maaliskuu 29, 2024, 07:17:16 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Harsosääsket kuriin

Aloittaja Whili, lokakuu 01, 2011, 06:47:35 ap

« edellinen - seuraava »

Leipis

Lainaus käyttäjältä: papereeka88 - tammikuu 09, 2012, 12:31:53 ip
Sen jälkeen kun kaksi nepenthes lihansyöjä kasvia muutti meille asustelemaan kasvien luokse niin harsosääsket katosivat ja lihikset alkoivat kasvun puolesta voimaan pulskasti (koko ajan tulee uutta lehteä,mutta johtuen huonosta valo tilanteesta kannuja ei tule yhtä paljoa)Siitä mukavia nuo nepenthesit että koska ovat lämpimän alueen kasveja ei niillä ole pakollista kylmää lepokautta:)


Mistäs olet tuollasia kasveja saanut?

papereeka88

Porin Kodin terrassa niitä myytii kannu kasveina ja osaava silmä osasi heti poimia matkaan taisipaolla kahta eri nepenthes lajiketta vieläpä :)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

tretjakov

Ei ole ollut mitään vakavampia ötököitä vuosiin, mutta harsosääskiä on täälläkin siinä määrin, että tuppaa jurppimaan. Kaikki kaksi altakasteluruukkua olen tukevasti peittänyt kevytsoralla ja pinta on varmasti kuivaa, mutta silti noita vaan sikiää jostain. Nyt on toistakymmentä uutta taimea sirkkalehdillä ja toivoisin, ettei kukaan tule niiden pienokaisten juuria nakertelemaan.

Miten on, elääkö harsosääski kivivillassa? Entä märässä turpeessa? Mitä se syö? Jos pyrin minimoimaan harsosääskiltä ravinnon ja lisääntymispaikat, niin voisi toivoa että kevään tullessa niistä pääsisi.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: tretjakov - helmikuu 19, 2013, 23:46:31 ip
Miten on, elääkö harsosääski kivivillassa? Entä märässä turpeessa? Mitä se syö? Jos pyrin minimoimaan harsosääskiltä ravinnon ja lisääntymispaikat, niin voisi toivoa että kevään tullessa niistä pääsisi.


Ei pitäisi elää kivivillassa, mutta kyllä niitä piruja sieltäkin on esiin puskenut. Märässä turpeessa elävät oikein mielellään. Syövät kaikkea mätänevää orgaanista materiaalia, myös hentoja hiusjuuria ja kasvin kallussolukkoa. Minimoit harsosääskiltä ravinnon ja lisääntymispaikat, niin samalla eliminoit myös kaikki kasvit, viemäreiden hajulukot ja biojätteet. :D

mohla

Fairy-sokeri-kippoa keltaiseksi tuunattuna, keltaista kärpäspaperia ja altakastelua siten, että chilit vähän nuupahtavat kasteluiden välillä ja silti noita sääskiä vielä pörrää aina joskus. Aika hyvin tuo kombo mulla kuitenkin toimii ja ilman myrkkyjä, kun pahin invaasio on sentään taittunut. Täytynee ehkä vielä täydentää jollain lihansyöjäkasvilla, jos noita taas alkaa vesiviljelyn myötä pörräämään lisää. Mulla myös kokemuksia, että kivivillassakin viihtyvät...

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: tretjakov - helmikuu 19, 2013, 23:46:31 ip...harsosääskiä on täälläkin siinä määrin, että tuppaa jurppimaan. Kaikki kaksi altakasteluruukkua olen tukevasti peittänyt kevytsoralla ja pinta on varmasti kuivaa, mutta silti noita vaan sikiää jostain.



Semmoinen epäilys on herännyt, että kevytsoran alla löytyy märkää multaa helpommin kuin ilman kevytsoraa ja pikku kärpäset osaavat puikkelehtia soran välistä. Säiliöruukkujen täyttöputki on myös usein sääskien pesäpaikka, jos siellä on levää tai kasvinjätteitä niille ruoaksi.


Vihdoin löysin meiltäkin harsosääskiä ja heti piti siitä blogijuttu vääntää ;) :
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/02/harsosaaskia.html

Jani M

Itse ajattelin kokeilla suojella taimia Raidin Electric killerillä. Saas nähdä, onko mitään hyötyä.
Periaatteessahan tuossa käytettävän d-Alletriinin pitäisi riittää tuolla annostuksella häätämään sääsket (todennäköisesti myös harsosääsket, kyllähän tuo d-Alletriini vaikuttaa muihinkin pörriäisiin) 20m2 säteeltä kauemmas. Ongelmana tietysti on, ettei niille ole oikein paikkaa, mihin ne kaikkoaisivat, koska ikkunoita ei talvella voi oikein pitää auki. Virittelin keittiöön siis sellaisen vesiansan niille. Sinne olikin yön aikana joutunut selkeästi suurempi määrä harsosääskiä, kuin aiempiin vesiansakokeiluihin, vaikka harsosääskiä on nyt selkeästi vähemmän kuin ennen.

Säiliöruukkujen kanssa olen huomannut myös sen, että sieltä vesitilastahan niitä lentelee ja ihan oikeasti runsain määrin välillä. Ilmeisesti syövät sieltä kuolleita juuria ja muuta mönjää, mitä sinne nyt kertyykään. Periaatteessa myös pääsevät vesitilasta kätevästi kosteaan multaan niistä raoista.

Miquel

Onko kukaan kokeillut niitä ötökkälamppuja? Jos tietokoneen näyttökin kiinostaa niin luulishan, periaatteessa, ehkä, toisaalta...  ::)

Youtuben puolelta löytyy myös paljon inspiroivia kärpäsentappovideoita.
https://www.youtube.com/results?search_query=tortures+for+flies&oq=tortures+&gs_l=youtube-reduced.3.0.0l4.2353036.2356549.0.2358162.13.9.2.2.2.0.197.709.8j1.9.0...0.0...1ac.1.3iuKoDonYh8
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Chilivaari

Ei näitä tappamalla lopeteta vaan kasvukierto ehkäisemällä. Kuivat pintamullat kaikissa kodin kukkaruukuissa kuukauden verran, eikä enää ole sääskiä.

Larski

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 28, 2013, 15:38:37 ip
Ei näitä tappamalla lopeteta vaan kasvukierto ehkäisemällä. Kuivat pintamullat kaikissa kodin kukkaruukuissa kuukauden verran, eikä enää ole sääskiä.

Juuri näin. Pieniä taimia on myös helppo pitää kuvun alla, jonne elukat ei pääse. Omassa taloudessa ovat pörriäiset kummasti vähentyneet tuon käytännön myötä.

Jani M

Niin, mulla taas on sitten noita säiliöruukkuja, joten pintamullan kuivana pitäminen ei auta. Mullan pinnalta en ole noita piruja bongaillut enää aikoihin, mutta säiliöruukuista kun nostaa juuritilan pois, niin hirveä määrä harsosääskiä pölähtää ilmoille.

-V-

Saisikohan säiliöruukun täyttöputkeen viriteltyä jonkinlaisen tulpan? Tai tietysti saa, mutta mahtaako siitä olla haittaa, esim. säiliön ilmasto käy ummehtumaan?

Chilivaari

Tulpan voi kai tehdä myös harsosta tai suodatinpaperista vaikka kumilenkillä siihen putken ympärille.

Jani M

Mitenkäs Mimosa-ruukkujen kasteluaukot sais tulpattua?


-V-

Epämääräisen muotoiseen aukkoon koittaisin tunkea vaahtomuovia. Ei kyllä hengitä.

Whili

Pingispallot ovat käteviä Pauliinaruukuissa.
Ja kannattaa huolehtia, ettei ruukun ja mullan väliin jää rakoja.

-V-

helmikuu 28, 2013, 22:05:24 ip #56 Viimeisin muokkaus: helmikuu 28, 2013, 22:13:07 ip käyttäjältä -V-
Lainaus käyttäjältä: Whili - helmikuu 28, 2013, 19:40:57 ip
Ja kannattaa huolehtia, ettei ruukun ja mullan väliin jää rakoja.


Sora onneksi auttaa tuossakin. Muuten olisikin vaikea rasti yhdistää chilille mieluinen vesitalous ja multa tiivisti ruukun reunoilla.

EDIT: Tulipa tarkistettua, kyllähän tuon yhden säiliöruukun reunoilta rakoa näkyy, perusämpäreissä ei. Säiliöruukun päältä on kuitenkin joskus käyty sorapulassa vähän verottamassa. Taitaa muutenkin päästä pinnalta kuivemmaksi. Ja taitaa olla ties kuinka monta vuotta vanhat turpeetkin.

Jani M

Hmm. Jos harsosääsket eivät juuri viihdy yli 2cm syvyydessä, toimisikohan sellainen, että ruukkuun laittaisi turvemullan päälle esimerkiksi 1-2cm kerroksen perliittiä (joka siis ei sido vettä kovin hyvin) ja peittelisi sen vielä ohuelti ruukkusoralla. Perliitti kuitenkin kevyenä ja suhteellisen pienirakeisena materiaalina saattaisi tukkia mahdolliset raot ruukun ja mullan väliltäkin.

-V-

Taitaa mikä vaan irtonaisena pysyvä ja turpoamaton/kutistumaton tavara hoitaa homman. Ihan pieni raekoko ei välttämättä ole optimaalinen, saattaa tipahtaa sinne rakoihin. Perus 4-10mm sora on pysynyt hyvin pinnalla.

Chilivili

Tuommoinen linkki harsosääsken torjunnasta tuli vastaan:

http://www.kauppapuutarhaliitto.fi/kauppapuutarhaliitto/kplry.nsf/532d131a1644d842c2256c08003342c4/d4e291f3a13ff8c7c22575e10028fe99/$FILE/SaasketKarpaset.pdf

Ja jostakin muistan kuulleeni että poltetut tulitikunpäät multaan tökättynä
tepsisi sisältämänsä rikin johdosta toukkiin...

Ja tuota rikkiähän saanee puhtaana apteekista, käytetään muistaakseni kasvihuoneillakin
poltettuna härmän torjuntaan sekä maakellarien homeenpoistoon.

Tiedä sitten miten myrkyllistä on mullassa käytettynä...?