan 2 senttiä päivässä ja päähaarakin venähti puolentoista viikon aikana 15 senttiä ylöspäin, vaikka se samaan aikaan haaroi sivulle.  :shock:

Tämä siis ihan multakasvatuksessa. Hirvittää ajatella, mitä kaikkea voikaan tapahtua vesiviljelyssä kasvarissa....   8)  

Niin ei minulla mitään asiaa oikeasti ollut. Kunhan vain 'nyyppänä' olen kovin tohkeissani pienten 'lasteni' kasvusta.  :P
26
Kodin mausteinen kokkaus / Jouda, tunisialainen harissa
huhtikuu 27, 2005, 11:48:05 ap
Pieni peltipurkki, nettopaino 135 g. Hintaa oli 1,5 e
Valmistusaineet: punaiset chilit, valkosipuli, korianteri, kumina, suola.

Kyseessä on punaisista chileistä valmistettu "chilipyree". Sellaisenaan maku on hyvin voimakas ja polte on kova ja terävä. Kokeilin mössöä ruuanlaitossa ja se toi ruokaan kivasti makua ja tulisuutta. Kolme kukkurallista teelusikkaa oli jo ehkä vähän liikaakin.  :oops: Voisin kuvitella, että mössö soveltuu hyvin kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin. Pitsan pohjalle levitettynä se myös toiminee, tosin minä taitaisin vähän lantrata sitä tomaattikastikkeella. :nössö:

Tätä löysin paikallisesta etnokaupasta. Jos jotain Oululaista kiinnostaa, niin tarkempi osoite on rautatieaseman lähellä oleva "Oriental shop". Ostin sieltä myös ison purkin syyrialaista "Durra" nimistä chilimössöä. Pitää arvostella sekin, kun tulee purkki aukaistua.
27
Erikoisuudet / Currya Omskakasin tapaan
huhtikuu 26, 2005, 14:01:23 ip
Tämä on resepti, johon olen ottanut vaikutteita ja ideoita monesta reseptistä ja muokannut sen omaan makuuni sopivaksi. Lopputulos on hieman makea, täyteläinen ja mausteinen ja sopii hyvin riisin ja nuudeleitten kanssa. Annoksia tästä saa 2-4, riippuen nälästä.

Tarvittavat mausteet:
-2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
-Noin suuren viinirypäleen kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna
-Intialaisia mausteseoksia: Tandoori masalaa, garam masalaa, currya jne. TAI nämä voi myös korvata tekemällä omat mausteseoksensa itse ruuanlaiton yhteydessä
-Vaihteluksi joskus pätkä kanelitankoa, kokonaisia neilikoita, kardemummaa, tähtianista
-Chiliä jauheena, soosina tai tuoreena oman maun mukaan

Muut ainekset:
-2 rkl öljyä (paistamiseen)
-0,5 dl (noin kolme ruokalusikallista) kookosmaitoa
-Kasviksia: Itse suosin puolikasta kuorittua ja pilkottua kesäkurpitsaa, kokonaista pilkottua keskikokoista omenaa ja 2 pilkottua tomaattia, mutta voi käyttää muutakin. Tomaatti on näistä ehkä kaikkein oleellisin, eikä sitä kannata jättää pois
-Lihaa, kalaa, kanaa, katkarapuja 200-300 g suikaleina (ei pakko, pelkkä kasvisversio on myös hyvää)
-1 rkl hunajaa, siirappia tai sokeria makeutta antamaan
-Soijakastiketta/suolaa maun mukaan


Työskentely:
-Varmistetaan, että kaikki ainekset on pilkottu, raastettu ja murskattu ja saatavilla ennen varsinaista aloitusta.
-Kuivatut mausteet temperoidaan: Öljy pannulle ja mausteita lämmitetään siinä hiukan, että ne "paistuvat" (öljyn ei kannata antaa savuta)
-Lisätään liha, kala tai kana (ei katkarapuja, ne tulevat vasta ihan viimeisenä) ja ruskistetaan pintaa
-Listätään kasvikset, kookosmaito, soijakastike, valkosipuli, inkivääri ja sokeri/hunaja. Sekoitetaan hieman ja annetaan hautua kannen alla 10-15 minuuttia, että lihat ja kasvikset kypsyvät
-Maistellaan suola, mausteisuus ja makeus. Tässä vaiheessa kaikkea voi vielä lisätä. Lisätään katkaravut hetkeä ennen tarjoilua (menevät sitkeiksi, jos niitä kypsentää pitkään). Jos soosi tuntuu liian löysältä, voi sitä vähän suurustaa tai antaa "kiehua kokoon" ilman kantta.
-Nautiskellaan ja hikoillaan chilin määrästä riippuen.  8)

Tämä on hyvin muuntautuva resepti ja kaikkea kannattaa kokeilla. Viimeksi taisin tehdä hedelmäcurryä jättämällä kesäkurpitsan pois ja korvaamalla ne purkillisella ananaspaloja ja puolikkaalla banaanilla. Mukavan makeaa.
28
:oops:

Siirsin hiukan alle 30 cm pitkän annuumin pieneksi käyneestä noin litraisesta ruukusta 4-5 litran ruukkuun. Multana oli kasvuturvetta ja kaktusmultaa,  ruukun pohjalla luonnollisesti jokunen sentti kevytsoraa. Nyt se on istunut kuin tattti noin puolitoista viikkoa ruukussaan kasvamatta  milliäkään. Ja mikä pahinta, sen alalehdet ovat alkaneet kellastua.  :cry:  Toinen siirrokas, joka pääsi 1,5 litran ruukusta lähes kymppilitraiseen on noin viidessä päivässä aloittanut kasvun ja näyttää voivan hyvin.

Kaivelin tämän murheenkryynin ruukkua ja se ainakin tuntuu kasvattaneen juuria turpeeseen. Turve tuntui kostealta, muttei liian märältä. Olen pariin kertaan kastellut ihan vain pikkuisen rutikuivaksi päässyttä pintamultaa. Nyt ajattelin sen antaa kuivahtaa kunnolla, jos multa syvällä on liian kosteaa. Valaistus on pysynyt samana koko ajan. Öttiäisiä ei näy.

Arvailuja tai vinkkejä?
29
Edistyneempi chilinkasvatus / Stockmannin "chilit"
huhtikuu 19, 2005, 14:21:33 ip
Kävin Stockmannin ruokaosastolla juustoja haistelemassa ja siinä vihannestiskin ohi kävellessäni huomasin hollantilaisia irtochilejä myytävänä. Osa niistä jopa näytti tuoreilta ja kiinteämaltoisilta, niin päätin ottaa pari "vihreää" ja "punaista" chiliä maistiaisiksi. Kilohinta taisi olla 18 euron kieppeillä. Kotona sitten maistelin varovaisesti vihreää chiliä (kaupan vihreä dutch rankaisi aiemmin kivasti varomatonta maistajaa :twisted: ). Maku muistutti vihreää paprikaa ja poltetta ei tuntunut yhtään. Rouskaisin kunnon palan chilistä siementen kanssa, mutta vieläkään ei mitään. Kokeilin sitten punaista chiliä...  Punaisessahan täytyy olla poltetta, eikö niin? Maistoin varoivaisesti, ei mitään, pelkkä paprikan maku. Otin sitten hedelmän tyvestä ison palan siemenineen kaikkineen ja
rouskuttelin sitä...  Tunsin vain hyvin miedon lämpimän tunteen suussa. Minua oli petetty. Olin juuri maksanut yli nelinkertaisen hinnan tavallista pienemmistä ja ohutmaltoisemmista paprikoista.

Plääh....   :(


(Onneksi ranskalainen Munster -juusto oli hyvää ja haisevaa)
30
Chilit kasvavat hurjaa vauhtia ja taitaa kohta kiireisimmillä olla jo toinen ruukunvaihto edessä. Ajattelin tässä vähän kysellä näistä välivaiheista, että kuinkahan monta ruukunvaihtoa pitäisi tehdä?

Loppusijoituspaikoiksi suunnittelin vähän chileistä riippuen 5-15 litran ruukkua/sankoa/altakasteluruukkua ja mietiskelin mahdollisia välivaiheita.

Ensiksi siirrän muutaman oikean lehden tehneet taimet noin desin vetoisista idätyspurkeista katkaistuun, noin puolen litran vetoiseen maitopurkkiin tms. Näissä ajattelin kasvatella niitä ehkä viisitoistasenttisiksi. Mutta sitten en oikein tiedä, kuinka isoon ruukkuun nämä kannattaisi siirtää? Ja jokohan ne sen välivaiheen jälkeen uskaltaisi pistää siihen lopulliseen ruukkuun? Onkohan huonompi homma antaa kasvien kituuttaa liian pienessä ruukussa, kun siirtää ne liian isoon ruukkuun kerralla?