Kirjoittaja Aihe: Hydrocorn vs Leca -kevytsoravertailu  (Luettu 6397 kertaa)

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Hydrocorn vs Leca -kevytsoravertailu
« : Maaliskuu 14, 2018, 19:28:38 ip »
Koe alkaa tästä ikuisuusaiheesta.   Kuten toisaalla kirjoitettiin:

    "Leca-sora ei oikein vastaa hydrosoraa. Hydrosora imee vettä ja suurimmaksi osaksi painuu vedessä pohjaan. Normaali Lecasora on "kapillaarikatkoa" eikä siis ime tai nosta vettä kapillaarisesti! Jossain aktiivisysteemissä ehkä toimii, mutta passiivihydrossa ei! Ei aito hydrosorakaan mahottomia maksa ellei vertaa Weberin kuution säkkeihin litrahintaa. Onhan sitä aitoa hydrosoraa Ikeassakin ja on ollut Tokmannilla, Minimanissa, Halpa-Hallissa." (nm. sorrii)

Tämä on aihe josta puuttuu oikeita vertailuja. Vertailuissa on myös ymmärrettävä että tulokset koskevat tietttyjä merkkejä ja valmistuseriä.    Usein kuulee tuon mitä sanot, mutta toisaalta myös muunlaista jossa hydrosora kelluu yhtä paljon.  Myös pH-eroista kuulee täysin ristiriitaisia väitteitä.   Kapillaarikatko ei ole ihan selkeä homma, sillä Leca merkkistä kevytsoraa on erikseen KAP- versiota. Oiskohan poltettu pinnaltaan sitten extraliekillä.   Mulla on nyt säkit sekä hydrosoraa että perus-Weberiä, joten perästä kuuluu. Kelluvuus ja huokoisuus, veden imeytyminen ja haihtuminen, vaikutus happamuuteen - kaikki on hyvin selkeästi ja helposti mitattavissa vertailussa. Hintaerot näkee mittaamattakin.  K-raudassa maksoin Leca KS 410 50L 12,90.  1000L säkki olisi toki ollut edullinen litrahinnaltaan, mutta ei ollut peräkärryä mukana.

Aloin jo valmistella vertailua, joten tämä aihe saa pian oman ketjunsa.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kevytsora
http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Lecasora  (Esipesty on mainittu ero tässä.)Valitsin kaksi Orthexin 10l ämpäriä ja punnitsin ne. 


ämpäri 1 304g
ämpäri 2 305g

Otin juomalasin ja kävin täyttämässä ämpäreihin 10 piripintaista lasillista.

1. Leca 410 1079g
2. Gold Label Hydrocorn 1275g

Joten lähtötilanne on ämpäreiden painot vähennettynä 775g ja 970g.   Kuvat myöhemmin.

Huomioita. Raekoko on eri niin silminnähden kuin ilmoitettukin.  Leca on 4-10mm ja Hydrocorn 8-16mm. Ymmärtääkseni pienempien rakeiden väliin jää enemmän ilmaa kuin suurempien. Sama periaate pätee polttopuissa: tilavuuskaupalla on aina edullisempaa ostaa isoa halkoa kuin pienemmiksi pilkottua  jos kuutiohinta on sama.


Jatkuu vesien lisäämisellä.  Pesuja pitää miettiä. Lecassa on selvästi pölyä/jauhoa.  Pitäisikö pestä molemmat useammassa vedessä? Vai vain toinen enemmän sen mukaan mitä siitä silminnähden näyttää irtoavan?  Kokeeseen tulee liittymään myös pH:n miittaamisia johon tällä voi olla merkitystä.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 16, 2018, 20:16:43 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrosora - Lecasora vertailu
« Vastaus #1 : Maaliskuu 14, 2018, 19:52:52 ip »
Kelluvuus. 

Otin lasillisen soraa ja laitoin sen isompaan lasiin. Lisäsin lasillisen vettä. Kelluvuusero on vähäinen.Sekoittelen ja odottelen jonkin aikaa.  Tätä voi myöhemmin vielä verrata kun on kauan ollut vedessä.  Tässä vaiheessa alustava koe.

No niin, ei ne olleet kuin 15-20min.  Mutta molemmat kelluivat komeasti irti pohjasta ja veden päällä ei ollut kummallakaan kuin muutama mm raetta.  Molemmista jäin pohjalle sakkaa eli kivipölyä. Lecassa hieman enemmän, mutta kyllä Hydrocorn vois olla myös hyvä huuhdella ennen käyttöönottoa. Hydrocorn oli Lecaa vähän kivempi huuhdella ja kaadella siivilään, koska siinä ei ollut kovin pieniä rakeita joukossa jotka takertuivat muovisiivilän reikiin.


« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 14, 2018, 22:03:45 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrosora - Lecasora vertailu
« Vastaus #2 : Maaliskuu 14, 2018, 20:58:30 ip »
Nyt on pesty kolmella vedellä molemmat. Uppoavaa Lecaa oli muutama hassu rae ja Hydrocornia puoli desiä enintään.  Molemmat marginaalisia määriä.  Molemmista irtosi vielä kolmanteen veteen silminähden väriä/ pientä hiukkasta. Mutta vähän enää.
Mittasin molempiin kannulla 8 kannullista vettä. vähän reilun 4 litraa. Olkoon nyt siinä likoamassa.  Ämpäreissä on nyt tavaraa 15 cm josta 5cm sorakakut ylimpänä.

Sekoittelen muistaessa ja alan mittailla vesiarvoja.  Vesijohtovesi EC ei värähdä eli alle 0,4, pH noin 8.  pH ei tippatestilläni noissa lukemissa ole kovin  tarkasti luettavissa.  Happaman puolella on parempi tarkkuus.

Nyt sitten ajattelin laittaa lannotteet joukkoon. Päästäisiin paremmin oikeita olosuhteita vastaavaan tilanteeseen ja pH myös laskisi siitä.  Joo näinhän se on tehtävä. ed.  Kuitenkin nyt vielä mittaus siitä kelluva sorakakun seasta puolisen tuntia myöhemmin. 1. pH noin 8,5 ja 2. pH noin 8,5 mutta mielenkiintoisesti aivan kuin olisi hiukan alle.  Soran koko saattaisi tähän myös vaikuttaa koska pienemmissä rakeissa on enemmän pintaa, jolloin vaikutus tulee nopeammin veteen. Jos vähän myöhemmin ne lannoitteet...  ed2. Nyt tunti edellisestä ja kyllä ne vaan molemmat on pH 8,5 ilman eroa.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 14, 2018, 22:38:03 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrosora - Lecasora vertailu
« Vastaus #3 : Maaliskuu 14, 2018, 22:46:02 ip »
Nyt sitten pH:n alentamista.  Otin puoli litraa hanasta vettä mittakannuun ja laitoin siihen mittamatta sormin noin millilitran GH:n Dry pH Down jauhetta.  Jaoin tarkkaan kumpaankin 250ml.   Mittaan myöhemmin kun on sekoittunut ja stabiloitunut.

ed.  klo 23.00  Molemmissa pH 6.5.  Truncheon tyyppinen EC mittarini ei edellekään sytytä valoja.

ed klo 23.20 Nyt paan tämän Yara Hydro+Calsinit liuoksen niille tasapuolisesti.  Panin tuohon noin 1/2 +1/4 lannoitemittaa.  Mitta taitaa olla 10ml.
ed klo 23.33 Sekoiteltu on ja mittasin monta kertaa eron EC 1,2 Lecasorassa ja EC 1,3 Hydrocornissa.  Jälleen tulee epäilys että eron syynä olisi raekoko, jonka takia aluksi voi näyttää eroa. No, pieni ero kuitenkin.  Mutta pH näyttää eroa.  Leca pH 6,25  Hydrocorn 6,1.   No eihän tuo ole näin tarkkaan luettavissa, mutta selkeesti 6 ja 6,5 värien välissä eka ja toka tasan kuus tai hiukan yli.  Mielenkiintoista kasvaako ero tästä vai pieneneekö.

klo 00.30  EC sama tulos ja pH 6,4-6,5 ja 6,1-6,2   (jotain tämmöstä: tasan kuus ois puhtaan keltainen)

Lannoitteessa on pH:ta stabiloiva vaikutus.  Fosfaattipuskurista puhutaan varsinkin, jolla saadaan pysymään happamana.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

klo 10  EC ja pH pysyneet lukematarkkuden puitteissa lähes samoina. Tulkitsen pH 6,5 ja 6,2

Lisäsin pH Downia tilkkaan vettä ja jaoin ne , ekaan 2/3,  tokaan 1/3.  Ekaan lisäsin ripauksen lannoitetta.   :arrows_right:« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 15, 2018, 12:09:02 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrosora - Lecasora vertailu
« Vastaus #4 : Maaliskuu 15, 2018, 11:17:23 ap »
Klo 10.15

pH 6 molemmissa
EC 1,3 molemmissa

Näyttää siltä että molemmat tarvitsisivat painoa päällensä jos ebbin tasoa ei säädä vaatimattomaksi (ei soran pintaan asti täyttyväksi).   Paino voisi olla esimerkiksi hyttysverkko + sepeliä tai pieniä kiviä. 

Hydrocornia pystyin keräämään pohjalta  kädelläni pienen kourallisen, pienen kourallisen eli mahtui nyrkkiin. Ei puolta desiäkään.  Lecasoraa pohjalla en tuntenut.


Klo 11.20

Hops että nyt sitten jo pH 6,5 ja 6,25.  Laitan vielä pH downia ja sitten saa olla pitempään.  Okei, nyt pH molemmissa hiukan alle 6. (Keltaisessa aavistus oranssia murretta. GHE)
klo 16.00  Molemmat pH6!   :right:

klo 23.00  Keltaisia molemmat edelleen eli  pH 6.  Jos se nyt olikin 6,1 tai 6,2 toisessa niin en viitsi sellaisia arvailla enää kuten edellä.  Merkillepantava ero kyllä tulee jos on tullakseen.

Nyt sitä alkaa jo arvelemaan että näin se saattaa mennä jatkossakin.  Aika selkeä viite tämäkin tulos jo siihen, että pH tuskin on suurempi ongelma Leca merkilläkään.  Ihan normisäätöä.  Vaan katsotaan nyt edelleen ainakin huomiseen..   :arrows_right:
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 15, 2018, 23:09:54 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrosora - Lecasora vertailu
« Vastaus #5 : Maaliskuu 16, 2018, 12:50:59 ip »
klo 12.45 Molemmat oliivinvihreään päin muuttuneet keltaisesta.  (pH 6-6,5 eli 6,25).  Eroa ei selvästi havaitse.

klo 19.25 Kumpi noista on vihreämpi?  (Ei kumpikaan vaan toinen on murretumpi koska vesi on hieman tummempaa Lecaämpärissä.  Lisäksi reagenssiainetta saattoi mennä enemmän tummempaan.) 
Kaivoin esille kaksi samanlaista mittalasia koska aiemmin minua häiritsi muistikuvaan luottaminen kun ensin katsoi toisesta ämpäristä ja sitten toisesta. Lisäksi tuplasin nesteen määrän jotta loppumittauksen tein kahdella tipalla, mikä on tarkempi sillä pullosta tippuvat tipat vähän vaihtelevat kooltaan herkästi.  (Reagenssiaineen suhde veden määrään vaikuttaa värin kylläisyyteen mutta ei muuta värin paikkaa karttaan verratessa.)

pH 6-6,5 kenties 6,2
 
17.3. klo 10.30  Otin vettä soran seasta sekoittamatta ämpäriä.Sekoituksen jälkeen tällaista.Tässä pH vertailun finaali. Tasapeli.  (sekoittamattomista)« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 17, 2018, 17:30:41 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrocorn vs Leca -kevytsoravertailu
« Vastaus #6 : Maaliskuu 17, 2018, 11:02:59 ap »
No niin, tää alkaa olemaan selvää.  Mitä vielä voisi tutkia?

-siivilöin sorat pois ämpäreistä pinnalta ja tarkastelen mitä pohjalla on
-laitan soraa kuivumaan ja tarkkailen vaa'alla kuivumista


ed. klo 16.45   Laitoin nyt sitten mitalliset soraa kuivumaan. Ventipot-ruukut 12l  531g ja 532g ja hallaharsoa  palanen 11g ja 11g.   Lähtopainot  829g ja 877g.  Soran painot 829 -542 =287g Leca, 877 -543 =334g Hydrocorn 

Tämmöiset kipolliset.Tolla viisiin.
-----------------------------------------------------------


Upponnutta soraa löytyi Hydrocorn-ämpärin pohjalta 1dl.   Lecasta vain 5 raetta.  Soramäärä oli 23dl.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tässä vielä uusi esitys kelluvuudesta.  Nää otin siis kokeessa lionneista sorista.  Päällä on purkki jolla mittasin 1 + 1 soraa ja vettä.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 17, 2018, 22:50:11 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrocorn vs Leca -kevytsoravertailu
« Vastaus #7 : Maaliskuu 17, 2018, 22:16:32 ip »
klo 16.45  Laitoin nyt sitten mitalliset soraa kuivumaan. Ventipot-ruukut 12l  531g ja 532g ja hallaharsoa  palanen 11g ja 11g.   Lähtopainot  829g ja 877g.  Soran painot 829 -542 =287g Leca, 877 -543 =334g Hydrocorn 


                          Punnitus (astiat 542 ja 543)              Soran paino   Leca 4-10   Hydrocorn 8-16

17.3 klo 16.45       829             877                                         287             334
17.3 klo 22.10       822             869
18.3 klo 11.00       810             856
19.3 klo 10.00       791             836                     791 -542 =249     836 -543 =293        

19.3.  Ei ne vielä täysin kuivilta tunnu, varsinkaan Leca.  Ovat aika viileässä.  Ovat kuitenkin jo kuivuneet 38 ja 41 grammaa.

20.3 klo 23.55       768             810     
21.3 klo 22.30       757             800     
22.3 klo 22.30       753             795                                 211               252

22.3  Melko lailla kuivilta tuntuvat.  Ei enää viileää tunnetta kädelle.  Ovat kuivuneet 76 ja 82 grammaa. 

 26.3 klo 23      753          796      Jaaha, eivät kuivu enempää.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 26, 2018, 23:20:16 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrocorn vs Leca -kevytsoravertailu
« Vastaus #8 : Maaliskuu 19, 2018, 21:40:54 ip »
FB:n puolella laitoin tänään: "Vertailu on käytännössä valmis. Vertailu ebbissä sitten myöhemmin, mutta pH, kelluvuus ja veden imeytyvyys oli näin helppoja tarkastella. Tehkääpä omilla sorillanne vastaavaa, niin saadaan lisää selkoa tähän ikuisuusaiheeseen. Vaihtelua lie eri merkeillä, laaduilla ja valmistuserillä."

Kuinka sorakerroksen kapillaarista nostetta tutkisi vielä?

--------------------

Muuten, epätietoisuutta tästä näkyy olevan liikkeellä. Kapillaarikatkosora on eri tuote kuin tavallinen Leca.   https://www.google.fi/search?q=leca+kap&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=gDSwWp6qJKqB3APahqSYBg   Kapillaarisen nousukorkeuden tehokkaasti katkaiseva ...

http://www.e-weber.fi/lecar-sora/tuotteet/lecar-sora-saekitettynae.html  Onhan tuo Hydrocorn kivempaa raekooltaan. Taisin maksaa siitä 20 euroa. Vähän liikaa minusta ominaisuuksiin nähden kuitenkin. Ja saatavuus on heikompi täälläpäin, mutta sehän riippuu...
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 20, 2018, 00:29:00 ap kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrocorn vs Leca -kevytsoravertailu
« Vastaus #9 : Maaliskuu 26, 2018, 23:29:28 ip »
Vettä sorissa  oli  seuraavasti samassa (tilavuus)mitallisessa:

Leca  4-10mm   287-211 =  76g
Hydrocorn 8-16mm   334-252  =  82g

Vettä prosenttia painosta 76/287 x 100=  26% ja  82/334 x100= >  25%


ed.  Niin juu, siis tuo mitta soraa oli lähes 700ml.  Vettä ei siis todellakaan nämä itseensä ota rutkasti siihen nähden.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 03, 2018, 20:54:57 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1257
  • Profiili
Vs: Hydrocorn vs Leca -kevytsoravertailu
« Vastaus #10 : Huhtikuu 22, 2018, 13:45:18 ip »
Leca 410
.Sepeliä painoksi.


Eihän noin pieni ihan kaikkeen sovellu.  Riippuu siiviloistäkin.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18045.msg346431#msg346431
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 22, 2018, 13:47:32 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.