Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - sorrii

Sivuja: [1] 2 3 ... 222
1
Jäkätijäkäti / Vs: Normaalia vitutusta ilmassa..
« : tänään kello 13:49:05 »
Joo. Pitäisi osata ennakoida ja laskea kulutuksen mukaan. Minä en tulosta varmaan vuodessa kuin parikymmentä tulostetta. Useimmin jotain värillisiä etikettejä, kortteja ym. Selllainen halpis-tulostin ja aloitusmusteet riittäisivät siis pari vuotta, jos vaan ei kuivu. Tällä hetkellä halvin Verkkokaupassa Canon Pixma MG 2550S maksaa 36,90€. Pixma TS3150 monitoimitulostin, jossa myös Wi-fi 39,90€ ... Kyllä sellaisella varmaan vuoden-pari pärjäisi. UUdessa laitteessa jossa tiivisteet tuoreet ja kunnossa, ei varmaan päät kuivu ainakaan ekana vuotena ... Seuraavaksi varmaan kokeilen jotain sellaista ...

2
Jäkätijäkäti / Vs: Normaalia vitutusta ilmassa..
« : Joulukuu 10, 2018, 15:38:30 ip »
Kyllä se vanhempi Pixmakin kesti hyvin kesän yli käyttämättömänä. Uudemmassa Pixma ip7250 taisi olla tulostustarkkuus jo 9600dpi ..  Varmaan niin hienot tulostuspäät on herkemmät tukkeutumaan. Silti mulle ihan riittävän hyvä tulostustakkuus [valokuvatulostus] oli jo 90-luvun lopun laitteissa. HP Photosmart 1000 kesti ~7 vuotta. Pixma IP4300 reilut 5. Pixma ip7250 juuri 2 vuotta ... Eukolla on mennyt samaan aikaa kaksi Canonia pimeeksi: Ne vaan lakkaa toimimasta ja antaa salaperäisen virhekoodin. Pikkupirut kuiskailee, että niissä on firmwareen ohjelmoitu se "rikkoontuminen".

Nykyään on aika vaikea löytää enää tulostinta ilman sitä skanneria: Ainakin Canonin laitteet on kaikki niitä monitomitulostimia. Siksikin ostin tuon Pixman, että kun siinä ei ole sitä skanneria, niin on muuta: Kaksi paperialustaa; mahdollisuus tulosta jopa CD-levylle suoraan; automaattinen kaksipuoleinen ym.ym.

Uus HP on aika samannäköinen ja kokoinen, mutta vain yksi paperialusta, eikä edes ohisyöttöä. Pitää siis irroittaa ja tyhjentää paperikasetti kokonaan jos haluaa tulostaa erikoispaperille. Yritin yhtä prosyyriä everyday photopaperille ja tietysti veti kaksi paperia kerrallaan. Ihan tuliterä laite .... Valokuvaa tulostaessa, ei meinannut löytyä paperikoon asetusta ollenkaan! Aika hankalassa paikassa löytyi ja oli yhtä hankala sitten palauttaa se A4 -asetus. Euokolla on joku Canonin halvin monitoimilaite ja siinä sentään saa syöttää paperit päältä, eikä ole mitään tyhmää kasettia. Tuo mun kone on kait tarkoitettu 100-sivuisten asiakirjojen tulostamiseen, ja on siinä hyvä, vaikka halpa sinänsä olikin [~70€] Mustepullojen kapasiteetti melkein laserien luokkaa ... Sen huomaa kyllä ettei ole kotikäyttöön tarkoitettu!

Laseria harkitsin, mutta ei ensinnäkään juuri silloin ollut Tampereella kauppojen hyllyssä sopivaa halpaa laitetta, ja toisekseen mulla niitä erikoispapereita on aika iso varasto, joita ei laserissa voisi käyttää.

3
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
« : Joulukuu 08, 2018, 21:32:26 ip »
20kpl noita riviin: 400W ja ~50000lumen .. Teholukemat ja hyötysuhde aika sama kuin natikalla. Hintaa vähän enemmän . .  ???

4
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
« : Joulukuu 08, 2018, 19:13:38 ip »
Piti oikein kaivaa mittari ja lamput esiin: Eihän asiat luonnossa kuitenkaan ihan suoraviivaisesti mene. Mittasin 50W työvalon edestä ~25cm päässä 10000lux. 20W Airamilla sama lukema ~20cm päässä. Työvalolla näytti että tehokas valokeila on vain ~60 asteen ympyrässä. 90 asteen kulmassa näytti mittari enää 6000lux ...
Airamin pallolampulla se tehokas valokeila oli ~90 astetta, eli selvästi laajempi. Mutta ei siellä 180 asteen reuna-alueilla siinäkään ollut kuin ehkä puolet luxeista: Varmasti ne ledit sieltä kuvun altakin suuntaa valoa paljon enemmän eteen.

Kaikenkaikkiaan jäi kyllä mutu, että Airamin pallolampulla on oikeesti erinomainen se valoteho. Ihan yhtä hyvä työvalo kuin se 50W - Varsinkin kun lisäsin siihen vanhasta valaisimesta lisätyn peilaavan heijastimen:

Eipä tuota nyt tarvitse ruveta leikkelemään  ;)

5
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
« : Joulukuu 08, 2018, 18:42:32 ip »
Lainaus
Huomasin tossa, että airamin 20w ledin https://www.airam.fi/fi/tuote/v7643-2263/4711547/led-op-a67-20w-840-e27-super-bx/294/1 kuvun PYSTYY leikkaamaan irti

Laitappa kuva! Olisi kiva nähdä mitä se on syönyt ...
Mulla on yksi sellainen tullut kokeeksi ostettua. Se on käytössä ihan tavallisessa huonevalossa nyt. Voisin kuvitella että olisi idättelyssä ja pikkutaimilla hyvä valo alkuun. Viime vuonna samassa käytössä oli 20W työvalo. Sellaiset sopii paremmin autotalliin ...  ;)

Sillä airamilla on kyllä aika hyvät lumenit, kun vertaa samantehoiseen [=20W] työvaloon. Lumenithan ei varmaan montaa prosenttia tosiaan kasva, vaikka kuvun sahaa pois, mutta suuntaavuus paranee.
Tokmannin Energy+ -valolla ilmoitetaan 800lumen joka on sama kuin 10W valolla, eli virhe. Ehkä se on 1500-1600lumen kieppeillä. Airamin 20W työvalolla luvataan 1500lumen. Aika hyvin siis luvata 2452lumenia samantehoisella vakiolampulla?!? Toki sanovat että hyätysuhde on 120lumen/w ... Olisi kiva tietää millä perusteella ja mittaustavalla se lumen-arvo on laskettu! Lumenithan pitäisi tarkoittaa kaikkea sitä valoa mitä lampusta säteilee ulos, eli joka suuntaan. Työvalohan säteilee vain puolipallon muotisen "valokeilan" ... Saattaa joku laskukaava suosia pallolamppua joka säteilee lähes täyden ympyrän/pallon.

Niinhän se pitäisi mennä, että jos on 20W työvalo ja 20W pallolamppu, joissa samat ledit samalla teholla, niin työvalo antaisi 2-kertaiset luxit mitattuna ilman mitään peilejä edestä. Pallolampulla pääsisi sitten samaan lukemaan jos suuntaisi sen 180 asteen valokeilaan ... Asiaa olisi mielenkiintoista tutkia, muttei niin, että minä viitsisin  8) ...
Oikean [halvan] Lux-mittarin saa eBaystä ~10€'lla: Kyllä mulla ainakin ihan järkeviä lukuja on tullut sillä, enkä usko että 100€ tai 1000€ mittarikaan niinpaljon parempi olisi, että maksaisin.
Kännykän luxmittarit näyttää ihan mitä sattuu vaikka jossain on jopa kalibrointi-toimintokin.

6
Jäkätijäkäti / Vs: Normaalia vitutusta ilmassa..
« : Joulukuu 07, 2018, 14:37:24 ip »
Mä luulen [=tiedän] että jos vaan vähän tulostelee harvakseltaan, niin halvimmaksi tulee ostaa aina uusi 20-30€ tulostin, jossa aloitusmusteet mukana! Hyvätkin [ainakin Canon] mallit yleensä lakkaa toimimasta 2-3 vuoden päästä. Mulla on 3 Canonin tulostinta tehnyt lakon siinä 3v kohdalla ilman selityksiä ...

Viimeksi ostin HP'n Officejet Pro 6230e [~70€] jolla pitäisi olla hyvinkin edulliset tulostuskustannukset jättisäiliöiden takia: Mainosukot sanoo että halvempaa kuin laserilla. Saapa nähdä. Nyt oon jo ollut vähän katumapäällä, kun tuollainen tomisto-työkone on aika rajoittunut. Siinä vain yksi iso paperikasetti johon toki mahtuu 200 arkkia. Mutta jos haluaa tulostaa erikoispaperille esim valokuvia tai eri kokoisille papereille, niin on aika hankalaa! Minähän tulostelen lähinnä juuri kaikkea muuta paitsi tavallisia A4'sia ... Ja aika harvoin.

HP'sta on vuosien takaa kokemus, että täyttömusteillakin toimii hyvin. Enpä tiedä onko niitä pullomusteita enää edes myynnissä ... Canon Pixma IP4300 oli paras tulostin mitä mulla on ollut. Kun se jopa yli 5v palvelun jälkeen kuoli, yritin löytää vastaavaa, ja ostin Pixma IP7250: Samantyylinen + wifi-tulostus jota en tietenkään saanut toimimaan. Tulostuksen aloitus kesti 2 minuuttia, kun teki huoltotoimet joka kerta, ja mustesäiliöt menivät tyhjiksi parin kymmene tulosteen jälkeen. ((puhdistus kuluttaa mustetta aika rajusti)) ... Silti tuossa alkoivat mennä suuttimet tukkoon alle vuoden ikäisenä. Varmaan juuri takuuaika meni, kun se sitten kuoli kokonaan. Näissä hienommissa "valokuvatulostimissa" pyritään kai niin täydelliseen tulostusjälkeen, että se liian hieno tekniikka ei toimi ja tukkeutuu, jos ei tulosta melkein joka päivä.

Mä luulen että siirryn tän HP'n petettyä käyttämään halvimpia mahdollisia "kertakäyttötulostimia" ja tarvittessa käytän täyttömusteita jos ei ole hajonnut ennen kuin ne alotusmusteet on loppu. Sittenhän voi tulostaa vaan PDF'iä, käyttää sähköpostia ja tabelttia tai puhelinta. Mähän en itse oikeastaan lue nykyään kuin ruudulta: Tulostelen vaan jotain etikettejä, kortteja ym.

7
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Vs: Millä ja miten lannoitat?
« : Joulukuu 05, 2018, 04:18:17 ap »
Hyvin on "onnistunut" Nutriforten Tom&Mans. -setilläkin ..  8)
Mökillä kasvarissa isoissa ruukuissa, Autopoteilla ym. en raaskinut tuhlata erikoislantoihin. Kotona taimikasvatuksissa oon aina käyttänyt "oikeeta" coco-litkua. Viime keväänä käytin Bionovan Cocofortea, ja kun sitä oli reilusti, niin käytin kesälläkin. Enpä tiedä onko noilla todellista eroa ollut. Taimilla kuitenkin oon kokeillut jo 5 eri lannoitemerkkiä ja eroja on ollut hyvinkin: Parasta oli Canadian Xpress jopa ylivoimaisesti! Yhtä ylivoimaisen huonoa oli Growth Technology Ionic Coco: varsinkin Bloom pysäytti kasvun kuin seinään: heitin litkut kesken kasvatusten viemäriin: vitutti!  Canna, Atami ja Bionova toimi varmaanyhtä hyvin: Canna vaan laimeinta niistä ja kului 2-kertainen määrä Atamiin verrattuna. Leikkiähän tää on ...  :D

8
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
« : Joulukuu 04, 2018, 23:57:21 ip »
Mittasitko jollain sen siilin lämpöjä? AC'n tuulettimilla taisi mennä täysille jossain 40 asteen tienoilla. Jos oikein kikkailisi ja pyrkisi mahdollisimman hiljaiseen valoon, niin sieltähän voisi pistoolimittarilla etsiä reuna-alueelta pistettä jossa ne lämmöt olisi säätöalueen sisällä. Tuuletin sitten kuitenkin olisi siilin keskellä ... Jospa sietäisi vähän korkeampaa lämpöä/hitaampaa tuuletinta ne ledit ..  ;D
Taitaa olla kriittinen lämpö ledille kun menee yli 50 asteen ...

Mä vaan oon ihmetellyt noita akvaarioledejä, kun ovat niin hiljaiset. Samaa tasoa on kuitenkin tehot kuin LedFinlandin sini-puna-kasviledeilläkin, joissa tuulettimet on kokoajan täysillä. Nähtävästi siis akvaariolampuille on vaan hyväksytty vähän korkeampi lämpötila, jotta saadaan hiljaiseksi. Mulla on niitä pari kpl ollut jo 3 vuotta käytössä puolet vuodesta: Ja sain ne kuitenkin valmiiksi käytettyinä, ja molemmista oli valmiiksi muutama ledi pimeenä. Enempää eivät ole hajonneet mun käytössä. Nämä siis valmistajan/myyjän testivaloja alunperin ...

9
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Vs: Millä ja miten lannoitat?
« : Joulukuu 04, 2018, 22:52:39 ip »
Minäpä kävin tänään Pavunvarressa ja ostin 2x5l GHE'n Coco -lannoitteita: Grow ja Bloom. ½-hintaan poistossa = 24€/5l. wink: Näytti olevan reilusti varastossa.
Luulempa että viljelen ensi vuoden kasvit kaikki kookosella. Nekin joissa aktiivinen vedenkierto ...
Tuli pantua elämä ranttaliksi siis. En oo moista tuotetta tiennyt olevan olemassakaan, mutta luotan GHE'n laatuun: Senverran hyvä "maku" jäi Micro+Mato-setistä aikanaan.

Jää kyllä nyt turhiksi 4+2.5kg satsi Hydroa ja Calcinitia: Tuli ostettua joskus 5+3kg joista aika vähän käytetty, kun oli silloin vielä täydet Nutrifortenkin purkit jäljellä ... hmm..

10
Itse kun asun kerrostaloyksiössä eikä minulla ole autoa, niin nuo kookostiilet ovat erittäin käteviä.

On ne. Isommissa kookosharkoissa vaan on paljon karkeampaa tavaraa, josta minä tykkään. Jokunen vuosi sitten oli Chilitarvikkeessa jotain bulkki-kookosta mustassa muovissa ilman etikettiä, joka oli suorastaan loistavaa kaikenmoisiin liruttimiin. Niissä oli mukana pitkiä kuituja ja aika isoja paloja. Pysyi hyvin koossa, eikä mennyt purua niin paljon resoon ...

Nyt näyttää olevan Chilitarvikkeessa "Cocostar" -merkkistä 70l harkkona. Taitaa sekin karkeampaa olla kuin niissä tiilissä. Entiiä ..
Siitä isosta harkostakin oon kotona irroitellut paloja pienempiin annoksia vasaran ja taltan kanssa. Yhden kokkiveitsen väänsin poikki kyllä ensin ...

Mä olen vähän funtsaillut josko alkaisin käyttämään ihan pelkästään kookosta. Tuli joskus ajatus, että voisihan sitä verkkoruukkuun laittaa kuitukankaan kanssa sitten jos vesiviljelyitä aikoo.
Aikaisempina keväinä on mennyt aina pikkukuutioita ja Jiffyjä liki 100kpl. Suurimman osan taimista oon antanut, myynyt tai tuhonnut kuitenkin. Turhaa rahanmenoa ...

11
Mä ostin turvepaalin kerran viljelypalstalleni, kun ajattelin että vastaa 4ää säkkiä ja kulkee mukavasti, polkupyörällä  8) 8) 8) .. ei tullut mieleen ennen kassaa katsoa/kokeilla mitä painaa. Sainhan sen 50kg paalin sidottua hihnoilla fillarin päälle, kun irrotin satulan. Taluttelin sitten 1km matkan ...

Aika ikävää se kyllä oli käyttääkin, kun pitää saada märäksi ennenkuin mitenkään saa sitä hajoamaan. Siellä palstoilla kun ei sitten ollut muuta vettäkään kun mitä ämpärilla kanniskelee läheisestä purosta, niin kyllä vähän vitutti. Säästyi säkkeihin [4kpl] verrattuna pari euroa ...

Kookosta oon ostanut kyllä myös isoina paloina, josta tulee 70 litraa. Sen saa kuitenkin liotettua 90l betonipaljussa  :)

12
Jäkätijäkäti / Vs: Normaalia vitutusta ilmassa..
« : Marraskuu 28, 2018, 16:55:42 ip »
Jep. Kyllä postinkin taksat on aika älyttömiä: Tilasin kesällä yhden uuden ikkunan mökkiä varten. Hintaa ~170€. Kuljetus ~100€. Olisi ollut jakelu kotiin, mutta sovin että haen itse terminaalilta, kun en voinut sopia aikaa koska päivystäisi kotona sitä kuljetusta. Jakeluskeskus Pirkkalan puolella oli aika moinen laitos: Siellä sai kulkea lastauspihoille muutaman valvotun portin kautta ja useampaan kertaan kysellä ohjeita ja kulkulupaa. Lopulta kun oikea paikka löytyi, kesti vielä trukkikuskeilta ½ tuntia selvittää missä se paketti on ... hah. Kannattiko maksaa 100€. Olisin voinut sillä rahalla tehdä excursion pohjanmaalle: Ostaa tankin täyteen ja herkutella ABC'llä matkalla. Rahaa olisi jäänyt vielä jälkiruokaankin ...

Tilasin sitten syksyn alussa järjenhäiriössä "kaminapuhaltimen" eBaystä Kiinasta. Maksoi sama puhallin 32€ josta Honkkari ym pytää ~80€. Paketti tuli 7 viikossa, kun mökkikausi alkoi olla ohi. Siitä puhaltimesta oli propelli irti. Akseli puuttui, eli oli katkennut siitä moottorista. Ei ollut mahdollista kiinnittää siis sitä potkuria. Katkennut akselia muuten ei ollut kiinni propellissa eikä palaa pakkauksessa: Se siis oli pakattu jo tehtaalla rikkinäisenä.

Valitin sitten myyjälle. Tuo tarjosi ensin 3€ hyvitystä. Sitten ilmoitin että kun tuote on käyttökelvoton, niin pitäisi saada uusi tai rahata takaisin. 10-kunnan viestin jälkeen myyjä ilmoitti hyvittävänsä hinnan kun lähetän tuotteen takaisin Kiinaan! Postin taksa olisi 47€ ... Ilmoittelin sitten myyjälle että taksa on tämä. Myyjä vastasi jotenkin epäselvästi, mutta käsittääksni lupasi hyvittää senkin. Epäilin vähän sen myyjän luotettavuutta ja aloin surffailemaan eBayn tukisivuilta siitä maksuturvasta ja ilmoitin sinne, että myyjä kieltäytyy lähettämästä "return-ticket" ... Seuraavana päivänä eBayn "Akansha" ilmoitti hyvittäneensä 32€ minun PayPal-tililleni ...  8) 8)

Nyt olisi rikkinäinen kaminapuhallin tuossa hyllyllä, johon saisi englannista uuden moottorin ~15€ + posti 9€ ..
Avasin sen koneen ja ihan sama moottori olisi siis saatavilla ja helppo vaihtaa ... Empä tiiä viitinkö: Laitoin kaminan yläpuolelle 120mm tietokonetuulettimen ja hienon ledillä varustetun Bilteman katkaisimen siihen. Paremmnin varmaan toimii eikä se ~1W kulutus paljon tunnu 265W aurinkopaneelin kanssa ...

Kiinalaisilla on vielä kohtuullista tuo postittaminen [=ilmaista yleensä] mutta tavaran laatu vähän epätasaista ...

13
Minä ainakin olen käyttänyt kookoksen yleensä ainakin 2-3 kertaan. Lisään siihen vielä perliittiä 1/5-osan. Puolihuolimattomasti aina käytetyn kookoksen siivilöin harvalla seulalla ja liotan 90l paljussa esim. Canna Flushilla. Huuhteluun riittää kyllä hapan [ph ~4.5?] vesikin. Mä ainakin oon valmis vähän maksamaan siitä huolettomuudesta kastelun suhteen ja mielestäni selvästi paremmasta kasvuvoimasta, joka passiivisen hydroilun luokkaa, melkein(*. Paras lannoite ollut Atami B'Cuzz: Käytän taimivaiheessa, eli kotona sitä (tai jotain muuta: viime kaudella BioNova Coco) ja kesällä osa menee Autopotteihin ja erilaisiin omiin liruttimiin ja lannoitteena Hydro+Calcinit [Nutriforte Tomaatti 1+2] Puolet kasveista istuttelen kesäksi maahan kasvitunneleihin. Siinäkin kookos ihan kiva, että sopeutuu heti myös multaan.

Mulla on tavaksi jo tullut kotona pitää nuo kookoskasvit Ventipoteissa aluslautasilla tai -laatikoissa niin että vettä jää reilusti aina kastelun jälkeen. Eipä ole juurimätää näkynyt ...
Kotona en ole tainnut käyttää multaa kuin ekalla yrityksellä 2009 ...

*) Kasvattelin viime vuoden taimista ~puolet kookos+perliitti+Ventipot [1.3l, 2l, 3l.] ja toisen puolen hydrosorassa tai sora+perliitti + tavallinen taimiruukku. Iommilla taimilla ~2.5l taimiruukut. Kaikki taimiruukut samaan tapaan 20x40cm taimilaatikoissa tai isommilla alustoilla. Kaikkia kastelin päältä parin päivän välein niin että astiaan jäi 1-2cm litkua. Kyllä mun mielestäni hydrosorassa sitten kuitenkin kasvua oli enemmän. Niitä sorassa kasvatettuja vaan ei saa ihan yhtä sujuvasti multaan ja maahan, joten säilyy se kookoskin edelleen. Chinenseillä joita kasvatin sisällä 4kpl isoiksi asti [2 HYL; 2 Embassynaga]  kasvussa tai muussakaan en nähnyt eroa josta voisi mitään päätellä. Molemmilla tavoilla joivat jo huhtikuun alussa lähes 1l/vrk ...  8)

Hydrosoraa käytin välillä lähes pelkästään parilla kaudella, mutta ikävä osa hommaa on sen soran peseminen [kerrostalon kylppärissä!] aina kausien välissä. Ja kaikki piti kierrättää uudelleen käyttöön, kun ei sitä viitsi maahan kipata. Kookosella en ole ollut niin tarkka sen pesun tai muun kanssa, kun kuitenkin aina sitä hankin lisää ja pikkutaimet istuttelen uuteen alustaan. Käytettyjä lisäilen sitten isompiin ruukkuihin. Osa käytetystä kookoksesta jää aina kasvimaalle mökillä. Autopoteissa varsinkin ero on selvä kookoksen hyväksi. Multa ja turve tahtoo pysyä väkisin liian märkänä vaikka niissäkin laitan pari senttiä hydrosoraa salaojaksi... Autopotit olivat loistava ratkaisu mökille silloin kun aloitin: Saattoi olla 3 viikkoakin välissä kun kävin hoitamassa kasveja. Edelleen on Autopotin käytössä mutta myös muita pelle-pelottoman virityksiä aurinkopaneelipumppujen kanssa. Ei niissä systeemeissä voi multaa käyttää. ...

14
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
« : Marraskuu 22, 2018, 00:29:13 ap »
Mä olen noita AC'n TC-tuulettimia ostellut urakalla joskus. Jimm's ei ota edes postikuluja, niin halpoja ovat. Hinta-laatusuhde siis hyvä. Hiljaisiakin ovat. Mä yhteen wanhaan Led-finlandin lediin sellaisia virittelin: Lämpösensori alumiiniteipillä taustalevyn keskelle. En juurikaan huomannut että olisi nopeus vaihdellut. Ehkä aavistuksen kiihtyi alussa ...

Työn alla on [on ollut 3 vuotta  ???] virittää kaksi 120mm tuuletinta sellaiseen Ledfinlandin 100W custommalliseen pitkulaiseen ledivaloon: Siinä on rungon leveys juuri tuon 120mm ja samaan tapaan noita muuntajia-tai-mitä-ne-oli ja johtonippuja ikävästi tiellä. Idea oli että vaihdan koko kotelon taustan ja teen korotusta tilaan sen pari senttiä. Vaihtoehtoinen tapa, että asentaa suosiolla tuulettimet ulkopuolelle. Se 100W valo on ollut mun testaamista positiivisin yllätys muuten paitsi äänen suhteen. Se huutaa kuin pölynimuri! Siinä kyseisessä ledissä on 60 asteen linssit jokaisella ledillä ja spektrit kuulemma jotain kokeilusetuppia. Sain halavalla  8) ... Sillä kasvattelin ekana talvena yhtä tosi kituliasta Tabascoa joka innostui tukevoitumaan ja kasvoi isoksi tukevaksi puuksi muutamassa kuukaudessa ja teki sen ledin valossa ihan kunnon sadon! Toisena vuonna talvehti Naga Morich sen valon alla [60-80cm päässä!] ja teki satoa kuin kesällä.
Heikko puoli oli sitten, että siniset ledit pikkuhiljaa kärähtivät yksitellen, kunnes 3/5 rivistä pimeni kokonaan ensin ja aika pian sammui koko valo: tuulettimet jatkoivat vaan. Se olisi vieläkin tuolla jossain laatikon pohjalla odottamassa kolvia ja uusia ledejä ... Kuuleman mukaan, ja omankin kokemuksen mukaan jo, ovat ne siniset ledit heikko kohta noissa valaisimissa tyypillisesti.

Edit: Noiden komponenttien tietoja löytää usein Googlaamalla sitä mallinumeroa/koodia: Saattaa samaa tuotetta olla myynnissä monella nimellä. Jos siis näyttäisi että Arcticin vaikkapa ne 80mm TC-tuulettimet kykenisi edes lähelle samoja virtauksia niin voisi kannattaa vaihtaa. 13€ ja ½tunnin työ ... (tosta kuvasta ei erota niitä kirjaimia ja nummeroita)

Löytyi firma, ei muuta: https://www.made-in-china.com/showroom/lejowe  8) 8)
Varmasti korkealuokkaista tekniikaa ...

15
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
« : Marraskuu 21, 2018, 11:29:49 ap »
Se on harmillista, että näillä kasvilampuilla eivät valmistajat taida paljon yrittääkään saada niistä äänettömiä. Akvaariovaloilla on toisin: Itsellä on parikin kpl vanhanmallisia "120W" akvaariovaloja. Niissä on tyypillisesti kaksi "kanavaa"; kaksi virtajohtoa; kaksi virtakytkintä; molemmilla kanavilla erillinen säätöpotikka jolla portaaton tehonsäätö [hyvä taiikasvatuksen alussa, kun ei tarvitse suotta paahtaa täysillä] ... Ja kaikissa mitä oon itse ainakin kokeillut, on ollut hyvin hiljaiset tuulettimet; tuskin kuuluu se hurina ...
Mulla on ollut noita 4kpl "testattavana" Ledfinlandilta aika sopuhintaan. (kaytettyjä testivaloja siis) .. Taitamattoman hyvin muuten toimineet taimilla.

Nämä uudemmat cob-ledit kiinnostaisi, mutta ei se meteli. Oon nyt jo kaksi uudempaa [ei cob] ledivaloa ostanut Mars-hydrolta, kun luvattiin että ovat hiljaisia: Viimeinen oli joku "pro-malli": Siinäkin melu oli sellainen, että pistin menemään eteenpäin yhden kevään jälkeen ja ostin keraamisen monimetallin. Palasin purkauslamppukaudelle ...

Tuohon hintaan ja muutenkin kiinakaupoilla ei ehkä tarvitsisi takuista välittää, niin tollaiseen ehkä voisi asentaa isommat hiljaiset 120mm tuulettimet: Leikkaisi kunnon avoimet tuuletusreiät niille. Eihän tuo tietokonekaan tossa vieressä häiritsevää melua pidä, vaikka siinä 6kpl 120mm tuulettimia ja näyttiksessä 3kpl sekä virtalähteessä oma: Kymmenen tuuletinta siis, ja hurina on juuri ja juuri kuuluvaa puolen metrin päässä! Jimm's pc ja moni muukin myy hyviä hiljaisia tuulettimia alk. ~6€/kpl. Arctic Cooling merkkiset on jopa laadukkaita ...
[[mulla tietysti tietokoneessa Corsairin vesijäähy ja ne "paremmat" tuulettimet ...  8)]]

16
Eka kommentti oli että sen 50w/6000K hinnalla saa Tokmannilta 2kpl 50/4000K ... 4000K on luonnollisempi valo kotiin kuin kylmä 6000K ...

Ne Tokmannin valkoiset on hyvännäköisiäkin. Itse ostin sellaisen pari viikkoa sitten: työvaloksi autotalliin ....

Eikät Airamin/Ikean spotit ole 30 vaan 10w. Siltikin väittäisin 2kpl jo vastaavan tuota 50w avoimessa tilassa. Eri juttu on jos on heijastmet ympärillä. Mun mielestä ne nimenomaan on tyllikkäitä ja siistejä pieniä valkoisia sukkuloita roikkumassa kasvien päällä. Ei niistä mitään punavaloa näy. Spotin keskellä on muutama (3?) punertava ledi jonka ympärillä ~10kpl valkoisia... Tutustu. Kyllä niistä kai kuviakin löytyy. Google Ikea växer kasvilamppu; airam 10w kasvilamppu ... Airam on halvempi :) ... Ainakin K-raudassa ..

17
Lainaus
Laboratoriotason, eli tuhansia euroja maksavat, tarkan spektrin ledit ovat asia erikseen, eivätkä liity kotikasvatukseen millään tavalla.

Minä löysin/ostin ihan Chilifoorumin torilla pari vuotta sitten hemmon, joka oli saanut (firman muuton yhteydessä) käsiinsä Valoyan testivalaisimia. Ostin ensin yhden 100W/120cm pitkulaisen valon 100€ + MH, ja heti sen nähtyäni tilasin toisen: sain sitten väärän värisen [-spektri] ja lopulta kyllästynyt myyjä antoin kolmannen ilman. Lisäksi ostin/sain yhden 60cm/60W valon. Yht. 220€/350W
Noiden kauppahinta eBayssä näytti olevan ~850€/kpl [120cm] ja ilmeisestikin ovat mainitunlaisia "laboratorio-tason" valaisimia. Nyt kokemuksesta uskallan sanoa, että jos olisin edes normaalituloinen työssäkäyvä innokas chilipää, eikä olisi noita valmiina, niin saattaisin sortua sellaisen ostamaan! Nehän kyllä toimii ... ja ihan kotikäytössä  8)

Keväällä oli ikkunasyvennyksessä [itä-kaakko] 2x100W valojen alla 8kpl kasveja [Hainan(2kpl), Embassy Naga(2kpl), Aji Panca, Amarillo, Cristal. Niistä alkoi tulla raakileita maalis-huhtikuussa ja kypsiä huhti-toukokuussa. Kesäksi jäi sille paikalle Hainan, Embassy ja jotain koristeita. Pidin ne yhdellä 100W valolla 6t/vrk kesän yli. Nyt syksylläkin vielä kypsyy muutamia podeja ja tulee raakileita edelleen... Näppituntuma on että noilla kahdella 100W ledillä saan parempaa kasvua kuin 315W keraamisella monimetallilla, jonka hommasin myös keväällä. Ihan hyvä ..

Niiden Valoyan ledienkin valo on mun silmääni ihan luonnollista vaikka "sinipunavaloja" ovatkin. Yksi niistä 100W pötköistä on kyllä auringonvaloa jäljittelevä juurikin tutkimuskäyttöön ym tehty valo. Oon puna(-viher)-sokea, mutta näen kyllä värit ja erotan normaalisti punaisen, vihreän ym, mutta ehkä en ole ihan normaalin herkkä niille punaisille ...

Noissa mainituissa Ikean Växer ja Airamin kasvi-spoteissa on myös mun mielestäni aika luonnollinen valo. Kannattaa käydä vilkaisemassa miltä näyttää ennekuin tuomitsee niitä. Kyllähän noilla 10W spoteilla kasvattelee yllättävänkin suuria kasveja. Valokeilasta ei hajaannu hukkavaloa ympäristöön läheskään yhtä paljon kuin esim. työvaloista ym. Hyvillä heijastimillakin varustetut valaisimet säteilee yleensä 90-120 asteen valokeilaa, josta väkisinkin suurin osa menee ympäristöön. Sähkön säästäminen siis jos kiinnostaa ...

Minä olen mutuillut ja järkeillyt, kun olen noita kasvivaloja kaupoissa katsellut, että ne on paljolti ajateltu telttoihin jossa seinät heijastaa sen hajavalon, ja isommissa kasvihuonessa taas on kymmeniä valoja parin metrin välein laajalla alalla, jolloin vain reunoilla menee valoa harakoille. Pienelle alalle olisi aika löytö, jos saisi kunnolla suuntaavan purkausvalon ...

Onhan mulla itsellä ollut sähkölaskussa pitkään jopa 50€/kk chililisää, vaikka en mikään tehokasvattaja ole edes yrittänyt olla - kunhan puuhastelen. Jos siis pärjään 15-20€/kk nyt laadukkaammilla valoilla, niin täytyy olla tyytyväinen. Tuon edellisen ohjeen mukaan mulla pitäisi olla kolme natikkaa [1200W] kun nyt on valoja maksimissaan keväällä ollut 800W edestä. Niistä siis  puolet noita suuntaavia spotteja tai linsseillä varustettuja akvaario-ledejä [Ledfinlandin 120W - säädöillä oon pitänyt ~80W tehoa]

Enkä siis tarkoita hyökätä edellistä asiallista kirjoitusta vastaan! Tarkoitan vaan, että aina voi optimoida jos haluaa säästää. Suuntaavat valot eli linsseillä varustetut ledit on hyötysuhteeltaan parempia siksi että valo kohdistetaan tiukasti sinne missä tarvitaan - ei ympäristöön. En minäkään niihin sinipuna-spektreihin sokeasti usko. Akvaarioledit toisekseen ovat lähinnä sini-valko-valoja. Niillä muuten alkavat taimet tehdä podeja turhankin pieninä. Keraaminen monimetalli 3100K taas ei juurikaan saanut podeja tulemaan keväällä. Niistä tarkoista spektreistä spekuloiminen ei innosta minua. Paljon on parempi, mutta turha valaista pihaa ja naapuria.

18
Lainaus
Hitler ja Göring rakastivat eläimiä

Sekä Hitler että monet hänen lähimmistä miehistään olivat kasvissyöjiä. Kun natsit nousivat valtaan vuonna 1933, he hyväksyivät oitis kattavan eläinsuojelulain, joka rankaisi ankarasti eläinten kaltoinkohtelusta.

"Uudessa valtakunnassa eläinten kaltoinkohtelu ei ole sallittua", totesi Hitler, joka laati myös ankaria lakeja metsästyksestä ja eläinkokeista.

Hitlerin kakkosmies Hermann Göring totesi elokuussa 1933 radiohaastattelussa, että saksalaiset, jotka "yhä luulevat, että he voivat kohdella eläimiä kuin elotonta omaisuutta", lähetetään keskitysleireille.

Göring myös laati tiukat määräykset esimerkiksi hevosten kengitystavoista. Tiettävästi hän lähetti keskitysleirille kalastajan, joka oli käyttänyt sammakkoa syöttinä.

Hitler rakasti eläimiä, oli laiska koulussa ja epäonnistui taiteilijana. Hän eli vuosia omissa päiväunelmissaan, kunnes hän löysi lahjansa kansankiihottajana.

Heh-heh ...  ::)

[[Tieteen Kuvalehti - Historia]]

19
Varmasti tuolla parikymmentä taimea alkuun saa. Kun taimien mitta alkaa olla yli 20cm, niin ei oikein enää riitä. Riittävää valoa tuollaisesta riittää arviolta 30cm päähän, eli ei kovin isolle pinta-alalle.

Työmaaledien valon laadusta en tiedä, mutta uskoisin että määrä on tärkeämpää kuin laatu, eli värilämpötila. Ihan yhtä hyvää valoa tulee puolet halvemmilla Tokmannin 4000K valoilla. Niitä ottaisin mieluummin 2kpl jos hintaa katson.

Taimivaiheesta eteenpäin olisi hyvä tietää missä kasveja lopullisesti kasvattaa, kun satoa pitäisi saada. Jos keinovaloilla kasvattelee, niin nuo pienet työmaavalot voi unohtaa. Ikkunoilla jos on esteetön maisema ja jonnekin etelän suuntaan, niin maaliskuussa riittää jo luonnonvaloakin mukavasti. Lasitetulla parvekkeella vielä enemmän. Ja ulkona/kasvihuoneessa ...
Jos siis on tiedossa hyvää luonnonvaloa myöhemmin, niin pieniä valoja luononvalon lisänä käyttäen saa taimet kasvateltua ihan kivasti. Isot valot on sitten niitä yli 200W ledejä ja yli 300W purkausvaloja: Niillä saa hyvän hinnan ainakin sille sadolle!

Jos minä aloittelisin nyt tällä päällä eli kokemuksella, niin hommaisin yksitellen -tai kaksitellen- esim. IKEA'n Växer kasvispotteja [10W]. Vastaavia Airamin spotteja on mm. K-raudoissa. Niille jokaiselle sitä mukaa lampunkanta johdolla. Alussa kasvattelisin niitä ituja yhdellä tai kahdella johdosta roikkuvalla lampulla. Kun sitten alkavat leviämään, niin lisäisin valoja ~30cm välein. Kaikki kasvattaisin ikkunalaudoilla mahdollsimman paljon luonnonvalon varassa. Niillä spoteilla antaisin lisävaloa niin että kasvit saisivat sen 12-16 tuntia tehokasta valoa. Mä olen kasvattanut vastaavalla spotilla isoakin kasvia itä-ikkunan edessä ja kyllävaan habaneerotkin satoa pukkasivat jonkun verran. Aurinko on sellainen tehovalo, ettei sen kanssa kilpaile oikeestaan mikään keinovalo. Sitä ei kannata unohtaa. Niiden spottien tehoa verrattuna esim. tuohon työmaavaloon se, että ne suuntaavat valon tehokkaasti. Työmaalampun valosta menee iso osa ohi eli harakoille, kun valokeila on niin laaja. Spotista lähtevä valo osuu lähes kokonaan alla olevalle kasville ... Se sinipuna-ledien väri kiusaa joitakin pahasti, mutta ei minua: Ja noissa IKEAn ja Airamin ledeissä se on aika luonnollista kuitenkin...

20
Äänestykset / Vs: Käytätkö hanskoja chiliä leikatessa?
« : Marraskuu 14, 2018, 15:42:50 ip »
Empä ole NENÄNpäässä huomannut kirvelyä: se on melkein ainoa paikka ...  ???

Pahimmat ja yllättävimmät poltot on tullut Rocotoista: Niiden kapsasiini on ilmeisesti jotenkin erityisen pysyvää, tarttuvaa sormissa ym vaikka ei olisi edes erityisen polttava lajike suussa.

Joskus kun kasvatin ekakerran, arvatenkin R Peru Cuzcoa [=se oli ylläri - piti tulla Orange Rocoto - siemenet kai sekaantuivat] ja päätin sitten sellaista maistaa. Leikkasin ihan kunnon siivun hedelmän kyljestä ja se oli mun mielestä aika mietoa. Hyvä hyvä ... Muija oli silloin tekemässä siskonmakkarakeittoa ja mä ehdotin että jospa vähän lisätään siihen makua. Laitoin kokonaisen kananmunan kokoisen podin paloina keittoon hautumaan. Otin podista siemenet talteen ja pesin kädet oikeaoppisesti öljyn kanssa sekä Fairyllä. Menin suihkuun ruokaa odotellessa. Pesin sitten tukkani: kahteen kertaan XZ-shampoolla. Sitten aloin pestä kainaloita, käsivarsia, kylkiä, selkää ... ja alkoi kummasti kihelmöimään. Sellainen nokkosen polte alkoi levitä ympäri kroppaa. Lopulta suihkun jälkeen tuntui koko keho kirvelevän kuin olisi nokkosila vihtonut. Soppa maistui ihan tavallislta siskonmakkarakeitolta jossa mausteena muutama habanero ....  ??? Voi arviot joskus pettää ensimaistamisella.

Oon tuota "rocoto-poltetta" kyllä kokenut senkin jälkeen aika monta kertaa esim saunassa, kun on tullut vähän syötyä esim. minirocoto-siivuja leivän päällä. Eihän ne mitenkään tappotulisilta maistu, mutta se polte säilyy sormissa iltaan tai seuraavaan päiväänkin kun lääppii vähän saunassa .. Ei se silti hanskoja välttämättä vaadi. Kivahan on että joskus tuntuu ...

Sivuja: [1] 2 3 ... 222