toukokuu 11, 2024, 15:54:46 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Siika Cheviche

Aloittaja Hubert, maaliskuu 03, 2015, 21:46:35 ip

« edellinen - seuraava »

Hubert

Tarveaineet:
siikaa
sitruunaa
chiliä
sokeria
suolaa

Valmistusohjeet:

Hanki siika.



Fileoi ja kuutioi siika. Pilko chili, mitä tulisempi lajike, sitä pienempää silppua. Chevicheehen sopii melkein mikä vain chili. Chinenset ja baccat ovat eniten oman suun mukaisia. Tässä omaa suosikkiani eli Nagaa. Miedompia lajikkeita käytettäessä chilin määrä on luonnollisesti moninkertainen.



Sekoita chilisilppu kalanpalojen joukkoon. Lisää sitruunamehu, 2 tl sokeria ja 0,25 tl suolaa. Sekoita. Anna tekeytyä, kunnes kalanpalojen pinta on vaaleennut, mutta sisältä näkyy vielä punakkuutta. Tähän menee sitruunan hapokkuudesta ja kalanpalojen koosta rippuen 2-10 min.



Kaada sitruunamehu pois ja nauti sellaisenaan, ruis- tai saaristolaisleivältä tai salaatin seassa.

Miquel

Mainintaa ei ollut, mutta ilmeisesti pakastettua siikaa, jotta mahdolliset loiset kuolevat? Tää on kokeiltava heti kun pilkkiin tarraa!
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Hubert

maaliskuu 03, 2015, 23:38:35 ip #2 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 05, 2015, 01:51:23 ap käyttäjältä Hubert
Siiassa ei ole ihmiseen tarttuvia loisia.

Jos tekee chevicheetä petokaloista (ahven, kuha, hauki), täytyy fileet pakastaa yön yli, jotta mahdolliset lapamadon toukat kuolevat.

Miquel

Kah! Ensimmäisenä tuli mieleen haukimadot mutta tuo aiheuttaakin näköjään ainoastaan esteettisen haitan. Voi tätäkin helpostusta. :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko

Kuvia aiheesta

Kirjallista tietoa kalasta jossa ei ole loisia  ;) ;D.....
Kaikessa elävässä on loisia. Tuo siian rakkoloinen on aika yleinenkin, kannattaa katsoa ettei sitä tarjoa vieraille. Joskua niitä palleroita on ihan pieniä takaosassa. Valoa vasten vilkaisemalla fileistä erottaa heti.
Joka siikansa ostaa kaupasta ei loisiin törmää.

Hubert

Siiassa ei ole IHMISloisia. Onko huru-ukko nyt onnellinen?
Ja kyllä noita loisia kaupankaloissa on ihan yhtä lailla niissä osissa Suomea, missä pyyntisiikaa kaupoissa myydään.

Miquel

Ite olen säikkynyt noita haukimatoja ja luullut tosiaan tähänasti että ne tarttuu ihmiseen. Aika usein päijänteen siioissa ollut, oire kielii viisaampien mukaan liian tiheistä kannoista?  ???
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko

maaliskuu 04, 2015, 18:20:08 ip #7 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 04, 2015, 18:32:10 ip käyttäjältä Huru-ukko
Lainaus käyttäjältä: Hubert - maaliskuu 04, 2015, 16:32:57 ip
Siiassa ei ole IHMISloisia. Onko huru-ukko nyt onnellinen?
Ja kyllä noita loisia kaupankaloissa on ihan yhtä lailla niissä osissa Suomea, missä pyyntisiikaa kaupoissa myydään.


Siis ihmisiin tarttuvia loisia, hubert. Kysymyksessähän oli täysin väärä informaatio, joka sitten jää kiertämään totena. Eikö sellainen kuulu oikaista.?. Ei sillä onnellisuuden kanssa ole tekemistä, sinä sen kirjoitit.

Toki kaupankin kaloissa on loisia, mutta ei niitä silmin sieltä huomaa. Noita siian rakkoloisia näki aika useinkin silloin kun tuli verkkojen kanssa enemmän liikkeellä.
Harvinaisempi oli lihan sisällä ruotojen vieressä näkyvät ruskeahkot "jyvät", tätä ei mainita edes noissa linkkaamissani sivussa ja kuvissa ei näy.

Sama tuotetta olen tehnyt jo varmaan parinkymmenen vuoden ajan, sitä kutsuttiin kun ei parempaa nimeä tiennyt ihan sitruunasiiaksi. Itse annoin sen kypsyä yön yli, jolloin liha marinoitui täysin harmaaksi.
Ja nimenomaan tuoreeseen kalaan, kyllä se suola siellä seassa 12h ajan tappoi "ötökät".

Siian pakastamalla siitä saa vanhan kalan makuisen, aivan sama onko ne vakumoitu tai kastettu veteen tai pakastettu vedessä, niin se pilaa siian maun, muidenkin kalojen, mutta etenkin raakakypsytetyn siian.

Muut väitteet lasken kastiin omatoimisista kalan kylmäsavustajista, jotka heiluu kännissä 3 vrk putkeen harvan kopin ollessa savustin, jonne savun kehittää keittoliesi ja jonka päällä on joku puunkarahka kytemässä. Lisänä on vielä tuuletin joka sotkee savua   :o :o......

Sitten isketään Faceen että nyt tehtiin herkkujen herkkua, kaikki muu on paskaa. Ilman 100g fileen päällä suolaa kalaparka olisi itse sieltä kävellyt pois toisena päivänä jo......

Miquel

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - maaliskuu 04, 2015, 18:20:08 ip
Siian pakastamalla siitä saa vanhan kalan makuisen, aivan sama onko ne vakumoitu tai kastettu veteen tai pakastettu vedessä, niin se pilaa siian maun, muidenkin kalojen, mutta etenkin raakakypsytetyn siian.


En tiedä mitä soopaa tuo muu setti fb:stä sun muusta oli, mutta tuo lainaamani osa pitää tosiaan paikkansa, mielestäni kalojen kanssa läpi linjan ja ongelmaan haluaisin mielellään jonkinsorttisen ratkaisun. Kokeiltu on tosissaan pakastaa jääkalikan sisään, vakumoituna, suolattuna, ilman suolaa... aina sama aivan järkyttävä paskankäry kun kalan vihdoin sulatat. Mieltäylentävää tuosta sitten alkaa mitään tekemäänkään.  ???

Kylmäsavuhauen neuvovat pakastamaan loisten takia, tuli huomattua että pakastaminen ennen savustamista ei ole kovin viisas temppu. Jälleen se haju... :o

Samoin kun pilkkireissun kaksi 500g ahventa, jotka olivat yksinään turhan pieni erä savustaa. Pakastin ajatuksena josko nuo sitten seuraavassa satsissa laittaisi pönttöön. No sittempä jälkikäteen sulatin ja välittömästi siirsin tunkion suuntaan.  ::)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Hubert

maaliskuu 05, 2015, 01:36:30 ap #9 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 05, 2015, 01:43:22 ap käyttäjältä Hubert
Kalan pakastuksen kestävyys tuntuu kyllä olevan jopa pakastinkohtaista, eli pakastimen teho (pakastusnopeus) vaikuttanee aika paljon. Tietysti myös tuntimäärä sumpusta pakastimeen näyttelee suurta roolia säilyvyydessä. Parin tunnin sisällä sätkinnästä pakastetut, ja tämän välin luonnollisesti kylmässä pidetyt fileet, ovat minulla säilyneet -30-asteisessa pakastimessa poikkeuksetta hyvinä. Yli vuorokauden jääkaapissa ennen pakastusta odotelleet siiat taas ovat välillä menneet huonoiksi jo puolen vuoden jälkeen.

Sijainti pakastimessakin saattaa vaikuttaa samalla tavalla kuin kärpäsentoukilla jääkappissa. Eli kun toukkapurkki on kiinni takaseinässä, säilyvät toukat helposti 2 viikkoa, mutta jos purkin erehtyy laittamaan jääkaapin oveen tai hyllyn etureunaan, on purkki täynnä koteloituneita toukkia jo parissa päivässä.

Viimekesäiset ahven- ja kuhafileet ovat edelleen täysin priimaa, liha on kiinteää sekä tuoksuu ja maistuu aivan normaalille. Parhaimmillaan siiatkin ovat säilyneet pakastimessa yli kaksi vuotta täysin syöntikuntoisina, rakenne tosin oli mennyt pehmeäksi mutta maku oli edelleen ok. Kaverilla taas samalta reissulta saadut siiat menivät huonoiksi parissa kuukaudessa.

Ja jos miquel haluaa varman säilyvyyden, niin hanki -70-asteinen pakastin. Sähkönkulutus vaan lienee hieman ikävä.  ::)